Preuzmite PDF verziju
novog broja "Ibarskih"

Preuzmite PDF verziju
novog broja "Ibarskih"
Internet izdanje - 20. mart 2009. godine

R e k l a m n i   l i n k o v i !

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Zahtev odbornika SRS-a i NS-a da se najpre raspravlja o zloupotrebama budžeta
,,Korenite promene u razvoju grada"
Ratni veterani tuže državu i blokiraju Univerzijadu
Crnu Reku nacrnili kormorani
Osigurajmo od štete svaki stan i svaku kuću!
Uhapšena budžetska mafija!
Pet godina od napada na srpske enklave, crkve i manastire na kosmetu
Da se ,,milosrdni anđeo” ne ponovi
Kako povećati ,,vidljivost” sindikata
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Košarka, fudbal, boks, odbojka


JEDANAESTA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA - piše Slobodan Rajić
Zahtev odbornika SRS-a i NS-a da se najpre raspravlja o zloupotrebama budžeta

   • Odbornici SRS i NS u višečasovnoj raspravi iznosili niz promera zloupotreba iz nalaza budžetskog inspektora i tražili odgovornost pojedinaca, ne samo do sada uhapšenih • Do zaključenja ovog broja našeg lista, zbog ovog zahteva SRS i NS, Skupština još nije prešla na usvajanje dnevnog reda

   Jučerašnja jedanaesta sednica Skupštine grada Kraljeva, započeta minutom ćutanja za nedavno preminulog gradonačelnika Kraljeva dr Miloša Babića, u nastavku se pretvorila u višečasovnu, žestoku raspravu povodom zahteva odbornika Srpske radikalne stranke i Nove Srbije da se u dnevni red, kao prva tačka, uvrsti razmatranje informacije o nalazima budžetskog inspektora o zloupotrebama budžetskih sredstava u proteklom periodu i hapšenjima bivšeg načelnika i činovnika Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Kraljevo, kao i drugih osumnjičenih.
   Vesna Nikolić Vukajilović, zamenik gradonačelnika, Kraljeva i veći broj odbornika SRS i NS zatražili su od predsednika i zamenika predsednika Skupštine, načelnika Gradske uprave i drugih odgovornih lica da odbornicima i javnosti objasne o kakvim se zloupotrebama budžetskih sredstava, odgovornosti i hapšenjima radi, ko je sve u pitanju i kakve izveštaje nadležnih državnih organa o tome imaju? Pored ostalog, istakli su da je to "istorijska pljačka budžetskih sredstava" u Kraljevu, da "u Kraljevu zbog svega što se desilo i dešava ovim povodom vlada vanredno stanje" i da je to "pitanje pre svih pitanja" koje treba raspraviti i.
   Iako su od sekretara Skupštine grada Dejana Ćajića i predsednika Skupštine grada Milomira Šljivića, dobili objašnjenje da se po Poslovniku o radu Skupštine, nijedno pitanje ne može uvrstiti u dnevni red na samoj sednici i da o predlozima za izmene i dopune ne po Poslovniku nema rasprave, kao i da istragu o zloupotrebama vode nadležni državni organi, odbornici SRS i NS su izrazili nezadovoljstvo datim objašnjenjem, optužili su novouspostavljenu koaliciju, pre svega ZES i SPS/PUPS za "skivanje informacija" i zatražili da se preispita odgovornost svih pojedinaca "za sve vrste pljačke budžetskih sredstava".
   U brojnim reklamacijama povrede Poslovnika, replikama, replikama na repliku i polemikama, pominjane su i cifre od dvadeset pet do dve stotine miliona dinara koje su opljačkane, da odbornici SRS o tome imaju obimnu dokumentaciju i sa govornice pozvani pripadnici SUP-a, opštinski i okružni javni tužilac i drugi državni organi da i dalje sprovode istragu i pokreću zakonsku odgovornost. Odbornik Rade Erac (NS) je zatražio i da se o ovom pitanju, u skladu sa članom 51 Poslovnika, raspravlja na sednici zatvorenoj za javnost koja to propisuje zbog "ugrožavanja javnog morala". Naglasili su da su navedenim zloupotrebama ugroženi socijalni i životni interesi Kraljeva i svih 68 mesnih zajednica i da im je osnovni cilj "da se sazna puna istina, utvrdi lična odgovornost i da se ubuduće takve stvari sa trošenjem budžeta ne bi ponavljale". Odbornik Branko Kaplarević je tim povodom posebno akcentovao Odeljenje društvenih delatnosti Gradske uprave, gde je i bilo najviše nalaza inspektora o zloupotrebama, a "ove godine je za to Odeljenje budžetom predviđeno 600 miliona dinara i upozorio da to stvara mogućnosti i za nove zloupotrebe ako se nepravilnosti ne saseku u korenu". Odbornici SRS i NS su takoće optužili novouspostavljenu skupštinsku većinu, pre svega ZES i SPS, za devetomesečnu blokadu rada "gradskog parlamenta" i zaustavljanje Kraljeva u razvoju.
   I pored brojnih upozorenja predsedavajućih, predsednika Skupštine i njegovog zamenika, da odbornici SRS i NS zloupotrebljavaju Poslovnik i predloga da se pokrenuto pitanje razmatra na posebnoj sednici po hitnom postupku, to nije urodilo plodom ia iznošenje primera zloupotrebe budžeta i zahteva da to bude prva tačka dnevnog reda je nastavljeno. Rasprava sa predsedavajućim Milomirom Šljivićem i Sretenom Jovanovićem, ali i nekim drugim odbornicima i funkcionerima ostalih stranaka, povremeno je prelazila u lične uvrede i optužbe o demagoškom i neprincipijelnom ponašanju.
   Inače, prema predloženom dnevnom redu, uz jedan broj predloga za izmene i dopune, odbornici su trebali da raspravljaju, pored potvrđivanja mandata odbornika Predragu Periću i imenovanju Predsednika i članova pet važnih skupštinskih komisija i o izboru novog gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.
   Međutim, u trenutku zaključenja ovog broja našeg lista oko 14,30 sati, Skupština još nije prešla na usvajanje dnevnog reda, a odbornici Srpske radikalne stranke i Nove Srbije su opkolili govornicu, ne želevši da se udalje dok njihov zahtev ne bude usvojen.
(Opširnije u narednom broju)


SEDNICA GRADSKOG VEĆA KRALJEVA UZ PROBLEME SA KVORUMOM
Seoski vodovodi pod dodatnom kontrolom

   Na prekjučerašnjoj sednici Gradskog veća Kraljeva, uz velike probleme sa obezbeđivanjem kvoruma zbog nedolaska članova iz DSS-a i SPS-a, donelo je više značajnih oidluka.
   Jedna od najvažnijih je svakako usvajanje informacije o ispravnosti seoskih vodovoda i javnih česama i merama za poboljšanje njihove ispravnosti. Naime, podaci o stanju seoskih vodovoda i javnih česama, posebno činjenica da je od 1307 seoskih vodovoda sa kojih se snabdeva 50 odsto seoskog stanovništva samo pet legalizovano, a polovina kontrolisanih javnih česama ima neispravnu vodu. Zbog toga je, uz usvajanje informacije o stanju ovih objekata, doneta odluka da Veće sklopi ugovor sa Zavodom za javno zdravlje Kraljevo da u naredna tri meseca kontroliše još 20 seoskih vodovoda, a stručne službe pripreme nacrte nove skupštinske odluke o toj materiji, budući da je važeća iz 1998. prevaziđena.
   Takođe je doneta odluka da se iznos od 5.000 dinara pomoć za prvorođeno dete dobiju 25 majki koje taj novac nisu primile do kraja prošle godine, a da se povodom 103 nova zahteva u 2009. godini i drugim do kraja ove godine, majkama za ovu namenu isplaćuje iznos od 10.000 dinara.
   Veće je odlučilo da ove godine budžetska sredstva po viđenju deponuje u tri banke - 40 odsto u "Banka Intezi" i po 30 odsto u "Univerzal" i AIK banci.
   Skoro čitav sat Gradsko veće se bavilo izradom predloga nove Odluke o uslovima za držanje i zaštitu domaćih i drugih vrsta životinja u gradu Kraljevu. S obzirom da je stanje u ovoj oblasti takođe poražavajuće, posebno sa psima lutalicama i troškovima njihovog zbrinjavanja, zaključeno je da se pristupi analizi dosadašnje i donošenju nove odluke o ovoj materiji.
   Kako je takođe odlučeno, o tome hoće li biti Maturskog plesa - "Kvadrila", koje su kraljevački maturanti započeli prvi pre četiri godine sa svojim vršnjacima iz brojnih evropskih gradova i ušli u Knjigu Ginisovih rekorda, i u kom obliku će on biti koncipiran i izveden, znaće se posle sprovedene ankete koju treba da sprovedu direktori kraljevačkih srednjih škola, a Veće je maturantima ponudilo "Kvadril", tradicionalne srpske i gradske igre ili kombinaciju obe vrste igara.Povratak na vrh strane


KONFERENCIJA ZA NOVINARE GRADSKOG ODBORA DEMOKRATSKE STRANKE KRALJEVO
,,Korenite promene u razvoju grada"


   Na konferenciji za novinare, održanoj krajem prošle sedmice, funkcioneri Gradskog odbora DS Kraljevo zvanično su predstavili svog kandidata za gradonačelnika Kraljeva, ali i osnovne principe i ciljeve svog delovanja u novoj vladajućoj koaliciji u Kraljevu. Narodni poslanik Ivan Jovanović, inače član Gradskog i predsednik Okružnog odbora DS, saopštio je najpre da je GO DS Kraljevo, na sednici održanoj 8. marta, demokratskim putem izabrao LJubišu Simovića, odbornika i potpredsednika tog odbora, za svog kandidata za budućeg gradonačelnika Kraljeva i pročitao njegovu kraću ličnu biografiju.
- Smatramo da će izbor LJubiše Simovića za gradonačelnika Kraljeva u ovom trenutku učiniti da u Kraljevu profunkcioniše lokalna samouprava koja nije funkcionisala na pravi način i da će taj izbor omogućiti stabilnost i mogućnost da Kraljevo što pre prebrodi krizu u ovim teškim vremenima - naglasio je Jovanović.
LJubiša Simović je najpre istakao da je Demokratska stranka u čitavoj Republici ,,stožer" vlasti od koga građani očekuju poboljšanje uslova života, posebno da prevaziđe paralisanost lokalne samouprave u gradu Kraljevu u proteklih devet meseci zbog nesposobnosti i nekoordinisanosti aktuelne gradske vlasti. ,,Konačno se očekuje od nas i naše koalicije ZES da preuzme vodeću ulogu i odgovornost u političkom životu grada i da izvršimo vrlo jasne i korenite promene koje će doprineti razvoju Kraljeva i boljem životu naših građana, koji već gube strpljenje u ovom procesu 'tranzicije' lokalne vlasti", rekao je Simović, a zatim naveo neke od osnovnih principa i ciljeva u realizaciji jedne takve odgovorne uloge, zbog kojih je i prihvatio kandidaturu za gradonačelnika.
- U dugogodišnjem prethodnom periodu Kraljevo je bilo pasivan grad, sa uništenom privredom i bez postizanja bilo kakvog napretka. Gradonačelnik je, zajedno sa drugim organima, najpre obavezan da stvori ambijent za investicije, prosperitet i napredak, uslove da novi investitori dođu i ostanu, a ne kao do sada, kada im je dolazak ovde bio samo nužnost i kada se iz Kraljeva uglavnom bežalo za poslom na strani. Posebno će biti važna ulaganja u kapitalne investicije, pre svega u obilaznicu i industrijske zone, čime će se obezbediti povećano zapošljavanje. Drugo, mi smo u prethodnom periodu imali netransparentnost, pa i nezakonitost rada lokalne samouprave, a ubuduće će to biti obrnuto i nikakve odluke se neće donositi u ,,zatvorenim sobama", već će sve biti dostupno građanima. Moramo da prevaziđemo i dosadašnji nedostatak timskog, stručnog rada, jer nijedan posao ne možemo da uradimo sami u okviru koalicije, bez uključivanja Gradske uprave, stručnih službi, javnih preduzeća i ustanova i drugih. Ogromna je odgovornost u prevazilaženju ekonomske krize, koja sa globalnog nivoa pogađa najviše sirotinju, pa i našu zemlju, koja spada u red nerazvijenih, a Kraljevo je u redu manje razvijenih gradova u Srbiji. Zato očuvanje radnih mesta, što je potencirao i predsednik DS-a Boris Tadić, za Kraljevo ne sme da znači samo ,,očuvanje", nego i napredak i novu zaposlenost. Zato ćemo akcenat staviti na socijalnu politiku i, kroz rebalans budžeta i smanjenje javnih troškova kroz silne reprezentacije itd, sredstva usmeriti u korist nezaposlenih, starih i nemoćnih i drugih socijalno ugroženih slojeva stanovništva - istakao je Simović.
Prema njegovim rečima, Kraljevo mora iskoristiti mogućnosti koje daje program Vlade Srbije za prevazilaženje krize, u saradnji sa MMF, da lokalne samouprave dobijaju direktno sredstva za razvoj iz raznih fondova, ali uz racionalizaciju broja zaposlenih u Gradskoj upravi, po programu resornog ministarstva. Dejan Srećković, potpredsednik GO DS Kraljevo, dodao je da se ,,ne sme ponoviti praksa iz vremena Vlade Vojislava Koštunice da se najpre otpuštaju, pa zatim ponovo primaju službenici u administraciji". Odgovarajući na novinarsko pitanje oko potpisivanja sporazuma o novoj vladajućoj koaliciji, Srećković, koji je u ime GO DS bio jedan od pregovarača, pored ostalog je istakao:
- Sporazum je potpisao ZES sa SPS-om i DSS-om, a očekuje se potpisivanje sporazuma između ZES-a i Pokreta za Kraljevo, koji bi trebalo da nas podržava već na narednoj sednici, kada se bira izvršna vlast, i to treba da bude rezultat pregovora koji se vode. Naš cilj u pregovorima nije bio da li ćemo imati veći ili manji udeo u Gradskom veću i Gradskoj upravi, već prvenstveno interes grada. Demokratska stranka oko razvoja Kraljeva nikada neće praviti nikakav kompromis.
Na pitanje novinara, Simović je rekao da će biti izvršena revizija budžeta grada za prošlu godinu i da će se videti da li je bilo zloupotreba i nepravilnosti, a Danijela Miletić-Miladinović, član GO DS, da ,,nova koalicija neće voditi destruktivnu već konstruktivnu politiku, a utvrđivanje zakonske odgovornosti pojedinaca i službi prepustiti nadležnim državnim organima".

SARADNJA SA REPUBLIKOM
- Što se tiče DS-a, mi imamo više funkcionera u Vladi i drugim republičkim institucijama i sigurno je da će oni ubuduće doprineti da Kraljevo ima bolju poziciju u Republici nego do sada. Meni je smetalo što za proteklih devet meseci, kao republički poslanik, nikada od aktuelne vlasti nisam pozvan na razgovor da pomognem u rešavanju bilo kog problema Kraljeva. To ćemo morati brzo da promenimo i da iz Beograda prema Kraljevu ,,duvaju mnogo povoljniji vetrovi" - odgovorio Ivan Jovanović na novinarsko pitanje.

IZ BIOGRAFIJE LJUBIŠE SIMOVIĆA
LJubiša Simović je rođen 1961. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Kraljevu. Završio je Filozofski fakultet - grupa za istoriju umetnosti u Beogradu. Stekao je diplomu za menadžment projekata u kulturi Fondacije ,,Marsel Ikter" u Briselu. Po zanimanju je istoričar umetnosti. Zaposlen je kao muzejski savetnik Narodnog muzeja u Kraljevu. Bio je autor više desetina izložbi i publikovanih tekstova iz savremene umetnosti i selektor najznačajnijih umetničkih izložbi (Oktobarski salon u Beogradu, Memorijal Nadežde Petrović, Salon 9 plus, Kritičari su izabrali, KCB…). Autor je više međunarodnih projekata iz oblasti kulture i umetnosti. Član je Izvršnog odbora Društva istoričara umetnosti Srbije, Suda časti Muzejskog društva Srbije i Međunarodnog udruženja umetničkih kritičara (AICA) sa sedištem u Parizu.
Član je Resornog odbora za kulturu DS i predsednik istoimenog Resornog odbora GO DS Kraljevo. Član je Demokratske stranke od 2003. godine i Opštinskog odbora DS Kraljevo od 2004. godine. Predsednik je Mesnog odbora DS Stara čaršija od 2004. do 2007. godine, potpredsednik Opštinskog odbora DS Kraljevo u periodu 2006-2008. i potpredsednik Gradskog odbora DS Kraljevo od 2008. godine. Služi se engleskim jezikom. Oženjen je i otac dvoje dece.


KONFERENCIJA ZA NOVINARE GRADSKOG ODBORA LIBERALNO DEMOKRATSKE PARTIJE KRALJEVO
,,Ekspertski tim, ili vanredni izbori"


   • ,,Za izuzetno tešku situaciju u Kraljevu odgovorni i vlast i opozicija" • Građani zaslužuju odgovore na mnoga nerešena pitanja i planove prevazilaženja problema • Iz postojećeg totalnog mrtvila i stanja ,,socijalne bombe" grad mogu da pokrenu samo sposobni, stručni i odgovorni ljudi

   Umesto nesposobnih stranačkih koalicija, u Kraljevu je neophodno da se formira ekspertski tim koji će sačiniti jasan program razvoja grada, ili ponovo organizovati lokalne izbore i dobiti stabilnu, dvotrećinsku skupštinsku većinu, rečeno je na pres konferenciji Gradskog odbora LDP Kraljevo, održanoj prošlog utorka.
,,Kraljevo u Srbiji preuzima epitet grada siromaštva, uništene privrede i političara koji nisu sposobni da preduzmu inicijativu za situaciju u kojoj se grad našao", istakao je Saša Radulović, član Predsedništva LDP-a. On je postavio aktuelnoj gradskoj vlasti, kako je rekao, ,,ako uopšte i postoji", pitanje da li planira da sredstva iz budžeta odvoji za očuvanje radnih mesta u privredi radi prevazilaženja ekonomske krize, koja najviše pogađa mala i srednja poreduzeća u kojima ljudi dobijaju otkaze, i ,,da li će u tom pravcu smanjiti broj zaposlenih u Gradskoj upravi, masovno primanih po partijskoj pripadnosti"? Takođe je upitao da li ,,Kraljevčani treba da čekaju jesen da budu sređene ulice grada koje podsećaju na Bejrut i problem koji vozači ne mogu izbeći".
- Na sva ova i mnoga druga pitanja tražimo hitne odgovore i činjenje. U suprotnom, neka se pomere sa mesta za koja su nesposobni da preuzmu odgovornost, a građane ne drže kao taoce svojih nerealnih ambicija - poručio je Radulović.
Član GO LDP Kraljevo Vladimir Beočanin istakao je da ,,potpuno mrtvilo u Kraljevu nije rezultat svetske ekonomske krize, već nepostojanja ideje u kom pravcu Kraljevo treba da krene", i kao primere naveo niz nerešenih problema, od propasti ,,Magnohroma" do narkomanije i kriminala. On je kritikovao i kadrovsku politiku stranaka u vlasti i u opoziciji, pa i kandidaturu za mesto gradonačelnika Kraljeva.
- LDP smatra da je Kraljevu u ovom momentu potreban čovek na čelu grada koji poznaje ekonomiju, mere kako da smanji ogromnu nezaposlenost, pokrene mala preduzeća, privuče naše bogate sugrađane da ulažu u svoj grad, da izgradi novu halu sportova, da pokrije bazen, a ne neko iza koga ne može da stane ni opštinski odbor njegove stranke - rekao je Beočanin.
Prema rečima dr Branka Đokića, menadžera GO LDP Kraljevo, realnu kritiku postojeće situacije i ideje ove stranke, koja dosledno sledi put dr Zorana Ćinđića, prihvata sve veći broj građana Srbije i Kraljeva.
- Činjenica je da politiku LDP-a razume i podržava sve više građana Srbije, jer nismo dopustili da ideja Zorana Ćinđića nestane, jer nismo napustili put koji on simbolizuje, jer smo se suprotstavljali svakome ko je na taj put pokušao da stavi bilo kakvu prepreku - naglasio je dr Đokić.
On je na kraju ponovio stav GO LDP da ,,Kraljevo leži na socijalnoj bombi, ali da je pitanje da li će ta 'bomba' eksplodirati ili razumnom politikom biti demontirana i usmerena u pravcu razvoja".


VISOKI FUNKCIONERI SOCIJALISTIČKE PARTIJE SRBIJE POSETILI SVOJ GRADSKI I OKRUŽNI ODBOR U KRALJEVU
"Cilj SPS-a je da okuplja, a ne da deli"

   • Branko Ružić: "Rukovodstvo partije donelo odluku da lokalni organi SPS imaju autonomnost u izboru koalicionih partnera uz odslikavanje interesa građana" • Petar Škundrić: "Pomirenje znači pre svega ostvarivanje dogovorenih principa" • Na svečan način u redove SPS-a primljen jedan broj novih, mladih članova iz Kraljeva

   Čelnici Socijalističke partije Srbije Branko Ružić i Petar Škundrić posetili su krajem prošle sedmice Gradski i Okružni odbor te partije u Kraljevu. Tom prilikom oni su sa odgovornim predstavnicima SPS-a u Kraljevu razgovarali o aktuelnim problemima, prisustvovali prijemu novih, mladih članova u svoje redove i održali konferenciju za novinare.
   Poseta Kraljevu i Raškom okrugu, kako je na pres konferenciji istakao Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS-a, bila je završna poseta članova najvišeg rukovodstva te partije posle odluke njenog Predsedništva da se upoznaju sa situacijom u lokalnim samoupravama i partijskoj strukturi SPS-a.
- Ono što je odluka i na organima stranke jeste da svi opštinski i gradski odbori imaju autonomnost u radu i odabiru koalicionih i potencijalnih koalicionih partnera za formiranje lokalne vlasti, ali, takođe, imaju pre svega imperativ, odnosno obavezu da ta koalicija odslikava praktično interes građana u lokalnoj sredini - istakao je pored ostalog Branko Ružić.
   "Cilj Socijalističke partije Srbije da okuplja, a ne da deli", naglasio je Petar Škundrić, ministar za energetiku i rudarstvo u Vladi Republike Srbije i član najužeg rukovodstva ove partije. On je objasnio da u tom smislu Deklaracija o odnosima sa Demokratskom strankom "podrazumeva prvenstveno zajedničku odgovornost za ostvarivanje vizije Srbije kao demokratske, slobodne, celovite, ekonomski i kulturno razvijene i socijalno pravedne zemlje".
   - Najbolji odgovor ove Vlade Srbije jeste realizacija političkog dogovora sačinjenog u Deklaraciji SPS-a i DS-a u vezi sa tzv. uslovno rečeno "pomirenjem", jer nije reč o "pomirenju", nego je reč o principima na kojima treba da se vodi politika u Srbiji u normalnim, a i ovako vanrednim uslovima kao ovi u kojima smo se našli - pojasnio je Škundrić.
   Po njegovim rečima, svetska finansijska i ekonomska kriza u Srbiji reflektuje se najviše kroz smanjenu potražnju za određenim robama koje se kod nas proizvode i smanjenu likvidnost preduzeća, sa čime su se suočile i zemlje u okruženju. Zbog toga, kako je podvukao, ulaskom u novi investicioni ciklus, ostvarivanjem prava na rad i otvaranjem novih radnih mesta jedan je od osnovnih načina da se kroz celovit program Vlade i drugih državnih institucija prevaziđe ekonomska kriza u Srbiji.
   Na pres konferenciji je rečeno i da je Socijalistička partija Srbije "od stranke prvenstveno nacionalne orjentacije evoluirala u partiju levice koja nudi nove odgovore na aktuelna pitanja koja tište našu državu". Takođe je istaknuto da je SPS "spoj mladosti i iskustva", pa su sastanak i pres konferencija u Gradskom odboru SPS Kraljevo iskorišćeni da se na svečan način u redove ove partije prime novi, mladi članovi.


GRADSKI ODBOR PARTIJE VETERANA SRBIJE - KRALJEVO
Podrška borbi protiv narkomanije


   Gradski odbor Partije veterana Srbije u Kraljevu podržava inicijativu za borbu protiv narkomanije koju je pokrenuo Pokret ,,Moja Srbija".
U saopštenju koje je Pokret veterana Kraljevo dostavio našoj redakciji između ostalog se kaže da ,,u potpunosti podržava svih pet tačaka u vezi sa problemom narkomanije koji treba proglasiti prioritetom" i u čije rešavanje ,,treba da budu uključene sve državne i društvene institucije na svim nivoima".
PISMA ČITALACA
Zbog čega lome, žvrljaju i zagađuju


   U Čibukovcu, iza Šumarske škole, pored novoizgrađene ribarske kuće, vredni ljudi (meštani i ribolovci) sagradili su stolove i klupe. Prolaznici posle šetnje tu su se odmarali, sa klupa su posmatrali prirodu i okolinu. Sada tih stolova i klupa više nema. Vandali su ih u noćnom satima razvalili i razbacali. Ovakavim vandalskim činom omalovaženi su vredni građani koji su složno svojim trudom ulepšali okolinu, asfaltirali put od Karađorđeve ulice do same zgrade i uveli struju. I to nije sve. Na javnim mestima, na ulici, pored puteva i reka, u parkovima, razbacani su razni otpadni materijali, kese, papiri, kartonska ambalaža, prazne konzerve, opušci od cigareta, iako u neposrednoj blizini postoje posude za otpad. Na drugoj strani, po zidovima stambenih zgrada, škola i na ostalim javnim mestima, raznim bojama išarani su zidovi, ispisane kojekakve parole i ponegde nacrtan kukasti krst. Ovo je postala tolika manija kao da je to lepo i moderno.
   Ovim ne okrivljujem samo mlade, nego i starije, koji treba svoju decu da usmere ka pravim kulturnim vrednostima. Da sa roditeljima uzmu učešće i prosvetni radnici i informativna sredstva i kroz razna predavanja i tribine usmere mlade generacije, jer mladi treba da budu predvodnici ka kulturno-humanističkom društvu i da budu nosioci vrednosti.
   Ako hoćemo u EU, prvo da očistimo svoje dvorište. U državama gde je kultura na nivou i okolina čista sigurno je oštra zakonska regulativa učinila svoje, što samo znači da, za nas, više nema čekanja.
Dragan VuksanovićPovratak na vrh strane

PROTEST REZERVISTA BIVŠE TREĆE ARMIJSKE OBLASTI - piše Dragan Vukićević
Ratni veterani tuže državu i blokiraju Univerzijadu


   • Svi veterani koji smatraju da su materijalno oštećeni zbog razlike u ratnim dnevnicama treba da podnesu tužbu protiv države, jer ti zahtevi zastarevaju 24. marta ove godine. Mi smo prinuđeni da tako učinimo, jer je Vlada namerno odugovlačila donošenje odluke o ratnim dnevnicama upravo stoga da bi taj rok istekao. Vlada je ujedno igrala i na kartu podela među veteranima, što je u nekim sredinama i uspevalo, tako da je pretila ozbiljna opasnost od zastarevanja naših zahteva. Zato je potraživanje ratnih dnevnica putem sudskih tužbi iznuđeno rešenje - kaže predsednik Udruženja učesnika rata opštine Kraljevo 1991-1999. godine Sreten Lazović

   Delegacija kosmetskih veterana iz Kraljeva otputovala je prošlog četvrtka u Beograd na zakazani razgovor u Vladi Srbije, povodom zahteva da država isplati razliku dnevnica iz rata pre deset godina. Kraljevčane je primio Dragić Rudić, šef kabineta premijera Mirka Cvetkovića, ali je potom razgovor sa ratnim veteranima odbio šef kabineta predsednika Srbije Vladimir Cvijan, uz obrazloženje da nije nadležan za rešavanje problema kosmetskih ratnih veterana. Ovo za IN kaže predsednik Udruženja učesnika rata opštine Kraljevo 1991-1999. godine Sreten Lazović, naglasivši da je šef kabineta predsednika Tadića odbio kao neosnovanu tvrdnju Kraljevčana da je predsednik države preuzeo na sebe da reši problem zaostalih ratnih dnevnica od pre deset godina.
   - Nas je tog dana drugi put primio Dragan Rudić - prenosi svoje utiske ogorčeni Lazović. - Njemu smo još jednom ponovili hronologiju čitavog problema u vezi sa razlikom u ratnim dnevnicama i saglasili smo se da je Vlada Srbije ta koja treba da stavi tačku na čitav slučaj i da se izjasni i o našem predlogu da se dug veteranima nadoknadi kroz državne obveznice.
   Lazović ističe da je narednih dana uzalud pokušavao da stupi u kontakt sa ministrom za rad i socijalna pitanja Rasimom LJajićem i predsednikom Vladine Radne grupe zadužene za rešavanje zahteva veterana Zoranom Martinovićem, koji su najpozvaniji, kako kaže, da se Vlada konačno izjasni o problemu koji prerasta u aferu.
   - Nama nije jasno ko i zašto odbija da naše zahteve uvrsti u dnevni red Vladinog zasedanja - kaže Lazović - ali smo iz straha da ovih dana naši zahtevi pravno zastare, što i jeste, rekao bih, nečiji cilj i da stoga prolongira donošenje odluke, primorani da angažujemo pravnog savetnika, što smo i učinili, i svoje zahteve smo pretočili u tužbe koje će biti podnete već u ponedeljak. Mi smo to predočili sagovornicima u Vladi Srbije prošlog četvrtka, kao i nameru da, ukoliko se ogluše domaći sudovi, državu Srbiju tužimo i Međunarodnom sudu u Strazburu, a svoj problem izložićemo i u Savetu Evrope. Državi smo takođe uputili signal da ćemo do svojih prava doći svim pravnim sredstvima i da ćemo u krajnjoj instanci sprečiti i ulazak Srbije u Evropsku uniju. Na razgovorima u Beogradu nagovestili smo da ćemo, ukoliko Vlada i dalje bude gluva i slepa za naš problem, mi borci iz Kraljeva doći u glavni grad u vreme održavanja Univerzijade i da će tih dana ti gnevni i obespravljeni ljudi na masovnim protestima u vreme održavanja Univerzijade pokazati celom svetu kakav odnos ima država Srbija prema časnim i poštenim ljudima koji su se borili za državu u NATO agresiji. A, podsećam, pre deset godina, u odbrani države, Kraljevo je dalo 77 ljudskih života u ratu na Kosmetu, više od 120 je teže i lakše ranjeno, a broj nas koji nosimo posledice i sindrome iz tog rata nije nikome poznat niti se iko time bavi.

TUŽBA - IZNUĐENO REŠENJE
   Na pitanje zašto se odustalo od pokušaja vansudskog poravnanja, na čemu je Udruženje aktivno radilo poslednjih meseci, i zašto se tek sada pristupilo pokretanju sudskog postupka, Lazović kaže da su to učinili na preporuku pravnih savetnika koji su protumačili da je država stavila van snage mogućnost vansudskog poravnanja potraživanja i da je jedino rešenje podnošenje tužbe. To je i bila osnovna tema po hitnom postupku zakazanog i održanog skupa boraca iz Kraljeva u nedelju u gradskoj skupštini.
   - Na taj korak mi smo se odučili po preporuci pravnih savetnika - objašnjava Lazović. - Otvoreno smo rekli da svi veterani koji smatraju da su materijalno oštećeni zbog razlike u ratnim dnevnicama treba da podnesu tužbu protiv države, jer ti zahtevi zastarevaju 24. marta ove godine. Mi smo prinuđeni da tako učinimo, jer je Vlada namerno odugovlačila donošenje odluke o ratnim dnevnicama upravo stoga da bi taj rok istekao. Vlada je ujedno igrala i na kartu podela među veteranima, što je u nekim sredinama i uspevalo, moram da priznam, tako da je pretila ozbiljna opasnost od zastarevanja naših zahteva. Zato je potraživanje putem sudskih tužbi iznuđeno rešenje.
   Prema njegovim rečima, rok za podnošenje dokumenata u organizaciji Udruženja i njegovih pravnih savetnika ističe danas (petak), a potom veterani, do navodnog isteka roka (24. marta), državu mogu da tuže individualno posredstvom svojih advokata. U prva dva dana (do utorka) dokumenta u Udruženju podnelo je oko 300 ovdašnjih boraca, koji su za pokretanje sudskog postupka morali da plate i po hiljadu dinara za advokatsku naknadu. Pri tome su sklapali i ugovor o zastupanju, kojim je predviđeno da će pravni zastupnik po okončanju postupka kao nagradu od vlastodavca dobiti 15 odsto iznosa, glavnog duga sa kamatom, koju bude ostvario. Uz to, punomoćniku, prema ugovoru, pripadaju i dosuđeni troškovi u predmetu, ,,osim troškova sudskih taksi i veštačenja koje plaća vlastodavac”.
   - Mi smo kontaktirali više advokata i više udruženja ratnih veterana - objašnjava Lazović, odgovarajući na pitanje da li je to preskupo za veterane i da su u čitavom postupku na sigurnom dobitku jedino advokati. - Tako, zastupnik iz Leskovca, advokatska kancelarija Borović, naplaćuje 1.700 dinara, u Čačku je to 1.500, a mi smo angažovali pravne savetnike iz našeg kraja, iz Ušća i Bogutovca, i oni su cenu spustili na hiljadu dinara. Oni koji smatraju da je taj iznos nepovoljan, ili je previsok za njih, mogu da traže zastupnika na drugom mestu. Takođe, advokatski procenat od ukupnog duga je 15 odsto od ukupne naplaćenosti, a takođe treba napomenuti da su pravni savetnici rekli da postoji još taksi, na tužbu od 1.300 dinara recimo, ali i troškovi veštačenja, ako dođe do toga. A troškovi veštačenja su od šest do osam hiljada dinara. Ako do toga dođe, a strana koja izgubi, nadamo se da je to država, plaća taj iznos, ako ne, onda podnosilac zahteva. Zato i kažem da rizik postoji, ali ja sam sebe, recimo, stavio na prvo mesto, jer ovde nije pitanje samo novca, ovde je pitanje dostojanstva i nekog inata i pravde i želje da isteram stvar do kraja. Jedan dinar neka dobijem preko onoga što sam uložio biću zadovoljan.

ODGOVORNOST VLADE
   Na ovakve uslove pristalo je oko 300 veterana u prva dva dana, više od 3.300 je podnelo zahtev za vansudsko poravnanje u Nišu, a skoro 8.000 ljudi je na spisku koji je figurirao u ,,pregovorima” sa Vladom Srbije.
   - Mi ćemo kao Udruženje posle 24. marta postaviti pitanje odgovornosti Vlade i države, zašto je i ko je ovu priču ovoliko dugo vodio, zašto nije rešeno kao što je rešeno u sedam topličkih opština - kaže Lazović. - Oni su priznali da su tamo napravili grešku, ali iz te greške su avanzovali sa mesta ministarskog do funkcija predsednika vlade, kažu da su napravili grešku, e pa za sve greške u ovom društvu postoje i kazne. Mi ćemo tražiti odgovornost pojedinca, ministarstva, a možda i cele Vlade za ono što su uradili protiv interesa boraca iz Kraljeva.
Na opasku da su u ovom trenutku na sigurnoj dobiti jedino advokati, Lazović kaže:
   - Očigledno da tako jeste, i to je strašno, najstrašnije, ali zato je država kriva, država za to mora da zna, borci su gnevni, svakim danom postaju sve gnevniji šta im je radila ta ista država koju su branili i za koju su pojedinci dali živote ili ostali unesrećeni i bolesni, a ovi što sada traže pravdu, znaju i pamtiće. Ponavljam, bavićemo se onim čime ne treba da se bavimo, a to je pitanje ko je šta uradio, ili nije uradio, ko je hteo ili nije hteo i ko je i kako ovu priču vodio. Vidite dokle smo dovedeni, dovedeni smo da moramo da se još dodatno iscrpljujemo finansijski i dodatno da kidamo svoje nerve da bismo dobili jedan odsto potraživanja, koji je neko, pak, dobio na bazi spiska u sedam opština topličkih okruga. Mi sada moramo da dokazujemo, a iste papire posedujemo, ista nas je država zvala da je branimo, isti su to njima rešili, a nas teraju da to radimo putem suda. Na dobiti će biti advokati, ali nadamo se da je pravda spora, ali dostižna i da će satisfakcija za sve borce biti ista.

DVE STRUJE
   On odbija sumnju da je došlo do raskola u Jedinstvenom štrajkačkom odboru i u samom Udruženju učesnika rata 1991-1999.
- U udruženju nema sukoba, ali ako vam je to pitanje postavljeno posle sastanka u nedelju u gradskoj Skupštini, moram reći da je politika umešala prste. U Nišu je udruženje razbijeno zahvaljujući Dejanu Miloševiću iz Kuršumlije, a to je isti onaj koji je naplatio pune ratne dnevnice od države, a sada pravi ekspoziture po Srbiji. To je jedna struja, Batićeva struja, istog onog ministra pravde koji nije rešio potraživanje boraca dok je bio ministar pravde i kada je to mogao, a sada kao opozicionar i advokat uzima na muci i nesreći ostatka Srbije, sada kao advokat uzima proviziju. To je jedna, a druga strana je potpredsednik Vlade Ivica Dačić, koji je lično garantovao da će rešiti pitanje konačnog potraživanja dnevnica u Srbiji do kraja godine, dao je rok četiri do šest nedelja, i to se nije desilo. U Srbiji imamo dve struje, Miloševićevu Boračku partiju, Toplički, ili Gvozdeni puk, i imamo Partiju veterana, iza koje stoji Ivica Dačić, a koji kao potpredsednik Vlade ne rešava pitanje boraca, već putem ekspozitura po toj istoj Srbiji organizuju razbijanje udruženja i dobijaju se glasačka tela. To se desilo i u Kraljevu. Kod nas nema sukoba, ali u nedelju se na tom skupu naš prijatelj, koji je sada predsednik Partije veterana u Kraljevu, ogradio od nekih aktivnosti u Udruženju. On je pozvao borce da ne tuže državu, a upravo je on vodio pregovore više od godinu dana i ulivao svima nama nadu i veru da ima rešenje i da je postigao napredak, da mu moramo verovati... Od čega se on sada ograđuje?! Upravni odbor Udruženja se ceo ogradio od njega. Isto tako tražiće se mišljenje Nadzornog odbora o njegovim aktivnostima, a što se tiče njegovog političkog delovanja - tu mu želimo sreće i sve ostalo, ali ovakvim stavom i nad ovakvim svojim ponašanjem treba da se zamisli, da li treba da predstavlja partiju koja se zove Partija veterana. Znači, svih onih boraca, časnih, koji treba da glasaju za njega ako zaslužuje, a ne da stvara kod njih gnev i bes i da se ne seća šta je radio, a isto tako da se pere da li je nešto uradio ili nije do sada. I on poziva te iste borce da idu na Ibarsku magistralu sada kada rok potraživanja od države ističe i traži da ne tuže tu državu. On sada brani državu od tužbi koje su jedina mogućnost, i poziva borce da idu na Bugarsku česmu!? - kaže ogorčeno predsednik Udruženja učesnika rata opštine Kraljevo 1991-1999. godine Sreten Lazović.

ADVOKATI OPTIMISTI
   U predstojećem sudskom sporu, kosmetske veterane posredstvom Udruženja učesnika rata opštine Kraljevo 1991-1999. godine, zastupaće beogradske advokatske kancelarije Radomira Pešića i Olivera Dojčinovića.
   - Žuri nam se da bismo uhvatili rok od deset godina, da bismo pretekli zastaru - kaže za IN advokat Radomir Pešić. - Moja očekivanja su optimistička, najrealnija i pozitivna, i ukoliko politika ne umeša prste u sve ovo, nikakav razlog ne vidim da sve ne ispadne dobro.
Zašto je država oklevala deset godina da se izjasni o ratnim dnevnicama, što i danas izbegava?
   - Nije mi jasno zbog čega je ovo podignuto na neki drugi nivo, da se protestima, štrajkovima, rešava ovo pitanje. Država je u svakom slučaju pravno obrazovanija, tehnički potkovana svim sredstvima i ima toliki državni aparat i iskusne pravnike koji su mogli da izađu pred ove ljude da kažu ima osnova, nema osnova, isplaćeno je toliko, nije isplaćeno, ostao dug, rešiće se na taj način. Postojalo je više mogućnosti, a zašto ih nisu iskoristili - to stvarno ne znam. Do sada to pitanje nije rešavano na pravi način, a zbog čega - možda treba pitati nekog drugog. U svakom slučaju, ja kao advokat mogu da pružim neke podatke, ljudi su doneli tu odluku da se tuži država, naše je da izvršimo taj prvi zadatak i podnesemo tužbe...
Zašto se tužbe podnose tek sada, u minut pre dvanaest?
   - Ne znam, verujte mi da ne znam, mnogo je razloga, a najverovatnije je ključna neorganizovanost ljudi, neobaveštenost... Borci su na neki način dugo bili i neobavešteni, a nisu pravno ni obrazovani, pa neke stvari nisu znali i krajnja varijanta im je bila da se obrate advokatu sa zahtevom za podnošenje tužbe.
Hoćete li kao advokat dobro finansijski proći?
   - Ne. Inače, mogu vam reći, pokazati tarifu, najjeftinije pisanje tužbe u ovim sporovima je 2.000. Mi smo to odredili nekih 1.000 dinara manipulativnih troškova jer moramo da angažujemo druge advokate, daktilografe, ima tu dosta posla, mora se raditi dan-noć, rokovi su kratki i ja tu uopšte ne vidim bilo kakvu zaradu.
Kada podnosite tužbu?
   - Do 24. ovo sve što smo preuzeli mora biti podneto, tako da, verujte, niti želim sebe da promovišem, niti bilo šta u ovoj situaciji... Prihvatili smo neke najminimalnije troškove, ne radi sebe, nego radi drugih i da damo neki svoj doprinos da ljudi ostvare to svoje pravo.Povratak na vrh strane


ISTREBLJIVAČI RIBE JOŠ NE NAPUŠTAJU PODRUČJE KRALJEVA - piše Marko Slavković
Crnu Reku nacrnili kormorani


   • Ove zime, na teritoriji Kraljeva, bilo je desetak manjih jata kormorana, do petnaest u grupi, ali su napravili veliku štetu ribljem fondu u Zapadnoj Moravi i Ibru. Posebno je stradao riblji fond na Ibru, između Zamčanjske i Crne Reke, gde je samo neznatan broj bele ribe, i to prisilnom seobom u druge revire, uspeo da izbegne masakr • Evropska unija je, upravo zbog ogromne štete koje kormorani nanose ribljem fondu, ukinula zabranu njihovog lova, ali je u Srbiji zabrana još na snazi • Kormorani su najorganizovanije ptice na svetu, na istom mestu zadržavaju se do sto dana, love u grupama na dubini do trinaest metara, i dnevno jedinka može da pojede više od dva kilograma ribe!

   Da bi se bolje razumela opasnost, zvana kormoran, koja preti ribljem fondu svuda u Evropi, a ne samo kod nas, neophodno je istaći nekoliko osnovnih podataka o ovoj ptici.
   Pre svega, treba naglasiti da je kormoran, videćemo kasnije, i ne slučajno, poznat kao istrebljivač riba. Odrasli kormorani su, uglavnom, crni. Mogu da budu dugi od 45 do 90 centimetara, a neke vrste i do metra. Kljun im liči na oštru kuku, tanak je i bočno sužen. Kratke i snažne noge nalaze se na zadnjem delu trupa, pa hodaju sasvim nespretno i nesigurno. Četiri prsta spojena su im širokom plovnom kožicom. Vrlo su društvene ptice, a prilikom letenja prave ,,potkovicu”. Kormoran leti brzinom od 60 kilometara na čas, roni na dubinu od 13 metara, a uz pomoć vazdušnih struja neprekidno može da leti i do hiljadu kilometara. Kormorani su najorganizovanije ptice na svetu. Oni love u grupama, lupajući krilima po vodi i tako nateraju ribu na površinu.

RASPROSTRANJENOST OZLOGLAŠENE PTICE
Kormorani se sreću na svim rekama, jezerima i obalskim područjima ne samo Evrope, već i sveta. Veoma su ozloglašene ptice u područjima koja naseljavaju. Četrnaest vrsta kormorana ima u obe hemisfere, severnoj i južnoj. U prvoj grupi nalazi se i obični kormoran, ili veliki vranac, koji se već godinama odomaćio na našim terenima, i ima izuzetno veliku rasprostranjenost. To je najkrupniji poznati kormoran i dostiže ukupnu dužinu od jednog metra. Kormorani, kao i pelikani, nisu posebno izbirljivi u odnosu na mesto gnežđenja, pa se često sreću u kolonijama sa drugim vodenim pticama. Najveći broj kormorana gradi gnezda na vrhovima zaravnjenih stena, ili na nasipima, ali u drugačijim uslovima grade gnezda po šibljacima ili na drveću. U jednoj koloniji sreće se različit broj gnezda, od petnaestak do desetine hiljada.

ISHRANA
Najveći deo plena kormorana sastoji se od ,,nekorisne” ribe i jegulja koje vrlo spretno kradu iz ribarskih mreža, ili iz vode ,,ispred nosa” ribolovcima. Procenjeno je da je u koloniji kormorana, u vreme razmnožavanja, potrebno ukupno 750.000 kilograma ribe. Ova količina jegulja i smuđa, na primer, predstavlja desetinu ukupne količine ovih vrsta riba koju ulove na istim lovnim područjima ribari u komercijalne svrhe!
Kormorani su, inače, vrlo društvene ptice, u lovu obično lete nisko iznad vode u manjim grupama. Ponekad rone veoma duboko, do trinaest metara, i teraju ribe na površinu, gde je lakše hvataju. Često lupaju krilima po vodi pa i tako mame ribu na površinu. Jedan kormoran mami ribu, drugi je hvata, i tako naizmenično, dok se siti ponovo ne vinu u visine. Zanimljivo je da kormorani ne mogu da gutaju svoj plen ispod vode, ali zato uspešno love ribu u rečnoj vodi koja može biti potpuno mutna. Kormorani ne mogu dugo da ostanu u vodi, ili da spavaju na vodenoj površini, zato što im perje nije nepromočivo. Čak i posle kraćeg ronjenja moraju da suše perje.

POSLEDICE ZABRANE LOVA KORMORANA U SRBIJI
Kormorani su izuzetno inteligentne ptice, pa zato nemaju svog predatora, odnosno prirodnog neprijatelja, što je osnovni razlog njihovog brzog razmnožavanja. Zbog toga i, posebno, zbog nenadoknadive štete koju nanose ribljem fondu u rekama, jezerima, pa i u ribnjacima, Evropska unija je 1996. godine ukinula zabranu njihovog lova, uvedenu 1980. godine. Nažalost, u Srbiji je zabrana još uvek na snazi. Zanimljiv je podatak da, kada je kormoran proglašen ugroženom vrstom, na području Evrope bilo ih je svega tridesetak hiljada, a sada se procenjuje da kormorana ima 1.200.000. Imajući u vidu ovaj podatak, razumljivo je što se, uz ribokradice, kormorani smatraju najvećim istrebljivačima ribe.
S tim podatkom prebacimo se na teren kraljevačke opštine. Dakle, zabrana lova kormorana u Srbiji dovela je do toga da kormorani, već nekoliko godina, nesmetano i nemilosrdno tamane ribu na Zapadnoj Moravi i Ibru. Leteći proždrljivci, kako ih iz besa nazivaju kraljevački ribolovci, na Ibar i Zapadnu Moravu sleću početkom zime i tu, po pravilu, ostaju skoro sto dana. Prema kazivanju pecaroša i ribočuvara, svakodnevno su viđeni na našim rekama, i to na udarnim mestima, takozvanim zimovnicima, gde je i najveća koncentracija ribe. Očigledno, kormorani još uvek nemaju nameru da se sele. Ako se to zna, a ima se u vidu i činjenica da jedan kormoran dnevno pojede najmanje dva kilograma ribe, onda je jasno šta se događa sa ribljim fondom Ibra i Zapadne Morave, i zbog čega su ribolovci ogorčeni. Ovo utoliko pre što na ovim dvema rekama boravi desetak jata sa po petnaestak jedinki. Većina tih jata je na Zapadnoj Moravi, u Obrvi, Grdici, Sirči, Šumaricama, Stublu, ali ih ima i na Ibru, uzvodno od Kraljeva. Na potezu između Crne Reke i Zamčanje jedno jato se ne pomera od zimus, pa nije ni čudo što na tom delu Ibra više nema bele ribe. Poznavaoci tog dela Ibra tvrde da su ribu istrebili kormorani, a samo je neznatan broj uspeo da se spasi seobom u druge revire. Tvrdi se da su teren oko Crne Reke bukvalno nacrnili kormorani. Moraće, znači, da prođe dosta vremena da se ribe vrate na svoje ranije stanište. To je jedan problem, a onaj važniji, urnisan riblji fond, ko će to da nadoknadi?! Država sigurno neće, a neće ni da skine zabranu lova ovog ribljeg proždrljivca. Proizilazi, bez šale, da je rešenje moliti se da kormorani sledeće zime ne dolete na naše vode. I još nešto, s ovim u vezi. Kormorani ne samo da drastično smanjuju riblji fond, već i uništavaju vegetaciju, a drvo gde ,,nasedaju” obavezno se osuši zbog jakih kiselina u njihovom izmetu. S kormoranima, dakle, sve muka do muke. Dokle?

VLASNIK RIBNJAKA OJADIO HRVATSKU
Država Hrvatska je Ivanu Prepolecu, vlasniku jednog ribnjaka, isplatila više od 56 miliona kuna zbog štete koju su ribnjaku napravili kormorani, koji su zaštićeni na tom području. U toku su još dva sudska procesa u kojima se, iz istih razloga, od Hrvatske traži odšteta od četrnaest miliona kuna.Povratak na vrh strane


KOMPANIJA ,,DUNAV OSIGURANJE” POKRENULA NAJVEĆU I NAJJEFTINIJU AKCIJU OSIGURANJA - piše Dragan Vukićević
Osigurajmo od štete svaki stan i svaku kuću!

   • Premija osiguranja se plaća mesečno i iznosi svega 2,5 dinara po kvadratnom metru stambenog prostora, a osigurane sume i premija za osiguranje stana su više nego primamljive: za stan/kuću od 50 m2, za 125 dinara mesečne premije, Kompanija “Dunav” osigurava stan/stambeni objekat od požara, udara groma, oluje, grada, eksplozije... sa garantovanom sumom osiguranja od milion dinara, od požara i provalne krađe naknada za stvari domaćinstva iznose 50.000, za izliv vode iz instalacija naknada je 25.000, a za lom stakla (prozora) iz bilo kog razloga je 4.000 dinara

   Kompanija ,,Dunav osiguranje” a.d.o. Glavna filijala osiguranja Kraljevo, od ponedeljka, 16. marta, započela je ambicioznu akciju osiguranja stanova i kuća na području Kraljeva, prigradskih naselja, Mataruške Banje sa okoliniom, kao i na jednom delu ušćanskog područja. Ovo je rekao u sredu generalni direktor Glavne filijale osiguranja Kraljevo Srećko Bojanić na preskonferenciji u Kompaniji ,,Dunav osiguranje”, naglasivši da je reč o najobimnijem i najvažnijem poslu i akciji koje je Kompanija ,,Dunav osiguranje” sprovela na teritoriji Kraljeva u poslednjih dvadeset godina i da će po povoljnim i gotovo simboličnim uslovima najveću korist imati sami osiguranici, odnosno građani.
   - Ideja da Kompanija ,,Dunav”, kao nacionalna osiguravajuća kuća koja je uvek bila u funkciji osiguravajuće zaštite imovinskih i neimovinskih interesa naših sugrađana, pristupi ovoj akciji, zasnovana je i na činjenici da su stanovi do otkupa tokom 1991. godine, preko Javnog preduzeća za stambene usluge, bili osigurani - rekao je Bojanić. - Posle otkupa stanova i prelaksom iz društvenog sektora u privatno vlasništvo, prestala je masovna osiguravajuća zaštita, a osiguranje stanova i kuća dobilo je karakter individualnih osiguranja.
   Prema njegovim rečima, i sve učestalije pojave prirodnih elementarnih nepogoda i nesreća, čija je posledica gubitak doma i ostale imovine koju je čovek radom i ulaganjem godinama stvarao i stekao, inicirale su Glavnu filijalu osiguranja Kraljevo da svojim sugrađanima, kao što to već imaju stanovnici pojedinih većih gradova - Beograda, Novog Sada, Pančeva, ponudi osiguravajuću zaštitu stanova, kuća i stvari domaćinstva pod najpovoljnijim uslovima.
   Premija osiguranja se plaća mesečno i iznosi svega 2,5 dinara po kvadratnom metru stambenog prostora, a osigurane sume i premija za osiguranje stana su više nego primamljive. Tako, za stan/kuću od 50 m2, za 125 dinara mesečne premije, Kompanija ,,Dunav” osigurava stan/stambeni objekat od požara, udara groma, oluje, grada, eksplozije... sa garantovanom sumom osiguranja od milion dinara, od požara i provalne krađe naknada za stvari domaćinstva iznosi 50.000, za izliv vode iz instalacija naknada je 25.000, a za lom stakla (prozora) iz bilo kog razloga je 4.000 dinara.
   Inače, postupak osiguranja je jednostavan. Prijava za zaključivanje ugovora o osiguranju se realizuje uplatom prve rate premije osiguranja po uplatnici, osiguranje počinje u 24.00 časa na dan kada se obavi prva uplata i traje dok se mesečne rate uredno plaćaju. Osiguranje prestaje da važi takođe na jednostavan način - neplaćanjem tri uzastopne mesečne rate ili neplaćanjem šest mesečnih rata u toku godinu dana.
- To praktično znači da Kompanija ,,Dunav”, uz minimalnu premiju osiguranja od simbolična 2,5 dinara po kvadratu vlasnicima stambenih jedinica pruža osiguravajuću zaštitu sa solidnim osiguranim sumama - rekao je u sredu menadžer prodaje Kompanije ,,Dunav osiguranje” Željko Kosovac. - Osiguravajuće pokriće za ovu vrstu osiguranja zasnovano je na odredbama Zakona o obligacionim odnosima, a radi se o takozvanom osiguranju kada se uplatom prve rate premije osiguranja postaje osiguranik Kompanije ,,Dunav”.
   Uplata premije može se izvršiti na svim šalterima poslovnih banaka, pošte, ali i na šalterima Glavne filijale osiguranja u Ulici oktobarskih žrtava, u Ulici vojvode Stepe broj 45 i na šalteru koji se nalazi u Zdravstvenom centru ,,Studenica” u prizemlju Hirurškog bloka.
Kako je rečeno novinarima, u ponedeljak je počela dostava ponuda ovog vida osiguranja na kućne adrese većine vlasnika stanova i kuća na području grada Kraljeva. Uz pisano objašnjenje i uputstvo, priložen je i nalog za uplatu (uplatnica) za prvu mesečnu ratu osiguranja, a potom će svim vlasnicima koji su prvu uplatnicu upotrebili za plaćanje prve rate, biti dostavljene i preostale uplatnice.
- Glavna filijala osiguranja, u nameri da sugrađanima u ovim teškim ekonomskim uslovima pomogne za slučaj nemilih događaja, ovom masovnom akcijom, zasnovanoj na principu solidarnosti i uzajamnosti, angažovala je potrebne materijalne i kadrovske resurse, kako bi se ovaj projekat masovnog osiguranja stanova i kuća uspešno realizovao. Kompanija ,,Dunav”, sa svojim poslovnim sloganom ,,prijatelj ostaje prijatelj”, i ovog puta izražava profesionalnu spremnost da svim svojim osiguraniicma koji su to svojstvo stekli, u slučaju nastanka štete, efikasno i adekvatno isplati naknadu kako bi se sanirala pretrpljena materijalna šteta i sugrađanima omogućio brz povratak pod okrilje sopstevnog krova - rekao je direktor Kompanije ,,Dunav osiguranje” a.d.o. Glavne filijale Kraljevo Srećko Bojanić.Povratak na vrh strane


AKCIJA HAPŠENJA ZBOG NADUVAVANJA RAČUNA ZA POPRAVKU ŠKOLA
Uhapšena budžetska mafija!


   • Policija uhapsila četvoricu gradskih službenika i vlasnika privatnih firmi zbog zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja službene isprave i podstrekivanja na zloupotrebu službenog položaja. Zamenica gradonačelnika očekuje nova hapšenja

   Upozorenja zamenice gradonačelnika Vesne Nikolić-Vukajlović o postojanju korupcije u samom vrhu gradske vlasti i enormnim zloupotrebama novca iz gradske kase kroz naduvavanje računa i nedomaćinsko trošenje, u utorak je počelo da se materijalizuje hapšenjem četvorice gradskih službenika i vlasnika privatnih firmi. Naime, zbog postojanja osnovane sumnje da su tokom 2006. i 2007. godine izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanje službene isprave, kao i krivična dela zloupotrebe službenog položaja podstrekavanjem, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave u Kraljevu, lišili su slobode Miroljuba Stolovića (1950), načelnika Odeljenja društvenih delatnosti grada Kraljeva, Nikolu Gordića (1947), rukovodioca grupe za finansijske i knjigovodstvene poslove grada Kraljeva, Dragutina Draškovića (1952), vlasnika SZR ,,Dadi" iz Kraljeva, i Bojana Kovačevića (1971), vlasnika GZR ,,Koastan" iz Kraljeva.
   Osumnjičeni su po prethodno postignutom dogovoru, izbegavajući zakonom propisanu proceduru u sprovođenju postupka javnih nabavki, u vezi sa adaptacijom i rekonstrukcijom škola na području Kraljeva, samoinicijativno i bez znanja odgovornih lica škola (direktora, sekretara i komisija), prihvatali predmere i predračune - ponude radnji ,,Dadi" i ,,Koastan", vlasništvo Kovačevića i Draškovića, pri čemu su enormno uvećavane cene materijala i rada za navedene radove.
   Osumnjičeni su takođe omogućavali navedenim proizvođačima da fakturišu i naplate radove koje nikada stvarno nisu izveli, a koje je Zoran Đurović, kao nadzorni organ, prihvatao kao izvedene. Na taj način su pribavili imovinsku korist u iznosu od oko četiri miliona dinara na štetu grada Kraljeva.
   Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom istražnom sudiji u Kraljevu, a protiv Zorana Đurovića (1967), biće podneta krivična prijava u redovnom postupku.
   U nedostatku informacija iz policije, zamenica gradonačelnika Vesna Nikolić-Vukajlović već najavljuje da hapšenja povodom zloupotreba gradskog novca nisu završena. I na osnovu zapisnika kontrole utroška budžetskih sredstava može da se zaključi da je kršen Zakon o javnim nabavkama.
Najdrastičniji primer kako je rasipan novac jeste adaptacija sanitarnog čvora u školi ,,Đura Jakšić" u Konarevu, gde je izvođaču radova SRPUP ,,Dadi" iz Kraljeva jula 2006. plađeno skoro 616.000 dinara, ili 78 odsto više nego što je realna vrednost radova. U zapisniku je istaknuto da je za isporuku i ugradnju prekidača za bojler naplaćeno 8.260 dinara, iako je maloprodajna cena prekidača oko 200 dinara. Izrada vodovodne instalacije je plaćena 1.770 dinara po metru, a cena ovih cevi u maloprodaji je 150 dinara po metru.
   Odeljenje društvenih delatnosti decembra 2004. sprovelo je nabavku nameštaja za škole u iznosu od 4.350.000 dinara od preduzeđa ,,Interglobus" iz Čačka, i to po postupku za nabavke male vrednosti, iako je jasno da je cifra drastično iznad sume propisane za tu vrstu nabavki. Međutim, komisija konstatuje da u Odeljenju nema ni traga o organizovanju centralne nabavke. U dokumentu se navodi i izjava direktorke OŠ "Svetozar Marković" da je od Odeljenja dobila nalog da potpiše i overi odluke o sprovođenju postupka i izboru ponuđača kao da je nabavka obavljena u školi, što je ona odbila.
   U mnogim slučajevima javnih nabavki konstatovano je drastično kršenje procedure, kao i da su ponude dostavljene u istovetnim kovertama i popunjene istim rukopisom. Primećeno je takođe da često nema predmera i predračuna radova, a u slučaju izgradnje i popravke ograde školskog dvorišta OŠ ,,Jovo Kursula" krajem 2006. postoji predmer radova koji je uradilo JP za stambene usluge, ali bez cena, koje su, zaključak je komisije, naknadno dopisane rukom. U zapisniku se ocenjuje da je cena radova na ogradi prema predračunu 472.000 dinara, da je realna cena 334.000, a da je plađeno 651.000 dinara ili 95 odsto više od realne cene.Povratak na vrh strane


      PET GODINA OD NAPADA NA SRPSKE ENKLAVE, CRKVE I MANASTIRE NA KOSMETU

BORIS TADIĆ, PREDSEDNIK SRBIJE
Kazniti krivce pogroma

   Predsednik Srbije Boris Tadić podsetio je da krivci za organizovano nasilje nad kosovskim Srbima 17. marta 2004. godine nisu kažnjeni ni posle pet godina, i pozvao predstavnike UNMIK i EULEKS da obezbede da ,,pravda bude dostupna svakom stanovniku Kosova", saopštila je pres služba predsednika Srbije.
,,Pet godina posle pogroma nad Srbima, na Kosovu i Metohiji još uvek nema bezbednosti, slobode kretanja, pravde, struje, vode, niti poštovanja osnovnih civilizacijskih normi", upozorio je predsednik. ,,Martovsko nasilje albanskih ekstremista odnelo je 19 života, ranjeno je 950 ljudi, iz svojih domova je proterano više od četiri hiljade Srba, uništeno 900 kuća, spaljeno je i minirano 35 hrišćanskih svetinja, među kojima i spomenici kulture iz DŽIV i DŽVI veka od neprocenjive vrednosti”, podsetio je Tadić.
,,Svi zločini moraju biti istraženi i procesuirani, a svaki zločinac se mora naći pred pravednim i nepristrasnim sudom. Od međunarodnih misija očekujemo da istraže zločine, uspostave vladavinu prava i obezbede miran život u pokrajini, a ne da oslobađaju počinioce zločina", naglasio je Tadić.
On je pozvao predstavnike UNMIK i EULEKS da obezbede da pravda bude dostupna svakom stanovniku Kosova i Metohije, bez obzira na etničku ili versku pripadnost.
,,Srbija nikada neće priznati nelegalnu nezavisnost Kosova i Metohije. Svoj integritet brani mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima u međunarodnim institucijama, a od UN očekuje da ispune svoj mandat upravljanja u južnoj srpskoj pokrajini", naglasio je Tadić.
MIRKO CVETKOVIĆ, PREDSEDNIK VLADE SRBIJE
Obezbediti život bez straha


   Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, povodom petogodišnjice martovskog pogroma nad Srbima, pozvao je Ujedinjene nacije, pod čijim je protektoratom Kosovo i Metohija, da osiguraju život bez straha u pokrajini, da uspostave vladavinu prava i počinioce svih zločina izvedu pred lice pravde. Na Kosovu i Metohiji najpotrebnije je uspostaviti trajni mir i obezbediti potpunu slobodu za sve građane. To je jedan od osnovnih uslova stabilnosti čitavog regiona i temelj budućeg zajedničkog života na ovim prostorima, ocenio je Cvetković. Vlada Srbije očekuje od UNMIK i EULEKS da obezbede uslove za povratak više od dve stotine hiljada raseljenih, da omoguće da se vrati uzurpirana imovina i pomognu u obnovi porušenih domova i spomenika kulture, kaže se u saopštenju. Takođe se ističe da je Vlada Srbije odlučna u odbrani svog teritorijalnog integriteta i nikada neće priznati virtuelnu kosovsku nezavisnost i za svoje ciljeve će se boriti diplomatskim i pravnim sredstvima u međunarodnim institucijama. Istovremeno, naglašava Cvetković, Vlada Srbije nastoji da poboljša ekonomski položaj srpske zajednice u Pokrajini i stvori uslove za povratak raseljenih.
   Pre pet godina dogodio se najveći napad na Srbe na Kosovu i Metohiji od uspostavljanja međunarodne administracije. Napadi na srpske enklave i masovno uništavanje njihove imovine iznenadili su međunarodne snage, čija je reakcija zakasnela. Tokom dvodnevnog nasilja 19 ljudi je poginulo, a 950 je ranjeno, proterano je više od 4.000 Srba, uništeno 900 kuća i 35 crkava i manastira, među kojima i spomenici kulture od neprocenjive vrednosti iz XIV i XVI. veka. Pomenom u Sabornoj crkvi u Beogradu i u crkvama i manastirima na Kosovu i Metohiji obeležena je peta godina od martovskog nasilja na Kosovu i Metohiji.
APEL KARAĐORĐEVIĆA
Da se ne zaboravi


   Princ Aleksandar Drugi Karađorđević apelovao je, na petu godišnjicu pogroma nad Srbima na Kosovu, da se vinovnici otkriju i kazne i da se nikada ne zaboravi tragičan ishod akata nekontrolisane mržnje i etničkog nasilja. On je posebno naglasio ravnodušnost snaga koje su sebi uzele za pravo i dale zadatak da na Kosovu i Metohiji štite ljudsko dostojanstvo, pravo, pravdu i spomenike civilizacije.
SAOPŠTENJE SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE
Niko nije odgovarao za zločin


   Navršava se pet godina od pogroma izvršenog nad srpskim pravoslavnim življem i pravoslavnim svetinjama na Kosovu i Metohiji, kada su albanski teroristi prognali više od četiri hiljade Srba sa njihovih vekovnih ognjišta, uništeno stotine domova, srušeno preko trideset crkava, pale nove nevine žrtve, saopštila je SPC. Sve se to dogodilo uz prisustvo međunarodnih civilnih i vojnih snaga, UMNIK i KFOR, i do danas niko nije odgovarao za to nasilje i javni zločin, konstatuje Srpska pravoslavna crkva.
,,A sve je to, u stvari, nastavak NATO bombardovanja i nezapamćenog progona, nasilja, ubistava i rušenja stotina svetinja 1999. godine na Kosovu i Metohiji. Od prognanih i izbeglih zanemarljiv je broj onih koji su u toku poslednjih deset godina mogli da se vrate svojim spaljenim domovima i imanjima; ogromna većina srušenih hramova i manastira ostaje u ruševinama ili nestaje svaki trag njihovog postojanja."
Tako izgleda zaštita ljudskih prava i obećano od međunarodne zajednice ,,ispunjenje standarda" pre konačnog rešenja pitanja Kosova! Jedan broj država je u međuvremenu, suprotno odlukama Ujedinjenih nacija (odluka Saveta bezbednosti 1244), prihvatio od Albanaca jednostrano proglašenu ,,nezavisnost" Kosova. Time su izvršeni zločini i nasilje ne samo ostali bez kazne, nego su i nagrađeni sakaćenjem jedne međunarodno priznate države, članice Ujedinjenih nacija, suprotno svim međunarodnim konvencijama i zagarantovanim pravima država i naroda, kaže SPC.
,,Zaštita ljudskih prava", praćena novim etničkim čišćenjem i razaranjem kulturne baštine srpskog naroda, očigledno je predstavljala izgovor za ostvarivanje geopolitičkih ciljeva savremenih moćnih država sveta. To potvrđuju i najnovije drakonske presude u Haškom tribunalu ljudima koji su branili svoju zemlju i njenu celovitost, istovremeno uz oslobađajuće presude teroristima Haradinaju, F. Ejupiju i drugima. Duboko uvereni da će istorijski tok stvari, kao i bezbroj puta u prošlosti ljudskog roda, potvrditi i ovog puta da ,,Bog nije u sili nego u pravdi", pozivamo verni narod da i ovog 17. marta uzme učešće u pomenu postradalim od terorističkog pogroma na Kosovu i Metohiji, kaže se u saopštenju.
SRPSKA RADIKALNA STRANKA
Umesto kazne - država

    Srpska radikalna stranka (SRS) ocenjuje da je pogrom nad Srbima na Kosovu i Metohiji, 17. marta 2004. godine, predstavljao plansko etničko čišćenje srpskog naroda sa teritorije južne srpske pokrajine. Za samo dva dana neviđenog i nečuvenog nasilja nad kosovskim Srbima, prema zvaničnim podacima, ubijeno je 19 osoba, povređeno 954, proterano oko 4.500 Srba i Roma, sedam srpskih sela je spaljeno do temelja, oko 800 kuća je uništeno, a 35 manastira i crkava oskrnavljeno i porušeno, naglašava se u saopštenju SRS. Umesto da kazni zločince, međunarodna zajednica, predvođena Evropskom unijom i Amerikom, nagradila je šiptarske teroriste, omogućivši im stvaranje etnički čistog prostora, odnosno tzv. države Kosovo. Međunarodna zajednica je 1999. godine navela ,,sprečavanje humanitarne katastrofe nad kosovskim Albancima" kao povod za bombardovanje SRJ, dok je martovski pogrom iz 2004. godine opisan kao ,,spontani izliv nasilja zbog nerešenog statusa Kosova i Metohije", konstatuju radikali. Za izazivanje i učestvovanje u martovskom pogromu osumnjičeno je 50.000 ljudi, ali neprimereno blago, uglavnom prekršajnim kaznama, kažnjeno je svega 266 osoba. Od NATO okupacije Kosova i Metohije 1999. godine ubijeno je 2.500 Srba, proterano 250.000, kidnapovano 1.300, a spaljeno je i uništeno oko 150 crkava i manastira.Povratak na vrh strane

DESETOGODIŠNJICA NATO BOMBARDOVANJA
Da se ,,milosrdni anđeo” ne ponovi

   Pre deset godina, 24. marta 1999. godine, u vazdušnom napadu NATO na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ), jedna od prvih ispaljenih krstarećih NATO raketa pala je na vojni aerodrom u Lađevcima, nadomak Kraljeva, oko 19.30 časova. Od tada pa u narednih 78 dana, koliko je trajalo bombardovanje, opština Kraljevo je na meti vazdušnih vojnih NATO snaga bila 54 dana. U 172 napada bačeno je više od 600 raznih projektila. Teške ili lakše povrede zadobilo je 37 civila, oštećeno je ili uništeno 1.750 vojnih ili civilnih objekata. Najčešće su bombardovani Bogutovac, Vitanovac i Samaila, ali gotovo da nema mesta na području kraljevačke opštine na koje nije pao neki projektil.
   Zvanični podaci kažu da je na području Raškog okruga pogođeno ukupno 2.436 kuća i 1.220 stanova, oštećeno ili u zgarište pretvoreno 12 škola, sedam zdravstvenih stanica, dva dečja vrtića i 24 privredna objekta. Uništena su četiri releja, a teško je oštećeno šest puteva i 20 drumskih i železničkih mostova.
   Potpisivanjem vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, 9. juna 1999. godine, posle 78 dana bombardovanja, nebo iznad Srbije je postalo mirno, ali su tih dana kolone izbeglih sa Kosova i Metohije, uz povlačenje Vojske Jugoslavije, preplavile puteve severno od srpske južne pokrajine. Tom prilikom u Kraljevu je utočište našlo oko 20.000 raseljenih lica sa Kosmeta. Posle svega, i dan-danas je svakako najteže porodicama 41 izginulog Kraljevčanina, koji su izgubili život tokom NATO agresije na našu zemlju. O tome i drugim stradanjima tokom NATO bombardovanja od 24. marta do 9. juna 1999. godine u našem listu ostala su brojna druga svedočanstva u vidu tekstova i fotografija, kao svojevrsna hronika jednog od najtežih perioda u novijoj istoriji naše zemlje i Kraljeva, da se ne zaborave, ali i da se nikad ne ponove.Povratak na vrh strane


SAOPŠTENJE SINDIKATA UGS “NEZAVISNOST”
Kako povećati ,,vidljivost” sindikata


   Članstvo sindikata uglavnom ne dolazi u kontakt sa organizacijom ukoliko ne pokrene neki spor. Većina članova uopšte ne dolazi na sastanke niti zna ko su sindikalni rukovodioci, čak i kada oni odlično obavljaju svoj posao. Jedan od načina da se to prevaziđe je da sindikatu obezbedimo veću ,,vidljivost" na radnom mestu. LJudi treba da se identifikuju sa sindikatom i da u toj organizaciji vide nešto više od neprijateljskog odnosa prema šefu. Navešćemo nekoliko načina za povećanje ,,vidljivosti” sindikata na radnom mestu.
   Program za novozaposlene: sindikat treba da ima tačno utvrđene procedure za dobrodošlicu novozaposlenih radnika, koja će uključiti i posebno pripremljene materijale za učlanjenje. Zatim će neki član, bilo da se radi o povereniku ili članu organizacionog odbora, sesti sa novim radnikom i objasniti mu šta smo do sada postigli i šta nameravamo još da uradimo, nakon čega ćemo tom radniku predložiti da nam se pridruži.
Povlastice koje uživaju samo članovi: činjenica da radnici koji nisu članovi imaju istu platu i sve druge prinadležnosti predstavlja stalan problem u sindikalnom radu. Korisno je, ukoliko je to moguće, da za svoje članove obezbedimo određene povlastice, npr. korišćenje kreditne kartice pod posebnim uslovima, popust prilikom traženja pravne pomoći, životno osiguranje po nižim cenama, popust u određenim prodavnicama, plaćene kurseve i sl.
   Dobrotvorne akcije u korist šire zajednice: mnogi zaposleni će učestvovati u nekoj široj akciji, ali neće prisustvovati sindikilnom sastanku. Mi se možemo pojaviti kao sponzor akcija kao što su prikupljanje hrane za siromašne i druge ugrožene grupe građana.
   Predmeti sa logom sindikata: šolje, majice, kape, nalepnice za kola i slično, na kojima se pojavljuje logo sindikata, eventualno uz neki simpatičan detalj, pomažu da se zaposleni identifikuju sa sindikatom i da budu ponosni što su njihovi članovi.
Sindikalni list i oglasna tabla: sindikalni list i oglasna tabla treba da budu zanimljivi i zabavni i u njima treba da bude mesta za sve članove. Svako voli da vidi svoje ime ili imena svojih prijatelja u novinama. Na primer, ako je neko dobio bebu, ili slavi dvadesetpetogodišnjicu braka, to bi trebalo da se objavi uz fotografiju. Sindikalni list i sadržaj oglasne table treba da budu jednostavni, jasni, čitljivi, zabavni i bez reči koje vaši članovi ne razumeju.

ANTISINDIKALNE AKTIVNOSTI POSLODAVACA
   Moramo biti svesni kako nismo ni prvi ni jedini koji primenjuju ovakav pristup radnicima. Sve aktivnosti koje mi sprovodimo prate poslodavci i reaguju na njih. Poslodavci često unajmljuju profesionalce koji rade upravo ono što i mi: neformalno ili formalno razgovaraju sa radnicima, ispituju potrebe i probleme, pronalaze potencijalne vođe i sl. NJihova namera je da sve to učine pre pojave sindikata i tako našu prisutnost učine suvišnom. Cilj im je da stvore konfuziju i strah među radnicima i da im pretvore ionako stresne uslove rada u još stresnije, a za sve to okrive sindikat, koji sprovodi kampanju organizovanja u preduzeću.
   Zbog toga moramo biti spremni da reagujemo na aktivnosti poslodavca pre nego one i počnu. Iskustvo nam je pokazalo da će većina poslodavaca učiniti sve što može kako bi nas sprečili da organizujemo radnike, a njihove reakcije mogu biti različite:
1. Kupovanje problema - podrazumeva na primer trenutno povećanje zarada ili naknada za bolovanje, prehranu, bolje uslove rada i sl.
2. Kupovanje glavnih aktivista - jedan je od najstarijih i najomiljenijih ,,trikova" poslodavaca. Sindikalistima/poverenicima se individualno povećavaju materijalna prava, zarade, oni dobijaju bolje poslove, službene automobile i sl.
3. Otpuštanje, premeštanje ili degradacija sindikalnih aktivista;
4. Igranje na kartu ,,lojalnosti" - neki poslodavci prikazuju sindikat kao ,,treću stranu", autsajdera, koji nema znanja o poslovanju preduzeća i radnim odnosima, tako da je interes radnika da ostanu lojalni poslodavcu;
5. Širenje laži o sindikatu - obično o tome kako sindikat nije pomogao svojim članovima, o visokoj članarini, malverzacijama sindikalnog rukovodstva, tajnim dogovorom sa poslodavcem i slično;
6. Antisindikalna propaganda - poslodavci koriste svoju prednost pristupa radnicima i iznose im argumente protiv sindikata. Mudro je ako sami pretpostavimo kako će nakon sastanka sa nama poneki radnik sve ispričati poslodavcu tako da će i on znati naše planove. Neki poslodavci plaše radnike i rečima da će vlasnici zatvoriti preduzeće ili preseliti proizvodnju ako se formira sindikat, te da su poslovni partneri sumnjičavi prema preduzećima gde postoji sindikat;
7. Direktan napad - novi članovi i aktivisti mogu biti pod nekim izgovorom otpušteni. Time se daje do znanja ostalim radnicima šta bi im se moglo dogoditi ako pristupe sindikatu;
8. Podeli pa vladaj - podrazumeva različite plate za članove i nečlanove sindikata, jer se tako podstiče konkurencija ili zavist među radnicima;
9. Savet zaposlenih - poslodavac može formirati savet zaposlenih kako bi dao osećaj zaposlenima da je spreman sarađivati i konsultovati se sa njima, te kako je sindikat skup i nepotreban;
10. Inat - neki poslodavci ulazak sindikata u njihovo preduzeće smatraju ličnom pretnjom ili uvredom. Ovo može rezultrati i trenutnim ukidanjem nekih prava radnika.
Ovo su samo neki od klasičnih poteza poslodavaca kako bi sprečili formiranje sindikata, ali postoji ih znatno više. Ne treba nas ništa iznenaditi i ne smemo zaboraviti kako naše članove i potencijalne članove moramo na vreme upoznati sa onim što mogu očekivati od poslodavca.
Kancelarija UGS-a ,,Nezavisnost" Kraljevo
Milan Trikoš


PISMA ČITALACA
Savršena poslovnost


   Fiksnom telefonijom omogućene su vrlo značajne veze meću ljudima i zato kvarom i nepravilnostima u tom sistemu oštro bivaju pogođene navike korišćenja tog sistema. Nedavno je naš telefon prestao primati impulse (zanemeo je). Obratio sam se korisničkom servisu Telekoma u Kraljevu i gospodina Slobodana Tomića (njegovo ime je upisano na identifikacionoj kartici) upoznao sa našim problemom. Saslušao me je sa puno takta, prefinjeno, i obećao da će na našim vezama brzo biti uklonjen uzrok smetnji. Ne dugo posle toga naš telefon je primao impulse i opet nas usluživao kao i ranije.
   Svi poslenici u ovoj Službi delaju savršeno uspešno, delikatno, strpljivo. Dobro poznaju i razumeju ljude, iskreno se trude da korisničke telefonske veze uvek budu maksimalno funkcionalne.
Dr sci. Milorad Đ. PanićPovratak na vrh strane

UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

PROMOCIJA KRALJEVAČKE BIBLIOTEKE U BEOGRADU - piše Dragan Bajović
,,Povelja” - srpski pesnički centar

   Prošlog četvrtka u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda predstavljeno je jedanaest pesničkih knjiga objavljenih 2008. godine u Narodnoj biblioteci ,,Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva.
Bio je to jedan od najvećih srpskih pesničkih skupova budući da se u toj ne baš prostranoj galeriji na Terazijama okupilo najmanje pedeset istaknutih pesnika. Oni su došli iz poštovanja prema svojim kolegama čije je knjige prošle godine objavila kraljevačka biblioteka, ali i da svojim prisustvom potvrde da je upravo biblioteka ,,Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva najznačajniji izdavač poezije u Srbiji.
Dragana Tipsarević, upravnica Biblioteke, pozdravljajući goste, rekla je da je u kraljevačkoj biblioteci zaposleno sedam pisaca i da oni svakako doprinose ovolikom ugledu njene izdavačke delatnosti.
,,Uprava Biblioteke i sam grad smatraju da je piscima mesto u biblioteci, i to ne samo figurativno", kaže gospođa Tipsarević.
Da je kraljevačka biblioteka najznačajniji izdavač u Srbiji tvrdi i časopis ,,Bestseler” u najnovijem broju. Novinar i pesnik Bratislav Milanović piše da se ovde objavljuju najprobranije, najlepše opremljene knjige, prepoznatljivog dizajna, koji je postao njihov zaštitni znak (likovni urednik je slikar Dragan Pešić), na najlepšem papiru. Ali, to nije sve. U poslednje vreme niz prestižnih nagrada dobili su pesnici koji su svoje knjige objavili pod okriljem časopisa ,,Povelja”, pri biblioteci ,,Stefan Prvovenčani”. Nedavno je u Novom Sadu Oto Horvat za delo Putovati u Olmo dobio novoustanovljenu nagradu Miroslav Antić, dok je Nikoli Vujčiću žiri Disovog proleća nagradu za sveukupno delo dodelio ponajviše zbog knjige Zvuk tišine, koju je ,,Povelja” objavila prošle godine.
Biblioteka je prve knjige objavila 1987. godine. To su bile pesme tada mladih kraljevačkih autora Ivana Rajovića, Veroslava Stefanovića i Miloša Milišića. Dolaskom pesnika Dragana Hamovića na mesto upravnika biblioteke, izdavaštvo se ovde zahuktava. Tako je Beogradu predstavvljena stota knjiga - Kukuvija, neuk francuskog pisca Filipa Žakotea, koju je preveo Dejan Ilić. Nešto kasnije još dva pisca dolaze u ,,Povelju” - Goran Petrović, sada glavni i odgovorni urednik, i Živorad Nedeljković, urednik pesničke edicije. NJihovo delo i imena svakako da doprinose još većem ugledu ,,Povelje”.
,,Iz godine u godinu ovde nas je sve više", rekao je Goran Petrović. ,,Ova Galerija zaista, kako sam još jednom prilikom rekao, postaje sigurna kuća za knjigu.”
O knjigama iz 2008. godine govorili su kritičar i pesnik Bojana Stojanović-Pantović i pesnik i urednik Živorad Nedeljković.
,,Knjige i iz ovogodišnjeg ,,Poveljinog” kola”, ocenio je urednik Nedeljković, ,,odražavaju moguću stvarnost ovdašnje pesničke scene. One su odraz ponude pesničkih tekstova, poetičkih kretanja unutar pomenute scene, nekakav, moglo bi se reći, trajni snimak. I knjige drugih izdavača takođe svedoče ili mogu da svedoče o ukupnosti ovdašnje pesničke ponude tako da u tome ,,Povelja” nikako nije ekskluzivna. ,,Povelja” je povlašćena utoliko što objavljuje najveći broj pesničkih knjiga i što zbog toga ima dobar uvid u kretanja na sceni. Nama takva pozicija donosi i dodatni napor, a i dodatno zadovoljstvo. Naime, svaki susret sa knjigom koja nastaje donosi tu nezasluženu milost upoznavanja sa nečim što je novo, neponovljivo, sa nečim što čeka čitaoce, posvećenike, urednika koji sve to prvi čita, koji prvi veruje u iznova iskazanu moć poezije.”
Da bismo otklonili svaku sumnju da prilikom izbora autora ima nepotizma, recimo da je od jedanaest pesnika objavljenih prošle godine samo Miloš Milišić Kraljevčanin i da među objavljenima ima i pesnika iz Republike Srpske i Hrvatske.

POVELJINA PESNIČKA IZDANJA U 2008. GODINI
Milan Đorđević - Radost
Dejan Ilić - Iz vikenda
Vladimir Kopicl - Promašaji
Bojana Stojanović-Pantović - Zaručnici vatre
Anđelko Anušić - Slava i poruga
Ranko Pavlović - Pjesnikov prah
Goran Stanković - Litanije
Milan Vučićević - Odblesci
Oto Horvat - Putovati u Olmo
Nikola Vujčić - Zvuk tišine
Miloš Milišić - Spokoj kraja



MUZIČKI ŽIVOT - piše Dragan Bajović
Beethoven Duo i Burns KV započeli saradnju

   Zbog velikog interesovanja publike, Beethoven Duo (Sandra Paunović - violina i Dalibor Bogdanović - violončelo) i kraljevački sastav Burns (NJegoš Makojević - gitara, Slobodan Lekić - harmonika, i Slobodan Garović - percussion-konge) ponovili su počekom marta koncert u Užicu pod nazivom POR UNA CABEZA - MIRIS ŽENE. U roku od mesec dana, imali su priliku da dva puta nastupe u istom gradu - prvi put premijerno na otvaranju nove Male scene Narodnog pozorišta, a drugi put na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.
   Do sada, za užičke prilike, nezapamćen broj ljubitelja popularne muzike pozdravljao je ovacijama izvođače, a kompozicija POR UNA CABEZA - MIRIS ŽENE, izazvala je takve emocije kao da je sam Al Paćino izašao na scenu i zaplesao poznati tango.
Cilj saradnje je nesvakidašnji zvuk koji stvara ovo petoro muzičara.
Beethoven Duo je poznat po tome što su njegovi koncerti odlično posećeni. U čemu je tajna tog uspeha?
   ,,Uvek sa velikom pažnjom biramo program koji ćemo izvoditi. On mora biti iznijansiran tako da privučemo sve generacije, a takođe mora da nosi pozitivne emocije kako bi naša publika ponela muziku u srcu i poželela da opet dođemo u njihov grad", kažu Sandra i Dalibor.
Na užičkom koncertu petorka je svirala dela iz velikih filmskih ostvarenja, kao i nezaobilazna tanga A. Piazzole i drugih poznatih kompozitora.



KRALJEVČANIN U DRUŠTVU NAJPOZNATIJIH UMETNIKA - piše Ivan Popović
Veliki uspeh Nenada Đedovića

   Na prestižnom Internacionalnom festivalu fotografije - Format, koji se tradicionalno svake godine održava od marta do aprila u britanskom gradu Derbiju, veliki uspeh postigao je naš sugrađanin Nenad Đedović. On je ove godine bio i jedini predstavnik Srbije. Od 2.075 pristiglih fotografija iz 30 zemalja, odabrana je 101 na temu Fotosinema i predstavljene su posetiocima ovog festivala. Čak tri fotografije Nenada Đedovića - Actress, Welcome i Prison, našle su se u ovom odabranom društvu.

   

   Na ovogodišnjem festivalu viđeni su i radovi sjajnih umetnika poput Dejvida Linča, Vima Vendersa, Sindi Šermana, Žang Ksiaoa, Mjuya...Povratak na vrh strane


SPORT

KOŠARKA-PRVA (SVISLAJON) LIGA - piše Zoran Bačarević
Večeras rešenje enigme na začelju

  • U 25. kolu Sloga savladala Ergonom sa 97:83, Mašinac poražen od Tamiša sa 65:66 • Večeras u poslednjem, 26. kolu, Mašinac domaćin Zdravlju, Sloga gostuje u Kruševcu • Mašinac (praktično) opstao, Sloga pod upitnikom

   Ništa novo kad je najjača domaća košarkaška liga u pitanju. Odluka o tome ko će, pored Zdravlja, iduće godine u B ligu znaće se posle poslednjih zvukova sirene na utakmicama 26. kola koje se igraju večeras. U pretposlednjem, 25. kolu, kraljevački klubovi postigli su očekivane rezultate. Sloga je u Kraljevu bila ubedljiva, savladala je niški Ergonom, koji je već odavno obezbedio opstanak sa 97:83. Stefanović i Božović bili su najefikasniji u pobedničkoj ekipi, ali će i oni, kao i ostatak ekipe, tek u poslednjem kolu morati da igraju sa ,,101 osto" snage kako bi obezbedili svojoj ekipi mesto u narednoj sezoni u najvišem domaćem rangu. Mašinac je u Pančevu i pred kamerama nacionalne TV odigrao izuzetno zanimljiv i nadasve uzbudljiv i neizvestan meč. Domaći Tamiš Petrohemija u svojevrsnom derbiju začelja uspeo da obezbedi pobedu bukvalno u poslednjem napadu, na 2,8 sekundi pre kraja. U poslednji minut kraljevački ,,studenti" ušli su sa prednošću od tri poena, na desetak sekundi pre kraja bilo je 65:64 za Kraljevčane, a onda je usledio poslednji napad domaćina. Lakše nego što se moglo očekivati, košarkaši Tamiša prošli su sa svoje na protivničku polovinu bez ozbiljnijih prepreka, šutirali do obruča, promašili, pa u ,,repesažu" (odbijena lopta) poentirali za konačnih Tamiš-Mašinac 66:65 i stvaranje brojnih kombinacija na začelju tabele oko drugog ,,pratioca" Zdravlja za drugoligaški karavan posle sutrašnjeg ,,dana D".
   Mašinac je u Pančevu mogao da sebi obezbedi i teoretski opstanak u ligi, ali će za to marati da sačeka sutrašnje veče i susret sa već odavno otpisanim Zdravljem, istina na svom parketu.
   Mnogo, mnogo teže biće igračima Sloge, koji u poslednji odlučujući meč sa Napretkom iz Kruševca (uz to na gostujućem terenu) ulazi sa istim brojem bodova, kao i Mašinac (34), ali sa nepovoljnim međusobnim skorom i sa Mašincem, ali i sa Tamišom i Vizurom. U duelima sa ova tri tima Sloga ima samo jednu pobedu. U tom slučaju (ako se, slučajno, ,,zatvori krug" Vizura-Mašinac-Sloga-Tamiš), Sloga bi ispala, spasila bi se Vizura. Naravno, Mašincu je neophodna pobeda u Nišu nad Ergonomom, ali pod uslovom da izgube Sloga i Tamiš...
U svim ostalim kombinacijama Vizura bi se, uz Zdravlje, od jeseni našla u B ligi.
   LJubitelji košarke u Kraljevu tako će biti u prilici da do poslednje sekunde strepe za status svojih ljubimaca, pre svega kada je u pitanju stariji ligaš sa Ibra Sloga, koja im je, ipak, malo više ,,na srcu". Utakmice poslednjeg, 26. kola, igraju se večeras, a počeće u 18.00 časova.



KOŠARKA - PRVA A LIGA (ŽENE)
Kraljevčanke stepenik niže

   • Loznica u poslednjem kolu savladala Crvenu zvezdu, ŽKK Kraljevo poražena od ,,Radivoja Koraća", pa Kraljevčanke, uz ekipu Ušća, napuštaju Prvu A ligu
   Ostvario se najnepovoljniji mogući ,,scenario" za žensku kraljevačku košarku na kraju treće sezone ŽKK Kraljevo u najvišem rangu. U poslednjem, 22. kolu, ekipa ,,Radivoj Korać" savladala je u Beogradu ŽKK Kraljevo sa 79:70 (16:21, 17:25, 15:9, 31:15), a kako je Loznica kao domaćin savladala Crvenu zvezdu sa 65:60, od jeseni će se u B ligi ekipi Ušća pridružiti ŽKK Kraljevo. Svesne da ih samo pobeda održava u ,,životu", Kraljevčanke su krenule na sve ili ništa, veoma dobro se držale sve do poslednje četvrtine, koju su domaće igračice dobile sa 16 poena razlike. Sa samo pet pobeda i 17 poraza mlađane Kraljevčanke nisu se mogle nadati spasu, tim pre što su u toku sezone ostale bez dva najveća ,,aduta" na ,,napadačkim" pozicijama - Hane Tihamirave, a zatim i iskusne Ivane Todorović. Uz to, u toku sezone imale su i dosta ,,turbulencija" na trenerskoj klupi, da bi Petar Marković ostavio ekipu na tri kola pre kraja prvenstva. U takvoj situaciji šanse za opstanak bile su minimalne, a spas nije donelo bukvalno poslednje kolo, koje je odigrano 14. marta. Početak ,,kraja" kraljevačke ženske košarke ili samo privremena ,,pauza"?



GODIŠNJA SKUPŠTINA FUDBALSKOG KLUBA SLOGA - piše Aleksandar Daišević
Karapandžić novi predsednik

   Fudbalski klub Sloga održao je redovnu godišnju Skupštinu u prisustvu velikog broja delegata i gostiju, kao i predsednika FSO Kraljevo, FSO Vrnjačka Banja, te generalnog sekretara FS Raškog okruga. Sednica je počela minutom ćutanja kojim je odata počast preminulim članovima Skupštine kluba dr Milošu Babiću i Miroslavu Popoviću, a potom se prešlo na rad. Izveštaj o radu za period jul 2007 - februar 2009. godine, u odsustvu predsednika Milutina Lukića, podneo je potpredsednik Miroslav Karapanyić, naglasivši momenat u kome je aktuelno rukovodstvo preuzelo Slogu.
   - Stanje koje smo zatekli bilo je alarmantno i zahtevalo je veliki rad i hitna rešenja. U periodu o kome govorimo urađeno je dosta, ali pravi rad tek predstoji, pogotovo po pitanju infrastrukture, koja je rak-rana Sloge. Ipak, stadion koji je ruiniran smo dosta popravili, sredili, sada predstavlja jedan lep sportski objekat, što govore naši gosti, ekipe koje igraju na njemu. Finansije su decenijama bile najveći problem, ali zahvaljajući finansijerima Vladu Divcu i Zoranu Milašinoviću, Sloga je sada dosta stabilna i jedan od klubova kakvih je, po tom pitanju, malo u Srbiji - naglasio je Miroslav Karapanyić i dodao: - Veliki uspeh je što smo sa svim klubovima u gradu i opštini u izvanrednim odnosima, a sa gradskim rivalom Metalcem u nikad boljim. Zahvalnost dugujemo Poletu iz Ratine, Mladosti iz Oplanića, Magnohromu, Karađorđu iz Ribnice, Hajduku iz Jarčujka, koji su maksimalano pomogli rad kraljevačke Sloge.
   Osvrnuvši se na takmičarske rezultate u proteklom periodu, potpredsednik kluba je prvo podsetio da su Slogu vodila četvorica trenera Đorđe Koković, Goran Dragićević, Nebojša Vučićević i aktuelni Igor Tufegyić. Konsolidacija kluba se ogledala i kroz prvi tim, koji je prethodne sezone stigao do baraža, a ove je rezultat daleko bolji.
   - Inđija je prošle sezone u baražu bila bolja i poželeli smo joj sve najbolje u višem rangu takmičenja. Okrenuli smo se sebi, selektirali novi tim, uključili mlade igrače iz sopstvenog pogtona i rezultat je vidljiv. Ubedljivo smo prvi u Srpskoj ligi Zapad, sigurno koračamo ka Prvoj ligi, ali to nije naš krajnji domet. Želimo što pre, već za godinu dana, Kraljevu da podarimo zvanične prvenstvene utakmice sa C. zvezdom i Partizanom. U ovom periodu omladinci i kadeti Sloge postali su članovi Kvalitetne lige Srbije, gde se vrlo uspešno takmiče, a sigurno je da će na leto i pioniri u probrano društvo. Rezultati su za svaku pohvalu - zaključio je Karapanyić u izveštaju koji je jednoglasno usvojen.
   Na isti način je usvojen i finansijski izveštaj, u kome je bilo nekoliko značajnih podataka. Ulaganja zvaničnih finansijera Sloge Divca i Milašinovića za period juli 2007 - februar 2009. godine iznosi više od 31 milion dinara. Svi ostali prihodi, računajući i buyetska sredstva iz opštine, kao i naplate transfera za bivše igrače, zajedno ne čine ni pola pomenute sume. Sloga je poslovala pozitivno i 2008. godinu završila u plusu milion dinara.
- Ne mogu da opišem svoju sreću i zadovoljstvo. Od 1959. godine sam u Slogi, to je moj život, sve sam joj dao, sada sam član Skupštine i, znajte, nikada nije bila ovakva situacija. Zorana Milašinovića i Vlada Divca treba čuvati kao zenicu oka, oni su suvo blago Sloge. Pa, ljudi moji, oni su za godinu dana više dali novca Slogi nego svi mi za prethodnih 20 godina. Samo neka oni nastave realizaciju plana i gledaće se u Kraljevu superligaški, a ja verujem i evropski fudbal. Nije me bilo par godina zbog bolesti i teške operacije, ali sada mi je srce na mestu. Ostaje nam da se svi zajedno borimo i nateramo gradsku vlast da reši pitanje stadiona, da Sloga dobije stadion kraj Ibra. Ne može se više igrati tamo gde je streljano šest hiljada Kraljevčana, prokleto je. Kada se pređe na stadion u centru grada, Sloga će postati evropski vredan klub, to potpisujem - rekao je na Skupštini, u diskusiji punoj emocija, fudbalska legenda Kraljeva Milutin Jakić.
   U daljem toku rada odlučeno je da neaktivne članove Skupštine zamene LJubiša Vujović (aktuelni direktor kluba), Slavko Ašanin, Vladan Pelivanović (aktuelni kapiten prvog tima), Marko Pejić, Milorad Savić, Srđan Trajkovski, Zoran Stojković, Nego Tomović i Branko Stojiljković. Popunjena su i tri upražnjena mesta u Skupštini, i to Dušanom Karapandžićem, Goranom Tasićem i Draganom Kovačevićem. Članovima Skupštine je predočena neopoziva ostavka, zbog obaveza i preseljenja, dosadašnjeg predsednika Milutina Lukića, koja je jednoglasno usvojena, a za novog prvog čoveka FK Sloga izabran je dosadašnji potpredsednik Miroslav Karapanyić. Da se mnogo toga pozitivnog dešava u kraljevačkom fudbalu, govori i podatak da je novi član UO Sloge postao Slobodan Đerković, finansijer i prvi čovek gradskog rivala Metalca.
   - Hvala vam na podršci koju ste gospodinu Divcu i meni uputili na ovoj Skupštini. Ušli smo u sve ovo verujući da možemo da donesemo prosperitet ne samo fudbala u Kraljevu, već i samog grada. Na tom putu nećemo stati, a jedina kočnica jeste angažovanost i agilnost lokalne samouprave po pitanju stadiona. To Divac i ja sami ne možemo da rešimo. Sa adekvatnim stadionom, mislim na onaj kraj Ibra, brzo bi o Slogi govorili sa prefiskom evropski - uz aplauze okupljenih naglasio je Zoran Milašinović, finansijer kraljevačke Sloge, lidera Srpske lige grupa Zapad.



FUDBAL - SRPSKA LIGA (ZAPAD)
Bod od mogućih šest

   • Sloga (P) 2 - Sloga (KV) 0:0, Budućnost-Metalac 2:0 • U narednom, 17. kolu, u subotu Metalac - Sloga (PM), u nedelju Sloga (KV) - Inon

   Prolećni start kraljevačkih srpskoligaša u prvenstvu Zapada ostaće upamćen po tome što je lider sa tabele (u ovom slučaju Sloga) ostao neporažen i posle 16 odigranih utakmica, a ekipa iz ,,zlatne" sredine (u pitanju je Metalac) doživela manje-više očekivan poraz u Valjevu. Posle prolećnog starta Sloga je zadržala vodeću poziciju na tabeli, ali je razliku smanjila na 11 bodova. Metalac je pao par stepenika niže, pošto su ga pretekla oba valjevska kluba i Sloga iz Petrovca na Mlavi.
Jesenji lider gostovao je u Požegi, sa tamošnjim ,,fenjerašem" i imenjakom odigrao bez golova (0:0), a, sem kolosalne šanse Bužića, sve ostalo će se prebrzo zaboraviti. Naravno, i činjenica da rivali mogu da budu zadovoljni: Kraljevčani što su i dalje bez poraza, a Požežani što nisu poraženi od budućeg člana Prve Telekom lige Srbije. Jednostavnije, i taj ,,bodić" može da bude presudan kada se krajem maja osnosno početkom juna budu svodili konačni računi u ,,donjem domu" i odlučivalo o prelasku u zonski stepen takmičenja.
Na utakmici u Valjevu Metalac je od Budućnosti poražen sa 0:2, četa Ivice Cvetanovskog, koja je počela da ,,trokira" u samom finišu jesenje polusezone, priliku za prve prolećne bodove moraće da traži i u narednim nedeljama. Biće to u prilici da učine već sutra, pošto se na stadionu kod Ložionice očekuje duel sa Slogom iz Petrovca na Mlavi. Fudbaleri Sloge, opet, pred svojim navijačima, u obavezi su da čelnu poziciju opravdaju na prolećnoj premijeri protiv požarevačkog Inona. Susreti 17. kola sutra i u nedelju počinju u 14.30 časova.



BOKS: ODRŽANA VANREDNA SKUPŠTINA KRALJEVAČKOG METALCA
Nova era boksa u gradu na Ibru

   Bokserski klub Metalac dobio je novu upravu. Na vanrednoj Skupštini kluba, koja je okupila sve ono što vredi u boksu u gradu na Ibru, izabrani su ljudi koji bi trebalo da označe početak nove ere ovog uzornog sportskog kolektiva. Iza Metalca je vrlo težak period, dosadašnje rukovodstvo se retko sastajalo, mnogi ljudi su samo formalno bili članovi UO, a sve je pretilo da se odrazi na masovnost i rezultate. Kada je ,,dara prevršila meru", šef stručnog štaba Metalca Miodrag Milić i aktivni takmičari preuzeli su stvar u svoje ruke, a rezultat svega je sazivanje vanredne Skupštine i izbor novog predsednika. Skoro dve decenije alfa i omega kraljevačkog boksa bio je Vojislav Janićijević Janez, a bivši teškaš i bokserski funkcioner, sada narušenog zdravlja i posle teške operacije, morao je da se povuče.
- Metalcu sam dao koliko sam imao i mogao. Sve samo da bi klub funkcionisao. Želim ovoj deci koja sada ulaze u ring da poželim sve najbolje, a novom rukovodstvu da nastavi stazama stare slave. Ponosan sam na svoj rad, bokseri Metalca sada imaju krov nad glavom, a sećam se, kada sam izabran za predsednika, bili su na ulici. Verujem da dolaze još bolji dani za kraljevački boks - naglasio je Vojislav Janićijević u pozdravnoj i oproštajnoj reči pred članovima Skupštine BK Metalac.
Radom najvišeg tela kluba rukovodio je aktuelni šef stručnog štaba Miodrag Milić jasno ukazavši na probleme koji opterećuju klub.
- Da bismo sprečili bilo kakvu polemiku, govoriću samo argumentima. Skupština se nije sastajala ni jednom za protekle četiri godine, ljude koji se vode kao delegati ovog tela ili članovi Upravnog odbora nikada nisam video u klubu, čak ni na takmičenjima u dvorani. Poslednjih godina privatno dajemo novac iz yepa da bi klub funkcionisao, a ova deca su najbolje što Metalac i ovaj grad imaju. NJima se ništa ne sme uskratiti i zato samo oni i treba danas da biraju i da odrede svoju budućnost - jasno je sa govornice, uz aplauz okupljenih, poručio Miodrag Milić, istovremeno prvi trener našeg državnog tima.
Sve odluke na vanrednoj Skupštini BK Metalac su donete jednoglasno. Usvojen je izveštaj o radu dosadašnjeg predsednika Janićijevića, kao i finansijski izveštaj. Za poslednje četiri godine, tek u 2008. klub je poslovao pozitivno, što dovoljno govori o problemima koji opterećuju bokserski sport. Na predlog radnog predsedništva, za novog predsednika Skupštine kluba izabran je Dejan Milović, nekadašnji predsednik SO Kraljevo, dok je za doživotnog počasnog predsednika izabran Vojislav Janićijević. Status doživotnih počasnih članova kluba dobile su legende Hariton Miljković i dr Miodrag Antonijević. Za novog predsednika UO Metalca izabran je dojučerašnji potpredsednik Vladimir Bogavac, dok su članovi najužeg rukovodstva delom iz društveno-političkog života, a delom bivši bokseri.
- Velika mi je čast da rukovodim radom ove sportske institucije Kraljeva. Metalac je poznat i van granica naše zemlje i na nama je da velikim radom i zalaganjem održimo i još više podignemo taj imidž. Čeka nas mnogo posla, ali verujem u ljude koji će biti u UO, kao i u trenera Milića i mlade boksere. Zajedničkim snagama možemo mnogo. Dolazi vreme Metalca i boksa - u prvom obraćanju članovima Skupštine kluba naglasio je Vladimir Bogavac, predsednik kraljevačkog Metalca.
Za novog sportskog direktora izabran je Slobodan - Bata Marinković, nekadašnji svetski uspešan kik bokser, dok je generalni sekretar Zoran Radovanović. Lepa vest je stigla na kraju. U matični klub, sada kao trener, vraća se Milan Terzić, jedan od najboljih kraljevačkih, ali i srpskih boksera.



ODBOJKA - POLUFINALE PLEJ-OFA ZA PRVAKA SRBIJE
U Kragujevcu Radnički-Ribnica tri:tri!

   • U prva dva uvodna meča Radnički-Ribnica 0:3, Radnički-Ribnica 3:0 • Sinoć i sutra dve utakmice u Hali sportova u Kraljevu

   Start ovogodišnjeg plej-ofa u PS u odbojci za muškarce ,,obeležen" je, ipak, iznenađenjima. Ribnica je u Kragujevcu slavila u uvodnom polufinalnom meču sa ubedljivih 3:0, dok je Vojvodina u Beogradu, takođe maksimalnim rezultatom, savladala domaću Crvenu zvezdu. Više nego zanimljiv početak, zar ne?
   Prvi meč polufinala plej-ofa u kragujevačkom ,,Jezeru" između domaćeg Radničkog i Ribnice, i pred kamerama RTS, protekao je u znaku gostiju. Posle pobede u prvenstvu u Kraljevu od 3:0 nedelju dana ranije, učenici Boška Mačužića dominirali su i u gostima u svim elementima odbojke. ,,Prošetali" su se ,,Jezerom" a da domaćin čestito nije ni zagrejao ruke. Bilo je, posle 67 minuta, ubedljivih 3:0 za Ribnicu (25:21, 25:18, 25:20), ali su dva dana kasnije, na istom terenu, Kraljevčani naišli na klasičnu (sportsku) sačekušu. Četa Slobodana Kovača uspela je da se, posle dve prospavane noći, oporavi od šoka, i u drugom meču, pred oko 2.000 gledalaca, vrati Kraljevčanima milo za drago - istom merom. Sada je momčadija iz srca Šumadije bila ubedljiva, slavila je sa maksimalnih 3:0 (25:17, 25:22, 25:22). Kraljevčani su imali i peh da se sredinom drugog seta povredi sigurni i pouzdani srednji bloker Mirko Radević, čime je znatno ,,rastrešen" blok Ribnice. Ipak...
   - Druga utakmica u ,,Jezeru" nije se mnogo razlikovala od prve, pošto je dominirala samo jedna ekipa, ovoga puta Radnički. Moja ekipa nije iskoristila važne lopte kako bi blagovremeno uhvatila priključak za protivnika, kome je sve išlo za rukom. Slabo smo servirali, još slabije primali servis i poraz je bio neminovan - ocenjuje drugi susret u Kragujevcu trener Ribnice Boško Mačužić.
   Povreda Radevića u drugom meču, po svemu sudeći, nije isuviše teška, nema otoka, pa u klubu veruju da će prvi ,,srednjak" biti spreman za naredne dve utakmice, koje će se igrati u Hali sportova u Kraljevu. Prva je na programu bila sinoć, a četvrta (sada već obavezna) sutra uveče, takođe u sportskoj dvorani kraj Ibra. Kragujevčani su, i pored poraza na otvaranju polufinalne serije u Kragujevcu, u psihološkoj prednosti jer im jedna pobeda u Kraljevu obezbeđuje ,,majstoricu", opet u ,,Jezeru", gde imaju veliku pomoć navijača. U drugom meču u Beogradu Crvena zvezda je slavila nad Vojvodinom sa 3:1, pa je ovde rezultat posle uvodnih ,,borbi" 1:1. Tako će polufinale plej-ofa biti zanimljivo i za ljubitelje odbojke u Kragujevcu, Beogradu, Kraljevu i Novom Sadu.



SAOPŠTENJE ZA JAVNOST UPRAVNOG ODBORA ODBOJKAŠKOG KLUBA ,,EKONOMAC"
Treći pokušaj rasturanja ,,Ekonomca"

U oktobru 2001. profesori Ekonomske škole Vito Dmitrović, Goran Aćimović i LJubiša Popović osnivaju ženski odbojkaški klub pod nazivom Ekonomac. Na čelu kluba, u svojstvu predsednika, bio je Vito Dmitrović. Treninge i utakmice su kao treneri vodili Aćimović i Popović. Odziv devojčica je bio solidan i odmah se videlo da tu ima talentovane dece koja dosta obećavaju, ali i brzo napreduju u usavršavanju. Uspešni rezultati u međuregionalnom takmičenju vrlo brzo ovu mladu ekipu uvode u Drugu ligu.
Loš start i neuspeh u prvom kolu takmičenja u Drugoj ligi mladih i nedovoljno iskusnih igračica trener LJubiša Popović ,,proslavlja" cepanjem takmičarskih legitimacija nekoliko igračica, rasturanjem prve ekipe i nekorektnim ponašanjem prema svom kolegi G. Aćimoviću, što uzrokuje njegovo napuštanje kluba. U nastavku jesenjeg dela prvenstva ekipa, pod vođstvom trenera LJ. Popovića, ne osvaja nijedan bod. Rešenje nastalih problema pronađeno je u dovođenju novog trenera Anđelke Tijanić. Ekipa počinje intenzivan rad i, delimično oporavljena, u prolećnom delu prvenstva osvaja devet bodova, ali to nije bilo dovoljno za opstanak u Drugoj ligi.
Nakon ove, donekle uspešne sezone, u 2005. godini održana je izborna Skupština kluba, na kojoj je izabran novi, a ujedno i prvi Upravni odbor kluba, a koji zahvaljujući ,,tradicionalnoj nemarnosti" LJubiše Popovića nikada nije legalizovan. Da ta nemarnost nije slučajna, pokazaće i neka slična zbivanja u narednom periodu.

PRVI PUT
Ekipu u sezoni 2005/2006. vodi kao trener Anđelka Tijanić i uspešno je uvodi u kvalifikacije za ponovni ulazak u Drugu ligu. Previše mlada i nedovoljno iskusna ekipa ne uspeva u kvalifikacijama, što Popović koristi kao povod da istera iz kluba Tijanićevu i rasturi i rasformira prvu ekipu kluba. To je dovelo do vrlo nezdrave klime u samom klubu, nakon čega je čak došlo i do fizičkih obračuna Popovića sa pojedinim roditeljima i rođacima igračica. Taj raskol i samovljno rasturanje prve ekipe bio je povod za osnivanje novog ženskog odbojkaškog kluba Gimnazijalac, jer je dobar deo isteranih igračica hteo da nastavi sportsku karijeru u drugom klubu, gde su postojali normalniji odnosi za rad. Anđelka Tijanić, kao trener novoosnovanog kluba, uspeva da uvede svoju ekipu u narednom periodu u Drugu ligu.
Degradirani klub samovoljom LJ. Popovića nastavlja sa ostatkom igračica ponovno takmičenje u međuregionalnoj ligi, sa praktično novom ekipom, ali i sa novom grupom entuzijasta i roditelja koji zdušno pomažu rad kluba u nastojanju da se poboljša rad svih selekcija (pionirske, kadetske, juniorske), a ponajviše prve ekipe, sa ambicijom da se ponovo kvalifikuje u Drugu ligu. Snažna logistika, uz obezbeđenje finansijskih sredstava, jer sredstva koja je pokrivala članarina igračica nije bila ni blizu da pokrije troškove planiranih takmičenja i brži razvoj kluba, omogućila je dovođenje još jednog mladog trenera, Nenada DŽamića, koga su deca odmah prihvatila. Zahvaljujući ovoj grupi entuzijasta i njihovom angažmanu obezbeđen je dovoljan broj dresova, trenerki, lopti, mreža, semafora i ostale neophodne opreme. Stvorena je mogućnost za plaćanje većeg broja termina za svakodnevne treninge igračica u raznim salama u gradu, brojna putovanja na trenig utakmice u druge gradove, kao i podmirivanje popriličnih troškova takmičenja u Drugoj ligi i drugih selekcija. Čak je od obezbeđenih sredstava plaćena i kazna kluba od 70.000 dinara, zbog nekih sklonosti LJ. Popović i njegove ,,tradicionalne aljkavosti".
U 2006/2007. prva ekipa se uspešno kvalifikuje i ulazi u Drugu ligu (maj 2007). Zahvaljujući i dalje fantastičnoj logistici, sve takmičarske ekipe u klubu postižu odlične rezultate.

DRUGI PUT
Ali, ne lezi vraže, počinju ,,nove nevolje". Na prijateljskoj utakmici sa Zaječarom u Vranjačkoj Banji, trener LJubiša Popović, kod rezultata 2:0 za protivničku ekipu, napušta maloletnu decu usred meča, seda u kombi kluba i odlazi kući u Vrbu. Deca, bez trenera, nastavljaju meč i dobijaju utakmicu sa 3:2. Uz pomoć Brace Rakovića, bliskog saradnika kluba i roditelja jedne igračice, isprepadana i ostavljena deca su smeštena u taksije i vraćena kućama, na opšte zaprepašćenje i ogorčenje roditelja. To je bio novi pokušaj rasturanja ekipe i kluba, iz samo njemu zananih razloga, a ujedno i vešt pokušaj manipilacije roditeljima igračica za još veću finansijsku podršku radi daljeg takmičenja. Kao pokriće za uporno navaljivanje o istupanju iz svih rangova takmičenja, stalno je navodio da nema dovoljno finansijskih sredstava, što nije bilo tačno.
U martu 2008, na inicijativu Popovića, sazvana je izborna Skupština kluba, koja je održana u prostorijama Ekonomske škole. Na toj sednici članovi kluba su saslušali izlaganje predsedavajućeg (Popović) i nakon toga on je predložio sastav novog Upravnog odbora. Na sednici je uredno vođen zapisnik, koji je novoizabrani predsednik, zajedno sa statutom, potpisao. Novi predsednik je preuzeo obavezu da potpisani zapisnik i Statut dostavi Ministarstvu za sport i Odbojkaškom savezu Srbije.
Odbor se sastaje 1-2 puta nedeljno i svu nastalu problematiku rešava u hodu. Uspostavlja se precizna evidencija članova, odštampane su članske karte i podeljene članovima kluba, uvodi se red u finansijsko poslovanje, svakodnevno se ima uvid u stanje kluba. Sve zadatke oko toga preuzima Upravni odbor, a trenerima se, u dogovoru sa njima, ostavljaju odrešene ruke za stručni rad i dalje usavršavanje igračica svih selekcija, kao i rad sa školom odbojke. Upravni odbor obezbeđuje finansijska sredstva za podmirenje svih obaveza, pa čak i za podmirivanje nekih neizmirenih obaveza iz prethodnog perioda prema Popoviću. Ređaju se uspešno organizovane prvenstvene utakmice, brojni turniri u svim selekcijama, sa lepim nagradama i priznanjima za igračice. Klub je u nagloj uzlaznoj putanji. Članovi Upravnog odbora okupirani izvršenjem postavljenih zadataka u sveukupnoj afirmaciji kluba, posvećeni timskom i drugarskom radu, previđaju jedan veoma važan detalj. Po viđenju Popovića, ,,marginalizovana" je njegova uloga u klubu, on više ,,nije institucija”, što je sasvim i normalno u jednom ozbiljnom klubu. O tome ništa ne iznosi na sastancima odbora, već kreće u razne vidove opstrukcije funkcionisanja kluba. Veštom zamenom teza i raznovrsnim manipulacijama kod neupućenih izvan kluba, kao i kod pojedinih roditelja mlađe dece (koji nisu upućeni u stvarno stanje), predstavlja sebe kao žrtvu uzurpatora (svog Upravnog odbora), koji žele da mu preotmu ,,njegov klub". Shvata da više nije institucija i ne može više samovoljno da radi šta hoće, bez obzira na interese kluba. To kod njega izaziva odbojnost prema svakom predlogu koji klub može usmeriti napred. Počinje raskol. Lošim i nepedagoškim odnosom prema igračicama, kako na treninzima, tako i na zvaničnim utakmicama, od kojih je dobar broj izgubio (i od slabijih ekipa), favorizovanjem pojedine dece ulagujući se njihovim roditeljima zbog podrške, stvorio je veoma lošu klimu u ekipi. Pojedine igračice i njihovi roditelji počinju ozbiljno da razmišljaju o promeni klupskih boja, a neke su i potpuno prestale da treniraju. Komunikacija između trenera Popovića i igračica je na najmanjem mogućem nivou, gotovo je i nema, što rezultira drastičnim padom u igri i lošim plasmanom na tabeli (u jesenjem delu prvenstva ekipa je pala na samo dno tabele). Popović kao predsednik Upravnog odbora uopšte i ne saziva sednice, a na one koje su sazvali članovi uopšte i ne dolazi. NJegova surova osvetoljubivost od tada dobija pravu boju. Treći put od osnivanja kluba počinje da demontira i urušava uled kluba.

TREĆI?
Upravni odbor, uvidevši da je na pomolu katastrofalan razvoj događaja, preuzima energične mere i smenjuje Popovića sa mesta prvog trenera i umesto njega postavlja mlađeg Nenada DŽamića, sve u skladu sa Statutom kluba. Popoviću, koji nije dobio i nema licencu, data je mogućnost da radi sa pionirskom selekcijom i školom odbojke. Odluka je bila privremenog karaktera u nameri da se vidi hoće li sa novim trenerom doći do nekog poboljšanja, a konačno rešenje i odluku je trebalo doneti na Skupštini kluba, koja je na inicijativu Upravnog odbora kluba zakazana za 15.01.2009.
Na sednici Skupštine kluba 15.01.2009, kojom Popović u svojstvu predsednika i predsedava, prisustvuje veliki broj roditelja (koji su inače članovi Skupštine), kompletna prva ekipa igračica, kao i kapiteni svih selekcija. Popović saopštava prisutnima da je ovaj skup ,,u stvari običan roditeljski sastanak", iako su svi pozvani na Skupštinu u pisanoj formi sa navedenim dnevnim redom (zbog toga su se i odazvali pozivu). U svom daljem izlaganju saopštio je da je prva Skupština održana 12.12.2008, na kojoj je izabran novi Upravni odbor sa njim na čelu, kao i ostali organi društva, da je urađen novi Statut kluba i da je on kao ovlašćeno lice klub registrovao u nadležnom ministarstvu. Na zaprepašćenje svih prisutnih, postvljeno mu je pitanje kakva je to bila Skupština i ko je toj sednici prisustvovao. Popović je izjavio da su na toj sednici bili prisutni: Miloljub Radetić, Pajo Španović, Jelica Radovanović, Bogosav Radosavljević, Raca Veljković, Nikola Veljković, Jasna Veljković, Dušan Žarković, Đorđe Vukosavljević, Milica Vukosavljević, Nenad Vučetić, Sandra Vučetić, Slobodan Radaković i Branislav Miković. Svi prisutni članovi Skupštine, kao i igračice, u punom sastavu, počeli su da se zagledaju i da pitaju jedni druge o kojim se to članovima kluba radi. Nikome od prisutnih ova imena nisu bila poznata, jer se radilo o osobama koje nikada i ni u kavim situacijama nisu imale nikakve veze sa klubom, niti su bilo kada nešto uradile za ovaj klub. Na pitanje šta je sa prethodno legalno izabranim Upravnim odborom na čijem je čelu on kao predsednik, a koji je izabran na Skupštini 20.03.2008, o čemu postoji zvaničan zapisnik i zvaničan Statut, koji je on lično u svojstvu predsednika potpisao na toj sednici i preuzeo obavezu da i jedno i drugo dostavi nadležnim organima, Popović je cinično odgovorio da to nije ništa legalno, da bi na kraju priznao pred svima da ta dokumenta nikada nikome nije ni dostavio u Beogradu. Ponavlja se situacija iz 2005. godine, što svakom razumnom i razložnom čoveku mnogo govori. ,,Tu ste da me finansirate i pratite dok mi je potrebno, ne zapitkujući mnogo, ali onog trenutka kada u klubu pokušate da postavite stvari na svoje pravo mesto i pokušate da klub uozbiljite, postajete nepoželjni i nelegalni, jer nigde niste ni registrovani kao uprava kluba". Nakon završetka svog monologa, likujući je napustio sednicu ne želeći da čuje ničiji komentar, na opšte negodovanje svih prisutnih. Neprimereno ponašanje Popovića javno su osudili svi prisutni, uz glasan komentar da je ponovo u opticaju vrlo vešta manipulacija, koja vodi opet uništavanju i rasturanju kluba, zbog koje će neko morati da snosi sve posledice.
Zbog velikih mahinacija, zloupotreba ovlašćenja i samovolje predsednika kluba Popovića, kao i jasno izražene sumnje u informaciju da je uopšte i održana ilegalna Skupština, legalno izabrani Upravni odbor OK Ekonomac (na izbornoj Skupštini 20.03.2008) podneo je tužbu Vrhovnom sudu Srbije sa svom raspoloživom dokumentacijom, koji će verovatno pokušati da dozna pravu istinu o ,,famoznoj" sednici održanoj 12.12.2008. u režiji Popovića. Sa celom ovom ujdurmom upoznat je i Odbojkaški savez Srbije (što ih nimalo nije iznenadilo kada je Popović sa nekim svojim saradnicima u pitanju), koji će verovatno o svemu ovome izreći i svoj sud.
Legalno izabrani Upravni odbor će i dalje nastojati da deci omogući što bolje uslove za rad i stručno napredovanje, da decu zaštiti od samovolje LJ. Popovića, da svojim selekcijama omogući nastavak takmičenja za koja su prijavljene do kraja takmičarske sezone, što je i bila preporuka čelnih ljudi Odbojkaškog saveza Srbije.
O konačnom raspletu velikih problema malih ljudi javnost u našem gradu biće blagovremeno obaveštena.



VATERPOLO
Kraljevčani u dva baraža

   Vaterpolisti Kraljeva, igrači do 14 godina, uspešno su završili kvalifikacioni turnir u Kupu Srbije, koji je održan od 13. do 15. marta u Leskovcu. Mladi ,,delfini" sa Ibra savladali su Rasinu iz Kruševca sa 7:4, a Niš 2 sa 13:2. Poraženi su jedino od ekipe Niš 1 (1:21), a utakmice sa Valisom iz Valjeva i domaćim Leskovcem dobili su službenim rezultatom, pošto su protivnici imali ,,prestarele" igrače.
   U ovoj sedmici vaterpolisti Kraljeva imaće dva baraža za završnicu Kupa Srbije (igrači od 14 do 16 godina). Vaterpolisti do 16 godina igraće u Kruševcu, a mlađi (do 14 godina) još ne znaju gde će pokušati da se probiju u završnicu, pošto nemaju ,,svoj" bazen.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
VD direktor i glavni i odgovorni urednik: Zoran Knežević. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2009. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive