Preuzmite PDF verziju
novog broja "Ibarskih"

Preuzmite PDF verziju
novog broja "Ibarskih"
Internet izdanje - 20. februar 2009. godine

R e k l a m n i   l i n k o v i !

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Bez sporazuma o staroj-novoj vladajućoj koaliciji
Prebacivanje odgovornosti na drugu stranu
,,Od smene aktuelne vlasti zavisi budućnost Kraljeva"
Skupština blokirana, grad trpi
Radnici oštećeni, niko ne reaguje!
Što smo brojniji, to smo jači!
Farma po evropskim standardima
Nadahnuće, ponos i opomena
Pehar za Beograđane
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Košarka, fudbal, odbojka, stoni tenis


ŠESTI PUT ZBOG NEDOSTATKA KVORUMA ODLOŽENA DESETA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA - piše Slobodan Rajić
Bez sporazuma o staroj-novoj vladajućoj koaliciji

   • Sednici prisustvovalo samo 27 odbornika iz SRS-a i Nove Srbije • Novo zasedanje u sredu, 25. februara, sa početkom u 10 sati • Gradonačelnik Kraljeva, ,,iznenađen neprisustvom odbornika DSS-a", pozvao predstavnike svih odborničkih grupa i medija na razgovor o otklanjanju svih sumnji i nedoumica oko sporne četiri urbanističke tačke dnevnog reda

   Deseta sednica Skupštine grada Kraljeva šesti put je odložena zbog nedostatka kvoruma, pošto predstavnici lokalnih parlamentarnih stranaka nisu još uvek uspeli da se sporazumeju o opstanku postojeće ili formiranju nove vladajuće koalicije.
Naime, deseta sednica Skupštine grada, prvobitno sazvana za 16. januar, nije održana ni u šestom pokušaju, u sredu, 18. februra. Predsednik Skupštine Branko Kaplarević otvorio je zasedanje, prozivkom utvrdio da je u sali prisutno 26 od ukupno 70 odbornika i dao pauzu od pola sata. Pošto je posle pauze, takođe prozivkom, konstatovao da je u skupštinskoj sali prisutno samo 27 odbornika i da kvorum ne postoji, zaključio je sednicu. U skladu sa Poslovnikom o skupštinskom radu, novu sednicu Skupštine grada sazvao je za iduću sredu, 25. februar, sa početkom u 10 sati.
Po zaključenju neuspešnog zasedanja najpre su se sa govornice i u direktnom TV prenosu sa izjavama i komentarima obratili dr Miloš Babić, gradonačelnik Kraljeva, Milivoje Jakovljević, vršilac dužnosti predsednika Gradskog odbora SRS Kraljevo, i dr Ljubiša Jovašević, predsednik Gradskog odbora Pokreta za Kraljevo i te odborničke grupe, a predsednik Kaplarević ih je upozorio da je sednicu zaključio i da je to, kako je rekao ,,vaša konferencija za štampu, savakog od vas ponaosob". Posle sednice izjave o novom odlaganju sednice ,,gradskog parlamenta" za informativne medije dali su i ostali čelnici aktuelne vladajuće koalicije i opozicije i u suštini odgovornost za blokadu u radu Skupštine grada i nefunkcionisanje lokalne samouprave u Kraljevu prebacili na drugu stranu, odnosno na svoje političke neistomišljenike.

NIJE MI JASNO ŠTA SE TO DANAS IZMENILO
- Gradonačelnik Babić je rekao zašto nije održana sednica. Mi smo se u suštini dogovorili juče oko 16 časova da ova sednica ide, da se skinu četiri urbanističke tačke, tri da idu i sve kadrovske tačke bi išle. Uopšte mi nije jasno zašto se to danas izmenilo - odgovorio je na pitanje novinara posle neuspele sednice Branko Kaplarević, predsednik Skupštine grada.


DR MILOŠ BABIĆ, GRADONAČELNIK KRALJEVA:
,,Da otklonimo sve sumnje i nedoumice"


    - Kao čovek koji je najodgovorniji za izvršnu vlast u ovom gradu, moram da vam se obratim i da vam kažem da je juče na sastanku  vladajuće koalicije ova sednica dogovorena i da su sporne tačke bile skinute sa dnevnog reda za današnju sednicu. Iako je Nova Srbija smatrala da su stručne službe, ovome su se pridružile i SRS i DSS, ,,odradile" posao kako treba i da su nam zbog toga i dale predlog za usvajanje urbanističkih tačaka, da bismo razvejali sve sumnje koje su izrečene na jučerašnjoj konferenciji za štampu koalicije ZES, danas na Gradskom veću smo jednoglasno, svi prisutni članovi Veća, doneli odluku da se sa današnjeg dnevnog reda skinu tačke dnevnog reda: Predlog odluke o donošenju Plana detaljne regulacije ,,Autotransport" - Grdica, Predlog odluke o donošenju Plana detaljne regulacije ,,Centar grada" za lokaciju ,,Rekreaturs-Status" u Kraljevu, Predlog odluke o donošenju Plana detaljne regulacije ,,Crkvine" i Predlog odluke o donošenju izmena Plana detaljne regulacije za Blok 6.2 Ribnica. Tu je bilo nekih nedoumica kod nekih članova vladajuće koalicije i da bismo održali ovu sednicu i izveli Kraljevo iz zakonodavne blokade, skinuli smo te tačke i dogovorili se da u petak u 10 časova sve odborničke grupe koje žele da postave pitanje stručnim službama, a to su Odeljenje za urbanizam i građevinarstvo i Direkcija za planiranje i izgradnju grada Kraljeva, koji su pripremili ove urbanističke tačke, dođu i uz prisustvo medija postave pitanja kako bismo razvejali bilo kakve sumnje o malverzacijama ili nekom protivpravnom sticanju materijalne koristi. Zato mi je veliko izneneđenje da se danas ova sednica ne održava i još mi je veće iznenađenje da odbornici DSS-a, koji su zajedno sa Novom Srbijom išli na izbore, nisu prisutni!? Zato vas sve pozivam da dođete u petak, 20. februara, u 10 sati i postavite pitanja oko svih ovih nedoumica koje su se ovih dana, smatram, zlonamerno pojavljivale u javnosti grada Kraljeva i da počnemo posle toga da radimo u korist svih građana Kraljeva i našeg grada.
MILIVOJE JAKOVLJEVIĆ, V. D. PREDSEDNIKA GO SRS KRALJEVO:
Podneli smo najveće ustupke i žrtve


    - Meni je žao što moram na ovaj način da se obratim i odbornicima i javnosti, ali ako je ovo kršenje Poslovnika, mnoge stvari se u Kraljevu odavno ne rade onako kako treba i zato smo i došli u ovu situaciju. Što se Srpske radikalne stranke tiče, mi smo sinoć, da bi se održala ova sednica, podneli najveću žrtvu i najveći ustupak. To je da gospođa Vesna Nikolić-Vukajlović ne samo podnese ostavku, nego da ne bude imenovana na bilo koju funkciju, znači koja se odnosi na dopunu jedan, osam i devet, a to je njeno imenovanje za direktora u JKP ,,Toplana". Znači, od početka, od kada je SRS u ovoj koaliciji, mi smo podnosili i ustupke i žrtve i mi više nemamo šta niti da ustupimo niti možemo da podnosimo više te žrtve. Prema tome, dali smo sve da ova vlast funkcioniše, dali smo svaki ustupak i svaku žrtvu da počnemo da radimo. Očigledno da mnogi ne žele ni da krenu ni da rade. U pitanju je i lični i partijski interes ili nešto treće. Ja se izvinjavam pre svega građanima što se na ovaj način ovde radi. Građani će verovatno imati prilike uskoro da se o tome izjasne na nekim verovatno izborima, jer očigledno da neki idu na tu ,,kartu" da još jednom obmanu građane. Ja se još jednom izvinjavam građanima što se danas ovde ne radi. Hvala.
(aplauz odbornika SRS, prim. nov.)
DR LJUBIŠA JOVAŠEVIĆ, PREDSEDNIK POKRETA ZA KRALJEVO:
,,Ova vlast nema snage da vrši vlast"


    - Dame i gospodo novinari, u ime Pokreta za Kraljevo i ostaloga dela opozicije prisutnog danas na ovoj sednici, mogu da saopštim da mi kao opozicija i nismo imali neki problem sa SRS, mi nismo imali nekih sukoba, sem nekih ideoloških, koji se ne rešavaju na nivou i na poziciji grada kao što je Kraljevo. Moram da vam saopštim i to da ovde problem jeste zapravo uprava gradonačelnika, njegova politička astenija i nemogućnost okupljanja koalicije koja treba da vrši vlast u Kraljevu. O političkoj filozofiji, o svim uzusima politike, od Makijavelija i pre njega pa naovamo, opozicija nikada u parlamentarizmu nije davala kvorum. Opozicija će biti prisutna kao kontrolor vlasti. Ova vlast nema snage da vrši vlast, ova vlast, bar jedan njen deo, dosta je kompromitovan svojim ličnim angažovanjem i zadovoljavanjem ličnih potreba. O svemu tome na konferenciji za štampu koja će da bude naknadno organizovana daćemo vam podatke ukoliko vas budu interesovali.Povratak na vrh strane

PREDSTAVNICI ODBORNIČKIH GRUPA
Prebacivanje odgovornosti na drugu stranu


SRETEN JOVANOVIĆ, ZAMENIK PREDSEDNIKA SKUPŠTINE GRADA I PREDSEDNIK GO SPS KRALJEVO:
,,Saglasnost o principima, pa dalji rad"


   - Neko kaže da smo mi ,,jezičak na vagi", a ja ne poznajem vagu koja radi bez jezička. Tako da mi prihvatamo da smo mi ti. Ali, u ovoj situaciji, kada se sednica odlaže evo već koliko puta, svima je jasno da postojeća koalicija ne funkcioniše. Podsetiću da je SPS javno izašao i rekao još 24. oktobra da nije zadovoljan načinom funkcionisanja ove koalicije. To što nas nekoliko zauzima neke funkcije ovde ne daje nam za pravo da budemo zadovoljni. Mi smo smatrali da i u Programu i budžetu grada za 2009. godinu moraju da se nađu osnovna pitanja zbog kojih smo i ušli u vlast, a to su obilaznica, vodosnabdevanje, nastavak izgradnje stanova… To nismo prepoznali kod naših koalicionih partnera i, s obzirom na to da je bilo još puno tačaka koje su izazvale nedoumicu i javnosti i drugih političkih saubjekata, mi smo smatrali da to prvo treba raščistiti, pa onda nastaviti. Jer, očigledno je da sunovrat našeg grada nije počeo od pre par meseci kad smo mi ušli u vlast. Mi smo ovde ušli prvenstveno da povratimo dostojanstvo ove Skupštine. To nismo svojim dosadašnjim učešćem uspeli i zbog toga smo rekli: ,,Dok se ne postigne saglasnost o principima daljeg rada, ne može da se radi". Na sednici nismo danas bili zato što ta saglasnost nije postignuta. Mi smo deo odgovornosti prihvatili. Svi su prihvatili da se i sa rukovodstvima vrhova partija razgovara o Kraljevu. Kod nas su u toku razgovori i mi smo praktično obezbedili svoju saglasnost, a drugi faktori nisu. I DSS i Nova Srbija su vodili razgovore u Beogradu i imaju neke dogovore, ali ti dogovori za sada nisu efekat formiranja nove skupštinske većine. Mi idemo u koaliciju sa onim faktorima koji su spremni da realizuju i ona pitanja koja sam već pomenuo, a to je jedan energičan razvoj ovog grada. Mi ne možemo prihvatiti da se zapošljavanje vrši samo u ovoj zgradi, da se mi pitamo o nekim manje važnim pitanjima. Mi moramo da stvorimo uslove ovde da konačno Srbija shvati da ovaj grad vapi za pomoći, da je ovaj grad opterećen hiljadama i hiljadama izbeglih lica, da ovaj grad ima puno problema koje ne može sam da rešava… Znači, naš konkretan uslov je da mi realizujemo one programe koji su praktično bili programi i drugih i da se to oseti u novom programu za 2009. godinu. Uvek je lakše ,,prebaciti lopticu u tuđe dvorište", i odgovornost, i sve probleme. Međutim, istina je ovde da smo mi samo javno rekli ono šta je problem u funkcionisanju ove koalicije i to smo rekli 24. oktobra. Posle toga vođeni su razgovori i ja ću reći da je OO DS-a praktično prihvatio principe i dao saglasnost na formiranje nove koalicije, da su posle toga bili razgovori i na nivou rukovodstava Nove Srbije i DSS-a, i da je praktično od njih zavisilo da li će oni ući u novu koaliciju. Mi to ne sporimo, ali smatramo da ovde okosnicu treba da čine one stranke koje imaju vlast na nivou Republike, jer u principu, onaj ko vrši vlast na nivou Republike može najviše pomoći razvoju našeg grada. Mi nismo zatvorili vrata ni za koga, ali njihova neodlučnost je praktično uzrok neformiranja, još uvek, nove koalicije.


VUKOMIR MITROVIĆ, ŠEF ODBORNIČKE GRUPE DEMOKRATSKE STRANKE:
,,Da daju ostavke hitno"


    - Evo, čuli ste sam komentar gradonačelnika Kraljeva, gde direktno optužuje svoje koalicione partnere zato što nema kvoruma. To samo po sebi govori kakva je vlast u Kraljevu i kako funkcioniše, a samim tim pokazuje se i realno stanje grada Kraljeva u kome se nalazi. Odgovorni, pošteni i dobri političari koji dovedu sebe u ovakvu situaciju kao što su naši doveli grad Kraljevo u tešku situaciju, ako su pošteni, oni mane pretvaraju u vrline, a u ovom slučaju vrlina bi bila da daju ostavke hitno i na taj način reše ovu situaciju. Mi svakako, kao koalicija ZES, imamo razumevanja u ovom trenutku za SPS jer im nije jednostavno i lako doneti odluku. Treći je maltene doneo odluku, ali je taj treći koalicioni partner (DSS, prim. nov.), na neki način, njima opterećenje ovog trenutka i sigurno im nije lako da donesu odluku. Ali, odluku će vrlo brzo doneti, jer bez obzira na to da li će moći ili neće, mi ćemo imati na drugoj strani većinu. Moraćemo da razrešimo ovaj problem, jer mi nemamo pravo da ne učestvujemo u tome i da se borimo da grad Kraljevo dobije bolji i korektniji status. S obzirom na to da znate da nije donet Program Direkcije, a to je nešto od čega živi ovaj grad, mi ćemo uraditi sve da se što pre ovo dogodi.
VLADIMIR BOGAVAC, ŠEF ODBORNIČKE GRUPE DEMOKRATSKE STRANKE SRBIJE:
,,Posle SPS-a bilo je logično da ne uđemo ni mi"


    - Mi imamo koalicioni sporazum između četiri stranke. To su DSS, Nova Srbija, SPS i SRS. Sporazum predviđa da se sve odluke u okviru koalicije donose konsenzusom. S obzirom na to da je jutros odbornička grupa SPS, iz nekih razloga, ne bih ulazio u te razloge zaista, odlučila da ne uđe u salu, bilo je logično da ne uđemo ni mi, s obzirom na to da ni sa jednom drugom strankom van ove četiri nismo napravili dogovor da pravimo novu koaliciju.

   Jednostavno, ne radi se samo o SPS, jer da je bilo ko od ostalih koalicionih partnera tako postupio, bili to SRS ili Nova Srbija, Demokratska stranka Srbije bi se ponela apsolutno isto. Dakle, mi ćemo poštovati koalicioni sporazum koji smo potpisali. Ponavljam takođe da su mnoge stvari sada izmakle iz naših ruku i prenele se na nivo rešavanja u Beogradu. Dakle, vrhovi stranaka su se uključili u rešavanje situacije u Kraljevu, tako da to ne zavisi samo od nas i ne bih da to mnogo komentarišem.
TOMISLAV ILIĆ, ŠEF OG I PREDSEDNIK GO NOVE SRBIJE:
,,Nadam se da će razlike biti prevaziđene"


   - Kao što ste videli, odbornici Nove Srbije su ponovo bili u sali Skupštine grada. Mi smo hteli da razblokiramo rad Skupštine, jer bi se time stvorili mnogi značajni uslovi za razvoj grada, kao što je donošenje pojedinih odluka kojima bi grad jednostavno počeo da funkcioniše.

   Mi smo na ovoj sednici pristali da pojedine urbanističke tačke koje nisu bile jasne pojedinim koalicionim partnerima skinemo sa dnevnog reda i da u petak te tačke razjasnimo, da budući investitori ne bi zaobilazili Kraljevo nego dolazili ovde. Meni stvarno nije poznato iz kojih razloga SPS i DSS nisu ušle u salu. Nadam se da će u narednih sedam dana te razlike da se prevaziđu i da će ta sednica biti održana, naravno uz našeg koalicionog partnera DSS.Povratak na vrh strane

KONFERENCIJA ZA NOVINARE KRALJEVAČKE KOALICIJE ,,ZA EVROPSKU SRBIJU" - piše Slobodan Rajić
,,Od smene aktuelne vlasti zavisi budućnost Kraljeva"


   • ,,SPS je u pregovorima sa ZES preuzeo obavezu da pronađe trećeg partnera i još je nije realizovao" • ,,Sadašnja vlast ništa nije učinila za Kraljevo i treba je što pre smeniti" • Navedeni brojni primeri zloupotreba koje su počinili pojedini čelnici u sadašnjoj vladajućoj koaliciji • ,,Opozicija ne sabotira rad Skupštine, a nedonošenje Programa građevinskog zemljišta za 2009. godinu imaće ozbiljne posledice za razvoj Kraljeva"

  Kraljevačka koalicija ,,Za evropsku Srbiju" (ZES) pokušava i dalje da sa SPS-om postigne dogovor i smeni sadašnju nesposobnu, neodgovornu i korumpiranu vlast i da, u saradnji sa Vladom Srbije, pokrene ovaj grad sa ,,mrtve tačke", ali SPS je preuzeo na sebe obavezu da nađe trećeg koalicionog partnera za novu skupštinsku većinu i još uvek ne može da je realizuje - rečeno je na konferenciji za novinare čelnika te koalicije (DS, G 17 plus, SPO), održanoj početkom ove sedmice.
   Odbornik Ljubiša Simović, zamenik predsednika GO DS Kraljevo, podsetio je na dosadašnji tok pregovora ZES-a sa SPS-om o formiranju nove koalicije, posebno akcentujući saopštenje SPS-a da u sadašnjoj vladajućoj gradskoj koaliciji i bez saradnje sa Republikom ne može da ostvari svoje programske ciljeve i principe.

ISTINA O SARADNJI SA SPS
- SPS je u našim pregovorima preuzeo na sebe obavezu da obezbedi i trećeg partnera i mi smo izašli SPS-u u susret oko toga. To je notorna činjenica i jedina istina. Jedini razlog zašto se odlažu skupštinske sednice i ne kreće dalje jeste što SPS još uvek nije obezbedio trećeg koalicionog partnera, a ostala je da ,,visi u vazduhu" primedba da SPS ne može sa dodašnjom vlašću da realizuje svoje programske ciljeve i da ovaj grad konačno krene napred sa ,,mrtve tačke" - objasnio je Simović, uz napomenu da zbog toga ,,nije realizovan dogovor sa SPS-om da se na 10. sednici Skupštine prvo smeni sadašnji predsednik Skupštine i izabere novi".
Zamenik šefa odborničke grupe i potpredsednik Gradskog odbora 17 plus Vukman Rakočević rekao je da višestruko odlaganje poslednje skupštinske sednice ,,polako prelazi u dosadu, ali da pokušaji smene vlasti ne smeju preći u dosadu ni političarima, a najmanje nezaposlenim, mladim (i starijim), stručnim ljudima da gledaju kako aktuelna vlast zapošljava neškolovane i nesposobne kadrove", čak i na direktorska mesta da bi ,,premostili period do odlaska u penziju". On je optužio aktuelnu vlast da za Kraljevo do sada nije uradila nijedan značajan projekat i da nije dovela nijednog investitora. Odbacio je sve primedbe da ,,opozicija sabotira rad lokalne samouprave, jer nema kome da odmaže".
- Ova vlast ništa ne radi, oni su nesposobni, nestručni, vrlo korumpirani i ovaj grad svakim danom uvlače u sve veće probleme. Zato ćemo svim demokratskim sredstvima i dalje insistirati na promeni ove vlasti, ja se nadam što pre, kako bi štetne posledice bile što manje - naglasio je Rakočević.

,,PRIMERI ZLOUPOTREBA"
Šef odborničke grupe i predsednik Okružnog odbora SPO Milomir Šljivić izneo je niz primera, kako je rekao, ,,zloupotreba i nezakonitog rada čelnika aktuelne gradske vlasti", počevši od nezakonite konstitutivne sednice, a potom ,,čuvene" pete sednice Skupštine na kojoj su, ,,bez kvoruma, sa 34 glasa doneta brojna loša kadrovska rešenja". Kao primere takve zloupotrebe naveo je, pored ostalog, izgradnju eko-benzinske pumpe u Ribnici i drugih pumpi u gradu, izgradnju tržnog centra kod ,,Autotransporta" bez potrebnih ,,papira" i ulice u ,,Šeovcu", zbog čega će 80 domaćinstava u tom naselju ,,verovatno biti poplavljeno", prijem više od 130 službenika u Gradskoj upravi u poslednje dve i po godine i nezakonito izdvajanje za socijalni program radnika uprave koji odlaze u penziju, organizovanje raznih skupih i sumnjivo plaćenih koncerata povodom raznih proslava i, ,,kao šlag na tortu", kako je rekao, poznatu aferu sa bikom na ražnju prilikom proslave srpske Nove, 2009. godine (o čemu smo pisali u prošlom broju lista).

BEZ PROGRAMA RAZVOJA I IZGRADNJE
Mirko Vuković, predsednik Opštinskog odbora SPO Kraljevo i Vukomir Mitrović, šef OG DS-a u Skupštini grada, posebno su kritikovali aktuelnu lokalnu vlast što nisu još usvojili Program uređenja građevinskog i ostalog zemljišta i Direkcije za planiranje i izgradnju za 2009. godinu.
- Najvažnija stvar za građane Kraljeva jeste jedna odluka koja je morala da ima apsolutni prioritet u odnosu na sve druge odluke donete od 13. juna do sada. To je Program uređenja javnog i ostalog građevinskog zemljišta, odnosno Program Direkcije za 2009. godinu. Oni su, međutim, usvojili budžet grada za 2009. godinu, onaj deo budžeta iz koga bi sebi mogli da obezbede plate, dnevnice, neograničene troškove putovanja i mobilnih telefona, znači enormnu javnu potrošnju, naravno uz ovoliki broj zaposlenih radnika uprave, a nikakvu dobit za građane Kraljeva. Ono što grad čini lepšim i uspešnijim, grad sa perspektivom, jeste upravo donošenje i realizacija pomenutog Programa Direkcije, programa razvoja grada. Kraj je februara i nemoguće je da se, po predviđenoj zakonskoj proceduri i tehnički, taj Program počne da realizuje do septembra. Znači, gospoda iz vladajuće koalicije su svesno žrtvovala grad Kraljevo u ovako teškoj ekonomskoj situaciji u okruženju i u našoj zemlji u 2009. godini, kada su u pitanju investicije - podvukao je Vukomir Mitrović.
Prema rečima Mirka Vukovića, opozicija je upozoravala da nedonošenjem Programa Direkcije pripreme za infrastrukturnu izgradnju u Kraljevu kasni i da će to imati ozbiljne posledice, ali i da se ne realizuju sredstva za razvoj iz budžeta grada.
- Mi smo apsolutno za sve što je potrebno, naročito po pitanju izgradnje, koja će sigurno uposliti građevinsku operativu i veliki broj ljudi, povući za sobom druge privredne delatnosti i usluge, ali smo isključivo protiv toga da se to radi neplanski, od slučaja do slučaja, shodno interesima pojedinaca… Samo da podsetim da skoro 800 miliona dinara iz budžeta čeka ovaj grad u smislu infrastrukturnog uređenja i ulaganja u puteve i ulice, trgove i parkirališta, kanalizaciju, vodovod, javnu rasvetu itd. Mi, međutim, još uvek nemamo ni naznake kada će predlog Programa Direkcije biti urađen, još manje kada će biti razmatran i usvojen na sednici Skupštine i, naravno, kada će se za sve te programe i projekte raspisati javne nabavke i oni praktično realizovati - upozorio je Mirko Vuković.  
Koalicija ,,Za evropsku Srbiju" zbog toga će nastaviti sa naporima da, stvaranjem nove skupštinske većine, što pre smeni sadašnju nesposobnu gradsku vlast - zaključeno je na pres konferenciji.

,,NIT UMIRE, NIT MU BOLJE BIVA"
- S obzirom na okolnosti da sam pet puta organizovao doček srpske Nove godine na centralnom trgu u Kraljevu, sa bikom na ražnju i grejanom rakijom, što je uobičajeno u srpskom narodu, mogu odgovorno da tvrdim da cena koštanja svega onoga što su oni slavili ove godine na trgu ne može da pređe 200.000 dinara. Tražimo odgovor da se sve ovo ispita i da oni, koji su eventualno zloupotrebili položaj i prekršili zakon, budu na adekvatan način procesuirani. Kada se sve sabere, moj kolega Simović je kao poređenje za stanje u Kraljevu naveo TV seriju ,,Đekna još nije umrla", a ja bih rekao da se može uporediti sa onim delom iz epske pesme o bolnom Dojčilu, gde se kaže ,,Nit umire, nit mu bolje biva". Tako se može nazvati stanje u gradu Kraljevu i funkcionisanju skupštinske većine grada Kraljeva - zaključio je Milomir Šljivić.

,,ZAKON I SAVET"
- Još oko 1600. i neke godine su umni ljudi rekli da ,,Poštenom čoveku ne treba zakon, a da pametnom ne treba savet". Mislimo da ova vladajuća koalicija koja danas funkcioniše u gradu Kraljevu ne zna šta je poštenje, znači zaboravili su da postoji, a pamet je očigledno pod velikim znakom pitanja. Savet ne traže ni od koga i misle da su sami sebi dovoljni i da sve što rade - rade u ime i u korist građana Kraljeva. U stvari, slika je sasvim drugačija - rekao je Vukomir Mitrović.Povratak na vrh strane


STANJE U DIREKCIJI I RAD GRADSKOG PARLAMENTA - piše Radmila Vesković
Skupština blokirana, grad trpi


   • Program uređenja građevinskog zemljišta u 2009. godini još uvek nije usvojen, pa će propasti pola građevinske sezone

   Suprotno dosadašnjoj praksi, sa usvajanjem godišnjeg budžeta grada Kraljeva nije uporedo usvojen i Program uređenja javnog i ostalog građevinskog zemljišta. Od i inače skromnog budžeta od dve milijarde osamdeset sedam miliona dinara, gotovo polovina, odnosno 913 miliona, predviđeno je za uređenje građevinskog zemljišta. Ako se ima u vidu da je oko 300 miliona namenjeno tekućem komunalnom održavanju i 80 miliona za materijalne troškove Direkcije za planiranje i izgradnju, ispostavlja se da je grad više od 500 miliona dinara namenio neznano čemu! Tako uludo prolazi i drugi mesec 2009. godine, a da se ne priprema ništa od dokumentacije za investicije u ovoj godini, jer niko ne zna šta će se graditi!
- Neusvajanje Programa koštaće nas premnogo. U idealnim okolnostima da Program bude usvojen do sredine marta, radovi ne mogu da počnu do kraja juna, jer je takva zakonska procedura. To znači da će nam propasti bar 2-3 meseca građevinske sezone! Početkom svake godine u Direkciji se radi punom parom, priprema se dokumentacija za javne nabavke, donose odluke, formiraju komisije i već u aprilu smo spremni za prve radove. Sada od toga nema ništa - kaže direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Dragiša Spasojević.
   Direktor Direkcije kaže da je ovo javno preduzeće sa svoje strane odradilo očekivani posao, odnosno još u novembru predalo predlog Programa uređenja građevinskog zemljišta, kao i da su stručnjaci upozoravali gradsku vlast da bi ovaj Program trebalo da bude usvojen što pre, odnosno bar uporedo sa budžetom. U tom predlogu bilo je predviđeno proširenje izvorišta Žičko polje i povećanje kapaciteta za 100 l/s, zatim sanacija deponije, uređenje leve obale Ibra, koja je postala klizište, nastavak gasifikacije, rekonstrukcija ulica Cara Lazara i Oktobarskih žrtava, zatim izgradnja više ulica u prigradskim naseljima i selima. Međutim, svi ovi projekti još su samo mrtvo slovo na papiru, jer je Skupština grada trebalo da ih usvoji, ili se opredeli za neke druge.
   - Šteta je još i veća ako se ima u vidu da bez gradskog Programa ne možemo konkurisati ni za novac iz republičkog budžeta. Sve ovo odraziće se na manju uposlenost i naših javnih komunalnioh preduzeća, ali i kraljevačkih malih i srednjih preduzeća koja su najčešći izvođači ili podizvođači radova. U situaciji kada se svaki grad bori za radna mesta, mi dolazimo u situaciju da posla nema ni tamo gde bismo mogli da obezbedimo novac - upozorava Spasojević.


VESNA NIKOLIĆ-VUKAJLOVIĆ, ZAMENIK GRADONAČELNIKA I PREDSEDNIK OKRUŽNOG ODBORA SRS KRALJEVO, O SITUACIJI U GRADU:
,,Ne prihvatamo političku trgovinu u nedogled"


    Na konferenciji na novinare, koju je sazvala dan uoči šestog pokušaja održavanja 10. sednice Skupštine grada, Vesna Nikolić-Vukajlović, zamenik gradonačelnika i predsednik Okružnog odbora Srpske radikalne stranke Kraljevo, o aktuelnoj političkoj situaciji u Kraljevu je između ostalog rekla: 
- Jednako smo odgovorni svi, sve političke strukture koje je narod birao, bilo da se nalaze u poziciji, bilo da se nalaze u opoziciji, za ovakvo stanje koje je trenutno u Kraljevu. Teško je sada bilo šta reći, a ne ,,povrediti" nikog, naročito ne koalicionog partnera, da li se on zvao DSS, da li SPS, da li Nova Srbija, sasvim je svejedno, ali smatram svojom moralnom odgovornošću i dužnošću da kao deo SRS i kao čovek kažem istinu kakva stvarno jeste. Mi smo jutros imali jedan kraći koalicioni dogovor. Tema je bila vezana za Gradsko veće i eventualno sutrašnju sednicu i dogovorili smo se da se u 13 sati ponovo nađemo i da tačno preciziramo sve o sutrašnjoj sednici, odnosno da li će je biti, odnosno da li će biti ove koalicije ili je neće biti. Smatram jako neodgovornim to što se nijedan od koalicionih partnera, osim Nove Srbije, nije ovde pojavio u tačno zakazano vreme, tako da naš dogovor nije ispoštovan. To apsolutno nije u redu, SRS ne može više to da toleriše, ljudi smo koji držimo i do reči i do svog stava, tako da nepoštovanje, i nečijeg vremena, i reči, i svoje politike i ideologije, i koalicionog dogovora, sporazuma, potpisa, smatramo neodgovornim i jako lošim za naš grad.
   Veoma je teško vršiti vlast, a niste u vlasti, jako je teško čekati sutrašnju sednicu, a ne znati da li će je biti ili neće, jako je teško sada reći bilo šta jer to ne zavisi od nas. A, ući u vlast, a da od tebe ništa ne zavisi, to jednostavno nema objašnjenje. Zbog toga ćemo mi večeras na našem Opštinskom odboru još jednom razmotriti sve ovo, da li dalje ostati u ovoj ,,priči" ili časno i pošteno izaći iz nje.
   Htela sam da napomenem da je SRS čekala da ova vlast počne da radi, čekali smo taj plan i program, da se napravi plan rada za godinu, dve, četiri godine, program izgradnje Kraljeva itd. Ništa od toga nije započeto, ništa od toga nije urađeno. Za sve vreme se radila samo jedna prosta matematika, jedna prosta trgovina kakva se ne radi ni na pijaci. Na pijaci se jednostavno zna pošto je šta, može malo jeftinije ili ne može i to je kraj. Ovde je ,,trgovina" u nedogled, ovde su kombinacije iz dana u dan, iz sata u sat različite. Mi, kao SRS, u tome se ne snalazimo, ne umemo tako da kombinujemo, da ,,trgujemo". Mi smo dosledni, ljudi od reči, želimo da ispunimo ono zbog čega nas je narod ovde i birao. Nismo u toj mogućnosti i najverovatnije da ćemo izaći časno i pošteno iz te ,,priče".
   Meni samo nije jasno šta će pojedine političke partije sutra reći svojim biračima za svoje ponašanje. Zato bih volela da dođu novi izbori i da oni to kažu, ako smeju. Nijedna od ovih stranaka nije bila spremna da ,,zasuče rukave" i da radi po petnaest sati dnevno. SRS je spreman u ovom trenutku da izađe na nove izbore.Povratak na vrh strane

POSLE ZAMRZAVANJA PRIMENE OPŠTEG KOLEKTIVNOG UGOVORA - piše Dragan Vukićević
Radnici oštećeni, niko ne reaguje!

   • U periodu u kome je privremeno odložena primena određenih odredbi Opšteg kolektivnog ugovora, po automatizmu se primenjuju odredbe Zakona o radu, zaključeni posebni kolektivni ugovori i kolektivni ugovori kod poslodavca. Ako su kolektivnim ugovorima kod poslodavca i posebnim kolektivnim ugovorima utvrđeni veći procenti od predviđenih zakonom, poslodavci su dužni da zaposlenima obračunavaju iznose koji su za njih povoljniji - kaže predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Kraljevo Desimir Mionić

   Sporazum tri potpisnika da se primena Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) zamrzne, a da se datum početka primene odredbi definiše posebnim aneksom OKU u skladu sa sporazumom o razvoju socijalnog dijaloga, u javnosti je, s obzirom na važnost tog dokumenta, prošao gotovo nezapaženo i gotovo bez ijedne snažnije reakcije i otpora. Pogotovo zaposlenih, jer odlaganjem primene OKU, najviše su oštećeni upravo radnici.
Naime, privremeno se odlaže primena više članova Opšteg kolektivnog ugovora. Umesto da se za rad na dan praznika koji je neradan dan obračunava 120 odsto od osnovice, ostaje raniji iznos od 110 odsto, shodno Zakonu o radu. Za rad noću, ukoliko takav rad nije vrednovan pri utvrđivanju osnovne zarade, iznos treba da bude najmanje 30 odsto od osnovice (prema Zakonu o radu je 26 odsto), dok po osnovu vremena provedenog na radu za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom odnosu, uvećan za staž osiguranja koji se računa sa uvećanim trajanjem, od 0,5 odsto od osnovice, a važeći Zakon o radu odredio je taj iznos od 0,4 odsto.
   Prema članu 29 Opšteg kolektivnog ugovora, predviđeno je da je poslodavac dužan da zaposlenima isplati razliku između minimalne zarade i zarade na koju zaposleni ima pravo po kolektivnom ugovoru kod poslodavca, odnosno Ugovorom o radu, u roku od devet meseci od meseca u kome je isplaćena poslednja minimalna zarada. Takođe, OKU predviđa da je poslodavac dužan da zaposlenom isplati naknadu zarade u visini od najmanje 65 odsto (prema Zakonu o radu je 60 odsto) prosečne zarade u prethodna tri meseca pre meseca u kome je nastupila privremena sprečenost za rad, i to za vreme prekida rada do kojeg je došlo bez krivice zaposlenog, najduže 45 radnih dana u kalendarskoj godini.
   Odlaže se primena i člana 32, koji određuje da je poslodavac dužan da zaposlenom obezbedi naknadu troškova, i to dnevnu naknadu za povećane troškove rada i boravka na terenu (terenski dodatak) u visini od tri odsto prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, a ako nisu obezbeđeni smeštaj i ishrana, zaposlenom sledi i naknada troškova smeštaja i ishrane.
   - Zakonom o radu nije utvrđena obaveza poslodavca da zaposlenom, osim smeštaja i ishrane, obezbedi i dnevnu naknadu za povećane troškove rada i boravka na terenu, terenski dodatak. Međutim, nema zakonskih smetnji da se ovo pravo utvrdi opštim aktom ili Ugovorom o radu. Isplata terenskog dodatka može da bude samo u novcu i sastavni je deo zarade - kaže predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Kraljevo Desimir Mionić.
   Opšti kolektivni ugovor predviđa da se zaposlenom na ime mesečne naknade za ishranu u toku rada za dane provedene na radu isplaćuje 15 odsto prosečne zarade u Republici, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike. Takođe, prema OKU, regres za korišćenje godišnjeg odmora, ako zaposleni ima pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje 20 radnih dana, treba da bude isplaćen u visini 75 odsto prosečne zarade u Republici, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, a srazmeran deo regresa za korišćenje godišnjeg odmora, ako zaposleni ima pravo na godišnji odmor u trajanju kraćem od 20 radnih dana.
   - Zakon o radu je obavezao poslodavca da mesečnu ishranu u toku rada i regres za korišćenje godišnjeg odmora utvrdi svojim aktom ili Ugovorom o radu i utvrdi visinu ovih davanja - objašnjava Mionić.
Prema odredbama člana 35 Opšteg kolektivnog ugovora, poslodavac je dužan da, uz isplatu mesečne zarade zaposlenima, obezbedi sredstva od najmanje 0,15 odsto na masu sredstava isplaćenu na ime zarade za prevenciju radne invalidnosti i rekreativni odmor radnika u skladu sa posebnim, odnosno kolektivnim ugvoroom kod poslodavca.
   Takođe, prema OKU, poslodavac je dužan da zaposlenom isplati otpremninu u iznosu koji ne može biti niži od jedne trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu, a koja ne može biti niža od 50 odsto prosečne zarade u Republici, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, ako je to za radnika povoljnije. Po Zakonu o radu, poslodavac je dužan da zaposlenom koji je proglašen tehnološkim viškom isplati otpremninu koja ne može biti niža od zbira trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu za prvih deset godina provedenih u radnom odnosu i četvrtine zarade zaposlenog za svaku narednu navršenu godinu rada u radnom odnosu preko deset godina provedenih u radnom odnosu.
   Učesnici Opšteg kolektivnog ugovora su, pak, saglasni da se fond finansira iz sredstava poslodavca u iznosu od 0,5 odsto na zaradu zaposlenog, a da će se raspodela sredstava, način rada i odlučivanja urediti sporazumom, koji će se zaključiti u roku od 30 dana po stupanju na snagu ovog kolektivnog ugovora.
   - U periodu u kome je privremeno odložena primena određenih odredbi Opšteg kolektivnog ugovora, po automatizmu se primenjuju odredbe Zakona o radu, zaključeni posebni kolektivni ugovori i kolektivni ugovori kod poslodavca - konstatuje Desimir Mionić. - Ako su kolektivnim ugovorima kod poslodavca i posebnim kolektivnim ugovorima utvrđeni veći procenti od predviđenih zakonom, poslodavci su dužni da zaposlenima obračunavaju iznose koji su za njih povoljniji.
(U sledećem broju: Odredbe OKU koje su već na snazi i koje poslodavci moraju da primenjuju)


PRIVATIZACIJA NA PODRUČJU RAŠKOG OKRUGA
Spolja gladac, radnicima...?


   U dosadašnjem procesu privatizacije, na području Raškog okruga, privatizovano je ukupno 66 preduzeća. Metodom Javne aukcije privatizovana su 62, a metodom Javnog tendera četiri preduzeća, i to: Akcionarsko društvo ,,Novi Pazar - Put", Holding kompanija ,,Fabrika vagona” AD Kraljevo, Rudnici i industrija vatrostalnog materijala i elektrotermičkih proizvoda ,,Magnohrom" Kraljevo i Društveno preduzeće ,,Autotransport" Kraljevo.
Ostvarena cena od prodaje preduzeća prodatih na aukcijama iznosi 35.034.000 evra, dok je od prodaje preduzeća prodatih na tenderu ostvarena cena od 2.748.000 evra. Ukupan prihod, ostvaren privatizacijom preduzeća na području Raškog okruga, iznosi 37.782.000 evra.
   Pored postignute kupoprodajne cene, većinski vlasnici obavezali su se na investiranje u osnovna sredstva, u ukupnoj vrednosti od 41.496.000 evra (9.026.000 evra za preduzeća prodata na aukcijama i 32.470.000 evra za preduzeća prodata na tenderu).
   Pomenutim prodajama, preduzeća iz Raškog okruga dobila su kupce, pravna i fizička lica iz Srbije, ali i Švajcarske, Ukrajine, Velike Britanije, Slovenije, Izraela, Nemačke i sa Maršalskih Ostrva.
Zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza, Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor u 18 preduzeća.
   Pored navedenog, još 12 preduzeća sa područja Raškog okruga, u narednom periodu, očekuje prodaju i nove vlasnike u procesu privatizacije.
Saopštenje Agencije za privatizacijuPovratak na vrh strane


STRATEŠKI PRAVCI DELOVANJA SINDIKATA ,,NEZAVISNOST"
Što smo brojniji, to smo jači!


Do sada su svi sindikati u Srbiji bili prisutni i delovali isključivo među zaposlenima u društvenim preduzećima, državnim preduzećima i ustanovama. Istraživanja pokazuju, i upozoravaju, da je ukupan broj sindikalno organizovanih radnika u Srbiji pao ispod polovine ukupnog broja zaposlenih i  da postoji tendencija stalnog pada ovog procenta. Imajući ovo u vidu, pred sindikatom je izazov da pronađe novi ili reformiše, odnosno menja, dosadašnje, prevaziđene pristupe organizovanju kako bi sačuvao sadašnji broj članova ili ga uvećavao prodorom u oblasti koje su do sada bile ,,nedostupne", a to su oni sektori koji su u protekloj deceniji stvoreni, ili se stvaraju - PRIVATNI SEKTORI.
           
SVI ZAPOSLENI MOGU BITI ČLANOVI SINDIKATA
Pridobijanja članova u firmama koje su nastajale od malih radionica nije ni mali, a ni lak posao. UGS ,,Nezavisnost" vidi pridobijanje i novih članova kod usluga, to su mahom manje preduzetničke radnje koje zapošljavaju od dva-tri pa do nekoliko desetina ljudi.

Vlada uverenje da zaposleni u preduzetničkim radnjama ne mogu biti članovi Sindikata, što je sasvim pogrešno. Svi radnici koji su u stalnom radnom odnosu, ili su pak na određeno vreme zaposleni, mogu biti članovi Sindikata, bar to omogućava Statut UGS ,,Nezavisnost" Kraljevo.
UGS ,,Nezavisnost" takođe priprema ofanzivan nastup prema određenim socijalnim grupama (npr. visokoobrazovani radnici) multietničkih zajednica i organizacija koje okupljaju žene i mlade. Ako vođstvo Sindikata prizna da nije sindikat, nego da je članstvo snaga sindikata i ako sindikati žele da imaju snagu, potreban je veći broj članova. A onda su i Sindikat i članovi na dobiti, jer samo jake i brojne sindikate socijalni partneri uvažavaju, a političari jake sindikate drugačije doživljavaju.
Pored brojnosti, nužno je imati i aktivnije članstvo, koje će učestvovati u kreiranju i ostvarivanju sindikalnih aktivnosti. I sindikati i članstvo i kod sebe, a i kod drugih, moraju da razvijaju kolektivno-nacionalnu svest kod zaposlenih u Srbiji i, jednom rečju, kod svih građana Srbije, jer u datim momentima svi građani Srbije su Sindikat.
Neretko u svetu, gde su razvijene i razvijenije demokratije nego što je ova tranziciona demokratija u našoj Srbiji, imaju problema sa kapitalom, jer jaki kapitali, hteli mi to ili ne, imaju upliva u politiku. Kapital kroz politiku želi da nameće zakonska rešenja koja su u interesu kapitala. Uprošćeno rečeno,  kapital po svojoj definiciji uvek želi više i više, a to više može da bude na štetu radne snage - zaposlenih u sferi rada.
Sindikati moraju da prepoznaju to loše i što je suprotstavljeno svetu rada i, ako sindikati ne uspeju kroz socijalni dijalog da nađu rešenje, to drugo rešenje je razvijena svest, tačnije razvijena sindikalna svest kod članova i građana Srbije koji bi trebalo da slede put Sindikata kako bi zaštitili sebe i svoje nerazumne politike kapitala.

SVAKI POJEDINAC MORA DA ŠTITI SEBE
U ranijem društvenom obliku radnik je bio i ustavno i zakonski zaštićen, a u ovom, hteli da prihvatimo ili ne, novom društvenom obliku svaki pojedinac mora da štiti sam sebe, ali pošto se zna da je snaga jednog čoveka ,,pucanj u prazno", šta onda to znači? Zaposleni moraju da se sindikalno organizuju i da aktivnije prate poruke sindikata i da te poruke slede.
U kontekstu ovog, napomene radi, jedna Francuska ima u svom postojanju oko dvesta godina demokratije, pa kapital preko politike želi da nametne određena zakonska rešenja koja su uperena protiv sveta rada. Sindikati su dužni da prepoznaju takva loša zakonska rešenja i, ako ne mogu da sami reše ta loša zakonska rešenja sa aktuelnom politikom, sindikati pozivaju svet rada i građane Francuske da brane sebe, a braneći sebe od loših zakonskih rešenja brane sve zaposlene i građane Francuske.
U protekle dve-tri godine građani Francuske morali su masovnim izlascima da brane u dva navrata svoje dostojanstvo na ulicama od nerazumnog kapitala.
Ako jedna Francuska, Italija, Grčka, tj. građani ovih država, moraju da na ovakav način traže bolje uslove življenja za sebe i svoje porodice u demokratski uređenim zemljama, u tranzicionoj Srbiji to mora da bude još na izraženiji način, jer u Srbiji još ne postoje zakonska rešenja koja bi regulisala sve sfere sveta rada, pa zato svest članova Sindikata tj. jednom rečju nacionalna svest građana Srbije mora da bude još senzibilnija na dešavanja u sferi rada kada su ona na štetu zaposlenih u Srbiji.
Organizovanje kod UGS ,,Nezavissnost" postaje prioritet koji zahteva angažovanje određenog broja stručnjaka, profesionalaca, volontera, stalnu saradnju sa sindikatima iz razvijenih zamalja sveta i Evrope kako bi UGS ,,Nezavisnost" mogao ta pozitivna saznanja da implementira na našim prostorima svojstveno našim prilikama.
Uz sindikalni pozdrav, UGS ,,Nezavisnost" vas poziva da nam se pridružite, jer što smo brojniji, to smo jači, a življenje će nam biti bezbrižnije, kako nas, tako i naših porodica.
Kancelarija UGS ,,Nezavisnost" za Raški okrug Kraljevo, Ulica omladinska 11/1


LJUBLJANSKA ,,CVETLIČARNA"
Mesto najboljih bendova iz bivše Jugoslavije


   Iako je Ljubljana kao evropski grad prepuna kulturnih manifestacija, u glavnom gradu Slovenije je veoma teško organizovati kvalitetan pop ili rok koncert, koji bi bio dobro posećen. To važi i za muzičke grupe i pojedince sa područja nekadašnje zajedničke države, iako je opštepoznato da je jugoslovenski pop i rok 70-ih, 80-ih i 90-ih priznat kao vrhunska muzika.
   Da granice u umetnosti, pa tako i u muzici, ne postoje, dokazuje ljubljanska ,,Cvećara", gde su  poslednje dve godine najčešći gosti muzičari iz eks Jugoslavije. Grupa zaljubljenika u dobru muziku sa Bojanom Rojkom na čelu već dve godine dovodi najbolje rok i pop grupe iz Evrope, a najviše sa područja nekadašnje zajedničke države. Zanimljivo je da su od stare fabričke hale napravili kultno mesto za najbolje koncerte. Ime ,,Cvećara" uzeli su iz poznatog stripa o grupi TNT, čiji je štab bio u najboljoj cvećari Njujorka. Bojan Rojko kaže da je njihov cilj bio i ostao promocija kvalitetne pop i rok muzike za srednju generaciju. Mora se priznati da su momci potpuno uspeli, jer su u poslednje dve godine, između ostalih, kod njih gostovale legende kao što su Hari Mata Hari, Aki Rakimovski i Marijan Brkić, Yiboni, EKV Tribjut, Boris Novković, Crvena jabuka, Esma Redžepova, Vlatko Stefanovski, Elvis Džekson, Kemal Monteno, Električni orgazam, Bajaga i instruktori, Let 3, Tajm, Prljavo kazalište, Psihomodo pop, Partibrejkers, Disciplina Kičme, Masimo Savić.
   Koncerti u ,,Cvetličarni", koja prima do 800 posetilaca, uglavnom su rasprodati, a već 19. februara ponovo stiže  Vlatko Stefanovski sa svojim triom, a 12. marta legendarna Azra sa dva stara člana. 
Rade BakračevićPovratak na vrh strane


      “FARMAD” U VRDILIMA - piše Sonja Cvetković
Farma po evropskim standardima

   • Poslednjih godina stalno dolazi do oscilacija u proizvodnji mleka. Ogorčeni stočari su rasprodavali grla, prosipali mleko, blokirali puteve. Mnogi su odustajali, svesni da će izgubiti uloženo. Kada na jednoj lokaciji imate 300 muznih krava, prosto se pitate da li je u Srbiji to moguće?! Farma u Vrdilima dokazuje da jeste moguće

   Da bi se postigao maksimalan kvalitet mleka i isplativa laktacija, neophodno je imati dobar stočni fond koji podrazumeva rasne krave muzare, kao što su junice iz Nemačke i Austrije. Rukovođeni tom idejom, vlasnici farme ,,Farmad” u Vrdilima kod Kraljeva krenuli su u realizaciju tog projekta još pre tri godine. U Srbiji, nažalost, nije dovoljno imati samo novac i volju, jer administracija ponekad pojede strpljenje, ali i dobit.
   - Pored nedostatka sredstava, kao i dobrog stočnog zapata, naš veliki problem leži i u administraciji. Za 300 krava simentalske rase, koliko ih imamo na farmi, trebalo je obezbediti prvo neophodne uslove smeštaja. Za svaku dozvolu nam je trebalo vremena. Ma koliko država obećavala pomoć, mi nismo osetili pomake u tom smeru. Ja vrlo dobro razumem da se raznorazne dozvole ne mogu dobiti preko noći, ali za procenu je zaduženo više resora i, dok se oni usaglase, i dok poplaćamo sve takse, svako bi odustao. Mislim da u Srbiji postoje ljudi koji bi investirali, ali država mora da olakša taj administrativni put. Želja nam je bila da stvorimo farmu po svim evropskim standardima. Ako vam kažem da smo prof. Gutić i ja obišli pola Evrope i niz farmi da bismo prvo sagledali svoje mogućnosti i uvideli rizike. To je bio dovoljan razlog da, ako investiramo u toj meri, valjda mi najviše rizikujemo. Kreditori su vrlo rigorozni, kamate nisu povoljne, a samim tim ni kreditna politika. Ovde se više forsira inostrani kapital, ali mislim da ipak treba više podržati domaće investitore. Oni će taj kapital ostaviti ovde, uposliti naše radnike, biti poreski obveznik i deo para ulagati u državni aparat. Na kraju, ti ljudi žive i rade ovde i mala je verovatnoća, bar kad je poljoprivreda u pitanju, da kapital iznesu iz zemlje ako se steknu neki uslovi, recimo pronalaženja novog tržišta i jeftinije radne snage - kaže za naš list Zvonko Terzić, direktor farme i mlekare ,,Farmad”.
   Na farmi se uzgaja visokosimentalska rasa krava, koja po svojim genetskim predispozicijama daje mleko vrhunskog kvaliteta. Način držanja krava u slobodnom sistemu sa boksevima za odmaranje  i mehaničkim izbuđivanjem iz štala omogućava kravama uslove života najsličnije onima u prirodi. Muža krava u centralnom izmuzištu poslednje generacije omogućava dobijanje potpuno mikrobiološki ispravnog mleka. Nesumnjivo da je sve ovo reper za uspeh, čime se  potvrđuje da visoki standardi, ma koliko koštali, mogu doneti dobre rezultate. Što se tiče konkurencije, ne plaše se.
   - Ne, zaista, jer imamo kvalitet. Nije bilo razmišljanja oko toga da li ćemo ići na količinu ili kvalitet. Mi se svog kvaliteta ne bismo postideli i da ga izvozimo. Mislim da dolazi vreme kada će opstati samo kvalitet. Na njemu se, čini mi se, nije previše radilo, ali nisam siguran ni da je kontrola bila na zavidnom nivou. Svesni smo da nam predstoji težak i trnovit put. Treba vratiti uložena sredstva, a ona nisu mala, ali zaista se ne plašimo. Naš zahtev je samo da imamo potpuno iste uslove poslovanja i odnosa prema nama kao što ga imaju i ,,veliki" proizvođači. Mi nemamo tu ambiciju da držimo monopol, već da od ove farme živimo mi, naši zaposleni, ali i manji farmeri - ističu na farmi.
   Uspeh prerade mleka u kvalitetne mlečne proizvode veoma zavisi od primarnog hemijskog sasatva mleka i njegovih fizičkih, fizioloških i mikrobioloških svojstava. Za to na ovoj farmi ima odličnih preduslova. Ako su bili u stanju da proizvedu kvalitetno mleko, nije bilo dvoumljenja da li zaokružiti farmu proizvodnjom finalnog proizvoda. Tržišno nije bilo bojazni, jer sa ove farme se strogo kontroliše kvalitet kiselomlečnih proizvoda. Dobar deo sredstava je uložen u malu, ali savremenu laboratoriju. Za sada kapaciteti mlekare od 10 tona u okviru farme zadovoljavaju proizvodnju, ali shodno interesovanju kupaca i njihovim ambicijama, moguće je proširiti asortiman, ali i otkup mleka sa drugih farmi.
   - Mi smo tek pre mesec dana počeli prodaju na ovom prostoru. Povratna informacija kupaca je izuzetna. Hteli smo i po ambalaži da budemo malo drugačiji. Ljudima je neobično, sa cenom smo pristupačni, ali, naglašavam, kvalitet je ono što hoćemo da negujemo, pa makar bili na nuli. Dolaze nam i stočari, traže savet, neki žele i da sarađuju. Ne mislim da je neskromno, ali ćemo, kad zaokružimo proizvodni asortiman, a to su kraljevački sir i kajmak, koji su traženi na beogradskom i novosadskom tržištu, raditi dalje. Naš sledeći korak je da pomognemo male farme sa deset i dvadeset krava od naših junica. Tada ćemo imati zaista sve ostvarene ciljeve. Nije naš seljak ni neradnik, ni neobrazovan. Imamo primera mladih stočara, njima treba samo garancija koju mora da odredi strategija poljoprivrede Srbije. Nije krava koja košta 2-3.000 evra mala investicija da bi se neko igrao. Ako se uloženo ne vrati, onda niko dugoročno nema motive za taj posao - kaže na kraju naš sagovornik Zvonko Terzić.
   Priznaćemo da su ovi primeri u Srbiji mogući, ali i vrlo retki. Uspeh poslovanja zavisi pre svega od kvaliteta. Ako ga imamo, nema bojazni za opstanak. Naravno, za sve treba novca, strpljenja, ali pre svega motivisanosti. Mnogi su u nedostaku makar i jednog faktora odustajali. U okolini Kraljeva, nažalost, takvih primera je bilo, sada rade neke druge poslove, a možda je njihova šansa bila u stočarstvu. Niko je nije prepoznao!Povratak na vrh strane

U KASARNI ,,JOVO KURSULA" OBELEŽEN 15. FEBRUAR, DAN VOJSKE I DRŽAVNOSTI SRBIJE
Nadahnuće, ponos i opomena

   Na veliki verski praznik Sretenje, koji se istovremeno obeležava kao Dan državnosti i Dan Vojske Srbije, 15. februara, delegacija Druge brigade kopnene Vojske Srbije sa pukovnikom Vladetom Baltićem na čelu i delegacija grada Kraljeva, koju je predvodio gradonačelnik dr Miloš Babić, položile su vence na spomen-obeležje u kasarni ,,Jovo Kursula" u Jarčujku, posvećenom palim borcima u ratovima od 1991. do 1999. godine. Nakon toga usledila je i počasna paljba.
   ,,Pre 205 godina 15. februara 1804. godine počeo je u Orašcu Prvi srpski ustanak, a istog dana 1835. godine u Kragujevcu donet je prvi Ustav tadašnje Kneževine Srbije, tzv.  ,,Sretenjski Ustav", podsetio je u svom govoru major Živko Vukotić, komandant kasarne, ukazavši na veliki značaj tih datuma za razvoj moderne srpske državnosti, ustavnosti i vojne bezbednosti.
   - Današnji dan neka bude nadahnuće i ponos sadašnjim i budućim generacijama na one koji su učinili herojska dela u odbrani slobode naroda i otadžbine, kao i opomena onim koji su pokušali i dalje pokušavaju da nam ugase, odnosno izbrišu istorijsko nasleđe i iskrive naša istorijska pamćenja - naglasio je tom prilikom, pored ostalog, major Vukotić.
   ,,Došli smo da zajedno sa vama proslavimo današnji datum i da se pomolimo i poklonimo senima palih boraca koji su dali svoje živote u poslednjim ratovima", rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Miloš Babić, obraćajući se prisutnim vojnicima.
   - Mnogo je proliveno krvi na Kosovu, mnogo je suza proliveno na Kosovu, mnogo je suza proliveno u Kraljevu, Smederevu, Čačku… povodom tih nemilih događaja iz 1999. a i onih od 1991. do 1995. godine. Želim da vam kažem da je Kraljevo ponosno na vas, da je Kraljevo ponosno na svoju Vojsku i da je Kraljevo deo jedne ponosne države koja se zove Srbija i čije ćemo granice mi iscrtati onako kako dolikuje srpskom narodu - naglasio je dr Babić.
    Svoj nacionalni praznik na Sretenje, Dan državnosti,  Srbija slavi od 2002. godine, ali tek nakon punih 89 godina, posle odvajanja od Crne Gore  2006. godine prvi put to čini kao samostalna država. Ove godine Dan državnosti Srbija obeležava u znaku diplomatske borbe za očuvanje Kosova i Metohije u svom sastavu.


BOŽIDAR ĐELIĆ
Promeniti položaj Roma

   Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da se, tokom predsedavanja Dekadom Roma, Srbija trudi da radi ono što je operativno, konkretno i što će promeniti težak položaj te etničke zajednice i najbrojnije manjine u Evropi. Đelić je, na otvaranju 15. sastanka Međunarodnog upravnog odbora Dekade Roma, rekao da su Romi narod koji nema državu i da, pošto nije etički opravdano da jedna grupa živi tako teškim životom, problem njihovog položaja i uključenja u društvo treba da rešavaju sve države Evrope. Odgovornost za rešavanje tih problema, kako je istakao, u svakoj državi treba da podele većinski narod i Romi zajedno, kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi Dekade Roma. Đelić je ocenio da je Srbija za pet godina Dekade Roma ostvarila napredak u njihovom obrazovanju, jer je procenat romske dece koja idu u osnovnu školu povećan sa 56 na 75 odsto. On je najavio da će Srbija do kraja meseca završiti Strategiju uključenja Roma i akcioni plan za njenu primenu, a očekuju se višestruko veća sredstva iz budžeta za tu namenu.
   Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić je naglasio da su konačno sve zemlje Evrope shvatile da je nemoguće govoriti o demokratiji, socijalno odgovornoj državi i poštovanju ljudskih prava ako su Romi isključeni iz tog poretka i društva. On je dodao da je, pored emancipacije Roma, potrebna i emancipacija većinskih naroda u odnosu na romsko pitanje. Ministar obrazovanja Žarko Obradović je ukazao da većina romske dece nailazi na niz prepreka u obrazovanju, ali da Ministarstvo pokušava da na razne načine prepreke ukloni. On je rekao da Ministarstvo prosvete planira da u narednom periodu učini sve kako bi došlo do povećanja stope upisa romske dece u predškolske ustanove i u osnovne škole i da se poveća procenat njihovog zadržavanja u obrazovnom sistemu u odnosu na broj upisanih.
   Šef delegacije Evropske komisije (EK) u Beogradu Žozep Ljoveras istakao je da je, organizujući Evropski romski samit u Briselu, Komisija prepoznala potrebu da skrene veću pažnju na probleme Roma i potrebu da prioritet bude zaštita njihovih pojedinačnih prava. Upozorio je da ta prava, međutim, ne mogu biti garantovana ako se pre toga ne počne rešavati problem diskriminacije Roma, što zajednički treba da rade sve zemlje Evrope, a ne samo države članice Dekade Roma. Kako je naglasio, Evropska unija je izrazila spremnost da pruži podršku Dekadi Roma putem političke koordinacije, kao i značajnom pomoći iz pretpristupnih fondova.
   Dekadi Roma je, potpisivanjem Deklaracije, pristupila i Španija, čiji je ambasador u Srbiji Inigo De Palacio Espana poručio da je njegova zemlja spremna da doprinese Dekadi. Ukazao je da je su Romi u Španiji u puno povoljnijem položaju nego njihovi sunarodnici u drugim zemljama Evrope, ali da su kao etnička zajednica ipak ranjiviji od ostalih u toj zemlji, koja već 20 godina ima program za razvoj Roma.


U KRALJEVAČKOJ BIBLIOTECI PREDSTAVLJENA KNJIGA SRPSKOG DIPLOMATE VLADISLAVA JOVANOVIĆA
Rat koji se mogao izbeći

   - Iz obzira prema istoriji koja će se, nadam se, jednog dana odgovorno i nepristrasno pisati o jugoslovenskoj krizi, trudio sam se da ostanem na nivou činjenica i budem što objektivniji u donošenju vlastitih zaključaka. Zbog toga ova knjiga nema drugih ambicija nego da bude skroman prilog svedoka iz tog složenog vremena naše bliske prošlosti... - reči su Vladislava Jovanovića, srpskog diplomate, o sopstvenoj knjizi ,,Rat koji se mogao izbeći”, čija je promocija, krajem minule nedelje, u Narodnoj biblioteci ,,Stefan Prvovenčani”, izazvala veliko interesovanje Kraljevčana.
   Jovanović naglašava da je knjiga o najsudbonosnijim događajima savremene srpske istorije i raspadu nekadašnje Jugoslavije nastala na ,,osnovu ličnog učešća u nizu događaja i međunarodnih susreta, vlastitih beležaka, utisaka koje je stekao o ličnostima iz ratnih godina jugoslovenske krize..."
- Rat se mogao izbeći na više načina, ponajpre da su se šefovi bivših jugoslovenskih republika držali našeg unutrašnjeg prava, odnosno republičkih i saveznog ustava i da su strane sile primenjivale međunarodno pravo. I jedni i drugi ponašali su se sasvim drugačije - rekao je Jovanović.

Povratak na vrh strane


ODRŽANA MANIFESTACIJA NA MOSTU LJUBAVI U VRNJAČKOJ BANJI
Pehar za Beograđane


   Drugi put na Svetog Trifuna, na Mostu ljubavi u Vrnjačkoj Banji održana je manifestaciju za sve zaljubljene pod nazivom ,,Poljubi me".
Organizatori manifestacije, koja je okupila i brojne posmatrače, bila je Turistička organizacija Vrnjačke Banje, pod pokroviteljstvom Skupštine opštine.
   Osamnaest parova se prijavilo za takmičenje u pet kategorija. Sedam je odustalo zbog velikog broja medija!
U kategoriji najlepša poruka stihove za prvo mesto napisala je Andrijana Obrenović, iz Kraljeva.
   Da se upornost isplati, pokazali su Rada i Slobodan Šibak (75 godina) iz Vrnjačke Banje. Oni su u kategoriji najstariji par proglašeni za pobednike i tako osvojili laskavo priznanje koje im je na prošlogodišnjem takmičenju za malo izmaklo u ovoj kategoriji.
Najromantičniji par bili su Jelica Ljiljanić i Bojan Rondović (iz Beograda odnosno Pljevalja).
   U kategoriji najatraktivniji par pobedili su Jovana Ristivojević i Ivan Đorđević iz Beograda, koji su odneli i najprestižniju nagradu na ovom takmičenju, nagradu za najduži poljubac, koji je trajao 34 minuta i 55 sekundi.
   Zanimljivo je da su takmičari od petnaestog minuta, prema propozicijama, morali da nastave takmičenje samo na jednoj nozi, što je doprinelo da ova disciplina postane još uzbudljivija.
Pobnednici osvajaju nagradu, ali se i vraćaju na Most ljubavi. Tako su se ovoga puta takmičili i prošlogodišnji pobednici Sandra Kosovac i Miljan Ilić, koji su od tada bogatiji za još jednog člana - kćerkicu Mariju, koja sada ima dva meseca.
   Za sve takmičare obezbeđene su vredne nagrade od brojnih sponzora. Pomenimo samo neke: svarovski nakit, DVD plejer, velnes tretmani, ručkovi u vrnjačkim restoranima, vikend za dve osobe u Brzeću.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

IZLOŽBA PAVLA POPOVIĆA U NIŠU - piše Bojana Milosavljević
Objedinjeno i bogato znanje

   • Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu (Paviljon u Tvrđavi) ugostila je u utorak, 10. februara, našeg priznatog akademskog slikara mr Pavla Popovića. Niškoj publici ovaj dokazani umetnik predstavio se sa skoro četrdeset ulja na platnu • U Paviljonu niške Tvrđave izložene slike raznovrsne i za Popovića prepoznatljive tematike - mrtva priroda, kompozicije, apstrakcije...

   Magistar likovnih umetnosti Pavle Popović iz Kraljeva predstavio se niškoj publici pažljivo odabranim radovima nastalim u, uslovno rečeno,  najnovijoj fazi, koja je počela pre skoro dve decenije. Stručna javnost Niša, ali i ,,obični" ljubitelji slikarstva, u najkraćem, ovaj Popovićev izbor ocenjuju kao uverljive vizuelne opažaje, a uza sve to saznaju da se ovaj umetnik na srpskoj likovnoj sceni pojavio pre gotovo pet decenija.    Nesrazmerno toliko dugom i uspešnom trajanju i samopotvrđivanju Pavla Popovića stoji relativno skroman broj samostalnih izložbi (ova najnovija je tek četrnaesta, mada je grupnih u zemlji i inostranstvu bilo više od stotinu), što u dobroj meri potvrđuje ozbiljnost i odgovornost samog umetnika kao prezentera i posrednika između sebe i publike. Pavle Popović pristaje da se javno pojavi tek kada sam proceni da ima šta novo i drugačije da ponudi.
U tekstu pratećeg kataloga, koji potpisuje Zdravko Vučinić, stoji, između ostalog, da je reč o delu Popovićevog opusa u kojem je posle definisanog, promišljenog, fenomenološki uobličenog, objedinio bogato slikarsko znanje. Vidno je Popovićevo vladanje svim aspektima slike - osećanje za oblik i formu, liniju, za kontrast i materiju, za ritmove i još mnogo toga što podrazumeva vrsnog znalca savremene umetnosti čije tokove prati i u kojoj se sigurno kreće, neprestano u izazovu eksperimenta kojim treba da stigne do sopstvenog pečata.
,,U tom pogledu umeo je da uspostavi vezu između onoga što je bilo i onoga što dospeva" - piše Zdravko Vučinić i zaključuje:
   ,,Pavle Popović je predstavnik onih ideja koje su obeležile jedan smer domaćeg slikarstva tokom nekoliko decenija druge polovine prethodnog veka. To se ogleda u estetizmu pikturalnog sloja, u lepoti materijala i forme, napokon u vrlini stvaralačkog postupka koji je predano gradio, osavremenjivao i bogatio do sadašnjih radova..."
   Najzad, visoki umetnički ciljevi koje Popović sam sebi postavlja i koji isključuju i samu pomisao na stvaralačku inertnost možda potiču od nekoliko činjenica. Prva je da je on bio student Mila Milunovića, kod koga je i diplomirao na Akademiji likovnih umetnost u Beogradu. Potom je bio dobitnik stipendije državne Komisije za kulturne veze sa inostranstvom i 1970. godine devet meseci proveo na usavršavanju u Parizu - svetskoj prestonici likovne umetnosti. Tu su i brojna studijska putovanja po najznačajnijim evropskim zemljama, kao i podatak da je na kolektivnim izložbama u zemlji nagrađivan čak 12 puta. Pavle Popović je duže od četiri decenije član ULUS-a. Početak i završetak radnog staža vezani su za prosvetno-pedagoški rad. Gospodin Popović je po diplomiranju radio kao profesor u kraljevačkoj Gimnaziji, a docnije je bio samostalni stručni saradnik Ministarstva prosvete (odeljenja u Kraljevu). Nemerljive su njegove zasluge za to što je od pre nekoliko godina ovaj grad najzad dobio i Srednju umetničku (likovnu) školu. Sve između toga je, što se Pavla Popovića tiče, sušta i sama umetnost, pa nimalo ne čudi mladićki polet s kojim ovaj čovek i danas staje pred štafelaj.



NARODNA BIBLIOTEKA - KRALJEVO
Dugo putovanje u Evropsku uniju

   Izdanja beogradskog lista ,,Službeni glasnik", koji revnosno moraju da prate pravnici i knjigovođe jer objavljuje zakone, uredbe, ukaze i ostale službene smernice, predstavljena su prošle sedmice na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke ,,Stefan Prvovenčani". Tačnije, reč je o časopisu ,,Izazovi evropskih integracija", koji je čedo ove izdavačke i novinske kuće, zvanično najuspešnije u poslednje dve godine na srpskom prostoru.
   U predstavljanju ,,Službenog glasnika" odnosno njegovih dodatnih izdanja učestvovali su dr Tanja Miščević, kao urednik biblioteke ,,Evropska unija", te mr Nikola Jovanović, urednik časopisa ,,Izazovi evropskih integracija". Gosti su odgovarali na brojna pitanja zainteresovane publike o načinu i vremenu (valjda našeg, srpskog) ulaska u zajednicu evropskih zemalja nazvanu Unija. Odgovori su bili konkretni, a prognoze hipotetičke. Doktor Tanja Miščević je, između ostalog, izjavila: ,,Moramo neprestano učiti da bismo razumeli vreme u kome živimo i da bismo pronašli put i način za bolji život. Ako on vodi preko Evropske unije - zašto da ne..." Gospođa Miščević je dalje kazala da u nas ima malo literature iz ove oblasti, pa su u ,,Službenom glasniku" baš iz toga razloga odlučili da pokrenu ova izdanja. Ona je još rekla da su interesovanje za publikacije te vrste iskazale kolege - izadavači iz Zagreba i Podgorice, što je dobra osnova da edicija o Evropskoj uniji u dogledno vreme postane regionalna.
   Magistar Nikola Jovanović govorio je o ciljnoj grupi kojoj je časopis ,,Izazovi evropskih integracija" namenjen, pa je pojasnio da su ,,Izazovi" okrenuti centralnoj i lokalnoj administraciji, ali i akdemski obrazovanim građanima, kao i predstavnicima pravosuđa i raznih privrednih asocijacija. Naravno, i svim zainteresovanim građanima ,,koji žele da se izdignu iznad novinskih naslova i političkih fraza”.



LEKCIJE ZA RODITELJE
Hiperaktivna deca

   U okviru edukativne radionice (jedne od brojnih koje rade pod okriljem Biblioteke ,,Stefan Prvovenčani") namenjene roditeljima i pod nazivom ,,Izazovi roditeljstva" u utorak (17. februar) održano je predavnje - Hiperaktivno dete.
   Psiholog Danijela Miletić-Miladinović objašnjavala je ovu vrstu poremećaja i različitosti kod dece, koristeći se pritom i bogatom video prezentacijom. Vaspitačica Ana Pantović, kao drugi učesnik ovog predavanja, govorila je o metodologiji rada sa decom koja u ponašanju pokazuju različitost ove vrste. Iskustvo Pantovićeve u ovoj problematici je bogato i raznovrsno, te su posetioci nizom pitanja želeli da se upoznaju sa tom pojavom kako bi je lakše prepoznali i naučili da se s njom nose.
   Problem hiperaktivnosti kod dece je veoma složen, a poremećaj se ne može rešavati bez stručne pomoći roditeljima i detetu. Klinička slika poremećaja je različita, zavisno od starosti deteta i njegovog razvoja. Osnovno obeležje je smetnja pažnje, impulsivno i hiperaktivno ponašanje. Kada je o pažnji reč, ona je kratkotrajna i neselektivna. Hiperaktivna deca neprestano započinju i prekidaju još nezavršene aktivnosti, reaguju na ,,sve događaje" što ih dovodi do brzog zamora, koji potom pojačava i motorički nemir. Uz ovo, kod takve dece postoji i odstustvo opreza, te su sklona samopovređivanju, što dodatno opterećuje roditelje. Ozbiljna posledica poremećaja je i veoma loš san hiperaktivnog deteta, jer ono spava kratko i isprekidano.



BEOGRADSKI ,,BESTSELER" O KRALJEVAČKOJ BIBLIOTECI
Najznačajniji izdavač poezije u Srbiji

   • Pesnici iz Srbije, ali i iz Republike Srpske i Hrvatske, nose svoje knjige u Kraljevo kao da idu u jedini pravi pesnički centar u Srbiji - piše ugledni beogradski književni mesečnik

   Beogradski književni časopis ,,Bestseler" u najnovijem broju donosi tekst ,,Gde će objavljivati pesnici", u kojem poznati novinar Radio Beograda i ugledni pesnik Bratislav  Milanović Narodnu biblioteku ,,Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva proglašava ,,najozbiljnijim izdavačem poezije u Srbiji". Milanović navodi da iz srpskog izdavačkog prostora knjige poezije nestaju, jer nisu komercijalne. Knjižari ih izbegavaju, piše autor, ,,jer je na njima zarada mala, a kada ih imaju, guraju ih u ćoškove u kojima, posle, kada se pojavi neki retki čitalac, ne mogu da ih pronađu..." Samo još Zavod za uybenike, navodi Milanović, ozbiljno objavljuje knjige naših značajnih pesnika. Poezija se seli u biblioteke i kulturne centre u Srbiji.
   - Najznačajniji izdavač poezije u Srbiji je, trenutno, Biblioteka ,,Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva. Najprobranije, najlepše opremljene knjige prepoznatljivog dizajna, koji je postao njihov zaštitni znak, na najlepšem papiru, objavljuje ova Biblioteka. U poslednje vreme niz prestižnih nagrada za poeziju dobili su pesnici za knjige sa zaštitnim znakom edicije ,,Povelja", koje su objavili kod ovog izdavača. Inače, prve knjige Biblioteka ,,Stefan Prvovenčani" počela je da objavljuje sredinom osamdesetih. Prvi veći poduhvat bilo je objavljivanje knjiga trojice, tada mladih pesnika, Veroslava Stefanovića, Ivana Rajovića i Miloša Milišića, i u divot opremi, isto tako mladog, dizajnera knjiga Dragana Pešića. Ličilo je to na prekretnicu, ali preloma u kulturnom životu Kraljeva još nije bilo - piše ,,Bestseler".
   Dolaskom pesnika Dragana Hamovića na mesto upravnika kraljevačke Biblioteke, procenjuje Milanović, intenzivirano je izdavaštvo i pokrenuta edicija ,,Poezija, danas". Nešto kasnijim uredničkim potezima Gorana Petrovića, glavnog i odgovornog urednika izdavačke delatnosti, i Živorada Nedeljkovića, urednika pesničke edicije, kraljevačko izdavaštvo je neprestano nadgrađivano, što potvrđuju najuglednije nagrade pesničkim knjigama s izdavačkim znakom kraljevačke Biblioteke.
   - Pesnici iz Srbije, ali u poslednje vreme i iz Republike Srpske i Hrvatske, počeli su da nose svoje knjige u Kraljevo, kao da idu u jedini pravi srpski pesnički centar. Biblioteka ,,Stefan Prvovenčani" postala je jedini ozbiljni izdavač poezije u Srbiji - zaključuje Bratislav Milanović.

NAJBOLJI SAJT
   Komisija Internet kluba, republičke asocijacije koja se bavi unapređivanjem internet stvaralaštva, donela je odluku da nagradu za najbolju veb-biblioteku dodeli Narodnoj biblioteci ,,Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva. Ocenjujući sajtove više desetina srpskih biblioteka, žiri je ocenio da je internet prezentacija kraljevačke Biblioteke u svim segmentima unapređena i da je ,,na najfunkcionalniji način dostupna korisnicima". Njen kreator je informatičar Marija Đurović. Nagrada će biti uručena krajem aprila na skupu bibliotekara u Kovačici.Povratak na vrh strane


SPORT

KOŠARKA-PRVA (SVISLAJON) LIGA - piše Zoran Bačarević
Sloga (opet) silna, Mašinac do samog fenjera

  • U 21. kolu Sloga deklasirala Mega Hipo lizing (96:74), Mašinac doživeo minimalan poraz u Čačku od Borca (68:64 za Čačane) • U 22. kolu (sreda, 25. februar) Mašinac dočekuje Radnički II, Sloga gost Novog Sada

   Čudna je bila i ostala košarkaška igra. Koliko juče (posle poraza od Tamiša na svom terenu) kraljevačka Sloga je već bila takoreći otpisana, a njen gradski rival Mašinac ima relativno solidnu zalihu bodova. Posle nedeljnog 21. kola, pet kola pre kraja prvenstva, Sloga je dva stepenika više, ima pobedu više u odnosu na  ,,halske" rivale... Tamiš je, opet, poklekao u Pančevu u utakmici sa Kragujevčanima, dok je leskovačko Zdravlje, posle poraza od Sloge u prethodnom kolu, na svom terenu, pobedom nad Vizurom u Tošinom bunaru pronašlo zrno peska koje znači nadu i za ekipu sa Južne pruge. U narednom kolu, pak, Zdravlje dočekuje Tamiš, u slučaju uspeha izjednačilo bi se u broju pobeda - bodova...
No, valja se vratiti na minulo, 2. kolo Prve (Svislajon) lige Srbije u košarci. Mašinac je igrao još jedan komšijski, čačansko-kraljevački derbi, ovoga puta u hali Borca kraj Morave. Držali su se kraljevački studenti izuzetno dobro veći deo susreta, tačnije do u sam sumrak, imali i po nekoliko koševa prednosti. U igri sa čvrstom odbranom (inače na utakmicama ovih rivala postiže se relativno malo koševa), pobednik je odlučen u samom finišu, praktično u poslednjem minutu. Sada već sigurni učesnik Super lige Borac slavio je sa 68:64.
Gostima ostaje da iznenađenje potraže na nekom drugom parketu, jer je čačanski, i ovog puta, za njih bio ,,klizav".
   Drugačiji, mnogo drugačiji tok imao je susret u Hali sportova, gde je Sloga dočekala beogradsku ekipu Mega Hipo lizing. Odavno na kraljevačkom parketu nije bila tako bleda, nemotivisanija ekipa od MHL prošlog petka. Domaćin je krenuo silno (7:0, 15:2, 18:3, 24:5) i ,,trojkama" Dašića i Stefanovića već na startu pokazao Beograđanima da ,,pod ovom lipom ’lada nema". Na poluvremenu je bilo plus 20 za Slogu (51:31), u drugom poluvremenu semafor je pokazivao i 70:35, za domaćina naravno, da bi u samom finišu, i pored toga što je Kostić na tren ubacio ,,rezerviste", bilo i 88:52 (plus 36). Konačnih Sloga-MHL 96:74 (28:11, 23:20, 25:11, 20:32) samo pokazuje koliko su gosti bili slabi i nemoćni, a Sloga dovoljno koncentrisana na bodove koji nadu znače. Milan Trtić je u takvoj situaciji imao najbolji indeks (25) sa 17 koševa, a Saša Stefanović identičan broj koševa i indeks uspešnosti (19). Dvocifren učinak imali su još Božović (10), Vukotić (12) i Dašić (13), a kod gostiju Stefan Stojačić (19 koševa, indeks 23) bio je jedina lasta koja poraz znači.
   Zbog završnice Kupa Srbije (Radivoja Koraća), ovog vikenda ne igra se Svislajon liga, a naredno, 22. kolo, igra se u sredu, 25. februara. Na programu je još jedan kraljevačko-novosadski dvomeč. Mašinac će u Kraljevu dočekati Radnički II, dok će Sloga put Novog Sada na noge istoimenom ligašu.



KOŠARKA - PRVA LIGA (ŽENE)
Beograđanke bez milosti

• U 15. kolu ŽKK Kraljevo - Partizan 44:72 (6:13, 19:20, 4:20, 15:19)

   U ciglo desetak dana dve beogradske ekipe nanele su ubedljive poraze Kraljevčankama. Posle Zvezde, i Partizan je slavio sigurnu pobedu nad ekipom sa začelja, pošto je u utorak u Kraljevu bio neumoljiv. Držale su se devojke (devojčice) Petra Markovića kako-tako do 16. minuta, kada su ,,crno-bele" vodile samo sa 24:23, a od tada pa sve do kraja na terenu su igrale samo gošće iz Beograda. Paradoks je što su domaće igračice u prvih 20 minuta načinile svega dva prekršaja (Beograđanke devet), nije pomogla ni TG trenera ŽKK Kraljevo Markovića da pokuša da ,,preseče" gošće. One su i dalje ,,lagano” punile koš Kraljeva, u trećem kvartalu domaće igračice su postigle svega četiri koša pa konačnh ŽKK Kraljevo - Partizan 44:72 (6:13, 19:20, 4:20, 15:19) i nije tako katastrofalan po domaćina, kao onaj u prethodnom kolu od Zvezde (minus 55).
   U narednom kolu (večeras) Kraljevo dočekuje novosadsku Vojvodinu, još jednog favorita, a šansu u borbi za opstanak Kraljevčanke će morati da potraže u susretima sa Čelerevom i Loznicom.



BURNA PROMENA U VRHU FSO KRALJEVO - piše Stole Petković
Otišao Boka, došao Ljubek

   • Usvojena ostavka predsednika FSO Kraljevo Božidara Radovančevića • Novi mandatar Ljubiša Vujović

   Posle dva mandata od po četiri godine i četiri meseci, iz fotelje predsednika FS opštine Kraljevo otišao je Božidar Radovančević. Za treći mandat izabran je u avgustu, ali je odmah potom počela hajka na čelnog čoveka kraljevačkog fudbala. Iako je na tadašnjoj Skupštini Saveza sve išlo glatko i usvojeni su svi relevantni izveštaji, odmah je krenula borba za vlast.
- Najpre su klubovi pokrenuli peticiju da se održi vanredna Skupština. Na čelu tog dokumenta bili su Sloga i Metalac. U dopisu zamerke na poslovanje Saveza, kadrovsku politiku i rad i razvoj mlađih kategorija. Zanimljivo je da je tri meseca ranije sve to bilo u redu, ali je sa zadrškom ipak bilo primedbi. Zato smatram da ti argumenti nisu bili dovoljni da se zakaže ova Skupština - rekao je Radovančević na početku skupa, naglasivši da je i komisija iz FS Regiona zapadne Srbije istakla da nema potrebe za održavanje Skupštine.
Ipak, želeo je Radovančević da se na ovoj Skupštini razreše sve dileme. U ljutnji, besu i, verovatno, afektu sastavio je dnevni red, koji ga je koštao odlaska sa mesta predsednika. Naime, jedina tačka dnevnog reda glasila je ,,Usvajanje ostavke predsednika FSO Kraljevo" sa podtačkama - o izveštajima o radu, materijalnom poslovanju i ostalo… Pokušao je na sastanku pred delegatima da povuče ostavku, tvrdeći da ništa nije potpisao, pa je prvu tačku Radovančević preformulisao u ,,Pitanje poverenja predsednika FSO Kraljevo". Taj ,,dribling” nije se dopao delegatima, pa se izjašnjavalo po dnevnom redu iz materijala koji je dostavljen ,,,skupštinarima”.
A onda prava maratonska glasanja. Najpre su se delegati tajno izjašnjavali hoće li glasati javno ili tajno. Pobedilo je tajno opredeljenje a odmah zatim, takođe tajno, glasali su i izglasali nepoverenje Božidaru Radovančeviću.
Na Skupštini je bilo 47 delegata klubova, udruženja trenera i sudija. Za smenu je glasalo 27, za ostanak predsednika 20 delegata.
Epilog koji sada već bivši predsednik nije očekivao. Očigledno je da su ga izdali klubovi u koje je do tada mogao da se zakune da su mu odani.
Pobednici pišu istoriju, a nova struja u Savezu želela je da ,,gvožđe iskuje dok je vruće". Odmah je izabrano radno predsedništvo i odmah je, očigledno po dobro pripremljenom scenariju, odmah predložen novi predsednik. Tako će do kraja ovog mandata, još nešto više od tri godine na čelu FSO Kraljevo biti sportski radnik Ljubiša Vujović, trenutno plaćeni administrativac (direktor) u FK Sloga.
- Ja sam predstavnik Sloge, ali verujte mi da to ne znači da novac namenjen fudbalskim klubovima neće biti ravnomerno raspoređen. Obećavam da ću ispuniti vaša očekivanja - bile su prve reči novog čelnika FSO Kraljevo.
Po hitnom postupku izabran je i Izvršni odbor u kome, naravno, nema ljudi iz ,,protivničkog" tabora.

EKSPEDITIVNIJI OD ODBORNIKA
Veliki broj gostiju i znatiželjnika bio je na Skupštini FSO Kraljevo. Među njima i Milomir Šljivić, odbornik SPO-a. Slično je bilo kao na Skupštini, razlika je što u fudbalu nema nekoliko koalicionih partnera, već samo dve struje, a i dovoljna je prosta većina od broja prisutnih da bi se ostvario cilj.

NEZADOVOLJNI DMITROVIĆ
Predsednik FSRO Boban Dmitrović, nakadašnji reprezentativac i sada najbolji fudbaler Borca iz Čačka, imao je mali šou. Nije se slagao sa tumačenjima Pravilnika Saveza kada je u pitanju glasanje (tumačili su pravnici Predrag Matić i Dragan Dimitrijević). Na kraju je rezignirano rekao delegatima: ,,Pravićete vi Boku od blata".



ODBOJKA - VINER ŠTEDIŠE LIGE
Zvezda (konačno) na parketu

• U 18. kolu Ribnica - Crvena zvezda 3:1 (25:16, 25:16, 26:28, 25:18) • U 19. kolu u nedelju u Novom Sadu Vojvodina-Ribnica (RTS 2)

   Konačno je i Zvezda ,,dolijala" u takmičarskoj sezoni 2008/09. Kraljevačka Ribnica uspela je da u šestom (zvaničnom) susretu savlada momke Željka Bulatovića. Beograđani su se na februarskoj jakoj mećavi ,,zaglavili" u Hali sportova kraj Ibra posle 89 minuta efikasne igre, pred oko 400 prijatelja odbojke.
   Četa Boška Mačužića dosadašnju Mini-ligu igra po sistemu toplo-hladno, pa je tako u sredu uveče, posle ubedljivog poraza i blede partije protiv Radničkog prošle subote, protiv Zvezde zasijala punim sjajem. ,,Crveno-beli" su uzeti pod svoje od samog početka utakmice. Gavrilović, Radević, Đorđević i ostala mlađarija u dresu Ribnice imala je svojevrstan ,,leteći start" ne dozvolivši protivniku ni da čestito ,,otvori oči", a već je bilo 2:0 za Ribnicu. Tek u trećem su Beograđani došli do daha, Tomislav Dokić, Bojović, Zindović, Majstorović i ostala bratija uspeli su da na prvom TTA povedu sa 8:3, u drugom 16:14, ali su do osvajanja trećeg seta ipak došli na razliku. Ribnici je izmakao ,,maksimalac", ali ne i sva tri boda, pošto je u četvrtom setu razgoropađena četa sa Ibra ponovo goste iz Beograda uzela pod svoje. Kada je na drugom TTA rezultat na semaforu glasio 16:10 za domaćina, bilo je jasno da Bulatovićevi učenici u svojim torbama neće put prestonice poneti ni utešan bod. Konačan rezultat utakmice 18. kola Viner štediše lige Ribnica - Crvena zvezda 3:1 (25:16, 25:16, 26:28, 25:18). Ribnica je, kocarsko-tablanetskim žargonom rečeno oforala, osvojila je 101 poen, dok je Crvena zvezda ,,poentirala" 88 puta. Posle poduže pauze ponovo je prvi korektor Ribnice, sada već iskusni Radovan Gavrilović, bio izuzetno raspoložen za igru. Ubedljivo je poentirao iz ,,svih pozicija", a leđa mu je ovoga puta izuzetno uspešno čuvao centralni bloker Mirko Radević. Gavrilović je osvojio 22, a Radević 20 poena. Kod Beograđana, prvi poenter lige i u ovoj sezoni Tomislav Dokić osvojio je 24 - dovoljno samo za četvrti poraz svoje ekipe u novoj sezoni.
   Vojvodina i Radnički igrali su sinoć, a narednu utakmicu, u okviru 19. kola Mini-lige, Ribnica igra u nedelju od 18 časova u Novom Sadu sa Vojvodinom i pred kamerama RTS.
Hala sportova u Kraljevu. Gledalaca 400. Sudije Kolarević i Popović.
Ribnica: Gavrilović 22, Đorđević 10, Mijalković 13, Kovačević 16, Jović, Borovnjak, Bićanin 1, Radivojević, Milovanović, Lazarević, Mrdak, Radević 20.
   Crvena zvezda: Zindović 3, Stefanović, Ćulafić 2, Pajić, Majstorović, Bojović 6, Ilić, Terzić 6, Dokić 24, Rašić 9, Mitić, Vujić.



U UTAKMICI 17. KOLA U KRAGUJEVCU
Komšije bez milosti

Radnički KG - Ribnica 3:0
   Još jedan okršaj starih rivala i najbližih komšija u gradu na Lepenici prošao je u znaku domaćina. Prošle subote u 17. kolu VŠ lige Radnički je bio neumoljiv - 3:0 (25:21, 25:21, 25:17) za Kragujevčane, a da gosti nijednog trenutka nisu bili ni nadomak makar i počasnog seta. Kako-tako, u prvom su stigli do 18:18, da bi ,,rezervista" Čedić razbio prijem Ribnice i najavio još jedan trijumf Radničkog. Gavrilović sa 11 i Đorđević sa osam poena imali su ,,pirov učinak", a kod domaćina opet je Gjorgijev bio najefikasniji - 17 poena, od čega u prvom setu 10.
   Kragujevčanima je ovo bila deveta uzastopna pobeda posle koje su sustigli Zvezdu u borbi za startnu poziciju br. 1 pred plej-of, a Ribnici ostaje da do kraja Mini-lige pokuša da pretekne Vojvodinu na trećoj poziciji.



ATLETSKE AKTUELNOSTI
Prvenstvo ,,Kraljeva" u krosu

   Ovogodišnje prvenstvo AK Kraljevo u krosu održano je prošle nedelje na snegom prekrivenim terenima na desnoj obali Ibra (,,ribnička strana"), a ove godine i bez gostiju iz drugih klubova. Tradicija je, ipak, održana, a nedeljni kros bio je i poslednja provera pred predstojeće PS u krosu koje se održava 28. februara.
   Na nedeljnoj ,,generalci" učestvovalo je dvadesetak takmičara, a u dva starta i pet kategorija pobednici su: Aleksandra Marinković (juniorke, 3.000 metara), Marko Mirković (juniori, 3.000 metara), Jovana Kostić (pionirke, 1.000 metara), Dragoš Glavčić (pioniri, 2.000 metara) i Marjan Petrović (seniori, 6.000 metara).
   Na predstojećem PS u krosu (Novi Sad) najviše se očekuje od Aleksandre Marinković, koja nastupa u juniorskoj konkurenciji. Nastupiće i dve ekipe, a bolji plasman očekuje se od pionira.



PRIJATELJSKA UTAKMICA
Marković probio led

Metalac - Timok 2:1 (1:0)
   Miločaj. Strelci: 1:0 Marković 15. minutu, 2:0 Belopavlović u 54, 2:1 Cvetković u 82. Gledalaca 50. Sudija: Marko Tiodorović (Kraljevo).
Metalac: Dizdarević, Planić, Jovanović, Anđelković, Ribać, Sazdov, Kuzmanović, Vasović, Barjaktarević, Marković, Vasiljević. Igrali su još: Gavrilović, Đorđević, Gazikalović, Jojić, Andrić, Stevanović, Belopavlović, Kovačević, Otašević.
   Timok: Jokić, Đoković, Guša, N. Ilić, Filipović, Lazić, Drašković, Brković, Nikolić, Konić, Lukić. Igrali su još: Paunović, Cvetković, M. Ilić, Jovanović.
U duelu dva srpskoligaša uspešniji su bili Kraljevčani, koji su mrežu protivnika zatresli preko Markovića u prvoj trećini poluvremena. U drugom delu susreta Metalac je poveo 2:0 golom koji je iz slobodnog udarca postigao Belopavlović. U finišu susreta ipak počasni gol za goste iz Zaječara, a strelac je bio Cvetković. Treneri domaćina Cvetanovski i gostiju Vučićević isprobali su sve raspoložive fudbalere za ovaj susret.



STONI TENIS
Dve Kraljevčanke meću prve tri

   Stonoteniski klub Goč i Vrnjačka Banja bili su još jednom domaćini i organizatori prvog turnira niškog regiona pod nazivom TOP 12 za mlađe kadetkinje. Od 11 učesnica, jedna takmičarka je odustala, čak šest igračica su članice stonoteniskog kluba Metalac iz Kraljeva, Goč iz Vrnjačke Banje imao je tri predstavnice, a po jednu Borac iz Paraćina i Hajduk Veljko iz Negotina.
   Igralo se dva dana, kao i uvek, u stonoteniskoj dvorani hotela ,,Breza” u Vrnjačkoj Banji, po sistemu svaka sa svakom, i posle jedanaest kola poznat je konačan plasman.
   Prava drama odvijala se u borbi za zlatnu medalju. Teodora Trajković iz Metalca, koja je već obezbedila treću poziciju, bila je iznenada u prilici da osvoji i titulu. Bila je u vođstvu u susretu sa Marijom Josifović iz Negotina - 2:1, i nedostajao je samo set da priredi veliko iznenađenje. Međutim, iskusnija protivnica uspela je da dobije naredni set i, bez obzira na poraz od 2:3 u setovima, na kraju ipak osvoji prvo mesto. Druga pozicija pripala je Teodori Trajković, a treće najvećem favoritu na papiru Vanji Vulović (Metalac). Četvrto i peto osvojile su Milica Baltić - Metalac i Ivana Perović - Goč, šesta je bila Kristina Jovanović - Goč, sedma Sanja Anđelković - Paraćin, a osma Milana Milićević - Goč. Poslednja tri mesta pripala su Kraljevčankama Vanji Savić, Milici Vulović i Tamari Stevanović.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive