Preuzmite PDF verziju
novog broja "Ibarskih"

Preuzmite PDF verziju
novog broja "Ibarskih"
Internet izdanje - 27. februar 2009. godine

R e k l a m n i   l i n k o v i !

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! "Mukotrpan rad za nadoknadu izgubljenog i ostvarenje datih obećanja"
Nova koaliciona većina, Milomir Šljivić predsednik Skupštine
Brašno iz rezervi za Narodnu kuhinju
Vanredni lokalni izbori - za izlazak iz krize
Opšti kolektivni ugovor jasno reguliše prava radnika
,,Vatreno krštenje" na Sajmu u Beogradu
Grad koji su ubili šašavci
Kovanlučani protiv bazne stanice
U “renou” otkriveno kilo heroina
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Košarka, fudbal, vaterpolo, odbojka


PRVA KONFERENCIJA ZA NOVINARE NOVOUSPOSTAVLJENE SKUPŠTINSKE VEĆINE - piše Slobodan Rajić
"Mukotrpan rad za nadoknadu izgubljenog i ostvarenje datih obećanja"

   • "Dokazali smo da smo bili u pravu kad smo se borili za promenu dosadašnje vlasti" - "U saradnji sa Vladom Srbije, treba privući nove investicije, da Kraljevo krene napred" • Uskoro potpisivanje koalicionog sporazuma novouspostavljene skupštinske većine

   U pauzi skupštinskog zasedanja, predstavnici novoiuspostavljene skupštinske većine održali su prvu konferenciju za novinare na kojoj su pored ostalog istakli da će duplo više raditi kako bi nadoknadili izgubljeno vreme zbog prethodne nesposobne vlasti i u saradnji sa Vladom Srbije krenuli u nove investicije u Kraljevu. Takođe je istaknuto da je o novoj vladajućioj koaliciji postignut samo dogovor, a da će konkretan koalicioni sporazum vrlo brzo biti potpisan.
   Milomir Šljivić, novoizabrani predsednik Skupštine, ponovio je neke delove iz svog izlaganja na zasedanju "gradskog parlamenta" i najavio bolje dane za Kraljevo sa novom većinskom koalicijom.
   - Mi smo ubeđeni da je ova većina dobina kombinacija za Kraljevo, da će ova većina uspeti najveći deo svojih obećanja da sprovede u delo i da ćemo vrlo brzo moći da počnemo da vas izveštavamo i da vi novinari izveštavate o onome što se pozitivno postigglo u gradu Kraljevu - naglasio je Šljivić.
   Vukomir Mitrović, šef odborničke grupe DS-a, rekao je da su višemesečni trud i energije koalicije ZES i kompletne opozicije urodili plodom da se deblokira rad Skupštine, poštuju propisi normalno napred u bolje dane.
   - Obećali smo građanima Kraljeva i raditi mnogo da se nadoknadi sve izgubljeno. Siguran sam da nećemo ulaziti u probleme pravne prirode kao što je radio prethodni predsednik Skupštine grada i ono što obećavamo građanima Kraljeva jeste da ćemo dodatno uložiti maksimalnu energiju i da ćemo duplo više nego što je normalno radno vreme morati da radimo da postignemo ili dostignemo ono što je izgubljeno u prethodnom devetomesečnom periodu - podvukao je Mitrović.
   Ljubiša Simović, odbornik i zamenik predsednika GO DS-a, istakao je da je postavljeni cilj ostvaren i da on znači prekretnicu za Kraljevo.
- Ovaj dan je zaista preloman u svakom slučaju, pre svega što je bilo potpuno jasno da nakon devet meseci vladajuća struktura nije bila u stanju da povede grad u pravom smeru. U toj strukturi postojali su elementi i dobra volja da se nešto promeni i učini za boljitak građana Kraljeva i to je bio taj osnovni impuls od kojeg smo mi iz koalicije ZES krenuli u pokušaj da promenimo vlast u Kraljevu - naglasio je Simović i dodao da je dodašnji predsednik Skupštine opravdano smenjen "jer je sve izašlo na videlo i postoje brojni podnesci protiv dosadašnje vlasti Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu".
   Sreten Jovanović (SPS), zamenik predsednika Skupštine, pored ostalog naglasio je da očekuje da u novoj koaliciji programski ciljevi SPS budu ostvareni i to obrazložio:
- Moram da izrazim uverenje da će od ove današnje sednice Skupštine razlozi zbog kojih smo mi to učinili imati svoje opravdanje u efektima onoga što ćemo mi uraditi i da ćemo upravo ispuniti ova obećanja koja smo dali građanima.
Jovanovićev stranački kolega Miodrag Petrović, šef odborničke grupe SPS-a, bio je kratak:
   - Samom činjenicom da je formirana nova koalicija ubeđeni smo da će se stvoriti novi uslovi za funkcionisanje grada, za bolje povezivanje naše lokalne samouprave sa predstavnicima Vlade i određenih ministarstava i da će to imati za posledicu pokretanje novih investicija u gradu Kraljevu.
Mirko Vuković, zamenik šefa OG SPO Kraljevo,  izjavio je da je "ovo potpuno novi početak za ovaj grad" i kratko obrazložio:
   - Videli smo da prethodni saziv većine u ovoj Skupštini očigledno nije bio kadar da ispuni ono što je od njega ovaj grad zahtevao. Očekujem da ova nova većina,  koja je danas praktično sastavljena,  može da odgovori zahtevima vremena u kojima se trenutno nalazimo, da vrlo brzo usvojimo Program urećenja građevinskog zemljišta i stvorimo uslove da ovaj grad postigne veliko gradilište kao što je bio prethodnih godina.
Vukman Rakočević, zamenik šefa OG G17 plus, između ostalog je ukazao na buduću odgovornost nove koalicije:
   - Mislim da ćemo ubuduće zaista ozbiljnije, promišljenije i valjanije voditi ovaj grad i na nama je velika odgovornost kako da dovedemo što više projekata, u saradnji sa Vladom Srbije, u Kraljevo, realizujemo neka od svojih najvažnijih predizbornih obećanja i pokažaemo da smo sve ovo vreme bili u pravu kad smo tražili promenu postojeće vladajuće koalicije.
   Pošto je napomenuo da Pokret za Kraljevo "u početku nije bio orjentisan ni na jednu stranu", dr Ljubiša Jovašević, šef OG tog Pokreta je istakao:
- Ali, arogancija, nesposobnost, nedostatak kapaciteta i neznanje do sada vladajuće koalicije, pojedinih njenih članica, rezultirali su time da se mi okrenemo ka ZES-u i da ponudimo našu podršku.
   Na pitanje da li je već potpisan sporazum izmeću članica nove koalicije, Milomir Šljivić je rekao da za sada postoji dogovor sa svima, pa I sa DSS-om, koji iz objektivnih razloga nije prisustvovaoi pres konferenciji, I da će koalicioni sporazum vrlo brzo biti potpisan, a nova sednica Skupštine biti održana za desetak dana i nastaviti rad iz svoje nadležnosti.


VLADIMIR BOGAVAC, ŠEF OG DSS-A:
"Gest dobre volje prema građanima"


   - Jednostavno, odlučili smo na ovaj korak da bi se doneo neki akt i da bi nešto moglo da počne da se radi u gradu, da mnogi klubovi i udruženja itd. ne trpe zbog ove blokade Skupštine, a šta će dalje biti - videćemo. I sami znate da nam je polovinom marta pretilo uvođenje privremenih mera. Znači, da bi smo sprečili sve te neželjene efekte do kojih je moglo da dođe, mi smo se odlučili na ovaj korak, a šta dalje - videćemo u togu daljih razgovora. Za sada još ne znamo da li ćemo učestvovati u novoj vlasti. Obavićemo posebne konsultacije sa "centralom" naše stranke i videti šta će biti. Dakle, ovo je jedan gest dobre volje DSS-a prema graćanima Kraljeva i prema celokupnoj javnosti, da se nešto uradi da bi grad mogao da funkcioniše. Kako će dalje da funkcioniše nova skupštinska većina ostaje da se vidi, jer će koalicioni sporazum tek biti potpisan narednih dana.Povratak na vrh strane

POSLE ŠET NEUSPEŠNIH POKUŠAJA ODRŽANA DESETA SEDNICA "GRADSKOG PARLAMENTA" KRALJEVA
Nova koaliciona većina, Milomir Šljivić predsednik Skupštine


   Deseta sednica Skupštine grada Kraljeva, zahvaljujući uspostavljanju nove skupštinske većine i obezbeđivanju klvoruma, posle šest neuspešnih pokušaja, konačno je održana u sredu, 25. februara. Nova skupštinska većinska koalicija uspostavljena je od odborničkih grupa članica ZES (DS, G 17 plus, SPO), DSS, SPS/PUPS i uz podršku Pokreta za Kraljevo, dok su u opoziciju otišli Srpska radikalna stranka i Nova Srbija. To se videlo već na početku sednice, kada su na početku glasanjem usvojene kao dopuna, ali i kao prve tačke  dnevnog reda, razrešenje dužnosti dosadašnjeg i izbor novog predsednika Skupštine grada.
   Tajnim glasanjem za novog predsednika Skupštine, sa 44 glasa od 69 odbornika koji su glasali, za novog predsednika Skupštine grada Kraljeva izabran je Milomir Šljivić, šef odborničke grupe Srpskog pokreta obnove. Obrazloženje je u ime 30 odbornika koji su ga kandidovali dao odbornik Mirko Vuković, zamenik šefa OG SPO, istakavši pored ostalog da Šljivić, kao kao dugogodišnji odbornik i jedno vreme narodni poslanik, ima veliko iskustvo u radu, dobro poznaje propise i da može uspešno i u dobroj atmosferi da vodi Skupštinu.
   Po izboru na novu dužnost, Milomir Šljivić se zahvalio na ukazanom poverenju, i u kraćem izlaganju ukazao na neophodnost konstruktivnog rada u interesu grada i građana, u saradnji sa svim institucijama u Kraljevu, ali i sa Vladom Srbije, kako bi se pomoglo pre svega privredi i privrednicima, I socijalno ugroženim građanima.  Šljivić je istakao da nova vladajuća koalicija suočena sa  svim izazovima u teškim vremenima.
   - Teško će biti povratka poverenja u institucije koje su poljuljane u gradu Kraljevu, teško će biti uskladiti budžet grada koji je donet krajem prošle godine na zadovoljstvo svih njegovih korisnika. Moraćemo hitno da donesemo Program uređenja javnog i ostalog građevinskog zemljišta, moraćemo hitno da pravimo dobre planove kako bismo mogli da dovedemo investiture, kako bismo mi sami novac koji nam je na raspolaganju  na pametan i dobar način rasporedili i investirali, a obezbedili i dobru zaštitu socijalno ugroženog stanovništva - naglasio je Šljivić.
   Pre Šljivićevog izbora Skupština je tajnim glasanjem, sa 45 glasova za od 68 odbornika koji su glasali, razrešila dužnosti dosadašnjeg predsednika "gradskog parlamenta" Branka Kaplarevića (SRS), posle obrazloženja koje je u ime 30 odbornika dao Vukomir Mitrović, šef OG DS-a, a čija je suština da Kaplarević "nije uspešno vodio Skupštinu u proteklih devet meseci".
   U raspravi povodom smene Kaplarevića, koji je zahvalio na dodašnjoj saradnji i poželeo uspeh novoj vlasti ali uz uverenje da neće dugo trajati, i izbora Šljivića na dužnost predsednika Skupštine čule su se različite ocene predstavnika dosadašnje vladajuće koalicije i novouspostavljene skupštinske većine, sa brojnim kontraoptužbama za višemesečnu blokadu rada "gradskog parlamenta", pa i između dosadašnjih koalicionih partnera u vladajućoj koaliciji.
   - Zašto gospoda iz SPS-a i DSS-a, ako nisu bila zadovoljnim ovom koalicijom i ovim sporazumom, nije ovo uradila na vreme? Zašto je držala sve nas ovde kao taoce i sav njihov nerad i neznanje htela da prenese na Srpsku radikalnu stranku - postavila je pitanje Vesna Nikolić-Vukajlović, zamenik gradonačelnika Kraljeva.
   - Ova nova matematika je "računica", a ne iskrena želja  i volja da se gradu pomogne - istakao je odbornik Branko Kaplarević, razrešeni predsednik Skupštine.
   Tomislav Ilić, šef OG Nove Srbije, podsetio je šta je sve, na inicijativu te stranke, urađeno u Kraljevu, pre svega dva mosta, obilaznica i stotine kilometara asfaltiranih puteva.
   - Ovde nije napravljena nikakva nova koalicija da bude bolje gradu Kraljevu, ovde su bili samo lični interesi pojedinaca u pitanju. Ti pregovori su trajali  devet meseci i imali smo od njih sve vreme opstrukciju - naglasio je Ilić.
   Slične ocene izneli su i odbornici Rade Erac (NS), tvrdeći da nova nova koalicija "neće dugo preživeti" Mijat Lazović (SRS) i Branko Kaplarević (javljajući se još jednom za reč).
   Inače, u nastavku rada, odbornici su, posle rasprave,  jedino jednoglasno usvojili Odluku o podržavanju inicijative Pokreta "Moja Srbija" za borbu protiv narkomanije, uz napomenu da u Kraljevu postoji formiran takav Koordinacioni odbor sastavljen od svih relevantnih predstavnika I dam u samo treba obezbediti budžetska sredstva za efikasan rad u saradnji sa republikom i potvrdili ostavnku na mesto odbornika mr Jovana Nešovića (G 17 plus).
   Uzdržavanjem od glasanja odbornici  u nastavku nisu usvojili sedam predloga odluka iz oblasti urbanističkog planiranja, uz zaključak da se oni prethodno analiziraju u saradnji sa stručnjacima iz Kraljeva i Republike, otklone sve nedoumice, pa zatim razmotre na novom skupštinskom zasedanju. Takođe, uzdržavanjem ili glasanjem protiv nisu usvojeni predlozi rešenja o smenama direktora u četiri javna komunalna i javna preduzeći u Kraljevu (Direkcija za planiranje i izgradnju, Toplana, Putevi i Opštinska stambena agencija).
   Nova sednica Skupštine najavljena je za 10-15 dana.

MINUT ĆUTANJA
   Odbornici su na predlog predsednika Skupštine Milomira Šljivića minutom ćutanja odali poštu tragično preminulom Nedeljku Gizdaviću, dugovogišnjem odborniku, istaknutom stručnjaku i rukovodiocu i sportskom radniku.

IZ BIOGRAFIJE MILOMIRA ŠLJIVIĆA
   "Milomir Šljivić rođen je u Kraljevu 12.02.1959. godine. Živi i radi u Adranima kod Kraljeva. Po zanimanju je ekonomista, a svoj radni vek započeo je u DP "Gvožđar". Od 1990. je privatni preduzetnik i vlasnik trgovinsko-proizvodne firme u Adranima. Član je SPO od osnivanja. Bio je biran za odbornika SO Kraljevo od 1992. do 1996. godine. Od 1996. do 2000. bio je član Izvršnog odbora SO Kraljevo, kada je bio i narodni poslanik u Skupštini Srbije. Od 2004. do danas je dva puta biran za odbornika u Skupštini Kraljeva i obavljao dužnost šefa OG SPO. Bio je član UO JP "Putevi Srbije", predsednik je Okružnog odbora i član Glavnog i Izvršnog odbora SPO.Povratak na vrh strane


DVADESET DRUGA SEDNICA GRADSKOG VEĆA KRALJEVA - piše Slobodan Rajić
Brašno iz rezervi za Narodnu kuhinju


   • Svojim Rešenjem Gradsko veće odobrilo Crvenom krstu Kraljevo 21.600 kilograma brašna tipa 500 iz robnih rezervi grada, namenski za potrebe Narodne kuhinje u prvom kvartalu ove godine • Usvojeni predlozi preraspodele sredstava u prvom kvartalu 2009. godine udruženjima iz oblasti kulture i socijalne zaštite i sportskim organizacijama i udruženjima

  Gradsko veće Kraljeva, na 22. sednici održanoj u ponedeljak, 23. februara, jednoglasno je donelo Rešenje kojim se odobrava Crvenom krstu Kraljevo 21.600 kilograma brašna iz robnih rezervi grada, uskladištenih u AD ,,Pekarstvo", kao interventna humanitarna pomoć grada Kraljeva u realizaciji Programa ,,Narodne kuhinje" za socijalno ugroženo stanovništvo za prva tri meseca 2009. godine. Tekstom Rešenja Crveni krst Kraljevo obavezan je da svu količinu odobrenog brašna iz robnih rezervi preuzme ,,isključivo na osnovu pismenog naređenja načelnika Odeljenja za privredu i finansije i da dostavi izveštaj tom Odeljenju o namenskom utrošku odobrenih količina ove humanitarne pomoći". U Obrazloženju Rešenja se pored ostalog ističe da se Crveni krst gradonačelniku Kraljeva obratio 11. decembra za odobravanje ove vrste pomoći, čime bi bio obezbeđen kontinuirani rad Narodne kuhinje u prva tri meseca ove godine i da je Gradsko veće takav zahtev ocenilo kao opravdan, prvenstveno zbog izostanka donacija i drugih vrsta pomoći za Narodnu kuhinju.
   U raspravi po ovom pitanju, dr Zoran Miljković, član Gradskog veća, predložio je da Crveni krst dostavi zahtev Gradskom veću za pomoć u brašnu za čitavu 2009. godinu. Pošto je Biljana Ćurović, v.d. načelnika Odeljenja za privredu i finansije GU Kraljevo, istakla da u gradskim robnim rezervama ima ukupno 33.385 kilograma brašna i da posle ove isporuke Narodnoj kuhinji preostaje još 11.785 kilograma brašna, Miljković je predložio da se, ako je neophodno, iznađu finansijska sredstva za kupovinu brašna za Narodnu kuhinju, jer lokalna vlast mora da kontinuirano pomaže ugroženo stanovništvo u uslovima krize.
   Na sednici Gradskog veća doneta je i odluka o raspodeli 25 miliona dinara, odnosno 18 odsto budžetskih sredstava u 2009. godini za ovu namenu, za udruženja iz oblasti kulture i socijalne zaštite, za prvi kvartal ove godine. Ocenjeno je da se to radi prvi put pojedinačno za svako udruženje, na predlog Odeljenja društvenih delatnosti, polazeći od raspoloživih budžetskih sredstava, ostvarenja i potreba, i da je postupak hitan da bi udruženja mogla da rade. Na predlog članova Veća, međutim, donet je i zaključak da se formira komisija koja će za preostala sredstva u 2009. godini namenjena ovim udruženjima, na osnovu kriterijuma i stvarnih potreba, sačiniti konkretan predlog, koji će zatim biti razmatran i usvojen na sednici Gradskog veća.
   Slična odluka doneta je i po predlogu za raspodelu 40 miliona dinara u prvom kvartalu sportskim  organizacijama i udruženjima. Na predlog dr Zorana Miljkovića i dr Branka Kruševca, članova Veća, takođe je zaključeno da posebna komisija Gradskog veća blagovremeno definiše kriterijume, posebno imajući u vidu status sportskih klubova (privatni ili gradski, bazični ili vrhunski sport itd.) i ostvarene rezultate i potrebe, za raspodelu ovih sredstava za preostalih devet meseci u 2009. godini, a da taj predlog kasnije razmotri i usvoji Veće.
   Odbijeno je devet prigovora podnetih Komisiji za izbor korisnika stambenih jedinica na Predlog liste korisnika izgrađenog stambenog objekta od 38 stanova na Beranovcu za interno raseljena i socijalno ugrožena lica. Time je ova lista postala konačna i korisnici koji su stanove dobili moći će u njih da se usele.


NA PREDLOG GRADONAČELNIKA KRALJEVA ODRŽAN SASTANAK O SPORNIM URBANISTIČKIM TAČKAMA
Opozicija nije došla, planovi po zakonu


   Sastanku o četiri sporne urbanističke tačke, koje je sa desete sednice Skupštine grada vladajuća koalicija povukla iz rasprave, a gradonačelnik Kraljeva pozvao predstavnike svih odborničkih grupa i informativnih medija da ih zajedno sa stručnim službama razjasne i tvrdnje o eventualnim  zloupotrebama, protekao je bez predstavnika opozicije. Naime, u petak, 20. februara, sa početkom u 10 sati, pojavili su se predstavnici vladajuće koalicije i svi pozvani, osim predstavnika opozicije (DS, G 17 plus, SPO i PK). Jedini predstavnik opozicije, Aleksandra Sretović, odbornica DS-a u Skupštini grada, prisustvovala je samo prvom delu sastanka (raspravi o prvom predlogu Plana), ali, kako je sama navela, kao stručno lice i predstavnik investitora koji gradi na jednoj od ,,spornih" lokacija.
   Inače, na sastanku su stručno obrazloženi Predlog Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije ,,Autotransport" - Grdica, Predlog Odluke o donošenju izmene Plana detaljne regulacije urbanističke zone ,,Centar grada Kraljeva" za lokaciju ,,Rekreaturs" - ,,Status", Predlog Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije urbanističkle zone ,,Crkvine" i Predlog Odluke o donošenju izmene Plana detaljne regulacije za blok 6.2 Ribnica. Sva četiri predloga urbanističkih planova detaljno su obrazložili Goran Jeremić, načelnik Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti Gradske uprave Kraljeva i Dragan Pecović, predstavnik Direkcije za planiranje i izgradnju ,,Kraljevo" (o sadržaju tih planova pisali smo u prethodnim brojevima našeg lista).
   Prema njihovim obrazloženjima, pored objašnjenja šta oni sadrže, predlozi sva četiri urbanistička plana su u svemu urađeni u skladu sa zakonom predviđenom procedurom. Po zadatku koji je svojom odlukom dala Skupština opštine, uradili su ih vrhunski, licencirani urbanistički stručnjaci (neki pohvaljeni za izuzetna ostvarenja), odobrila ih je Komisija za planove, takođe sastavljena od eksperata u toj oblasti, na objavljeni javni poziv izvršen je javni uvid u njihov sadržaj i sve zakonski opravdane primedbe prihvaćene, da bi predlozi planova, u konačnoj verziji, po predviđenoj proceduri, bili pripremljeni za skupštinsko zasedanje. Kako su Jeremić i Pecović naglasili, u ova četiri urbanistička plana nije bilo ništa sporno, posebno ne bilo kakvih nezakonitosti i malverzacija, u potpunosti su usklađeni sa važećim zakonima i Generalnim urbanističkim planom Kraljeva, a isključivi razlog što nisu blagovremeno razmatrani i usvojeni bila je blokada u radu Skupštine grada, koja, zbog nedostatka kvoruma, nije održala brojna zasedanja.
U raspravi, predstavnici vladajuće koalicije oštro su kritikovali svoje suparnike iz opozicije što su, kako su rekli, ,,u javnosti iznosili dezinformacije o nezakonitoj pripremi planova i zloupotrebama, a svojom opstrukcijom rada Skupštine sprečavali blagovremeno razmatranje i usvajanje predloga navedenih planova". Aleksandra Sretović je govorila o Planu detaljne regulacije ,,Autotransport" - Grdica, pored ostalog istakavši da je investitor objekata na toj lokaciji počeo da gradi bez dozvole, ali da ,,aktuelna vlast nije donela te planove iako je investitor posle 18. maja 2008. godine, kada je krenula prodaja te lokacije, tražio da se postupak ubrza i urbanistički plan donese do kraja prošle godine", kao i da ,,niko ne razmišlja o zapošljavanju brojnih Kraljevčana kroz takve investicije". Granočelnik Kraljeva dr Miloš Babić je istakao da mu je žao što se na sastanku nisu pojavili odbornici opozicije.
   Na pitanje novinara o primedbama šefa odborničke grupe SPO Milomira Šljivića zašto su objekti na lokaciji ,,Autotransporta" građeni bez potrebnih ,,papira" i da li će njihovom izgradnjom i nepravilnom izgradnjom ulice u industrijskoj zoni ,,Šeovac" poplavama biti ugroženo 80 domaćinstava u tom naselju, predstavnici stručnih službi su odgovorili da je ,,sve urađeno u skladu sa propisima i projektima i da nema opasnosti od plavljenja tamošnjih domaćinstava".

,,KONTRAPITANJA" GRADONAČELNIKA DR MILOŠA BABIĆA

   Do čega su dovele svađe iz 2003. godine? Svađe iz prošlosti dovele do haosa u urbanizmu?

   - Da li su svađe u Kraljevu 2003. godine dovele do privremenih mera? Da li su te privremene mere dovele do privremenih pravila građenja? Da li su ta privremena pravila građenja napravila od Kraljeva i njegove arhitekture ,,babine zube", da se izgubi i visinska i građevinska linija u radu? Da li je to dovelo do poremećaja međuljudskih odnosa i optužbi ljudi koji rade u Odeljenju za urbanizam? Da li je zbog tih tužbi i tih pritisaka spolja na Odeljenje za urbanizam došlo do loših međuljudskih odnosa u tom Odeljenju, nepoverenja jednih prema drugima? Da li su razlika u platama između Direkcije  i ,,Urbanizma" i priče da jedni rade nešto a drugi ne rade dovele takođe do poremećaja međuljudskih odnosa te državne kuće koja i radi ove planove? Da li je istina da ni promena načelnika ,,Urbanizma", da bismo sve ovo sprečili, nije dovela do ,,otkočivanja" rada ,,Urbanizma" i jedne tako bitne sfere u gradu? Da kažem da u Kruševcu i Čačku  situacija nije takva, jer načelnik Odeljenja za urbanizam u Kruševcu kaže: ,,Ja ništa nisam odneo kući. Meni je glavni moj republički inspektor, ako on kaže da je u redu, onda je to u redu?” I da li je vreme da Kraljevo ,,otkoči" ovakvu bitnu sferu i da krene put investicija!? Da li je istina, gospodo, ovo što sam rekao?Povratak na vrh strane

KONFERENCIJA ZA NOVINARE INICIJATIVNOG ODBORA SRPSKE NAPREDNE STRANKE KRALJEVO - piše Rlobodan Rajić
Vanredni lokalni izbori - za izlazak iz krize


   • Oštra osuda ponašanja aktuelne vlasti, posebno nedonošenja značajnih odluka za razvoj grada i visokih plata i dodataka gradskih funkcionera • Tzv. ,,prekomponovanje vlasti" samo način da se promene pozicije i preraspodeli partijski plen • Novim izborima, uz učešće SNS-a, stvorila bi se stabilna skupštinska većina, u interesu građana

   Srpska napredna stranka, na pres konferenciji svog Inicijativnog odbora u Kraljevu, održanoj početkom ove sedmice, oštro je kritikovala i aktuelnu vlast i opoziciju zbog višemesečne krize i blokade u funkcionisanju lokalne samouprave i razvoju grada, ocenivši da je najbolje rešenje za takve probleme - novi, vanredni  lokalni izbori.
   Predstavnici Inicijativnog odbora SNS posebno su ukazali na štetnost nedonošenja Programa uređenja javnog građevinskog i ostalog zemljišta za 2009. godinu, zbog čega oko 500 miliona dinara budžetskih sredstava ostaje neraspoređeno i neiskorišćeno, a gube se i investiciona sredstva iz republičkog budžeta i donacija. Kako je upozoreno, može se desiti da u Kraljevu  zbog toga propadne čitava građevinska sezona u 2009. godini. Za donošenje Programa, izradu projekata, raspisivanje tendera, izbor ponuđača i drugu proceduru biće potrebno vreme, a, i zbog godišnjih odmora, izgradnja će u najboljem slučaju moći da krene u septembru!? Povlačenje četiri urbanističke tačke sa dnevnog reda desete sednice, kako je naglašeno, ništa ne znači, jer nije povučena najviše sporna - Plan detaljne regulacije za urbanističku zonu ,,Čibukovac", za koju bi, po oceni IO SNS, trebalo raspisati tender na kojem bi učestvovaoi i preduzeće ,,Elit Plus", ali i ostali zainteresovani, i bio izabran najbolji ponuđač-investitor. U takvoj situaciji, kako je ocenjeno, aktuelna gradska vlast se ponaša krajnje licemerno i bavi se sama sobom.
   - Zapanjujući su podaci da je Kraljevo treći grad po siromaštvu i prvi po narkomaniji i nebezbednosti, posebno mladih, proporcionalno broju stanovnika… U ovakvoj situaciji jednog političkog, ekonomskog i moralnog beznađa gradskoj vlasti je izgleda prvo i osnovno da podele jednokratnu novčanu pomoć od 20 odsto. Takođe nije tajna da pojedini pomoćnici i savetnici i drugi funkcioneri primaju plate veće od 120.000 dinara, da funkcionerski dodaci iznose 18.800 dinara, a pitamo i da li je tačno da odbornici, i vlasti i opozicije, za sve vreme neodržavanja šest sednica Skupštine primaju ,,plate" u iznosu od po 56.000 dinara?  Zvuči krajnje licemerno kada predstavnici vlasti kažu da nemaju dovoljno novca iz budžeta da isplate porodiljama po 5.000 dinara, a kada je Narodna kuhinja, čiji su korisnici najsiromašniji građani Kraljeva, u teškom kolapsu, jer nema novac da kupi hleb zbog čega je Crveni krst uputio apel za pomoć. Zato je krajnje licemerno da se u ovom trenutku isplaćuju sve ove prinadležnosti funkcionerima, dok narod grca u siromaštvu - naglasio je Dragan Jovanović, član IO SNS Kraljevo.
   On je osudio sve pokušaje tzv. ,,prekomponovanja vlasti" u Kraljevu, rekavši da je to ,,pokušaj da se političkom trgovinom od gubitnika na izborima pretvorite u pobednika, bez obzira na volju građana", da se prave ,,čudne simbioze" i da se radi ,,o običnoj deobi partijskog plena, ko će otkinuti veće parče od kolača koji se zove vlast".
   - SNS je, gradeći svoju stranačku infrastrukturu na terenu, u svakodnevnom kontaktu sa građanima. Narod je ogorčen ponašanjem i vlasti i opozicije, i svi su jedinstveni u stavu da je jedini način za izlazak iz ove duboke ekonomske, političke i moralne krize - vanredni lokalni izbori. SNS će se svojim radom, zalaganjem i konstruktivnim pristupom i svim svojim potencijalima boriti za interese graćana Kraljeva - rekao je Jovanović.
Njegovu ocenu potvrdio je Nenad Marković, član IO SNS Kraljevo, koji je takođe kritikovao dosadašnje ponašanje vlasti i opozicije.
   - Mislimo da je to velika sramota za grad Kraljevo i da treba prosto da se iznađe najbolje rešenje, a to su, po našem mišljenju, novi izbori. Da se sačeka 18. mart, da se ide na nove izbore, da se vidi ko je najbolji i da se posle formira stabilna većina u Skupštini grada - zaključio je Marković.
   Odgovarajući na novinarska pitanja, Đorđe Pavlović, član IO SNS Kraljevo, upozorio je na kraju da su direktne i indirektne posledice ovakve situacije i nedostatka podsticaja za porivredu u uslovima ekonomske krize za koju se ne zna koliko će trajati, zatvaranje više od sto privatnih radnji u gradu i  nemogućnost ostvarenja poreskih prihoda za nove investicije i razvoj Kraljeva.


GRADSKI ODBOR LIBERALNO DEMOKRATSKE PARTIJE O AKTUELNOJ SITUACIJI U KRALJEVU - piše Radmila Vesković
Uskoro potpisivanje peticije za vanredne izbore


   • Po oceni LDP, za skupštinsku blokadu kriva i koalicija ZES jer želi da izbegne vanredne lokalne izbore • Oštra osuda odluke o isplati novčane pomoći i gradskim funkcionerima u Kraljevu i države Srbije zbog milion dinara odštete za Miladina Kovačevića

   Povodom blokade rada Skupštine grada kraljevački Gradski odbor Liberalno demokratske partije ocenjuje da i koalicija ,,Za evropsku Srbiju" snosi za to odgovornost jer po svaku cenu želi da izbegne vanredne izbore. Kako je na pres konferenciji GO LDP Kraljevo istaknuto, ,,koalicija ZES na perfidan način pokušava da dođe na vlast u Kraljevu bez izlaska na izbore, jer se plaši ulaska Srpske napredne stranke u Skupštinu grada" i od te koalicije traži odgovore u vezi sa ponašanjem u Skupštini.
   - LDP postavlja otvoreno pitanje koaliciji ZES, u ime građana Kraljeva, do kada ćemo morati da gledamo da se Demokratska stranka, sa gospodinom Mitrovićem na čelu, dodvorava SPS-u i koji su to metodi i instrumenti kojima će pokušavati sve da se domogne vlasti sa SPS-om, u cilju da zaobiđe vanredne izbore - upitao je Vladimir Beočanin, član GO LDP Kraljevo.
   Odluka gradonačelnika da jednokratnom novčanom pomoći od 20 odsto na zarade za radnike Gradske uprave budu obuhvaćeni i funkcioneri naišla je takođe na osudu u LDP-u.
   - To gramzivo i osiono ponašanje vrha vlasti daje podstrek gradonačelniku Kraljeva i njegovim pomoćnicima da povećaju sebi i svojim saradnicima plate bez obaveza da bilo kome polažu račune. Koje to oni rezultate imaju da sebi povećaju plate? U situaciji kada je kraljevačka privreda u kolapsu, kada radnici strepe za svoja radna mesta, kada smo po siromaštvu među pet gradova u Srbiji, gradonačelnik Kraljeva daje pomoć od 20 odsto ličnog dohotka u Gradskoj upravi, koja je uz to i nefunkcionalna usled svoje neposlovnosti, da se i posle desetog zasedanja napravi skupštinska većina - rekao je dr Branko Đokić, menadžer GO LDP Kraljevo.
   Zbog takve situacije u Kraljevu, LDP će, čim se vremenske prilike poprave, kako je najavljeno, organizovati potpisivanje peticije za održavanje vanrednih lokalnih izbora.
   Prema njegovim rečima, LDP sa indignacijom odbija ideju da Srbija za Miladina Kovačevića SAD-u plati obeštećenje od čak milion dolara. ,,I sama pomisao da se ta suma isplati novcem poreskih obveznika izražava zgražavanje, a posebno činjenica da se to proglašava državnom tajnom", konstatuju u LDP-u i pitaju ,,šta je to državna tajna, osim ako to nije pokušaj da se takva informacija sakrije od građana i izbegne njihov opravdani gnev"?Povratak na vrh strane

POSLE ZAMRZAVANJA PRIMENE OPŠTEG KOLEKTIVNOG UGOVORA (2) - piše Dragan Vukićević
Opšti kolektivni ugovor jasno reguliše prava radnika

   • Potpisivanjem OKU i odlukom o primeni na sve poslodavce jeste otvoren lakši put, a data je i mogućnost za veća prava zaposlenih, koja će se regulisati posebnim i kolektivnim ugovorom kod poslodavaca. Samostalni sindikati Srbije već su pripremili radne verzije posebnih kolektivnih ugovora i u cilju postizanja dogovora i potpisivanja, počeli su pregovore sa asocijacijama poslodavaca - kaže predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Kraljevo Desimir Mionić

  Zakonom o radu je propisan minimum prava i oabeveza kako za zaposlenog, tako i za poslodavca. Zakonom su predviđene sankcije za poslodavca i zaposlenog ukoliko ne poštuju svoje obaveze.
Opšti kolektivni ugovor (OKU) je potpisan krajem aprila 2008. godine, a odluku o primeni OKU na sve poslodavce na teritoriji Republike Srbije doneo je ministar rada i socijalne politike.
Opšti kolektivni ugovor sadrži veća prava zaposlenog u odnosu na Zakon o radu - kaže predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Kraljevo Desimir Mionić.
- Opšti kolektivni ugovor se neposredno primenjuje. Posebnim, odnosno kolektivnim ugovorom kod poslodavca, mogu se utvrditi veća prava od prava utvrđenih ovim kolektivnim ugovorom, kao i druga prava koja nisu utvrđena ovim kolektivnim ugovorom, u skladu sa zakonom. Kolektivnim ugovorom kod poslodavca, odnosno ugovorom o radu,  mogu se utvrditi veća prava od prava utvrđenih u opštem, odnosno posebnom kolektivnom ugovoru, kao i druga prava koja nisu predviđena opštim, odnosno posebnim kolektivnim ugovorom, u skladu sa zakonom.
Opšti kolektivni ugovor donosi brojne povoljnosti za zaposlene, uređujući u najvećoj meri do detalja dužnosti i obaveze poslodavca i radnika.
- Poslodavac je obavezan da potrebu za zasnivanje radnog odnosa prijavi  Nacionalnoj službi za zapošljavanje - ističe Mionić. - Prijava sadrži opšte i posebne uslove utvrđene Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova. Reprezentativni sindikat kod poslodavca ima pravo da bude obavešten o politici zapošljavanja. Poslodavac će reprezentativnom sindikatu kod poslodavca omogućiti uvid u ostvarivanje zakonske obaveze prijavljivanja zaposlenog na obavezno socijalno osiguranje i obaveštavanje zaposlenog o tome.
Dužina godišnjeg odmora, recimo, utvrđuje se tako što se zakonski minimum uvećava po osnovu kriterijuma utvrđenih zakonom, kao i po osnovu rada noću, rada subotom i nedeljom, invalidnosti i statusa samohranog roditelja deteta do 14 godina života.
Poslodavac je obavezan da zaposlenom utvrdi broj dana godišnjeg odmora, primenom kriterijuma utvrđenih zakonom, ovim kolektivnim ugovorom i posebnim, odnosno kolektivnim ugovorom kod poslodavca.
Poslodavac je dužan da zaposlenom omogući plaćeno odsustvo, do sedam radnih dana u kalendarskoj godini u slučaju stupanja zaposlenog u brak - tri radna dana, porođaja supruge zaposlenog - pet radnih dana, porođaja drugog člana uže porodice - jedan radni dan, smrti roditelja, usvojioca, brata ili sestre bračnog druga zaposlenog - dva radna dana, zaštite i otklanjanja štetnih posledica u domaćinstvu prouzrokovanih elementarnom nepogodom - tri radna dana, selidbe sopstvenog domaćinstva na području istog naseljenog mesta - jedan radni dan, a iz jednog u drugo naseljeno mesto - tri radna dana, polaganja stručnog ili drugog ispita - jedan radni dan, a ukupno šest radnih dana u toku jedne kalendarske godine, učestvovanja na radno-proizvodnim takmičenjima koja organizuje sindikat - najmanje po jedan radni dan, u zavisnosti od udaljenosti mesta održavanja takmičenja, korišćenja organizovanog rekreativnog odmora u cilju prevencije radne invalidnosti - sedam radnih dana, teže bolesti člana uže porodice - sedam radnih dana i u drugim slučajevima utvrđenim posebnim, odnosno kolektivnim ugovorom kod poslodavca.
Pored prava na odsustvo, zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo još pet radnih dana zbog smrti člana uže porodice i dva dana za svaki slučaj dobrovoljnog davanja krvi računajući i dan davanja krvi, a članovima uže porodice smatraju se bračni drug, deca, braća, sestre, roditelji, usvojilac, usvojenik, staratelj i druga lica koja žive u zajedničkom porodičnom domaćinstvu sa zaposlenim.
Poslodavac je dužan da zaposlenom omogući neplaćeno odsustvo do pet radnih dana, u slučajevima utvrđenim posebnim, odnosno kolektivnim ugovorom kod poslodavca. Poslodavac može, na zahtev zaposlenog, da zaposlenom omogući korišćenje neplaćenog odsustva i u dužem trajanju od trajanja utvrđenog aktima, kada to ne remeti proces rada.

ZARADA I DRUGA PRIMANJA
Učesnici ovog kolektivnog ugovora se zalažu da se pri uređivanju zarada, i pri ugovaranju osnovne cene rada za najjednostavniji posao u kolektivnim ugovorima, polazi od osnovnih načela, i to egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice, potrošačke korpe čiji sadržaj i vrednost utvrđuje Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije i opšteg nivoa ekonomske razvijenosti Republike i pojedinih delatnosti.
Učesnici ovog kolektivnog ugovora su saglasni da Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije,  krajem kalendarske godine za narednu godinu, polazeći od osnovnih načela, daje preporuke za utvrđivanje osnovne cene rada za najjednostavniji posao u posebnim kolektivnim ugovorima i objavljuje ih na pogodan način. Jednovremeno, potpisnici ovog kolektivnog ugovora se zalažu da se, pri uređivanju zarada u kolektivnom ugovoru kod poslodavca, polazi od osnovne cene rada za najjednostavniji posao utvrđene posebnim kolektivnim ugovorima, i od dostignutog nivoa zarada i njihovog odnosa prema zaradama kod drugih poslodavaca u istoj grani rasta troškova života učešća  zarada u troškovima poslovanja i ostvarenog finansijsko-poslovnog rezultata.
- Osnovna cena rada za najjednostavniji posao u posebnim kolektivnim ugovorima i kod poslodavca ugovara se za period koji ne može biti duži od šest meseci i u iznosu koji ne može biti niži od prethodno utvrđenog iznosa - kaže Mionić. - Osnovna zarada za poslove koje zaposleni obavlja, za karakteristične poslove u posebnom, odnosno za grupe poslova u kolektivnom ugovoru kod poslodavca, utvrđuje se množenjem osnovne cene rada za najjednostavniji posao sa koeficijentom posla. Koeficijent za utvrđivanje osnovne zarade za poslove koje zaposleni obavlja, utvrđen kolektivnim ugovorom kod poslodavca, sadrži sledeće elemente: složenost, odgovornost, uslove rada i stručnu spremu.
Izuzetno, koeficijent može biti utvrđen bez uslova rada, ako se radi o poslovima na kojima je zaposleni povremeno, u toku rada, izložen otežanim uslovima rada, pri čemu za vreme rada provedenog na tim poslovima ima pravo na dodatni koeficijent za rad u tim uslovima, u skladu sa kolektivnim ugovorom kod poslodavca. Zarada zaposlenog određuje se na osnovu osnovne zarade utvrđene u kolektivnom ugovoru kod poslodavca i obima i kvaliteta obavljenog posla, u odnosu na utvrđene normative i standarde rada, odnosno utvrđene programe rada.
- Normative i standarde rada i kriterijume i merila na osnovu kojih se meri radni učinak zaposlenog, utvrđuje poslodavac polazeći od tehničko-tehnološke opremljenosti procesa rada i optimalnog korišćenja radnog vremena - kaže Mionić. - Poslodavac je, naime, dužan da blagovremeno upozna zaposlenog sa normativima i standardima rada i kriterijumima i merilima za utvrđivanje zarada, kao i o njihovim promenama. Takođe, poslodavac, odnosno njegov nadležni organ, dužan je da prilikom pregovaranja i potpisivanja kolektivnog ugovora, dostavi sindikatu normative i standarde rada i kriterijume i merila za utvrđivanje radnog učinka zaposlenog, ako oni predstavljaju elemenat za utvrđivanje zarada.
Tako, normativi i standardi rada i kriterijumi i merila za utvrđivanje radnog učinka, koji su na snazi na dan ugovaranja osnovne cene rada za najjednostavniji posao, ne mogu se menjati bez saglasnosti sindikata, dok je na snazi ugovorena osnovna cena rada za najjednostavniji posao. Izuzetno, ako dođe do značajne promene tehničko-tehnološke opremljenosti procesa rada, poslodavac može izvršiti izmene normativa i standarda rada bez saglasnosti sindikata, poštujući propisane tehničko-tehnološke normative nove opreme.

MINIMALAC
Poslodavac može zaposlenom ponuditi zaključivanje ugovora o radu, vezano za isplatu minimalne zarade, pod uslovima poremećaja u procesu poslovanja u preduzeću ili delu preduzeća, i to: poslovanje sa gubitkom; nedostatak posla, a koji utvrđuje nadležni organ poslodavca, po prethodno pribavljenom mišljenju reprezentativnog sindikata i minimalna zarada se može ugovoriti dok traju poremećaji u poslovanju, a ne duže od šest meseci u toku kalendarske godine. Poslodavac je dužan da zaposlenom isplati naknadu zarade za vreme odsustvovanja sa rada, pored slučajeva utvrđenih zakonom, i u slučajevima davanja tkiva i drugih organa u humane svrhe, prisustvovanja sednicama i seminarima državnih organa, organa uprave i lokalne samouprave, organa privredne komore, udruženja poslodavaca, organa upravljanja kod poslodavca, organa sindikata i saveza sindikata i stručnog osposobljavanja i usavršavanja radi potrebe procesa rada kod poslodavca.
   - Poslodavac je dužan da zaposlenom isplati naknadu zarade u visini od najmanje 65 odsto prosečne zarade u prethodna tri meseca, pre meseca u kome je nastupila privremena sprečenost za rad, i to za vreme prekida rada do koga je došlo naredbom nadležnog državnog organa ili nadležnog organa poslodavca, zbog neobezbeđivanja zaštite na radu koja je uslov daljeg obavljanja rada bez ugrožavanja života i zdravlja zaposlenih i drugih lica i u drugim slučajevima, u skladu sa zakonom, za vreme čekanja na raspoređivanje na druge poslove, na prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju, prema važećim propisima, za vreme prekvalifikacije ili dokvalifikacije na osnovu zakona, za vreme čekanja na raspoređivanje na odgovarajuće poslove, nakon obavljene prekvalifikacije ili dokvalifikacije na osnovu važećih propisa - objašnjava Mionić.

PRAVO NA NAKNADU TROŠKOVA
Poslodavac je dužan da zaposlenom obezbedi naknadu troškova, i to dolazak na rad i odlazak sa rada najmanje u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju, ishranu za vreme provedeno na službenom putu u zemlji (dnevnica za službeno putovanje u zemlji), u visini od pet odsto prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, troškove noćenja prema priloženom računu, osim u hotelu luks kategorije, s tim što se putni troškovi prevoza priznaju u celini prema priloženom računu, vreme provedeno na službenom putu u inostranstvu pod uslovima i na način utvrđen odgovarajućim propisima, dnevnu naknadu za povećane troškove rada i boravka na terenu (terenski dodatak) u visini tri odsto prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, a ako nije obezbeđen smeštaj i ishrana zaposlenom, i na naknadu troškova smeštaja i ishrane, korišćenje sopstvenog automobila u službene svrhe do iznosa 30 odsto cene jednog litra super benzina po pređenom kilometru, mesečnu ishranu u toku rada za dane provedene na radu u visini 20 odsto prosečne mesečne zarade u Republici, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, regres za korišćenje godišnjeg odmora, ako zaposleni ima pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje 20 radnih dana, u visini prosečne mesečne zarade u Republici prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, a srazmeran deo regresa za korišćenje godišnjeg odmora, ako zaposleni ima pravo na godišnji odmor u trajanju kraćem od 20 radnih dana i ostale naknade troškova u skladu sa opštim aktom.
Naknadu za ishranu poslodavac može ugovoriti i sa licem koje vrši privremene ili povremene poslove. Regres se isplaćuje, u principu, pri odlasku zaposlenog na godišnji odmor, a najkasnije do 31. decembra tekuće godine.
Poslodavac je dužan da zaposlenom isplati otpremninu pri odlasku u penziju, najmanje u visini tri prosečne zarade zaposlenog u momentu isplate, s tim da tako isplaćena otpremnina ne može biti niža od tri prosečne zarade po zaposlenom kod poslodavca u momentu isplate, odnosno tri prosečne zarade po zaposlenom isplaćene u Republici prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, ako je to za zaposlenog povoljnije, isplati naknadu troškova pogrebnih usluga u slučaju smrti člana uže porodice, a članovima uže porodice u slučaju smrti zaposlenog, u visini troškova pogrebnih usluga i isplati naknadu štete zbog povrede na radu ili profesionalnog oboljenja, na način i u visini utvrđenoj kolektivnim ugovorom kod poslodavca, odnosno posebnim kolektivnim ugovorom. Članovi uže porodice su bračni drug i deca zaposlenog.
Poslodavac može da uplati premiju zaposlenom za dobrovoljno dodatno penzijsko osiguranje i uplati premiju zaposlenom za kolektivno osiguranje od posledica nezgoda i kolektivno osiguranje za slučaj težih bolesti i hirurških intervencija.
Posebnim i kolektivnim ugovorom kod poslodavca uređuje se i pravo zaposlenog na jubilarnu nagradu i solidarnu pomoć poklon za Božić i Novu godinu deci zaposlenih starosti do 15 godina života, kredit za nabavku zimnice i ogreva i organizovanje društvene ishrane. Ugovorom između poslodavca i zaposlenog, mogu se urediti uslovi i način ostvarivanja naknade po osnovu inovacije, racionalizacije i drugih vidova stvaralaštva.
- Ono što treba posebno naglasiti - kaže Desimir Mionić - jeste da potpisivanjem OKU i odlukom o primeni na sve poslodavce jeste otvoren lakši put, a data je i mogućnost za veća prava zaposlenih, koja će se regulisati posebnim i kolektivnim ugovorom kod poslodavaca. Samostalni sindikati Srbije već su pripremili radne verzije posebnih kolektivnih ugovora i u cilju postizanja dogovora i potpisivanja, počeli su pregovore sa asocijacijama poslodavaca.

PRAVO ZAPOSLENOG NA DOBIT
Sindikat može zahtevati stručnu arbitražu normativa i standarda, koje je utvrdio poslodavac. Arbitražu obavlja komisija sastavljena od stručnjaka koje, sporazumno, odrede poslodavac i sindikat. Nalaz arbitraže je obavezujući za strane u sporu, a troškove snosi poslodavac.
Zaposleni ima pravo na deo zarade po osnovu doprinosa poslovnom uspehu poslodavca (nagrade, bonusi i sl.), a što se bliže uređuje kolektivnim ugovorom kod poslodavca, odnosno ugovorom o radu. Kolektivnim ugovorom kod poslodavca može se, u skladu sa zakonom, utvrditi pravo zaposlenog na zaradu iz dobiti. Zarada iz dobiti se isplaćuje na osnovu utvrđenih rezultata poslovanja, po godišnjem obračunu ili na osnovu procenjenih rezultata pre utvrđivanja godišnjeg obračuna, u skladu sa kolektivnim ugovorom kod poslodavca.

ZAŠTITA ZAPOSLENOG NA RADU
- Radna mesta sa posebnim uslovima rada, uslovi koje mora da ispunjavaju zaposleni koji se raspoređuju na ova radna mesta, u pogledu godina života, stručne spreme, zdravstvenog stanja i sredstava lične zaštite, utvrđuju se posebnim, odnosno kolektivnim ugovorom kod poslodavca - ističe Mionić.
Poslodavac je dužan da, pre izgradnje novih pogona i uvođenja novih procesa proizvodnje ili rada i organizacije rada, zatraži mišljenje sindikata o planiranim, odnosno potrebnim merama zaštite od buke, štetnih materija, vibracija i drugih štetnih uticaja na život i zdravlje zaposlenih.
Sindikat je dužan da poslodavcu, u pisanom obliku, dostavi mišljenje u roku od 15 dana od dana traženja mišljenja. Sindikat ima pravo da se, neposredno ili preko predstavnika zaposlenih, informiše i upozna sa preduzetim merama bezbednosti i zaštite zdravlja i uslovima rada na svakom radnom mestu i da nadležnom organu kod poslodavca predlaže preduzimanje propisanih mera bezbednosti i zaštite zdravlja. O preduzetim merama, nadležni organ kod poslodavca dužan je da, u primerenom roku, obavesti sindikat. Kod poslodavca, kada proces i uslovi rada to zahtevaju, formira se Odbor za bezbednost i zaštitu zdravlja, kao savetodavno telo, sastavljen od predstavnika sindikata, poslodavca i stručnjaka iz oblasti bezbednosti i zaštite zdravlja, ako takvih stručnjaka ima kod poslodavca.
Poslodavac je dužan da, na svoj teret, kolektivno osigura zaposlene za slučaj smrti, povrede na radu, smanjenja ili gubitka radne sposobnosti. Takođe, poslodavac je dužan da, pored osiguranja, osigura zaposlene koji rade na radnim mestima sa posebnim uslovima rada, u uvećanom iznosu, utvrđenom posebnim, odnosno kolektivnim ugovorom kod poslodavca, od povreda na radu i profesionalnih oboljenja.
(U sledećem broju: Višak zaposlenih i prestanak radnog odnosa)Povratak na vrh strane


TURISTIČKI KLASTER ,,KRALJEVSKI ODMOR” U KRALJEVU - piše Ivan Rajović
,,Vatreno krštenje" na Sajmu u Beogradu


   U Kraljevu je 24. septembra prošle godine pravno registrovan Turistički klaster, jedan od prvih ovakvih načina organizaovanja u cilju ostvarivanja materijalne dobiti u našem gradu. Klaster je, zapravo, po definiciji nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje građana u cilju promocije klaster koncepta, tj. udruživanja radi pokretanja zajedničkih aktivnosti, povećanja nivoa stabilnosti u poslovanju, poboljšanju tržišnog nastupa, unapređenja i modernizacije osnovne delatnosti. Ono što je bitno za ovaj pionirski tim turističkih poslenika jeste, kako ističu, borba za promociju ovog regiona. Naravno, to podrazumeva nastojanje da se ovo područje promoviše kao turistički region od izuzetnog značaja, ali kako je u savremenim uslovima turizam širok pojam u koji se mnoge oblasti života mogu svrstati, onda i ovakvo opredeljenje znači promociju kraljevačke regije u svakom smislu.
   Skupu su prisustvaovali i predstavnici lokalne samouprave, Turističke organizacije, Nacionalne službe za zapošljavanje, veliki broj novinara i samostalnih turističkih poslenika.
   Tim povodom, a gotovo pet meseci od osnivanja, krajem prošle nedelje je u jednoj od banket sala hotela ,,Tehnograd" na Beranovcu, održan jedan od prvih, ali izuzetno dobro posećenih sastanaka članova Turističkog klastera, ali i mnogih zvaničnih turističkih poslenika i onih koje turizam, ali i ovakav način pristupa turizmu, zanima. Skupu su prisustvovali i gosti iz drugih gradova, koji su ovakvim načinom rada postigli dobre rezultate, a čitavu akciju u klasterizaciji kraljevačkog turizma svojim prisustvom je podržao i narodni poslanik i visoki funkcioner stranke G 17 plus Jovan Nešović.

KRALJEVO JE SRCE SRBIJE
   Direktor Turističkog klastera, koji je i sazvao ovaj skup, Aleksandar Pantelić, objasnio je prisutnima šta je zapravo klasterizacija i kakvi su ciljevi ovog udruženja. Pored ostalog, on je rekao kako je to jedini put kojim se može ići napred u regionalizaciji ovog dela Srbije u turističkom smislu. Kao i svuda u svetu, kad su klasteri u pitanju, interes je na prvom mestu, rekao je Pantelić, što znači da su stvari vrlo jasne i da se po proverenom kapitalističkom modelu radi o poslovanju sa jasnim ciljem, koji je i izvanredna motivacija za one koji imaju sklonosti ka ovoj delatnosti. Cilj je da se izađe iz dosadašnje učmalosti, ali i da se drugi ljudi pozovu kako bi se predstavili kod nas. Po svim pokazateljima, rekao je Pantelić, ovaj grad je ,,srce Srbije", i to je ono što se mora iskoristiti, a oni koji se opredele da se bave turizmom imaju sve izglede da budu veliki ,,igrači" na turističkoj mapi Srbije. Kada je klaster u pitanju, svako mora da prepozna šta traži u njemu, rekao je Pantelić i naglasio kako su predstavnici Ministarstva za ekonomiju posle obilaska srpskih klastera u mnogim gradovima nedavo izjavili, posle obilaska Kraljeva, kako nikada čestitiji skup nisu videli.
Pored ostalog, na ovom skupu se čulo mnogo toga što je dosta poznato, a što bi sve skupa moglo da se sažme u konstataciju da su, najblaže rečeno, turistički potencijali Kraljeva i okoline daleko iznad onoga što se danas i ovde smatra turizmom. Naravno, svemu tome u velikoj meri je doprinela situacija u zemlji, koja traje već decenijama i koja je gotovo u potpunosti razbila sve turističke koncepcije, ako su one kao organizovana provredna grana ikada i postojale u pravom smislu. Ono što danas ovde može da se ponudi kao turistička zanimljivost, daleko od atrakcije, jesu tri manifestacije i činjenica da Kraljevo još uvek nema suvenir koj bi u pravom slislu bio ono što bi svako trebalo da ponese odavde. Uglavnom, ,,Veseli spust”, ,,Narcisima u pohode” i ,,Dani jorgovana”, uz nedovoljno iskorišćene potencijale seoskog turizma, sve je što se u Kraljevu nudi. Čak je i banjska poseta, zbog poznate i sve veće krize, daleko od rezultata iz nekih sada već dosta davnih vremena.

DUHOVNE SVETINJE NA PRVOM MESTU
   Međutim, ono što je bitno jeste ono što sledi, a na čemu će Klaster turizma imati svoje ,,vatreno krštenje". Naime, u pitanju je Sajam turizma koji je juče otvoren u Beogradu. Kraljevo je predstavljeno na štandu od oko 55 metara kvadratnih, koji je adekvatno uređen da na najbolji način predstavi turističku ponudu ovog dela Srbije uz sve one znamenitosti koje su samo nama primerene i po kojima smo prepoznatljivi. Naravno, kraljevački turizam se ne može zamisliti bez Studenice i Žiče, tim pre što ovaj drugi i nama bliži manastir uskoro obeležava 800 godina postojanja, pa je i suštinski deo prezentacije  u tom pravcu. No, to ne znači da neće biti kraljevačke rakije, sira, kajmaka, ali i mnogih drugih stvari koje se mogu smatrati našim još nepatentiranim brendom, a što će posetioci sajma imati prilike da vide. Možda je bitno naglasiti da kraljevački turizam nikad nije bio predstavljen na većem sajamskom prostoru nego što će to sada biti slučaj.

DA POLJOPRIVREDA I TURIZAM IDU ZAJEDNO
   Prisutnima se obratio i Jovan Nešović, koji je pozdravio činjenicu da, kako je rekao, pripadnost nečemu konačno ljudima donosi neku korist. On je rekao kako je neophodno reći koji su to pravci u razvoju turizma koje lokalna samouprava mora da zna kako bi mogla da pomogne, ali je i zamerio što u ovom trenutku niko ne zna šta je to što bi tebalo da unapredi ponudu Goča, kao i podatak da nisu izdvojena nikakva sredstva za obeležavanje 800 godina manastira Žiče. Njegova je ideja da se paralelno razvijaju poljoprivreda i turizam, a posebno je naglasio da u Kraljevu nikada nije bilo na jednom mestu više ljudi koji se bave turizmom.
   Čulo se ovde da već postoje ideje da se, recimo, od Magliča napravi mesto za život sa svim sadržajima koji to podrazumevaju, ali i sasvim nov pristup u organizavanju ,,Veselog spusta”. Nažalost, kako je istakla Radojka Savić, za sve ovo i mnoge druge planove ne postoje strateška dokumenta za koja je odgovorna lokalna samuprava.
   Uglavnom, utisak koji ostaje posle jednog ovakvog skupa je da klasterizacija turizma u Kraljevu donosi nešto novo i da će ovakav pristup uticati da se ova oblast koja je, zapravo, neiscrpni izvor materijalnih i duhovnih dobara, ali i pravi izazov za nove kreacije i ideje, uticati da se kraljevački turizam pokrene sa mrtve tačke, što i nije tako teško u gradu gde je sve ostalo jednostavno zamrlo, bez izgleda da uskoro bude bolje.Povratak na vrh strane


      TAMO-AMO PO KRALJEVU - piše Ivan Rajović
Grad koji su ubili šašavci

   • U gradu gde nema para za korisnike Narodne kuhinje, kojima je to jedini spas, a ima za pseće ujede, u gradu gde se najznačajnija medijska kuća, što znači i objektivno informisanje, svesno gasi, a klozeti za putnike srpske železnice otvaraju kao spomenici od nacionalnog značaja, nema baš neke perspektive

   I najvećim zaljubljenicima u ovaj grad postaje jasno da ovde, bar do ovih najnovijih političkih turbulencija, od kojih se očekuje da će nam koliko sutra biti bolje, života,  ili onoga što bi se moglo smatrati najminimalnijim čestitim konzumiranjem ove neopisive kosmičke pojave, više nema. Opijeni ljubavlju prema svojoj kraljevskoj naseobini sa najmanje dva zavičajna društva, nismo ni primetili kako smo postali planetarno ruglo, predmet sprdnje i poslednja rupa na svetu. Po svim statističkim pokazateljima, grad Kraljevo je najbednija destinacija u Srbiji u koju bi turisti mogli da počnu da pristižu ne bi li videli vremeplov - autentičnu bedu s kraja pretprošlog veka. A biti najbedniji u Srbiji logično podrazumeva biti najbedniji na svetu. Jedina dobit iz ovakve brige za narod jeste što smo dobili ekološki čisto područje u čijim se vodama lenjo vuku rakovi i nad čijim sivim u depresiju utonulim domovima cirkulišu ogromne količine čistog srpskog vazduha jer zagađivači ne rade, a narod nema ni za pušenje. I pored toga, a još od 1997. godine, od dolaska takozvane demokratije u naš aristokratski grad, pojedini onkolozi, otorinolaringolozi, ginekolozi, ortopedolozi, anesteziolozi,  i drugi olozi i njima slični specijalisti za politiku neprimerenih oblasti ubeđuju nas kako nam je super. Međutim, iz ove perspektive bi se dalo zaključiti kako je samo u vreme Ljubiše Jovaševića (kojem su zdušno radili o glavi) Kraljevo ličilo na grad koji ima perspektivu. Ipak, sbe skupa bi najbolje bilo zaboraviti, jer kada se konačno podvuče crta posle devet godina zvanične demokratije, rezultat je više nego poražavajući. Od ,,Magnohroma” do ,,Ibarskih novosti”, iza čijeg potpunog rasula stoje ličo eksponenti poslednje vladajuće garniture, sve je razoreno. Osim prepumpanih plata opštinskih čelnika ovde nema više ničega što bi ukazivalo na iole civilizovanu gradsku naseobinu. Kraljevo je postalo grad depresivnih ljudi bez ikakve nade u budućnost, grad onih koji bi, u najboljem slučaju, mogli da skaču sa mosta koji im je velikodušno i transparentno poklonjen.

PLIŠANA REVOLUCIJA PA BAL VAMPIRA
   Ali, poznato je da pare nikome i nikada nisu donele ništa dobro, a posebno je opasno bogatiti se pred očima gladnih, bosih, golih i depresivnih sugrađana, i to gladnih i obogaljenih koji nisu rođeni kao takvi, već onih koji su upamtili i bolja vremena i koji su se borili za pravdu i pravu demokratiju, da bi došli karijeristi i oteli nam sve.
   Energijom i zanosom Kraljevčana koji su se borili za prave vrednosti revolucijom kakva retko gde da je viđena okoristili su se oni koji su u tome najmanje učestvovali, a neretko bili i na sasvim suprotnoj strani, što se i na delu i rezultatima njihove ,,pobede" da videti. Plišana revolucija tako se pretvorila u bal vampira. Prateći hronologiju događanja od početka 1997. godine pa do danas lako se da zaključiti kakvim se mehanizmima pribegavalo da sve ono što je dalo deo sebe u borbi za demokratiju bude eliminisano. Tako se nametnuo utisak da su oterani loši, a da su na njihovo mesto svesno dovedeni još gori, što, naravno, nije tačno. Gori nisu dovedeni, oni su nametnuti. No, to je bio osnov da se ponovo vrate stari, koje gotovo likujući zauzimaju svoja stara mesta zahtevajući uz to još i izvinjenje. Sasvim logično.
   I kada se sve to zna, zar je moguće mirno, poput zombija, posmatrati kako pred našim očima, koje su štošta videle, umire jedan grad? Da prisustvujemo činjenici da svi oni koji još mogu i imaju načina pakuju svoje kofere i odlaze, da se sve značajne institucije koje su nam preostale pripremaju za preseljenje u druge gradove?

ZA ZALOGAJ BIKOVINE I ČAŠU VRUĆE
   U takvim okolnostima čelnici kraljevskog grada svojim izgladnelim i do bede osiromašenim građanima peku bika na Trgu pred zaprepašćenim bronzanim pogledom Milutinovim i dovode novokomponovanu zvezdu u usponu za basnoslovnih 700.000 dinara.
U gradu gde nema para za korisnike Narodne kuhinje, kojima je to jedini spas, a ima za pseće ujede, u gradu gde se najznačajnija medijska kuća, što znači i objektivno informisanje, svesno gasi, a klozeti za putnike srpske železnice otvaraju kao spomenici od nacionalnog značaja, nema baš neke perspektive. To nam, uostalom, i najbolje govori dokle smo stigli i kako nas nisko drže oni koji bi trebalo da brinu o našem standardu ali i ugledu. Kad i nositeljka visoke radikalske političke funkcije, sa bedžom ili bez njega, sa pozicije drugog čoveka gradske vlasti, ustvrdi kako se ovde  više budžetskih para troši na kučiće nego na korisnike Narodne kuhinje, onda nam je jasno koliko je sati. No, iz kabineta ,,tamo gde treba” teatralno se najavljuje da ,,od sutra ništa neće biti kao što je do sada bilo", ali se ništa ne menja i u fiokama istražnih organa i dalje miruju desetogodišnje prijave protiv kriminalaca, ali niko nema petlju da bilo šta konkretno preduzme. Naprotiv, kažnjavaju se oni koji na takve pojave ukazuju.
A, zašto je to tako gledano? Pa zato što Srbin, a i Kraljevčanin, logično, gledajući te cirkuzane koji su, navodno, najbolje što imamo, shvati kolika je njegova vrednost kao običnog neukog čoveka, shvati do koje je mere čestit, moralan, neiskvaren, shvati kakva je ljudska gromada među tom i takvom samozvanom političkom elitom.
   Ipak, nema više tog Kraljevčanina, koji se iole smatra očuvanim, odnosno nenapuklim, a koji ne postavlja logično pitanje: koga to ovi ljudi zajebavaju? Ili još bolje: da li je moguće da neko do te mere bude nesposoban, a da se i dalje drži vlasti kao pijanac plota?
   To što su mislili da će vrućom bikovinom sumnjivog porekla i vrućom rakijom zamazati oči narodu najbolje govori o njihovim kreativnim dometima, ali i o njihovom poštovanju građana grada u kojem su na vlasti. I šta nam drugo preostaje nego da pakujemo kofere, ili da u još jednom istorijskim trenutku potpuno posrnulog grada poverujemo da će nam, koliko od sutra, biti mnogo mnogo bolje. Iskreno, na osnovu dosadašnjeg i ličnog iskustva, mislim da nema ništa od toga dok narod ne uzme stvar u svoje ruke, jer dok smo mi mirno posmatrali, godine su nam pojeli skakavci, a grad su nam ubili šašavci. I šta sad?

TRAGIČAN EPILOG POŽARA U “BELOM DVORU”
Koban skok sa terase

   U popodnevnim satima u nedelju (u 15.35), na trećem spratu stambene zgrade u Ulici cara Dušana, došlo je do požara u porodičnom stanu Nedeljka G. (67) iz Kraljeva, koji je u pokušaju da se spase od vatrene stihije, izgubio život. Stan je u potpunosti izgoreo, a vatra se proširila na terase stanova iznad.
   Požar je lokalizovan efikasnom akcijom pripadnika Vatrogasno-spasilačke čete iz Kraljeva.Povratak na vrh strane


REAGOVANJA
Kovanlučani protiv bazne stanice

   Povodom, kako kažu, potraživanja izgradnje bazne stanice za mobilnu telefoniju na lokaciji Kovanluk - Beranovac, našoj redakciji su se obratili meštani koji se, uz podršku rukovodstva Mesne zajednice, oštro protive što je baš ova lokacija izabrana za tu namenu, budući da se, kao što je svima dobro poznato, radi o izuzetno gusto naseljenom mestu. Zabrinuti za svoju, sudbinu svoje dece i svih građana koji žive u ovom delu grada, meštani ističu da, na osnovu dosadašnjih saznanja, smatraju kako jedna  ovakva stanica zrači i utiče na živote i zdravlje dece, i svega živog u njenoj okolini.
   - Smatramo - kažu - da ovo nije jedina lokacija koja je izabrana u jednom ovako gustom naselju na teritoriji grada Kraljeva.
Mesna zajednica Kovanluk, sa svojim građanima, do sada je u više navrata uručivala sva potrebna dokumenta u odbrani od takve izgradnje, uključujući i peticiju građana, kao i sve blagovremene žalbe na donesene odluke kompetentnih gradskih organa.
   - Molimo predstavnike  lokalne samouprave da nam pomognu promenom ove lokacije, jer sudeći na osnovu  saznanja na svetskom nivou, dva svetska vrhunska stručnjaka su u toku odbrane teza o štetnosti ovakvog  zračenja. Jedan od njih,    stručnjak iz Vinče, tvrdi kako ima štetnih  jonizujućih zračenja koja razaraju tkivo i da treba oprezno postupati u takvim slučajevima. Drugi pak tvrdi da nema nikakve opasnosti.
Budući da ova i ovakva  borba mišljenja još uvek nije okončana i dokazana, kako jedna tako ni druga tvrdnja, mi ne dozvoljavamo da budemo psihički ubijani dok se takvi dokazi ne obelodane. Ali, zbog svega što znamo i što pretpostavljamo na osnovu svojih saznanja, podvlačimo da nas psihički ubija već sama pomisao na izgradnju ovakve stanice na teritoriji naše mesne zajednice -  kažu Kovanlučani i napominju da je u toku zakazivanje javne rasprave u više naselja u gradu, koja muči isti problem.
   - U prostorijama Skupštine grada Kraljeva za 13. mart su zakazane dve rasprave, jedna u 10, a naša u 12 sati - kažu meštani Kovanluka i mole sve zainteresovane građane ugroženih područja da učestvuju u ovoj raspravi.


AKO MOGU ESKIMI...
Iglu na kraljevačkoj pijaci

   Dovitljivi prodavci na pijačnim tezgama u Kraljevu dovijaju se na razne načine da se zagreju na ovdašnjim niskim temperaturama. U ,,slobodnom" vremenu latili su se odgovarajućeg alata i napravili pravi pravcati iglu. Baš kao i Eskimi. Da li su se i zagrejali u njemu, nismo baš sigurni. Za svaki slučaj, flaša sa ,,kratkim" pićem krasi ulaz u ovu kuću sa krajnjeg severa.Povratak na vrh strane


BOGUTOVAC
U “renou” otkriveno kilo heroina


   Zajedničkim radom  kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Policijske uprave u Kraljevu, danas je  uhapšen Dino B. (26) iz Niša, zbog osnova sumnje da se bavi krijumčarenjem narkotika.
Oko 13,00 časova, na magistralnom putu Kraljevo - Raška, u Bogutovcu kod Kraljeva zaustavljeno je putničko motorno vozilo marke "reno", kraljevačke registracije, u kojem su u odevnom predmetu suvozača Dina B. pronađena dva paketa sa nepoznatim prahom braon boje za koji se sumnja da je opojna droga heroin, bruto mase 1.040 grama.
Vrednost oduzete robe na crnom tržištu iznosi oko 15.000 evra.
Uviđaj je izvršio istražni sudija Okružnog suda u prisustvu Okružnog javnog tužioca i kraljevačke policije.
Pripadnici kraljevačke kriminalističke policije Dinu B. su odredili zadržavanje u trajanju  do  48 sati, nakon čega je uz krivičnu prijavu priveden istražnom sudiji Okružnog suda u Kraljevu.


PRITVORENA BLAGAJNICA
Proneverila tri miliona dinara

   Zbog osnovane sumnje da je izvršila krivišna dela pronevere i falsifikovanja službene isprave, istražnom sudiji Okružnog suda u Kraljevu privedena je Ljiljana T. (52) iz Žiče, Ljiljana T. je u toku 2007. i 2008. godine, u svojstvu blagajnice Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, u nameri pribavljanja koristi za sebe, prisvojila novac u iznosu od oko tri miliona dinara koji joj je bio poveren u radu, tako što je prilikom naplaćivanja usluga koje je pružao Zavod deo novca zadržavala za sebe. U cilju prikrivanja pronevere, uništavala je deo priznanica i sačinjavala neistinite dnevne naloge za knjiženje blagajne.
   Sudija je Ljiljani T. odredio pritvor do mesec dana.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

KRALJEVAČKI SLIKAR U BEOGRADU - piše Dragan Bajović
Leonardo i Vlastimir

   • Potkraj prošle nedelje u Poslovnom klubu "Jugoimporta" u Novom Beogradu, otvorena je izložba kraljevačkog slikara Vlastimira Spasojevića Evča

   Izložbu je otvorio Slobodan Marinković, vajar, slikar i ikonopisac iz Kraljeva. Marinković je akademski vajar i, svakako, da podržava tog čudesnog renesansnog slikara Leonarda Da Vinčija
"Leonardo Da Vinči, italijanski umetnik i pronalazač, rođen potkraj 15. veka u Firenci, snažno utiče na kraljevačkog slikara Vlastimira D. Spasojević Evča", rekao je Marinković.
Taj veliki renesansni majstor slikarstva, čije tragove prati Spasojević, proslavio se i kao vajar, arhitekta, inženjer i naučnik.
Marinković dalje govori: "Univerzalno stvaralački vaspitan i renesansno svastran, Spasojević hrabro uzima za svoju temu Leonarda… Razmišljajući o Leonardu, Spasojević tokom pet godina stvara omaž pod nazivom "Posvećene molitve".
Spasojevićevu izložbu organizovao je naš sugrađanin Nebojša Suša. On se postarao da se na Bulevaru umetnosti u Novom Beogradu, gde se nalazi Poslovni klub "Jugoimporta", okupe Kraljevčani i svi drugi ljubitelji umetnosti.
Spasojević je jedan od retkih kraljevačkih slikara  koji za život zarađuje baveći se umetnošću, ali i uslugama opreme slika i fotografija. On u svom ateljeu u Hajduk Veljkovoj pokušava da objasni Kraljevčanima da je umetnost važnija od politike. Poput Leonarda, koji je bio vešt u raznim disciplinama, Spasojević ovde slika i daje svojim i umetničkim delima drugih autora konačni oblik.



IZLOŽBA O NADEŽDI PETROVIĆ I SAVREMENICIMA - piše Bojana Milosavljević
Ličnost ispred svoga vremena

   • U Narodnom muzeju Kraljeva sinoć otvorena izložba slika iz zbirke ,,Nadežda i savremenici", koja je deo umetničkog fonda Galerije ,,Nadežda Petrović" - Čačak. Autori izložbe i kataloga su Mirjana Racković i Nadica Lišanin. Postavka traje tokom marta

   Nadežda Petrović, začetnik i sinonim srpske moderne u slikarstvu, tematski posvećena isključivo nacionalnim i tradicionalnim elementima i motivima, rođena je u Čačku 1873. godine u učiteljskoj porodici. Od 1879. do 1884. godine sa roditeljima živi u Karanovcu (Kraljevu). Višu žensku školu završava u Beogradu, a tu i uči slikarstvo kod Đorđa Krstića i Kirila Kutlika. U Minhenu je učenje i usavršavanje nastavila u ateljeima uglednih slikara (Ažbe, Ekster, Janko). Ova žena evropski obrazovana u zaostaloj Srbiji počinje da radi kao nastavnik crtanja i istovremeno se snažno angažuje u organizovanju jugoslovenskih izložbi, kao i umetničkoj koloniji u Sićevu.
Prvu samostalnu izložbu Nadežda Petrović priredila je u Beogradu 1900. godine; potom je izlagala na Jesenjem salonu u Parizu i Međunarodnoj izložbi u Rimu. Umetnik i patriota, Nadežda je kao bolničarka dobrovoljac učestvovala u balkanskim i Prvom svetskom ratu. Od posledica tifusa umrla je 1915. godine u vojnoj bolnici u Valjevu. Njena umetnička zaostavština je oko dve stotine slika.

PRAVI NACIONALNI SLIKAR
   Memorijal Nadežda Petrović ustanovljen je 1960. godine kao podsećanje na delo i život rođene Čačanke, na njeno veliko angažovanje povodom Prve jugoslovenske umetničke izložbe (1904). Naredne godine osnovana je u njenom rodnom gradu Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović", koja od Skupštine opštine preuzima organizovanje tradicionalne bijenalne izložbe. Do danas je to najstarija kontinuirana likovna manifestacija u zemlji, kojom Galerija i Čačak dospevaju u sam vrh srpske likovne scene.
   Galerija je zdušno pristupila formiranju umetničkog fonda iz koga i nastaje zbirka ,,Nadežda i savremenici", kasnije dopunjavana kroz otkupe i poklone. Zbirku čine njene i slike njenih savremenika do 1950. godine, koji su umetničku zrelost većinom dostigli u periodu između dva svetska rata. Iako pomenuta zbirka nije velika, postoji dragocena nit koja objedinjuje slike u njoj - svi autori školovali su se u Evropi, većinom u Beču i Minhenu, što je zbirci dalo stilsku raznorodnost, budući da su umetnici pripadali različitim pravcima i poetikama. U galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu izloženo je 37 radova iz zbirke ,,Nadežda i savremenici". Najznačajniji autor je sama Petrovićeva, sa deset slika, ali tu su i: Beta Vukanović, Borivoje Stevanović, Nikola Biševac, Sava Šumanović i mnoga druga velika imena srpske likovne scene do sredine DžDž veka.
Kako Mirjana Racković piše u kataloškom tekstu za izložbu ,,Nadežda i savremenici", ona je bila evropski moderan umetnik i začetnik srpske moderne umetnosti:
,,... Nadežda je uspela da u svom delu pomiri naizgled nepomirljivo - da stilski svoje slikarstvo potpuno okrene savremenim evropskim tokovima (ekspresionizmu, fovizmu i impresionizmu), ali da, istovremeno, po tematici ostane skoro isključivo nacionalni slikar. Danas, pošto je protekao skoro ceo jedan vek od Nadeždine smrti, možemo reći da je ona, u stvari, ne samo začetnik srpske moderne umetnosti, već i njena najmarkantnija ličnost, kako zbog svog nesebičnog patriotskog angažmana, tako i zbog avangardnog karaktera stilske orijentacije i objektivne umetničke vrednosti njenog slikarskog dela."
  Sinoćna izložba slovi kao još jedan dobar primer međugradske i komšijske saradnje Narodnog muzeja Kraljeva i Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović" iz Čačka. Tokom narednih mesec dana približiće nam izuzetnu stvaralačku ličnost obrazovane Srpkinje koja je kao životnu misiju imala potrebu da ljude spaja, a u ratnoj tragediji i teši i leči (što je i sama platila životom). Istovremeno, dobićemo jasan pogled na pojedina dela drugih srpskih istaknutih slikara čiji je rad obeležavao čitavu jednu stvaralačku epohu.



KRALJEVČANI PO BELOM SVETU
Hadži Milena u Požegi

   Kraljevačka slikarka i medijum Hadži Milena Marija Magdalena Kovačević održala je predavanje u Svečanoj sali Skupštine opštine Požega. Hadži Milena, koja je prošle godine imala izložbu slika  u Požegi,  govorila je o temi "Moć pozitivne energije". Nju je predstavio pisac i sekretar za društvene delatnosti opštine Požega Rade Vučićević.
"Milena je, rekao je Vučićević, ugledna osoba koja je bila učesnik na mnogim svetskim kongresima posvećenim pozitivnoj energiji".
   Sada Hadži Milena govori o lošem uticaju raznih sekti na mlađu populaciju širom planete. Pre tri godine u ovdašnjem pozorištu, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Kraljeva, govorila je sa svojim nemačkim prijateljima o svetskom duhovnom miru.



“DIREKTAN PRIKAZ SRPSKIH STRADANJA” ISTORIČARKE SILVIJE KREJAKOVIĆ
Kako temu stradanja u ratu uključiti u edukaciju mladih

   Nakon prijema i razmatranja pristiglih odgovora i prijava na Poziv za učešće u mapiranju i afirmaciji projekata i procesa interkulturnog dijaloga u Republici Srbiji Radna grupa za očuvanje kulturne raznolikosti i interkulturnog dijaloga je na sastancima održanim u Ministarstvu kulture, posle sadržajne rasprave i rangiranja projekata, donela odluku da, umesto planiranih deset, podrži sledećih petnaest projekata institucija, organizacija i pojedinaca. Među 15 projekata iz Srbije i moj rad ,,Šta se krije u knjigama? U spomen na žrtve Drugog svetskog rata”. Ovim projektom, prvi put realizovanim u Jad Vašemu na Međunarodnoj konferenciji o holokaustu, u julu 2008. (Srbija se tada predstavila sa tri rada: Svetlane Spajić - etnomuzikologa, protosinđela SPC Jovana Ćulibrka i ovim, autorskim), Srbija se predstavlja u godini evropskog interkulturalnog dijaloga.
U selekciji petnaest projekata radna grupa se rukovodila težnjom da identifikuje one forme pripreme, praktikovanja i promišljanja interkulturnih dijaloga koje su po konceptima relevantne na evropskom i svetskom nivou a u sadržajnom i produkcijskom smislu obogađene i lokalno važnom, inovativnom, prepoznatljivom ili za datu oblast kritičnom tematikom. Svi izabrani projekti i programi biće u narednim mesecima dokumentovani i predstavljeni na veb sajtu njnjnj.redž.b92.net/ikd. Jedan broj projekata, koji u datim uslovima nije dobio podršku, biće po pozivu Radne grupe naknadno uključen u proces mapiranja.KAKO I ZAŠTO JE NASTAO?
Projekat ,,Šta se krije u knjigama? U spomen na žrtve Drugog svetskog rata", nastao je kao odgovor na izazove: kako temu stradanja u ratu, istoriografske podatke o  stradanju civila: Srba, Roma, čitavih zajednica Jevreja, Rusa, izbeglih posle Oktobarske revolucije, Jermena, izbeglica Slovenaca,  izgnanih iz NDH, sa Kosova - uključiti u edukaciju mladih? Na primeru rada memorijalnog centra Jad Vašemu u Jerusalimu, gde je ova zamisao prvi put realizovana, potvrđeno je da je  edukacija mladih o stradanjima u ratu, kroz prezentacije, radionice, najbolji  metod osude zločina, nacizma i totalitarnih sistema. Zajedničko stradanje ovih različitih nacionalnih, socijalnih, etničkih, verskih grupa, predstavlja se na zajedničkom mikroplanu: lokalnoj sredini, pred današnjom različitom populacijom mladih, često marginalizovanih u klasičnom obrazovanju. U školama na gradskoj periferiji, socijalna i društvena diferencijacija, još je izraženija. Zato je prioritet radionice, da kao učesnike, aktere  i posmatrače,  uključi  decu iz ovih škola.

KAKO I O ČEMU GOVORI?
Forma: direktan prikaz stravičnih podataka i fotografija sa stratišta, nije primeren senzibilitetu dece. Obilje istoriografske građe, sukobi između istraženog i proklamovanog, stereotipi istrošeni u ideologizaciji poslednjih decenija, istraživače prošlosti vode u neophodne potrage za  specifičnim modelima predstavljanja istoriografske građe. Inovativan pristup istoriji odredio je da se u ovom radu svi istoriografski  podaci  transformišu u formu blisku poimanju mladih danas - radionicu, koja ima elemente Pozorišta potlačenih, po tome što podstiče razvoj socijalnog mišljenja i svesti o prošlosti obeleženoj pritiscima, tlačenjem, uništenjem (Boal Augusto, Pozorište potlačenog,  2004); žanr simbolizam.
Sadržaj: priča ima nekoliko slojeva - istureni, prikazni, gde nas izmišljeni likovi Arhivari (4), protagonisti, čuvari knjiga iz gradskih biblioteka u Kraljevu i Kragujevcu i oblasnih biblioteka u Beogradu (staro Sajmište) i u Jasenovcu, suočavaju sa problemom uništenja svojih edicija, što iznose, u formi izveštaja,  pred  Međunarodnog istražitelja za pitanje uništenja knjiga -   posrednog antagonistu, u ovom slučaju. Dublji sloj priče ovih imaginarnih likova, skriveno značenje - da je svaka biblioteka u stvari stratište, a da je svaka knjiga napisana na srpskom, hebrejskom, romskom, ruskom, slovenačkom jeziku - jedna ljudska žrtva, istrgnuta iz okruženja porodice, bližnjih... otkriva se na kraju. Radionica završava projektovanjem strana ,,Pomenika", gde svaka stranica predstavlja jednu žrtvu, a umesto autora knjiga, ispod fotografije je ime žrtve. Svaka knjiga imala je sopstvenu vrednost, sadržaj, neponovljiv kao i životi žrtava za svog trajanja. Predstavljanjem personalizovanih slajdova - strana iz ,,Pomenika” na kraju programa, stvara se međusobni odnos, saosećanje, bliskost sa ljudima u vremenskoj vertikali, ali i savremenicima, osobama iz okruženja - horizontale sadašnjosti. 
Cilj projekta prepoznat u tome da se - na primeru zajedničke prošlosti, kao osnovi, u svesti današnjice, među mladima uspostavi interkulturalni dijalog i emituje zajednička, antiratna poruka, ostvaren je u Izraelu, zemlji permanentnih verskih, političkih  i vojnih sukoba. Ostvarenje projekta u kontekstu sredine iz koje sadržaj radionice potiče, angažovanjem radne grupe i podrškom Ministarstva kulture, bio je korak koji sledi, kada je načinjen u prvoj etapnoj stanici  u  realizovanju,  u OŠ ,,Jovo Kursula" u Kraljevu, sa decom koja su ne samo iz lokalne sredine, među kojima je veliki broj Roma, već i iz izbegličkih porodica iz Hrvatske i Bosne, kao i iz još prisutnijeg miljea - raseljenih sa Kosova i Metohije.

BORBA SA SCILAMA I HARIBDAMA SAVREMENE EPOHE
Ne znam da li vam moja lična i profesionalna solidarnost u vašim mukama da se izborite sa Scilama i Haridbama savremene epohe može nešto da znači. Kao istraživač prošlosti, moram da kažem da bismo gašenjem, ili lošim statusom ,,Ibarskih”, mi, istoričari, izgubili najvažniji istorijski izvor sa ovog područja, nezaobilazan u daljim istraživanjima istorije novog veka. Rečju, odakle ćemo saznavati i budućim naraštajima prenositi - šta se to i kako dešavalo u ovom gradu na kraju prve decenije nadolazećeg veka? 
Izvinite na ovom uvodu, ali i sama sam rezignirana postupcima lokalne vlasti i stalnom dilemom da li pomake treba činiti, ili se uljuljkati čekajući platu koja će, valjda, doći. Ministarstvo kulture i Srpska pravoslavna crkva, a ne volja lokalnih vlastodržaca, podržali su oba puta moj odlazak u Jerusalim, da kao kustos-istoričar predstavim srpska stradanja u Drugom svetskom ratu, u najvećem memorijalnom centru u svetu - Jad Vašemu.
Srdačno zahvaljujem na svim dosadašnjim vestima, izveštajima, osvrtima na našu muzejsku delatnost, koji su bili pravovremeni, objektivni i za nas - podsticajni!
Silvija Krejaković, istoričarka



ŠESTA BESPLATNIH RADIONICA ODRŽANA U KRALJEVU
Kompjuteri kao pomoć, a ne kao problem

   Medija centar i Informatika a.d. održali su u sredu u Kraljevu šestu radionicu u okviru projekta ,,Podrška u rešavanju problema računarskih sistema malih i srednjih preduzeća".
Prethodne radionice, održane u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Užicu, ukazale su na to da postoji veliko interesovanje za ovakvu vrstu stručne pomoći i podrške malim i srednjim preduzećima. Učesnici radionica su isticali da im je često potrebna pomoć i savet u radu sa računarskim sistemima, a da nemaju kome da se obrate.
Najčešća pitanja tokom radionice bila su kako od virusa zaštititi kompjutere starije generacije, kako najlakše softver prilagoditi promenama koje zahtevaju ISO standardi, koje su prednosti ADSL-a, kako najbezbednije sačuvati podatke, na kojim medijima i kojeg kvaliteta i kako informacioni sistem prilagoditi konkretnim delatnostima firme.
Stručnjaci Informatike a.d. iz Beograda u oblasti zaštite, održavanja sistema i umrežavanja informacionih sistema, na radionicama su odgovarali na pitanja učesnika. Oni su praktičnim primerima predstavili informacione tehnologije koje su neophodne za poslovanje i pokazali da uvođenje informacionih sistema može da bude brzo, jednostavno i pristupačno.
Projekat ,,Podrška u rešavanju problema računarskih sistema malih i srednjih preduzeća u Srbiji" započet je sa ciljem da se odgovori na rastuće potrebe ovih preduzeća prilikom upotrebe informacionih tehnologija u poslovanju. Projekat su podržali Privredna komora Srbije i Republička agencija za mala i srednja preduzeća i razvoj preduzetništva.
Naredna radionica će biti održana u Sremskoj Mitrovici 5. marta.



KULTURNI CENTAR RIBNICA
Sveti Sava i Vizantija

   U galeriji Kulturnog centra Ribnica sinoć je akademik Živojin Andrejić održao predavanje ,,Sveti Sava i Vizantija". Beseda je, inače, bila predviđena za proteklu sedmicu, ali je zbog vremenskih nepogoda odložena. U ovoj ustanovi u Ribnici pripremljen je ciklus ,,Srpski voždovi otačastva", u kojem je predavanje akademika Andrejića bilo prvo. Posetioci Kulturnog centra moći će da slušaju predavnja i o još nekoliko istorijskih ličnosti srpske istorije: caru Dušanu, despotu Stefanu Lazareviću i voždu Karađorđu Petroviću.Povratak na vrh strane


SPORT

KOŠARKA-PRVA (SVISLAJON) LIGA - piše Zoran Bačarević
Derbi u Kraljevu, u nedelju

  • U 22. kolu pobeda Mašinca (77:70 protiv Radničkog II), poraz Sloge u Novom Sadu (80:86) • Derbi začelja 23. kola u nedelju od 18 časova

   Još jedan gradski, kraljevački, derbi Sloga-Mašinac u nedelju od 18 časova u Hali sportova može (a ne mora) da odluči o konačnom plasmanu oba kraljevačka ligaša, ali i još poneke ekipe u ovogodišnjoj sezoni u Svislajon ligi. Isključivo u njenom ,,donjem domu", bliže, ova utakmica može da  odluči o tome koje će dve ekipe od jeseni stepenicu niže. U nedeljni susret Sloga i Mašinac ulaze sa po osam pobeda i 14 poraza, a nekakve ,,odokane" procene govore da bi za spas bilo potrebno (najmanje) deset!
U utakmicama 22. kola u utorak Mašinac je slavio kao domaćin, a Sloga još jednom poražena u gostima.
Mašinac je dočekao ekipu Radničkog iz Novog Sada, koja je praktično prebrinula sve brige oko opstanka i u meč ušla rasterećena. Ruke su, međutim, drhtale domaćim igračima, koji su na isteku 6. minuta imali minus od devet koševa (8:17), a na kraju prvog ,,semestra" šest (20:26). U nastavku je momčadija Zorana Petrovića ,,smirila ruke", posebno u poslednja dva minuta prvog poluvremena, kada je serijom od 14:2 rezultat 26:31 ,,preveden" na, ispostavilo se, nedostižnih plus sedam za domaćina (40:33). Nastavak susreta doneo je daleko sigurniju igru Mašinca. Miloš Marković pre svih, ali i Nikola Tutuš, pa i Srđan Živković, nemilosrdno su punili koš Novosađana. Kada je u 36. minutu Marković sa dve uzastopne ,,trojke" obezbedio plus 15 za mašinac (72:57), bilo je jasno da bodovi ostaju u Kraljevu. Domaćinu je preostalo da utakmicu rutinski privede kraju za konačnih Mašinac - Radnički (NS) 77:70 (20:26, 20:7, 21:17, 16:20). Zvezda večeri bio je svakako Miloš Marković sa 28 koševa i indeksom 30, Živković je postigao 12, a Tutuš 11 koševa.
Košarkaši Sloge u Novom Sadu nisu uspeli da osvoje bodove ,,na strani" koji spas znače, i pored toga što su vodili veći deo susreta, a prvu deonicu dobili sa 27:21. Popustili su u završnici meča, pa je Novi Sad zabeležio pobedu od 86:80 (21:27, 18:21, 26:13, 21:19). saša Stefanović sa 18 i Milan Trtić sa 19 bili su najefikasniji u ekipi Sloge, a kod Novog Sada Martinović je sa 22 koša i indeksom 27 bio najbolji akter utakmice.
Derbi začelja 23. kola Svislajon lige Sloga-Mašinac igra se u nedelju, a počeće u 18 časova. Nominalni domaćin je Sloga, koja je dobila prvi meč u ovoj sezoni, kada je Mašinac bio ,,domaćin".



KOŠARKA - PRVA LIGA (ŽENE)
Porazi od Vojvođanki

   • U Kraljevu ŽKK Kraljevo - Vojvodina 74:82, u Vršcu Hemofarm-Kraljevo 90:44 • U nedeljnom kolu Kraljevčanke gostuju u Čelarevu

   U dva februarska ledena dana košarkašice Kraljeva još jednom su ,,zaleđene" kada je u pitanju sopstveni (kraljevački) parket, ali i onaj daleko sverniji, u Vršcu. U utakmici 17. kola (odigranoj unapred) ekipa novosadske Vojvodine prošlog petka u Kraljevu zabeležila je očekivanu pobedu: Novosađanke su u Hali sportova pobedile sa ,,pristojnih" osam koševa razlike - 82:74 za Vojvodinu.
U redovnom, 16. kolu, Kraljevčanke su već sutradan gostovale u Vršcu. ,,Ženska momčad" Marine Maljković nije imala nimalo sažaljenja prema mladim Kraljevčankama iz vrtloga začelja tabele i slavila je više nego ubedljivu pobedu od 90:44 (23:5, 22:10, 25:9, 20:20). Prosta ,,računica" kaže da su tek u poslednjem kvartalu gošće došle do daha, kada su postigle koševe koliko, bezmalo, kao u prva tri. Više od polovine postigle su, opet,  Mihailovićeva (15) i Velisavljevićeva (13), a kod domaće ekipe eks Kraljevčanka Hana Tihamirava ,,skromnih" osam.
Pošto su utakmicu protiv Vojvodine odigrale unapred, igračice ŽKK Kraljevo ovog vikenda u 18. kolu gostovaće u Čelarevu i u nedelju igrati protiv istoimene ekipe. Ekipu će predvoditi Vladimir Andrić, pošto je posle serije poraza i ,,prijateljskog ubeđivanja" sa rukovodstvom kluba ekipu napustio dosadašnji trener Petar Marković.



U VRNJAČKOJ BANJI OTVORENA SPORTSKA HALA - piše Stole Petković
Lepa spolja, još lepša unutra

   U Vrnjačkoj Banji svečano je otvorena sportska hala koja nosi ime proslavljenog asa Vlada Divca. U velelepnoj dvorani, koja ima 1.200 mesta za sedenje, Sportski savez Vrnjačke Banje organizovao je prigodan program. Najpre je otvoren muzej posvećen Vladu Divcu, koji se nalazi u sklopu hale. Potom je odigrana i revijalna utakmica, čiji su akteri bili košarkaši kraljevačkog prvoligaša Sloge i ekipa Divac i prijatelji. U sastavu ove ekipe bili su Slaviša Koprivica, Mićo Berić, Goran Pitić, glumac Zoran Cvijanović, tri Miloša - Pejić, Mijajlović i Babić, Milašinović… Bio je tu i Žarko Paspalj, koji se nije pojavio na terenu, a Predrag Danilović je bio u ulozi arbitra. Na kraju, posle uzbudljivog finiša, rezultat je glasio 83:82 za Divca i prijatelje.
   Na otvaranju sportske hale bio je i potpredsednik Srbije Ivica Dačić, kao i drugi ugledni gosti iz sveta sporta i politike.



PREDSTAVLJAMO VAM: PETAR POPOVIĆ, USPEŠNI SUDIJA, KONTROLOR I PREDAVAČ
Devet dugih rangova

   • Petar Popović je fudbalsku karijeru započeo 1967. godine u Užicu. Golman je bilo njegovo fudbalsko opredeljenje, a među stative stao je u drugoligašu Slobodi. Ubrzo se pročulo za talentovanog vratara i stigao je u kraljevačku Slogu. Potom je put vodio u Magnohrom, da bi se konačno skrasio u Autotransportu

  - Bio sam jedan od inicijatora osnivanja ovog kluba, 1973. godine. Bili smo dobro organizovani, išli iz ranga u rang i domogli se tadašnje Lige kraljevačkog regiona. Lepe me uspomene vežu za taj deo karijere. Uostalom, u ,,Autotransportu” sam proveo kao radnik tri decenije - podseća Pero.
Bez fudbala se, naravno, nije moglo. Ova ,,najvažnija sporedna stvar na svetu" igra se od rane do pozne mladosti, a sledeća ljubav je svakako deljenje fudbalske pravde na zelenom pravougaoniku:
- Ispit za fudbalskog sudiju položio sam 15. aprila 1975. godine. Toga se sećam kao juče da je bilo. U komisiji sve sami doajeni u ovoj branši: Miodrag Popović Popac, Mihajlo Đorđević Milapica i Mirko Španović. Kao ,,čovek u crnom" ostao sam do 1995. godine - sa ponosom priča Petar.
Za dvadeset godina promenio je čak devet rangova:
- Sudio sam u toliko rangova počev od Opštinske lige - kaže Petar. - Posle početnog ranga, lige FSO Kraljevo, usledile su Međuopštinska i Ibarska liga, zatim Zona, Druga srpska Jug, zatim i Centar, Srpska i, na kraju, tadašnja Međurepublička liga.
Ovaj rang je tih osamdesetih godina bio Prva liga u malom. Sada bi to bila međudržavna. Bila je sastavljena od ekipa iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i pokrajine Kosovo.
- Tada nismo bili svesni da će ta liga za sadašnje prilike biti nešto nezamislivo - priča Pero i dodaje da je samo ,,zahvaljujući" tadašnjim ,,moćnicima" propustio priliku da se domogne jedinstvene liste sudija za Prvu i Drugu ligu. No, to je sada prošlost. Ali, pamti se!
Odsudio je oko 2.000 utakmica. Uglavnom sa pištaljkom. Ipak, u jednoj polusezoni u Zoni imao je zastavicu u rukama.
Kada suđenju dođe kraj, slede dužnosti delegata. Dugo je bio na Srpskoj ligi, sedam godina, a zatim na Zoni. Predavač je na seminarima, član IO FSO Kraljevo, a na listi je onih koji daju kontrole mladim sudijama: uslovne i izlazne.
Do sada je seminare koje su organizovali njegove kolege i on prošlo i uspešno položilo oko 300 kandidata. Sada ih ima na gotovo svim ligama u Srbiji.

ŽELJA ZVANA KOLUBARA
Po dolasku u kraljevačku Slogu, Pero je zapao za oko misionarima Kolubare iz Lazarevca. Bio je na pragu da ode iz redova belih, ali…
- Tadašnji golman, sada počivši Boško Kajganić, odvratio me je od te namere i nisam promenio sredinu.

EKSKURZIJE
Pero radi sa suprugom Desom u turističkoj agenciji ,,Tomašturs". Veoma uspešno. Često sa grupama i ekskurzijama odlazi u mnoge gradove:
- To je prilika da još jednom, ali u drugoj ulozi, obiđem mesta gde sam sudio mečeve. Svuda imam prijatelje i srećan sam zbog toga.

PRST NA ČELO U SAVEZU
Kraljevačkih sudija ima na svim stepenima takmičenja. Jedino ih nema na Prvoj Telekom ligi:
- To je odraz lošeg rada ljudi u Savezu, pre svega Raškom okrugu. Očigledno da je slab ili nedovoljan rad sa sudijama. Svedoci smo da su ovih godina uglavnom sudije i delegati padali sa lista i niko nije prstom mrdnuo. Isti je slučaj sa klubovima. Neverovatno da u Zoni nemamo predstavnika. U Raškom okrugu kite se i ponose Tutinom, Jošanicom, Novim Selom. Svaka čast, ali to, priznaćete, nije to...



VATERPOLO - KUP SRBIJE ZA JUNIORE
Kraljevčanima tri pobede

   Na kvalifikacionom turniru Kupa Srbije za igrače do 18 godina, koji je održan u Nišu, vaterpolisti VPK Kraljevo zauzeli su treće mesto, zabeleživši tri pobede i doživevši dva poraza. Učestvovalo je šest ekipa sa teritorije Centralne i Južne Srbije. Ispred Kraljevčana, plasirale su se ekipe Niš I i Niš II, koje su kraljevačke vaterpoliste savladale sa 13:16 odnosno 7:3. Kraljevčani su, opet, slavili protiv Šapca (7:3), kruševačke Rasine (12:4) i vrnjačkog Goča (7:5). Poraz od Nišlija više nego bilo šta ,,opravdava'' podatak da niški vaterpolisti imaju deset treninga nedeljno u toku cele godine, dok kraljevački četiri puta nedeljno (devet meseci u godini), kombijem putuju na bazene u Vrnjačkoj Banji i Kruševcu:
   - Ekipa je pokazala veliku borbenost, pružila takoreći maksimum, ali nedostatak kondicije i malo sportske sreće protiv već iskusnih momaka sa Čaira u poslednjoj četvrtini uskratili su nam plasman u finale Kupa Srbije - komentariše nastup mladih kraljevačkih vaterpolista u Nišu trener PVK Kraljevo Milan genčević.
   Sezona (zimska) za kraljevačke vaterpoliste nastavlja se 10. marta, kada će selekcija PVK Kraljevo, igrači do 14 godina, učestvovati na turniru Centralne i Južne Srbije u Leskovcu.



IN MEMORIAM
Nedeljko Gizdavić 1941 - 2009.

   Pored velike ljubavi prema svom profesionalnom poslu, Nedeljko artikuliše svoju ljubav prema sportu, i to smučanju, a kasnije i prema karate sportu. Ostavio je veliki trag u razvoju ova dva sporta. Od 1985. godine pa do današnjeg dana je član predsedništva Smučarskog kluba Goč Kraljevo, kada je inspirisan zimskim Olimpijskim igrama 1984. godine u Sarajevu, sa grupom svojih prijatelja, osnovao Smučarski klub Goč i zajedno sa njima izgradio smučarsku stazu na Goču, kao i žičaru, ski-liftove i smučarski dom, i Kraljevčanima omogućio da se smučaju na svojoj planini Goč. Uporedo sa smučanjem, na molbu svojih prijatelja, braće Kočović, uključuje se aktivno u karate sport kao sportski funkcioner, prvo kao član predsedništva Karate kluba Sloga, kasnije postaje član predsedništva Karate saveza velike Jugoslavije, da bi 1990. godine došao na čelo Karate saveza Jugoslavije u svojstvu predsednika. Pod Nedeljkovim vođstvom Karate savez Jugoslavije postiže najbolje sprtske rezultate, naši karatisti osvajaju medalje širom Evrope i sveta. Godine 1992, kao predsednik Karate saveza Jugoslavije, predvodi našu reprezentaciju na Svetskom karate prvenstvu u Meksiku, gde naši takmičari osvajaju dve srebrne medalje, i tako na najbolji način predstavljaju svoju zemlju u vreme najtežih ekonomskih sankcija ikada nametnutih nekoj zemlji. Takođe, kao član predsedništva Karate saveza Jugoslavije, Nedeljko je bio jedan od organizatora Evropskog karate šampionata u Beogradu 1998. godine, gde je naša zemlja osvojila najviše medalja iako je i tada bila u teškoj finansijskoj situaciji. Ali velikim entuzijazmom i inteligencijom sve te prepreke je Nedeljko sa svojim saradnicima uspešno prebrodio i tako pokazao kako se sa malim finansijskim sredstvima organizuje Evropsko prvenstvo, gde su prvi put učestvovale i bivše jugoslovenske republike, a sada države. Nedeljko je sa svojim karatistima osvajao svetske, evropske, mediteranske, balkanske i jugoslovenske medalje, i tako postao najuspešniji društveno-sportski radnik u istoriji kraljevačkog sporta.
   I kada je sa svojim prijateljima, braćom Kočović, trebalo da piše monografiju Karate kluba Sloga i karate sporta u Kraljevu, povodom 40 godina kluba, iznenada nas je napustio, kada nam je najviše trebao.
   Njegovi prijatelji iz karate sporta Srbije neće ga nikada zaboraviti.
Počivaj u miru, dragi druže i prijatelju.
Karate klub “Sloga” Kraljevo



ODBOJKA - VINER ŠTEDIŠE LIGA
Kraljevčani i Novosađani barabar

   • U 19. kolu u Novom Sadu Vojvodina-Ribnica 3:2 • Odluka o parovima polufinala plej-ofa 6. marta, kada se sastaju Ribnica-Radnički i Crvena zvezda - Vojvodina

   Tek poslednje, 20. kolo Mini-lige za plasman od 1. do 4. mesta odrediće parove polufinala plej-ofa PS u odbojci za sezonu 2008/09. To je rezultat dve utakmice koje je novosadska Vojvodina odigrala na svom parketu prošle sedmice, a na kojima je zabeležila dve pobede, posle taj-breka. U prvoj su Novosađani savladali  Radnički KB iz Kragujevca sa 3:2, a zatim prošle nedelje, takođe kao domaćini, i kraljevačku Ribnicu istim rezultatom. Tako u poslednje kolo Vojvodina i Ribnica ulaze sa identičnim brojem bodova (28), a ko će biti treći, a ko četvrti, odlučiće utakmice u Kraljevu Ribnica-Radnički i u Beogradu Crvena zvezda - Vojvodina.
   U nedelju uveče u novosadskom SPENS-u i pred kamerama RTS još jedna ,,već viđena" odbojkaška predstava, kada su u pitanju susreti Vojvodine i Ribnice, posebno kada je u pitanju konačan učinak Kraljevčana. Gosti su uspešno otvorili meč, imali priliku da ubedljivije ,,grogiraju" protivnika, a uspeli su to tek na razliku. U drugom je ,,došao k sebi" prvi korektor Vojvodine Konstantin Čupković, koji je u prvom bio inferioran u odnosu na rivala sa suprotne strane Radovana Gavrilovića - domaćin je poravnao. Opet su gosti iz Kraljeva uzeli domaćina pod svoje, poveli sa 2:1, da bi u četvrtom trener Vojvodine Salatić u igru uveo rezervistu Veselinovića. Vojvodina je stabilizovala prijem, poravnala rezultat, a na krilima preokreta osvojila i taj-brek za konačnih Vojvodina -Ribnica 3:2 (26:28, 25:20, 17:25, 25:22, 17:15). Domaćinu je pripao slađi deo podeljenog ,,kolača", sve da bi se obezbedila neizvesna završnica Mini-lige i konačan raspored za predstojeći plej-of.
   U pobedničkoj ekipi Konstantin Čupković je i ovoga puta bio najuspešniji sa 33 poena, Vemić je osvojio 15, a Petrović 14. U redovima Ribnice još jednom se ,,raspucao" već pomenuti Radovan Gavrilović osvojivši 29 poena, Uroš Kovačević bio je ,,drugi" sa 20, a iskusni Vladan Đorđević na još jednom odbojkaškom maratonu uknjižio je pored svog imena 16.
   Zbog finala Kupa Srbije u odbojci naredno, 20. kolo Mini-lige biće odigrano u petak, 6. marta. U njemu će se sastati u Kraljevu Ribnica-Radnički, a u Beogradu Crvena zvezda - Vojvodina. Radnički je već praktično obezbedio startnu poziciju broj 1, a Ribnica će protiv Kragujevčana ,,juriti" treću poziciju, bolje rečeno ,,birati" rivala za polufinale plej-ofa, između Kragujevčana i Beograđana.



PLIVANJE
Tri srebra iz Kruševca

   Tri srebrna odličja, plus bronzane medalje u štafeti i solo, osvojili su takmičari PVK Kraljevo nastupajući u 3. kolu na zimskom prvenstvu Centralne Srbije prošle subote u Kruševcu. U konkurenciji 16 klubova i 421 plivača srebrne medalje osvojili su Kristina Pantović (50 metara leđno), Sara Miladinović (50 metara prsno) i Jovan Mladenović (50 metara leđno). Bronzane medalje pripale su i štafeti 4h10 metara kraul (Anđela Milenković, Isidora Adnan, Kristina Pantović, Sara Miladinović), dok je Kristina Pantović osvojila ,,pride" i bronzanu medalju na 50 m delfin.
   - Posle trećeg kola, u konkurenciji 18 klubova, PVK Kraljevo je trenutno osmi. Jedini smo klub među 18 bez zatvorenog bazena, treniramo samo tri puta nedeljno, tako da je i ovaj plasman veliki uspeh - kaže posle još jednog nastupa najmlađih kraljevačkih plivača njihov trener Milica Milanović.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive