Preuzmite PDF verziju
novog broja "Ibarskih"

Preuzmite PDF verziju
novog broja "Ibarskih"
Internet izdanje - 13. februar 2009. godine

R e k l a m n i   l i n k o v i !

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Pregovorima nikad kraja
,,Samo kvalitetna vlast može grad da izvuče iz krize"
Milivoje Jakovljević na čelu Gradskog odbora
,,Hoćemo da probudimo Srbiju iz letargije"
Tražićemo pravdu pred Sudom u Strazburu
Dugove plaćaju placevima?
Plan ispunjen, atraktivni programi u pripremi
Mladić ubijen nožem
Aktivnije učešće u rešavanju problema
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Košarka, odbojka, boks, karate


DESETA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA PO PETI PUT ODLOŽENA ZBOG NEDOSTATKA KVORUMA - piše Slobodan Rajić
Pregovorima nikad kraja

   • Predsednik Skupštine Branko Kaplarević odlaganje obrazložio "nezavršenim pregovorima u koalicijama" • Novo zasedanje sazvano za sredu, 18. februar, sa početkom u deset sati • Pregovorači kraljevačkih DS i SPS potvrdili da na sastancima sa čelnicima svojih "centrala" u Beogradu još nisu postigli sporazum o koaliciji - Stranački lideri ovog puta najavljuju uspešniji završetak pregovora i izvesnije održavanje sednice, ali uz različite ocene ko će činiti eventualnu novu vladajuću koaliciju u Kraljevu

   Ni peti, prekjučerašnji pokušaj da se održi deseta sednica Skupštine grada Kraljeva prekjuče nije uspeo. I ovog puta zbog nedostatka kvoruma, jer su u skupštinskoj sali bili prisutni tek dva-tri odbornika.
Predsednik Skupštine grada Branko Kaplarević je peto odlaganje desete sednice, prvobitno sazvane još za 16. januar, obrazložio nezavršenim pregovorima predstavnika lokalnih parlamentarnih stranaka. Ovog puta nije konstatovao koliko je "prema službenoj evidenciji" na početku rada prisutno odbornika, niti je davao pauze "radi konsultacija".
- Pošto pregovori u koalicijama nisu završeni, nemamo kvorum ra rad i odlučivanje i moramo i ovu sednicu da odložimo za sedam dana - rekao je Kaplarević.
U skladu sa Poslovnikom o radu, on je iduće skupštinsko zasedanje sazvao za sredu, 18. februar, sa početkom u 10 sati.

NEUSPEŠNO PREGOVARANJE
Posle još jedne neodržane skupštinske sednice stranački lideri i predstavnici su potvrdili da pregovori o postojećim ili novim vladajućim koalicijama nisu još uspeli. Ovog puta najavili su ipak završetak  pregovora i izvesnije održavanje narednog zasedanja, ali uz različite ocene o sastavu mogućih novih vladajućih koalicija u Kraljevu. Predstavnici Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke potvrdili su da prethodnog dana (10. februara) njihov odlazak u Beograd i razgovori sa čelnicima svojih "centrala" nisu dali rezultate i da se pregovori nastavljaju.
- Juče su u Beogradu održani sastanci izmeću SPS-a i DS-a. Razgovori su bili na nivou opštinskih i okružnih rukovodstava i predsednika izvršnih odbora stranaka. Prihvaćena je informacija o toku razgovora koji su vođeni u Kraljevu i principi na osnovu kojih se otvaraju mogućnosti daljih razgovora - izjavio je Sreten Jovanović, predsednik OO SPS Kraljevo i zamenik predsednika Skupštine grada.
Jovanović je istakao i da se razgovori vode sa predstavnicima "narodnjačke" koalicije.
- Razgovori su potrebni da se nastave i u delu sa DSS-om i Novom Srbijom. Razgovori su započeti i očekuje se da će to za dan-dva da se završi i mislim da će sa tim da se i odblokira dalji rad Skupštine. Ja se stvarno izvinjavam građanima Kraljeva. Ovo nije prva takva situacija, jer bila je bila je i pre pet-šest godina kada su uvođene privremene mere u Kraljevu - naglasio je Jovanović.
Vukomir Mitrović, šef odborničke grupe Demokratske stranke, okrivio je sadašnju vladajuću koaliciju za još jedan neuspešan pokušaj održavanja skupštinske sednice i najavio da će se koalicioni partneri u koaliciji "Za evropsku Srbiju" (ZES) potruditi da se "definiše konačan ishod pregovora u drugom smeru na narednom nastavku 10. sednice Skupštine". Povodom pregovora o "prekomponovanju" vlasti u Kraljevu, pa i poslednjeg razgovora u Beogradu, Mitrović je istakao:
- Mnogo toga mi smo dogovorili. Jednostavno, ovo je bila samo dobra prilika da gradonačelnik i predsednik Skupštine poodnesu dostavke. Oni za sada to nisu učinili. Mi nikome ne želimo ništa loše i mi smo im sa našim koalicinim patnerima dali takvu priliku, jer bi ostavke bile najbolji čin i za njih i za Kraljevo, to je jedna moralna kategorija koja, nadam se, ne izostaje kod takvih ljudi. SPS nije ušao u salu ni prošli ni ovaj put i očigledno to je dobar znak.
Šef odborničke grupe i predsednik Gradskog odbora DSS-a Vladimir Bogavac složio se sa obrazloženjem odlaganja sednice od strane predsednika Skupštine, a na pitanje sa kim pregovara DSS potvrdio Jovanovićevu izjavu:
- Kao što znate rešavanje problema je preneto na vrhove stranaka. Znači, što se tiče i DSS-a, tačno je da se gore razgovori obavljaju sa SPS-om. Direktnih kontakata na nivou vrhova stranaka sa koalicijom ZES nema, ali ne znam ni da li će ih biti. Stranačke centrale odlučuju šta će se desiti. Možda to nije najbolje rešenje, ali očigledno mi ovde nismo uspeli da se dogovorimo oko nekih stvari, tako da je, na kraju krajeva, logično da se to reši na taj način. Kažem, nažalost, ali tako je.
Tomislav Ilić, šef odborničke grupe i predsednik OO Nove Srbije bio je kratak i samo kazao da "pregovori očito nisu završeni, ali da se nastavljaju i da se u NS nadaju da će iduće nedelje sednica Skupštine biti odražna".

MOGUĆA DRUGAČIJA REŠENJA
S druge strane, predsednik Gradskog odbora i šef odborničke grupe Pokreta za Kraljevo dr Ljubiša Jovašević tvrdi da novu, drugačiju vladajuću koaliciju treba da čini i taj Pokret i da nema objašnjenje za novo odlaganje skupštinske sednice.
- Članice koalicije koje treba da formiraju novu vlast u Kraljevu su ZES, SPS i Pokret za Kraljevo. Ne znam zbog čega se to danas nije desilo, ali mi smo ostavili još jednu mogućnost trenutno vladajućoj koaliciji da podnesu ostavke i da pokažu tim činom da preuzimaju odgovornost za sve do čega je došlo - istakao je dr Jovašević, dodavši da je "očigledno da je u pitanju grčevita borba za vlast radi same vlasti".
Zamenik šefa Odborničke grupe G 17 plus Vukman Rakočević  takođe je okrivio aktuelnu vladajuću koaliciju za novo odlaganje sednice Skupštine i najavio šta bi moglo da se desi ako se to ponovi iduće sedmice.
- Insistiramo da Gradski odbor SPS-a, sa još nekim odbornicima kojima je grad Kraljevo na prvom mestu, konačno donese odluku da naprave novu koaliciju u Kraljevu. Ako se to ne desi sledeće nedelje, najpoštenije bi bilo razmišljati o nekim drugim izlascima iz krize, makar i kroz privremene mere, ili još poštenije kroz nove lokalne izbore pa neka građani Kraljeva konačno daju podršku onim ljudima za koje smatraju da mogu ovaj grad da vode na jedan ozbiljniji način - istakao je Rakočević.
Vesna Nikolić-Vukajlović, predsednik Okružnog odbora Srpske radikalne stranke i zamenica gradonačelnika Kraljeva, u opširnoj izjavi istakla je pored ostalog da je na delu svojevrsna "zavera" protiv SRS na nivou Republike sa namerom da se ta stranka istisne iz vlasti u opštinama i gradovima u kojima se nalazi, ili da ne dođe na vlast na nekim  sledećim izborima.
- Očigledno je da je danas politička klima u celoj zemlji takva da se jednostavno ne da  Srpskoj radikalnoj stranci, ne od Boga i naroda već od republičke vlasti, da zavlada i to je ta priča. Nikome nije u interesu da jedna nacionalna opcija kao što smo mi i naša ideologija izađu na videlo u zemlji Srbiji, pa eto tako i u gradu Kraljevu. Jednostavno, "igra se igra" da SRS ide u opoziciju - naglasila je Vesna Nikolić-Vukajlović.
Ona je dodala i da se preduzima sve da se kao koalicioni partner DS-a i nekih drugih stranaka, na prevemrenim lokalnim izborima pojavi stranka Tomislava Nikolića (SNS) koji je, po njenim rečima, "još pre dve godine pravio paralelan SRS-u u Kraljevu".

OPTUŽBE I KONTRAOPTUŽBE
Odbornik Zoran Vukadinović je iskoristio skupštinsku govornicu da se obrati javnosti i uputi žestoku kritiku čelnicima grada, pomenuvši veliko zapošljavanje u Domu kulture u Ribnici, blokadu "Projade", Dečjeg festivala i drugih manifestacija u Ratini, posebno od strane čelnika SPS-a. Nakon što je rekao da je to "bruka za Kraljevo i da ne želi da se stidi predaka, sugrađana i potomaka", Vukadinović pored ostalog istakao:
- Da li vas je sramota da primate plate i nadoknade, da li vas je sramota što ovaj grad dovodite pred rub propasti? Dokle "Dinastija Ming" misli da vlada u Kraljevu, dokle vi mislite da urušavate ovaj grad? Ja pozivam građane Kraljeva da dođu sa mačugama i da nas rasteraju sa mnom na čelu, da se raspišu izbori i da pobedi onaj ko ima časti, morala i dostojanstva.
U izjavama posle sednice najpre ga je demantovao Sreten Jovanović (SPS) koji je naglasio:
- Zoran Vukadinović nije odbornik SPS-a i to što govori, govori u svoje lično ime. Želim da podsetim da su glavni problemi i zastoji rada nastali zbog njegovog nedolaska od treće sednice Skupštine kada je kao 36. praktično blokirao rad i uzrokovao sve probleme koji su nastali. Njegov pokušaj sada da odgovornost prebaci na nekog drugog građani treba da prepoznaju. Mislim da građani treba da znaju da ova SPS nije ona SPS koja je zavisila od JUL-a i ni danas neće zavisiti od JUL-ovskih kadrova koji žele po svaku silu da se vrate na pozicije koje im očigledno ne pripadaju.
Reagovao je i Vladimir Bogavac (DSS), istakavši da je Vukadinović "izneo niz notornih neistina", između ostalog i o broju zaposlenih u KC "Ribnica",  i  takođe uzvratio kontraoptužbama povodom blokade Skupštine.
- Ja bih zamolio sve da se sete kako je počela kriza u Skupštini grada Kraljeva. Upravo zbog govornika koji je danas govorio i sada mislim da je krajnje nemoralno da nam on drži pridike te vrste!? To zaista nije u redu, ali, dobro, "Stil je čovek", što bi se reklo, tako da to mnogo više govori o njemu nego o onome o kome je govorio - naglasio Bogavac.

GRADONAČELNIK NE PREGOVARA
Dr Miloš Babić, gradonačelniik Kraljeva, rekao je da mu je "iskreno žao što sednica još nije održana, jer mnogi dobri projekti i nove investicije za novo zapošljavanje u gradu čekaju skupštinske odluke", ali i da se nada da će "vrlo brzo ova mučna situacija biti razrešena", kao i da on ne učestvuje u pregovorima o koalicijama.
- Gradonačelnik je gradonačelnik svim građanima Kraljeva i sigurno da u ovako osetljivom trenutku treba  to da ostane i da ne treba da ulazi u pregovarački tim jer sigurno će "navijati" za stranku u kojoj je, a to je Nova Srbija. Zato ja i nisam u pregovaračkom timu - rekao je dr Babić.Povratak na vrh strane


KONFERENCIJA ZA NOVINARE GRADSKOG ODBORA G 17 PLUS KRALJEVO - piše Slobodan Rajić
,,Samo kvalitetna vlast može grad da izvuče iz krize"


   • Za trenutnu blokadu skupštinskog rada i ,,agoniju" Kraljeva krivicu snosi isključivo trenutno vladajuća koalicija • Umesto planovima razvoja, investicijama i izgradnjom, trenutna većina se bavi jedino kadrovskim rešenjima i ličnim interesima • Mr Jovan Nešović: ,,Prekomponovana" nova lokalna vlast, ali bez do sada neuspešnih i korumpiranih kadrova, mogla bi, u saradnji sa Republikom, grad polako da počne da izvlači iz krize"

   ,,Višestruko odlaganje desete sednice Skupštine grada dokaz je nastavka agonije, nerada i nakaradno formirane trenutno vladajuće koalicije u Kraljevu", istaknuto je na prošlonedeljnoj konferenciji za novinare Gradskog odbora G17 plus Kraljevo. Apsolutnu krivicu za takvo stanje, kako je naglašeno, snosi aktuelna vladajuća koalicija, dok ,,lista ZES i G17 plus ne snosi nikakvu odgovornost, jer nigde u svetu opozicija ne daje kvorum za početak rada sednice". O tome je na pres konferenciji opširno govorio mr Jovan Nešović, narodni poslanik i predsednik GO G17 plus Kraljevo, posebno se osvrnuvši na lošu kadrovsku politiku vladajuće koalicije.
- Nemoguće je da G17 plus daje kvorum i podrži imenovanje direktora javnih preduzeća za čiji izbor je prethodno snižen nivo potrebnog obrazovanja za te poslove. Zar zaista u ovom gradu ne postoji dovoljno stručnih ljudi?! G17 plus smatra da imamo dovoljno stručnih ljudi i da niko ne može biti direktor bilo kog javnog preduzeća a da nema završen fakultet, jer to je velika bruka za Kraljevo - naglasio je Nešović.
On je istakao da će ovakvo neozbiljno ponašanje aktuelne vladajuće koalicije imati ozbiljne posledice za Kraljevo.
- Svaka ozbiljna lokalna samouprava u ovom trenutku bavi se izradom planova razvoja lokalne infrastrukture, uređenjem industrijskih zona, kako da privuče investitore  i zaposli ljude, planira kako da zajedno sa Vladom Srbije i resornim ministarstvima finansira važne razvojne projekte i kako da ublaži krizu koja ozbiljno drma svet i našu zemlju u ovom trenutku. U Kraljevu, međutim, trenutno imamo vlast koja se bavi sama sobom i pojedince koji se bave samo time kako da ostanu na funkcijama radi lične koristi, ne razmišljajući koliko kvalitetno obavljaju te poslove - podvukao je Nešović.
Prema njegovom mišljenju, iz postojeće političke krize u Kraljevu postoji više izlaza, ali da rešenje ne mogu biti privremene mere i novi izbori.
- Kraljevo je pre pet godina imalo prinudne mere i videli smo koliko je to bilo štetno za opštinu. Hoću da verujem da u ovom trenutku u svim partijama demokratske orijentacije ima toliko političke odgovornosti da će se ljudi urazumiti i naći način kako da se prekomponuje cela vladajuća koalicija, da dođemo do jedne lokalne vlasti koja će pokušati da u narednom periodu, uz mukotrpan, težak rad ovaj grad počne da izvlači iz ,,dubioze". Za G 17 plus, ako dođe do prekomponovanja političke scene, neprihvatljivo je da ljudi koji su u prošlom vremenu obavljali nestručno i nekvalitetno javne funkcije i mnogo puta, zbog ličnih interesa, i na ivici zakonitosti, ponovo budu u toj novoj koaliciji.  Znači, ne mogu se kriti iza partija za obavljanje poslova u ličnom a ne u interesu grada, i to nema veze sa principima demokratije, niti sa partijskim principima. Mi u ovom gradu moramo jednom za svagda da kažemo ko kvalitetno može da obavi posao i da on taj posao obavlja za grad. Verujem da je svima dosta priča vezanih za lokalnu vlast i ja, kao pojedinac, i G17 plus, kao stranka, učinićemo sve da dobijemo kvalitetnu gradsku vlast koja će u narednom periodu, uz pomoć Vlade Srbije, resornih ministara i svih pojedinaca koji nisu u partijama, pokušati da ovaj grad izvlači iz krize u kojoj se trenutno nalazi - zaključio je Nešović.
U nastavku, mr Jovan Nešović je odgovarao na novinarska pitanja i, pored ostalog, istakao da ,,ako u strankama u lokalu postoje podele, u skladu sa statutima pojedinih stranaka, stvari treba da preseku centralni organi stranke", da je neprihvatljivo da Kraljevo još uvek nema lokalnu poresku upravu i da će zbog toga planirani prihodi budžeta grada u ovoj godini od 2,2 milijarde dinara doći u pitanje.

VO NA RAŽNJU - PRIMER ZLOUPOTREBE?
- Pred poslednje skupštinsko zasedanje odbornicima je podeljen materijal koji je primer kako se koriste funkcije za zloupotrebu položaja. Ne može se proslava srpske Nove godine koristiti za nenamensko trošenje budžetskih sredstava, da za jednog bika (kako piše - tele) navodite da teži 1.800 kilograma, i to platite. To je zloupotreba položaja pojedinca i ovde neko mora da odgovara. Ovde se postavlja pitanje kakvi su privatni aranžmani kada su određene krupne investicije u pitanju. Mislim da će u narednom periodu mnoge nezakonite radnje izaći na videlo, na šta je G17 PLUS i ranije upozoravao i ništa nije neočekivano - istakao je mr Jovan Nešović na pres konferenciji, podelivši novinarima, pored ostalog, fotokopiju priznanice iz koje se može videti da je vo za ražanj pod nazivom ,,teletina", u težini od 1.811,7 kilograma, sa porezom, plaćen 472.000 dinara.

INDUSTRIJSKE ZONE
- Industrijska zona ,,Šeovac" ima još malo prostora za širenje. Mislim da taj prostor nije veliki i da mu je osnovni problem što se ne nalazi pored brze saobraćajnice. Kraljevo treba da dobije pravu obilaznicu i oko te brze saobraćajnice treba stacionirati buduću industrijsku zonu. Ovde ću se dotaći nečeg što je bio i deo predizbornog programa G17 plus. Naše je razmišljanje da je idealna lokacija za industrijsku zonu donji deo Ratine, ispod onog gornjeg dela sela gde su već počeli da se prave ozbiljni ekonomski programi, sa ozbiljnim preduzećima. Predložili smo da se u tom donjem delu, na prostoru oko buduće obilaznice, koja treba da ide prema Zaklopači, otkupi najmanje 40 a najviše 200 hektara zemljišta za potrebe nove industrijske zone. Tu je blizu postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, voda je stigla do preduzeća koja su blizu mosta, tuda prolazi i gasovod. Prostor je skoro potpuno infrastrukturno opremljen i smatram da bi Skupština grada, na predlog Gradskog veća, trebalo da donese odluku da tu bude planska industrijska zona, koju će ubuduće Kraljevo forsirati. Ono što je takođe veoma važno jeste da mi u toku ove godine do kraja definišemo kako ćemo graditi obilaznicu, jer još uvek nismo rešili ni imovinsko-pravne odnose  (eksproprijaciju zemljišta). Urađen je samo urbanistički plan, revizija projekta još nije sprovedena, nisu nam odobrena ni sredstva iz Republike. Na tome, dakle, u toku ove godine mora da se radi, u saradnji sa Ministarstvom za infrastrukturu, JP ,,Srbija putevi" i drugima i da lokalna samouprava izvrši taj deo priprema za obilaznicu - istakao je mr Jovan Nešović.


MR JOVAN NEŠOVIĆ:
Zajedno da pomognemo ,,Ibarskim novostima"


   - Razgovarao sam sa ljudima iz ,,Ibarskih novosti". U nekim stavovima se nismo složili, ali je tamo situacija zaista teška i takva je kakva jeste. Pitanje budućeg rada ,,Ibarskih novosti" jeste vezano za lokalnu samoupravu i, kako sam informisan, jer nisam bio na toj sednici, Skupština je donela radni zaključak da se iz budžeta izdvoji četiri miliona dinara za to preduzeće. Svestan sam situacije da ,,Ibarske novosti", sa regionalnom TV Kraljevo, Radio Kraljevom i listom koji postoji 60 godina, moraju da imaju poseban status u ovom gradu. Zato ne vidim razlog, ako je 15 miliona dinara planirano u budžetu za informisanje, da se navedeni zaključak Skupštine grada ne ispoštuje, pogotovo što su ga jednoglasno doneli i pozicija i opozicija. Pitanje je samo stručnih službi i tehnike kako će ta sredstva biti preneta ,,Ibarskim novostima".
   Drugo, očekujem od privremenog zastupnika akcijskog kapitala da najskorije izađe sa iznosom sredstava koje duguju ,,Ibarske novosti". To je važno i po pitanju plata i svega drugog, i to nije više vezano ni za poziciju ni za opoziciju, već svi zajedno treba da sednemo za ,,okrugli sto" i da vidimo kako možemo da pomognemo. Ja mislim da država, koja je ,,neslavno" privatizovala ,,Ibarske novosti", u što kraćem vremenu mora da pomogne da se situacija u ,,Ibarskim novostima" koliko-toliko dovede u normalno stanje i da se one polako ponovo pripremaju za privatizaciju. Siguran sam, ako ne budu lokalna samouprava i država stale iza tog medija, biće veliki problem. Ima država mogućnosti da pomogne, da se odmah razumemo, jer postoji jedna stvar koja se zove tranzicioni fond. Sredstva tog fonda su koristili ,,Magnohrom" i ,,Fontana", koji su takođe imali neuspelu privatizaciju, pa bi ta sredstva mogle da dobiju i ,,Ibarske novosti". To zavisi od sposobnosti zastupnika akcijskog kapitala i sposobnosti lokalne samouprave, koji će stati iza tog medija. Ja zaista očekujem da tu može da se pokuša da se pronađe neko rešenje da bi se pomoglo ,,Ibarskim novostima". Želim još da kažem svima onima koji su zagovarali da ,,Ibarske novosti" ponovo mogu da budu opštinski-gradski javni servis, da je to nemoguće i nije u skladu sa zakonom. To da znaju i sindikati, i da svi koji se bave ovim poslom ne treba da slušaju neodgovorne izjave pojedinih političara koji kažu: ,,To je naša gradska medijska kuća, mi ćemo to spasti.” To u zakonu ne postoji, to je trenutno protivzakonito rešenje. Dakle, mi u ovom trenutku moramo da tražimo izlaz koji se sastoji u relaciji lokalna samouprava - država, da na neki način pomognemo sanaciju preduzeća, a da potom preduzeće ponovo krene u privatizaciju. Oblik, način i sve ostalo stvar je dogovora Akcijskog fonda i zastupnika kapitala. Možda je čak bolje, ne mogu da tvrdim, da se preduzeće podeli na tri dela pa da se privatizuje, jer mi u Kraljevu imamo i televizija i radija i listova i mogu da se dese određena ,,merdžovanja" koja mogu da dovedu do spasa ,,Ibarskih novosti".Povratak na vrh strane

PROMENA U VRHU SRPSKE RADIKALNE STRANKE U KRALJEVU - piše Elizabeta Todorović
Milivoje Jakovljević na čelu Gradskog odbora


   • Funkciju vršioca dužnosti predsednika GO SRS Kraljevo Jakovljević prihvatio ,,u teškim uslovima, radi učvršćivanja aktuelne vladajuće koalicije na zdravim principima i bolje komunikacije sa članstvom" • Vesna Nikolić-Vukajlović postavljena za predsednika Okružnog odbora stranke u Kraljevu

  Kraljevačkoj javnosti na pres konferenciji, održanoj krajem prošle sedmice, predstavljen je Milivoje Jakovljević, novi vršilac dužnosti predsednika Gradskog odbora SRS u Kraljevu. On je tom prilikom istakao da je ,,ovu funkciju prihvatio u teškom trenutku u gradu, kada je normalan politički život u Kraljevu gotovo potpuno prestao i kada to preti da ostavi ozbiljne posledice po razvoj grada".
Jakovljević, kako je rekao, fukciju vršioca dužnosti predsednika Gradskog odbora SRS Kraljevo, prihvatio je bez ličnih ambicija i oročio, kako bi ispunio dva osnovna cilja. Prvi je da SRS utiče na svoje koalicione partnere da se rad Skupštine grada Kraljeva pod hitno odblokira. Prema njegovim rečima, principi na kojima je do sada funkcionisala vladajuća koalicija nisu bili dovoljno stabilni i nisu dali očekivane rezultate.  Zbog toga, javna preduzeća trpe velike gubitke, gubi se dragoceno vreme u razvoju grada, kaže Jakovljević, i podseća da još uvek nije donet Program uređenja javnog i ostalog građevinskog zemljišta za 2009. godinu, kao osnove za realizaciju pre svega kapitalnih investicija. Definisanje tih principa zbog toga bi trebalo da bude prioritet u odnosima koalicionih partnera vladajuće većine.
- Zdravi principi treba hitno da budu usvojeni i da možemo da radimo, da napravimo jednu čvrstu koaliciju, ne za jedan dan, ne od sednice do sednice Skupštine, već koaliciju koja će da vlada Kraljevom duže vreme i da ostavi nešto ovom gradu - naglasio je Jakovljević.
U tom smislu, on je Sretenu Jovanoviću, predsedniku OO SPS Kraljevo, poželeo ,,srećan put u Beograd" i istakao da je siguran da ,,Jovanović nije čovek lakih i nepromišljenih poteza".
- Nadam se da će od utorka učestvovati u novim razgovorima zajedno sa nama, znači sa istom koalicijom. Međutim, ma kakav odgovor bude doneo iz Beograda, mi ćemo taj odgovor pozdraviti - rekao je Jakovljević.
Drugi cilj koji Jakovljević želi da postigne jeste čvršća veza sa članstvom Srpske radikalne stranke u Kraljevu, jer je stranka od dela članstva u proteklom periodu pretrpela dosta kritika. Najviše kritika bilo je upravo zbog nedostatka komunikacije vrha stranke sa članstvom, pa je Jakovljević najavio da će uskoro taj nedostatak biti ispravljen.
- Ono što će biti naš poseban zadatak jeste da ovu zgradu u kojoj se sedište Gradskog odbora i u kojoj se mi danas nalazimo otvorimo za sve građane. Znači, za mlade, intelektualce, radnike, penzionere, seljake, nezaposlene, dakle za sve one koji žele da ovde dođu srcem - rekao je Jakovljević.
Na novinarsko pitanje šta je sa dosadašnjom predsednicom Gradskog odbora SRS Kraljevo, Jakovljević je odgovorio da je gospođa Vesna Nikolić-Vukajlović postavljena za predsednika Okružnog odbora SRS u Kraljevu.Povratak na vrh strane


U KRALJEVU FORMIRAN GRADSKI ODBOR SOCIJALDEMOKRATSKOG POKRETA
,,Hoćemo da probudimo Srbiju iz letargije"


   • Istakao na prvoj konferenciji za novinare novoformiranog Gradskog odbora u Kraljevu Aleksandar Beljaković, generalni sekretar SDP-a • Stranka formirana pre tri godine zbog izneverenih očekivanja građana u protestima tokom devedesetih i posle 5. oktobra 2000. godine • Jedina prava socijaldemokratska opcija i sa sedištem van Beograda • Osnovni programski ciljevi SDP: progresivno oporezivanje, preispitivanje i revizija svih dosadašnjih privatizacija, puna zaštita radnika kroz promenu Zakona o radu, socijalna pravda i pravda za sve i objedinjavanje svih lokalnih i regionalnih stranaka za učešće na sledećim izborima

   Na političkoj sceni Kraljeva ovih dana pojavila se još jedna politička stranka, ali stranka koja  je po svemu specifična. Naime, pre petnaestak dana u Kraljevu je počeo da radi novoformirani Gradski odbor Socijaldemokratskog pokreta (SDP) Kraljevo, koji je u utorak, 10. februara, održao i prvu konferenciju za novinare. Tom prilikom, Ivan Miletić,  novoizabrani predsednik GO SDP Kraljevo, predstavio je neke od članova tog organa i goste iz Kragujevca, gde se nalazi ,,centrala" stranke.
   - Intenzivno radimo na ukrupnjavanju političke scene Srbije, okupljanjem manjih stranaka, pokreta i organizacija lokalnog i regionalnog karaktera. Osnovni nam je cilj da ponudimo rešenja za sanaciju katastrofe koju su svojim dosadašnjim delovanjem prouzrokovale stranke koje se poslednjih godina menjaju na vlasti - rekao je između ostalog Ivan Miletić i dodao da ,,očekuje da će na sledećim izborima u Republici i Kraljevu građani poverenje ukazati novim snagama, za napredniju Srbiju".

IZNEVERENA OČEKIVANJA
Aleksandar Beljaković, generalni sekretar SDP-a, najpre je saopštio da je to nova, mlada stranka,  formirana pre nepune tri godine u Kragujevcu, kao jedna od retkih kojoj sedište nije u Beogradu, što je u skladu sa idejom o decentralizaciji Srbije. Prema njegovim rečima, inicijatori formiranja stranke bili su ljudi koji su vodili velike sindikalne proteste radnika ,,Oružara" tokom devedesetih godina u Kragujevcu, koji su praktično pokrenuli koaliciju ,,Zajedno" 1996. i sve promene do 5. oktobra 2000. O razlozima formiranja SDP-a, Beljaković je rekao:
- Svi mi koji smo učestvovali u tome očekivali smo da promenom posle 5. oktobra 2000. dođe nešto drugo, ono za šta smo se borili, da napravimo jednu drugačiju Srbiju, jedan drugačiji sistem vrednosti. Nažalost, evo 8-9 godina posle toga vidimo da se nije puno toga promenilo!? Ostali su isti sistemi ljudi na vlasti, samo su se menjale stranke, ali nisu menjale svoj odnos prema državi i u situaciji smo u kojoj jesmo. Godinama govorimo o Evropi, a Evropu još uvek ne vidimo. Godinama govorimo o promenama, a promene koje će osetiti građani Srbije, nažalost, ne vidimo!? Zbog toga smo mi koji smo vodili proteste devedesetih, poput Dragutina Stanojlovića Baje, predsednika SDP, rešili da osnujemo SDP i da pokušamo da kroz politiku  praktično donesemo Srbiji ono što nismo uspeli pomažući one koji su sada na vlasti. Svi političari koji su vladali poslednjih desetak godina bili su sa nama. Svi su dolazili i, neskromno da kažem, učili od nas, koristili nas na neki način. Kad kažem ,,svi", mislim na g. Draškovića, pokojnog Đinđića, Koštunicu, Vesnu Pešić, Šešelja i sve druge. Nažalost, kad su se desile promene, oktobra 2000, oni nisu ispunili ono o čemu smo mi radnici i obični građani, pre svega, maštali da će se desiti sa Srbijom, da će Srbija krenuti napred.
Prema Beljakovićevim rečima, SDP je izašla na prošle izbore i u ovom trenutku u Skupštini grada Kragujevca ima dva odbornika u vlasti, za koalicijom ,,Zajedno za Kragujevac" i G17 plus. Na taj način SDP je uspeo da napravi socijalni dijalog lokalne vlasti i sindikata i privrede i da pospeši razvoj grada, tako da Kragujevac nije više ono što je nekad bio - popularno nazvana ,,Dolina gladi"!? To je jedini grad u Srbiji koji ima saradnika gradonačelnika za odnose sa sindikatima, a SDP smatra da i Srbija u celini ne sme da bude više ovakva kakva jeste.

ŠIRENJE IDEJA I CILJEVA
Osim u Kragujevcu, SDP je formirao gradske i opštinske odbore i u Jagodini, Valjevu, Kruševcu, Trsteniku, Aleksandrovcu, Pančevu, Smederevu, Prokuplju, Kraljevu…
- I dalje mislimo da širimo svoju ideju, da pokušamo da probudimo Srbiju iz letargije, pre svega da probudimo običnog čoveka iz letargije. Nisu nam ispunjeni ideali, ideale ćemo pokušati sami da ispunimo, i nama, i građanima Srbije, jer smo zaključili da oni kojima smo pomagali i sa kojima smo se borili, nažalost, nisu uspeli da urade ono što smo od njih očekivali. Hoću da najavim našu ideju da okupimo sve tzv. ,,manje stranke", stranke lokalnog i regionalnog karaktera, za sledeće parlamentarne izbore u Srbiji. Naša je računica da su oko 450-500.000 glasova na prošlim izborima 11. maja 2008. osvojile upravo lokalne i regionalne stranke, pokreti i grupe građana. Mi zato pokušavamo da ih ujedinimo u okviru zajedničke liste sa novim, poštovanim ljudima u svojim sredinama, da postignemo dobar izborni rezultat i da učestvujemo u vlasti u sledećem sazivu Skupštine Srbije - najavio je Beljaković.
On je objasnio da cilj nije ,,učešće u vlasti radi vlasti", već praktično ostvarivanje programskih ciljeva. SDP je jedina prava socijaldemokratska opcija u Srbiji kakve postoje u Švedskoj, Norveškoj i ostalim razvijenim zemljama, ali i u našem okruženju - Hrvatskoj, BiH (Dodik), Makedoniji, i tamo uspešno učestvuju u vlasti.
U Programu SDP-a je na prvom mestu ,,zaštita malog, običnog čoveka" i njegovih prava na radu. Tu se prvenstveno misli na progresivno oporezivanje po sistemu ,,veća zarada - veći porez" i obrnuto, i selektivno oporezivanje, uz oslobađanje hrane i drugih osnovnih potrepština od poreza, a odgovarajuće oporezivanje luksuzne robe. Poreska sredstva bi se više koristila za ekonomske i socijalne programe, jer bi bolje bilo da ,,imamo manje prosečne plate i veću zaposlenost" (kao u Rumuniji) i da skoro svi ljudi mogu da žive od svog rada. Posebno će se uticati da se odmah promeni Zakon o radu, pre svega deo koji reguliše ,,rad na crno", da se drastično pooštre kazne (sadašnje su ,,smešno male") i zaštite neprijavljeni radnici od poslodavaca time što će se zabraniti otpuštanje takvih radnika najmanje dve godine.
Program predviđa i preispitivanje i reviziju svih dosadašnjih privatizacija u Srbiji, uz njihovo poništavanje ako su nezakonite i da država preuzme brigu o takvim preduzećima, njihovim radnicima i platama do nove privatizacije.
Poseban akcenat u Programu SDP stavljen je na ,,socijalnu pravdu i pravdu za sve", pri čemu političari moraju da daju primer da ima morala, da ima pravde i da je ona ista za sve građane, ,,od predsednika države do čistača ulice" - istaknuto je na prvoj pres konferenciji GO SDP Kraljevo. Organizatori su na kraju odgovarali na pitanja novinara i, pored ostalog, saopštili da trenutno u Kraljevu imaju privremene prostorije u Tržnom centru preko puta zgrade Medicine rada (bivši Dečji dispanzer) u Ulici cara Lazara.

ZAŠTO NEMA GENERALNOG ŠTRAJKA?
Odgovarajući na pitanje novinara zašto u Srbiji, i pored teškog života, nema, kao u Francuskoj, Italiji, Grčkoj i drugim zemljama, generalnog sindikalnog štrajka u poslednjih dvadeset godina, Beljaković je pored ostalog odgovorio:
   - Nema ih jer u postojećim sindikatima i njihovim rukovodstvima u Beogradu ima jako puno sujete, nedostaje solidarnost, a sindikalni lideri su, ako ne članovi, često simpatizeri nekih političkih partija!? Političke partije u Beogradu uspevaju da ih podele i posvađaju, pa onda nema ni solidarnosti i organizovanja generalnog štrajka. Mi u Kragujevcu smo uspeli da udružimo sve sindikate (Samostalni, ,,Nezavisnost", ASNS, ,,Sloga"…), svi imaju predstavnike u našem Glavnom odboru i dobiće i svoju kvotu na našoj izbornoj listi. Uostalom, radnička i sindikalna solidarnost je i suština socijaldemokratije.Povratak na vrh strane


SAOPŠTENJE SINDIKATA NEZAVISNOST "IBARSKIH NOVOSTI" - piše Ivan Rajović
Tražićemo pravdu pred Sudom u Strazburu

   I pored najboljih namera da se problem "Ibarskih novosti" na najbolji i najbezbolniji način reši pozitivno po zaposlene, očigledno je da za to ne postoji ni najmanje volje od istih onih koji su čitav problem i izazvali. Naprotiv, postaje očigledno da isti oni koji su mimo svake logike jednu relativno perspektivnu medijsku kuću gurnuli u neuspešnu privatizaciju i dalje drže sve konce u svojim rukama i pokušavaju da završe započeti posao. Očekivali smo da će ovako traljavo i zlonamerno obavljeni posao oko  privatizacije naterati mnoge da se zamisle nad sledećim eksperimentom slične vrste koji je sedamdeset porodica ostavio osam meseci bez plate i skoro trista ljudi doveo na samu ivicu života, a neke u gotovo bezizlazan položaj. Na žalost, a kako se i moglo očekivati, to se nije dogodilo.
   Prema kući sa tri medija i sa regionalnom TV frekvencijom srpski likvidacioni moćnici preko svojih lokalnih poslušnika ponašaju se kao prema bilo kakvom sredstvu za prodaju, odnosno za lično bogaćenje. Sve ukazuje na to da su isti oni koji su čitavu akciju otuđenja "Ibarskih" za basnoslovnih 72 miliona dinara započeli i dalje je vode, bogatiji za jedno iskustvo i spremni da čitav posao obave sa mnogo manje ulaganja. Zanimljivo je i to da oni koji su nekada stajali iza čitavog poduhvata sa najviših pozicija vlasti, danas to rade iz opozicije ali preko svojih koalicionih partnera koji su ovde na vlasti. U svemu tome, voljno ili po stranačkom diktatu, učestvuju pojedini političari od kojih se to ne bi očekivalo. Međutim, kako se pokazalo, sa onima kojima ni nadljudsko zalaganje Sindikata Nezavisnost, koje je rezultiralo raskidom ugovora, potpisivanjem peticije i tužbama sedamdeset radnika, mora se govoriti drugim jezikom. Iz svega što smo do sada videli očigledno je da taj drugi jezik, jezik razuma, tolerancije, logike i pravde u Srbiji više ne može da se čuje. Zbog toga smo prinuđeni da, svesni koliko smo u pravu, rešenje za naše probleme potražimo pred Međunarodnim sudom u Strazburu.
   Zbog svega onoga što nam je učinjeno u proteklih godinu dana, a i pre toga, zbog mobinga, stresa, neizvesnosti, straha od gubitka posla, straha od neizvesne egzistencije, omalovažavanja, zbog kršenja najosnovnijih ljudskih prava uputićemo dopis Međunarodnoj novinarskoj organizaciji, Fondu za humanitarno pravo i, naravno Međunarodnom sudu u Strazburu. Tužbu podižemo protiv svih onih koje smatramo direktnim i indirektnim krivcima za sadašnje stanje u Ibarskim novostima. Biće to prilika da još jednom svekolikoj domaćoj i svetskoj javnosti ukažemo na neprimereni vid beščašća i krajnje nipodaštavajući odnos prema novinarskoj profesiji ali i prema Ustavu zagarantovanom pravu na život. Pozivamo i sve kolege širom sveta i u Srbiji da nam se pridruže u borbi za status novinarske profesije i zaustavljanje tajkunske pohlepe ka nečemu što predstavlja najgrublji vid otimačine srpske duhovne i kulturne vrednosti.
   Znamo da je tranzicija bolan proces i znamo da je privatizacija neminovnost sa kojom moramo da se suočimo, ali znamo i to da privatizacija ne mora po nekom novouspostavljenom srpskom pravilu da podrazumeva i propast svega postojećeg. Primer kriminalnog privatizovanja "Ibarskih novosti" ne samo da je poslužio kao primer kako ne valja, već je poslužio kao primer gde se i na totalnom promašaju sa svim pogubnim posledicama, gde se na očiglednom pokušaju da se prisvoji nešto što pripada građanima Kraljeva, niko od odgovornih nije naučio niti se zainteresovao za ovaj problem. Dakle, u trenutku kada svako brine svoju brigu, što nas je i kao narod dovelo na samo dno, nemamo drugog izlaza niti rešenja do da pravdu potražimo izvan granica ove zemlje i onih koji njom upravljaju, a koji za nas kao novinare i ljude nisu imali ni malo razumevanja u trenutku globalne svetske krize, kada je to trebalo da bude prvi uslov opstanka i suživota u zajedničkoj nam domovini koja prolazi kroz najteži period u svojoj istoriji.
Predsednik sindikata Nezavinost Ibarskih novosti
Ivan Rajović


POVODOM SITUACIJE U PAPIRPROMETU
Nadležnosti Akcijskog fonda i uloga Sindikata


   I u ovoj završnoj fazi privatizacije za sindikate ima dosta posla. Naime, ukoliko je subjekt privatizacije na tenderu, sindikati prethodno moraju učiniti sve da imaju svog predstavnika u tenderskoj komisiji, kako bi i oni odlučivali o tome ko će biti kupac preduzeća. UGS Nezavisnost posebno skreće pažnju da sindikati u ovakvim slučajevima ne uđu između sebe u konflikt, jer imaju pravo na samo jednog predstavnika. Najbolja varijanta je ta da se sindikati dogovore oko predstavnika, a potom da se od Agencije za privatizaciju i nadležnog ministarstva traži posmatračko mesto prilikom prodaje. Sve ovo važi i za aukcijsku prodaju.
Ovo je dobra prilika da se sindikati upoznaju sa potencijalnim kupcima, da uđu u razgovore sa njima, da se upoznaju sa istim i da dođu do saznanja koje i kakve su namere budućeg kupca. Po potpisivanju kupoprodajnog ugovora sindikati moraju da dobiju po jedan primerak ugovora kako bi mogli da prate realizaciju ugovorenog.
Ako dođe do raskida ugovora na šetu kupca Akcijski fond je zadužen da organizuje deponovanje akcija društvenog ili državnog kapitala preduzeća sa kojim je raskinut kupoprodajni ugovor, kako bi mogao Akcijski fond da organizuje dalju prodaju preko Beogradske berze.
Pored pomenutih metoda kojima se vrši pretvaranje društvene i državne svojine u privatnu, privatizaciju je moguće sprovesti i u slučajevima kada se pokrene stečajni postupak u društvenim preduzećima koja su prezadužena i koja je nemoguće pozitivno reorganizovati.
Imovina ovih preduzeća se u stečajnom postupku prodaje, odnosno vrši se pretvaranje imovine u novčana sredstva, kojim se isplaćuju potraživanja poverilaca stečajnog dužnika prema isplatnim radovima, u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku.
Praktično, to znači da se posle namirenja troškova stečajnog postupka izmiruju dugovi prema zaposlenima, u prioritetu su minimalne zarade i doprinosi zaposlenima.
Kupac imovine u stečajnom postupku postaje privatni vlasnik nad kupljenom imovinom, ovakva privatizacija je najgora po pitanju ostvarivanja prava zaposlenih.
Posle stečajnog postupka ovakva preduzeća se brišu iz privrednog registra i nestaju kao pravna lica, a zaposleni se upućuju u Nacionalnu službu za zapošljavanje u skladu sa Zakonom, materijalno obezbeđenje, prekvalifikacija, doškolovavanje, zdravstvena zaštita, upućivanje na zaposlenje u skladu sa potrebama i zahtevima novog poslodavca.
Zbog neostvarivanja prava na akcije bez naknade i prava po socijalnom programu, privatizacija u stečajnom postupku je najpoželjnija privatizacija.
Uloga i zadaci sindikata pri stečaju, jer donošenjem odluke o stečaju i sindikati nestaju, tako da sindikati mogu da deluju pre donošenja ove odluke.
U tom slučaju sindikati savetuju zaposlene da blagovremeno podnesu zahtev za ostvarivanje svojih prava Fondu solidarnosti čiji se Upravni odbor sastoji od 2 člana iz redova reprezentativnih sindikata, 2 člana iz redova Udruženja poslodavaca i 2 člana iz redova Vlade Srbije.
Preko ovog fonda zaposleni iz privrednih društava i iz Papirprometa Kraljevo, mogu da ostvare sledeća prava:
-isplatu minimalnih zarada za poslednjih devet meseci pre pokretanja stečaja
-otpremnine za odlazak u penziju u visini tri prosečne zarade u privredi Srbije
-uplatu doprinosa za obavezno socijalno
-naknada za neiskorišćeni godišnji odmor u visini minimalne zarade
-naknada štete za povrede na radu ili profesionalnog oboljenja prema odluci suda, ako je postala pravosnažna pre pokretanja stečajnog postupka.
Ako se neko u stečajnom postupku od radnika namiri od nekih od gore pomenutih prava ispod minimalne zarade, preko Fonda može da se zahteva isplata razlike do minimalne zarade.
Regionalno povereništvo UGS Neazavisnost Kraljevo
Milan Trikoš


TAMO-AMO PO KRALJEVU - piše Ivan Rajović
Dika kraljevskog parlamenta


   Mora da je lepo kada čovek ima svoju domovinu, kada ima državu u kojoj je bar relativno srećan i zadovoljan, kojom se ponosi, koju u srcu nosi, za koju pesme piše i krvari ako treba.
   Mora da je lepo kada čovek živi u uređenoj državi kojoj plaća sve što je potrebno da joj se plati, a koja mu uzvraća ljubavlju, blagonaklonošću, materinstvom i očinstvom i onim himničnim ushićenjem i nacionalnom opijenošću što pripada baš tom i takvom narodu i toj i takvoj zemlji.
Mora da je lepo kada čovek gleda svoju decu kako rastu, stasavaju na delima znamenitih sunarodnika, pisaca i pesnika, muzičara, slikara, naučnika i sportista da jednoga dana postanu naslednici onoga što im ostavljamo, da budu cvet nacionalnog ponosa, naslednici ideje na putu do svekolikog nacionalnog i civilizacijskog uspona.
   Mora da je lepo kada se čovek probudi i oseti zadovoljstvo što je baš on i sada tu u tom istorijskom trenutku sa svim onim osećanjima koja nosi masovna pripadnost istom narodu i želja da se ostavi trag za sobom, pečat o sopstvenom bitisanju i bilo kakav doprinos državi svoje sabraće i onih koji sa njima žive.

KO O NAMA BRINE?
Nažalost, ništa od toga mi nemamo, ili bar nemamo u onoj meri u kojoj je to neophodno jednom odanom podaniku jedne normalne države. Suprotno svemu pomenutom, naš život se odavno sveo na služenje nesposobnim vlastodršcima koji nas već decenijama obmanjuju vukući nas u glib iz kojeg, sada se to već sasvim jasno da videti, gotovo da nema izlaza. Decenijama već mi ne videsmo ni jedan jedini potez kojim bi nam bilo stavljeno do znanja da neko o nama brine, da je nekome stalo do nas i da nas doživljava kao svoje sunarodnike, svoju braću. Koliko do juče plašili su nas Vatikanom, Zelenom transverzalom, mundijalizmom, imperijalizmom, satanizmom, ustaštvom, kapitalizmom i ko zna čime još, a  ovo što nama naši rade u tranziciji normalan čovek ni psu uradio ne bi, a ni novinarima koji odnedavno imaju i status službenih lica, da ne kažem njuški.
Vrlo brzo se pokazalo da je sve pozitivno što je u poslednjih petnaestak godina urađeno u Srbiji, a i u Kraljevu, bilo uzaludno. Ponadali smo se da smo oterali loše, a oni koje smo doveli, koji su se našim zaslugama dokopali vlasti, brzo su pokazali svoja pokvarena lica, svoje zle namere i poznatu srpsku domaćinsku prostotu. I umesto da uživamo u plodovima osvojene demokratije, počeli smo da se davimo u fekalijama novostvorene državne i lokalne političke elite. Gomila nesposobnih i bahatih samozvanih političara oduzela nam je pravo na život, na ljudsko dostojanstvo, na pravo da budemo čestiti i ponosni Srbi. Postali smo ljudska beda, roblje gorih od sebe, potpuni gubitnici izgubljeni u sveopštoj planetarnoj ekonomskoj kataklizmi, gomila gladnih i gologuzih Srbalja u poslednjoj seobi na nebo.

DESET BOŽJIH ZAPOVESTI PROTIV STRESA
Nije nam trebalo mnogo vremena i pameti da shvatimo da je u Srbiji privatizacija bila maloumna ili zlonamerna, a biće i jedno i drugo. Za kratko vreme se pokazalo da su sve srpske pare u rukama šačice ljudi. Za kratko vreme je izašlo na videlo da se ovde od dobrote, lepote, pameti i humanosti ne živi. Ovde se živi od prevare, otimačine, lopovluka i iskorišćavanja bližnjih. Ovde se živi od nečoveštva. Zemlja u kojoj se na beskrajno dugoj  listi prevaranata, hohštaplera, pohlepnih i amoralnih osoba nalaze genereli - vojnici, najviši činovnici pravosuđa, ministri, vladini funkcioneri, sportisti i svi ostali osim novorođenčadi, trebalo bi valjda da se zamisli o onome što je čeka na putu u Evropu. Zemlja u kojoj se svakodnevno u novinama objavljuje Deset božjih zapovesti kako se sačuvati u kriznim vremenima, nema mnogo izgleda na srećnu budućnost. A možda je jednostavnije, bezbolnije i prirodnije prepustiti ludilu da te preplavi, ako već nije.

TO JE NAŠA DIKA
Sve to, a i mnogo toga drugog, bilo je, pretpostavljam, povod da se u sredu sa govornice lokalnog parlamenta, koji nikako da se sabere, pred oduzetim građanima oglasi čovek zvani Dika, utemeljivač projade, kačamakijade, kupusijade i još koječega ili, jednostavno rečeno, Zoran Vukadinović. I doživeli smo i to da se u potpunoj planetarnoj ekonomskoj pometnji, u svetskoj ekonomskoj krizi, u sveopštoj kataklizmi koja se kao cunami zahuktava ka našim bednim životima, sa govornice lokalnog parlamenta čuje beseda koja spada u sam vrh mudrosti koje su za proteklih devet godina izgovorene sa istog mesta. Ljudski nadahnuto, seljački mudro, politički duhovito, domaćinski eksplicitno, jednom rečju savršeno sažeto, ubojito i iskreno pozvao je Dika narod na močuge. Pozvao je Dika srpski, odnosno kraljevski narod, da močugom, od njega pa redom, reši ono što se u Srbiji, nažalost, na drugačiji način rešiti ne može. Kao Karađorđe, kao Miloš Obrenović, rešio je Dika da u kraljevskom gradu započne još jedan ustanak, kao što je i red. Veliki zagovornik dijalektičko-materijalističke doktrine ,,Ćale, kevo, pičimo levo", koja se pokazala kao dogmatska julovska zabluda, ovoga puta je nastupio u svetlu pravog Srbina, domaćina i humaniste, spasioca i nosioca prvog novog Đelićevog pasoša. Pokaza se Dika u svetlu dičnog odbornika brižnog za svoj narod i njegov opstanak. Tako i treba. Mada mnogima ne bi pravo, ostaje nam da vidimo kakve će posledice izazvati ovaj i ovakav oratorski nastup koji je na najbolji način sublimirao delimično ugašeno, a delimično rasplinuto osećanje svekolikog srpstva. U svakom slučaju, svi su izgledi da će naša sudbina još jednom biti rešavana na ulici.

Već se čuje iz Ratine vika:
,,Hoćemo oktobar drugi,
uz tebe smo, druže Dika,
brate po kuki i močugi".
Povratak na vrh strane


SPOR PRIVATIZOVANIH I JAVNIH PREDUZEĆA - piše Radmila Vesković
Dugove plaćaju placevima?


   • Privatizovana preduzeća u Kraljevu javnim preduzećima čiji je osnivač lokalna samouprava duguju oko 500 miliona dinara • I gradske vlasti i dužnici žele da, na ime dugovanja, grad dobije zemljište, ali su sporni visina duga i vrednost parcela

   Početkom ove nedelje održan je peti u nizu sastanaka gradskih vlasti sa predstavnicima javnih preduzeća, s jedne, i privatizovanih firmi - dužnika, s drue strane, u pokušaju da se dogovori razmena dugova za parcele koje ovim preduzećima nisu neophodne za proizvodnju. Privatizovana preduzeća - kao što su ,,Magnohrom", ,,Fabrika vagona", ,,Jasen", ,,Autotransport", ,,Hladnjača"... - za vodu, gradsko građevinsko zemljište, čistoću, grejanje... duguju oko 500 miliona dinara, što je skoro četvrtina ovogodišnjeg buyeta grada Kraljeva. Najveći dužnici su ,,Magnohrom" i Fabrika vagona, koji samo ,,Vodovodu" duguju oko 2,5 miliona evra, a Direkciji za izgradnju oko milion evra. S druge strane, ova preduzeća imaju zemljišne površine koje nisu u funkciji proizvodnje, a neke od njih se već decenijama koriste kao opšte dobro, pa je obostrana želja, i vlasnika i gradskih vlasti, da se dugovanja namire ustupanjem nepotrebnih parcela.
   - Na zemljištu Fabrike vagona su i fudbalski i rukometni stadion, tehnička škola, više stambenih objekata itd. Za površinu veću od sedam hektara koju koristi grad nama se obračunavaju komunalije, a kada hoćemo da prodamo to zemljište, onda nam ne daju - kaže Dragan Mitrović, zadužen za korporativne poslove u Fabrici vagona.
Preko dela zemljišta ,,Magnohroma" prolazi trasa buduće obilaznice oko Kraljeva, a ovaj nekadašnji gigant ima i oko četiri hektara sportskih terena koji su danas daleko od potreba preduzeća i koji će u narednih mesec dana verovatno preći u nadležnost Sportskog centra ,,Ibar". Međutim, svi veliki dužnici se sa javnim preduzećima spore oko visine duga:
   - Kraljevo je valjda jedini grad u Srbiji i ovdašnji ,,Vodovod" i Direkcija za izgradnju jedina javna preduzeća koja na osnovu Uredbe Vlade Srbije nisu otpisali potraživanja do 31.12.2004. godine. Za nas nisu sporna dugovanja od 2005, ali jesu ona pre toga, kao i kamate - kaže zastupnik kapitala u ,,Magnohromu" Dragomir Majstorović.
I zaista, kraljevački ,,Vodovod" već nekoliko godina istrajava u odluci da svojom voljom nikome ne otpisuje dugovanja:
   - Svojevremeno smo bili pozvani u Agenciju za privatizaciju da potpišemo ugovor o otpustu dugova. Ugovor podrazumeva slobodnu volju dve strane, a mi takvu volju nemamo. I tvrdim da nema nikoga u Kraljevu ko će potpisati da se odriče potraživanja za isporučenu vodu. Jedino bi Skupština grada, kao naš osnivač, mogla da donese odluku o otpustu dugova - kaže direktor JKP ,,Vodovod" Marko Romčević.
Pregovori sa gradskim vlastima nisu privedeni kraju i zbog neslaganja oko vrednosti pojedinih parcela. Tako Dragan Mitrović iz Fabrike vagona kaže da je rukometno igralište procenjeno na manje od tri miliona dinara iako vredi oko 12 miliona, a gradski stadion na 200.000 evra, mada je fabrika od finansijera kluba dobijala 30 odsto više novca.
I pored ovih neslaganja, predsednik Skupštine grada Branko Kaplarević, koji je predsedavao sastanku, veruje da će dogovora biti:
   - Imamo elaborate o parcelama za koje smo zainteresovani, sada pregovaramo o visini duga i vrednosti parcela, ali tako je u svakoj trgovini. Mislim da je u obostranom interesu da se dogovorimo umesto da naša javna preduzeća preko suda ostvaruju svoja prava.
Predstavnici gradskih vlasti i javnih preduzeća istakli su da su sredstva koja duguju privatizovana preduzeća naša zajednička, pa i radnika koji u tim preduzećima rade, i da sami punimo svoju kasu iz koje se finansiraju i asfaltiranje i osvetljenje ulica, i izgradnja mostova, i više vode za piće... Na druga sredstva ne možemo da se oslonimo, jer za pet godina, od kada je počela privatizacija, do danas, Kraljevu je od prodaje ovdašnjih preduzeća uplaćeno svega 40 miliona dinara.


PROTEST REZERVISTA BIVŠE TREĆE ARMIJSKE OBLASTI - piše Dragan Vukićević
Dug veteranima kroz državne obveznice?

   • Udruženje učesnika rata opštine Kraljevo je u ponedeljak uputilo ministru rada i socijalne politike Rasimu Ljajiću dopis u kome se navodi kompromisna ponuda da se dug države prema rezervistima isplati kroz državne obveznice koje su nedavno emitovane, i to sa rokom dospeća od ove do 2011. godine i da Vlada Srbije veteranima omogući korišćenje obveznica za plaćanje usluga javnim preduzećima, pre svega za električnu energiju, PTT usluge, komunalije i zdravstvene usluge

   Uprkos osnovanom utisku da Vlada Srbije namerno odbija da uvrsti zahteve ratnih veterana bivše Treće armijske oblasti kako bi dobila na vremenu i dovela do stepena da će bivši ratnici da se umore i odustanu ili da predmet zastari, prošle sedmice zasedao je u Vlasotincu Jedinstveni štrajkački odbor ratnih veterana u nameri da trasira dalje poteze i prinudi Vladu da se izjasni o tome kako namerava da isplati razliku ratnih dnevnica. Ovo kaže predsednik Udruženja učesnika rata opštine Kraljevo 1991-1999. godine Sreten Lazović, prenoseći zaključke sa tog skupa, kome su prisustvovali predstavnici bivših kosmetskih boraca iz svih gradova centralne Srbije.
   Predstavnici veterana Kraljeva u Vlasotincu su nametnuli stav da se sačeka odluka Vlade o zahtevima Jedinstvenog štrajkačkog odbora, pa da se u zavisnosti od nje odluči o daljim potezima. Time je ublažen početni stav većine da se protest veterana radikalizuje i da se pristupu blokadi graničnih prelaza prema Kosmetu, pre svega na Merdaru, i vitalnih ulica u Beogradu do ispunjenja zahteva.
   - Mi smo spremni da pomognemo Vladi kako bi naše zahteve najbezbolnije ispunila - kaže Sreten Lazović. - Spremni smo i da prihvatimo isplatu razlike ratnih dnevnica i u formi socijalnog dodatka, ma neka to nazovu i dečji dodatak, ako im je tako birokratski lakše da reše ćorsokak u koji su sami sebe doveli, ali i dalje ćemo da insistiramo da Vlada mora da reši cenzus prema našem modelu, kao i visinu naknade.
Udruženje učesnika rata opštine Kraljevo je u ponedeljak uputilo ministru rada i socijalne politike Rasimu Ljajiću dopis u kome se navodi kompromisna ponuda da se dug države prema rezervistima isplati kroz državne obveznice koje su nedavno emitovane, i to sa rokom dospeća od ove do 2011. godine i da Vlada Srbije veteranima omogući korišćenje obveznica za plaćanje usluga javnim preduzećima, pre svega za električnu energiju, PTT usluge, komunalije i zdravstvene usluge.
   Lazović navodi da je susret sa ministrom Ljajićem dogovoren za danas (petak) uoči zasedanja Vlade Srbije, ali ističe da nije uveren da će Vlada i danas da uvrsti u dnevni red i problem veterana.
Rezervisti nekadašnje Treće armije Vojske Jugoslavije i dalje insistiraju da treba da budu isplaćeni u istom iznosu kao što je učinjeno u slučaju rezervista sedam opština Topličkog okruga, da dinamika i način isplate budu naknadno regulisani pregovorima i da se predlog rezervista odmah pretoči u sporazum koji će potpisati predstavnici rezervista i ministar Rasim Ljajić.
   - A ti naši zahtevi su precizni - kaže Sreten Lazović - i sveli smo ih u tri tačke. Najpre, da rezervisti Treće armije Vojske Jugoslavije budu isplaćeni u istom iznosu kao što je učinjeno u slučaju rezervista sedam opština Topličkog okruga, da dinamika i način isplate budu naknadno regulisani pregovorima i da se predlog rezervista odmah pretoči u sporazum koji će potpisati predstavnici rezervista i ministar Ljajić.
Prema njegovim rečima, veterani treba da sačekaju Odluku Vlade Srbije, a da se potom odluči o narednim konkretnim koracima i da će posle sednice Vlade u saradnji sa timom pravnih savetnika preduzeti odlučnije korake, od tužbe pred domaćim sudovima do suda u Strazburu i blokade oderđenih putnih pravaca u Srbiji i Beograda.
   - Mi nismo socijalni slučajevi, nego ratni veterani, borci države Srbije, i hoćemo da se država prema veteranima ophodi na dostojanstven način i bez daljeg ponižavanja - kategoričan je Sreten Lazović. - Mi samo tražimo poštovanje zakona i ono što nama i pripada po zakonima države Srbije, a to je da budemo isplaćeni kao što su isplaćeni borci iz Kuršumlije.


PROTEST REZERVISTA BIVŠE TREĆE ARMIJSKE OBLASTI - piše Dragan Vukićević
Dug veteranima kroz državne obveznice?

   • Udruženje učesnika rata opštine Kraljevo je u ponedeljak uputilo ministru rada i socijalne politike Rasimu Ljajiću dopis u kome se navodi kompromisna ponuda da se dug države prema rezervistima isplati kroz državne obveznice koje su nedavno emitovane, i to sa rokom dospeća od ove do 2011. godine i da Vlada Srbije veteranima omogući korišćenje obveznica za plaćanje usluga javnim preduzećima, pre svega za električnu energiju, PTT usluge, komunalije i zdravstvene usluge

   Uprkos osnovanom utisku da Vlada Srbije namerno odbija da uvrsti zahteve ratnih veterana bivše Treće armijske oblasti kako bi dobila na vremenu i dovela do stepena da će bivši ratnici da se umore i odustanu ili da predmet zastari, prošle sedmice zasedao je u Vlasotincu Jedinstveni štrajkački odbor ratnih veterana u nameri da trasira dalje poteze i prinudi Vladu da se izjasni o tome kako namerava da isplati razliku ratnih dnevnica. Ovo kaže predsednik Udruženja učesnika rata opštine Kraljevo 1991-1999. godine Sreten Lazović, prenoseći zaključke sa tog skupa, kome su prisustvovali predstavnici bivših kosmetskih boraca iz svih gradova centralne Srbije.
   Predstavnici veterana Kraljeva u Vlasotincu su nametnuli stav da se sačeka odluka Vlade o zahtevima Jedinstvenog štrajkačkog odbora, pa da se u zavisnosti od nje odluči o daljim potezima. Time je ublažen početni stav većine da se protest veterana radikalizuje i da se pristupu blokadi graničnih prelaza prema Kosmetu, pre svega na Merdaru, i vitalnih ulica u Beogradu do ispunjenja zahteva.Povratak na vrh strane


      PROŠLA GODINA, A VEROVATNO I OVA, USPEŠNA ZA IBARSKE RUDNIKE KAMENOG UGLJA - piše Marko Slavković
Plan ispunjen, atraktivni programi u pripremi

   Prošla godina, sada je to već poznato, za Ibarske rudnike kamenog uglja završena je uspešno, što znači da je ispunjen proizvodni plan za 2008. godinu. To je podatak koji, svakako, mora da obraduje ne samo zaposlene i rukovodstvo u ovom rudniku, već i gotovo celokupno stanovništvo Ušća i Baljevca. Poznato je, naime, da je, u izvesnom  smislu, budućnost najvećeg broja žitelja ove dve varoši direktno vezana za poslovanje rudnika.
  I u sindikalnom pogledu, prošla godina se označava uspešnom, iz tri razloga: plate zaposlenih su bile solidne, težih povreda radnika nije bilo, a i sindikalni izbori su potvrdili ispravnu politiku vođstva sindikata u prethodnom periodu. Tim povodom, predsednik Sindikata Ibarskih rudnika Goran Nikolić, na pitanje šta u minuloj godini ocenjuje kao najveći uspeh, a šta kao neostvarena očekivanja, odgovara:
- U prošloj godini, najvećim uspehom smatram omogućavanje prava na besplatne akcije EPS-a, dvesta evra po godini staža, koje garantuje Vlada Srbije. Uspeli smo da to pravo obezbedimo svim radnicima, bivšim radnicima i penzionerima, bez obzira na period rada u rudniku, tako da su pravo na besplatne akcije stekli i neki stogodišnjaci, koji su radili u rudniku kada EPS nije ni postojao. Najvećim neuspehom smatram to što nismo uspeli da se izborimo da rudarima budu regulisani neuplaćeni doprinosi za poslednje tri godine. I pored silnih obećanja predstavnika Vlade Srbije, to je i dalje ostalo nerešeno pitanje, a ono stvara probleme rudarima prilikom odlaska u zasluženu penziju. Za utehu, rudarima je od Nove godine počelo da se uplaćuje zdravstveno osiguranje.
- Kakvi su vam planovi u ovoj godini?
   - U 2009. ćemo nastaviti borbu za povezivanje radnog staža. Takođe smo, zajedno sa kamaratima iz Bora, Majdanpeka i drugim rudarima iz svih rudnika u Srbiji, pokrenuli inicijativu za ukidanje starosne granice za odlazak rudara u penziju, čime bismo otklonili sadašnju nepravdu da rudari ne mogu u potpunosti da iskoriste svoju beneficiju, koju steknu radeći u najtežim uslovima u ovoj zemlji. Ministar rudarstva i energetike gospodin Petar Škundrić obavestio nas je da je resorno ministarstvo dalo pozitivno mišljenje o tome, ali smo mi pomalo skeptični, jer smo i ranije iz Beograda dobijali razna obećanja, koja kasnije nisu ispunjavana. Poslovodstvo JP PEU Resavica, u čijem sastavu radi naš rudnik, planira izradu nove Strategije privatizacije rudnika sa podzemnom eksploatacijom uglja, pa će se sindikat i time ozbiljno baviti, jer svaki pogrešan potez, ili procena, može imati katastrofalne posledice po budućnost Ibarskih rudnika. Naravno, velika borba će se voditi i u očuvanju realnih zarada radnika, s obzirom na svetsku krizu i kod nas, ali i zbog nestabilnosti naše valute.

VELIKI PRIVREDNI POTENCIJAL
   Ibarski rudnici imaju veliki privredni potencijal. Trenutno se, prema rečima Nikolića, priprema projektna dokumentacija za nekoliko veoma atraktivnih programa. Proizvodnja uglja je i dalje prioritet, tako da je u ovoj godini planirano otvaranje površinskog kopa Progorelica kod Ušća, čime bi bila duplirana sadašnja proizvodnja na 60.000 tona, čime bi se obezbedila sigurna budućnost radnika na duži period.
- Nadamo se da će poslovodstvo obezbediti investicije i za jamu Jarando, jer su otvorene rezerve već iscrpljene. Naš rudnik poseduje odobrenje za eksploataciju 26 miliona tona overenih rezervi bivšeg rudnika Bajovac u Tavniku. Nadamo se da je ,,gasna kriza” ohladila glave uvozničkim lobijima i da će Vlada Srbije energetsku budućnost naše zemlje graditi na domaćim potencijalima. Svetska kriza je, inače, usporila priču u vezi sa bornim mineralima, ali mi očekujemo da nam država, posle odustajanja kompanije ,,Rio Tinto”, vrati ležište bornih minerala Piskanja i pronađe strateškog partnera za realizaciju tog programa. Slična situacija je i sa ležištem dolomitskog peska u Đakovu kod Studenice. Priprema se sva potrebna dokumentacija, a realizacija će zavisiti od jačine i efekta svetske krize u Srbiji - naglašava predsednik Sindikata Ibarskih rudnika.

BRIGA O ZAŠTITI I ZDRAVLJU RADNIKA
   - Kao i svake godine - kaže Nikolić - Sindikat Ibarskih rudnika posebnu brigu vodiće o zaštiti i zdravlju radnika. Tradicionalno šaljemo tridesetak rudara na rehabilitaciju, organizujemo razna sportska takmičenja i druženja sa kolegama iz srodnih sindikata, svečano obeležavamo Dan rudara, aktivno učestvujemo u lečenju svojih radnika, a po potrebi i članova njihovih porodica. Takođe, nisu zaboravljene ni malobrojne žene koje rade kod nas, tako da svakog osmog marta svečano obeležavamo taj dan. Deca rudara redovno dobijaju poklon paketiće za Novu godinu. Naravno, svi naši radnici su osigurani obeveznim osiguranjem za slučaj nezgode, kao i dopunskim osiguranjem u slučaju težih bolesti i hirurških intervencija - završne su reči Gorana Nikolića, predsednika Sindikata Ibarskih rudnika.

POSLE 80 GODINA U KRALJEVU SE PRAVE AVIONI - piše Ljubiša Lešević
Mali avioni osvajaju Evropu

   • Kraljevačko preduzeće AERO IST JUROP nakon tri godine rada na sklapanju ultralakih letelica, postalo je lider na tržistu Evrope, zahvaljujući izuzetnom kvalitetu aviona i osvajanju sopstvene proizvodnje delova

   Tokom prošle godine iz kraljevačke fabrike poletelo je 19 letelica, a već je ugovorena proizvodnja 45 vazduhoplova za ovu godinu. Ultralaki avioni koji se proizvode u Kraljevu koriste bezolovni benzin. Avioni su u osnovi dvosedi, a navigacioni uređaji su kao kod velikih letelica. Fabrika je u mogućnosti da po poruybini proizvede i specijalne letelice za transport povređenih lica, (avio-hitna pomoć).
  Ovih dana fabriku u Kraljevu posetili su italijanski biznismeni koji već lete našim avionima u želj da u Toskani otvore prodajni salon. Mario Galineli, inženjer mehanike, pre dve godine kupio je MSP avion u Kraljevu. U poređenju sa istim avionom koji je proizveden u Kolumbiji, kraljevački se pokazao pouzdanijim i sa manje servisnih dana. Njegov prijatelj Mauro Batini, vlasnik salona za prodaju luksuznih automobila ,,porše” i ,,folksvagen”, dok gleda izradu svog aviona sa vlasnikom fabrike Aero Ist Jurop, razgovara o mogućnosti otvaranja prodajnog salona, servisa i prodavnice rezervnih delova. Uskoro će u Kraljevo doći i prva grupa mehaničara, koji će proći obuku za servisere. Batini dodaje da svetska ekonomska kriza potresa i Italiju, ali da za potencijalne kupce aviona to ne važi jer njih kriza ne pogađa. 
  Zbog povećane potražnje i početka sopstvene prozvodnje delova fabrika se sa početne lokacije na Sportskom aerodromu proširila i u hale u industrijskoj zoni pored Starog aerodroma. U halama vlada radna atmosfera. Inženjeri i radnici se o mnogim novinama u proizvodnji dogovaraju sa vlasnikom, jer su, u saradnji sa katedrom za aeronautiku Mašinskog fakulteta u Beogradu, osvojili proizvodnju sopstvenih delova i otvorili projektni biro.
  Miodragu Magiću, vlasniku fabrike, ostvario se dečački san - da sam pilotira, ali i da proizvodi avione. On objašnjava zašto su avioni MDžP proizvedeni u Kraljevu bolji od onih koji su sklapani u Kolumbiji: 
  - Naš uspeh leži u prvoklasnim aviomehaničarima i inženjerima koji su ponikli u srpskom vojnom vazduhoplovstvu. Kada je, na zahtev tadašnjeg inostranog partnera, grupa naših aviomehaničara otišla na obuku, bila je obučenija od učitelja - kaže Magić.
Početak proizvodnje aviona u Kraljevu nije bio lak, bilo je velikog nepoverenja. Sada, kada kupci sami dolaze, pomoć je neophodna jer su problem obrtna sredstva i nerazumevanje države i lokalne samouprave za razvoj preduzeća čiji se proizvod izvozi 100 odsto. Teško je doći do jeftinih kredita jer će motor i navigacija i dalje morati avansno da se kupuju u inostranstvu. Aero Ist Jurop već ima naručeno 45 letelica za tržište Italije, Francuske i Španije, a realne su šanse da više letelica odleti i u Rusiju, gde je napravljen program uvođenja lake avijacije za nadledanje gasovoda, naftovoda, šumskih prostranstava, za transport povređenih, ali i za potrebe policije. Vlada Rusije odobrila je ovaj projekat, rekao je za naš list prilikom posete fabrici inženjer aeronautike Viktor Stepankovski, koji je kao konstruktor učestvovao u proizvodnji čuvenog ruskog vojnog aviona Mig.
U fabrici AERO IST JUROP uposleno je 20 radnika, a u kooperaciji na izradi pojedinih delova radi još 25 ljudi. Aero Ist Jurop ima svetlu budućnost jer kupovina ovih aviona je u ekspanziji. U Italiji danas leti oko 10.000 malih aviona, u Francuskoj 12.500, u Španiji sedam do osam hiljada i sve je veća tražnja za njima, upravo zbog njihove ekonomičnosti i pokretljivosti.
  Posle 80 godina u Kraljevu se ponovo prave avioni. Fabriku vojnih aviona ,,brege” i ,,dornier” država je nakon Drugog svetskog rata ugasila preseljenjem u Mostar. Nadajmo se da će nova farika aviona u Kraljevu opstati i vremenom prerasti u još veću avio industriju.Povratak na vrh strane


U PARKU KOD ŽELEZNIČKE STANICE
Mladić ubijen nožem

   U noći između subote i nedelju (oko 1.00 čas posle ponoći), u parku u blizini Železničke stanice u Kraljevu, šesnaestogodišnji S. V. i osamnaestogodišnji Lazar Đ., nakon kraćeg verbalnog sukoba, nasrnuli su na osamnaestogodišnjeg Marka S. (svi iz Kraljeva). U tuči koja je usledila, maloletni S. V. je nožem zadao više ubodnih rana u predelu grudnog koša Marku S., nakon čega se sa Lazarom Đ. udaljio sa lica mesta. Marko S. je odmah vozilom hitne službe prebačen u Zdravstveni centar ,,Studenica", gde je nakon pokušaja reanimacije, usled zadobijenih povreda, preminuo.
   Efikasnom akcijom kraljevačkih policijskih službenika, nakon nepunih pola sata, S. V. i Lazar Đ. su  pronađeni i privedeni istražnom sudiji Okružnog suda u Kraljevu, zbog osnovane sumnje da je maloletni S. V. izvršio krivično delo teško ubistvo, a Lazar Đ. učestvovanje u tuči.


REAGOVANJA POVODOM TRAGIČNOG ZLOČINA U PARKU KOD ŽELEZNIČKE STANICE
Delovati odmah, adekvatno i u kontinuitetu

   Tragičan događaj, u kojem je izgubljen jedan mladi život, podstakao je lokalnu samoupravu da ponovo pokrene priču o nasilju u školama i maloletničkoj delinkvenciji.
- Sada je kasno jer smo izgubili jedan mladi život, ali nije kasno da se nešto započne da predupredimo slične događaje. Ovo je ozbiljna situacija koja zahteva angažovanje svih ljudi koji žive na našem području, a naročito zahteva angažovanje ljudi iz tužilaštva, SUP-a, sudova, Centra za socijalni rad, direktora škola, roditelja - rekla je Vesna Nikolić-Vukajlović, zamenica gradonačelnika u ostavci.
Odluka iz 2003. godine o formiranju radnog tela skupštine koje bi imalo za cilj poboljšanje bezbednosti, nažalost, nije zaživela, ocenila je Vukajlovićeva i naglasila da je sastanak održan u ponedeljak samo prvi korak koji treba preduzeti i pre formiranja radnog tela. Pogotovo što je godinama uspešno radio opštinski koordinacioni odbor za suzbijanje i prevenciju maloletničke delinkvencije, kažu ljudi iz Centra za socijalni rad. Uspešno je radio i adolescentni klub, koji se bavio resocijalizacijom maloletnika koji su krenuli put delinkvencije. Nažalost, sredstva opredeljena budžetom za prevenciju ove godine umanjena su za milion dinara.
- Protokoli vezani za nasilje postoje, i opšti i posebni, za svaku od institucija. Ako se svi doslovno držimo protokola u kojima su jasno definisani nadležnost i mesto u lancu svakog od nas, samo je potrebno na nivou grada da napravimo mrežu i da se bukvalno te nadležnosti tu negde povežu. Mislim da je u tome suština, kao i u što više preventivnih programa - kazala je Svetlana Dražović, psiholog u Centru za socijalni rad.
Sličnu ocenu dala je i majka Markove drugarice u izjavi za TV Kraljevo.
- Ovako svirepo ubistvo ničim izazvano zaista pomera granice ljudskog razuma i još jednom otvara pitanje koliko su nam deca bezbedna. Kratko je vreme da analiziramo sveukupnu situaciju koja izaziva ovoliku agresivnost, ali smatram da jednim ozbiljnim radom i roditelja i škole i policije i pravosuđa može mnogo toga da se spreči.
Novac za video nadzor u školama, osvetljenje, edukaciju dece i roditelja, vannastavne aktivnosti mora da se nađe, ocenila je Vukajlovićeva. Ono što je odmah preduzeto je nalog inspekcijskim službama da provere dozvoljeno radno vreme ugostiteljskih objekata u gradu. Već krajem naredne nedelje trebalo bi da bude održan sledeći sastanak, kome će prisustvovati i predstavnici osnovnih škola, kažu u lokalnoj samoupravi.

• • •
   U poruci koju je ,,Ibarskim novostima" dostavio otac maloletnog S. V. kaže se:
,,Ja i moja porodica dali bismo svoje živote da postoji makar malo mogućnosti da Vam vratimo Vašeg sina. Teško nam je da Vas pogledamo u oči i izrazimo žaljenje i saučešće za veliki gubitak i tešku bol koju vam je naneo naš sin. Podjednako saosećamo sa Vama i neprekidno lijemo suze jer su to sve naša deca. Nesreća koja se dogodila slomila nam je svima srca.
S velikim bolom Vas molimo da primite naše saučešće.”


PISMA ČITALACA
Čime se to kupuje bezbednost u rodnom gradu?

   Prošle subote, u parku kod Železničke stanice, Marko Simeunović (18) zadobio je pet uboda nožem i jedan sat posle ponoći podlegao povredama u Zdravstvenom centru ,,Studenica".
Policija je nakon sat vremena uhapsila napadače i privela ih istražnom sudiji koji im je odredio  pritvor u trajanju od mesec dana. Prateći reakcije šokiranih građana, moram de primetim da je ova nesreća pokrenula mnoga pitanja. Naime, ozloglašeni park kod Železničke  stanice, odavno je stecište prostitutki i narkomana, slabo je osvetljen i čuvan.
Zar je trebalo da u njemu neko strada da bi se pokrenuo razgovor o tome koliko je sigurno pored njega čak i prolaziti?
U samoj blizini Autobuske stanice i Železničke stanice nije baš lepa slika našeg grada.
Ipak, vratimo se mnogo većem problemu o kome treba i te kako raspravljati. Bezbednost. Da li je to poznata reč ili smo je vremenom izbacili iz rečnika?
Koja je cena koju treba da platimo i čime se to kupuje bezbednost u rodnom gradu?
Sigurna sam da nijedno roditeljsko srce nije mirno  dok mu se dete živo i zdravo ne vrati kući.                           
Ovo je mali grad, nekada, priznaćete, mnogo sigurniji.   Bitno je da imamo lepo šetalište, trg, most, bolji prilaz gradu, ali bilo bi divno kada bi se deo  sredstava odvojio za uređivanje ne tako lepog i sigurnog dela grada.                
A gde u stvari možemo biti sigurni?                               
Naš sugrađanin je bio dečko za primer. Branio je u Čukaričkom, vanredno pohađao Ekonomsku školu, kao mali počeo u Bubamari, pa je i ovaj period, kada je morao biti u Kraljevu zbog škole, iskoristio da trenira u lokalnom klubu Metalac. Imao je samo 18 godina i mogao je izgraditi divnu sportsku karijeru.
I hajde da svi dignemo glas protiv takvih događaja.
A ovo nije jedini slučaj. Koliko još treba?                    
Neka nam svima ovo bude kazna i opomena.   
Porodicu Simeunović lično ne poznajem, ali iskreno saosećam sa njima.
Neka Marko počiva u miru.     
Jovana SmiljanićPovratak na vrh strane


PRES KONFERENCIJA FORUMA ŽENA GRADSKOG ODBORA DS KRALJEVO
Aktivnije učešće u rešavanju problema


• Nela Dančetović: ,,Ženama ipak neophodna veća pomoć društva u zapošljavanju, zaštiti na radu i od nasilja u porodici i drugim problemima" • Forum će i ubuduće aktivno sarađivati sa nevladinim organizacijama koje se bave svim pitanjima, posebno pravima žena

   Novoformirani Forum žena Gradskog odbora Demokratske stranke Kraljevo težiće da ženama omogući aktivno, dostojanstveno i ravnopravno učešće u svim sferama života i rada - rečeno je na prošlonedeljnoj pres konferenciji te organizacije. U tom pravcu Forum je najavio niz akcija u narednom periodu.
   Kako je naglašeno, u skladu sa ciljevima i principima DS-a u borbi za otvoreno, civilizovano i demokratsko društvo, novoizabrani Forum žena GO DS-a radiće na punoj afirmaciji prava i interesa žena u gradu Kraljevu. To se, kako je istaknuto, pre svega odnosi na poboljšanje ekonomskog položaja žena i njihovo veće zapošljavanje, kao i njihovu potpuniju zaštitu na radu i u porodici.
   - Mi, u principu, svi znamo da je u gradu Kraljevu veliki problem nezaposlenost i da je ta stopa visoka, i to se tiče i muškaraca i žena, ali želimo da naglasimo da se žene, ipak, na neki način,  nalaze u jednoj specifičnoj i težoj situaciji. Zbog toga im treba i veća briga i pomoć društva i naš Forum će nastojati da kroz razne oblike delovanja utiče da im se pomogne više nego do sada - istakla je Nela Dančetović, novoizabrana predsednica Foruma žena GO DS Kraljevo.
,,Istorija je pokazala”, naglasila je ona ,,da su žene uvek u teškim vremenima preuzimale ključnu ulogu” i da će tako najverovatnije biti i u vreme sadašnje velike ekonomske svetske i naše krize. Takođe, da za svoje i porodične probleme samostalno preuzmu veću odgovornost.
- Jedino žene pravom akcijom mogu da pomognu da se poboljša njihov položaj, ali i da pomognu u rešavanju velikih problema na nivou društva i države - upozorila je Nela Dančetović.
   Forum žena GO DS Kraljevo broji deset članica, koje je izabralo 90 žena-delegata na decemabrskoj izbornoj skupštini GO DS u Kraljevu. I do sada je, kako je rečeno na pres konferenciji, aktivno pomagala brojne aktivnosti na poboljšanju položaja ženske populacije i bila jedna od retkih političkih organizacija koja se priključivala akcijama nevladinih organizacija. Posebno je bila aktivna u pomaganju u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Primera radi, članice Foruma žena su se krajem prošle godine priključile akciji ,,Fenomene" u prikupljanju potpisa za izgradnju ,,Sigurne ženske kuće u Kraljevu". To angažovanje će se nastaviti, a u pripremi je i niz sopstvenih akcija koje će naknadno obelodaniti. U ovom trenutku je izvesno da će za 8. mart, Međunarodni dan žena, posetiti žene u Gerontološkom centru u Mataruškoj Banji - rečeno je na pres konferenciji.


SUTRA U VRNJAČKOJ BANJI
Manifestacija ,,Poljubi me”


Jedan od simbola Vrnjačke Banje jeste Most ljubavi. Priča kaže da su se negde pred Prvi svetski rat zavoleli učiteljica Nada i oficir Relja. Kada je počeo rat, Relja je otišao i sa vojskom stigao do Grčke, gde se zaljubio u Grkinju, zbog koje je zaboravio svoju Nadu. Ona je tugovala, kopnela i umrla mlada i nesrećna. Devojke, potresene Nadinom sudbinom, u želji da sačuvaju svoju ljubav, imena svojih dragana ispisuju na katance i vezuju za ogradu mosta na kome su se Nada i Relja nekada sastajali. Prilikom jedne od mnogobrojnih poseta Vrnjačkoj Banji, ovu priču je čula Desanka Maksimović i napisla jednu od svojih najlepših pesama ,,Molitva za ljubav".
Za Dan zaljubljenih, u subotu, 14. februara, tačno u 12 časova na Mostu ljubavi biće organizovano takmičenje za najduži poljubac, pod nazivom ,,Poljubi me".
Za najuspešnije takmičare pripremljene su vredne nagrade (Svarovski nakit, tretmani u velnes centru, svečane večere u restoranima i picerijama, intimno rublje, makete mosta ljubavi itd.).
Most će za ovu priliku biti posebno ukrašen stotinama balona u obliku srca, od kojih će biti i napravljena velika kapija na sredini mosta. Manifestaciju će voditi dva voditelja, uz plesni program i veliki broj animatora, artista... Biće puštan veliki broj helijumskih balona, na koje će biti zakačene ljubavne poruke, a najlepša će dobiti nagradu.

Nagrade će biti dodeljene u kategorijama:
1. najduži poljubac
2. najstariji par
3. najromantičniji par
4. najatraktivniji par
5. najlepša ljubavna poruka.
Organizator manifestacije je Turistička organizacija Vrnjačke Banje, a pokrovitelj Skupština opštine Vrnjačka Banja.


DRUŠTVO ZA ZAŠTITU SPOMEN-GROBLJA
Izborna skupština u sredu


   Izborna skupština Društva za zaštitu spomen-groblja ,,14. oktobar" zakazana je za sredu, 18. februar, u prostorijama gradskog Muzeja. Članovi Skupštine, između ostalog, razmatraće i šta je sve do sada urađeno na uređenju i zaštiti, održavanju i obezbeđivanju kompleksa groblja streljanih. Posebna pažnja biće posvećena planu i programu rada Društva za naredni period, u kome su nabrojani poslovi čijom realizacijim bi trajno bio rešen status spomen-groblja, po arhitektonskom rešenju iz 1970. godine. A po tom rešenju, groblje je potrebno urediti i ograditi, izgraditi kapelu, revitalizovati infrastrukturu u kompleksu spomen-groblja, urediti staze, drvorede, javno sklonište, amfiteatar i javni ve-ce. Treba izvršiti eksproprijaciju i izmestiti kuće i objekte domaćinstva iznad velikog amfiteatra, urediti parking prostor, klupe, korpe za otpatke, spoljnu rasvetu, spomen-vagon i železnički kolosek u okviru kompleksa. A pre svega da se spomen-groblje preda na održavanje i fizičko obezbeđenje Javnom komunalnom preduzeću ,,Čistoća" pod istim uslovima kao što se brinu i održavaju dva gradska groblja, kod Ložionice i na Barutani, jer je u protivnom ovaj kompleks osuđen na tiho uništavanje i propadanje.
   Stanje u kome se sada groblje streljanih nalazi neodrživo je i sve strukture vlasti Republike Srbije i opštine će morati da nađu sredstva i rešenje da se groblje obezbedi od skrnavljenja i uredi kao nacionalni i istorijski spomenik iz Drugog svetskog rata. Zbog svega toga je i održavanje ove skupštine od velikog značaja.
 Krsta StojadinovićPovratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

NOVI ZBORNIK ,,NAŠA PROŠLOST" - piše Bojana Milosavljević
Od putujućih glumaca do pozorišta

   • U novom broju stručnog časopisa ,,Naša prošlost" (izdavač - Narodni muzej Kraljeva i Istorijski arhiv - Kraljevo) i ovoga puta je objavljeno obilje radova iz više humanističkih nauka. Za ovu priliku pažnju privlači prilog Mirjane Savić, istoričara iz gradskog Muzeja, koja se kao istraživač pozabavila razvojem pozorišnog života u Kraljevu od samog kraja XIX do sredine XX veka

   Istoričar Mirjana Savić tokom svog istraživanja uobličenog u tekst ,,Pozorišni život u Kraljevu 1897 - 1944" još na početku suočila se sa problemom odnosno relativno malobrojnim istorijskim izvorima prvog reda, što njenom radu ipak nije oduzelo temeljnost i zanimljivost, a svakako i vrednost, jer se ovakvim aspektom razvoja jedne vrste umetnosti u našem gradu do sada malo ko uopšte bavio. U uvodu Mirjana Savić napominje da je pokušala da prikaže početne oblike pozorišne umetnosti u Kraljevu:
,,Prvo u vidu putujućih pozorišnih družina koje su povremeno dolazile u Kraljevo od kraja DžIDž veka pa nadalje, a potom i formiranjem diletantskih grupa na različitim nivoima (u školama, među zanatlijama, unutar sportskog društva), pa do obrazovanja Srpskog narodnog pozorišta Okruga kraljevačkog 1943-1944; pozorišni život Kraljeva postajao je sve bogatiji, ostavljajući vidljiv trag, kako na društveno-zabavnoj, tako i na kulturno-prosvetnoj sceni grada."
Kraljevo se krajem XIX i početkom XX veka razvijalo intenzivno, počev od upravnog i organizacionog statusa, privrede i industrijalizacije koja je bila u zamahu između dva svetska rata. Ovaj period obeležava izgradnja dveju važnih fabrika aviona i vagona, a srazmerno ovom privrednom usponu i modernizaciji povećava se i broj stanovnika u gradu. Kraljevo toga doba predstavljeno je i kao značajan prosvetni centar. Njegovim žiteljima bile su bliske i sportske aktivnosti, a zapisano je i delovanje kulturno-prosvetnih i humanitarnih društava.

PUTUJUĆA POZORIŠTA U KRALJEVU
Kulturni život u Srbiji je sredinom XIX veka bio još  skroman, a instutucija pozorišta začeta je u vojvođanskim gradovima u XVII i XVIII veku, te su oni kao granično područje sa Srbijom mogli da prenesu tu prosvetiteljsko-umetničku misiju evropskog prosvetiteljstva. Upravo tako je 1837. godine u Vojvodini i nastalo ,,Leteće diletantsko  pozorište" (upravnik Maksim Brežovski), kao prvo srpsko putujuće pozorište. Ovo i sva potonja bila su uglavnom kratkog veka.
U Kraljevu se 1897. godine prvi put obrelo putujuće ,,Srpsko pozorište Fotija Iličić", sa predstavama ,,Balkanska carica" - Nikole Petrovića i ,,Đido" - Janka Veselinovića. Prvo i pravo kraljevačko pozorište bilo je ,,Sloga", koje je 1900. godine osnovao Antonije Pelagić. Mirjana Savić navodi da je ,,Sloga" proputovala kroz skoro sve gradove Srbije, iako je to pozorište, sa sedištem u Kraljevu, bilo jedno od najsiromašnijih, ,,a obilazilo je i mnoga manja mesta u kojima nijedno drugo pozorište nije smelo da gostuje. Na brojnim turnejama su dame, dekoracija i stvari putovali kolima, a muškarci peške, često vrlo dugo i zamorno”, piše autor Mirjana Savić. Iako je ,,Sloga" prestala da radi 1906. godine, samo u periodu  juni - septembar 1900. godine u Kraljevu je izvedeno 17 predstava svih žanrova, a glumci su, na osnovu sačuvanih podataka, važili za iskusne i predane poslu.
Gašenjem ,,Sloge" u Kraljevu ipak ne zamire pozorišni život, jer grad posećuju druga srpska putujuća pozorišta, kao ,,Pozorišna družina Lazić" i ,,Topalović". Da bi se zakonski uredio rad pozorišta, 1912. godine, ,,Pravilima o putujućim družinama", uveden je red u ovoj oblasti, i to prvo time što je ustanovljeno pet povlašćenih putujućih pozorišta. Kraljevo je tom teritorijalnom podelom pripalo pozorištu ,,Joakim Vujić", čije je sedište bilo u Kruševcu. Položaj pionira scenske umetnosti u Kraljevini Jugoslaviji bio je nezavidan, a hoteli, kafane i gostionice, po pravilu, zamenjivali su nepostojeće pozorišne sale. Ni Kraljevo nije bilo izuzetak, ali je zato imalo tri lepa zdanja pogodna i za glumačka gostovanja - hotele ,,Pariz”, ,,Studenica” i ,,Jugoslavija”. Ovaj poslednji je bio naročito reprezentativan, prevazilazio je ugostiteljsku delatnost, služio za igranke, filmske predstave i pozoršne događaje, a u hotelskoj sali ,,Jugoslavije” nastupala je čak i tada veoma slavna Žanka Stokić.

BUNTOVNICI U ,,ABRAŠEVIĆU" 
Pozorišni amaterizam u Kraljevu pominje se tek početkom XX veka i odvija se u oblasti školstva, u smislu da su nastavnici podsticali učenike da u slobodno vreme i organizovano odlaze u crkvu, na izlete, pa i na predstave diletantskih pozorišnih družina. Prva takva predstava odigrana je najverovatnije 1905. godine u staroj kraljevačkoj kafani ,,Jelenac". Bližih podataka o ostalim grupama entuzijasta glumačke umetnosti iz toga perioda nema, izuzev da su pozorišne družine bile formirane u krugu radnika naprednih ideja.
U Kraljevu je sredinom 1926. godine osnovana Kulturno-umetnička grupa ,,Abrašević", i to kao ogranak beogradskog društva. Kraljevački ,,Abrašević" imao je dramsku i recitatorsku sekciju, hor i skromnu biblioteku. Budući da su članovi - komunisti bili oponentni režimu tokom Šestojanuarske diktature 1929. godine, ,,Abraševiću" je rad zabranjen, ali je krajem iste godine osnovano novo KUD ,,Polet", takođe kratkog veka. Kontinuitet umetničkog, ali i propagandno-ideološkog delovanja omogućila je potom kulturno-umetnička grupa (KUG) ,,Goč", koja je trajala od kraja 1931. do sredine naredne godine. Kao radničko-umetnička grupa, ,,Abrašević" je ponovo osnovan 1934. godine, sa nekoliko sekcija, među kojima je, po tadašnjoj oceni, najuspešnija bila dramska. I narednih godina članovi-aktivisti ,,Abraševića" su pod stalnom prismotrom vlasti, koja krajem 1940. godine pod jačim naletom revolucionarnih pokreta konačno ukida sindikalni i kulturno-umetnički rad.
O diletantskom pozorištu ,,Budućnost" ima podataka da je osnovano u Kraljevu 1. januara 1920. godine i da je bilo veoma aktivno, a glumačku trupu činili su uglavnom mlade zanatlije i trgovci, dok je odsustvo žena bilo vidno.
Takođe, u međuratnom periodu bilo je aktivnih školskih sekcija pri Poljoprivrednoj školi, Gimnaziji, Ženskoj zanatskoj školi... Zanimljivo je da su i sportska društva u Kraljevu osnivala pozorišne sekcije, kao što je bio slučaj sa SK ,,Morava".
Na početku Drugog svetskog rata tadašnje Odeljenje za narodno prosvećivanje odlučuje da se u svakom mesnom školskom odboru formira odbor za narodno prosvećivanje van škole, što je podrazumevalo i osnivanje seoskih pozorišta. Krajem 1941. i početkom naredne godine Srez Žički okruga Kraljevačkog (sa oko 60 naseljenih mesta) izveštava da su samo u Bukovici, Ravanici i Lađevcima osnovana amaterska pozorišta. Mirjana Savić navodi pismo Ministarstvu prosvete, koje je uputila tadašnja učiteljica iz Ravanice:
,,Postoji neobično oduševljenje za pozorište, a kod članova izvođača neobične sposobnosti. Kosovski boj - dramatizacija po narodnim pesmama izvedena 1. februara 1942. postigla je veliki uspeh i prikazivaće se u drugim selima. A uslovi za pozorište su loši. Mi nemamo ništa. Za binu se pomažemo brvnima i ćilimima, a za dekorisanje odela hartijom i kartonom. Ipak radimo sa puno volje i poleta. Vaša pomoć će nam dobro doći. Pošaljite je što pre."
U samom Kraljevu ratnih godina nije bilo ,,akcija prosvećivanja" prevashodno zbog oktobarske tragedije 1941. godine, koja je ostavila dalekosežne posledice na žitelje grada. Ovim se Ministarstvu prosvete opravdavao tadašnji načelnik okruga Kraljevačkog Dragoljub Marinković:
,,…Strah, glad, tuga, apatija, tupost susreće se na svakom koraku… Zar se u ovakvom vremenu i prilikama može govoriti ozbiljno o nekom uspehu u pogledu narodnog prosvećivanja? Ovo Načelstvo smatra da ne može. Eventualni izveštaji koji bi govorili o nekom uspehu ne bi imali veze ni sa istinom, ni sa časti…"
Ministarstvo je uvažilo ove okolnosti i ocenilo da je ,,narodno prosvećivanje" dalo dobrih rezultata u više sela - Vitkovac, Konarevo, Miločaj, Ribnica, Cvetke, Čukujevac, Sirča…
,,U gradu Kraljevu od masovnog streljanja stanovništva oktobra 1941. do leta 1942. godine nije zabeležena nikakva pozorišna aktivnost" - piše istoričar Mirjana Savić, ali navodi da je posle toga bilo nekoliko gostujućih trupa u gradu i Mataruškoj Banji.

POZORIŠTE OKRUGA KRALJEVAČKOG
Mart 1943. godine je izuzetno važan datum u istoriji pozorišta kada je u pitanju Kraljevo. Upravo tada je osnovano Diletantsko pozorište okruga Kraljevačkog, čije je otvaranje proteklo veoma svečano uz premijeru ,,Zone Zamfirove" Stevana Sremca. Na plakatima iz naredne godine naziv se menja u Srpsko narodno pozorište okruga Kraljevačkog. Pozorišni fundus je bio prilično bogat, a ansambl su činili poznati glumci međuratnog perioda i amateri iz grada i okoline. Repertoar je pretežno bio domaći, a u listu ,,Vreme" ističu se zasluge scenografa i dekoratera koji su se dobro usklađivali sa zahtevima predstava. Osim za domaću publiku, ovdašnje pozorište prikazivalo se i na gostovanjima u Čačku, Užicu, Bogatiću i na samom početku steklo priznanje najboljeg u unutrašnjosti Srbije.
Zanimljivo je saznanje Mirjane Savić kako je rad kraljevačkog pozorišta nasilno prekinut krajem 1944. godine, a tokom gostovanja u Bogatiću. Naime, usled haotičnih događanja ceo ansambl sa opremom evakuisan je u Šabac. Posle oslobođenja glumačka elita nije se vratila u Kraljevo, već se raselila širom zemlje, a kompletna oprema kraljevačkog pozorišta, do tada smeštena u šabačkoj gimnaziji, uzeta je za tek osnovano Narodno pozorište u Šapcu.

PRVI KRALJEVAČKI GLUMCI
U plejadi glumaca i pozorišnih poslenika izdvaja se nekoliko zaista znamenitih i zaslužnih stvaralaca koji su rođeni u Kraljevu, a tokom života daleko prevazišli lokalne okvire. Prvi takav je Radoslav Vesnić, profesor, ratnik i teatrolog, koji je znanja sticao i van granica Jugoslavije. Osim glumom, bavio se i pisanjem drama, prevođenjem i novinarstvom. Bio je na čelu najvećih pozorišta, a ostvario je i karijeru diplomate. Branislav - Brana Cvetković, posle studija slikarstva, režije i glume u Minhenu, postao je naš prvi školovani scenograf. Uz to se bavio glumom, novinarstvom i književnim radom. Milorad S. Jović bio je svestrani prosvetni radnik, ali i kulturni poslenik, kao i dramaturg i pisac pozorišnih komada.



KNJIŽEVNI KLUB DODELIO PRIZNANJE ZA MLADE
Simeunoviću Bogdan Mrvoš

   Početkom ove nedelje, u čitaonici Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke ,,Stefan Prvovenčani”, pesniku Srđanu Simeunoviću iz Kraljeva uručena je nagrada Bogdan Mrvoš, koju, inače, dodeljuje kraljevački Književni klub. Simeunoviću je nagrada pripala za ciklus pesama Gitara morte, a kako je prilikom dodele najavljeno, Književni klub će ove godine štampati istoimenu pesničku knjigu.
   Na konkurs je pristiglo više desetina radova mladih kraljevačkih autora, ali i pesnika iz okolnih gradova. Propozicije, međutim, predviđaju da nagrađeni autor živi u gradu na Ibru. Srđan Simeunović je, inače, žitelj sela Sirče, u kojem je rođen pre 32 godine. Objavljivao je u više književnih časopisa i, kako ističe, upravo je završio svoju prvu pesničku knjigu koja će biti objavljena s izdavačkim znakom Književnog kluba. Povelju Bogdan Mrvoš uručio mu je pesnik Miloš Milišić, predsednik Književnog kluba Kraljevo.
   Nagrada Bogdan Mrvoš ustanovljena je u znak sećanja na pisca koji je najveći deo života proveo u Kraljevu, ali je i nakon odlaska iz njega ostao neraskidivo vezan za naše podneblje i književnu sredinu. Preminuo je pre desetak godina u Pančevu. Nagrada koja nosi njegovo ime namenjena je autorima do 30 godina starosti. Dosadašnji dobitnici su: Duško Domanović, Aleksandar Marić, Lela Krljar i Miloš Petrović.



NOVE KNJIGE
Zbornik o Miliću Rašoviću

   ,,Humanost bez granica" - naziv je zbirke dokumenata i svedočenja o dugogodišnjem dobrotvornom radu Milića Rašovića iz Mrsaća. On je 137 puta bio u misiji milosrđa među Srbima ostalim izvan svoje matice usled ratnih zbivanja s početka '90. godina prošlog veka. Knjigu ,,Humanost bez granica" ispisuju oni koji su Rašovića sledili u akcijama u kojima je srpskoj braći odnosio doslovno sve što je potrebno za preživljavanje. Mediji, lokalni a i oni veliki, centralni, propratili su svaki njegov dobrotvorni pohod, te je otuda nastala bogata lična dokumentacija Milića Rašovića, na osnovu koje je i nastala pomenuta knjiga.
   Za humanitarni rad Rašović je, osim dragocenih prijateljstava sa ljudima sa svih strana bivše Jugoslavije, dobio i sijaset priznanja. Pored ostalog, nosilac je zvanja Počasni građanin Kraljeva i vlasnik jednog od prva 204 nova pasoša Republike Srbije.
   Izdavač knjige je Publik Pres, a urednik Dragan Čolić. Predgovore su pisali recenzenti Marko Marković, Svanimir Đokić i Voja Blagojević. Milić Rašović namerava da dva primerka svoje knjige preko ambasade Ruske Federacije u Beogradu uputi i u Kremlj - kao poklone predsedniku i premijeru Rusije, Dmitriju Medvedevu i Vladimiru Putinu.Povratak na vrh strane


SPORT

KOŠARKA-PRVA (SVISLAJON) LIGA - piše Zoran Bačarević
Mašincu izmakao mešpajz, Slogi pobeda za reanimaciju

  • U 20. kolu Mašinac poražen od Lajonsa sa pola koša (78:79), Sloga ubedljiva u Leskovcu protiv Zdravlja - 104:82 za Kraljevčane • U 21. kolu (večeras) Borac-Mašinac (TV), Sloga-Vizura (18.30)

   Kraljevački ,,studenti" prošle subote propustili su veliku priliku da diplomiraju ,,pre roka". U meču sa višemesečnim liderom iz Vršca četa Zorana Petrovića bila je na dohvat izuzetno važne pobede, ali je plen izmakao bukvalno u poslednjim sekundama zanimljivog i neizvesnog meča sa banatskim Lajonsima.
U samoj završnici susreta, koji je u Hali sportova pratilo oko 500 gledalaca, i kod poravnatog rezultata nekadašnji, dugogodišnji prvotimac Dušan Knežević podigao je ,,rampu" svom nekadašnjem klupskom drugu Urošu Mirkoviću. Stekao se utisak da je to bio prekršaj, sudijske pištaljke ostale su neme... U jednom od poslednjih napada ,,studenata" Radulović je ukrao loptu pod košem Vrščana, ali je sa njom otišao u aut. Isti igrač je imao osam sekundi da kod minimalnog vođstva Lajonsa poentira za konačnu pobedu Mašinca, ali se spetljao... Presudio je koš već pomenutog Dušana Kneževića sa linije slobodnih bacanja za konačnih Mašinac-Lajons 78:79 (18:15, 22:28, 17:13, 21:23) i još jedan poraz Mašinca u ovoj fazi ligaškog takmičenja. Subotnji meč u Kraljevu počeo je prednošću domaćina od 7:0 i 11:2, drugi ,,semestar" je pripao gostima, u trećoj su takođe Vrščani imali prednost od osam koševa, da bi serijom 14:4 Mašinac pred odlučujući, četvrti, ušao sa prenošću od ,,pola koša" (57:56)... Neizvestan četvrti okončan je minimalnom pobedom gostiju. Uroš Mirković je bio centralna figura meča sa 25 koševa, dok je Ocokoljić sa 22 poena bio najefikasniji u pobedničkoj ekipi.
Košarkaši Sloge gostovali su u Leskovcu i u susretu sa domaćim Zdravljem zabeležili sedmu prvenstvenu pobedu, više nego ubedljivim rezultatom od 104:82.
   U Leskovcu, protiv više nego demotivisanog i ,,otpisanog" Zdravlja, gosti iz Kraljeva su u jednom momentu imali prednost od 28 koševa, povećavajući iz minuta u minut prednost, da bi na kraju prebacili i ,,stotku" za konačnih Zdravlje-Sloga 82:104 (20:22, 14:30, 24:30, 24:22). Saša Stefanović je sa 25 postignutih koševa i indeksom 26 bio najbolji pojedinac meča, dok je Milan Trtić pružio jednu od boljih partija u dresu Sloge - 20 poena za 30 minuta na parketu, indeks 23.
   Pobeda u Leskovcu vraća Slogi kakvu-takvu nadu u borbi za opstanak, posebno što je Tamiš u nedeljnom kolu poražen kao domaćin od beogradske Vizure, pa tako sa sedam pobeda u završnicu prvenstva ulazi Tamiš, ali i Sloga i Mašinac. Predstoji li odluka o drugoj ekipi koja će stepenicu niže već na gradskom drbiju u Kraljevu poslednjeg dana februara? U međuvremenu, borbu za bodove (opstanak) Kraljevčani ovog vikenda nastavljaju u Čačku, gde gostuje Borac, odnosno u Kraljevu, gde Sloga dočekuje Vizuru.



KOŠARKA - PRVA LIGA (ŽENE)
,,Malene" u Šumicama premalene

• U 14. kolu u Beogradu Crvena zvezda - Kraljevo 94:39 • Sutra u 15. kolu u Kraljevu gostuju košarkašice Partizana

   Više nego ubedljiv, da ne kažemo pretežak, poraz doživele su košarkašice Kraljeva na subotnjem gostovanju u beogradskim Šumicama. ,,Malene" sa Ibra bile su u neslavnoj ulozi male Crvenkape koja je zalutala u Šumi(cama), da bi ih beogradske ,,vučice" posle 40 minuta jednostavno ,,progutale" na jednom od poznatijih beogradskih parketa kada su u pitanju najviši košarkaški i odbojkaški rangovi, u obe konkurencije. Bez odavno otišle Tihamirave i povređene Ivane Todorović mlade Kraljevčanke su Beograđankama poslužile za ,,laku večeru". ,,Crveno-bele" su slavile sa plus 55 koševa i bio je to najteži poraz ,,malenih" sa Ibra u ovogodišnjoj, još jednoj teškoj i neizvesnoj sezoni. Konačan rezultat 94:39 za Zvezdu (25:12, 24:8, 16:9, 29:10) ostaje za tabelu i istoriju. Vredi pomenuti da je gotovo polovinu koševa za poraženu ekipu postigla Mirjana Velisavljević (17), a da Jovana Čkovrić i pored 22 minuta na parketu nijednom nije poentirala: promašila je tri ,,trojke" i jedan šut za dva poena.
   U narednom, 15. kolu, na redu je još jedan susret sa Beograđankama. U nedelju uveče u Hali sportova gostuju košarkašice Partizana, a susret u Hali sportova počinje u 19 časova.



ODBOJKA - VINER ŠTEDIŠE LIGA - piše Stole Petković
Zvezda (ponovo) silna, Novosađani na parketu!

   • U prva dva kola Mini-lige Crvena zvezda - Ribnica 3:0, Ribnica-Vojvodina 3:0 • Sutra Ribnica gostuje u Kragujevcu, u sredu domaćin ,,crveno-belima"

   I ovogodišnja Mini-liga prvenstva Srbije u odbojci za muškarce igra se po ubrzanom redu vožnje (sreda-subota), a prva dva kola odbojkaši Ribnice imali su ,,polovičan učinak". U prvom kolu u Beogradu (subota) Ribnica je odigrala već peti zvaničan meč u ovoj sezoni sa Crvenom zvezdom i doživela peti ,,uzastopni" poraz. Beograđani su savladali Ribnicu u Šumicama sa 3:0 (26:24, 25:21, 25:17), tako što je četa Boška Mačužića veći otpor pružila u prvom i delimično u drugom setu - treći je ,,predala bez borbe".
Rasporedom u ,,redovnoj" ligi (plasmanom) Kraljevčani su u sredu uveče imali još jedan okršaj sa ,,crveno-belima", ovoga puta sa novosadskom Vojvodinom. Dug za dva poraza u prvom krugu Kraljevčani su Novosađanima naplatili sa lihvarskom kamatom. Za tačno 66 minuta efektne igre ,,prečani" su pokupljeni sa parketa Hale sportova, a oko 500 gledalaca sladilo se nemoći Konstantina Čupkovića i kompanije.
Vojvodina je samo u prvom setu povela sa 2:0 i 3:1, a sve ostalo bilo je u znaku momka u plavom. Na servise Vladana Đorđevića pred prvi TTA (8:5), a potom u završnici Predraga Bićanina, domaćin je uvodni set dobio sa ubedljivih 25:14 za ciglo 19 minuta. U drugim su se gosti batrgali posle 18:13 za domaćina, stigli do obećavajućih 18:17, 22:21 za domaćina. Trener domaćih Mačužić je u završnici drugog seta Ivana Borovljaka zamenio takođe mlađanim Urošem Kovačevićem, a Ribnica je ovaj set dobila na minimalnu razliku 25:23. Konačno, u trećem su gosti imali snage samo do polovine seta, kada su vodili sa 15:13, da bi ponovo serijom ubitačnih servisa Đorđevića, a potom ponovo Bićanina, domaća momčadija efektno završila set (25:19) za konačnih 3:0 i nova tri boda i treće mesto na tabeli Mini-lige.
Đorđević sa 13 i Gavrilović sa 10 poena bili su najefikasniji u Ribnici, a kod gostiju Čupkovićevih 14 poena bili su dovoljni samo za poraz ,,par-porfe".
Pobedom nad Vojvodinom Ribnica je ,,preskočila" Novosađane na tabeli, stigla na treću poziciju, ali će revanš u Novom Sadu pre svega, a i preostali susreti drugog kruga, odrediti njen konačan ,,startni broj" u plej-ofu.
U nastavku Mini-lige Ribnica će sutra u 3. kolu gostovati u Kragujevcu, gde u ,,Jezeru" igra još jedan komšijski derbi sa Radničkim, dok će u sredu u Hali sportova biti domaćin Crvenoj zvezdi, sve u želji da prekine seriju od pet uzastopnih poraza u duelima sa ,,crveno-belima".



IN MEMORIAM
Radisav - Bata Gvozdenović

   U Budvi je petog februara, od srčanog udara, iznenada preminuo Radisav - Bata Gvozdenović, jedan od naših najpoznatijih sportskih novinara. Datum njegove kremacije na beogradskom Novom groblju biće naknadno saopšten.
   Radisav Gvozdenović je rođen 6. aprila 1939. u Kraljevu, u učiteljskoj porodici iz Sirče, mestu kome je ostao veran do kraja života. Zahvaljujući njegovom angažovanju tamo je, prvi u Srbiji, napravljen teren za mali fudbal iz Uefinog programa, zatim košarkaško igralište, a tamošnja osnovna škola je dobila i fiskulturnu salu.
   Novinarstvom je počeo da se bavi još u đačkim danima kao dopisnik beogradskih listova ,,Fudbal" i ,,Sport" iz Kraljeva, gde je nasledio svog starijeg brata Borka, kasnije dugogodišnjeg novinara i urednika ,,Politike".
Po dolasku na studije u Beograd Radisav Gvozdenović je počeo da radi honorarno u ,,Borbi", a potom i u ,,Sportu", u kome je i zasnovao radni odnos. Kao mlad novinar pratio je sportove koji nisu bili mnogo atraktivni (stoni tenis, biciklizam...), ali je o njima pisao s ljubavlju i ostavio dubok trag osvetljavajući najznačajnije domaće i svetske događaje u njima.
   Kada je ,,Politika" pokrenula ,,Sportski žurnal" 1990, bio je zamenik glavnog i odgovornog urednika. U vreme sankcija, kada su mnoge stvari okrenute na glavačke, s grupom kolega iz ,,Sportskog žurnala" osnovao je nedeljnik ,,As". Odatle je otišao u prevremenu penziju, ali nije prestao da piše. Dobio je poziv iz ,,Ekspres Politike" za honorarnu saradnju, a potom mu se ostvarila jedna od najvećih želja - da piše za ,,Politiku". Smrt ga je zadesila kao saradnika ,,Borbe" na pripremama prvotimaca OFK Beograda na Crnogorskom primorju.
Izveštavao je sa nekoliko olimpijskih igara, svetskih i evropskih prevenstava u fudbalu, itd. Dobitnik je raznih priznanja, a najdraže mu je bilo što su još u onoj, velikoj Jugoslaviji, za njega znali svi koji su pratili sport, a naročito fudbal.
   Radisav Bata Gvozdenović je dugogodišnji saradnik i prijatelj naše informativne kuće. U ,,Ibarskim novostima", pre svega na sportskim stranama, objavio je više tekstova početkom šezdesetih godina prošlog veka izrastavši u vrhunsko pero srpskog sportskog novinarstva.
Bata Gvozdenović sahtanjen je u utorak na Novom groblju u Beogradu. Porodici našeg kolege i prijatelja redakcija ,,Ibarskih novosti" upućuje najiskrenije saučešće.

U RODNOJ SIRČI KOD KRALJEVA KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI NOVINARA RADISAVA GVOZDENOVIĆA - piše Stole Petković
Bata za sva vremena

  U Sirči je održana komemoracija povodom smrti sportskog novinara Radisava - Bate Gvozdenovića, rodom iz ovog pomoravskog sela. Skup je priređen u OŠ ,,Petar Cvijić", u kojoj je Bata bio učenik, a njegov otac Savo prvi učitelj u selu i dugogodišnji direktor.
   Komemoraciji je prisustvovalo stotinak prijatelja, rodbine, školskih drugova iz rane mladosti, meštana Sirče. Od Bate se najpre oprostila direktorka škole Milena Bugarinović, a potom i njegov dugogodišnji kolega i prijatelj, takođe novinar, Milan Glišović.
  Na slici: minutom ćutanja odata je pošta doajenu sportskog novinarstva.



MNOGO BURE U BOKSERSKOM KLUBU METALAC IZ KRALJEVA - piše Aleksandar Daišević
Bogavac na čelu ,,radnog tela”

   Inicijativni odbor, sačinjen od bivših i aktivnih članova, sazvao je sastanak pod nazivom Skupština Bokserskog kluba Metalac, a na koju su uredno pozvani i novinari. Kako već dugo nije bilo zasedanja najvišeg organa uzornog sportskog kolektiva u gradu na Ibru, to je ova sednica privukla pažnju. Očekivalo se mnogo toga, smene i postavljenje novih ljudi, što samo po sebi nosi mnogo toga, ali na kraju -  tresla se gora, rodio se miš, ili mnogo bure ni oko čega. U maloj sali SO Kraljevo načičkali su se bivši i sadašnji šampioni potekli iz radionice BK Metalac, bilo je i prijatelja ovog kluba, a sednicu je vodio Miodrag Milić, aktuelni trener kluba i prvi trener naše reprezentacije.
- Inicirao sam ovaj sastanak jer se više ovako ne može. Došli smo u situaciju ili da tražimo nova rešenja ili da se ugasi boks u Kraljevu. A ovde u sali sede svi oni što nešto znače i vrede u boksu u gradu na Ibru i koji žele dobro kako sebi tako i Metalcu. Ovaj sastanak sam više puta inicirao, dugo se čekalo, jer poslednja Skupština kluba je održana 25. decembra 2005. godine. Na taj način je prekršen Statut BK Metalac, koji je na snazi od 1997. godine i nijednom nije menjan - na početku je rekao Miodrag Milić.
   Prisutan je bio i bivši teškaš Metalca, dugogodišnji bokserski radnik i aktuelni predsednik Metalca Vojislav Janićijević Janez, koji je imao svoje viđenje celokupne situacije.
   - Gospodin Milić prodaje maglu i govori neistinu. Ovaj sastanak je dobar sam po sebi, ali na njemu jedino što možemo da odlučimo jeste kada da sazovemo Skupštinu i o tome obavestimo legitimne članove. Postavljam pitanje ko može da sazove Skupštinu, kako se ljudi pozivaju da joj prisustvuju. Ja sam pozvan telefonom pola sata pre početka ovog skupa! Tako se ne radi. Skupština BK Metalac broji 27 ljudi, imam ovde njihova imena, ali njih ne vidim u sali. Ovaj skup je bez ikakvog legitimiteta i predstavlja lov u mutnom Miodraga Milića i njegovih prijatelja. Ne borim se za sebe, odmah ću da se povučem, ali na normalnoj Skupštini, a ne ovo... - naglasio je Vojislav Janićijević i već se temperatura u sali podigla do tačke ključanja.
Sevale su replike, oštri tonovi, prigovori, počelo je na površinu da izlazi i ono što ne treba da se čuje i vidi.
   - Ako ovde okupljeni ljudi i deca nemaju legitimitet, ja ne znam ko ima. Vojo, ti si 15 godina prvi čovek kluba i ne možeš više, treba sam da priznaš. Radili ste mimo Statuta, niste se sastali nijednom za četiri godine, UO koji broji 11 članova, a po Statutu može najviše pet, nije održao nijednu sednicu punih 11 meseci. Više od godinu dana nemamo generalnog sekretara, ljudi čija si imena pročitao nisu nijednom ušli u klupske prostorije od dana izbora, a o dolasku u salu za treninge da i ne govorim. Oni su sami sebe ispisali iz Skupštine BK Metalac. Sa ovom decom krvavo radim, imamo šest državnih prvaka, troje je učestvovalo na velikim međunarodnim takmičenjima, EP i SP, kao i olimpijskim kvalifikacijama. Prosto rečeno, imamo najviši kredibilitet da odlučujemo o svojoj i sudbini kluba - replicirao je Milić uz odobravanje prisutnih.
   Dok se čekalo koja će strana prva u nokdaun, stvari je na svoje mesto postavio aktuleni potpredsednik i jedini kandidat za budućeg predsednika BK Metalac Vladimir Bogavac.
   - Nisam ovaj skup ovako shvatio i nema razloga da se međusobno optužujemo, da ratujemo, kada smo svi na istoj strani. Na strani boksa u ovom lepom gradu. Janez je sebe dao za ovaj klub, izdržao je mnogo toga, narušio zdravlje, imao i tešku operaciju i sigurno da mu nije lako. Na drugoj strani, trener Milić sam brine u poslednje vreme o svemu, i to ima granicu dokle može tako. Predlažem formiranje radnog tela, od šest članova, koje će voditi klub i za najviše mesec dana pripremiti redovnu izbornu Skupštinu. Tu će biti podneti svi izveštaji, izmenjeni neki članovi Statuta i izabrani novi UO. Verujem da će tako krenuti bolje sutra kraljevačkog boksa - naglasio je Vladimir Bogavac, a njegova inicijativa je jednoglasno prihvaćena.
Članovi Radnog tela su Vladimir Bogavac, Miodrag Milić, Vladimir Tanasković, Dalibor Spasojević, Slobodan Marinković i Vojislav Janićijević. Oni će pripremiti redovnu izbornu Skupštinu BK Metalac za 10. mart, a na ovaj način su (valjda) zakopane sve ,,ratne sekire" u ovom sportskom kolektivu.

TERZIĆ REAGUJE EMOTIVNO
   U trenucima oštrog dijaloga na relaciji Milić-Janićijević, za reč se javio višestruki prvak Jugoslavije i osvajač Beogradskog pobednika Milan Terzić.
- Najlakše bi mi bilo da ustanem i da izađem. Ali to znači da bih učestvovao u sahrani našeg Metalca. Ljudi, nemamo vremena, uzmimo se u pamet. Ako danas ne pokrenemo stvari, boks u Kraljevu će se ugasiti. Žao mi je ove dece, sjajni talenti, vole da rade i treniraju, nemaju nikakve uslove, ali ne posustaju. Ni mi nemamo pravo da posustanemo, lične nesuglasice moraju u stranu, boks i Metalac moraju na prvo mesto - šampionski je i emotivno govorio Terzić, posle čega su odmah donete konkretne odluke i sednica je privedena kraju.



VELIKI USPEH RUKOMETAŠICA VRNJAČKE BANJE
Četvrtfinale Čelendž kupa istorijski uspeh

   • Prvi meč Vrnjačka Banja - Karlos Astol 34:29 16:12) • Drugi meč (revanš) Karlos Astor - Vrnjačka Banja 19:39 (11:16)

   Rukometašice Vrnjačke Banje plasirale su se u četvrtfinale Čelendž kupa pošto su u dva meča bile bolje od poljske ekipe Karlos Astol.
Oba susreta odigrana su u Vrnjačkoj Banji, a prvi meč igračice domaćina rešile su u svoju korist sa 34:29. Jelena Trifunović bila je nerešiva enigma za gostujući sastav. Postigla je 10 pogodaka, a rame uz nju, po efikasnosti, bile su Stamatović 9, Krpež 6 i Veraja 4 i Dmitrović 3 gola. Dominirala je na golu i Zlata Paplacko, koja je i sutradan u drugom susretu bila neprelazna za Karlos Astol sa čak 19 odbrana i tri ukroćena sedmerca. U drugom poluvremenu Paplacko je otišla na klupu, ali to nije olakšalo posao gošćama iz Poljske. Naime, drugi golman Dragica Tatalović je za kratko vreme inkasirala deset odbrana (plus sedmerac), a uz to postigla i pogodak. Da sve bude maestralno, potrudile su su ,,cepelinom" Varaja i Dmitrović. Najefikasnija u drugoj utakmici bila je Katarina Krpež sa 9 pogodaka.
Na kraju 39:19 za domaću ekipu, koja je tako napravila istorisjki uspeh. To je prvi klub u Raškom okrugu koji je ostvario plasman u četvrtfinale u jednom evropskom takmičenju.
Za Vrnjačku Banju igrale su: Paplacko, Miljković, Trifunović, Stamatović, Krpež, Petričević, Dmitrović, Ćosić, Živković, Budai, Tatarević, Živković, Veraja, Tasić.



JEDAN SET DO TITULE
Metalac drugi, Goč treći

   Na ekipnom prvenstvu Niškog regiona za juniorke, koje je održano u Vrnjačkoj Banji, tačnije u predivnoj dvorani hotela ,,Breza”, stonoteniserke  kraljevačkog Metalca osvojile su drugo, a takmičarke Goča iz Vrnjačke Banje treće mesto.
   - Ekipa iz Kraljeva najpre je savladala domaći Goč sa 3:1, u meču u kome je Dunja Milutinović, prvi reket Metalca, ostvarila dve pobede, dok je Teodora Trajković sigurnom igrom zabeležila ključni poen u meču. U odlučujućem meču za prvo mesto Metalac je bio na pragu pravog podviga protiv favorizovane ekipe Faksa iz Kragujevca i nedostajao je samo jedan set do pravog iznenađenja. Naime, kod rezultata 2:1 za kragujevačke stonoteniserke, prava borba vođena je istovremeno na dva stola - kaže Zoran Martinović, trener Goča.
   Na oba borilišta rezultat je bio 2:0 u setovima za kraljevačke takmičarke. Teodora Trajković je na kraju uspela da savlada protivnicu, ali je Dunja Milutinović poklekla u finišu i prvo mesto je pripalo Kragujevčankama.
   Pored navedenih igračica, za kraljevački Metalac igrala je još i Milica Vulović, dok su u ekipi Goča nastupile Marija Terzić, Kristina Jovanović, Milana Milićević i sestre Ivana i Marija Perović.



KARATE
Četiri zlata sa Rasine

   Takmičari Reikona vratili su se iz Kruševca sa Funakoši kupa JKA sa šest odličja - osvojili su četiri zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju. Zlatne su osvojili Jasna Rumenić (borbe, starije juniorke), Jeremija Jelić (kate i borbe, pioniri) i Marija Stojković (borbe, kadeti). Jasna Rumenić je osvojila i srebrnu medalju u katama, a bronzanu Marija Stojković, takođe u katama. Nosioci medalja iz Kruševca bore se za mesto u reprezentaciji Srbije, a Jasna Rumenić ovog vikenda učestvovaće na pripremama nacionalne selekcije za odlazak na EP početkom aprila u Holandiji.

REPREZENTACIJA U KRALJEVU
   Kompletna seniorska i juniorska reprezentacija Srbije učestvovaće u nedelju u Hali sportova na šestom međunarodnom karate turniru ,,Kraljevački pobednik", koji počinje u 10 časova. Ceremonija otvaranja i kulturno-umetnički program počinje već u 8 časova, od 10 do 13.30 na programu su maršal arts demonstracije, a nadmetanja za medalje i ostala priznanja na ovogodišnjem ,,Pobedniku" počeće u 10.30.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive