Preuzmite PDF verziju
novog broja "Ibarskih"

Preuzmite PDF verziju
novog broja "Ibarskih"
Internet izdanje - 27. mart 2009. godine

R e k l a m n i   l i n k o v i !

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Prioritet privrednom razvoju i zapošljavanju
Uz sukobe za govornicom izabrana nova izvršna vlast
Incidenti uz intervenciju policije
Preuzimanje odgovornosti za efikasno vršenje vlasti
Večno sećanje na žrtve nemilosrdne agresije
Za Kraljevo i otadžbinu
Mnoga oboljenja već se dovode u vezu sa zagađenjem
Veterani na sudu nemaju šansu, jedino rešenje - Bugarska česma!
Kraljevu izdanak najstarije loze na svetu
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Košarka, odbojka, fudbal, biciklizam


LJUBIŠA SIMOVIĆ, NOVOIZABRANI GRADONAČELNIK KRALJEVA:
Prioritet privrednom razvoju i zapošljavanju

   • Novoizabrani gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović, u svom izlaganju na kraju sednice, napomenuo je da zbog iscrpljujućeg zasedanja ne može da podnese uobičajeni ekspoze, već da ukaže samo na neke smernice i prioritete u radu novih organa lokalne vlasti u narednom periodu. Prenosimo najvažnije delove iz tog izlaganja

   "Ono što je svima nama ovde poznato, a što još poznatije, čini mi se, građanima Kraljeva, jeste ovo stanje u kojem se grad nalazi i zbog kojeg smo posegli za ovakvim promenama u vladajućoj koaliciji. To je, u svakom slučaju i pre svega, krah industrije u Kraljevu i privreda na najnižim mogućim lestvicama, poremećeni odnosi u Skupštini grada koji konačno treba da krenu nekim legalnim tokovima procedure i veoma opterećena gradska uprava u kojoj se nalazimo. Ono što u skladu sa tim problemima u kojima se grad nalazi i u skladu sa krizom koja je već uveliko uzela maha u svetu, a podobro je osećamo i u Srbiji, a čini mi se da u gradu kakav je Kraljevo koji jedan od gradova čini mi se na najnižoj lestvici razvijenosti, nažlost, posebno se oseća. Zbog toga ću vam ukazati samo na neke smernice i prioritete u budućem radu lokalne samouprave u Kraljevu.
   To je, pre svega, stvaranje uslova za jedan optimalan privredni ambijent u kojem bi se stvorile mogućnosti i za rast zaposlenosti. Iako smo sve vreme sučeljeni sa zahtevima i sa nivoa republičke vlasti da treba čuvati radna mesta u koja u ovom trenutku imamo, Kraljevo i njegova lokalna samouporava nema obavezu samo takav zadatak, već ima zaista ima obavezu da sa ove lestvice na kojoj se nalazi podigne nivo zaposlenosti u značajnoj meri. To je ono što je možda i najveći zadatak i moj tima sa kojim ću sarađivati u okviru buduće izvršne vlasti grada Kraljeva.
Nadalje, da bi se takve stvari realizovale sasvim je sigurno da se mora pristupiti jednom ozbiljnom strateškom planiranju koje je preduslov za bilo kakav privredni razvoj i koje je na neki način uslovljeno posebnostima ovog grada u kojem živimo i radimo. Da bi se pristupilo takvom planiranju, moraju se imati u vidu one kapitalne investicije koje apsolutno moraju biti prioritet ove vlasti koja sada stupa na delo. Radi se o nekoliko kapitalnih projekata u Kraljevu. Najpre o završetku obilaznice koja nije samo saobraćajnica, već je to i jedan potencijal za nove investicije i privlačenje novih investitora, a samim tim i za otvaranje novih radnih mesta.
   Pored toga, ne treba zaboraviti onaj kapitalni projekat koji je toku a zove se nastavak radova na projektu vodosnabdevanja i gasifikaciji grada Kraljeva… Takođe, jedan od prioriteta jeste i nastavak stambene izgradnje i ono što je jako važno povezati tu stambenu gradnju sa nastupajućim problemima socijalnog karaktera jer sasvim sigurno da se ubuduće, naročito u ovoj godini kada kriza dostigne verovatno i svoj najviši stupanj, mora voditi posebna briga o najugroženijim delovima stanovništva grada Kraljeva.
   Mi smo u prethodnom periodu, dok smo sa mesta opozicije kritikovali vlast, imali možda i najveću primedbu na nezakonitost u radu, na kršenje procedura i na sližne postupke, tako da iz tog razloga ja sa ovog mesta obećavam, i to je ono što ćemo sigurno ispuniti moj tim i ja, a to je potpuna transparentnost i zakonitost u radu izvršne vlasti. Građani Kraljeva će zaista putem medija i drugih javnih glasila imati prilike da budu informisani apsolutno o svim potezima, a naročito o onim strateški važnim odlukama Skupštine…
   Kada govorimo o budžetu, svesni smo da je usvojen budžet za ovu godinu. Svesni smo i toga da smo mi kao konstruktivna opozicija dali svojim prisustvom kvorum da se usvoji budžet da ne bi došlo do nekih drastičnijih poroblema u funkcionisanju grada, i ovog doma i Gradske uprave. Ono što je sasvim izvesno to je da mi nismo zadovoljni budžetom koji je usvojen i samim  tim to će biti jedan od prioriteta, tako da se veoma brzo može očekivati rebalans budžeta i razmatranje i usvajanje Programa uređivanja građevinskog zemljišta za ovu godinu.
   Ono što je vezano za budžet i što smo imali prilike da vidimo to je da se nije dovoljno vodilo računa o onim jako važnim stvarima da budžet nema  ni jedan elemenat razvojne funkcije, a u uvelikoj krizi u kojoj se nalazimo mi nemamo pravo da nam budžet počiva na popunjavanju javne potrošnje!? Naša je obaveza da redukujemo budžet, da ga racionalizujemo, posebno u domenu trošenja novca jer trošenje budžeta u suštinskom smislu nije trošenje para, već je vođenje budžeta, kontrola budžeta, sa smernicama koje će da doprinesu ovom gradu. Iz tog razloga rebalans budžeta će biti usmeren upravo i pre svega ka razvojnoj liniji, a sa druge strane ka onoj socijalnoj komponenti o kojoj sam pričao a gde je kraljevački budžet možda procentualno sa najmanjim izdvajanjem za socijalne probleme.U tom pogledu, kada govorimo o jednoj vrsti racionalizacije uprave, ja moram da vam pomenem  i to da ćemo sasvim sigurno u nastupajućem periodu, a u skladu sa dogovorima i programom resornog Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravuući u taj program koji ima veoma ozbiljan socijalni karakter a vezan je za racionalizaciju Gradske uprave i ne treba niko da se boji onih standarda o kojima smo svi veoma dugo pričali i veoma ozbiljno vezanih za standarde EU o broju  zaposlenih u upravi u odnosu na broj stanovništva, a radi se o jednom promilu… U skladu sa tim, ići ćemo i u razvijanje projekta razvoja elektronske uprave koja bi u mnogome doprinela građanstvu da dolazi do svih dokumenata i papira neophodnih za funkcionisanje i za život na koje su doskora veoma dugo čekali po šalterima i imali mnogo prepreka pri dolsku do njih.
   Ja vas neću dalje zamarati detaljima iz ovog mog ekspozea, samo ću vam poželeti da ono što vam sada sa ovog mesta obećam a to je ozbiljan pristup svim problemima u kojim se grad našao, timski rad sa stručnim i sposobnim ljudima koje smo okupili u ovoj novoj koaliciji ja vam želim da vam se to obistini a na kraju i sebi to želim. Hvala vam i živeli".


IZ BIOGRAFIJE DR LJUBIŠE JOVAŠEVIĆA

   Novoizabrani zamenik gradonačelnika dr Ljubiša Jovašević rođen je 1953. godine u Sarajevu. Završio je Medicinski fakultet 1978. godine. Specijalizirao je za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Postdiplomske studije završio je u Londonu, a 1988. godine postao šef Dežurnih traumatoloških ekipa Urgentnog centra u Beogradu. Doktorirao je medicinske nauke 1992. godine. "Njegova radna biografija je bogata i obimna i verovatno da je većina od vas poznaje, s obzirom da se radi o vrsnom stručnjaku iz oblasti medicine i dugogodišnjem aktivnom političaru u gradu Kraljevu, svima je poznata", rekao je na sednici "mandatar" Ljubiša Simović, predlažući svog zamenika i iznoseći samo kraće navedene podatke iz njegove životne i radne biografije.Povratak na vrh strane

SA DRUGOG, POPODNEVNOG DELA BURNE JEDANAESTE SEDNICE SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA - piše Slobodan Rajić
Uz sukobe za govornicom izabrana nova izvršna vlast


   • Tajnim glasanjem, po propisanoj proceduri za novog gradonačelnika Kraljeva izabran Ljubiša Simović, za njegovog zamenika dr Ljubiša Jovašević i devet članova Gradskog veća • Doneto i više odluka i rešenja iz oblasti kadrovske politike • Drugi deo zasedanja obeležili napadi dosadašnje zamenice gradonačelnika Vesne Nikolić Vukajilović i odbornika SRS, pre svega, na predsednika Skupštine Milomira Šljivića, uz psovke, otimanje mikrofona i druge incidente

   Žestoki sukobi odbonika dosadašnje i nove vladajuće koalicije iz prvog dela zasedanja nastavljeni i u drugom, poslepodnevnom i večernjem delu jedanaeste sednice Skupštine grada Kraljeva, održane 19. marta, ali je ona ipak završena usvajanjem svih predloga na dnevnom redu i izborom nove izvršne vlasti. Najžešći "okršaji" za skupštinskim radnim stolom i govornicom nastali su oko 14,30 sati, posle utvrđivanja kvoruma i glasanja za predloženi dnevni red kada su dosadašnja zamenica gradonačelnika Vesna Nikolić Vukajilović  predsedavajućem Milomiru Šljiviću, predsedniku Skupštine, uputila i niz psovki. Ona i odbornici Srpske radikalne stranke pre svega, i Nove Srbije,  počeli da reklamiraju povredu Poslovnika o radu, osporavaju kvorum za odlučivanje i legitimnost svih donetih odluka. Nemili događaji usledili su pošto je predsednik Skupštine Milomir Šljivić, posle prozivanja, saopštio da "sednici prisustvuje 41, a da je "za" dnevni red glasalo 35 odbornika i da je on usvojen većinom glasova". Iako je zamolio za red u sali, usledili su zatim brojni incidenti i sukobi, uz opkoljavanje radnog stola predsedništva i skupštinske govornice od strane Vesne Nikolić Vukajilović i odbornika SRS, njihovog "zauzimanja" mesta predsedavajućeg, čupanje kablova, guranje  i otimanje mikrofona, istovremeno izlaganje sa dva mikrofona, psovke i druge incidentne pojave. Sve to mogli su da vide i gledaoci u direktnom TV prenosu zasedanja, a može se videti i u fotoreportaži koju objavljujemo u našem listu.
   Uprkos krajnje "naelektrisanoj" atmosferi, Skupština je po propisanoj proceduri, tajnim glasanjem, sa 36 glasova "za" od 46 važećih glasačkih listića, za novog gradonačelnika Kraljeva izabrala Ljubišu Simovića, diplomiranog istoričara umetnosti, kojeg je na predlog DS i ZES-a za "mandatara" predložio predsednik Skupštine Milomir Šljivić. Po istoj proceduri i sa istim brojem glasova, na obrazloženi predlog "mandatara", za zamenika gradonačelnika Kraljeva izabran je dr Ljubiša Jovašević iz Pokreta za Kraljevo, i devet članova Gradskog veća Kraljeva. Na kraju sednice, koja je završena nešto posle 19 sati, odbornicima se prigodnim rečima obratio novoizabrani gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović. 
   Pre ove, glavne tačke dnevnog reda, razmotreno je još šest iz oblasti "kadrovske" politike. Većinom glasova najpre je, po propisanoj proceduri, doneta odluka o potvrđivanju mandata odborniku u Skupštini grada Kraljeva Predragu Periću sa liste G 17 plus (umesto mr Jovana Nešovića koji je podneo ostavku). Zatim je, posle rasprave "u paketu", doneto Rešenje o razrešenju i imenovanju predsednika, sekretara i članova Izborne komisije grada Kraljeva, Rešenje o imenovanju dva člana Administrativno-mandatske komisije, Rešenje o imenovanju dva člana Komisije za izbor i imenovanja i Rešenje o imenovanju jednog člana Komisije za Statut i upravu Skupštine grada, kao i rešenje o imenovanju predsednika i pet članova Komisije za planove grada Kraljeva.
   Najzad, donet je i zaključak da se umesto četiri odbornika  koji su izabrani u organe izvršne vlasti na njihovo mesto, zbog nespojivosti funkcija, odrede i potvrde mandati novim odbornicima sa istoimenih izbornih lista.

NOVA VLADAJUĆA KOALICIJA
   Prema pravljenju kvoruma i glasanju na 11. sednici Skupštine grada Kraljeva, novu vladajuću koaliciju (skupštinsku većinu) čini ukupno 36  odbornika sa liste ZES-a (26: iz DS-a 14, iz SPO 6 i G17 plus 6), SPS/PUPS (3), Pokreta za Kraljevo (6) i odbornik Zoran Vukadinović, kao samostalni odbornik koji je još u materijalu za desetu sednicu Skupštine podneo pismenu izjavu da više nije član odgborničke grupe SPS/PUPS.


IZABRANA GRADSKA VLADA
Novoizabrani članovi Gradskog veća


   Tajnim glasanjem, na jedanaestoj sednici Skupštine grada, prema izveštaju Verifikacione komisije, sa 36 glasova "za" od 46 važećih, za članove Gradskog veća Kraljeva izabrani su:
1. Danijela Miletić Miladinović (po predlogu DS-ZES), rođena 1964. godine u Kraljevu, diplomirani psiholog (završila Odsek za kliničku psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu).
2. Vladimir Krunić (DS-ZES), rođen 1974. godine u Kraljevu, doplomirani inženjer arhitekture (završio arhitekturu na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Prištini).
3. Bojan Radibratović (G 17 plus-ZES), rođen 1965. godine u Čenti, opština Zrenjanin, professor razredne nastave (završio najpre 1987. Višu pedagošku školu u Užicu, a zatim 2006. godine Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini)
4. Miloš Vesković (G 17 plus-ZES), rođen 1960. godine u Kraljevu, mašinski inženjer (završio 1983. Višu tehničku školu u Trsteniku - smer Hidraulika i pneumatika).
5. Radovan Vukomanović (G17 plus), rođen 1985. godine u Kraljevu, inženjer informatike (završio Visoku školu strukovnih studija u Čačku - smer mašinstvo i industrijska informatika).
6. Predrag Simović (SPO-ZES), rođen 1954. godine u Kraljevu, diplomirani pravnik (završio Pravni fakultet u Beogradu 1978. godine).
7. Radica Milosavljević (SPO-ZES), rođena 1973. godine, doplomirani pravnik (završila Pravni fakultet u Beogradu1977. godine i položila pravosudni ispit 2000.).
8. Milica Zucović (SPS/PUPS), diplomirani pravnik, rođena 1960. godine u Tolišnici, opština Kraljevo, u radnom odnosu u JP "Železnice Srbije".
9. Dr Miloš Čolović (SPS/PUPS), rođen 1965. godine u Kraljevu, doktor rudarstva (završio Rudarsko-tehnološki fakultet u Kosovskoj Mitrovici - smer Podzemna eksploatacija mineralnih sirovina, magistrirao i doktorirao 2002. na Rudarsko-metarluškom fakultetu u Beogradu.
Članovi Gradskog veća po funkciji su novoizabrani gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović i zamenik gradonačelnika dr Ljubiša Jovašević. (Biografske podatke u skraćenom obliku prilikom predlaganja kandidata za članove Veća na sednici je izneo Ljubiša Simović, u tom trenutku kandidat za gradonačelnika).Povratak na vrh strane

SUKOBI IZ SKUPŠTINSKE SALE PRENELI SE I U SLUŽBENE PROSTORIJE - piše Elizabeta Todorović
Incidenti uz intervenciju policije


   • Dosadašnji zamenik gradonačelnika Vesna Nikolić Vukajilović sukobila se u kancelarijama sa Sretenom Jovanovićem, zamenikom predsednika Skupštine, i dr Ljubišom Jovaševićem, novoizabranim zamenikom gradonačelnika Kraljeva • Vukajilovićeva, nakon izjave date policiji i ukazane pomoći zbog povrede ruke u Hitnoj službi, podnela zakonske prijave zbog nanošenja povreda protiv dr Jovaševića - Različite izjave aktera sukoba, istraga o nemilim događajima u toku

   Sutradan po održavanju burne jedanaeste sednice Skupštine grada, 20. marta ujutro, nešto ispred osam sati, žestoki  sukobi bivših i novih funkcionera nastavljeni su i u službenim prostorijama, uz intervenciju policije. U službenim prostorijama zgrade Skupštine. Kako nam je rečeno, tom prilikom bivši gradnonačelnik Kraljeva Vesna Nikolić Vukajilović, sukobila se sa Sretenom Jovanovićem, zamenikom predsednika Skupštine i dr Ljubišom Jovaševićem, novoizabranim zamenikom gradonačelnika Kraljeva.
   Delimični epilog ovih sukoba je jedna ruka u gipsu, pobacani papiri i fascikle po podu, intervencija policije u zgradi Skupštine i prekršajne i krivične prijave. O toku sukoba akteri su novinarima dali različite izjave.
   - Po ulasku u kancelariju krenula je sa rečima "Sad ću ja tebi da pokažem". Normalno, i ja sam ustao, jer nisam mogao da predvidim šta će biti. Ona je samostalno uzela papire sa stola, počela da pretura fascikle… Ja joj kažem "Vesna, smiri se, milim te", a ona "Izlazi napolje, svi ste vi stoka, ti, Šljivić, ja ću vama da pokažem" - izjavio je Sreten Jovanović.
   - Ignorisao me je. Da bih ja skrenula pažnju na ozbiljnost stvari, jesam mu prevrnula njegove fascile koje su bile na stolu. Jednostavno, da bih mu skrenula pažnju, jer je sve vreme gledao čovek u kompjuter u koji se ne razume. Znači, ja sam mu to pomerila, to jeste palo je po podu i ja sam posle toga izašla - izjavila je Vesna Nikolić Vukajilović.
   Usledio je novi sukob u kancelariji načelnika za Odeljenja za skupštinske poslove Gradske uprave gde se u tom trenutku nalazio novoizabrani zamenik gradonačelnika Kraljeva dr Ljubiša Jovašević.
   - Uletela je u kancelariju, počela da preti, da viče šta ću ja tu, ko sam ja da ulazim tu, mene marširala napolje. Ja sam ustao i krenuo ka njoj u svrhu da se ona smiri. Onda mi je rekla "Marš napolje, Jovaševiću"… I kako je krenula unazad, da li se saplela o prag ili ne, ne znam, ja sam je podigao. Uhvatio sam je za levu podlakticu ruke i podigao i tog trenutka mi se učinilo da nešto psihički nije u redu sa njom, po izrazu lica - izjavio je dr Ljubiša Jovašević.
   - Pitala sam ga šta radi tu. U tom trenutku on je ustao razjareno, izobličeno, pogled mu je bio ubilački, i rekao je "Upristoji se" i za sekund, znači neviđenom brzinom, prešao tih nekih pet metara do mene i onda me je jako gurnuo. Ja sam pala na pod. Pri tom sam povredila ovaj zglob, kao što vidite, jer sam pala na ruku - izjavila je Vesna Nikolić Vukajilović.
   Vukajilovićeva se zatim, nakon izjave date policiji, javila Hitnoj službi ZC "Studenica", gde joj je, po navodima lekara, za sada naneta lakša telesna povreda. Prema rečima dr Dragiše Kostića, reč je o "povredi mekih tkiva podlaktice, ligamenata i ručnog zgloba, kao i ligamentnih struktura doručja i prstiju desne ruke". Ruka joj je imobilisana i Vukajilovićeva je poslata na kućno lečenje.
   Vesna Nikolić Vukajilović je, kako je izjavila, protiv dr Ljubiše Jovaševića podnela prijavu zbog fizičkog napada. U Policijskoj upravi kažu da će "nakon prikupljanja dokaza o narušavanju javnog reda i mira o preduzetim merama izvestiti nadležne organe za prekršaje i nadležno tužilaštvo".


KONFERENCIJA ZA NOVINARE OPŠTINSKOG ODBORA SRPSKE RADIKALNE STRANKE KRALJEVO
Zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine grada


   • U zahtevu za sazivanje 12. sednice Skupštine grada zahteva se da prva tačka bude Izveštaj budžetskog inspektora i Informacija o hapšenjima radnika Gradske uprave zbog osnovanih sumlji za zloupotrebe budžeta, poništavanje svih odluka prethodne, jedanaeste sednice i usvajanje Programa građevinskog zemljišta za 2009. godinu  •  Po propisima, vanredna sednica se održava u roku od 15 dana - Podnet i zahtev resornom ministarstvu za poništavanje kao nelegitimnih svih odluka donetih na jedanaestoj sednici Skupštine  • "SRS neće odustati od borbe protiv kriminala i za svoja prava", naglašeno na pres konferenciji

   "Sve dok nazlazi budžetskog inspektora i hapšenju radnika Gradske uprave zbog zloupotreba budžetskih sredstava Srpska radikalna stranka neće odustati od legitimne, zakonske i političke borbe za svoja prava", rekli su odgovorni predstavnici Opštinskog odbora te stranke u Kraljevu, na konferenciji za novinare održanoj u ponedeljak, 23. marta.
   Kako je na pres konferenciji istaknuto, odbornici SRS su od sedam sati toga dana čekali pred zgradom Skupštine grada da bi na vreme predali zahtev za sazivanje vanredne sednice "gradskog parlamenta" po hitnom postupku. Zahtevom, koji je od 26 odbornika SRS i Nove Srbije potpisalo njih 25, traži se da se hitno sazove dvanaesta sednica i da se pred odbornicima nađe kao prva tačka "Razmatranje Izveštaja budžetskog inspektora o nađenom stanju u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama, kao i Informacije o hapšenju radnika Gradske uprave pod osnovanom sumljom da su nezakonitim radnjama zloupotrebili službeni položaj i oštetili budžet grada".
   - Dok ova tačka ne bude prva, osnovna, jedina, najvažnija tačka za grad Kraljevo, nećemo se smiriti i nećemo stati u borbi protiv korupcije i kriminala. Prilikom razmatranja Izveštaja inspektora i Informacije o hapšenjima radnika uprave, međutim, ne smemo se zadržati samo na dva radnika Gradske uprave i svaliti svu krivicu samo na dva radnika, već moramo ići dalje u svim ovim postupcima i mora se klupko kriminala razmotati i moraju se svi počinioci ovih kriminalnih radnji naći tamo gde im zakon to određuje - naglasila je Vesna Nikolić Vukajilović, predsednik Okružnog odbora SRS u Kraljevu.
   Predlogom dnevnog reda vanredne sednice odbornici SRS i NS traže i razrešenje sadašnjeg predsednika Skupštine Milomira Šljivića, njegovog zamenika i gradonačelnika. U predlogu je i izbor novog predsednika Skupštine, njegovog zamenika, gradonačelnika i njegovog zamenika, kao i članova Gradskog veća, poništavanje imenovanja Izborne komisije grada i usvajanje Programa uređenja javnog i ostalog građevinskog zemljišta za 2009. godinu. Prema članu 34 Zakona o lokalnoj samoupravi i članu 46 Poslovnika o radu Skupštine grada, kako su u OO SRS istakli, predsednik Skupštine je dužan da na zahtev najmanje trećine odbornika sednicu Skupštine sazove u roku od sedam dana od dana podnošenja zahteva, tako da sednica bude održana najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva. Ako on to ne učini, sednicu može sazvati podnosilac zahteva, a predsedava odbornik koga odredi podnosilac zahteva. Na pres konferenciji je rečeno da su odbornici SRS i NS zahtev za vanrednu sednicu hitno podneli "kako bi predupredili da to pre njih ne bi učinila nelegalno novoformirana vladajuća koalicija".
   Osim toga, odbornici SRS i Nove Srbije podeli su blagovremeno i zahtev Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu "za poništavanje odluka donetih na jedanaestoj sednici Skupštine grada Kraljeva" za koje tvrde da je nelegitimna. "Očigledno je da je na toj sednici prekršen Poslovnik o radu jer nije bilo 36 glasova za izglasavanje dnevnog reda nego samo 35 i predsednik Skupštine Milomir Šljivić nije davao reč odbornicima koji su reklamirali povredu Poslovnika", istakli su predstavnici OO SRS Kraljevo.
- Što znači da je on bio svestan posledice i svega onoga što je uradio i da je namerno "gurao" tu sednicu dalje da bi je samo doveo do kraja i da bi na bilo koji način promovisao novog gradonačelnika, zameniika gradonačelnika i Gradsko veće - istakao je Branko Kaplarević, jedan od od čelnika OO SRS Kraljevo i doskorašnji predsednik Skupštine grada.
   Po njegovim rečima, srpski radikali su "u zakonom predviđenom roku Okružnom sudu u Kraljevu podneli i tužbe zbog sukoba interesa i nespojivosti funkcija više članova novoizabrane Izborne komisije i Gradskog veća Kraljeva".
INICIJATIVNI ODBOR SRPSKE NAPREDNE STRANKE KRALJEVO
Novim izborima sprečiti dalju štetu


   Na jučerašnjoj pres konferenciji Inicijativni odbor SNS Kraljevo predočio je, kako je rečeno, "stravične posledice neznanja, nerada i političkog delegiranja prethodnih dvadesetak godina u Kraljevu". Itaknuto je da su stručna tela SNS, sastavljena od finansijskih revizora i veštaka, došla su do podataka koji govore o katastrofalnim posledicama u privrednom i društvenom životu Kraljeva u poslednjih 15-20 godina. "Zbog takvog lošeg i nestručnog grada došlo je do štete po grad Kraljevo koja je otprilike jednaka desetostrukom iznosu budžeta grada Kraljeva za 2009. godinu, odnosno 220 miliona eura, a tim novcem mogao bi da se napravi magistralni put u dužini od 160 kilometara", naglasio je Đorđe Pavlović, član IO SNS Kraljevo. Naveo je da je u drugoj polovini prošle i prvim mesecima ove godine šteta je procenjena na 7,4 miliona evra, što čini trećinu sadašnjeg budžeta i da je Kraljevo još nije formiralo lokalnu poresku uporavu zbog čega može ostati bez transfernih sredstava.
   Zoran Bojanić, član IO SNS Kraljevo, žestoko je kritikovao i bivšu i novu vladajuću koaliciju i njihovo vandalsko ponašanje u Skupštini grada Kraljeva, "umesto da im glavna tema bude poboljšanje uslova života u ovom napaćenom gradu".
   Osim toga, kako je rečeno, "posledice po Srbiju i velika kriza jer državom   upravlja nestabilna i ideološki i politički neprirodna koalicija, poražavajući ekonomski i socijalni pokazatelji, ekonomska strategija svedena na dodatno zaduživanje kod MMF-a, pogoršana bezbednosna sitacija, sve siromašniji običan čovek". To su opravdani razlozi, kako je naglasio dr Radoslav Jović, član IO SNS Kraljevo, da se "što pre raspišu vanredni parlamentarni izbori u Srbiji i da se građani dobiju priliku da se opredele za jasan concept upravljanja državom u teškim i bremenitim vremenima". Za takve izbore "naprednjaci" su spremni jer su za pet meseci od osnivanja okupili oko 80.000 članova.Povratak na vrh strane

KONFERENCIJA ZA NOVINARE GRADSKOG ODBORA DEMOKRATSKE STRANKE KRALJEVO
Preuzimanje odgovornosti za efikasno vršenje vlasti


   • Oštro osuđeno "vandalsko ponašanje pripadnika SRS" na prošloj sednici Skupštine grada • Nova vladajuća koalicija će podržati mere nadležnih organa u borbi protiv svih vrsta kriminala i korupcije • Prioritet u radu nove gradske vlasti usvajanje Programa građevinskog zemljišta, investicije i zapošljavanje

   Na konferenciji za noivinare Gradskog odbora Demokratske stranke Kraljevo, održanoj 24. marta, izraženo je zadovoljstvo "što je ova stranka, nakon šsst godina sa svojim koalicionim partnerima preuzela odgovornost za funkcionisanje vlasti u Kraljevu, a nakon devetneast godina od obnove DS u Kraljevu dobila "mesto prvog čoveka grada".
   Kako je rečeno, odgovornost za funkcionisanje gradske vlasti Demokratska stranka preuzela je zahvaljujući rezultatima na prethodnim lokalnim izborima, u dogovoru sa koalicionim partnerima u ZES-u i sa listama SPS/PUPS i Pokret za Kraljevo. "Očekujemo da vrlo brzo zaboravimo nemile scene sa prethodne jedanaeste sednice Skupštine, održane 19. marta, izazvane ponašanjem bivše zamenice gradonačelnika i odbornika Srpske radikalne stranke", istaknuto je, ali i uz napomenu da treba da se pokrene odgovornost za njihovo "skandalozno ponašanje".
   - Svakako očekujem da će i gradski čelnici, predsednik Skupštine grada, gradonačelnik i ostali koji su zaduženi za zakonitost rada u gradu Kraljeva i Skupštini grada Kraljeva, podneti odgovarajuće krivične prijave porotiv lica koja su ih ometala u obavljanju službene dužnosti na toj sednici Skupštine grada… Mislim da je politički ispravno i pobeđivati i gubiti na izborima, da je politički ispravno da se prave i koalicije koje omogućavati da neko učestvuje u preuzimanju odgovornosti, u ovom slučaju u Skupštini grada, ali nije ni politički ni ljudski ispravno pristupiti onakvim vandalizmima koje smo imali prilike da vidimo od vinovnika koji su to pokrenuli - rekao je pored ostalog Milan Vuković, predsednik GO DS Kraljevo.
   Po njegovim rečima, "sednica koja je vulgarnim potezima i rečnikom koji ne dolikuje ovom gradu uznemirila sve njegove građane još jednom je potvrdila da se treba vratiti principima DS-a, principima demokratičnosti i smenjivosti vlasti". Pored toga, kako je naglasio Vuković, u DS-u očekuju da zapisnik o izvršenoj redovnoj budžetskoj kontroli i sa nivoa Republike uskoro bude završen i da javno budu saopšteni podaci iz tog zapisnika.
- Prema nezvaničnim podacima koje ja imam, samo reprezentacija sa Skupštine grada, ponavljam sa Skupštine grada Kraljeva, u tom periodu je bila preko  milion i trista hiljada dinara, a to vam je za period jul mesec 2008. godine - mart mesec 2009. godine. Samo radi poređenja, u prvih šest meseci 2008. godine taj iznos je bio negde oko 180-190 hiljada dinara - naveo je Milan Vuković i istakao da to nije sve, "jer nezvanično ima još nenaplaćenih potraživanja ugostiteljskih preduzeća prema Skupštini grada". 
   "Neko će morati da objasni kako su trošena sredstva", a ne da se vrši "zamena teza", istakli su predstavnici GO DS Kraljevo. Oni su takođe naglasili i da u tom smislu od nadležnih državnih organa očekuju i da ispitaju sve nezakonitosti po ranijim nalazima budžetske inspekcije i prijavama predstavnika sadašnje opozicije i preduzmu adekvatne mere prema eventualnim nosiocima zloupotreba, ali ne i da o tome raspravlja Skupština grada.
   - U svim gradovima u Srbiji se ljudi hapse, ali nigde nisam čuo da je neko držao sednicu skupštine grada ili opštine koja bi bila posvećena toj temi, a nije zato što to treba da rade profesionalci. Mi nikoga niti štitimo, niti branimo, ali mi to ne možemo da radimo, jer mi nismo ni sudije, ni tužioci, ni advokati. Dobro se zna da su se poredsednik Republike, Vlada, svi ministri i svi predstavnici političkih stranaka saglasili da se ova država mora odlužno boriti protiv kriminala, korupcije, naravno i birokratije i to će i  nama biti jedan od prioriteta u radu - naglasio je Vukomir Mitrović, šef odbornike grupe DS u Skupštini grada Kraljeva.
   Demokrate očekuju da vrlo brzo bude sazvana naredna sednica Skupštine grada na kojoj će biti "nastavljena implementacija sporazuma koalicije ZES, SPS/PUPS i Pokreta za Kraljevo".
   - Naredna sednica Skupštine će u prvom redu biti posvećena donošenju odluke o usvajanju Programa uređenja građevinskog zemljišta, s obzirom da je to apsolutni prioritet naše koalicije i grada Kraljeva. Jednostavno, počećemo odmah, hitno da sprovodimo aktivnosti na investicijama, tako da je to nešto što je najprioritenije. Pored toga, tu su i odluke iz oblasti urbanizma, posebno one koje otvaraju prostor za zapošljavanje građana Kraljeva - podvukao je Mitrović.
   Na pres konferenciji su javnosti predstavljeni Danijela Miletić Miladinović i Vladimir Krunić, noivoizabrani članovi Gradskog veća na predlog iz Demokratske stranke. Oni su naglasili da im je ovim predlogom i izborom ukazana velika čast, ali i da preuzimaju još veću obavezu i odgovornost da, prema svojim sposobnostima i kompentencijama, doprinose razvoju grada. Danijela Miletić Miladinović je istakla da će prema svojim kvalifikacijama i iskustvu u Gradskom veću raditi poslove vezane za socijalnu i dečju zaštitu, prosvetu, saradnju sa mladima i NVO, participaciju žena u javnom životu…
   - Još nešto što je bitno i što će dati pečat ulaskom DS u lokalnu vlast, jeste jedna demokratska kultura u radu, na principima humanizma, tolerancije i međusobne saradnje, kako sa svim institucijama u i u političkom životu, tako i u odnosu prema građanstvu - podvukla je ona.
 Vladimir Krunić je pored ostalog istakao da će se truditi da svoja stečena znanja iz struke kojom se bavi, urbanizma i građevinarstva, pretoči u konkretno delo kroz realizaciju projekata obilaznice, vodosnabdevanja, gasifikacije, izgradnje regionalne deponije, saobraćajne i ostale infrastrukture na gradskom i seoskom području.
- U svakom slučaju nameće se zaključak da mi više nemamo vremena za gubljenje, da smo već mnogo vremena izgubili, da je dosta praznih priča i da je vreme da zasučemo rukave i da zaista počnemo iz sve snage da radimo kako bi grad Kraljevo vratili na ono mesto koje mu, inače, pripada - naglasio je Krunić.
   - Gradski odbor DS Kraljevo će tokom prvih sto dana rada od preuzimanja vlasti kontrolisati i ocenjivati rad svojih članova u svim gradskim organima i institucijama - najavio je Milan Vuković.


PRES KONFERENCIJA GRADSKOG ODBORA SPO KRALJEVO
Nova koalicija pokrenuće grad sa "mrtve tačke"


   "Nova vladajuća koalicija će imati znanja, snage i mogućnosti da pokrene grad sa mrtve tačke. Nama pritisci ne smetaju i nisu nam izgovor kao prethodnoj vlasti da ne radimo ništa. Naprotiv, teraju nas da radimo bolje. Ova koalicija će postojati onoliko dugo koliko bude uspešno radila poslove za koje su je građani birali", istaknuto je na pres konferenciji Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove Kraljevo, održanoj 24. marta.
   Tom prilikom naglašeno je da većina od 36 odbornika koja ih je podržala govori da su članovi novoformirane koalicije  spremni da preuzmu odgovornost za funkcionisanje vlasti u Kraljevu. Novoizabrano Gradsko veće će doprineti rešavanju problema na adekvatan način i svaki član Veća biće zadužen za oblasti iz svoje struke. Ono što je prioritet ipak je usvajanje Programa Direkcije za planiranje i izgradnju za ovu godinu.
- Po našim saznanjima, na osnovu onoga što je projektovano, na osnovu sredstava za koje očekujemo da se povrate u Kraljevo, kao i na osnovu sredstava koje možemo i hoćemo sigurno uzeti od resornih republičkih ministarstava, možemo da povučemo u ovom trenutku nekih od 600 do 700 miliona investicija - istakao je Mirko Vuković, predsednik GO SPO Kraljevo.
Po njegovim rečima, uz sve započete poslove koji moraju biti nastavljeni, jedan se po prioritetu izdvaja.
   - To je potreba da se aktivno, odmah krene u realizaciju nastavka izgradnje obilaznice. To će biti jedan od naših prioritetnih ciljeva u ovoj koaliciji - pojasnio je Vuković.
   U Srpskom pokretu obnove očekuju da političke strasti u gradu splasnu i da se stvore uslovi za smireno donošenje odluka koje su bitne za Kraljevo. "Nesnosnom bukom deo opozicije pokušao je da stvori utisak o vanrednom stanju u Kraljevu, ali nećemo dozvoliti da nam lekcije o moralu drži mala grupa ljudi među kojima su i lica koja su povezana sa raznim malverzacijama", istaknuto je na pres konferenciji GO SPO Kraljevo.
GRADSKI ODBOR G 17 PLUS O PRIORITETIMA U RAZVOJU KRALJEVA
Konkretan rad bez političkih tenzija


   "Trebaće mnogo mudrosti, političke tolerancije i  stručnosti da se u narednom periodu grad Kraljevo izvuče iz krize u koju je zapao", rečeno je na jučerašnjoj pres konferenciji GO G 17 PLUS Kraljevo.
   Uz ocenu da je sada najveća odgovornost za to na novoj vladajućoj koaliciji, Bojan Radibratović, član Gradskog veća iz G 17 plus, naglasio je da ova godina nije vreme za velika i prazna obećanja koja ta stranka nikada nije davala, već za za realizaciju važnih projekata za Kraljevo. On je kao dokaz naveo projekte iz NIP-a koje su, zalaganjem poslanika te stranke mr Jovana Nešovića, Kraljevu preko ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i omladine i sporta finansirati u Kraljevu u ovoj godini. Za izgradnju industrijske zone u Šeovcu odobreno je 25,5 miliona dinara, izvorišta u Žičkom polju 18 miliona, izgradnju fekalne kanalizacije u Ribnici 5,1 milion, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u Zmajevcu, otvorene sportske terrene i dečja igrališta 1,2 miliona i za pokrivanje teniskog terena i izgradnju četiri sportska terena deset miliona dinara.
   Radibratović se osvrnuo i na zahtev SRS I NS za sazivanje vanredne sednice Skupštine i nepravilnosti u trošenju budžeta.- To je njihovo legitimno pravo, poštovali su ovog puta zakonom propisanu proceduru i mi očekujemo da predsenik Skupštine zakaže tu sednicu. To je dobra prilika da se u tolerantnoj atmosferi i bez političkih tenzija još jednom proveri snaga novoformirane koalicije u Kraljevu. Što se tiče određenih nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava, G 17 plus smatra da ovu stvar treba istražiti do kraja. Dajemo punu podršku policijkoj upravi u Kraljevu i tužilaštvu da svi oni koji su se ogrešili o zakon dođu i pod udar zakona - zaključio je Radibratović.Povratak na vrh strane

NIZOM SKUPOVA U KRALJEVU OBELEŽENA DESETOGODIŠNJICA NATO NAPADA NA NAŠU ZEMLJU - piše Slobodan Rajić
Večno sećanje na žrtve nemilosrdne agresije

   U utorak, 24. marta, u Kraljevu je nizom skupova obeležena desetogodišnjica NATO agresije na našu zemlju, koja je tog datuma 1999. godine započela bombardovanjem i trajala 78 dana. Kao i u celoj Srbiji, i u Kraljevu su se tačno u podne oglasile sirene koje označavaju prekid vazdušne opasnosti, u znak sećanja na žrtve, a na više lokacija položeni su venci na spomenike izginulim borcima i građanima.

PARASTOS ŽRTVAMA
Porodice poginulih Kraljevčana, predstavnici grada i državnih organa, kao i brojni građani odali su počast žrtvama bombardovanja kod Spomen-obeležja izginulim od 1991. do 1999. godine, na Trgu Jovana Sarića, gde je održan parastos svim izginulim u poslednjim ratovima, među njima i 41-om Kraljevčaninu - žrtvama NATO agresije. Parastos su služili sveštenici Eparhije žičke. Ovo okupljanje je organizovalo Udruženje porodica poginulih i još jednom nas je podsetilo na obavezu da pamtimo dane kada su u jednom nepravednom ratu stradali naši sugrađani, ali i   da iz te tragedije izvuku pouke svi, i građani, i oni koji odlučuju o sudbini naroda.
-  Pošto su naočigled svih porodice poginulih zaboravljene i od države i od vlasti, onda smo morali da se sami organizujemo i da pomognemo jedni drugima. Nadamo se da će nam nove vlasti u Kraljevu pomoći kao što su i obećale da uspemo da nam se ti životni problemi koliko-toliko reše. Evo, baš juče smo dobili dopis iz Beograda da nam umanjuju invalidnine na jedno petnaestak hiljada. To je zaista sramota. Država umesto da nam pomogne, ona nam odmaže. Mnoge porodice nisu stambeno zbrinute, niko ne void računa niti ih ko obilazi - izjavio je Slobodan Draganjac, predsednik udruženja porodica palih boraca.
Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović pored ostalog izjavio je da je teško iskazati tragediju koja nas je zadesila pre deset godina, posebno za rodbinu i prijatelje onih koji su izginuli u NATO bombardovanju.
- Ja prosto osećam obavezu da sa mesta gradonačelnika Kraljeva obećam, i porodicama stradalih i građanima Kraljeva, da će se večno pamtiti njihova žrtva i da će se odavde večno slati poruka mira i da ćemo učiniti sve da olakšamo taj bol koje su doživele njihove porodice - izjavio je Simović.

POŠTA HEROJIMA U KASARNI U JARČUJKU
U kasarni u Jarčujku "Jovo Kursula", koja nastavlja tradiciju 252 oklopne brigade, obeležena je takođe desetogodišnjica od početka NATO bombardovanja u kojem su 24 pripadnika ove brigade izgubila život, a 113 teže i lakše ranjena. Pošta žrtvama NATO bombardovanja odata je počasnim plotunom i polaganjem venaca na spomen obeležje herojima 252 oklopne brigade u krugu kasarne. Vence su položili predstavnici Druge brigade Kopnene vojske Srbije, porodice poginulih i Udruženja učesnika ratova od 1991. do 1999. godine i Udruženja ratnih vojnih invalida.
- Na današnji dan, nasuprot višestruko jačem agresoru,  stali su beskrajna ljubav naroda i njegove vojske i svih snaga odbrane prema otadžbini i njenoj slobodi, spremni da uz najveće žrtve brane slobodu i čast otadžbine kao i svetle slobodarske tradicije koje su im ostavili preci - rekao je pored ostalog potpukovnik Dejan Ćendić iz Druge brigade Kopnene vojske Srbije, izazivši "večnu zahvalnost pripadnika te brigade palim saborcima drugovima za sve što su učinili u odbrani otadžbine dajući svoje živote.
I štabovi civilne zaštite, Okružni i Gradski, održali su ovim povodom zajednički sastanak kojem su prisustvovali nekadašnji članovi štabova i svi oni koji su im pomagali pre deset godina.
- U ime građana Kraljeva i Raškog okruga želim da vam se zahvalim na angažovanju u izvršavanju zadataka civilne zaštite i da obeležimo, posle deset godina, 24. mart kao dan do tada nezapamćenog napada na jednu suverenu zemlju, uz nezapamćeno gaženje međunarodnog prava u novijoj svetskoj istoriji - rekao je tom prilikom pored ostalog Mateja Mijatović, načelnik Raškog okruga.

"SRBIJO PAMTI"
Povodom 10-godišnjice NATO bombardovanja i Gradski odbor DSS Kraljevo, na centralnoim gradskom trgu, organizovao je akciju pod nazivom "SRBIJO PAMTI". Cilj je bio da se deljenjem prigodnih brošura i drugih materijala i kroz razgovor otrgne od zaborava 10-godišnjica bombardovanja, stradanja i žrtava.
- Pokrenuli smo ovu akciju u čitavoj Srbiji, u zanak sećanja na početak NATO agresije na našu zemlju, agresija je izvršena bez odobrenja SB UN, tom prilikom prekršena je Povelja UN koja zabranjuje upotrebu sile protiv država koje nisu izvršile agresiju na drugu zemlju, a da ironija bude veća prekršena je i sama Povelja NATO-a koja ovu organizaciju definiše kao odbrambenu organizaciju - izjavio je Vladimir Bogavac, predsednik GO DSS Kraljevo. U oviru ove akcije, DSS je podsetio na posledice bombardovanja: brojne ruševine i ljudske žrtve, uništene objekte, porast malignih bolesti, ogromnu štetu i siromaštvo i pozvao Kraljevčane da zapale sveće za žrtve rata.
U saopštenju OO SPS Kraljevo istim povodom, pored ostalog se ističe "da nam je dobro držanje naše Vojske ostavilo obavezu da pamtimo sve heroje ovog rata, sve nevine žrtve, ali i sve one koje su nas tog proleća 1999. godine "milosrdno" oslobađali od života naše dece i naših domova".
Inicijativni odbor Pokreta socijalista još 19. marta u Kraljevu je, ovim povodom položio vence na spomen obeležje poginulim  od 1991. do 1999. godine, a u bioskopu "Kvart" održao prigodan program posvećen nevinim žrtvama NATO agresije.

PODACI ZA OSUDU I NEZABORAV
Tokom 78 NATO agresije opština Kraljevo je 54 dana bilo meta NATO bombardera i krstarećih raketa. Prema podacima Štaba civilne zaštite Raškog okruga, na teritoriji kraljevačke opštine u 172 napada bačeno je više od 600 projektila raznih vrsta i razorne moći od kojih 30 nisu eksplodirali. U tim napadima oštećeno je ili uništeno 1.750 raznih civilnih i vojnih objekata. Na području opštine bombardovanjem je povređeno u Sovljaku sedam lica, u Samailama tri, Jarčujku pet, Vitanovcu trinaest i selu Žarče kod Ušća sedam lica, dok je 41 Kraljevčanin izgubio život kao pripadnik VJ. Tokom NATO bombardovanja RTV Kraljevo je je neprekidno emitovalo program, a list Ibarske novosti izveštavao o svim događajima uprkos svojevrsne zatvorenosti državnih organa prema našoj informativnoj kući. Predajnik RTV Kraljevo na Borči bombardovanjem je srušen 2. juna. Više naših kolega bilo je mobilisano, a u uniformi Vojske Jugoslavije poginuo naš kolega Nebojša Tijanić.Povratak na vrh strane


SPEKTAKULARNI POVRATAK DEMOKRATIJE - piše Ivan Rajović
Za Kraljevo i otadžbinu


   Kada je pre tačno jedanaest godina, negde u ovo vreme, održana konstitutivna sednica SO Kraljevo na kojoj je dotadašnja Koalicija "Zajedno" preuzela vlast, činilo se da je to definitivna pobeda građanske i intelektualne Srbije nad onim delom koji nam je bukvalno razbio i poslednji atom ljudskosti i volje za životom. Kraljevo je likovalo, a veliki broj Kraljevčana doživeo je to kao pobedu do tada ovde neviđene energije i želje za promenom na bolje. Prvi grad u kojem su protesti započeli, duže od tri meseca je istrajavao u svojoj rešenosti da pobedi u borbi za demokratiju. I pobedio je. Problem je bio samo u tome što su na ključnim mestima u državnoj vlasti ostali oni koji su ovde bili pobeđeni, a to je značilo da je preporođeno Kraljevo u otvorenoj nemilosti državnog vrha. Ipak, činilo se da je to nova, bolna etapa u razvoju jednog od najlepših ali i najopozicionijih srpskih gradova, korak koji će vremenom dovesti do konačnog cilja, a to je demokratska Srbija. Obećavao je to i sastav odbornika, njih 36, koji su činili minimalnu ali  vladajuću većinu. Takav spoj inteligencije, znanja, stručnosti, čestitosti, pa i lepote i dobre volje da nam bude bolje, nikad do tada, a ni posle toga, nije viđen u zdanju SO Kraljevo. I nije mnogo vode proteklo Ibrom, a divna idila o novom vremenu po volji građana je urušena, a nedugo zatim i potpuno upropašćena. Za kratko vreme se pokazalo da i ovu vlast, kao i sve druge uostalom, velikim delom čine karijeristi, prevaranti, kalkulanti, sebičnjaci i potpuni šarlatani od kojih su mnogi to ostali i do danas.
   Tokom narednih godina događalo se mnogo toga, ali malo toga dobrog. Grad je tonuo u beskrajnu kaljugu bede, očaja, poniženja i svega onoga što karakteriše kolektivnu depresiju prethodno ushićenih ostvaritelja svoga cilja. Revolucionarni elan i euforično stanje novog doba u kojem ćemo, konačno, živeti kao ljudi zamenilo je stanje potpune apatije i rezignacije, a iz toga se lako stvorilo uverenje da je sve bilo uzaludno, da su novi isti kao stari, da su čak zbačeni loši, a došli još gori. Nažalost, sve okolnosti su ukazivale da su takvi prigovori u velikoj meri osnovani. Naravno, u nefunkcionisanju nove demokratske vlasti ne bi trebalo prevideti uticaj Službe koja je i dalje štitila jezgro propalog režima, ali je evidentno da su mnogi, ako ne i svi, učesnici u ovom događanjima pokazali svoja prava lica kojima, kako vreme prolazi sve manje razloga imaju da budu zadovoljni.
No, činilo se da gradu u kojem više ništa nije podsećalo na mart 1997, u gradu u kojem su zahvaljujući raznim političkim opcijama koje su potom defilovale kroz strukture vlasti i koji je dospeo na mesto najgore urbane rupe na planeti više nema spasa. Kraljevo je po svim relevantnim pokazateljima u ovom trenutku najbednije mesto u civilizovanom svetu. Grad koji je prednjačio u demokratskom zanosu doživeo je da mu u fazi potpunog posrnuća na čelo stanu čak i radikali sa socijalistima, a to nije demokratija, to je , kako se pokazalo, potpuni raspad sistema. To bi za neke druge možda bilo i normalno, ali kada je Kraljevo u pitanju to je nešto kao prokletstvo, kazna božja, reklo bi se. Ipak, činilo se da se u tom potpuno razorenom tkivu u tom korupcijom i pohlepom zaraženom jezgru i dalje postojano, uporno i ne gubeći iz vida svoj zavet i viziju klija neko zrno demokratije čekajući pogodan trenutak da se zametne, da probije opnu i uzdigne se nad onemoćalim i posrnulim životom.
   I dogodilo se. U nešto izmenjenom sastavu, sa nešto izmenjenim SPS-om, u gradu je ponovo prioritetna ista ona ideja koja nas je vodila i sa kojom je sve ovo i započelo, demokratska ideja građanske Srbije sa svojim mestom u civilizovanom svetu. Ideja koja bi, pre svega, Kraljevčanima trebalo da vrati dostojanstvo i život primeren ljudskom biću. To je ono što ova nova- stara vlast mora da uradi jer nema više vremena za eksperimentisanje, nema više propuštenih šansi i nema vremena za gubljenje i za učenje. Ovde u ovom trenutku vlast nije čast, nije privilegija niti mogućnost za sticanje materijalne koristi, ovde u ovom trenutku vlast je zadatak, obaveza pa i kazna da se učini sve kako bi grad sa kraljevskim imenom stekao svoj aristokratski imidž. Krug je zatvoren, sve smo isprobali i sada smo tu gde jesmo - na dnu, ali i na novom početku. Oni koji su na čelu više nemaju pravo na greške, došlo je vreme da se zaista zavrnu rukavi i da se svako prihvati svojih radnih zadataka. Za Kraljevo i otadžbinu, kako bi to lepo rekli neki.


TAMO AMO PO KRALJEVU - piše Ivan Rajović
Anđeosko milosrđe ili đavolska zloća


   Deset godina je prošlo, a kao da je juče bilo. Čak ni danas, sa ove distance, ništa se nije promenilo. Činjenica da smo živi, ako to jesmo, samo potvrđuje tezu o osiromašenom uranijumu i Milosrdnom anđelu koji je, da je hteo, mogao sve da nas potamani, kao bubašvabe. Ali nije. Eto, to je milosrđe Trećeg milenijuma. A zapravo, tek sada je jasno do koje mere je u ovom slučaju takozvani demokratski svet pokazao svoje zversko lice. Čin bombardovanja Srbije na način kako je to uradio NATO, jednostavno se ničim ne može opravdati, niti se na bilo koji način može shvatiti. Nad ovim bi se i Hića, provereni zlikovac najvišeg ranga, ispovraćao. U pitanju je đavolsko zverstvo, a ne anđeosko milosrđe, kako je to zvanično bilo saopšteno. Možda jednoga dana, ovako nakljukani tim osiromašenim sranjem, budemo uspeli da spoznamo kakva je to nevolja čitav civilizovani svet, sa svom raspoloživom tehnologijom i mehanizacijom naterala da se obruši na ubogu Srbiju i srpski narod koji se već odredio prema vođi i režimu koji ga je upropastio. I kakav god taj režim bio, negativac je na drugoj strani. Jer nevidljivi avioni koji ubijaju bebe na nošama, decu u školskim dvorištima, žene u poljima i starce na gajbama pred seoskim prodavnicama, a da pravim zlikovcima ni dlaka sa glave ne fali, budućnost je koju smo  mi već imali prilike da gledamo. Živeti u takvom svetu trebalo bi da predstavlja čast i zadovoljstvo svakom Zemljaninu, jer to je taj humanizam do kojeg smo stigli posle 2000 godina saznavanja,  odricanja,kajanja i traženja oprosta grehova. To je taj zadivljujući milosrdni akt na kojem će se vaspitavati generacije mladih mundijalista, taj istorijski čin spasavanja svekolikog sveta od raspomamljenih Srpčića i Srpkinja, taaj krvavi pir onih koji bi život sa ove planete da prenesu negde drugde, u Kosmos. No, sve mi se čini da ako je to zadnji stadijum u razvoju ljudske rase, mnogo bolje je bilo i za nas i za Kosmos, da smo ostali na drvetu. A o tome šta bi ovi blistavi umovi već sutra mogli da urade nemoguće je nagađati sa potencijalom koji obični ljudski mozak poseduje budući da je ono što se nama dogodilo pre deset godina najniži je stadijum ljudske bestijalnosti. Mada postoji dilema koja sve to može i da opravda: da li baš ljudske?

KRALJEVSKE MARTOVSKE IDE  
   Za neke sasvim očekivano, za druge potpuno neočekivano, za pojedince čak ni jedno ni drugo, tek, Kraljevo je posle desetak neuspešnih pokušaja dobilo novu vlast koju, bar se nadamo, čine moderne, proevropske, demokratske i, prosto rečeno, napredene političke opcije. Dakle, još jedan mart je doneo još jedan prevrat, pa u Kraljevu više ništa neće biti kao što je bilo. Istorija se odigrava pred našim očima, ali je u našim životima bilo toliko istorijskih događaja koji su se pokazali kao izneverena očekivanja da je sada već, slobodno mogu reći, svima pun kufer istorijskih događaja. Dogodilo se to u trenutku kada je sada već bivša vlast, oličena u radikalnoj vršiteljki dužnosti načelnika grada, donela proleće u naš grad i  počela sa masovnim hapšenjima najrazličitijih profila ogrešitelja o zakonske norme. Za sada, to su uglavnom oni iz suprotnog tabora, ali je sigurno da će im nova vlast već sutra uzvratiti istom merom. Na građanima je da se nadaju da će svi zaslužni biti zaslužno ćorkirani, a to podrazumeva da će broj Kraljevčana koji slobodno šetaju gradom bitno biti smanjen. Imajući u vidu koja i čija imena se pominju za predstojeće akcije sa sigurnošću se može tvrditi da nam tek predstoji zabava, ali i suočenje sa saznanjem koje su nas ljudske gromade vodile ka demokratiji. No, ni to više ne može da usreći depresivne stanovnike grada na nekolikim rekama i pored klozeta - muzeja velike nužde. Ipak, hajde da verujemo kako će nam već sutra biti mnogo mnogo bolje i hajde da verujemo kako će nas ova nova vlast povesti u bolju i prosperitetniju budućnost, sa zgarišta uspostavljenog bezumlja i da ćemo u sebi uspeti da pronađemo bar toliko samopoštovanja, odvažnosti i dostojanstva kao što ga ovih dana demonstriraju homoseksualno orijentisana nam braća i sestre po srpstvu, ali i svi koji sa nama žive u lepoj nam i skladnoj majčici Srbiji.

VOLJA GRAĐANA PROTIV TAJKUNSKIH INTERESA
   U svemu tome nekako bez pompe prošla je i nova etapa u nastavku putovanja "Ibarskih novosti" u neizvesnost. Posle mnogo truda i lavovske borbe nekolicine sindikalnih aktivista ova firma je dobila novo, a i staro, rukovodstvo koje bi lepo upakovanu, umivenu i očišćenu od svih negativnih nanosa i ožiljaka istorijskih događaja kroz koje je prolazila, trebalo da je pripreme za novu privatizaciju. I niko više ne pomonje javni servis, niti odluku Skupštine grada Kraljeva, niko ne traži ničiju odgovornost za očigledni promašaj koji je napravljen, niko više i ne pokušava da bilo šta uradi. Prepušteni svojoj zlehudoj sudbini  sa bezgraničnim poverenjem u Vladu i tajkunsko milosrđe mnogi i dalje čekaju da se dogodi ono što se neminovno dogoditi mora. I dogodiće se, dakako, i baš onako kako su mnogi zaslužili,  a sa kojima će i oni koji nisu morati da podele istu sudbinu. No mora se priznati da su građani Kraljeva i ovoga puta pokazali svoje najbolje vrline, svoju ljubav prema svome gradu i svoj istančani i već bezbroj puta dokazani lokalpatriotski stav. Desetine hiljada onih koji su svojim potpisima na peticiji stali u zaštitu svoje medijske kuće možda su i ovoga puta obmanuti, ali svakako da im se mora odati bezgranično priznanje i velika zahvalnost za ono što su uradili. Nasuprot njima, oni koji su sve vreme ćutali i pratili šta se događa sa možda čak i zluradošću da se dogodi ono najgore ili da se ne dogodi ništa dobro, trebalo bi da se životu uče od homića i iz same suštine naše najnovije istorije.

  ZA I  PROTIV DISKRIMINACIJE
   I dok Srbija grca  u sopstvenoj ali i planetarnoj krizi, dok se život svodi na depresivno vegetiranje i strah od svakog novog dana, Srbija je odlučila do dođe do Zakona protiv diskriminacije. To i ne bi bilo tako značajno da se u Srbiji, kako se čini, niko ne oseća toliko diskrimninisanim da bi ga to nešto naročito zanimalo, ili bolje rečeno, niko osim homoseksualaca koji su čitavu ovu aktivnost pretvorili u feštu za samoreklamiranje. I dok se hiljade zaposlenih svakodnevno guraju na samo dno opstanka čitava Srbija je obuzeta homoseksualizmom kao fenomenom pred kojim smo do sada ćutali, a sa kojim se sada suočavamo kao sa masovnom pojavom koja zahteva da na adekvatan način dobije svoj tretman u drušvu. Homoseksualci mašu svojim transparentima, svojim proglasima, rukama, nogama, polnim organima, svojim knjigama i disketama ne bi li se izborili za svoje mesto pod suncem. Obespravljena, otpuštena, neisplaćena, izgladnela, osedela i ojađena radnička Srbija ćuti. Gologuzi narod ćuti umesto da se ugleda na one koji, pozivajući se na svetske standarde, zahtevaju da budu tretirani kao normalna ljudska bića, kao božji stvorovi koje je tvorac osmislio za opštenje sa sebi sličnima. I pokazalo se da problem nije ni malo banalan, niti jednostavan. Jasno je kao dan da pokušaj dva pedera da naprave dete nikada neće dati očekivani rezultat, ali je postalo jasno i to  u kojoj meri pederski lobiji upravljaju životima onih koji sebe smatraju normalnima, u kojoj meri imaju, vlast, pare, uticaj, moć, a kako se dobro drže sasvim je realno očekivati da ova populacija uskoro zagospodari svetom, ako već nije. Tako domaćinska Srbija, tek izašla iz gunja, cokule i opanka koliko sutra može postati nešto kao Holandija gde su pušači trave  na javnim mestima i brakovi istovetnih dvonožnih jedinki sasvim normalne pojave.
   I koliko god to bio jedan od uslova da uđemo u Evropu, ni haška, ni antihaška, ni domaćinska, a ni ona građanska Srbija, ni bilo koja druga ako postoji, podrazumevajući onu četničku i partizansku, nije nešto oduševljena ovim što se događa. Čak nije ni u šoku. Niko ovde više nema motiva za bilo kakve emotivne istupe. Apatija je ono što nas okružuje i što nam se kroz vene razaliva. Još samo Veliki brat može da nas razgali, da nas baci u euforično zadovoljstvo spoznajom da i oni tamo mogu biti isti smradovi kao i mi sa ove strane ekrana. Primitivizam je osnovna ljudska crta koja se sve vreme na razne načine prikrivala i koja je sada, kao opasna zver, puštena iz kaveza. Primitivizam je prvi uslov da se preživi tranzicija. Žalosno je samo što se u tom i takvom primitivizmu baš homoseksualci pojavljuju kao idejna grupacija koja bi trebalo da nas uzdigne na viši civilizacijski nivo. Ili, prosto rečno, čovečanstvo je došlo do stadijuma kada više nije bitno ko je ko i ko koga, bitno je da postoje oni koji vrše radnju i oni koji u tome uživaju, a izbor strane je individualna stvar. Sve to pod okriljem zakona i u zemlji gde se, kako je poznato, uspeh ne prašta. Dakle, nisam za diskriminaciju, jer kao što se da primetiti, i od pedera se ima šta naučiti, i te kako.Povratak na vrh strane
      STANJE ŽIVOTNE SREDINE SVE VIŠE ZABRINJAVA - piše Marko Slavković
Mnoga oboljenja već se dovode u vezu sa zagađenjem

    • Civilizacija je donela i mnoge probleme, pored ostalog veliku količinu otpada i zagađujućih supstanci, pa je čovečanstvo opravdano zabrinuto za sopstveni opstanak • Kod nas gotovo da nema grada bez divlje deponije • Zainteresovanost građana za ekologiju je velika, ali nije u skladu sa učestvovanjem u ekološkim akcijama i kampanjama

   U Srbiji ima malo gradova koji nemaju divlje deponije. Nažalost, među tim gradovima, koji imaju divlje deponije, i to brojne, spada i Kraljevo. Olupine automobila, dotrajali frižideri, veš mašine, šporeti, rashodovani kreveti... gomilaju se na obalama reka, pored puteva, ili vire iz šiblja. Tu su i gomile plastične ambalaže, stakla, lima, raznih kućnih starudija, smeća, uginule stoke, i sve to, uglavnom, istrešeno iz traktorske prikolice.
Divlje deponije ne ,,cvetaju,, samo po periferiji gradova i sela, na obalama reka i pored puteva, već se mogu videti u mnogim sporednim ulicama i na svakoj lokaciji malo udaljenijoj od objekta sa stanarima. Divlje deponije su, sasvim je sigurno, leglo pojava zaraza i razmnožavanja štetočina.
Civilizacija je, dakle, sa sobom donela i mnoge probleme, između ostalog, kao što je nabrojano, i veliku količinu otpada i zagađujućih supstanci. Zato je danas čovečanstvo opravdano zabrinuto za sopstveni opstanak. Sve se više razmišlja o zdravoj hrani, čistim tehnologijama, zaštiti vazduha, vode, zemljišta i, uopšte, životne i radne sredine. A što se stanja životne sredine u svetu i kod nas tiče, ono je kranje nezadovoljavajuće i zabrinjavajuće. S tim u vezi, već sada se niz oboljenja, u svetu i kod nas, dovodi u direktnu vezu sa zagađenom sredinom.

AKCIJA ,,OČISTIMO SRBIJU,,
Imajući to u vidu, ili nezvisno od toga, kod nas je u toku akcija pod nazivom ,,Očistimo Srbiju,,. U okviru te akcije, Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje, u saradnji sa Centrom za slobodne izbore i demokratiju, sprovelo je istraživanje javnog mnjenja o pitanjima zaštite životne sredine. Dobijeni rezultati pokazuju da dva problema, među najvećim problemima u Srbiji, a to su ekonomski problem i zaštita životne sredine, nemaju nemaju veliki značaj. Tek tri posto ispitanika smatra da je ovaj problem najveći. Trenutno, najveći problemi su kriminal- korupcija (25 posto) i nezaposlenost, odnosno pitanje životnog standarda (po 22 odsto).

PRVA FABRIKA ZA PRERADU KLANIČNOG OTPADA
Načelno, zainteresovanost građana za ekološka pitanja je velika (38 procenata), ali to nije u skladu sa poznavanjem ove problematike, ili konkretnim angažovanjem u ovoj oblasti. Zapravo, sedamdeset odsto građana veoma malo učestvuje, ili uopšte ne učestvuje, u ekološkim akcijama i kampanjama.
Da bi se dobila dvostruka korist, a to je ekološka i materijalna dobit, belgijska kompanija ,,Elekttravinds,, planira da sa srpskim partnerima uloži 25 miliona evra u izgradnju prve fabrike za preradu klaničnog otpada kod nas. Klanični otpad, ali i druge vrste otpada, do sada su u Srbiji završavale na deponijama, pored reka, puteva, u prirodi.
Kapacitet fabrike biće dvesta hiljada tona životinjskog otpada, a od prerađenog otpada će se dobijati tehnička mast, koja će se, potom, koristiti kao pogonsko gorivo, ali i za proizvodnju struje.

PROLEĆNO ČIŠĆENJE DEPONIJA
Svakog proleća, već nekoliko godina unazad, čim vremenske prilike to dozvole, u Kraljevu se organizuju akcije čišćenja deponija. Akcije najčešće organizuju, i u njima učestvuju, komunalna inspekcija, Ekološki pokret ,,Ibar,,, Udruženje ribolovaca ,,Hristifor Perišić Kićo,,, Kajakaški klub, i još neke organizacije, ali i pojedinci.
Radi se o neizbežnim sezonskim akcijama čišćenja divljih deponija od prošlogodišnjeg đubreta u rekama, sa priobalja, pored puteva, šumica i drugih delova životne sredine.
Do sada su te akcije imale zavidne rezultate. Kako će biti ovog proleća, objavićemo.
ODRŽANA IZBORNA SEDNICA SKUPŠTINE MATICE ISELJENIKA KRALJEVO
Očuvanje identiteta i povratak u zavičaj


   Na prekjučerašnjoj izbornoj sednici Skupštine Matice iseljenika Kraljevo usvojeni su osnovni dokumenti i izabrani novi organi ove gradske institucije. Za novog predsednika Skupštine Matice iseljenika Kraljevo izabran je Zvonko Tufegdžić, a za njegovog zamenika Milutin Mandić. Takođe su izabrani i novi članovi Skupštine Matice iseljenika i Izvršni i Nadzorni odbor ove organizacije.
   U Izveštaju o radu naglašeni su i početni rezultati u privrednoj saradnji Kraljeva i iseljenika u okviru koje je veći broj kraljevačkih iseljenika u svom svom zavičajnom gradu otvorio manje i srednje privredne kapacitete i zaposlio na desetine radnika, pokretanje inicijative za izgradnju Zavičajnog doma u Kraljevu.
   Usvojeni su i Programski ciljevi Matice iseljenika Kraljevo za period 2009-2012. godina. Osnovni cilj je, kako je naglašeno u dokumentu, da se  nastavi kontinuitet saradnje Matice sa našim iseljenicima radi očuvanja njihovog identiteta u uslovima globalizacije svetske politike i pomoć njihovom integrisanju pri pri povratku u zavičaj.Povratak na vrh strane

MIĆO ALEKSIĆ, BIVŠI PREGOVARAČ VETERANA TREĆE ARMIJSKE OBLASTI I PREDSEDNIK GRADSKOG ODBORA POKRETA VETERANA SRBIJE - piše Dragan Vukićević
Veterani na sudu nemaju šansu, jedino rešenje - Bugarska česma!

   • Bio sam razočaran najviše podatkom i činjenicom da je iz Kraljeva u vreme štrajka glađu došlo jedva dvesta ljudi. Kompletna ideja štrajka glađu nije išla tim tokom da se zaoštri situacija, da se u Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu... okupi većina vetarna i da ne odstupaju sa trgova i da tako damo Vladi do znanja da ne odstupamo od toga što smo obećali, a što smo uoči štrajka glađu predočili na sastanku kod Rasima Ljajića, kada smo lepo rekli da će da imaju štrajk glađu pred Vladom i da će da imaju blokade saobraćajnica širom Srbije. Naš štrajk glađu u Beogradu, dakle, nisu pratila udruženja u unutrašnjosti i to je poražavajuće. Tada smo izgubili - kaže Mićo Aleksić bivši pregovarač veterana Treće armijske oblasti sa Vladom Srbije

   Mada broj ratnih veterana bivše Treće armijske obalsti iz Kraljeva koji su tužili državu Srbiju radi naplate razlike u ratnim dnevnicama još nije poznat, među bivšim kosmetskim borcima kao grom iz vedra neba pukla je vest da Mićo Aleksić, donedavno jedan od lidera ovdašnje nevladine boračke organizacije odbija da sudskim putem od države naplati ratne dnevnice. Aleksić je među borcima važio za principijelnog i upornog  borca u pregovorima sa Vladom Srbije o naplati ratnih dnevnica, a široj javnosti postao je poznat jesenas, kada je zajedno sa sedmoricom saboraca iz više gradova Srbije, kao pregovarački tim Jedinstevnog štrajkačkog odbora bivših pripadnika Treće armijske oblasti, u revoltu na ponašanje visokih državnih ministara, strupio u štrajk glađu ispred Vlade Srbije, u Nemanjinoj ulici u Beogradu. U međuvremenu, Aleksić napušta članstvo u Upravnom odboru Udruženja učesnika rata opštine Kraljevo 1991-1999. godine, ali ne i Udruženje i formira Gradski odbor Partije veterana Srbije u Kraljevu, čiji je predsednik. Zamoljen za razgovor, Mićo Aleksić za IN govori zašto odbija od države dnevnice da naplati sudskim putem, da li ima raskola u boračkim organizacijama u Republici i da li je veterane posvađala visoka politika.
- Pre svega, čelnici ove države savetovali borce da ne tuže državu, tako nam je rekao predsednik države, predsednik Vlade i predsednika skupštine, i ja mislim da ne bi trebalo da imamo jači motiv od toga da državu ne tužimo, a pogotovo ne sada kada je država gotovo u bankrotu - objašnjava Aleksić.
• Znači, Ti nisi tužio državu?
- Ne, niti nameravam. Moj stav je ovakav, ja ga se pridržavam, ali to ne znači da nagovaram druge da ne tuže. Ja sam pre desetak dana na skupu u Gradskoj skupštini jednostavno tražio samo tri stvari, da neko objasni ljudima odakle su odjednom isplivali ti advokati koji za velike pare i proviziju podnose tužbe i  kojih nije bilo u prethodnom vremenu. Zatim, naši raniji zahtevi nisu išli u tom obliku da se tuži država, nego da probamo sa vansudskim poravnanjem i zato sam rekao i znao da od toga nema ništa. Upravo zbog tih stvari sam i izašao iz Udruženja, ali ja Udruženje i ljude koji sede tamo neću da kudim, mi smo godinu dana bili u istoj priči, sigurno nema načina da ja mogu sada, sve i da hoću, ne mogu da dokažem da tamo neko nešto naopako radi, ali jednostavno mislim da su zalutali, da iz prevelike želje da se što pre problem reši, ne obraća se pažnja gde će i kako će da se na kraju sve završi.
• Obrazloženje za tužbe u poslednji minut je opasnost da “predmet” zastari?
- Podeljena su mišljenja pravnika o tome. Neki tvrde da je posle tri godine od rata došlo do zastarevanja, niko ne zna pouzdano, ovo je država bez zakona, bez pravde i niko nema mogućnost da tačno kaže da li će da zastari nešto za tri, pet, ili deset, dvadeset godina, a vidim da advokati nisu ni sami sigurni u krajnji ioshod sudskog postupka.
• Advokati su uzeli, rekao bih, popriličan iznos novca u startu?
- I jeste to popriličan iznos. Znači, niko ko nije vodio spor sa državom, ne zna da advokat koji je siguran da će da dobije spor, kaže “toliko procenata na kraju je moje” i završena priča, a ovde imamo situaciju da će morati da plate 1.000 dinara, za 15 dana će biti 1.800, koliko otprilike iznosi taksa za podnošenje tužbe, pa će opet posle izvesnog vremena da se pojavi veštačenje, a nije sigurno da će da se završi na jednom veštačenju... Jedan ciklus od Opštinskog do Okružnog suda košta 26.000 dinara sa veštačenjem, da ne pričam napamet, tako su prošli Valjevčani, tamo su tužili, na prvom stepenu dobili presudu, vraćeno je sa Okružnog suda zbog neke povrede tog procesa, šta znam kako se to već pravnički kaže, vratili su ih i mora da plate 26.000 dinara. Drugo pitanje koje sam postavio je, da li ima neko spreman da kaže ljudima da mogu da izgube spor, na to sam dobio odgovor advokata da ne mogu da izgube spor, ali mogu da ga ne dobiju. E, sad, šta to znači?! Na kraju je sve svejedno, 26.000 dinara mora da se plati državi, sud ne priznaje “ja imam, ja nemam” postoje i prinudna sredstva naplate, to je ono što sam hteo, ne da kudim Udruženje, ne da tvrdim da tamo neko radi zle stvari, nego da se ljudima da do znanja da može i naopako da im se desi, samo to. Međutim, tamo neko se našao ekstra povređen što sam upravo ja to rekao i pitao, jer ja sam navodno u velikom problemu, s obzirom da sada radim neke druge stvari koje su starije nego Udruženje, nego i ovo potraživanje dnevnica i svakojakih čudesa i to nezadovoljstvo ljudi, jer još uvek ne znaju da to nije jedno isto. To se preliva, ja sam u subotu već bio prinuđen da do ponoći odgovaram na pozive ljudi koji zovu i pitaju, šta to radite, dokle više da otimate. To je ono što me je iziritiralo i zašto sam izašao za govornicu, ne zato što smatram da tamo neko hoće da po svaku cenu ruši Udruženje.
• Ti nisi više član Udruženja?
- Član udruženja jesam, ali član Upravnog odbora nisam, jer mi je na par sastanaka Upravnog odbora sugerisano da sam u sukobu interesa, da kao funkcioner partije ne mogu da budem i član Upravnog odbora nevladine organizacije. Na kraju sam morao da odustanem od tog članstva, izuzetno mi je krivo, jer sam bio neko ko je to Udruženje podigao na noge... U čemu možemo da tražimo razloge ovolikih tužbi po Srbiji? To je već postalo, hajde neću da kažem ovde, ali u pojedinim gradovim jeste komercijala. Imamo situaciju da se u Leskovcu neki čovek izdavao da predstavlja Advokatsku kancelariju Borivoja Borovića, obeećavao svašta i uzimao od boraca pare za navodno zastupanje. Kada se pojavio, i sam Borović je bio u čudu da se takvo nešto dogodilo, jer on o tome ništa nije znao.
Strah me je da to ne bude usamljen slučaj.  Ako tužbe propadnu neko mora da bude kriv za situaciju, znači oni su savetovali, sve troje. Možemo da kažemo slobodno da su borački lideri savetovali da neko tuži državu i onda će svaki taj koji bude utrpao advokatu 1.000 dinara u džep i ostale troškove da se okrene, ne na premijera Cvetkovića, ni na gospođu Đukić Dejanović, ni na Tadića, nego upravo na onoga ko mu je rekao da državu treba da tuži.  I iz toga će da se iznedre dve stvari, znatno manje će da se priča o dnevnicama, a te zdrave organizacije, ti štrajkački odbori i udruženja će biti dovedeni na ivicu provalije.
• Znači udruženja će da budu “na tapetu”?
- Da, najmanje je bitno ko će da bude titular toga, da li će Mića, ili boračka organizacija, koja kao organizacija već stoji na klimavim nogama, s obzirom da se zove nevladina, dok u principu treba od vladinih tela da bude finansirana, što je nakaradnost neviđenih razmera, ali eto...
• Da li se Ti odričeš svojih dnevnica time što nisi tužio državu?
- Ukoliko netuženje države znači da ću jednog dana ostati bez tih dnevnica - da. Ne želim sebe, kao radnika da materijalno upropastim, da od radničke plate jednog dana isplaćujem sudske troškove i advokate...
• Zašto je došlo do podela u Jedinstvenom štrajkačkom odboru i udruženjima vetarna?
- Mi smo bukvalno sada, kao borci, dalje od rešenja problema, nego što smo bili prošle godine u ovo doba. Prošle godine smo odlazili pojedinačno i svako je iznosio neke svoje načine za rešenje tog problema, trideset opština je odlazilo u Vladu i vraćalo se otuda jednostavno zamajano nekim drugim problemom, to sam ponovio sto puta, Kruševljani su olajavali Nišlije, Niš Kraljevčane i tako u nedogled, sada smo ponovo u istoj toj situaciji, pogotovo posle našeg štrajka glađu kada smo se bili opet praktično ujedinili.
• Ti si posle štrajka glađu napustio napustio tu raniju borbenost. Zašto?
- U principu napustio nisam, bio sam razočaran najviše podatkom i činjenicom da je iz Kraljeva u vreme štrajka glađu došlo jedva dvesta ljudi. Kompletna ideja štrajka glađu nije išla tim tokom da se zaoštri situacija, da se u Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu... okupi većina vetarna i da ne odstupaju sa trgova i da tako damo Vladi do znanja da ne odstupamo od toga što smo obećali, a što smo uoči štrajka glađu predočili na sastanku kod Rasima Ljajića, kada smo lepo rekli da će da imaju štrajk glađu pred Vladom i da će da imaju blokade saobraćajnica širom Srbije. Naš štrajk glađu u Beogradu, dakle, nisu pratila udruženja u unutrašnjosti i to je poražavajuće. Tada smom izgubili.
Sada se sve rasplinulo, u toj meri da je na poslednjem  sastanku Jedinstvenog štrajkačkog odbora sa Ljajićem, došlo do toga da im Ljajić doslovno pobegne sa sastanka, da im jednostavno kaže “kada budete uspeli da se dogovorite šta hoćete, onda mi se javite”. Jednostavno tamo sada svako pokušava da bude Napoleon, pre toga se nekog reda i znalo, ako ništa drugo barem ko će da uđe na pregovore, a ko ostaje pred Vladom i kabinetom, ali se nekog reda znalo. sada definitivno ne.
• Udruženja, iz svega ovoga se stiče utisak, vode nekompetentni ljudi?
- Otprilike tako. To je bila grupacija od pet, šest ljudi koja je uspevala nekako da drži sve konce čitavev  stvari, međutim oni su posle tog štrajka glađu koji sam organizovao ja, inistirali da se vratimo kućama i da, po njihovom, dođemo pred Vladu neki sledeći put... Pa, dokle više sledeći put?! Tada je propuštena prilika. Ja sam tada istrčao sam u Nemanjinu ulicu, zaustavio saobraćaj i jednostavno na silu naterao trideset ljudi koji su bili ispred Vlade da posedaju po ulici da jednostavno napravimo neki šok i krenuo je taj štrajk glađu. U Vladi su i definitivno bili uznemireni i imali su neku varijantu po kojoj je to trebalo da bude rešeno, ali za tu varijantu rešenja trebalo je da bude bar deset hiljada ljudi gore pred Vladom i zato je štrajk glađu i počeo, međutim većina ljudi koji su ležali pred Vladom nisu imali podrške u svojim gradovima. Jednostavno, oni koji su se vratili u svoje gradove nisu organizovali priču kako treba, jer ne može da bude da iz trideset opština dođe 2.000 ljudi da podrži nekih sedam ljudi koji su osam dana ležali gore.
• Dobro, ko je onda najodgovorniji za propali štrajk glađu, za neuspeh protesta, aposle za pokušaj vansudskog poravnanja i sada za ovako ishitrine tužbe, navodno u poslednji čas? Ko zamajava vetarne?
- Najkrivlji su oni koji su najviše u toj priči dali, definitivno je tako. Upravo ti ljudi bivaju proglašeni za izdajnike, svi oni koji su, hajde da kažem, nešto manje doprineli svemu tome su neki novi napoleoni, guraju  neke nove svoje priče i  imaju neke nove načine rešenja za te probleme, i usput ne zaborave da prete Vladi blokadom Univerzijade, prete nekakvim blokadama saobraćajnica, da na neki način oročavaju to svoje nezadovoljstvo. Poslednja stvar koja je najviše doprinela da izađem definitivno iz ove priče jeste na na Upravnom odboru udruženja  postignut dogovr da se izađe 8. januara na ibarsku magistralu,  od čega se posle naprosto odustalo, kasnije se dogodio i odlazak za Beograd, pa posle te odluke da će biti organizovana mini blokada u Grdici i  tako su definitivno “kola krenula nizbrdo”, a vrhunac svega je to što nisam želeo da me neko povezuje, ne sumnjam da hoće, da je ijedan dinar sa tog računa skrenuo u ćorsokak. Nisam želeo da budem deo ekipe kojoj će neko da prebraja nepotrošene pare, nije bitno kako će te pare da završe, verujem da ta ekipa neće da ih proćerda uludo, nego da će na nečiju korist i zadovoljstvo da bude, ali mislim da će da budu deo ekipe kojoj će neko nekada da prebraja pare.
Imamo podatak da je prošli put 3.000 ljudi podnelo zahteve za ono vansudsko poravnanje, a gotovo svi sa kojima sam pričao smatraju da ih je 7-8 hiljada. Ja verujem da je podatak koji su oni saopštili merodavan i tačan, ali narod ne zna, debelo treba da se zapne da bi se šteta koja je napravljena popravi, jer imamo situaciju da je sedam, osam hiljada ljudi podnelo prijavu, pa imamo da je svakoga dana sve manje i manje ljudi učestvovalo u svakoj aktivnosti... Jednostavno, nisam hteo da se to nezadovoljstvo naroda preliva na mene lično i na organizaciju u kojoj se moj glas i mišljenje ipak slušaju.
•  Uverio si se da postoji nezadovoljstvo boraca?
- Da,da,da… I to treba da se razjasni, pošto se time maše da sam ja iz ovih, ili onih razloga otišao u politiku, da me kontroliše ovaj, ili onaj, a vidim da se tu meni stavlja kolaboricionizam sa gospodinom Dačićem, što veze nema jer je priča o partiji, odnosno pokretu, a sadašnjoj prtiji, počela mnogo pre nego što su počele aktivnosti oko neisplaćenih ratnih dnevnica. Znači i Partija veterana iman neki svoj stav i platformu koja je realna i koja može da se sprovede...
Šta ljudi za ovih godinu dana definitivno nisu hteli da shvate? Najpre, da je greška napravljena time što je 10.000 ljudi u Topličkom kraju dobilo pare, ne greška što su dobili, nego načina na koji su dobili pare, jer niko više neće da prihvati situaciju da se barem jedno selo negde isplati na način kako je to isplaćeno Topličanima. I upravo to neće ljudi da shvate, da će onog momenta kada bude isplaćena Treća armijska oblast, da će ostatak Treće armijske oblasti imati na vratu sve od Subotice, do Valjeva. I Pirot i Raška čekaju k'o zapete puške da bi i oni stali u red za te dnevnice. Šta je još greška? To se vuklo godinu dana i godinu dana nemanje jednog stava. Prvo smo mahali time da će da dobiju samo učesnici rata na Kosovu, pa smo onda zahvaljujući nekome tamo priključili ceo Timočki i Pirotski region, pod izgovorom da su i oni, Bože moj, bili na Kosovu, a ispostavilo se da ih je bilo ukupno 350 ljudi na Mosovu od trideset i kusur hiljada mobilisanih. Svi ostali su bili u pograničnom delu. Istina, ne treba deliti borce na ove, ili one, ali definitivno je tako, mi smo bili zalutali. Na tu priču se nadovezalo uključivanje Čačana, 1.200 njih koji su bili u kraljevačkim jedinicama, a na istom mestu, kod istog čoveka 19.000 boraca u Čačku koji su, od Bajine Bašte do Čačka, sve na jednom mestu upisivani, to je definitivno nemanje kompasa. Vlada, normalno, nije htela mnogo sa nama da se konfrontira, ali da smo mi malo više bili solidarni, došli bismo do zaključka da oni iz Vlade zapravo nas lepo uče, oni su sve vreme od nas tražili jedinstven propis po kome će da se reši problem boraca od '90. do '99. godine. To je jedina situacija da će pre da se dobije nešto što je više, nego što je manje, to je neka priča koja je mene privukla u Partiju veterana. Jednostavno mi je bilo preko glave bilo udaranje u zid svaki dan.
Partija veterana se bavi tim problemom?
- Partija veterana ima neki način, to je sada došlo do pameti i rukovodstvu Jedinstvenog štrajkačkog odbora, a rešenje problema je kroz vrednosne papire, kroz obveznice, slične onima dečjeg dodatka, stare devizne štednje, jer ne postoji drugi način kojim će ova država da ispoštuje zahteve boraca.
• Da li je politika dovela do toga da se borci posvađaju?
- Da, jeste. Ali ne politika ovakva kako je mi vodimo na lokalu, mislim na državnu politiku.
• Misliš, na one sa kojima ste pregovarali, oni su vas sve vreme svađali?
- Da, da…. Stojim i dalje iza toga. Iz svake organizacije iz koje sam izašao nisam hteo da se povlači za mnom bilo šta, jasno i glasno su svi bili obavešteni o tome kakve su mi namere i šta hoću da radim i da ih i dalje čekam na jednom istom mestu. Kraljevčane čekam na glavnoj instituciji demokratije u Kraljevu, Bugarskoj česmi, Progorelica. A sve druge čekam jednog istog dana u jedno isto vreme na blokadama od Čačka do Pirota, tada će ova država da preokrene list, da vidi u nama ljude, a ne nekoga koga može… Nema tu problema, ne postoji problem, da će sada neko da bude isplaćen pre, neko kasnije, ovako kako se radi neće da bude niko isplaćen. Tamo ne postoji želja ni volja, nikada u životu nisam podnosio jednoumlje, ja sam izašao iz jednog crvenog jednoumlja, ovo može da protumači neko kao visoku politiku, ali kao aktivan učesnik, vrlo aktivno sam doprineo tome da ne bude drugog jednoumlja. Ako sada treba u ovom žutom jednoumlju u kome jesmo sada, da budem rob nečijeg jednoumlja na lokalu ili tamo nekom Jedinstvenom štrajkačkom odboru, onda je naopako...
• Ostaješ, dakle, dosledan: kod Bugarske česme čekaš generalni štrajk veterana?
- Ja sam već tamo. Čekam definitivno.Povratak na vrh strane


POSLE TRIDESETOG JUBILARNOG OREZIVANJA MARIBOR POKLONIO
Kraljevu izdanak najstarije loze na svetu


   • Već tri decenije, na prvi dan proleća, Mariborčani prijateljskim gradovima i znamenitim ličnostima uručuju parče orezane loze koja je, sa uknjižena više od četiri veka, 2004. godine upisana u Ginisovu knjigu rekorda

   Ovih dana navršila se ravno decenija od obnavljanja prijateljskih odnosa između Maribora i Kraljeva. Toliko je prošlo otkad su dva, u staroj Jugoslaviji, bratska grada, mnogo pre zvaničnih državnih instance, ponovo počela da grade ratom pokidane veze i nastavila to da rade uz veliku pomoć udruženja građana "Prijateljstvo za nova vremena".
   Prošlog vikenda, delegacija grada Kraljeva, boravila je u Mariboru na poziv tamošnjeg rukovodstva. Razlog lep: jedna od najvećih mariborskih atrakcija je vinova loza stara više od 400 godina, a već 30 godina, uvek na dan dolaska proleća, izdanak loze, u okviru velike svetkovine, Mariborčani poklanjaju državnicima, poznatim ličnostima i prijateljskim gradovima. Ove godine, ta čast pripala je gradu Kraljevu.
   - Sredinom januara, takođe na poziv gradskog rukovodstva Maribora, pokojni gradonačelnik Kraljeva dr Miloš Babić i ja, boravili smo u gradu na Dravi. Prilikom te posete, uručen nam je poziv da u Maribor dođemo ponovo prvog dana proleća, kako bismo u Kraljevo odneli deo orezane loze koja u našem gradu treba da se zasadi sa prvim lepim danima. Moram da pomenem da je pokojni gradonačelnik u Mariboru bio izuzetno cenjen id a je njegovo ime ovde predstavljalo veliki autoritet - kaže Hadži Momor Bakračević, predsednik udruženja građana "Prijateljstvo za nova vremena".

HRAM VINSKE TRADICIJE I KULTURE
   Prošlogodišnja i ovogodišnja vinska kraljica pomogle su županu Maribora Francu Kangleru da odabranima uruči odrezane delove najstarije vinove loze na svetu. Poklon i plaketu, u ime grada Kraljeva primio je Milun Jovanović, pomoćnik gradonačelnika.
   - Imam izuzetnu čast da gradu Mariboru, ispred gradskog rukovodstva i u ime svih građana Kraljeva zahvalim na ovom izuzetnom poklonu, uz podsećanje na jednog čoveka koji je danas trebao da bude ovde, ali nažalost više nije sa nama. Imam duboku nadu da će saradnja naših gradova i dalje počivati na temeljnim osnovama koje podrazumevaju obostrano uvažavanje, poštovanje različitosti i zajedničke interese - rekao je Milun Jovanović, pomoćnik gradonačelnika.
   Deo orezane loze u Kraljevu će, tokom aprila, biti zasađen na, za to posebno predviđenom mestu, pored zgrade "Povelje".


“IBARSKE NOVOSTI” U POSETI PORODICI POPOVIĆ IZ ČUKOJEVCA - piše Ivan Rajović
Život mora da ide dalje


    Milica Popović živi u Čukojevcu sa ocem Milanom, bakom Ljiljanom, , bratom Vladimirom, i drugim bratom Miodragom . Učenica je petog razreda osmogodišnje škole. Dobra je učenica, dobar drug i dobra “domaćica”. A kad kažem dobra, mislim odlična. Milica je pre pola godine ostala bez  majke Anđe koja je umrla posle porođaja kada je rodila najmlađeg člana ove i pored svega, srećne porodice - Miodraga. Sa Milicom razgovaram u prisustvu njenih najmilijih, oca, braće i bake Ljiljane koja je već postala poznata po uzrečici “Sad će baka, sine”. I, baka stiže svuda, ali joj u tome pomažu i Milan ali i ova deca koja su prerano sazrela i shvatila svu ozbiljnost situacije u kojoj su se našla.
   Tu je i direktorka O.Š. u  Vitanovcu Slavica Stanković, koja i o Milici i o Vladimiru ima samo reči hvale, hvale koja se graniči sa obožavanjem ove predivne dece koja i pored svega što im se dogodilo mogu poslužiti za primer dobrog, vrednog, uzornog i voljenog druga, ali i svega ostalog što bi trebalo da krasi jedno dete. Milica daje i svoju prvu izjavu za novine. Ona kaže kako najviše voli da crta i da slaže slagalice od, kako naglašava, maksimalno 2000 delića. Volela bi da bude glumica, ne zbog para ali misli da ima talenta za glumicu pa bi već sada da se upiše u dramsku sekciju u svojoj školi. Milica lepo i piše, naročito o svom bratu Miodragu koji neće upamtiti majku, ali će svakako biti svestan ljubavi u kojoj je odrastao. O toj ljubavi najbolje govori tekst njegove sestre koji objavljujemo, a koji je zapravo domaći zadatak na temu koju je Milica, na žalost, najbolje shvatila i obradila, ali u kojoj je na izvanredan, originalan i emocijama dečje duše obojeni način opisala najmlađeg člana svoje porodice, milog i dragog joj brata Miodraga.

JEDAN ČLAN MOJE PORODICE
Porodica je skup ljubavi u jednoj kući. Ona može imati više i manje članova. Moja porodica ima pet članova. To su tata, baka, moj veliki brat, moj mali brtat i ja. Moja četiri starija člana dugo poznajem, zato ću danas opisati mog malog batu. On se naziva Miodrag. Ime je dobio po pokojnom stricu. Moj mali brat ima svetlo braon oči. Trepavice mu liče na male leptiriće koji su sleteli na cvet. Njegovi mali bucmasti obrazi pokazuju da je njegov stomačić uvek pun. On ima mali prćast nosić. Obrve su tek počele da rastu iznad očiju koje blistaju i sjaje. On ima četiri i po meseca i kosica je tek počela da raste. Ja najviše volim da ga presvlačim i hranim. Ponekad imam dosta da učim ali ako začujem njegov glas odmah potrčim ka njemu. Najviše voli da mu se skine pelena. Veoma je zahtevan i želi sve da se uradi odmah. Ja sam iz ovoga zaključila da je naša porodice u jednoj velikoj ljubavi. Ja mog brata mnogo volim zato što koliko je lep njegov osmeh ne može se porediti ni sa lepim haljinama ni sa narukvicama, njegov osmeh je nešto najlepše.

REAGOVANJE
Molbeni vapaj


   Prošlo je četrdeset dana od mučkog i sramnog ubistva Marka Simeunovića. Prošlo je četrdeset teških, dugih i gorkih dana od oduzimanja jednog mladog, nevinog života čoveku pred kojim je bila sjajna budućnost. Nestao je jedan primeran, pošten, nadasve dobar pripadnik našeg naroda, naše zajednice. Nestao je, ali neće biti nikada zaboravljen i nadamo se da će pravda biti zadovoljena.
   Mi, građani Kraljeva, protestujemo, jer živimo u gradu koji nije više bezbedan. Osnovne slobode, od kojih je jedna i sloboda kretanja, su ograničene. Noć je u Kraljevu vrlo specifična. Parkovi nebezbedni, ulice slobodno tržište opijata - kako reče sveštenik na sahrani našega Marka: u ovom gradu jeftinija je doza heroina od milka čokolade - kafići promocije različitih karaktera koje društvo ni ne pokušava da organizuje na dobro. Nesreća ratna, izbeglištvo i opšta oskudica (između ostalog i zbog kriminalne privatizacije industrijskih giganata grada) osirotila je mentalni sklop žitelja, a strukture političke vlasti se uopšte ovim ne bave. Umesto socijalno-pedagoškog rada i delovanja putem kulture, umetnosti, nauke, oživljavanjem zanatstva, socijalnih davanja i pažnje marginalizovanim grupama kao što su recimo, izbegli Romi i Cigani, u našem gradu (uostalom kao i u celoj državi) razvijena je pijaca političkih ideja i grabež kojeg one proizvode.
   Zbog svega toga brinemo za našu decu, za naše ostarele, za naš grad. Ponavljamo, u ovom gradu, pa i u samoj državi Srbiji, nismo bezbedni, i uskraćena su nam prava zagarantovana ustavom (naročito član 1 ustava republike Srbije), koji nam govori da smo slobodni građani. Da li je to samo mrtvo slovo na papiru? Prema svemu ovome što se dešava - ubistva, samoubistva, narkomanija, mafija, sveopšta korupcija i samo ubistvo našeg Marka Simeunovića, nas dovodi do zaključka da ustav važi samo za pojedince, na položajima vlasti, i one koji su se obogatili na nesreći narodnoj, pa novcem kupuju sopstvenu bezbednost.
   Da li je moguće da smo dočekali da se ubistvo našega Marka politizuje u dnevno-političke svrhe i da se koristi za propagiranje nekakve lažne tolerancije? Poštovana gospodo, to nećemo dozvoliti! Zakon se mora poštovati! A najodgovorniji ste vi iz političkih struktura gradske vlasti, iz političkih struktura državne vlasti, iz policije i sudstva. Zašto zaobilazite stručnjake škola, zašto zaobilazite specijaliste medicine, zašto zaobilazite Crkvu, pozovite sve, organizujte pošten narod, da sa ulica proteramo bolest narkomanije, perverziju i nemoral svake vrste. To je vaš posao, a ne da svakodnevno proizvodite skandale, i besprizor pravdate lažnim duhom lažne tolerancije.
   Zato, mi dole potpisani vas pitamo, šta ste preduzeli protiv: ubica (grad je pun naoružanih odmetnika i klošara); narko-dilera i narkomana (kojih je sve više) ; lopova (od najsitnijih do najkrupnijih); monstruma koji zlostavljaju decu (u šta spada i nelegalno prosjačenje, to jest organizovani kriminal, u nekim slučajevima i iznuđivanje novca!); korupcije (u sudstvu, policiji, tužilaštvu, inspekciji); mafijaša i drugih kriminalaca; protiv onih koji propagiraju pozitivnu diskriminaciju i time unižavaju i diskriminišu većinski narod u državi Srbiji i tako podstiču netoleranciju i gnev.
Još vas pitamo, šta se preduzeli da sprečite nasilje i drogu po školama, da sprečite naricanje majki za svojom prerano preminulom decom? Zahtevamo kao građani ove zemlje i grada Kraljeva, da nam odgovorite u najkraćem roku, jer nam ustav garantuje slobodu i pravdu.
Roditelji, rođaci i prijatelji pokojnog Marka Simeunovića, i Obraz hrišćanski, čiji je član bioPovratak na vrh strane

UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

NOVA KNJIGA JASMINE ANE - piše Dragan Bajović
“Poslednja laž”

   U Galeriji Kulturnog centra u Ribnici prošle nedelje je predstavljena spisateljica Jasmina Ana. O njenom nedavno objavljenom romanu "Poslenja laž" govorio je satiričar Dragutin Karlo Minić.
Pogovor za roman "Poslednja laž" Jasmine Ane napisao je proslavljeni srpski pisac Dobrica Ćosić koji u prvoj rečenici kaže da je to, možda, najbolji roman ove spisateljice. Satiričar Dragutin Karlo Minić odaje sve počasti Ćosiću, ali bi izbacio ono "možda" pošto je uveren da je "Poslednja laž" najbolji od svih pet romana koliko je do sada napisala Jasmina Ana. Karlo je roman pročitao u jednom dahu što je, kaže on, najveći kvalitet svake knjige koja se tako čita.
Kao kod većine Jasmininih romana, i u ovom su u glavnim ulogama žene. Jake, a opet krhke, umotane u veo tajni, emocija, tragizma, melanholije, erotike... "Poslednja laž" je već nekoliko nedelja na listi "10 najprodavanijih knjiga".
Iz romana "Poslednja laž", kaže Karlo s kojim se složila i autorka, ne mogu se čitati odlomci. Roman jednostavno mora da se pročita integralno, i to u jednom dahu. Stoga su glumica Ana Jerotijević i pesnikinja Gordana Gavrilović publici čitale priče iz drugog dopunjenog izdanja Jasminine zbirke "Srbi kao ljubavnici". Na kraju svog osvrta na ovu knjigu, Karlo kaže da je ona pisana satiričnim stilom, neobičnim za žensko pero. Zato je od profesionalnih satiričara vređana tako da joj je to najveća pohvala: "Šta, bre, hoće ona romanospisateljica? Hoće da nam uzme hleb?"
Jasmina Ana (Rakitić) rođena je u Raški. Gimnaziju je završila u Kraljevu, a Pravni fakultet u Beogradu. Bavila se advokaturom, biznisom i novinarstvom.



UDRUŽENJE "MARŽIK" - piše Dragan Bajović
Nova uprava

   Ivan Milunović, akademski slikar iz Kraljeva, novi je predsednik Udruženja likovnih umetnika "Vladislav Maržik" u Kraljevu, odlučeno je krajem prošle nedelje na redovnoj godišnjoj izbornoj skupštini tog udruženja. Za  zamenika predsednika ponovo je izabran Milorad Vujašanin.
Novi Upravni odbor, sa dvogodišnjim mandatom, čine pravnik Vladimir Beočanin, mr Miladin Otović, akademski slikar, Slađana Miljković, slikarka, Dragan Milošević, slikar, Dušan Rudnjanin, grafičar, Duško Jovanović i Vaso Lazović.
 Pored Upravnog odbora, izglasan je i novi Nadzorni odbor koji će raditi u sastavu: Vasko Nikolov, Vladan Marinković i Milanko Jemuović. Članovi novoizabranog Umetničkog saveta su: Milorad Vujašanin, Danka Pribaković Kostić, Blagoje Dimić, Aleksandra Popović i Marija Pavlović.
Na sednici skupštine uvojen je godišnji izlagački plan rada galerije kojim je predviđeno da se realizuje oko 40 izložbi uključujući i tradicionalni Novembarski salon, Novogodišnju i Prolećnu izložbu članova Udruženja, brojne promocije i slikarske kolonije.



UZ SVETSKI DAN POEZIJE - piše Ivan Rajović
Ko nam uze naše muze?

   Ovde su prave muze, zaštitnice umetnosti, odavno zaćutale, odavno su se, kao i sve vaspitane i otmene cure, uklonile sa pozornice kada su na scenu stupili izazivači ratova, i svega onoga što uz njih ide: smrti, gladi, bezumlja, straha, ludila, neizvesnosti, mržnje..Ima li onda, uopšte, svrhe govoriti o kulturi u jednom gradu kada je estetika, kao nauka o lepom, davno napustila ove naše prostore ustupivši svoje mesto osnovnom i najjačem ljudskom nagonu - egzistencijalnom? Ima, dakako. Sve naše potrebe, koje smo kako-tako zadovoljavali nastojeći da svoju golu fizičku pojavnost obogatimo duhovnošću, što je, uostalom, svrha svakog bića koje je priroda obdarila razumom, iz dana u dan se svode na iskonski životinjski instinkt za preživljavanjem. Komadić hrane i skrovito leglo već sutra mogu biti najveće blagodeti za dobar deo naroda, koji se zove srpskim, i koji se na početku Trećeg milenujuma vraća na sam početak svog mukotrpnog i krvavog puta kroz istoriju, a možda i još dalje.
Takva situacija  proistekla iz pola veka kontrolisane, dresirane i usmeravane svesti, ono je što Srbija danas plaća kao što nikada nigde ni jedan narod nije činio. Cena je ni manje ni više nego opstanak, koji je čuvarima mrtvih, čitavom svetu omraženih ideologija, zapravo samo onaj jezičak na vagi nacionalnog ponosa, dostojanstva i tradicionalnog junaštva.
   Njima nije bilo mnogo da zarad svoje izvitoperene svesti i za šačicu vlasti nad osiromašenim, preplašenim i od sveta odbačenim narodom, isti taj narod gurnu u sunovrat bodreći ga i podbadajući vekovnim slobodarskim duhom i ratničkom krvlju predaka. Sve drugo, što nije nastalo u njihovim laboratorijama, ministarstvim laži i obmane i dobro nam poznatih  informativnih mehanizama za manipulaciju masom, smatrano je izdajom i defetizmom, okretanjem leđa srpstvu čija suština i smisao dostižu svoj vrhunac tek u njihovim bogom danim pojavama i njihovoj epohalnoj spoznaji psihologije sopstvenog naroda.                        

DUHOVNO BOGATSTVO I MATERIJALNA BEDA
   Gde je u svemu tome kultura i ima li uopšte mesta za nju? Može li se kičicom naslikati nešto što će svojom lepotom bar za trenutak privući poglede očiju već navikanutih na gledanje najsvirepijih ljudskih zverstava? Može li se napisati stih koi će svojim značenjem, skladom, muzikalnošću dirnuti dušu da zaboravi gruvanje višecevnih bacača, tenkovskih granata i tromblonskih mina? Ima li smisla, uopšte, život koji nije dostojan čoveka, život omeđen unutrašnjom informativnom i kulturnom blokadom televizijskih manijaka i njihovih nalogodavaca, koji od bezazlenih ljudi sistematski pravi fanatične vernike i sledbenike koji mazohistički uživaju u totalanoj materijalnoj i duhovonoj bedi čije je prisustvo iz dana u dan tokom svih proteklih godina bilo sve očiglednije i okrutnije.
Studenti koji u svakom iole civilizovanom društvu predstavljaju ono najbolje što ima i sa čim se računa za dobrobit čitave zajednice, budući da se radi o mladim ljudima koji su po prirodi stvari i generataori napretka, samo kod nas i za ovu priliku smatrani su rušiteljima sistema, stranim plaćenicima, drogiranom ruljom ili, najblaže rečeno, zavedenom dečurlijom koja bi da se igraju  politike bez minimuma znanja o kako se ozbiljnoj stvari radi. Zbog svega toga trebalo  ih je malo izlupati po guzi da se opamete, a bilo je mnogo onih koji su pominjali motke, pa i neke ozbiljnije metode za ulivanje pameti. Mnogi od njih, mislim tadašnjih studenata, danas su već ozbiljni ljudi koji, gotovo po pravilu, više ne žive ovde.
Može li se u takvim okolnostima i sa takvim kadrovima još misliti na kulturu, može li se neko, zažmurivši na sve oko sebe, baviti umetnošću, a da pri tom još bude i normalan? Na žalost - mora, jer kultura zapravo i jeste ono što jedan narod čini izuzetnim i dostojnim poštovanja ili nepoštovanja.
Nama koji živimo u ovom gradu, održavanje kulturne tradicije i nacionalnog identiteta nasleđenih od istorijskih likova sa Radočela mora da predstavlja obavezu, kako prema precima, tako i prema onima koji će tek doći.  Kraljevo je, uz retke i časne izuzetke, samo palanaka u kojoj kulturni život, kao ni sve ostalo, nije ni na prosečnom nivou.
   Paradoklasno je to što i u takvom gradu uspevaju da nastanu i opstanu, pitanje je samo dokle, individualne kreativne ličnosti kojih se ne bi postideli ni osvedočeni kulturni centri. Onima koji prate zbivanja u ovoj oblasti svakako su poznati uspesi naših reditelja, glumaca, slikara, književnika, muzičara, a radi se o uspesima koji daleko prevazilaze lokalni nivo. Bar tako je do nedavno bilo. Na žalost, ozbiljnijim pristupom ovoj problematici jasno se da videti da je od svega toga uglavnom ostala samo ljuštura i ono čega smo se najviše bojali da se kulturom , pored ostalih, bave i ljudi kojima je , kako reče jedan naš sugrađanin, otvaranje slikarske izložbe isto što i otvaranje kace sa kupusom. A nama je, to valja znati, ovako kako jeste između ostalog i zahvaljujući našem odnosu prema kulturi, ali i prema sopstvenom identitetu koji još nismo uspeli da nađemo.Povratak na vrh strane


SPORT

KOŠARKA-PRVA (SVISLAJON) LIGA - piše Zoran Bačarević
Konačno: Sloga deseta, Mašinac jedanaesti

  • Pobedama u poslednjem 26. kolu (mašinac u Kraljevu nad Zdravljem, a Sloga u Kruševcu nad napretkom) kraljevački ligaši obezbedili mesto u najvišem rangu i u sledećoj sezoni • Ispali Vizura i Zdravlje, u Superligi Lajonsi, Borac i Metalac

   I ova košarkaška sezona završena je za kraljevačke klubove Slogu i Mašinac svojevrsnim hepiendom, bukvalno u poslednji čas-posebno za starijeg ligaša sa Ibra, Slogu. U konačnom ,,zbiru" Sloga Sloga je zauzela deseto mesto na tabeli sa 11 pobeda dok je Mašinac sezonu okončao stepenik niže, bio je 11. sa deset pobeda.
U utakmicu 26. kola u Kruševcu sa domaćim Napretkom Sloga je ušla sa obavezom da pobedi i izbegne bilo kakvu ,,kombinatoriki" oko konačnog plasmana. Četi Dragana Kostića to je uspelo protiv domaćina koji je izgubio sve šanse za Superligu a preostalo mu je da taj poslednji meč u sezoni ,,odradi". To su igrači Sloge znali da iskoriste punom merom, od početka susreta u kruševačkoj sportskoj dvorani imali su prednost i na poluvreme otišli sa velikom prednošću od čak 19 koševa. Nastavak je, rezultatski pripao domaćinu, njegove su bile treća i četvrta četvrtina, da bi se na kraju svelo na konačnihNapredak-Sloga 79:89 (17:27, 20:29, 22:17, 20:16). U pobedničkoj ekipi najviše koPeva postigao je ,,čovek sa klupe", Ivica Vukotić (23, indeks 24) dok je iskusni Slobodan Božović ,,poravnao" broj koševa i indeks uspešnosti-tačno 20. U ekipi Napretka bila je samo jedna ,,lasta" Dragan Milosavljević (26 koševa za svih 40 minuta na parketu, maksimalan indeks od čak 41) dovoljno za poraz ,,Čarapana".
   Košarkaši Mašinca, opet, imali su znatno lakši posao pošto im je za ,,prebrinuti sve brige" bila potrebna pobeda od ,,pola" koša sa već odavno otpisanim Zdravljem. U tom stilu protekao je meč u Hali sportova pred oko 800 gledalaca koji su više ,,osluškivali" tok utakmice u Kruševcu u ,,direktnom prenosu" zvaničnih spikera koji su najavili utakmicu kraljevačkih ,,studenata" i Leskovčana. U igri bez odbrane, obostrano ležernoj pošto se pobednik znao još ,,u svlačionici" Mašinac je imao stalnu prednost, a gosti su ,,kaskali" sve do konačnih 97:87 (24:23, 25:18, 27:29, 21:17). Uroš Mirković je na praktično oproštajnoj utakmici u dresu Mašinca postigao najviše koševa (27) a sa indeksom od 32 pokazao da je zasluženo poneo priznanje MVP igrača Svislajon lige za sezonu 2008/09. Miloš Marković i Nikola Tutuš sa 17 odnosno 15 koševa dali su takođe pun doprinos desetoj pobedi Mašinca u sezoni koja ,,život znači" dok je u odavno demotivisanoj ekipi Zdravlja ,,najzdraviji" bio Ivan Jovanović sa 24 koša, do njega Dušan Trajković sa 20.
Bilo kako bilo, tek i Sloga i Mašinac iza sebe su imali tešku i neizvesnu sezonu, čas Sloga a čas Mašinac bili su na ivici ponora, uspeli su da se zadrže u poslednjem momentu. Mašinac pre svega zahvaljujući dvema pobedama nad već bivšim ,,prvoligašem" Vizurom a Sloga pobedi u Kruševcu nad starim i na njenu sreću, takođe demotivisanim rivalom, Napretkom. Doduše posle poraza Vizure u Nišu od Ergonoma pobeda u Kruševcu predstavlja ,,višak od koga glava ne boli"...

MIRKOVIĆ MVP LIGE
   Kapiten Mašinca Uroš Mirković poneo je laskavo zvanje MVP igrača Svislajon lige za sezonu 2008/09. Mirkovićev prosek je 24,6 indeks poena i zvanje najboljeg skakača i najboljeg odbrambenog igrača: zvanična statistika registrovala je tačno 209 Mirkovićevih skokova a on je najbolji odbrambeni igrač sa 215 poena. Mirkoviću će priznanje, odnosno priznanja, biti uručena krajem ove sedmice  u Kući košarkaša u Beogradu.



KOŠARKA-DRUGA LIGA (ZAPAD)
Poraz od Javora

   U utakmici 22. kola Druge lige (Zapad) košarkaši Kraljeva Plus poraženi su u Ivanjici od domaćeg Javora rezultatom 84:91. Trenutno trećeplasirana ekipa na tabeli, ivanjički Javor, do trijumfa je došao boljom igrom u poslednjoj četvrtini. Sa skorom od 12 pobeda i 10 poraza Kraljevčani trenutno dele četvrto mesto na tabeli, a u narednom 23. kolu biće domaćini Železničaru iz Lajkovca.



MAJSTORICA POLUFINALA PLEJ OFA PS U ODBOJCI
Kragujevčani u finalu

   • U petoj utakmici u Kragujevcu Radnički KB-Ribnica 3:1, pa sa 3:2 u pobedama odbojkaši sa Lepenice ponovo se bore za titulu prvaka

   Porazom u petoj utakmici polufinala plej ofa odbojkaši Ribnice završili su takmičarsku sezonu 2008/09. U sredu uveče u kragujevačkom Jezeru pred više od 4.000 gledalaca domaći Radnički KB savladao je Ribnicu sa 3:1 (24:26, 25:13, 25:17, 25:19) i u finalu će se za tutulu prvaka boriti sa pobednikom iz majstorice Crvena zvezda-Vojvodina, koja je igrana sinoć.
   Odlučujuća utakmica u Kragujevcu Ribnici je donela samo jedan, (prvi) set, a sve ostalo je bilo u znaku domaćina. Kraljevčani su nastupili bez povređenog prvog korektora Radovana Gavrilovića, što je Gjorgijevu, Nakovskom, Simeunoviću i ostaloj ,,šumadijskoj" momčadiji znatno olakšalo posao. Po 11 poena za Ribnicu osvojili su Radević i Mrdak, a kod Radničkog Gjorgijev je još jednom bio najubojitiji sa 20 poena.
sada već za nju završenu sezonu Ribnica je završila na četvrtom mestu i izvesno je da će ponovo igrati međunarodne utakmice.

TREĆA I ČETVRTA UTAKMICA POLUFINALNE SERIJE

   Nerešeno i u Kraljevu

   U dve polufinalne utakmice u hali sportova domaća Ribnica i kragujevački Radnički igrali su ponovo (kao i u Kragujevcu) nerešeno- jedan:jedan u pobedama. Mnogo zanimljiviji i neizvesniji bio je susret prošlog četvrtka uveče u Hali sportova, treća utakmica u seriji, pošro su Kragujevčani u ,,jezeru" posle 0:1 poravnali na 1:1.
   Posle dužeg vremena puna Hala sportova na jednoj odbojkaškoj utakmici (oko 2.000 gledalaca) ugostila je ljute komšijske rivale i protivnike iz polufinala od pre dve sezone. Gosti su krenuli siloviti a zahvaljujući pre svega serijskim greškama na servisu domaćih odbojkaša uvodi set u trećem meču lako rešili u svoju korist sa svih 25:15. Ribnica je, relativno lako, došla do daha u drugom poravnavši rezultat posle 25:20. U trećem se vodila rovovska bitka sa ,,produžecima" a posle 34 minuta Ribnica je ovaj set dobila sa 29:27, asom mlađanog Uroša Kovačevića iz servisa. Četvrti je počeo nervozom gostiju i posle dva žuta kartona (Simeunović i trener Kovač) pre početka seta Ribnica je Vodila sa  2:0.  Đorđević, Gavrilović, Jović, Bićanin, radević, Mijalković, Mrdak i ostala bratija stigli su i do prednosti od 6:2. Smešila se prednost domaćina posle ove (treće) utakmice ali... Kovačevi momci, predvođeni Ilićem, Gjorgijevim, Novakovskim i Simeunovićem, pre svih, još jednom su se vratili u igru. Ponovo su domaći igrači slabo servirali, još slabije primili servise i od konačnog poretka nije bilo ništa-bar što se Ribnice tiče. Radnički je posle 25:21 lako poravnao na 2:2 a još laganije dobio i peti set sa 15:7 i došao u vođstvo od 2:1 u pobedama.
   Četvrta utakmica u polufinalnoj seriji u sredu uveče odigrana je pred ponovo punom Halom sportova, ali je imala potpuno drugi scenario. Da li su tražili ,,predah" ili nisu imali daha posle svih pet setova dve večeri ranije, tek Kragujevčani su  u četvrtu utakmicu ušli previše nervozno a ,,predmet pažnje" bio im je pre svega sudijski par Kolarević-Jovanović. Prednjačio je hari Nakovski a ,,asistirao" mu je prvi tehničar i Kraljevčanin Milan Ilić. Obojica su zaradaili žute a Navakovski i crveni karton. U takvoj situaciji gosti ,,nisu imali šta da traže", Ribnica je slavila sa 3:0 (25:16, 25:23, 25:18), a u ,,mini-utakmici" Gavrilović je osvojio 14, a Kovačević 11 poena. Gjorgijev je i ovog puta bio nejefikasniji u redovima Kragujevčana sa 14 osvojenih poena.
   Dok je prva utakmica u Hali sportova protekla u izuzetno korektnoj atmosferi, pre svega u gledališru, na drugoj je bilo 10 incidenata na liniji ,,Kasapi"-,,Crveni đavoli". Deblji kraj izvukli su Kragujevčani, pre svega posle ,,bliskog susreta"  sa policajcima kojima su polomili jedan štit. To se u Kraljevu praktično nije desilo u poslednjoj deceniji, posebno na odbojkaškim utakmicama, a izjave trenera gostiju Slobodana Kovača i redakcije ,,vođa navijača" iz grada na Lepenici samo će dodatno pdgrevati atmosferu pred peti, odlučujući susret za plasman u finale, koji je u sredu uveče odigran u kragujevačkom ,,jezeru".



FUDBAL-SRPSKA LIGA (ZAPAD)
Metalcu ceo plen, Sloga ,,trokirala"

   • U 17. kolu Sloga-Inon 1:1, Metalac-Sloga (PM) 2:0 • Topi se prednost jesenjeg lidera • U 18. kolu  Metalac u Čačku, Sloga u Lajkovcu

   Zbog obilnih padavina (vlažan sneg) prošle subote Soga i Metalac svoje susrete 17. kola odložili su za utorak, ali lider sa tabele nije uspeo da ,,odloži" još dva boda na startu proleća. Na Gradskom stadionu, pred oko 500 gledalaca, Inon iz Požarevca odneo je bod posle 1:1 sa Slogom, a mogao je i sva tri! To je utisak sa blede premijere ,,belih" pred svojim pristalicama u prolećnoj polusezoni. Slabije upućen posmatrač teško bi mogao da primeti ko je jesenji lider  sa tucetom bodova prednosti, a ko ekipa iz sredine tabele.
   Susret Kraljevčana i Požarevljana na Gradskom stadionu počeo je velikom prilikom gostiju ali je Stojković bio nespretan pred Đogatovićem (3. minut). Domaćin je jalovo napadao sve vreme ,,preskačući igru", a Inon je poveo u 37. minutu preciznim šutem Ranđelovića sa petnaestak metara u desno donji ugao Đogatovića. Do kraja poluvremena, a i u nastavku, Sloga je stihijski napadala, sve prekide izvodio je  najbolji strelac lige Dejan Rađenović, a njegovi saigrači bili su bezopasni u šesnaestercu gostiju. Do izjednačenja je, ipak, došlo u 53. minutu. Pred golom Inona pao je Tadić, Cicvarić (sudija iz Užica) pokazao je na belu tačku, siguran egzekutor bio je, opet, Rađenović- sve za konačnih Sloga -Inin 1:1 (0:1). Sporan penal izazvao je reakciju gostiju ali i oborenog Tadića koji je isključen pa je Sloga do kraja susreta igrala sa desetoricom igrača.
   Na igralištu kod Ložionice u istom terminu Metalac je zabeležio očekivanu pobedu nad Slogom iz Petrovca na Mlavi od 2:0 i vratio se u ,,zlatnu sredinu", a Sloga je smanjila prednost nad prvim protvnicima sa 12 na ,,samo" devet bodova. U narednom 18. kolu oba kraljevačka srpskoligaša gostuju. Metalac će u komšijski Čačak na duel sa Slobodom dok će Sloga put ,,Lajkovačke pruge" gde je (u Lajkovcu) čeka Železničar.

POSLEDNJA VEST: SMENJEN TUFEGDŽIĆ
   Posle drugog remija na startu prolećnog dela prvenstva smenjen je šef stručnog štaba Sloge Igor Tufegdžić. Brigu o seniorskoj ekipi, do postavljanja novog trenera, vodiće trener omladinaca Milutin Marušić.



PREMIJERA KOD LOŽIONICE - piše Stole Petković
Rutinska pobeda

   • Metalac - Sloga (pm)2:0

   Stadion kod ložionice. Gledalaca 50. Sudfija: Milan Milić (Smederevo). Strelci: Barjaktarević u 7, Belopavlović u 50. (Metalac(. Žuti karton: Kovačević (Sloga - PM).
Metalac: Gavrilović, Planić, Jovanović, Anđe-lković, Andrić, Đorđević, Vasiljević (Stevanović), Ivanović (Marković), Belopavlović (Kovačević), Vasović, Barjaktarević
Sloga (PM): Teofi-lović, Damjanović (Živnu-stka), Janković, Perić, Kovačević (Jeftić), Ste-vić, Baroš, Zorić, Mitić, Radojičić (Dragojević), Lukić
Igrač utakmice: Žarko Vasović (Metalac)
Metalac je ostvario prvu pobedu na svom terenu u nastavku prvenstva. Domaćini su poveli golom Barjaktarevića.
Po desnoj strani izvedena je filigrantska akcija Vasiljević je ušao u šesnaesterac kao tane i kao na tacni poslužio Barjaktarevića kome nije bilo teško da matira golmana Teofilovića.
U 25. minutu priliku propuštaju gosti iz petrovca na Mlavi. Posle slobodnog udarca koji je izveo Damjanović, golman Metalca Gavrilović kratko je odbio loptu natrčao je Lukić i sa pet metara poslao preko gola.
Konačan rezultat postavio je Belopavlović posle centaršuta Ivanovića.



VATERPOLO
Šesnaestogodišnjaci drugi

   Dve mlađe selekcije VPK Kraljevo nastupile su prošlog vikenda u baražu za ovogodišnji Kup Srbije u vaterpolu. Selekcija do 16 godina bila je domaćin turnira u Kruševcu i mlađarija Tomislava Ćirića zauzela je drugo mesto u konkurenciji Singidunuma iz Beograda i Spartaka iz Subotice. Kraljevčani su poraženi od Beograđana sa 7:14 a Subotičani su savladali Beograđane sa 16:9. U utakmicu sa Spartakom juniori ,,Kraljeva" ušli su bez tri bolesna igrača, i sa zakašnjenjem (prevoz) ali su ipak slavili sa 12:6. I pored toga što Subotičani u svojim redovima imaju dva reprezentativca a Kraljevčani igrali bez izmena  u bazenu... PVK Kraljevo je, tako, u Kruševcu zauzelo drugo mesto.
   Najmlađa selekcija (igrači do 14 godina) nastupila je u baražu u Novom Sadu i doživela dva poraza: od Vračara 10:17, od Vojvodine 2:21. Od četrnaestogodišnjaka se nije moglo više ni očekivati jer su prvi put na jednom zvaničnom takmičenju.



BICIKLIZAM
Milivojević vozi ,,Nikolu"

   Član kraljevačkog Metalca Ivan Jovanović u jakoj konkurenciji zauzeo je drugo mesto na nedeljnoj trci Lige Srbije u planinskom biciklizmu koji je održan u Leskovcu, dok je njegov klupski drug, Lazar Erić, u svojoj klasi takođe bio drugi. Na istoj trci, takmičarka Metalca Selena Duškić, zauzela je treće mesto, a Miloš Stojanović četvrto.
   Biciklista Metalca Aleksandar Milivojević nastupiće u dresu reprezentacije Srbije na tradicionalnoj trci ,,Putevima kralja Nikole" u Crnoj Gori. Na istoj trci, ali kao klipski vozač, nastupiće takmičari Metalca Ivan Jovanović i Marko Stanković.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
VD direktor i glavni i odgovorni urednik: Zoran Knežević. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).
Predsednik Upravnog odbora: Ivan Rajović, novinar

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2009. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive