Preuzmite PDF verziju
novog broja "Ibarskih"

Preuzmite PDF verziju
novog broja "Ibarskih"
Internet izdanje - 06. februar 2009. godine

R e k l a m n i   l i n k o v i !

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Opet bez sporazuma i obezbeđenog kvoruma
Jedini bezuslovno na strani radnika
,,Pozivamo gradonačelnika da podnese ostavku"
Odluka o imenovanju privremenog zastupnika kapitala društva ,,Ibarske novosti" AD Kraljevo
Bez dalje prodaje ,,Ibarskih novosti”
Vanrednih izbora (zasad) nema
Neizbrisiva uloga u razvoju sela
Kfor je podsticao nezavisnost Kosmeta
Neće proći
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Košarka, odbojka, fudbal, stoni tenis


PO ČETVRTI PUT ODLOŽENA DESETA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA - piše Slobodan Rajić
Opet bez sporazuma i obezbeđenog kvoruma

   • Ni vladajuća koalicija, ni opozicija nisu uspele da obezbede kvorum od 36 odbornika (u sali prisutno 27) • Sednica odložena za sredu, 11. februara, sa početkom u 10 sati • Predsednik Skupštine Branko Kaplarević: "O sudbini Kraljeva se odlučuje u ponedeljak u Beogradu"

   Deseta sednica Skupštine grada Kraljeva, koja je najpre bila sazvana za 16. januar, a potom tri puta odlagana, nije održana ni u jučerašnjem, četvrtom pokušaju (četvrtak, 5. februar). Naime, pošto je Branko Kaplarević, otvarajući zasedanje, konstatovao da je u sali, na osnovu službene evidencije prisutno 27 od ukupno 70 odbornika, dao je poslovničku pauzu od pola sata. U nastavku, posle pauze, prozivkom je ustanovio da je u sali ponovo prisutno samo 27 odbornika i da ne postoji kvorum za rad i odlučivanje (neophodna nadpolovična većina od 36 odbornika). Na osnovu Poslovnika, novo skupštinsko zasedanje sazvao je za sredu, 11. februara, sa početkom u 10 sati.
   Prozivkom je utvrđeno da su salu ušli odbornici SRS, Nove Srbije i manji broj odbornika DSS-a (ostali "opravdano odsutni"), a na sednicu nisu došli ili nisu u nju ušli, ne želeći da daju kvorum, pored odbornika opozicije  sa liste ZES (DS, G 17 plus, SPO), i odbornici SPS/PUPS-a. Očigledno je bilo da ni vladajuća koalicija, ali ni opozicija pregovorima nisu uspele da obezbede potrebnu većinu za skupštinski rad i dalje funkcionisanje lokalne vlasti u Kraljevu, u sadašnjem ili novom, "prekomponovanom" obliku. Na to ukazuju i reči Branka Kaplarevića koji je, zaključujući neuspeli četvrti pokušaj održavanja desete sednice Skupštine, istakao: "Dužan sam da vas obavestim da će najverovatnije u ponedeljak u Beogradu odlučivati o sudbini Kraljeva, pa ćemo mi ovde videti šta ćemo dalje da radimo".


OPŠTINSKI ODBOR LIBERALNO DEMOKRATSKE PARTIJE KRALJEVO - piše Radmila Vesković
Peticija za smenu nesposobne gradske vlasti


   • Na pres konferenciji OO LDP Kraljevo ocenjeno da aktuelna vlast nije u stanju da vodi grad, tako da se on nalazi u stanju siromaštva kao u devedesetim godinama prošlog veka • Poziv opozicionim strankama da takođe organizuju potpisivanje peticije za smenu sadašnje lokalne vlasti u Kraljevu


   Liberalno demokratska partija u Kraljevu pokrenula je akciju za potpisivanje peticije za smenu sadašnje lokalne vlasti. Kako je tim povodom istaknuto na pres konferenciji OO LDP Kraljevo, ,,aktuelna lokalna vlast se u proteklom periodu pokazala potpuno nesposobnom da vodi grad", tako da je trenutni enkonomsko-socijalni položaj Kraljevčana kao u devedesetim godinama prošlog veka. ,,Zbog toga na čelnike takve vlasti treba izvršti pritisak da podnesu ostavke" - ocenili su u Opštinskom odboru LDP Kraljevo. Blokada rada Skupštine grada i brojna odlaganja njene poslednje sednice, kako kažu, samo su još jedan pokazatelj da aktuelna vlast nije u stanju da efikasno rešava probleme u Kraljevu, koje ima na hiljade nezaposlenih i uništenu privredu.
  - Za to su ,,najzaslužniji" sadašnji gradonačelnik Kraljeva i čelnici koalicije okupljene oko Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije, Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije. Ono što je evidentno, oni nemaju ni potencijala ni kadrova da vode ovaj grad, već se u radu rukovode pre svega partijskim i ličnim interesima. Jednaku odgovornost snosi i koalicija okupljena oko Demokratske stranke, koja je dugotrajnim i jalovim pregovorima ,,amnestirala" i davala legitimitet sadašnjoj vlasti - istakao je dr Branko Đokić, menadžer Opštinskog odbora SPS Kraljevo.
Zbog svega toga, tvrde u LDP-u, Kraljevo je u poslednje vreme doživelo ekonomski i svaki drugi sunovrat.
  - Građani Kraljeva treba da znaju da je, prema analizama koje je radila jedna nezavisna agencija, Kraljevo došlo na treće mesto po siromaštvu u zemlji. Ono što posebno treba da brine nas, žitelje ovog grada, jeste što trenutno imamo ovakvu lokalnu samoupravu koja ne pokazuje ni trunku interesovanja za sve nedaće koje bole građane Kraljeva - kaže Saša Radulović, član Predsedništva LDP-a.
Zbog svega toga, Liberalno demokratska partija poziva Kraljevčane da se ,,probude iz zimskog sna", u koji ih je, kako kažu, uvukao gradonačelnik i da zatraže njegovu ostavku. U tom cilju, LDP je organizovao peticiju koju će na centralnom gradskom trgu građani moći da potpisuju i time zatraže odgovornost aktuelne vlasti.
  ,,LDP smatra, ali krajnje savesno i odgovorno, da prvi koji treba da podnese ostavku u gradu jeste gradonačelnik, i da tim svojim postupkom povrati povrenje u sebe, ne kao političara, već kao čoveka od medicinske struke. Svako neodržavanje sednica, a bilo ih je do sada nebrojeno, pokazuje da lokalna vlast nema više nikakvu kontrolu nad svojim radom i da trenutno stanje na teritoriji Kraljeva može da se uporedi sa stanjem iz devedesetih godina prošlog veka kad smo najbednije živeli.”
  LDP, osim toga, poziva i sve opozicione političke stranke da organizuju slične akcije kako bi se obrazovao demokratski front koji bi prekinuo destruktivnu atmosferu u gradu i pokrenuo uspavani duh Kraljevčana.Povratak na vrh strane

TRIBINA POKRETA SOCIJALISTA U KRALJEVU - piše Elizabeta Todorović
Jedini bezuslovno na strani radnika


   • ,,Nakon što su SPS i neke druge stranke napustile program levice stvoren je Pokret socijalista" • ,,Šačica bogatih vlada državom" • Neophodna kompletna revizija procesa porivatizacije u Srbiji • Otpuštanjem radnika i njihovom totalnom bedom Srbija postaje polupolicijska država • Stalni uspon stranke i strogi kriterijumi za prijem u članstvo

   ,,Smisao naše borbe je da okupi levicu, da okupi sve što misli levo, što misli patriotski, ali i da više i iznad svega bude na strani radnika, uvek i bezuslovno", poručio je Aleksandar Vulin, predsednik Pokreta socijalista, na tribini održanoj krajem prošle sedmice u Kraljevu. Tako je i smisao zastave ovog Pokreta na kojoj piše ,,Borba jeste borba za prava onih koji žive od svog rada" - objasnio je Vulin.
   Prema njegovim rečima, ,,nakon što su SPS i neke druge partije napustile program levice, stvoren je Pokret socijalista kao izbor radničke klase". U devastiranoj i opljačkanoj državi, tvrdi on, ,,samo Pokret socijalista ima hrabrosti da javno iznese neke neprijatne ali istinite činjenice".
   - Prvenstveno, da bez revizije privatizacije neće biti nikakvih promena u Srbiji!? Dok ne budemo ono što je kupljeno za tri evra oduzeli za tri evra, dotle neće biti nikakve šanse da se u Srbiji bilo šta promeni i dotle će u Srbiji dve ili tri porodice biti vlasnici cele Srbije - upozorio je Vulin.
Vulin kaže da kriza u kojoj se nalazi Srbija nije uzrokovana svetskom krizom, već pohlepom i krađom naših moćnika.
   - Nije nama za krizu potreban ,,Vol Strit", dovoljan je i G 17 plus. Sve mere štednje u Srbiji počinju otpuštanjem radnika, a onaj ko otpušta radnike zapošljava policajce. Kada ostavite milion ljudi na ulicama, onda imate kriminal, bedu i sve što ste uštedeli na otpuštenim radnicima potrošićete na policajcima koji će da čuvaju tuđu imovinu. I naša država se, nažalost, pretvorila u polupolicijsku državu, u kojoj samo bogati imaju pravo i da se školuju, i da se leče, i da misle, i da žive, dok oni koji žive od svog rada, nemaju poravo ni na šta!? - naglasio je Vulin i dodao da - Srbija zato zaslužuje brze promene,  da se njoj levica vrati u državu, a da se država vrati u život svakog čoveka.
   Inače, stranka Pokret socijalista je osnovana u avgustu prošle godine i ima oko 70 opštinskih odbora i uspela je pređe cenzus na nedavno održanim vanrednim lokalnim izborima u Vrnjačkoj Banji, a da taj cenzus nisu prešle ni neke parlamentarne stranke.
   - Na našim pristupnicama imate mesta za dva potpisa. Jedan je onoga ko ulazi u partiju, a drugi onog ko garantuje da vi zaslužujete da budete u partiji. Kod nas ima mesta za sve, ali nema mesta za svakoga. Ne može niko da postane član Pokreta socijalista, a da ga neko ne preporuči - objašnjava Vulin.
Koordinator Inicijatovnog odbora Pokreta socijalista u Kraljevu Radoje Tomašević kaže da će kraljevački Gradski odbor Pokreta Socijalista u ovom gradu biti konstituisan sredinom marta. Zbog nefunkcionisanja vlasti u Kraljevu, Tomašević očekuje da budu raspisani preveremeni lokalni izbori u gradu Kraljevu.

,,NAPAD" NA ZASTAVU
Ispred prostorija Pokreta socijalista u Kraljevu, u noći između 21. januara i 1. februara, odmah nakon posete predsednika te stranke Aleksandra Vulina, nepoznati počinioci polomili su jarbol i skinuli zastavu ove političke partije. Incident je prijavljen policiji, istraga je u toku, a predsednik Inicijativnog odbora ove stranke u Kraljevu Radoje Tomašević tim povodom je izjavio:
- Zastava je crvena, sa petokrakom koja predstavlja jedan simbol slobode, jednakosti i pravde. Nekome to smeta. Svakoga kome takva zastava smeta možemo smatrati svojim neprijateljem, a protiv neprijatelja zna se kako se treba boriti.


POTPRESEDNIK DEMOKRATSKE STRANKE SRBIJE SLOBODAN SAMARDŽIĆ POSETIO KRALJEVO
,,Jedino Srbija nema alternativu"

   • Samardžić u Kraljevu predstavio dvanaest Načela nacionalne politike za budućnost Srbije • ,,Veće bavljenje sobom zbog prelaska u opoziciju nakon osam godina na vlasti" • Jačanje stranačke infrastrukture u funkciji predstavljanja i realizacije novih programskih načela za budućnost Srbije

   Slobodan Samardžić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije, posetio je krajem prošle sedmice Kraljevo, gde je u Gradskom odboru ove stranke predstavio dokument pod nazivom ,,Načela nacionalne politike za budućnost Srbije".
,,Ova Načela u dvanaest tačaka Demokratska stranka Srbije želi da popularizuje, kako ona i politika i život, sa druge strane, ne bi bili dve razdvojene stvari" - naglasio je Samardžić na pres konferenciji prilikom posete Kraljevu.
   Prema njegovim rečima, ,,praktični razlog za bavljenje sobom i uspostavljanje ovih načela DSS vidi u činjenici da se posle osam godina na vlasti našao u opoziciji". Dobar deo svoje energije DSS je iscrpeo u vlasti i sada želi da ,,podvuče crtu" i da vidi gde se nalazi i šta dalje. ,,Odnosi sa medijima su oduvek bili slaba tačka ove stranke", kaže Samardžić i dodaje da, s druge strane, ,,DSS nikako ne želi, poput nekih drugih stranaka, da svoju politiku zasniva na marketingu". Kao primer je naveo što se danas  medijski zloupotrebljava činjenica da je jedan deo članstva napustio DSS, i to objasnio:
   - DSS je u međuvremenu pokušao i uspeo da dovede jedan broj novih ljudi i da dovede jedan broj simpatizera i da ih nekako bliže veže za stranku. Povećao je broj članova, čime se nije hvalio, ali je, prosto, podbacio u tome što javnost nije informisao o svemu. U javnosti zato imamo stalno priču o padu kadrovske situacije, o odlasku ljudi, ali nemate nigde priču o tome da se stranka obnavlja. Mi ne pravimo nikakve radikalne zahvate, već pokušavamo da stranku organizujemo i stvorimo infrastrukturu koja će biti u stanju da napravi i popularizuje konkretan program za budućnost Srbije.
   Gradskom odboru DSS Kraljevo Samardžić je predstavio navedena ,,Načela nacionalne politike za budućnost Srbije", u čijem je fokusu Srbija kao država. Tako spoljna politika Srbije treba da bude strogo u funkciji države, gde Srbija mora pre svega da uzima u obzir svoj interes, da bude ekonomski jaka i socijalno pravedna, vojno neutralna, da radi na demografskoj obnovi, da se zalaže za ravnopravan i slobodan život svih Srba koji žive u susednim zemljama. Jedna od osnova ovog programa je i patriotizam.
   - Dakle, za DSS to znači ne, ,,Evropa nema alternative", kakav je bio izborni slogan jedne stranke za vreme izbora. Evropi svaka čast, ali ako neko nema alternative, to je Srbija!? Dakle, akcenat je: Jedino Srbija nema alternativu!? - naglasio je Samardžić.
Solidarnost i jedinstvo, uvažavanje drugačijih mišljenja kroz dijalog i raspravu, kako u internoj, tako i u javnoj kampanji, naglasio je Samardžić, treba da suštinski predstave ova načela i učine da ona zažive u praksi. Odgovarajući na novinarsko pitanje o budućnosti koalicionog odnosa sa Novom Srbijom, Samardžić je ocenio ,,da u dogledno vreme nema razloga da se bilo šta menja". Kako je istakao, ,,tamo gde ta saradnja na lokalnom nivou dobro funkcioniše - utoliko bolje, a tamo gde postoje problemi - moraju se prevazilaziti dogovorom i ispravljanjem krivih poteza".

Dvanaest načela DSS-a:
1. Ustav Srbije kao brana dezintegraciji države
2. Srpska državnost kao cilj državotvorne politike
3. Ekonomski jaka i socijalno pravedna Srbija
4. Vojna neutralnost Srbije
5. Podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi
6. Demografska obnova Srbije
7. Podrška Republici Srpskoj
8. Nacionalna kulturna samobitnost
9. Prosveta, obrazovanje i nauka kao temelj razvoja Srbije
10. Patriotizam
11. Nacionalna solidarnost
12. Nacionalno jedinstvoPovratak na vrh strane


KONFERENCIJA ZA NOVINARE OPŠTINSKOG ODBORA POKRETA ZA KRALJEVO
,,Pozivamo gradonačelnika da podnese ostavku"


   • Brojne zamerke gradonačelniku i vladajućoj koaliciji na nerešavanju najvećih problema Kraljeva i njegovih građana i opstrukciju u radu Skupštine • Posebno ukazivanje na lošu kadrovsku politiku u gradskim organima, upravi i javnim preduzećima i ustanovama  • Kritika loših izbornih zakona i lokalnih medija u neobjektivnom skupštinskom izveštavanju

   Čelnici Opštinskog odbora Pokreta za Kraljevo, na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare, podsetili su da im je ,,osnovni programski princip borba za decentralizaciju vlasti, ne samo političku, već u prvom redu finansijsku". U tom smislu, oštro su kritikovali aktuelnu gradsku vlast u Kraljevu zbog višemesečnog nerada i nerešavanja problema i zatražili njenu hitnu smenu.
   - Pokret za Kraljevo podržava inicijativu demokratskih snaga u gradu za smenu aktuelne vladajuće koalicije, a posebno ćemo insistirati na ostavci aktuelnog gradonačelnika Kraljeva, smatrajući da su njegov nepotizam, njegova neukost, mnogo puta ishitrenost ili čak i zla namera doveli do opstrukcije u radu lokalne samouprave. Smatramo, takođe, da su određene stvari koje je preduzeo gradonačelnik od momenta stupanja na dužnost doprinele da po novom zakonu pojedine odluke nisu usklađene. Postoji namera da se neke stvari tu razjasne i mi od toga nećemo odustati. U prvom redu po pitanju afere ,,Čibukovac", u drugom redu u vezi sa lokacijom ,,Autotransporta", ali i čitavog niza drugih stvari, uključujući i ogromno zapošljavanje radnika u lokalnoj administraciji, kojih sada ima više od 315.  Zameramo i neformiranje lokalne poreske uprave koja je neophodna za izdržavanje grada. Postavljamo i pitanje o dugovima po ugovoru iz 2005. godine u vezi sa izgradnjom naselja na Beranovcu, jer lokalna samouprava po tom ugovoru duguje novac Habitatu i nije ispunila ugovorene uslove - istakao je dr Ljubiša Jovašević, predsednik OO Pokreta za Kraljevo.
   On je posebno zamerio aktuelnoj vladajućoj koaliciji u Kraljevu za lošu kadrovsku politiku u gradskim organima, javnim preduzećima i ustanovama.
- Postavljamo i pitanja koja su vezana za pomoćnike i savetnike gradonačelnika, za njihovu nekompetenciju i ogromne lične prihode koje imaju. Tako jedan od pomoćnika gradonačelnika, prema našim informacijama, ima 126.000 dinara ličnih mesečnih prihoda. To je u fazi provere i obavestićemo javnost o tim podacima. Pored toga, videli ste da mnogi predstavnici političkih stranaka koje se trenutno nalaze na vlasti zapošljavaju svoje kadrove, članove svojih opštinskih odbora. Oni postaju ,,preko noći" zamenici direktora u vrlo ozbiljnim javnim preduzećima, a s druge strane, spušta se obrazovni nivo i kompetentnost mnogih direktora javnih preduzeća. Smatramo da se grad nalazi u potpunom haosu i finansijskom kolapsu i da u uslovima ekonomske krize u zemlji i gradu lokalna samouprava sa tim problemima neće imati snage da se izbori. Upravo zato, pozivamo gradonačelnika da, kao najodgovorniji, pristupi jednom, u prvom redu, moralnom činu koji se zove ostavka. Očekujemo da će zahvaliti na do sada ukazanom poverenju i da će napustiti mesto na kome se nalazi - rekao je dr Jovašević.
   Odbornik i jedan od čelnika Pokreta za Kraljevo Radovan Marković rekao je da je ,,uzrok sadašnje loše situacije u Kraljevu i mnogim gradovima i opštinama u Srbiji novi nakaradni Zakon o lokalnim izborima", jer je ,,PK imao najbolju izbornu listu, a rezultati su bili drugačiji", kao i ,,totalni centralizam funkcionisanja političkih partija u državi". On je zamerio i kraljevačkim informativnim medijima da sa skupštinskih zasedanja suviše izveštavaju afirmativno i pozvao ih na veću objektivnost u informisanju".
   Odgovarajući na novinarska pitanja, predstavnici OO PK-a Kraljevo su istakli i da oni o prekomponovanju vlasti ne pregovaraju ni sa kime osim sa članicama ZES-a, mada imaju i izvesne zamerke DS-u, pre svega ,,za neku vrstu predsedničkog sistema vlasti na republičkom nivou". Takođe su naglasili da su protiv uvođenja privremenih mera u Kraljevu, ,,pogotovo u uslovima kada se građani bore za elementarnu egzistenciju".


FORMIRAN GRADSKI ODBOR PARTIJE VETERANA I U KRALJEVU - piše Marina Miljković Dabić
A sad borba za zaštitu boračkih prava

   • Za predsednika Gradskog odbora Partije veterana Kraljevo izabran Mićo Aleksić • Članovi ove stranke očekuju da statusna i socijalna prava svih boraca u Srbiji konačno budu trajno i sistemski rešena

   Pokret veterana Srbije, formiran pre šest godina, 2008. prerastao je u Partiju veterana, koja ima i jednog poslanika u Skupštini Srbije. I u Kraljevu je krajem prošle sedmice formiran Gradski odbor Partije veterana, čija osnovna poruka je da će učiniti sve kako bi ova populacija što bolje materijalno i statusno bila zbrinuta.
   Inače, Partija veterana Srbije nastala je udruživanjem boraca i invalida, porodica palih boraca u ratovima od 1990. do 1999. godine, ali i učesnika nove i poštovalaca tradicije oslobodilačkih ratova na ovim prostorima. S obzirom na to da su uloženi ogromni napori da im se statusni i socijalni položaj poprave, ali da poboljšanja nije bilo, jer nijedna stranka koja je trenutno na vlasti nema programski cilj zaštitu boraca koji su sa svojim porodicama sve više dovedeni na rub egzistencije, odlučili su da formiraju sopstvenu stranku.
   Na predlog Inicijativnog odbora PV Kraljevo, izabran je Gradski odbor Partije veterana, a za njegovog predsednika Mića Aleksić, koji je upravo ukazao na cilj osnivanja ove političke, ,,boračke" stranke:
   - Borci su vrlo ,,ranjiva" populacija i treba im baš dosta zaštite i ova Partija je formirana u tom cilju prevashodno, što ne znači da se neće boriti za preporod i boraca i naroda  u Srbiji.
Kako se procenjuje, u Kraljevu je između 15.000 i 20.000 ljudi devedesetih godina prošlog veka učestvovalo u nekom od ratova na tlu bivše SFRJ. To znači da brojka od 8.000 ljudi koji potražuju razliku u ratnim dnevnicama nije konačna, jer postoji veliki broj aktivnih vojnika i oficira, bivših oficira, vojnih penzionera i policije.
- Idemo u tom smeru da okupimo sve te ljude koji su na svaki mogući način oštećeni od ove države, da ih objedinimo i da im jednostavno pružimo u svojim mogućnostima zaštitu, a imamo ambiciju i da postanemo jaka parlamentarna stranka - naglašava Aleksić.
   Kraljevačke ratne veterane na izbornom skupu pozdravili su predsednik Političkog saveta Partije veterana i general Milan Simić, zamenik predsednika stranke. Njihove poruke da molbe, zahtevi i konkretni programi o zbrinjavanju moraju biti najozbiljnije razmatrani u državnim i drugim nadležnim organima mogle bi da budu i osnovne koje su sa konstitutivne sednice poslate u javnost. Ona, kažu, treba da doprinese da istorija na ovim prostorima više ne sme da se ponavlja u svojim najnegativnijim delovima.Povratak na vrh strane


AKCIJSKI FOND REPUBLIKE SRBIJE
Odluka o imenovanju privremenog zastupnika kapitala društva ,,Ibarske novosti" AD Kraljevo


   Imenuje se Zoran Knežević iz Kraljeva za privremenog zastunika kapitala društva ,,Ibarske novosti" AD Kraljevo.
   Poslove privremenog zastupnika kapitala društva ,,Ibarske novosti" AD Kraljevo imenovani će obavljati od 04.02.2009. godine do prodaje kapitala subjekta privatizacije.
   Privremeni zastupnik kapitala upravlja sa 13.375 akcija u vlasništvu Akcijskog fonda Republike Srbije, što čini 70 odsto od ukupne emisije akcija emitenta ,,Ibarske novosti" AD Kraljevo.
   Privremeni zastupnik kapitala će raditi u skladu sa članom 41d, 41đ, 41e. Zakona o privatizaciji i Uputstvom o načinu imenovanja i ostvarivanja prava i obaveza privremenog zastupnika kapitala u upravljanju subjektom privatizacije, koje je doneo direktor Akcijskog fonda i u primeni je od 15.07.2005. godine.
   Imenovani ima pravo na nagradu za rad i naknadu stvarnih troškova na teret subjekta privatizacije ,,Ibarske novosti" AD Kraljevo, u skladu sa Pravilnikom o visini nagrade za rad i naknade stvarnih troškova privremenog zastupnika kapitala (,,Službeni glasnik RS" br. 75/05).

IZ OBRAZLOŽENJA
Akcijski fond Republike Srbije je, u skladu sa Zakonom, sproveo proceduru za davanje predloga radi imenovanja lica za privremenog zastupnika kapitala ovog društva.
   Nakon razmatranja predloga dostavljenih Akcijskom fondu od Sindikalne organizacije zaposlenih u preduzeću za informisanje ,,Ibarske novosti" AD Kraljevo i Sindikata ,,Nezavisnost" Javnog preduzeća za informisanje ,,Ibarske novosti" AD Kraljevo, te činjenice da oni nisu usaglasili predloge za privremenog zastupnika kapitala, to je, s ciljem očuvanja kapitala prenetog Akcijskom fondu i upravljanja istim, direktor Akcijskog fonda u skladu sa Tačkom 2. stav 1 Uputstva o načinu imenovanja i ostvarivanja prava i obaveza privremenog zastupnika kapitala u upravljanju subjektom privatizacije, doneo Odluku o imenovanju Zorana Kneževića iz Kraljeva, koga je predložio Raški Upravni Okrug, dopisom dostavljenim Akcijskom fondu 30.01.2009. godine.
   Imenovani je priložio potrebnu dokumentaciju neophodnu za obavljanje polsova privremenog zastupnika kapitala u skladu sa Zakonom i Uputstvom, koja je sastavni deo ove Odluke.
   Na osnovu iznetog, doneta je Odluka kao u dispozitivu.


Plan aktivnosti privremenog zastupnika kapitala

1. Privremeni zastupnik kapitala zahteva od Upravnog odbora sazivanje skupštine akcionara u rokovima i na način koji je predviđen osnivačkim  aktom društva, Statutom, odnosno u skladu sa Zakonom i priloženim dnevnim redom.

   Napomena: Upravni odbor saziva skupštinu. Ukoliko to nije moguće, privremeni zastupnik kapitala će primeniti član 41d - 41e. Zakona o privatizaciji (,,Službeni glasnik RS" br. 38/01, 18/03, 45/05 i 123/07), sazvati skupštinu u rokovima i na način u skladu sa Zakonom o privrednim društvima (,,Sl. glasnik RS" br. 125/04). Vanredna skupština saziva se u roku ne manjem od 15 dana, a ne više od 30 dana pre njenog održavanja. Za sednicu skupštine akcionara treba pozvati sve akcionare na način utvrđen osnivačkim aktom ili Zakonom.

2. Skupština akcionara donosi sledeće odluke:
• Odluku kojom se razrešavaju članovi prethodnog Upravnog odbora sa imenima članova
• Odluku o imenovanju novih članova Upravnog odbora
• Odluku o razrešenju članova Nadzornog odbora i imenovanje predsednika i članova Nadzornog odbora.
Napomena: Većinu članova Upravnog odbora predlaže privremeni zastupnik kapitala (pr. ako je Ugovorom ili Odlukom utvrđeno da Upravni odbor broji pet članova, četiri člana predlaže privremeni zastupnik kapitala, a jednog člana mogu predložiti mali akcionari).
Privremeni zastupnik kapitala može biti član Upravnog odbora.

3. Nakon održane skupštine akcionara, održati sednicu Upravnog odbora, koji će doneti sledeće odluke:
• Odluku o izboru novog predsednika Upravnog odbora
• Odluku o razrešenju prethodnog direktora
• Odluku o imenovanju v.d. direktora.
Napomena: Privremeni zastupnik kapitala može biti imenovan za v.d. direktora subjekta privatizacije.

4. Privremeni zastupnik kapitala, odmah po imenovanju, obaveštava pismeno bivšeg direktora o:
• odluci o imenovanju privremenog zastupnika kapitala
• privremeni zastupnik kapitala zahteva od direktora društva da predloži po jednog člana iz reda zaposlenih u Komisije radi sprovođenja postupka popisa osnovnih sredstava i materijalno-finansijskog stanja društva na dan preuzimanja, nakon čega imenuje Komisije
• privremeni zastupnik kapitala zahteva od direktora društva predaju dokumentacije preduzeća - opšta akta, završni račun za prethodne godine, registraciju preduzeća, spisak sporova koji se vode pred nadležnim sudovima, uvid u dosijea zaposlenih, kao i ostalu dokumentaciju radi upoznavanja stanja u društvu.

5. Privremeni zastupnik kapitala, nakon izbora novih organa upravljanja u društvu, sprovodi primopredaju dužnosti i predaju pečata novoizabranim organima društva.

6. Privremeni zastupnik kapitala podnosi zahteve za promenu podataka i upisa novih Agenciji za privredne registre, i to za:
1) upis privremenog zastupnika kapitala - u delu Zabeležbe (prilog: odluka Akcijskog fonda o imenovanju privremenog zastupnika kapitala)
2) brisanje članova ranijeg Upravnog odbora (prilog: odluka skupštine akcionara o razrešenju Upravnog odbora)
3) upis novoizabranog Upravnog odbora (prilog: odluka skupštine akcionara o imenovanju Upravnog odbora)
4) upis odluke Upravnog odbora o imenovanju predsednika Upravnog odbora (prilog: odluka Upravnog odbora)
5) brisanje ranijeg direktora (prilog: odluka Upravnog odbora o razrešenju direktora)
6) upis novoizabranog v.d. direktora (prilog: odluka Upravnog odbora o imenovanju v.d. direktora);
7) promene vlasništva - brisanje bivšeg kupca.
Privremeni zastupnik kapitala će se starati oko usaglašavanja društva sa pozitivnim propisima, ukoliko to nije izvršeno.

7. Privremeni zastupnik kapitala treba da se stara za upis akcija u Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti, kao i listiranje na Beogradskoj berzi, radi obezbeđenja uslova za prodaju akcija Akcijskog fonda.

8. Nakon sprovedenih napred navedenih aktivnosti, privremeni zastupnik kapitala treba da dostavi Izveštaj Akcijskom fondu u skladu sa Uputstvom o načinu imenovanja i ostvarivanja prava i obaveza privremenog zastupnika kapitala u upravljanju subjektom privatizacije, a zatim i mesečne Izveštaje o poslovanju društva shodno članu 41đ Zakona o privatizaciji (,,Sl. glasnik RS" 123/07).

9. Privremeni zastupnik kapitala obaveštava sve poslovne banke, Poresku upravu i druge nadležne organe i institucije o:
1) raskidu Ugovora o kupoprodaji društvenog kapitala
2) imenovanju privremenog zastupnika kapitala;
3) aktivnostima koje se vode oko razrešenja ranijih i imenovanja novih organa društva - direktora, Upravnog odbora i Nadzornog odbora.

10. Ukoliko postoje sumnje ili je neosporno nesavesno poslovanje bivšeg kupca, podneti prijave nadležnim organima i institucijama (tužilaštvu, MUP-u, Poreskoj upravi).

11.       Dostaviti Bilans stanja i uspeha za prethodnu godinu.Povratak na vrh strane


APEL POVERENIŠTVA UGS ,,NEZAVISNOST” RAŠKOG UPRAVNOG OKRUGA - piše Ivan Rajović
Bez dalje prodaje ,,Ibarskih novosti”

   Ono što se ovih dana događa sa ,,Ibarskim novostima" na najočigledniji način je pokazalo sav besmisao i svu grozotu vremena u kojem živimo, naših naravi i našeg mentaliteta u vremenima kada nam je tolerancija među bližnjima potrebnija nego ikad. Tranzicione promene nigde ne idu lako. Mnogi su već preboleli sve traume koje ovakvi rezovi nose i polako počinju da se navikavaju na status beskućnika, životnih autsajdera i tranzicionih gubitnika. Drugi se osećaju isto, s tom razlikom što još uvek žive u iluziji da im status zaposlenih nešto garantuje. Takav je i slučaj zaposlenih u ,,Ibarskim novostima", kojima se već duguju polugodišnje zarade u vremenu, da se podsetimo, kada ova zemlja prolazi kroz najveću svetsku ekonomsku krizu. Dakle, imajući to u vidu, kriza zaposlenih u ovoj informativnoj kući je podignuta na kub, na osmi ili na sto trideset osmi stepen. Prosto rečeno, to više nije kriza, već osuda na ono najgore. U takvoj situaciji sve ono što se dešava oko ,,Ibarskih" mnoge može da nasmeje, neke da šokira, sablazni ili gane, ali nikoga da ostavi ravnodušnim.
           
PARTIJE SE IGRAJU
Sindikatu ,,Nezavisnost”, koji se izborio da se neprimereni ugovor sa novim kupcem raskine, koji je organizovao podnošenje tužbi za isplatu zarada i potpisivanje peticije desetina hiljada građana za spas nekadašnjeg medijskog giganta,  osporava se pravo da utiče na dalju sudbinu svoje kuće, svojih članova i svih zaposlenih. Oni koji su glavni krivci za eksperiment koji se pokazao potpuno promašenim i katastrofalnim i dalje igraju istu igru svesni da će ih istoričari ovoga grada zabeležiti kao najcrnje negativce, kao ideologe mračne ideje da se ,,Ibarske novosti", posle 60 godina, ugase. Političari sa svih nivoa, od lokalnih do republičkih, isti oni koji su ovaj grad doveli daleko ispod crte koja bi trebalo da označi minimum egzistencije, javljaju se ovog puta kao eksperti koji bi još jednom da pokušaju da definitivno dovrše razbijanje ,,Ibarskih" koje su davno započeli. Isti oni koji ni problem stočne pijace nisu u stanju da reše, niti bilo čega drugog, osim klozeta na Železničkoj stanici, sada bi da rešavaju problem koji su sami napravili vođeni sopstvenom pohlepom kojoj nema kraja. I svi su izgledi da će o sudbini više od 70 porodica, daleko od očiju sindikalnih aktivista i običnih ljudi, odlučiti političke strukture za zelenim stolom u svojoj neprekidnoj partiji podele plena, trampe javnim dobrima i gašenja apetita tek začetih tajkuna. Prosto rečeno, o sudbini ,,Ibarskih” odlučuju oni koji, sudećo po svemu, ni u čemu nikakve rezultate nisu u stanju da prikažu. Naprotiv. A na Sindikatu je da ne odustaje od svoje borbe u vremenu kada je sindikalna borba ovom narodu potrebnija nego bilo kada u njegovoj istoriji. Ovo se ponajviše tiče Kraljevčana, koji su, po svim parametrima, na samom dnu planetarnog egzistiranja.
           
DA ,,IBARSKE” BUDU U ISTOM PAKETU SA OSTALIMA
Tim povodom, oglasio se i Milan Trikoš, poverenik ,,Nezavisnosti” za Raški okrug, koji kaže da je zbog kolizije propisa zaustavljena privatizacija 64 lokalna elektronska medija u Srbiji, i da bi tako i ,,Ibarske novosti" morale da budu u istom paketu zbog toga što je poništena privatizcija u ovoj kraljevačkoj medijskoj kući.
- Tokom 2008. godine nije privatizovana nijedna RTV stanica, pokazuju podaci Agencije za privatizaciju, a na isteku 2007. poslanici su izglasali Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o glavnom gradu, koji dopuštaju da država i ubuduće bude osnivač i vlasnik medija. Takvu mogućnost nekoliko godina ranije isključivali su Zakon o javnom informisanju i radiodifuziji, koji i dalje važe.
Trikoš, na osnovu dostupnih pokazatelja, tvrdi da su rezultati dosadašnje privatizacije skoro na nuli.
- Prodato je 27 elektronskih medija, i to metodom javne aukcije, a neprodato je ostalo još 64 elektronska medija. Ovom broju bi trebalo dodati i nekoliko medija u kojima privatizacija nije uspela. Prema tome, sve dok se ne otklone okolnosti koje su dovele do postupka prekida privatizacije, Agencija neće moći da nastavi privatizaciju medija - kaže Trikoš, jer se ovde, pre svega, misli na koliziju zakona koji regulišu ovu oblast, čije usaglašavanje nije u nadležnosti Agencije za privatizaciju.
- U javnosti postoje saznanja da je 31.12.2008.  godine bio poslednji rok za privatizaciju medija i da posle toga predstoji njihovo gašenje. Međutim, ovaj rok se ne primenjuje na državna odnosno javna preduzeća, u koja spadaju i elektronski mediji, a ovo se može s razlogom primeniti i na ,,Ibarske novosti", jer su one u vlasništvu države od 70 odsto kapitala.
           
U SKLADU SA ZAKONOM KOJEG NEMA
I Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra da se privatizacija medija, štampanih i elektronskih, mora završiti, ali se postavlja elementarno pitanje u ovom trenutku: po kojem zakonu?
U Udruženju smatraju da je proces privatizacije medija tekao dosta sporo i mahom su se zadovoljavali apetiti ljudi iz politike, pa i apetiti nekog trećeg. Zbog toga su se procesi privatizacije nekoliko puta zaustavljali, ali u krajnjem ishodu na štetu medija. Ovakav način privatizacije, gledano dugoročno, odraziće se na socijalno-ekonomski položaj novinara, ali i na medijsku scenu Srbije, smatra Nezavisno udruženje novinara Srbije i njegov predsednik Nadežda Gaće, a Ministarstvo za kulturu je predložilo model po kojem bi lokalna samouprava zadržala 30 odsto vlasništva, isto toliki bi bio i udeo zaposlenih, dok bi 40 odsto bilo prodato zainteresovanim licima.
Trikoš tvrdi da sadašnji model privatizacije, kako to predviđa Zakon o javnom informisanju i radiodifuziji, ne obezbeđuje samoodrživost medija, jer se pokazalo u privatizovanim medijskim kućama, pa i u ,,Ibarskim novostima”, da su programi redukovani, mnogi privatizovani mediji su pogašeni. Na zadovoljstvo zaposlenih u ,,Ibarskim novostima", ova medijska kuća još nije ugašena, već su ,,Ibarske” u državnom vlasništvu sa 70 odsto vrednosti kapitala.
   - U ovom odnosu kapitala i zbog kolizije zakonskih propisa, jedino  zakonito bi bilo to da Akcijski fond ,,Ibarske novosti” vrati osnivaču, a to znači opštini Kraljevo, koja bi o ,,Ibarskim novostima” brinula na način kao i pre privatizacije, i to do onog trenutka dok se ne otklone neusaglašenosti kolizije između Zakona o lakolanoj samoupravi, Zakona o glavnom gradu i Zakona o javnom informisanju i radiodifuziji - kaže Milan Trikoš, poverenik  UGS ,,Nezavisnost” Raškog okruga.


“SRBIJAVODE” ČUVAJU VODOTOKOVE
Pretnje zbog šljunka iz Morave


   Javno vodoprivredno preduzeće ,,Srbijavode" prvi put ove godine neće izdati nijedu saglasnost za eksploataciju šljunka i peska u slivu Morave, izjavio je Nikola Marjanović, direktor ,,Srbijavoda".
   - Velika, Zapadna i Južna Morava više nisu vodotoci, već reke pretvorene u nešto što liči na mesečeve kratere - to su sada rupe ispunjene ili neispunjene vodom. Mi ćemo učiniti sve što možemo da tome stanemo na put - rekao je Marjanović.
   On je naglasio da bi ljudi koji se bave vađenjem šljunka i peska iz reka morali da shvate da to nije privredna delatnost, već mera za regulisanje vodotoka koja se sprovodi samo tamo gde studije ,,Srbijavoda" pokažu da je potrebno i u količini u kojoj je neophodno da bi bio regulisan vodotok. On je rekao da dobija pretnje zbog saglasnosti za vađenje šljunka i peska.
   - Ljudi koji me zovu smatraju da sam ugrozio egzistenciju, i njihovu i njihovih porodica, zato što nisu dobili licencu da i dalje upropašćavaju reku. Sekundarno im je to što će nekontrolisanim vađenjem peska i šljunka vodotok biti upropašćen. Neko od toga živi vrlo lepo.
   Logika je: ja sam tu oduvek! Pa, znači, ako si dosad kršio zakone i niko ti nije stao na put, tako bi trebalo da bude i ubuduće - zaključio je Marjanović.Povratak na vrh strane


ISTRAŽIVANJA STRATEDŽIK MARKETINGA
Vanrednih izbora (zasad) nema


   Direktor Stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević je izjavio da vanredni izbori ove godine nisu realni, jer nikome, osim možda naprednjacima, sada ne odgovara urušavanje vlasti.
,,SRS je počela da se blago oporavlja nakon što je zbog rascepa doživela veliki pad rejtinga. Taj blagi oporavak datira od novembra, tačno u vreme kad su radikali bili jako aktivni u skupštini, pre svega kroz opstrukciju", rekao je on za ,,Danas”.
,,SNS je i pre zvaničnog formiranja dobila simpatije značajnog broja birača, više od 20 odsto, i taj broj se učvrstio u jasnu biračku podršku. SNS se izdvojila kao druga najjača partija u državi", ocenio je Bogosavljević.
I kada se meri poverenje u stranke, prema njegovim rečima, SNS je usamljena na drugom mestu - značajno iza DS, ali isto toliko ispred prve sledeće stranke.
,,Građani masovno doživljavaju DS i predsednika Borisa Tadića kao institucije od kojih najviše očekuju, ali koje, pogotovo ako su simpatizeri bilo koje druge stranke, najlakše i najčešće optužuju", kazao je Bogosavljević.
Ne verujem da ijedna stranka može da želi sada izbore, osim eventualno SNS, pa stoga ne verujem da će do njih i doći. Interes vodeće stranke u koaliciji, a koja bi i nakon nekih ponovljenih izbora sasvim sigurno bila okosnica vlade, nije da izgubi vreme u predizbornim kampanjama umesto u smišljanju kako da provuče zemlju kroz tešku 2009, a možda i 2010. Ni njenim koalicionim partnerima ne bi trebalo da je nešto drugo na umu, a i izvesno je da bi teško na novim izborima pojedinačno prošli bolje nego što su sada. SRS i DSS odavno nisu bili ovako slabi. SNS je nova stranka i njoj su, naravno, izbori prva briga i svakako bi bili dobrodošli.
Da li bi finansijska kriza mogla biti razlog za pad Vlade?
- Svetska kriza po sebi ne može generisati pad Vlade, niti je lako pretpostaviti da će nezadovoljstvo građana zbog nje da se pretvori u talase protesta protiv vladajuće garniture. Sigurno je, međutim, da će nezadovoljstvo rasti zbog pada standarda. Ne bih rekao ni da su unutrašnja previranja takvog intenziteta da mogu dovesti do urušavanja sistema vlasti. Sigurno je da će biti teških momenata i da će biti još zakona kao što je ovaj o akcizama, u kojima DS može da ostane usamljen, da se tako pojave nagoveštaji krize koja vodi ka izborima. Ali, ne verujem da će centripetalne sile imati snagu za to.
Građani su posebno osetljivi na tajkune. Kako komentarišete najnovija sporenja u vezi sa uticajem tajkuna na političare, povodom amandmana o visini akciza na cigarete?
- Odgovor na ovo pitanje ima malo uporišta u javnomnjenjskim istraživanjima, ali sam siguran da bi rezultati pokazali koliki otpor imaju građani Srbije prema svakom ko bi se predstavio kao zaštitnik interesa tajkuna i novobogataša. U tom kontekstu i ne čudi da nijedna stranka nije priznala da je imala ikakve razgovore ili kontakte s bilo kojom ličnosti koja se može vezati s bilo kakvim vlasnikom fabrike cigareta. Takođe sam uveren da bi za građane bilo prihvatljivo objašnjenje da je država potpisala neku obavezu i da bi kršenje te obaveze moglo, kao što je Filip Moris najavio, da dovede do zatvaranja proizvodnje i  gubitka radnih mesta.


KONKRETNE AKCIJE OPŠTINSKOG ODBORA JEDINSTVENE SRBIJE KRALJEVO
Briga o ljudima, pre svega

   • Najnoviji primer akcije Saveta penzionera ovog Opštinskog odbora za ugled drugim strankama • Oštra kritika odbornicima u Skupštini grada koji nisu ispunili osnovna predizborna obećanja • Zahtev za održavanje novih lokalnih izbora ,,kao najrealniji izlaz iz postojeće agonije"

   Iako nije lokalna parlamentarna stranka, Jedinstvena Srbija u Kraljevu u poslednje vreme prepoznatljiva je po nizu praktičnih akcija kojima je cilj briga o ljudima. Posle akcije Saveta prosvetnih radnika pri Opštinskom odboru JS Kraljevo u pružanju konkretne pomoći učenicima u pripremanju za nastavu i prijemne ispite, konkretne akcije stalno preduzima i Savet penzionera Opštinskog odbora. Pored međusobnog druženja i pomaganja, članovi Saveta obilaze i pružaju pomoć starijim sugrađanima, ne samo svojim članovima. Tako je nedavno delegacija Saveta penzionera posetila jednog od najstarijih Kraljevčana, devedestdevetogodišnjeg Iliju Grkovića. Starina Ilija i članovi njegove porodice bili su iznenađeni i oduševljeni ovom nesvakidašnjom posetom, proveli jedno vreme u prijatnom druženju, a opšta je ocena da bi i druge stranke i organizacije mogle da se ugledaju na primer Jedinstvene Srbije.
   - Naša stranka ima oko 2.000 članova u Kraljevu, a naš Savet penzionera ima oko 1.000 članova. Mi obilazimo i pomažemo koliko možemo naše stare, bolesne i nemoćne sugrađane. Želeli bismo da i u našem gradu bude kao što je u Jagodini, gde je briga o ugroženim ljudima u prvom planu. Kod njih je sve lepo uređeno, imaju redovne sastanke i razna druženja, zadovoljni su i lepo im je. Želeli bismo da i naša omladina u Kraljevu bolje i srećnije živi, poput mladih u Jagodini - kaže Vera Mijailović, predsednik Saveta penzionera OO JS Kraljevo, pozivajući predstavnike ostalih stranaka da im se pridruže u istim ili sličnim akcijama.
   Poređenje Kraljeva sa Jagodinom nije slučajno, jer je ,,centrala" ove stranke u tom gradu, a tamošnja lokalna samouprava prepoznatljiva u Srbiji po dobroj i efikasnoj organizaciji u korist građana. Zbog toga ne čudi oštra kritika koju iz OO JS Kraljevo upućuju odbornicima Skupštine grada, pre svega iz vladajuće koalicije.
   - U predizbornoj kampanji građani Kraljeva mogli su da se naslušaju raznoraznih obećanja o novim investicijama, novim radnim mestima, rešavanju infrastrukturnih, socijalnih i drugih gorućih problema. Više od pola godine je prošlo kako su došli na vlast, a od svega toga građani nisu dobili ništa!? Umesto stranih investicija građani su još više zaduženi, umesto otvaranja novih radnih mesta sve je više otpuštenih radnika, umesto rešavanja socijalnih pitanja sve je više siromaštva i bede… Od najavljenih kapitalnih investicija u infrastrukturi nema ništa. Pored privrednih giganata, koji faktički ne postoje, vidimo i da pojedine uspešne privatne firme otpuštaju radnike!? O tim otpuštenim radnicima i onima koji mesecima, pa i godinama, ne primaju platu niko ne brine. U privatizaciji vlada totalni haos. Sve što je bilo vredno prodato je, neko je uzeo novac, a grad od toga ništa nije dobio za svoj razvoj. U gradu, osim onih na vlasti, malo ko ima perspektivu, ni mladi, ni sredovečni, ni penzioneri - ističe Slobo Radović, predsednik OO JS Kraljevo.
Prema njegovim rečima, ,,svedoci smo nerada, stalnih sukoba i svađa u Skupštini grada i njene višemesečne blokade i loše kadrovske politike, zbog koje trpe građani".
   - Umesto da na odgovorna, ključna mesta u gradskim organima, javnim preduzećima i ustanovama postave mlade i stručne kadrove, da izvedu ovaj grad iz krize, oni postavljaju svoje partijske, neškolovane ljude, razne poslušnike i poltrone, vrlo često i po rođačkoj liniji. U pitanju su samo lični interes i lična korist. Opštinski odbor Jedinstvene Srbije smatra da bi najrealnije i najpoštenije bilo da se raspišu novi lokalni izbori u Kraljevu. Na taj način bismo izašli iz ove agonije, sa željom da se ova ružna praksa više nikada ne ponovi - zaključuje Radović.Povratak na vrh strane


      DEVEDESET DEVET GODINA OD OSNIVANjA UŠĆANSKE ZEMLjORADNIČKE ZADRUGE
Neizbrisiva uloga u razvoju sela

   • Zemljoradnička zadruga u Ušću formirana je petnaestak godina posle prvoosnovane, u selu Vranovu kod Smedereva, 1894. godine • Decenijama je ušćanska zadruga svrstavana u tri najbolje u Srbiji, a kad je počela deoba na OOUR-e, istovremeno je počelo njeno čerupanje i tiho umiranje • Danas se selu i seljacima pomaže samo deklarativno, zbog čega mnoge zadruge postoje samo na papiru

   Višedecenijsku i, svakako, najveću ulogu u razvoju sela u bivšoj ušćanskoj opštini imala je tamošnja zemljoradnička zadruga, osnovana 1910. godine.  Tadašnja zadruga, mada nije formirana među prvima, dugo godina je svrstavana u tri najbolje u Srbiji. Dakle, pre zemljoradničke zadruge u Ušću, koja će dogodine obeležiti vek postojanja, osnovana je zemljoradnička zadruga u selu Vranovu kod Smedereva, 1894. godine. Iste godine osnovano je još sedam zadruga, a do 1900. godine u Srbiji je već bilo 650 zemljoradničkih zadruga. Sve te zadruge, računajući i ušćansku, mada je osnovana deceniju kasnije, imale su veliku ulogu u razvoju poljoprivrede, porastu robne proizvodnje i rešavanju, ili ublažavanju, socijalnih problema sela. Sećanje na taj period iznosi nam jedan od najstarijih meštana sela Kosurići Ljubiša Živković, u narodu poznat kao zaljubljenik u knjige, koji je, svojevremeno, koristio pogodnosti zemljoradničke zadruge, a kasnije je bio i u njenim upravnim organima.

ALATI ZA RUČNU OBRADU ZEMLJE, ZAPREŽNI PLUGOVI, LEĐNE PRSKALICE...
   Odmah posle osnivanja, zamljoradnička zadruga je za seosko stanovništvo organizovala razne seminare, a sve u cilju uvođenja i korišćenja novih saznanja iz svih oblasti poljoprivrede. Uz to, zadruga je domaćinstva počela da snabdeva alatkama potrebnim za ručno obavljanje poljoprivrednih i drugih poslova. Seljanima je obezbeđivala sadni materijal za voćarstvo i vonogradarstvo, usluživala ih je malobrojnim zaprežnim plugovima, jer je do tada zemlja obrađivana drvenom ralicom; obezbeđivala ih je krunjačama, a imala je i jednu vršalicu, naravno iz uvoza, kakvu ljudi do tada nisu ni videli.
Posle oslobođenja, 1945. godine, prema kazivanju Ljubiše Živkovića, na insistriranje predratnih zadrugara i ogromne većine seljaka ušćanske opštine, obnovljena je zadruga, uz pomoć sredstava prikupljenih od članarine, koja je u to vreme iznosila dvesta dinara po čoveku. Ljubiša se, čak, seća da je za predsednika skupštine  izabran Staniša Tošić, a za direktora zemljoradničke zadruge Milomir Đoković.
   Zanimljivo je da zadruga u to vreme nije imala svoj poslovni prostor, već se seljakala po privatnim zgradama. I pored toga, zadruga je među prvima počela za poljoprivrednike da nabavlja alate za ručnu obradu zemlje, nekoliko zaprežnih plugova i leđnih prskalica, zatim je nabavljala sortna semena i veštačka đubriva, koje je seljacima davala s obavezom isplate ,,u naturi”. I plugove i prskalice zadruga je davala poljoprivrednicima na poslugu, uz neznatnu nadoknadu. Knjige i brošure iz svih oblasti poljoprivrede seljacima su deljene besplatno. Kao prvo prevozno sredstvo zadruga je koristila volovsku zapregu, čime je prevozila robu od železničke stanice u Ušću do prodavnica.
   Sa daljim razvojem zadruge javila se potreba da ona ima i svoj poslovni prostor. Tako je dobrovoljnim radom svih zadrugara i sagrađena zgrada zadružnog doma, koja je bila od ogromne koristi, jer su se stvorili uslovi za zaposlenje potrebnih kadrova i iz drugih oblasti, na primer stočarstva. Uz njihovu pomoć razvilo se stočarstvo, a to je podrazumevalo svakodnevno i dugo pešačenje stručnjaka po zabitim selima. Uz njihovu pomoć nabavljena su rasna grla stoke, a primenjena je i metoda veštačkog osemenjavanja.
   Zadruga je, zatim, sistematski proširivala vozni park i mehanizaciju. To je doprinelo da seljani u ušćanskoj opštini mogu da dobiju, kad ima zatreba, traktore, kamione, pa i buldožere, koji su odigrali presudnu ulogu u izgradnji puteva gde su, do tada, postojale samo takozvane kozje staze.
Zadruga je osnovala i kreditnu službu i štednju, što je mnogim poljoprivrednicima pomoglo da dobiju beskamatne kredite. Zadruga je toliko napredovala da je imala i radionicu za održavanje  mašina, imala je i strugaru, vodenicu, a na reci Studenici mehaničar Staniša Tošić konstruisao je turbinu za električnu centralu, koja je osvetljavala celo Ušće.
   Naravno, s vremenom, zadruga je organizovala berbu i otkup lekovitog bilja, koja se širila i prodavala po celoj Srbiji. Sve uspeh za uspehom.
- Dok je zemljoradnička zadruga bila celina, godinama je svrstavana u tri najbolje u Srbiji. Onog trenutka kad je počela podela na OOUR-e, tada je i počelo njeno čerupanje i tiho umiranje - svedoči Ljubiša Živković, iz sela Kosurići, jedan od nagrađivanih za izuzetnu saradnju sa zadrugom u Ušću.

NADANJE, PUSTO NADANJE
   Danas, gotovo da i nema skupa na kome se, barem kad je reč o privrednoj proizvodnji, u prvi plan ne stavljaju selo i seljaci. To je ekonomski oslonac i opšti spas uvek bio kada je državi teško. I danas se najveće i najbrže šanse za zapošljavanje, čak milion nezaposlenih, u zemlji vidi u povratku na selo. Međutim, glavna zemljoradnička asocijacija danas, Zadružni savez Srbije, uglavnom tavori, time i većina od 730.000 zemljoradničkih gazdinstava. Šansu da napreduju imaju jedino registrovani, a njih je samo 135.000. Izgleda, došlo se do dna, i uz sve zakonske propise, uredbe, zaključke, predizborna obećanja i zaklinjanja, savetovanja i strategije - ne ide. Čuvene zemljoradničke zadruge tonu u finansijskom kovitlacu, mnoge su u velikim gubicima, a nije mali broj onih koje postoje samo na papiru. Tako danas u Srbiji postoji oko 1.500 aktivnih, a u njima je zaposleno skoro trinaest hiljada radnika. Od ukupnog broja zemljoradničkih gazdinstava u Srbiji ima 120.000 zadrugara i više od 100.000 kooperanata.
   Inače, najveći deo agrarnog potencijala Srbije, izuzev velikih poseda koji su sad privatizovani, nalazi se u vlasništvu ,,malih” seljaka. Više od osamdeset odsto tog poseda, u parcelama od po tri hektara, nalazi se u privatnom vlasništvu, a najveći deo seljaka je i dalje nezaštićen i neorganizovan.
   Prema tome, jedno je apel i deklarativna podrška selu i seljacima, a sasvim drugo je život i realna potreba u njemu, što, naravno, važi i za ušćansko područje.Povratak na vrh strane


MILOVAN DRECUN, VOJNI KOMENTATOR - piše Dragan Vukićević
Kfor je podsticao nezavisnost Kosmeta

• Ono što posebno pada u oči jeste da je, pri primopredaji dužnosti, jedan zvaničnik Kfora rekao ključnu stvar, koja je prošla potpuno nezapaženo u našoj javnosti, a to je da će jedna od najvažnijih misija Kosovskih bezbednosnih snaga biti da šalje svoje pripadnike u mirovne misije u inostranstvo. S obzirom na to da mirovne misije šalju samo države i da šalju samo pripadnike svoje regularne vojske, onda je jasno da Kfor te Kosovske bezbednosne snage tretira kao vojsku i da samoproglašenu Republiku Kosovo tretira kao državu - kaže Milovan Drecun


   Cela priča oko dolaska Euleksa na Kosmet je poprilično u javnosti okrenuta naglavačke. To je predstavljeno kao naša velika diplomatska pobeda, što bi na prvi pogled i moglo da se prihvati ako se detaljno ne analizira situacija. S obzirom na to da je Euleks zvanično pod okriljem Ujedinjenih nacija, onda bi bez ikakve dalje analize moglo da se prihvati da je to nekakva naša diplomatska pobeda, ali kada se sagleda situacija na terenu, onda se vidi nešto sasvim drugo. Ovo konstatuje vojni komentator Milovan Drecun, komentarišući za ,,Ibarske novosti” najnovija dešavanja na Kosmetu posle dolaska Euleksa i formiranja Ksoovskog zaštitnog korpusa.
   - Naime, najveći problem zagovornicima nezavisnosti Kosmeta je bio kako da tu nezavisnost proguraju u Savetu bezbednosti i da je tako legalizuju, jer je za njih veliku i neprevaziđenu prepreku predstavljala Rezolucija 1244, koju na Kosmetu realizuje Unmik. S obzirom na to da nisu uspeli da Ahtisarijev plan proguraju u Savetu bezbednosti, koji je predviđao da umesto Unmika na Kosmet dođe Euleks i da se umesto Rezolucije 1244 donese neka druga rezolucija, koja bi konačno Kosmetu dala nezavisnost, oni su krenuli drugačijim, zaobilaznim putem. Vršili su pritisak na Srbiju, uslovljavajući je putem u Evropsku uniju, da bi konačno Beograd prihvatio dolazak Euleksa, ali da ne bi na unutrašnjem planu vlast pretrpela veliku štetu, jer se s jedne strane zalaže za to da naš put u Evropsku uniju nikako ne može da bude bez Kosmeta, a s druge strane prihvata rešenja koja praktično idu ka takvom razrešenju puta u Evropsku uniju, onda je Beogradu pružena šansa da Euleks bude pod okriljem Ujedinjenih nacija i ništa više. Međutim, Euleks je za zagovornike nezavisnosti Kosmeta rešio najvažnije pitanje, a to je eliminacija Unmika. Od dolaska Euleksa, Unmik na Kosmetu praktično ne postoji. I to je činjenica koja se skriva od javnosti. Poslednji kontingent Unmika otišao je 4. februara, među njima i 3.000 Unmik-policajaca, koje će zameniti svega 800 policajaca Euleksa, a ostaće samo Unmikova kancelarija za vezu od 30 do 50 ljudi.
• Šta je postignuto dolaskom Euleksa, odnosno odlaskom Kfora?
   - Dolaskom Euleksa, za zagovornike nezavisnosti Kosmeta rešen je veoma važan problem, a to je da je Rezolucija 1244 u njenom praktičnom delu stavljena na Kosmetu ad akta i da je eliminisan Unmik, i drugi problem jeste da su uspeli da stave pod kontrolu sever Kosmeta koji nije nikako hteo da prihvati dolazak misije Evropske unije, jer je jasno da ta misija treba da bude samo neka vrsta monitoringa na putu Kosmeta ka konačnoj nezavisnosti. Posle dolaska Euleksa praktično je nastavljena realizacija plana Martija Ahtisarija koji, podsećam, nije usvojen u Savetu bezbednosti, a to znači zaokruživanje državnosti te samoproglašene Republike Kosovo, stvaranjem njene vojske, a to su Kosovske bezbednosne snage (KBS). Kosovske bezbednosne snage ne mogu da budu ništa drugo sem institucije koja je apsolutno protivna odredbama Rezolucije 1244, koja proizilazi iz Ahtisarijevog plana koji nije usvojen u Savetu bezbednosti i koje (KBS) Kosmetu treba da daju pun kapacitet državnosti, odnosno da postane njegova buduća vojska.
• Kakva je struktura Kosovskih bezbednosnih snaga?
   - Javnosti je prvi put ideja o nekakvim bezbednosnim snagama obelodanjena 2006. godine na sastanku u američkom Institutu za mir u Vašingtonu, kada je britanski general Antoni Velč saopštio projekat tih kosovskih, kako su oni tada rekli, ,,odbrambenih snaga”, a jedan od ključnih autora tog projekta je bio Soren Jesen Peterson, bivši šef Unmika, a sada naučni saradnik u tom Institutu za mir, i još tada je bilo predviđeno da će se formirati Kosovske bezbednosne snage, ali ono što javnost ne zna jeste da je tim projektom predviđeno da se posle tri godine formira Ministarstvo odbrane, da te Kosovske bezbednosne snage prerastu u Vojsku Kosova. Dakle, ovo sada je tek prelazno rešenje. Struktura KBS-a pokazuje da to nije nikakva civilna organizacija, kako sada tvrde zvaničnici Kfora, već je reč o klasičnoj vojnoj organizaciji koja je ustrojena po vojnom principu, pripadnici te organizacije će živeti u klasičnim kasarnama, nosiće uniforme, biće opremljeni, kako kažu, samo lakim streljačkim naoružanjem, ali već od ranije oni imaju i nešto teškog naoružanja koje su dobili od Republike Albanije. Dakle, radi se o klasičnoj vojnoj organizaciji. Ono što posebno pada u oči jeste da je jedan zvaničnik Kfora, pri primopredaji dužnosti, na završetku rada Kosovskog zaštitnog korpusa a na početku rada Kosovskih bezbednosnih snaga, rekao jednu ključnu stvar, koja je prošla potpuno nezapaženo u našoj javnosti, a to je da će jedna od najvažnijih misija tih Kosovskih bezbednosnih snaga biti da šalje svoje pripadnike u mirovne misije u inostranstvo. S obzirom na to da mirovne misije šalju samo države i da šalju samo pripadnike svoje regularne vojske, onda je jasno da Kfor te Kosovske bezbednosne snage tretira kao vojsku i da samoproglašenu Republiku Kosovo tretira kao državu.
• Znači, Kfor, iako institucija Ujedinjenih nacija, nije imao nimalo neutralan stav kada je reč o statusu Kosmeta?
- Dakle, nema ni govora o tome da Kfor ima neutralan stav o statusu Kosmeta. Kfor, odnosno Nato, pošto je reč o Nato snagama, a ne o Kforu, podržava jasan politički stav koji je opredelio Kosmet kao državu i tu nema govora o neutralnosti. S druge strane, priča o tome da će KBS biti multietničkog sastava jeste jedan neverovatan šamar svim nastojanjima da se Kosmet preobrati u multietničko društvo. Jer, ako je na čelu tih Kosovskih bezbednosnih snaga Sulejman Selimi, koji ima mudžahedinsko ime Sultan, potpuno je jasno pripadnicima Kfora, odnosno čelnicima Nato-a i zapadnih država koje forsiraju stvaranje ovih snaga, da se radi o čoveku koji je jedan od pokretača etničkog čišćenja na Kosmetu. Jer u strogo poverljivoj dokumentaciji Kfora, kod karakternih osobina Sulejmana Selimija, doslovno piše da on uopšte ne veruje Srbima i da govori da sve Srbe treba oterati sa Kosmeta, tako da je nemoguće od jednog takvog čoveka očekivati da Kosovske bezbednosne snage pretvori u multietničke snage. Drugo, taj prvi čovek KBS-a je, po saznanjima obaveštajaca Kfora, okoreli kriminalac i predvodi organizovanu kriminalnu grupu u koju je uključio i celu svoju porodicu, koja se bavi švercom droge, oružja i iznudama. To sve piše u njegovoj biografiji u Kforu. Zatim, tu piše i da je on agent albanske obaveštajne agencije ŠIŠ, što drugim rečima ukazuje da Republika Albanija, preko bivšeg Kosovskog zaštitnog korpusa a sada Kosovskih bezbednosnih snaga, vrši uticaj na događaje, a naročito na bezbednosnu situaciju na Kosmetu.
   Zatim, treba imati u vidu genezu, odnosno poreklo Kosovskih bezbednosnih snaga. Zapravo je tako teroristička OVK posle dolaska međunarodnih bezbednosnih snaga na Kosmetu pretvorena, legalizovana u Kosovski zaštitni korpus, a onda je Kosovski zaštitni korpus, po poverljivim saznanjima i brojnim izveštajima Unmik policije i Kfora, postao leglo organizovanog kriminala, terorizma, etnički motivisanog nasilja, etničkog čišćenja na Kosmetu i, najzad, izvoznik nasilja i terorizma u region, a pre svega preko Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe na jug centralne Srbije i preko oslobodilačke nacionalne armije u Makedoniju. Da nije bilo logističke podrške Kosovskog zaštitnog korpusa, ne bi bilo šiptarskih terorističkih formacija u Makedoniji i na jugu centralne Srbije. I ako sada ta formacija, koja je evidentno glavni uzročnik nestabilnosti i etničkog čišćenja na Kosmetu prerasta u Kosovske bezbednosne snage, onda se ne može ništa drugo očekivati nego da će nastaviti stvaranje tog jednonacionalnog projekta nezavisnog Kosova koji treba samo da bude prelazni stepenik u formiranju te Velike Albanije, odnosno, kako sada zvaničnici Republike Albanije kažu, prirodne Albanije.Povratak na vrh strane


IZ ŽIVOTA PENZIONERA
Neće proći


   Neprimeren politički, a veoma maliciozan naboj, jednog dela opozicionih poslanika u Republičkom parlamentu, funkcionera pojedinih opozicionih stranaka, kao i u nekim listovima dnevne štampe, već duže vreme se prazni na dr Jovanu Krkobabiću, potpredsedniku Republičke vlade Srbije i predsedniku PUPS-a. Sve ti i takvi ,,političari i ideolizi" i ranije su zamračivali političko nebo nad Srbijom, projektujući svoje političke promašaje na drugog. Pomanjkanje političkog morala, elementarnog znanja i osećanja vlastite odgovornosti nadomeštaju bacanjem ljage na druge, čestite i umne ljude, koji bi im mogli služiti za uzor u svakom pogledu. Ali takvi ljudi ne žele da uče od boljih od sebe. Oni žele da uče bolje od sebe. Nažalost, izgleda da još uvek nisu prošla ta vremena kada su se politički ciljevi mogli ostvariti količinom izrečenih laži i zabluda. Svi današnji kritičari dr Jovana Krkobabića već su se oprobali na vlasti, i šta su pokazali? Nasuprot tome, a što je mnoge opozicione političke lidere iznenadilo, jeste činjenica da je Partija ujedinjenih penzionera Srbije zauzela svoje mesto u vlasti na svim nivoima na čelu sa svojim predsednikom, aktuelnim potpredsednikom republičke Vlade dr Jovanom Krkobabićem. Ta rana ih i danas peče. Toliki mu politički oponenti ne mogu oprostiti. Suočeni sa stvarnošću da je na političkoj sceni Srbije stasala jedna nova, brojna i po strukturi kadrova najjača politička partija sa svojimim predsednikom dr Jovanom Krkobabićem na čelu, trgnula je iz uspavanosti neke salonske i već okušane lidere na vlasti. Smeta im to što je najveći deo predizbornih obećanja koja su data u predizbornoj kampanji ispunjen, nasuprot protivljenju tih istih demagoga,  suprotstavljajući se snagom argumenata i zvaničnicima iz Evropske unije. U vremenu kada rejting tih istih stranaka drastično opada kod naroda, potrebno je pogled svog članstva usmeriti preko plota i reći ,,vidite, oni su krivi za sve naše neuspehe" i na taj način stvaraju privid o svom uspehu. Ne libe se da u javnost iznesu pregršt neistina i izmišljotina. Nije nimalo teško razumeti cilj ove orkestrirane hajke. Za vlastite promašaje i propuste mora se u nekome naći krivica. Svog saveznika traže u neistini.
Ne birajući sredstva političke borbe, previše cinizma i licemerja unosite u službu za ostvarivanje, pre svega ličnih političkih ciljeva i interesa. Srbija je prezasićena toga, dajte joj nešto novo i korisno, kako bi vas po nekom dobru zapamtila. Znaju penzioneri da, sve dok je takvih u Srbiji, penzionerima ne može biti bolje. Ali su isto tako penzioneri svesni svoje snage, da će, kada njihovo učešće bude veće i značajnije u vlasti, biti manje prostora za mutivode i mešetare.
Od svega što se pripisuje dr Jovanu Krkobabiću nema ni trunke istine. Prebacujete mu da je svog sina Milanka ,,uhlebio", pa mu to uzimate za greh. Milan Krkobabić je zreo čovek, intelektualac, koji se redovno školovao i diplomirao na Ekonomskom fakultetu, a za sobom ima bogato radno iskustvo, koje ga prezentuje za najbolje funkcije. Uostalom, brojni su primeri da i drugi ljudi sa takvom kvalifikacijom i iskustvom obavljaju čak i veće i odgovornije funkcije od njega. To vam nije smetalo. Mnogi od vas bi se mogli upitati da li su svojom kvalifikacijom, sposobnošću i iskustvom  zaslužili mesto na kome se nalaze. Naravno da se nikada nisu upitali.
Stidim se, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što po gradovima širom Srbije menjate Pravilnike za sistematizaciju radnih mesta, snižavajući stepen školske spreme za rukovodeća radna mesta, kako bi vaši ,,visokoškolovani" kadrovi sa srednjom školom mogli da zauzimaju ta mesta. To se ne bi moglo nazvati ,,uhlebljenjem", već kriminalom. Zato nam je stanje u zemlji takvo kakvo jeste.
Na sve moguće načine ste pokušavali da razbijete jedinstvo penzionerske populacije, služeći se raznim mahinacijama. Međutim, najveći deo penzionera postaje svestan činjenice da niko od vas nije ni prstom mrdnuo dok ste bili na vlasti da makar malo poboljšate materijalni status penzionera. Od datih obećanja pred izbore niste se makli ni za milimetar. Na tome se sve završavalo. Jedini izlaz i jedino pravo rešenje statusa penzionera ogromna većina vidi u masovnijem učešću penzionerske populacije u vlasti. Niko ne može da misli i radi više za dobro penzionera od njih samih. I zbog toga sam uveren da dr Jovan Krkobabić neće stati na tome. Bezrezervno verujem da će se svom snagom svoje ličnosti, znanjem, iskustvom i lucidnošću (na čemu mu mogu pozavideti mnogi kritizeri i politički oponenti, iako su po godinama znatno mlađi od njega) boriti za pravedniji i humaniji  položaj penzionera, kao i napredak cele Srbije.
Momčilo Stojković, advokat u penziji


Zajedno smo jači

   Već nekoliko godina, uz donaciju Danskog saveta za izbeglice, druže se kraljevački penzioneri i penzioneri-izbeglice iz Hrvatske koji žive u Kraljevu.
Pre izvesnog vremena pokrenuta je inicijativa da se u Kraljevu osnuje pododbor Udruženja penzionera iz Hrvatske. Postignut je dogovor sa predsednikom Opštinske organizacije penzionera Kraljevo Timotijem Nikolićem da ova organizacija pruži neke vidove pomoći penzionerima iz Hrvatske. Za početak, hrvatski penzioneri mogu održavati sastanke u prostorijama kraljevačkih penzionera.
   Inače, penzioneri iz Hrvatske morali bi da se organizuju kako bi ostvarivali svoja prava, a jedno od glavnih pitanja je isplata zaostalih penzija. Hrvatska je, zapravo, otela penzije velikom broju Srba, hrvatskih penzionera, kojima je 1991. godine obustavljena isplata penzija i nije isplaćivana godinama. Kada su aktivirali prvo da im se isplati penzija, ona je isplaćena za tekući mesec, ali bez pripadajućih penzija iz proteklih godina od 1991. i dalje. I tako su Srbi koji su još pre 1991. godine već primali penzije u Hrvatskoj oštećeni i zakinute su im penzije za celih pet godina jer Hrvatska neće da im isplati penzije koje su im pripadale od 1991. do 1995. godine.
   Smatra se da je penzija neotuđivo pravo, i ustavno i subjektivno, stečeno radom ili po nekom drugom osnovu.
Ilija ŠekuljicaPovratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

URUČENA GODIŠNJA NAGRADA KNJIŽEVNOG KLUBA
Priznanje Veroljubu Vukašinoviću

   Trstenički pesnik Veroljub Vukašinović ovogodišnji je laureat Godišnje nagrade Književnog kluba Kraljevo, koja se dodeljuje iz donacije dr Hranislava Miloševića. Odluku o dobitniku doneo je žiri u sastavu Dejan Aleksić, Veroslav Stefanović i Milan Nikodijević, koji se između više rukopisa odlučio za Vukašinovićevo ,,Lice". Nagrada je uručena sredinom prošle nedelje u čitaonici Dečjeg odeljenja kraljevačke biblioteke.
   - Pesme u rukopisnoj zbirci ,,Lice" otkrivaju nam autora koji suvereno vlada pesničkim zanatom, ali i veštog posmatrača onih tajni, slućenih naplavina smisla u grubom stvarnosnom tkanju. Gotovo sve pesme u ovoj zbirci ispevane su u pravilnom metru i u nekom od klasičnih oblika, što je još jedno obeležje ovog pesnika. Ali, upravo ta modernost koju u takvom standardnom pesničkom postupku postiže Veroljub Vukašinović, čini ga značajnim i posebnim stvaraocem - obrazložio je odluku žirija pesnik Dejan Aleksić.
   - Primajući ovu nagradu u Kraljevu, koje je pravi epicentar književnog života u Srbiji, osećam se veoma počastvovan i želim da, pre svega, zahvalim gospodinu Hranislavu Miloševiću, koji svojim plemenitim gestom osnažuje književno stvaralaštvo. Velika mi je čast što je baš moj rukopis odabran i što će se pridružiti do sada objavljenim knjigama u ovoj ediciji, u kojoj su imena meni dragih autora kraljevačkog književnog kruga, koji se koncentrično širi ka drugim gradovima kao što su Vrnjačka Banja i Trstenik.
   Priznajem da nisam vičan u besedništvu o poeziji, a posebno ako, kao u ovoj prilici, treba da kažem i nešto autopoetičke prirode. Do svojih pesama, koje su najčešće, u vezanom stihu i u formi soneta, distiha ili katrena, dolazim sa dosta muke, kroz neki unutrašnji duhovni proces nalik lakom razboljevanju, prvo u usmenom pa tek zatim u pisanom vidu. Od te muke da ponešto ispevam, uritmim i izrimujem, još mi je veća muka da to ispevano reflektujem i obrazložim pred veoma kompetentnim slušaocima kakvi su ovde prisutni. Zbog toga bih, kao prvu pomoć, upotrebio jedan citat o poeziji iz pera Milovana Danojlića, koji je nedavno, na jednom skupu u našem zavičaju, rekao da ,,pripremni radovi u tom poslu traju neuporedivo duže od onog što se povremeno zabeleži. Oni podrazumevaju duhovno monaštvo, raznovrsna životna iskustva i neprestani rad na usavršavanju tehnike, kako bi, po Eliotovim rečima, u trenutku nailaska inspiracije imao spreman i izoštren alat”. Tom oštrenju pesničkog alata ja bih dodao i iskustvo čitanja - kazao je nagrađeni pesnik Veroljub Vukašinović.                                                                                      
   Donator nagrade dr Hranilsav Milošević obelodanio je da će ubuduće u konkurenciji za Godišnju nagradu Književnog kluba biti i pisci iz okolnih gradova.



U NOVOM BROJU ČASOPISA ,,POVELJA”
Moša i ,,Filomela”

   Novi broj časopisa ,,Povelja” Narodne biblioteke ,,Stefan Prvovenčani” otvara poezija Milana Vučićevića, Bojane Stojanović-Pantović i Petra Miloradovića. Slede priče Srđana Papića i Milana Đorđevića i nove pesme Faruka Šehića i Svetislava Brkovića.
Rubrika Premošćenje donosi zanimljivu pripovest ruskog emigrantskog pisca Sergeja Dovlatova Kompromis osmi, u prevodu Radmile Mečanin. U Pesnikovom izboru je poezija i zapis o njoj Petra Pajića, jednog od naših najpoznatijih pesnika srednje generacije, dok u Poniranju Aleksander Fjuit piše o Josifu Brodskom.
U rubrici Povodom Mirjana Stošić promišlja o odlikama Domanovićevih satira, a Pristupi donose kritičke komentare o novim knjigama pesnika Vladimira Kopicla, Milana Đorđevića, Vladislava Bajca, Mihajla Pantića, Bojane Stojanović-Pantović...
Aleksandar Gatalica piše o muzici koja se vidi, a teatrolog Aleksandar Milosavljević o aspektima dva izvođenja Šekspirovog Sna letnje noći. U Pozitivu je pisac Mirko Demić, u Pojmovniku Uroš Petrović.
Odštampani su i ,,Poveljini” književni dodaci ,,Vidi čuda”, u kojem svoja sećanja na detinjstvo i prošla vremena objavljuju pisci za najmlađe i ,,Preporučeno”, s prilozima iz strane književnosti.
Reč je o setu priča o detinjstvu na Kosmetu Moše Odalovića, jednog od najpopularnijih dečjih pesnika, i srednjevekovnom romanu u stihu ,,Filomela” francuskog pisca Kretjena de Troa.
Ova izdanja kraljevačke Biblioteke možete nabaviti u redakciji časopisa ,,Povelja” u Ulici cara Dušana 39 i kraljevačkim knjižarama.



LIČNI STAV
Bolje sprečiti nego ponoviti grešku

   Oni koje prate našu, kraljevačku prosvetu, imali su prilike da se proteklih godina nagledaju i naslušaju svega i svačega. Između ostalog, veliko interesovanje prošle godine izazvala je serija tekstova u ,,Ibarskim novostima" pod nazivom ,,Dosetljivost ili nešto bezobraznije". Tekstovi su pratili nepravilnosti u organizaciji školskog takmičenja iz matematike u mnogim kraljevačkim osnovnim školama.
Kao jedna od nezadovoljnih učiteljica, smatrajući da su učenici iz škole u kojoj radim bili oštećeni, obratila sam se Ministarstvu prosvete i sporta. U navedenom prigovoru, između ostalog, pisalo je:
,,...Kako je cilj takmičenja vrednovanje nivoa stečenih znanja, umenja, veština i sposobnosti učenika, kao i rangiranje nivoa postignuća učenika, smatram da je već objavljenim zadacima nemoguće meriti nivo stečenih znanja učenika. Time se svesno degradiraju i omalovažavaju učenici i škole koje su školsko takmičenje održale 10.02.2008. i istog dana objavile rezultate, kako je predviđeno."
Sporan je tada bio i datum organizacije takmičenja, jer su škole tada prekršile Pravilnik koji definiše vreme i način organizacije takmičenja.
Od prosvetnog savetnika tada sam dobila odgovor:
,,I od Društva i od Ministarstva dobio sam odgovor da se dosadašnja praksa mora menjati i da se sva takmičenja (samim tim i školsko) moraju održavati određenog datuma i u isto vreme u svim školama, ali da u ovom slučaju, zbog učenika učesnika u takmičenju koji nemaju krivice, ne treba diskvalifikovati iz daljeg takmičenja škole koje su imale propuste u organizaciji takmičenja."
Direktori škola nisu snosili nikakve sankcije zbog navedenih nepravilnosti. A, prema čaršijskim pričama, spremaju se da i ove godine prekrše nedavno objavljen Kalendar takmičenja i smotri učenika osnovnih škola za školsku 2008/2009. godinu, prema kome školsko takmičenje iz matematike treba održati u subotu, 7. februara 2009.
U želji da ovaj tekst doprinese tome da se navedene nepravilnosti spreče, ostaje nam da se uverimo da li će Ministarstvo prosvete, Školska uprava u Kraljevu, ispuniti dato prošlogodišnje obećanje, ili će još jednom opravdati nedavno dobijeni trn.
prof. Katarina Simović,
učiteljica u OŠ ,,Svetozar Marković"




PROMOCIJA
,,Humanost bez granica”

   Promocija knjige ,,Humanost bez granica", autora Milića Rašovića, biće održana večeras u velikoj sali Skupštine grada. O knjizi će govoriti urednik Dragan Čolić, novinar Marko Marković, Svanimir Đokić, generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske, Voja Blagojević, publicista i novinar, a u programu će učestvovati i Mile Nedeljković, glumac.



PRIZNANJE VRHUNSKIM UMETNICIMA
Zaslužnim pedeset hiljada mesečno

   Vlada Srbije donela je, na poslednjoj sednici, uredbu o dodeli posebnih priznanja umetnicima za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, na osnovu koje će, oni koji to priznanje steknu, doživotno dobijati mesečno 50.000 dinara. Pravo na posebno priznanje mogu steći umetnici za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi u književnosti, muzici, vizuelnoj i scenskoj umetnosti, kinematografiji i umetničkoj kritici i esejistici. Kriterijumi za sticanje tog prava su vrhunski umetnički doprinos kulturi Srbije, najznačajnije nagrade i priznanja i obrazložena ocena vrednosti umetničkog doprinosa koju daje odgovarajuće umetničko udruženje, a njihovu ispunjenost komisija koju obrazuje i čije članove imenuje Ministarstvo kulture.
Kadidate za korisnike posebnih priznanja iz reda umetnika mogu da predlože umetnička udruženja, ustanove kulture, druga pravna i fizička lica, a uslov je da je državljanin Srbije i da je stekao status korisnika penzije kod nadležnog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Srbiji.
Posebno priznanje isplaćivaće se od petog do desetog tekućeg meseca za taj mesec.




OBELEŽEN 31. JANUAR, NACIONALNI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA
Duvanski dim je serijski ubica - pasivno pušenje ubija

   Ovogodišnji Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležen je u sklopu jednogodišnje antipušačke kampanje koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja počev od 22. decembra 2008. godine.
Kampanja, a i Nacionalni dan bez duvanskog dima, imaju za cilj pre svega kontinuirano skretanje pažnje široke javnosti na štetne posledice izlaganja duvanskom dimu, odnosno takozvanom pasivnom pušenju.
Antipušačka kampanja je usmerena na sve kategorije stanovništva, multimedijalna je i sprovodiće se na svim poljima, a pratiće je promotivni i štampani materijal, oglasi, TV spotovi, yinglovi, bilbordi i brendirani autobusi.
Kampanja će se sprovoditi u dva dela. Prvi deo kampanje odvijaće se pod sloganom ,,Duvanski dim je serijski ubica" i trajaće do avgusta ove godine, dok deo kampanje pod sloganom ,,Izbaci duvanski dim" treba da obeleži drugu polovinu 2009. godine.
Duvanski dim koji se udiše, tzv. pasivno pušenje, zvanično je klasifikovan kao kancerogena mešavina koja kod ljudi može da uzrokuje rak najčešće pluća, a često smrtonosne akutne i hronične bolesti srca i moždani udar. Posebno su ugrožena deca. Ona češće obolevaju od infekcija respiratornog trakta, astme i infekcija srednjeg uha. Trudnice izložene duvanskom dimu rizikuju prevrememeni porođaj i ugrožavaju zdravlje svoje bebe.
Nažalost, podaci ukazuju da je dve trećine stanovnika Srbije izloženo duvanskom dimu u kući i na poslu. Istraživanje o upotrebi duvana kod mladih iz 2008. godine pokazalo je da 77, odsto mladih od 13 do 15 godina živi sa nekim ko u njihovom prisustvu puši.
Svetska zdravstvena organizacija traži od svih zemalja da radna i javna mesta budu potpuno bez duvanskog dima, kako bi se izlaganje nepušača duvanskom dimu smanjilo ili potpuno eliminisalo. To se postiže usvajanjem nove zakonske regulative kojom se potpuno zabranjuje pušenje na svim javnim i radnim mestima, uključujući i ugostiteljske objekte. Zaključak Svetske zdravstvene organizacije jeste da ne postoji siguran nivo izlaganja ljudi duvanskom dimu, pa je potpuna zabrana pušenja jedina efikasna mera koju uvodi sve više zemalja. Ovim zabranama mora da prethodi medijska kampanja, kako bi se stanovništvu objasnilo zašto je neophodno da se takvi zakoni donesu i kakve će koristi imati od takve zabrane. Upravo je i to još jedan od ciljeva pokrenute kampanje.
Zavod za javno zdravlje Kraljevo, osim što je inicirao akcije obeležavanja Nacionalnog dana na nivou opština Raškog okruga, u saradnji sa Crvenim krstom Kraljevo održao je tribinu za profesore i učenike srednjih škola na temu ,,Duvanski dim je serijski ubica - Pasivno pušenje ubija”. Podeljen je i promotivni materijal,  sveske, lifleti, rasporedi časova, kačketi sa istoimenom porukom.
Nažalost, svakodnevno suočeni sa situacijama gde se direktno ili indirektno  krše postojeće odredbe zakona koji su na snazi u oblasti kontrole duvana, posebno Zakona o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama (,,Službeni glasnik” RS br. 101/2005), a svesni posledica tog kršenja, apelujemo na svest svih pušača, a posebno roditelja, zdravstvenih, prosvetnih, javnih i svih ostalih radnika, da nepušenjem sačuvaju sopstveno i zdravlje svih koji žive i rade u njihovom neposrednom okruženju.
   Udružimo se svi zajedno protiv duvanskog dima!
u ime Zavoda za javno zdravlje
dr Dragana Tendjera-Milićević,  spec. socijalne medicine
Povratak na vrh strane


SPORT

KOŠARKA-PRVA (SVISLAJON) LIGA - piše Zoran Bačarević
Sloga (već?) u autu, Mašinac održava nadu

  • U 19. kolu poraz kraljevačkih ligaša - Sloga-Tamiš 72:77, Napredak-Mašinac 79:73 • U 20. kolu u Kraljevu Mašinac-Lajons, u Leskovcu okršaj ,,davljenika" Zdravlje-Sloga

   Pet kola preostalo je do kraja ovogodišnje sezone u Prvoj (Svislajon) ligi, još toliko preostalo je košarkašima Sloge ,,meč lopti", ali se već posle ,,prve", prošlog petka uveče u Kraljevu, i poraza od pančevačkog Tamiša od poena razlike, može reći da stariji kraljevački ligaš može već da pakuje torbe za ,,drugu ligu". Meč loptu sa direktnim konkurentom iz ,,donjeg" doma, i to na sopstvenom bunjištu, Sloga je izgubila pošto je celu utakmicu bila u podređenom položaju. Pančevci su u prvom kvartalu stekli manje brojčanu, a više psihološku prednost, pred veliki odmor su takođe bili uspešniji za šest poena, u trećem kvartalu bili su, opet,  za nijansu bolji, a samo je četvrta pripala domaćinu sa preskromna i nedovoljna četiri poena u plusu. Stalno ,,jureći" prednost gostiju domaći igrači su ,,trojkama" pokušavali da je dostignu, učinili su to 18 puta, a samo četiri puta pogodili (22 odsto). Tamiš je u šutevima sa distance bio daleko uspešniji (7/15, 47 odsto), i to je, po svemu sudeći, presudilo pobednika. Pančevci su iz Kraljeva odneli zlata vredne bodove, a Slogi zadali žestoku glavobolju do kraja lige i pred predstojeću ,,nemoguću misiju" u borbi za opstanak. U porazu od Tamiša, konačan rezultat 72:77 (18:25, 23:22, 14:17, 17:13) Slobodan Božović je ,,učestvovao" sa 22 poena i indeksom 20, dok su kod pobednika najefikasniji bili Đokić (18) i Đorđić (19).
   Košarkaši Mašinca gostovali su u Kruševcu i iz duela sa ,,čarapanima", ali i svojim nekadašnjim trenerom Radenkom Varagićem, ipak izašli ,,kratkih rukava". U Kruševcu, u po običaju hladnoj hali, gosti su uspešnije zagrejali ruke odnosno naštimovali nišanske sprave. Mašinac je prvi ,,semestar" rešio u svoju korist, da bi serijom od 8:0 i ,,trojkom" Markovića u 13. minutu preveo rezultat u svoju korist. Napredak je i dalje napredovao do prednosti od celog tuceta (36:24), a kapiten Kraljevčana Uroš Mirković (sa 31 košem najefikasniji igrač susreta) uspevao je da kako-tako ,,kroti" razigrane ,,čarapane". U nastavku je, opet, Mašinac uspeo da se približi i ugrozi vođstvo domaćina sve do pred kraj trećeg kvartala, kada su ,,trojkama" Gajića i Milosavljevića domaćini stigli do plus osam (56:48), a uz pomoć sa tribina uspeli da je i sačuvaju u poslednjoj deonici za konačnih Napredak-Mašinac 79:73 (11:18, 25:20, 22:17, 21:23).
   U narednom, već 20. kolu, Mašinac će ugostiti aktuelnog i neprikosnovenog lidera iz Vršca (Lajons), a Sloga će put Leskovca, gde će u meču sa ,,sapatnikom" sa začelja pokušati da ponovi nedavni uspeh u Kupu Srbije.



PLIVANJE - ZIMSKA LIGA CENTRALNE SRBIJE
Sara treća u Nišu

   Prošlog vikenda u Nišu je održano prvo kolo Zimske lige PS Centralne Srbije na kome je, među 220 plivača iz 13 klubova, nastupilo i 20 takmičara PVK Kraljevo. Najuspešnija među kraljevačkim plivačima bila je Sara Miladinović, plasmanom na treće mesto na 200 metara prsno, dok je štafeta 4h50 metara kraul (Aleksandra Parlić, Jelena Kostović, Sara Karović, Mija Stišović) bila druga.
   Naredno, 2. kolo Zimske lige PSCS, biće održano u Kruševcu.



ODBOJKA - VINER ŠTEDIŠE LIGA
Jedan (dvadeset prvi) bod iz Kragujevca

   • U 14. kolu u Kragujevcu Radnički-Ribnica 3:2 • U Mini-ligu Kraljevčani ulaze sa četvrte pozicije • U prvom kolu sinoć u Beogradu Crvena zvezda - Ribnica

   U ciglo dva dana odbojkaši Ribnice osvojili su po bod na gostovanjima protiv dve najbolje srpske ekipe. Posle minimalnog poraza od Crvene zvezde u Kupu Srbije prošlog četvrtka (2:3, posle vođstva od 2:0), u subotu je usledio još jedan komšijski derbi u Kragujevcu. Odbojkaši Radničkog već su obezzbedili drugu poziciju pred ovonedeljni start u Mini-ligi, Ribnica je takođe u drugi krug ligaškog takmičenja ,,ušla" nedelju dana ranije, pa se u kragujevačkom ,,Jezeru” igralo - za prestiž.
   Domaćin je u meč ušao sigurno, neopterećen ishodom i uvodni set relativno ubedljivo rešio u svoju korist. Gosti su u poslovično ledenom ,,Jezeru" uspeli da se zagreju i predvođeni iskusnim Vladanom Đorđevićem i stamenim Mirkom Radevićem (sedam blokova) uspeli da dobiju dva naredna seta identičnim rezultatom i steknu psihološku prednost. Učenici Boška Mačužića ipak nisu imali snage da dotuku već grogiranog protivnika. Domaćin je konsolidovao redove, startera Simeunovića zamenio je   Stepanović i Radnički je ubedljivim rezultatom stigao do poravnanja. U petom je Ribnica povela sa 1:0, usledila je, ma kako to poznato zvučalo, odlučujuća serija domaćih odbojkaša od 4:0. Ribnica je stigla do 5:7, a kod rezultata 11:6 za kargujevačke ,,bankare" već je sve bilo rešeno, za konačan rezultat Radnički KG - Ribnica 3:2 (25:22, 23:25, 23:25, 25:19, 15:10). Gjorgujev je u pobedničkoj ekipi bio najefikasniji sa 21 poenom, a u Ribnici Vladan Đorđević je kraj svog imena ubeležio 20 poena, a Marko Radević 14.
   Prvi deo ligaškog takmičenja Ribnica je završila na četvrtom mestu na tabeli sa 21 bodom, zabeležila je šest pobeda, a doživela osam poraza, sa pozitivnom set-rezlikom (29:27). Plasman koji je, manje-više, očekivan i priželjkivan na startu sezone, i koji, opet manje-više, nije bio ugrožen posle prvih 14 kola.
   Kalendarom takmičenja mini-lige za plasman od 1. do 4. mesta odnosno od 5. do 8. mesta počinju već ovog (pred) vikenda. U 1. kolu (odnosno 15) Ribnica je još jednom gostovala u Beogradu i odigrala još jedan meč sa Crvenom zvezdom u ,,Šumicama". Susret je odigran sinoć, dok je drugi par Radnički-Vojvodina susret zakazao za sutra. Zaliha bodova koje su četiri ekipe donele ,,u miraz" daje pravo za pretpostavku da će polufinalni parovi u plej-ofu ove sezone biti Crvena zvezda - Ribnica i Radnički-Vojvodina.



KUP SRBIJE (1/4)
Ribnica, makar, pretila

• U revanš susretu u Beogradu Crvena zvezda - Ribnica 3:2

   Odbojkaši kraljevačke Ribnice nisu se plasirali na završni turnir Kupa Srbije u odbojci za sezonu 2008/09, pošto su u drugoj utakmici u Beogradu prošlog četvrtka poraženi od aktuelnog lidera domaćeg šampionata Crvene zvezde sa 2:3. U prvoj utakmici četvrtfinala u Kraljevu, krajem decembra prošle godine, Beograđani su takođe zabeležili pobedu, tada od 3:1. Za plasman među četiri najbolje ekipe Kraljevčanima je u revanšu bila potrebna pobeda maksimalnim rezultatom po setovima, odnosno bolji poen količnik. Ribnica je nagovestila senzaciju posle vođstva od 2:0 u setovima, ali je to bio njen maksimum, pa je konačan rezultat Crvena zvezda - Ribnica glasio 3:2 (22:25, 21:25, 25:21, 25:22, 17:15).
   Za završnicu ovogodišnjeg Kupa Srbije za odbojkaše plasirali su se, pored Crvene zvezde, Pratizan, Radnički (KG) i Vojvodina.



KOŠARKA - PRVA LIGA, ŽENE - piše Stole Petković
Od gotovog veresija

   • Kraljevo - Proleter 73:79 - 64:54 (23:16, 13:18, 9:10, 19:20 - 9:15)

  Hala sportova. Gledalaca 300. Sudije: Stošić (Kragujevac), Drobnjak (Beograd).
Kraljevo: Čkovrić 9, Račić 4, Pijevac, Živanović 14, Stanić 3, Radović 2, Mihajlović 23, Velisavljević 18,Ćosović, Rakićević, Plant.
Proleter: Vujković, Caran 24, Vidačić 18, Maleš, Varagić 15, Grahovac 2, Domazet 3, Gobeljić 10, Prvulović 7, Jevtić.
Košarkašice Kraljeva poražene su na svom terenu od ekipe Proletera iz Zrenjanina tek posle produžetka od pet minuta.
Do tada u prvom delu susreta znatno bolje su igrale košarkašice Kraljeva, koje su na kraju prve četvrtine imale sedam poena prednosti (23:16). Prednost je čuvana sve do 35. minuta, kada su gošće prvi put prešle u vođstvo. Tada su se razigrale Nina Varagić, Marina Caran i Jela Vidačić. Nekako u to vreme, kada su bile najpotrebnije, sa pet ličnih grešaka na klupu su se preselile Tanja Živanović, Jovana Čkovrić i Mirjana Velisavljević. Iskusna Ivana Mihajlović je ostala na terenu sa igračicama koje su do sada imale uglavnom epizodne  minutaže. Ipak, zahvaljujući njenoj preciznosti sa linije slobodnih bacanja, po isteku regularnog vremena, pri rezultatu 64:62 za gostujuću ekipu, došlo je do produžetka. To je, naravno, više odgovaralo gošćama koje su trijumfalno završile pobedonosni pohod kraj Ibra. U timu domaćina nije bilo povređene Ivane Todorović. Poslovica kaže da koga nema, bez njega se može. To je ovoga puta i te kako demantovano - na terenu.



AMERIČKI FUDBAL
,,Krune” uzimaju zalet

   Za Krune, klub američkog fudbala, nema zime. Bez obzira na vremenske (ne)prilike, oni dva puta nedeljno marljivo treniraju na sportskom aerodromu.
- Ni najniže temperature nisu uspele da ,,zabrane" mojim igračima da dolaze na treninge i da pod otvorenim nebom rade i nadasve uče. Za takav odnos prema sportu i ekipi zaslužuju najviše ocene, a nadam se da će sav ovaj trud pretočiti u dobru igru kada počne trka za bodove - kaže trener Goran Seničić.
   Na okupu, pored igrača iz prve ekipe, nalaze se i, redovnošću plene, oni čije vreme tek dolazi - klinci iz juniorskog pogona, kojima je do sada specijalnost bio Fleg fudbal (bez dodira - kontakta, već sa zastavicama).
   - Pored rada na terenu, utorkom i četvrtkom odlazimo u teretanu ,,Ekstrim džim", gde radimo na poboljšanju snage. Inače, u redove našeg kluba dobro su došli svi od 16 godina pa naviše. Jedini kriterijum je da su uporni i da hoće da rade. Sve ostalo dolazi samo po sebi, spontano - kaže Seničić.
A klub je otvoren za sve koji žele da se oprobaju u ovom, još uvek, novom i neafirmisanom sportu na ovim prostorima. Jedan od problema koji tišti igrače američkog fudbala je mesto za odigravanje utakmica u ulozi domaćina.
   - Zahvalni smo svima koji su nam do sada izlazili u susret, a to su FK Metalac, potom ,,Autotransport” i FK Kablar u Sijaćem polju. Od ljudi iz opštine dobili smo obećanje da ćemo ubuduće moći da koristimo teren Atletskog stadiona. Ako tako bude, našoj sreći neće biti kraja - rekao je na kraju profesor Goran Seničić, pravi sportsmen i entuzijasta, koji čini stabilni tandem sa dr Markom Korićancem.
   I zaista, skromni su iz Kruna, ekipe američkog fudbala. Ne traže mnogo i zato im pod hitno treba priuštiti teren. Oni imaju jasan cilj - let u neslućene visine.
   Uostalom, zar treninzi na sportskom aerodromu nisu slikoviti? Odatle su mnogi uzleteli u neslućene visine.



PRIJATELJSKA UTAKMICA
Komšije na ravne časti

   Sloga - Novi Pazar 1:1 (0:0)

  Mataruška Banja. Strelci: 0:1 A. Ukić (iz jedanaesterca) u 69. minutu, 1:1 Trnavac u 74. Gledalaca 200. Sudija: Darko Bogdanović (Kraljevo). Crveni kartoni: Babić (Sloga), Brunčević i Kuč (Novi Pazar).
Sloga: Đogatović, Vasilić, Pavlović, R. Vlašić, Bilić, Vasić, Pelivanović, Mladenović, Milenković, Bižić, Tadić. Igrali su još: Divac, Ćeha, Đurić, Babić, V. Vlašić, Tanasijević, Radovanović, Janićijević, Trnavac, Rađenović, Memedović.
Novi Pazar: Beširević, Lotinac, Puzović, Kuč, Gurdiljerac, Škrijelj, Nicević, Bejtović, Kecap, Memedović, Brunčević. Igrali su još Milenković, H. Ukić, Arifović, Milošević, Hamidović,  Gusinac, A. Ukić, Ajrović, Ibrahimović.
U meču starosedoca u Prvoj Telekom ligi i lidera jeseni u Srpskoj ligi, Sloge i Novog Pazara, gosti su poveli sa bele tačke. Rukom je loptu u svom šesnaestercu zaustavio Ćeha, a siguran strelac bio je A. Ukić - 0:1.  Izjednačio je pet minuta kasnije Trnavac posle odlične asistencije Rađenovića. Meč su obeležila i tri isključenja: Kuč (gruba igra), a Babić i Brunčević - međusobno vređanje.



U OK RIBNICA ZADOVOLJNI SEZONOM, ALI...
Čeka se raspodela budžeta

   Početak godine jubileja, 50 godina od osnivanja kluba, i osvojeno četvrto mesto i plasman u mini-ligu - plej-of bili su povod da rukovodstvo OK Ribnica organizuje brifing sa novinarima.
- Smatramo da je klub ostvario velkiki uspeh osvajanjem četvrte pozicije u porvenstvu. Tim plasmanom obezbedili smo izlazak u evropsko takmičenje, a, naravno, ambicije su da posle mini-lige popravimo plasman u gornjem domu - rekao je sportski direktor kluba Đurđe Milinković.
Čeleny kup je svakako kruna uspešnih igara Ribnice. No, rukovodstvo je ponosno i na rezultate mlađih kategorija.
- Imamo u sastavu kluba čak sedam kategorija. Pored seniora, tu je drugi tim koji se sa uspehom nadmeće u Regionalnoj ligi, baš kao i juniorski sastav. U istom stepenu takmičenja  su kadetska i pionirska ekipa, a dva tima sa uspehom se takmiče u Opštinskoj ligi - dodaje Milinković.
Treba izdržati sve to i u organizacionom i u takmičarskom smislu. Otuda i problemi koji s vremena na vreme sapliću klub:
- Iako je usvojen budžet opštine, po kome sportistima pripada 40 miliona za tekuću godinu, odbornici nikako da se dogovore kada će i kako te pare raspodeliti. Do tada, mi se zadužujemo na razne načine, najčešće kreditima. Tako su naši igrači isplaćeni, ali smo u priličnom dugu - objašnjava Milinković.
Potpredsednik kluba Aleksandar Bićanin veoma je aktivan u svim sferama rada kluba. Porodičnu tradiciju nastavlja, takođe uspešno, njegov sin Predrag, tehničar ekipe:
- Počeli smo prvenstvo sa dosta problema počev od odlazaka pojedinih igrača pa i trenera Đorđevića do povreda na samom startu. Ipak, sve smo to prebrodili i nastavili tamo gde smo stali u prošloj sezoni. Bili smo peti, sada smo četvrti, i to je za mene veliki uspeh - kaže Bićanin.
Trenera Dragana Đorđevića sa velikim uspehom zamenio je Boško Mačužić, do tada trener mlađih selekcija, iz kojih su ponikla dva dragulja reprezentativci Milija Mrdak i Uroš Kovačević:
- Bilo je pehova, ali sve je prevaziđeno bez većih havarija - kaže Mačužić. - Vladan Đorđević se povredio u prvom kolu, Radovan Gavrilović, korektor, nešto kasnije      i zaista nije bilo lako. Zahvaljujući mladim igračima koji su nastupali i u prošloj sezoni, ali i Vladimiru Batezu, koji je za kratko vreme boravka u klubu odradio veliki posao, mi smo tu gde jesmo.
Ribnica je, sada se može zaključiti, postala ozbiljan sportski kolektiv. Sa malo više pažnje gradskih struktura, odbojkaši će sigurno i u narednom periodu biti ljubimci velikog broja poklonika ovog sporta u gradu na Ibru. Zar plasman u Evropu sa skromnim sredstvima nije dovoljan dokaz o moći Ribnice?

SA ,,PRVACIMA” O PARAMA
- Mi smo prinuđeni da o prebacivanju sredstava za život kluba razgovaramo sa stranačkim prvacima u gradu. Mora tako, jer Skuština nikako da se sastane u punom sastavu i donese odluku o raspoređivanju para. Zato i razgovaramo i sa opozicijom i pozicijom - kaže Milinković.



STONI TENIS - piše Stole Petković
Dve medalje za Kraljevčanke

   Na seniorskom pojedinačnom prvenstvu regiona Niš, koje je održano u subotu, 31. januara, u Ćupriji, stonoteniserke Metalca iz Kraljeva osvojile su dve medalje u igri parova, i to obe sa bronzanim sjajem. U igri parova uzdanice trenera Slobodana Popovića, Dunja Milutinović po uzrastu kadetkinja, i još mlađa Vanja Vulović stigle su do polufinala, gde su zaustavljene od starijih i iskusnijih igračica kragujevačkog Faksa - 4:3 u setovima, pa su tako morale da se zadovolje osvajanjem bronzane medalje. Još jednu bronzanu medalju osvojila je Dunja Milutinović, ovoga puta u mešovitom dublu sa Draganom Sarićem, igračem Tutina, sa kojim je na putu ka finalu poražena od Stankovića iz Vranja i Rističeve iz Niša. Malo je nedostajalo Dunji Milutinović da se sa ovog seniorskog prvenstva vrati sa tri medalje u džepu jer je u četvrtfinalu u pojedinačnoj konkurenciji, posle prave drame i pet odigranih setova, poražena od Dragane Stošić iz Vranja sa 2:3, ali će zato ubrzo moći da se revanšira istoj protivnici na ekipnom prvenstvu za juniorke koje se odžava u nedelju, 8. februara, u hotelu ,,Breza” u Vrnjačkoj Banji.
   - Treba pomenuti i to da je na ovogodišnjem turniru učestvovalo više od 70 igrača iz više od 20 klubova niškog regiona i da je viđeno dosta kvalitetnih partija, kako u pojedinačnim mečevima tako i u igri parova. Zatajila je jedino takmičarska komisija koja je sebi dozvolila takav luksuz da se u konkurenciji seniorki posle kvalifikacija za glavni žreb plasiraju igračice zahvaljujući, uslovno rečeno, žrebu kome niko od zainteresovanih klubova nije prisustvovao - kaže Zoran Martinović, trener STK Goč.
   Jedna lepa vest stigla je iz Beograda, gde je za novog generalnog sekretara Stonoteniskog saveza Srbije izabran Jovan Živić iz Aleksinca, došadašnji vršilac iste dužnosti regiona Niš.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive