Preuzmite PDF verziju
novog broja "Ibarskih"

Preuzmite PDF verziju
novog broja "Ibarskih"
Internet izdanje - 24. jul 2009. godine

R e k l a m n i   l i n k o v i !

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Finansiranje udruženja uskoro na osnovu projekata
Smanjiti moć stranaka
Preko "Egzita" virus stigao u naš grad
Kraljevu tri sanitetska vozila
Sa šengenom boravak devedeset dana
Novi sadržaji i doprinosi obnovljenom partnerstvu
Egziperijevi mostovi prijateljstva
Bez stranih tablica
Ne palite strnjike
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Vaterpolo, odbojka, motorciklizam


ODRŽANA SEDNICA GRADSKOG VEĆA KRALJEVA - piše Radmila Vesković
Finansiranje udruženja uskoro na osnovu projekata

  • Umesto dosadašnjeg finansiranja po automatizmu, udruženja će se od iduće godine budžetski finasirati na osnovu jasnih kriterijuma i konkursnih projekata, najavio gradonačelnik Ljubiša Simović • Utvrđeni predlozi više odluka usklađenih sa propisima po kojima je Kraljevo dobilo status grada • Doneta odluka o hitnom ulaženju u postupak javnih nabavki za rekonstrukciju krova hotela "Dobre vode" na Goču

   Na sednici Gradskog veća Kraljeva, održanoj krajem prošle sedmice, gradonačelnik Ljubiša Simović rekao je da će se od iduće godine finansiranje brojnih udruženja građana iz oblasti kulture i socijalne zaštite vršiti na osnovu projekata koje planiraju i stvarno realizuju. Naime, Gradsko veće je, u skladu sa dosadašnjom praksom, na ovoj sednici raposredilo 5.250.000 dinara iz budžeta grada na 45 udruženja građana iz oblasti kulture i socijalne zaštite za naredni, treći kvartal ove godine, od jula do septembra. I na ovoj sednici, kao i u poslednje vreme u javnosti, postavilo se pitanje kriterijuma po kojima se dodeljuju ova budžetska sredstva. Gradonačelnik Simović je naglasio da je ovakav metod raspodele nasleđen, ali da će se već od iduće (budžetske) godine menjati.
   - Mi smo prinuđeni da u ovom postupku usvojimo ovakvo jedno rešenje finansiranja po automatizmu, upravo iz tog razloga da ne bi ljudi koji se bave veoma ozbiljnim poslovima ušli u jedan ozbiljan problem finansiranja i opstanka tih udruženja. Ono što sam ja nagovestio na ovoj sednici veća to je da ćemo do kraja godine napraviti najozbiljnije kriterijume po kojima će se buduće finansiranje, odnosno budžetska godina tretirati sasvim drugačije u odnosu na ta udruženja i gde ćemo na principu konkurisanja  stvarnim projektima i sa veoma jasnim programima rada približiti objektivnim kriterijumima na osnovu kojih ćemo finasirati sva ta udruženja - rekao je Simović.
Radi usklađivanja sa u međuvremenu donetim zakonima, kao i propisima lokalne samouprave (Statut), po kojima je Kraljevo dobilo status grada, ramotreni su i usvojeni usklađeni predlozi odluka o gradskim simbolima, Danu grada, gradskoj slavi, kao i o priznanjima i nagradama. Članovi Gradskog veća su dali i saglasnost na izmene Statuta JKP "Putevi", prema kojima je iz uslova koje treba da ispunjava direktor ovog preduzeća izbrisana mogućnost da to bude kandidat sa višom stručnom spremom, a ostala jedino visoka stručna sprema. Konačne odluke o ovim predlozima doneće Skupština grada.
   I pored razmimoilaženja o pravnoj formi, većnici su se ipak saglasili da Dečje odmaralište "Goč" što pre treba da uđe u postupak javnih nabavki za rekonstrukciju krova na hotelu "Dobre vode", jer su za to sredstva predviđena u budžetu grada, a čitav objekat na Goču je ozbiljno ugrožen prokušnjavanjem.
   Veće je usvojilo izveštaje Zavoda za javno zdravlje Kraljevo prema kojima i voda za piće iz gradskog vodovoda i vazduh na gradskom području bili ispravni za upotrebu u prethodnom periodu.Povratak na vrh strane


MINISTAR ZA DRŽAVNU I LOKALNU SAMOUPRAVU MILAN MARKOVIĆ
Smanjiti moć stranaka


   Ministar za državnu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da je cilj reforme političkog sistema legitimizacija političkih procesa, političkih aktera i političkih institucija kroz smanjenje moći političkih partija. Opravdani manjak poverenja građana postoji i to je pitanje na koje moramo dati odgovor zarad daljeg demokratskog i ukupnog razvoja Srbije, rekao je Marković. Marković je ocenio da bi preregistracija partija koja počinje danas trebalo da uvede red na političkoj sceni Srbiji i da će posle preregistracije biti deset puta manje stranaka, a posle naredne preregistracije - ostaće desetak registrovanih stranaka. Preregistracijom će biti barem deset puta manje stranaka od sadašnjih oko 600, a posle provere koja sledi za osam godina pretpostavljam da ćemo imati desetak registrovanih političkih partija, rekao je Marković. On smatra da u našem slučaju sam broj nije najvažniji, već da tačno utvrdimo ko su legitimni politički subjekti i kao takvi učestvuju u političkom životu, treba da uživaju određena prava, ali i da imaju jasno utvrđene obaveze. Preregistracijom se postiže red i legitimizacija političkih subjekata kao osnov nametanja određenih obaveza i davanja određenih prava kao što je, recimo, direktna prohodnost na izbore bez sakupljanja potpisa, koja će uštedeti milione evra i ogromno vreme, rekao je Marković. Takođe, više se neće postavljati pitanja da li neko uživa određena prava opravdano ili ne.
   Recimo,partije koje su u parlamentu sa po jednim poslanikom koji se našao na listi druge partije. Zašto da postoji sumnja u to da li su to zaista partije ili pojedinci koji kao takvi dobijaju od države po milion dinara svaki mesec, precizirao je Marković. Pitanja kontrole političkih stranaka, dodao je, takođe se rešiti daleko lakše ako su njen predmet dvadesetak subjekata, a ne šest stotina. Dakle, ako neko ima aspiraciju da oblikuje demokratsku volju građana i učestvuje u izborima da bi upravljao državom mora da se legitimiše, a 10.000 potpisa je oko 0,15 odsto građana. Kakva je to stranka i politička ideja koja ne može da okupi ni 0,15 odsto birača, rekao je Marković.Povratak na vrh strane


U ZDRAVSTVENOM CENTRU "STUDENICA" DIJAGNOSTIKOVANI PRVI SLUČAJEVI "SVINJSKOG" GRIPA - piše Slobodan Rajić
Preko "Egzita" virus stigao u naš grad


   • Pojave virusa "Svinjskog-Meksičkog" gripa zabeležene kod tri mladića iz Kraljeva koji su prisustvovali festivalu "Egzit" u Novom sadu i oca jednog od njih • Prema rečima dr Dragana Arsića, direktora ZC "Studenica", mladić pušteni na kućno lečenje, a u međuvremenu i otac koji je privremeno zadržan na bolničkom lečenju • Dr Arsić upozorava građane na strogo pridržavanje propisanih medicinskih uputstava o zaštiti od ove vrste gripa, ne očekuje komplikacije i pojavu njegove epidemije za koju je, eventualno, kako je naglasio, ZC "Studenica" apsolutno spreman

   Krajem prošle sedmice i u kraljevačkom zdravstvenom centru "Studenica" dijagnostikovani su prvi slučajevi tzv. "Svinjskog" odnosno "Meksičkog" gripa, izazanog virusom N1H1. Posle javljanja na pregled, uzimanja i ispitivanja uzroka kod četiri pacijenta konstatovana je ova bolest koja je "uzdrmala" čitav svet. Gostujući u nedeljnoj emisiji "Danas" Televizije Kraljevo, dr Dragan Arsić, direktor ZC "Studenica" o ovim slučajevima pojave tzv. "Meksičkog" gripa je pored ostalog rekao:
   - Dakle, tri mladića su se pre dva dana našim lekarima javila i upućeni su na Infektivno odeljenje zbog kliničke slike koja je upućivala na to da su oboleli od tzv. "Meksičkog" gripa. Uzeti su uzorci, poslati Institutu "Torlak" u Beogradu i juče je to i potvrđeno. Tri mladića su na kućnom lečenju, pod epidemiološkom nadzorom, a otac jednog od njih koji se zarazio preko sina zadržan je na bolničkom lečenju. Za oca su urađene sve potrebne analize i postupci lečenja i ja mislim da će on već sutra biti otpušten kući. Prema našim saznanjima, sve upućuje da su tri mladića inficirani na festivalu "Egzit" u Novom Sadu kojem su prisustvovali. Kompletno okruženje, odnosno sve osobe koje su bile u kontaktu sa njima su takođe pod stalnim epidemiološkim nadzorom naših stručnih službi i ja ne očekujem da se virus ovog gripa dalje širi.
   Dr Dragan Arsić, koji je inače i član Nacionalnog saveta Srbije za borbu protiv "Meksičkog" gripa, takođe je istakao da svi građani treba strogo da se pridržavaju objavljenih medicinskih uputstava o merama preventive i eventualnim pojavama simptomima ove vrste gripa. Naglasio je i da Zdravstveni centar "Studenica" ima dovoljnu količinu medikamenata za lečenje ove vrste gripa i da ne očekuje eventualnu pojavu epidemije, ili širenja tog oboljenja u kraljevačkom kraju. Kako je istakao, pogotovo ne u ovim letnjim mesecima, ali je napomenuo da je ZC "Studenica", u saradnji sa drugim zdravstvenim ustanovama i Ministarstvom zdravlja, apsolutno spreman za jesenje dane kada se pojavljuju i poznate vrste gripa,  da blagovremeno reaguje i spreči eventualnu pojavu i širenje i tzv. "Meksičkog" gripa.
U međuvremenu, kako je dr Arsić i najavio, i otac obolelog mladića je posle lečenja otpušten sa Infektivnog odeljenja ZC "Studenica".
   Inače, kako je saopšteno u Beogradu, Institut "Torlak" je do početka ove sedmice dijagnostikovao 108 slučajeva pojave "Svinjskog" gripa u Srbiji, od kojih su čak 63 posledica zaraze učesnika festivala "Egzit' u Novom Sadu, među kojima su i obolela tri mladića iz Kraljeva..


DANAS U BIOSKOPU "KVART"
Film o Kraljevu

   Nevladina i neprofitna organizacija "Prijateljstvo za nova vremena", koju je u Kraljevu pre nekoliko godina osnovao Hadži Momir Bakračević, snimila je film o Kraljevu.
   Prvo javno prikazivanje zakazano je za danas od 14 časova i 30 minuta u bioskopu "Kvart".Povratak na vrh strane

AMBULANTNA VOZILA ZA SRBIJU
Kraljevu tri sanitetska vozila

   Šef Delegacije Evropske komisije Džozef Ljoveras uručio je donaciju Evropske unije (EU) sa 24 ambulantna vozila za šest zdravstvenih ustanova u Srbiji.
Ambulantna vozila su dodeljena Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Niš, Zdravstvenom centru "Studenica" u Kraljevu, Domu zdravlja "Zrenjanin", Zdravstvenom centru "Kruševac", Zdravstvenom centru "Vranje" i Zdravstvenom centru "Bor".
Ljoveras je poručio da ova donacija predstavlja solidarnost građana EU sa ljudima u Srbiji i signal podrške Srbiji uprocesu evropskih integracija.
On je podsetio da je Srbiji već uručeno 77 ambulantnih vozila, koja su korišćena tokom Univerzijade i najavio da će do kraja godine njihov broj biti 250.
Ova donacija predstavlja investiciju od devet miliona evra, rekao je Ljoveras i podsetio da je od 2000. godine Unija uložila 120 miliona evra u sektor zdravstva u Srbiji.
Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da se ovom donacijom EU obnavlja jedna četvrtina voznog parka Hitne pomoći.
Milosavljević je ocenio da je ovo samo jedan deo plana za reorganizaciju Hitne pomoći, ali možda najvažniji, kada je pomoć građanima najpotrebnija.
On je najavio da će biti promenjen i broj Hitne pomoći i uveden evropski 112.
Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić ocenio je da će donacijom ambulatnih vozila, koja su opremljena kao ona u Parizu, Berlinu i drugim evropskim gradovima, Srbija biti izjednačena sa standardima EU.
Prema njegovim rečima, zahvaljujući ovoj donaciji, istu  negu i pomoć dobiće građani Niša, Kraljeva i Beograda, što je od neprocenjivog značaja kada sekunde odlučuju o životu i smrti.
Đelić se, u ime Vlade Srbije, zahvalio Ljoverasu, koji krajem jula završava svoj mandat u Beogradu, na saradnji i svemu što je učinio kako bi Srbija napredovala ka EU.Povratak na vrh strane


EVROPSKE INTEGRACIJE
Sa šengenom boravak devedeset dana

  Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić najavio je da će građani Srbije, kada vizna liberalizacija stupi na snagu, sa novim biometrijskim pasošem, moći da borave u zemljama potpisnicama šengenskog sporazuma do 90 dana.
"Oni će moći slobodno da putuju u zemlje članice Evropske unije (EU), ali posle 90 dana moraju da se vrate u Srbiju makar na jedan dan, pa da ponovo krenu, ukoliko žele, na putovanje 90 dana", rekao je Đelić u izjavi novinarima posle sednice Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije. Đelić je izjavio da su beli šenegn i zapošljavanje u EU dva odvojena procesa.
"Postoje druge procedure za zapošljavanje, ali beli šengen nije način na koji, bilo ko može da se zaposli", objasnio je Đelić.
On je istakao da će beli šengen omogućiti privrednicima da ostvaruju bolje poslovne kontakte u EU. Đelić je pozvao građane Srbije da blagovremeno izvade nove pasoše. Prema njegovim rečima, administrativni kapaciteti Srbije za izdavanje pasoša su ograničeni i vlast će se potruditi da gužve budu manje u predstojećem periodu.
"Pozivam građane da zamane pasoše. Na jesen će biti manja gužva", rekao je Đelić. On je i predstavnike dijaspore, koji letnji odmor provode u Srbiji, pozvao da zamene pasoše dok su u zemlji.
"Oni mogu zatražiti da im se pasoš izda po hitnoj proceduri", izjavio je Đelić.

DVADESET MILIONA EVRA ZA ŠENGEN
Građani Srbije prošle godine potrošili su 20 miliona evra kako bi dobili šengen vize i istakao da je 350.000 građana Srbije  prošlo tu "mukotrpnu proceduru".
"To nije samo novac, to su izgubljeni dani, neizvesnost, živci i uvreda za naše dostojanstvo. Sa time ćemo od 1.januara, u to sam duboko uveren, raskrstiti", izjavio je Đelić.


PISMO BRISELU:
Revidirati odluku

   Nekoliko nevladinih organizacija sa Kosova poslale su pismo Evropskoj uniji (EU) u kojem traže reviziju preporuke Evropske komisije o viznoj liberalizaciji. Evropska komisija donela je prošle nedelje preporuku da se za Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru omogući vizna liberalizacija od januara 2010. godine, dok će Bosna i Hercegovina i Albanija morati da ispune dodatne uslove. Kosovo nije uopšte bilo uključeno u ovaj proces, jer pet članica EU ne priznaju nezavisnost Kosova, preneo je Balkan insajt. U pismu EU, nevladine organizacije su ocenila da ovakva odluka za posledicu može imati stvaranje geta od Kosova. Jedan od potpisnika pisma Veton Suroi ocenio je da se građani Kosova dodatno izoluju posle ovakve odluke EU i da je ponižavajuće videti kako građani Kosova čekaju ispred ambasada u Prištini ili Skoplju da bi dobili vize. Suroi je optužio Vladu Kosova da nije uradila svoj deo posla i obezbedila da Kosovo učestvuje u procesu vizne liberalizacije. Rada Trajković takođe je jedan od potpisnika pisma, jer smatra da preporuka EK devalvira napore ljudi na terenu da od Kosova naprave otvoreno i multietnično društvo.
SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE
Mladić nije najvažniji

    Politički analitičar Džon Zavales ocenio je da hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića neće biti u budućnosti ključno pitanje u odnosima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Srbije.
"Sjedinjene Države podržavaju ulazak Srbije u Evropsku uniju, isto kao i Bosne i Hercegovine i drugih regionalnih država", rekao je Zavales za Glas Amerike. Jasno se ocrtavaju barem dve ključne komponente politike
Vašingtona u tom regionu, rekao je on, a to su integracija Balkana u EU i veće poverenje u sposobnost Brisela da rešava evropske probleme.
"Što se tiče Kosova, tome se sada, čini mi se, pridaje manja pažnja zbog osećaja da Srbija tu ne može mnogo da učini, osim što je prepustila slučaj Međunarodnom sudu pravde i što diplomatski nastoji da što manji broj zemalja prizna nezavisnost Prištine", ocenio je Zavales.
Kosovo još nije član Ujedinjenih nacija, niti će to uskoro postatiti, a tempo priznavanja nezavisnosti Kosova je znatno smanjen, podsetio je on.
MINISTARSTVO ZA DRŽAVNU UPRAVU I LOKALNU SAMOUPRAVU
Počinje preregistracija partija

    Preregistracija političkih stranaka, koja će trajati šest meseci, počela je juče. Političke organizacije nastavljaju sa radom ako u roku od šest meseci usklade statut i druge opšte akte sa odredbama Zakona o političkim strankama i podnesu prijavu za upis u Registar političkih stranaka.

   Ukoliko to ne učine, brišu se iz Registra političkih organizacija i Registra udruženja, društvenih organizacija i političkih organizacija i gube status pravnog lica.

   Od juče je moguće i registrovati partije prema odredbama novog Zakona o političkim strankama, saopštilo je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.Povratak na vrh strane

POSETA DELEGACIJE OPŠTINE SEN FOA IZ FRANCUSKOG LIONA GRADU KRALJEVU
Novi sadržaji i doprinosi obnovljenom partnerstvu

   • Tokom sedmodnevnog boravka u Kraljevu 23-člana delegacija partnerske opštine Sen Foa iz francuskog grada Liona obavila brojne ragovore sa svojim domaćinima o privrednoj, turističkoj, zdravstvenoj, prosvetnoj, kulturnoj i ukupnoj saradnji • Na sastanku u Klubu odbornika gostima prezentovani razvojni projekti Kraljeva, posebno rekonstrukcije i revitalizacije srednjovekovnog grada Magliča • Sadržajni razgovori u Regionalnoj privrednoj komori i brojne posete institucijama i ustanovama, prirodnim i kulturno-istorijskim znamenitostima na području Kraljeva • Obostrana želja i konkretni dogovori o nastavku obnovljene saradnje

   Tokom ove sedmice, od 19. do 25. jula, u poseti gradu Kraljevu nalazi se delegacija opštine Sen Foa iz francuskog grada Liona (milionski grad u jugoistočnoj Francuskoj na obalama Sene) sa kojom je opština Kraljevo pre dvanaest godina izvršila "bratimljenje" i uspostavila partnerske odnose. Delegaciju iz Liona i opštine Sen Foa predstavljaju 23 člana iz raznih oblasti društvenog života i za njih je u Kraljevu bogat program boravka, uključujući i posete raznim institucijama i kulturno-istorijskim spomenicima i turističkim delegacijama i razgovore i konkretne dogovore o proširivanju započete, privremeno prekinute, pa obnovljene saradnje.
Centralni program boravka delegacije Sen Foa u Kraljevu organizovan je u ponedeljak, 21. jula, kada je u Klubu odbornika Skupštine Kraljeva održan radni sastanak predstavnika dva partnerska grada, sa sagledavanjem mogućnosti proširenja saradnje. Tom prilikom, najpre je Žerar Šarije (Gerard Charrie), potpresednik opštine Sen Foa zadužen za kulturu i međunarodnu saradnju, pozdravio prisutne na "tečnom" srpskom jeziku sa "Dobar dan!" i govorio o  dosadašnjem razvoju i mogućnostima proširenja saradnje sa Kraljevom. On je podsetio da je partnerska saradnja Sen Foa i Kraljeva započela njegovom posetom Kraljevu 1997. godine, ali da je, nažalost, NATO-bombardovanjem SRJ 1999. godine ta saradnja na neki način "zamrznuta" da bi ponovo bila obnovljena posle 2000. godine.

POSEBNI ODNOSI U ČETIRI DOMENA
Po njegovim rečima, saradnja dve opštine od tada stalno jača, zahvaljujući i podršci ministarstava spoljnih poslova i ambasada dve zemlje,  a naročito od 2004. "kada su  konstruisani pravo partnerstvo i posebni odnosi u četiri domena". Najpre, u oblasti zdravstva, jer su te godine u Lionu boravila četiri kraljevačka lekara-specijaliste (kardiolog, hirurg, pedijatar i mikrobiolog), dok je prošle, 2008. godine u Kraljevu boravila jedna sudentkinja medicine na stažiranju i usavršavanju. Istakao je i da je pre sastanka u Klubu odbornika delegacija Sen Foa posetila Zdravstveni centar "Studenica" gde je sa rukovodstvom te kraljevačke ustanove razgovarala o nastavku saradnje, uključujući i saradnju sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Lionu, čiji je dekan Fransoa Žilijen veoma zainteresovan za tu saradnju.
Gospodin Šarije je zatim ukazao na započetu ekonomsku saradnju koja se dogovara na nivou privrednih komora u Kraljevu i Lionu, za šta će ova poseta Kraljevu biti iskorišćena, u traženju novih konkretnih oblika i zajedničkih projekata privrednika sa područja dve komore. Tu su, kako je podvukao, potencijalne mogućnosti najmanje iskorišćenje, pa taj deo saradnje zaslužuje posebnu pažnju.
Najviše je postignuto u oblasti kulturne saradnje, naglasio je g. Šarije, jer pojedine oblasti kulture imaju univerzalno značenje i jezik komunikacije, bez ikakvih barijera. Kao primere te saradnje dve opštine, g. Šarije je naveo jednu posetu Kraljevačkog pozorišta, dve posete KUD "Abraševića" Lionu i opštini Sen Foa, započetu saradnju Muzičke škole "Stevan Mokranjac" u Kraljevu i Muzičkog konzervatorijuma u Lionu, kao i kraljevačkih i francuskih slikara. Naveo je i da se u trenutnoj delegaciji San Foea nalaze četiri francuska slikara koji će prirediti likovnu izložbu u Kraljevu.
Najzad, g. Šarije je podvukao međusobnu saradnju u oblasti prosvete i obrazovanja, podsetivši da je prošle godine u Lionu boravilo deset učenika kraljevačke Gimnazije i na započetu saradnju kraljevačkih osnovnih škola "Svetozar Marković" i "Dimitrije Tucović" sa srodnim školama u opštini Sen Foa. U okviru ove saradnje, g. Šarije je ukazao na značaj učenja francuskog jezika u kraljevačkim školama, i posebnu ulogu koju u tome ima "Francuska kuća" u Kraljevu, kao i sve šira saradnja dve gradske biblioteke, uz napomenu da je delegacija iz Liona i ove godine "donela na poklon Kraljevu određenu količinu knjiga, ne samo iz oblasti književnosti, već i pedagogije i turizma".

RAZUMEVANJE I KONKRETNI PROJEKTI
- Dakle, imali smo četiri međusobne posete delegacija i funkcionera da bismo mogli da sagledamo i zaključimo šta jedni drugima možemo da donesemo i doprinesemo u smislu jačanja saradnje. Cilj i ove naše posete Kraljevu je jačanje partnerstva, da idemo jedni ka drugima, da upoznamo kulturu onog drugog, jer tu još ima mnogo predrasuda, i da na taj način ostvarimo neka naša lična zapažanja i duhovna bogaćenja. Jer, onaj ko ne razume šta se događalo ranije u smislu prijateljstva Francuske i Srbije, sigurno ne može da razume ni ono što se događalo u novijoj srpskoj istoriji - zaključio je Žerar Šarije, posebno zahvalivši svim poslenicima iz lokalne samopuprave, Privredne komore i institucija iz kulture Kraljeva na doprinosu partnerstvu dva garda, kao i porodicama iz Kraljeva kod kojih su bili smešteni članovi francuske delegacije.
   Po njegovom izlaganju izvršena je prezentacija razvojnih mogućnosti Kraljeva, posebno projekta restauracije i rekonstrukcije srednjovekovnog grada Magliča, kao simbola vekovnog srpsko-francuskog prijateljstva. Zatim je za goste iz Francuske u Klubu odbornika priređen prigodan koktel dobrodošlice, čime je ovaj deo programa posete završen.


DR LJUBIŠA JOVAŠEVIĆ
"Mnogo prostora za saradnju"

    U izjavi za "Ibarske novosti", dr Ljubiša Jovašević, zamenik gradonačelnika Kraljeva, povodom posete delegacije Liona i San Foea Kraljevu, posle sastanka u Klubu odbornika pored ostalog je istakao:
   - Prvi naši kontakti započeti 1997. godine prekinuti su posle čuvenog savetovanja u Rambujeu i napadom NATO pakta na tadašnju SRJ. Kontakte smo obnovili posle 2000. godine i oni su nastavljeni bez obzira na političke smene koje su bile u Kraljevu. Nadam se da postoji mnogo prostora za saradnju i da postoji njihova želja da pomognu razvoju seoskog turizma, restauraciju grada Magliča… Pored toga, predstoji i šira kulturna saradnja koja se očekuje preko Kulturnog centra, naše biblioteke, lokalnog pozorišta… Zdravstvena saradnja isto tako, ali meni je jako žao što ta saradnja između ZC "Studenica" Kraljevo i Medicinskog fakulteta u Lionu nije intezivirana, ali verovatno je napravljen administrativni propust i nadam se da će to biti ispravljeno.Povratak na vrh strane
       POSETA DELEGACIJE OPŠTINE SEN FOA IZ FRANCUSKOG LIONA GRADU KRALJEVU

FRANCUSKI BIBLIOTEKARI POSETILI KRALJEVAČKU BIBLIOTEKU
Egziperijevi mostovi prijateljstva

   Među članovima delegacije francuskog grada Liona koja ovih dana boravi u našem gradu, nalaze se i bibliotekari iz lionske opštine Sen Foa. Oni su posetili Narodnu biblioteku ,,Stefan Prvovenčani" i razmenili iskustva sa kraljevačkim kolegama. Prilikom posete redakciji časopisa ,,Povelja" i izdavačkoj delatnosti, uručeni  su im primerci knjiga ,,Kukuvija, neuk" i ,,Filomela" francuskih pesnika Filipa Žakotea i Kretjena de Troe, u izdanju kraljevačke Biblioteke.
Pozdravljajući goste, upravnica Dragana Tipsarević naglasila je da se u ovoj oblasti Srbija ne može porediti s Francuskom, ali da je njen doprinos vidljiv i značajan.
- Ako bismo to poredili s građevinom onda su Francuska, Nemačka, Rusija, velike kamene gromade, ali Srbija je vezivno tkivo koje ih učvršćuje. Našu saradnju stalno treba nadgrađivati. Kako je govorio Egziperi ,,mostove prijateljstva treba graditi i noću", rekla je Dragana Tipsarević.
Francuzi su obišli i Dečje odeljenje kraljevačke Biblioteke.

SASTANAK U PRIVREDNOJ KOMORI
Deo delegacije Sen Foa i Liona posetio je Privrednu komoru u Kraljevu. Tom prilikom, Mladomir Novaković, predsednik Regionalne privredne komore Kraljevo sa saradnicima, najpre je gostima, usmeno i uz video prezentaciju, predstavio privredne i razvojne potencijale Kraljeva i ostalih osam opština Raškog i Moravičkog okruga. Novaković je upoznao goste da je prošle, 2008. godine privreda sa područja RPK Kraljevo u Francusku izvezla robu (uglavnom smrznute maline i sitnojagodičasto voće) u vrednosti od 18 miliona, a iz Francuske ostvarila uvoz (uglavnom industrijski proizvodi) u iznosu od čak 312 miliona dolara!? S obzirom na tu nesrazmeru i pad razmene između dve zemlje u prvih pet meseci ove godine zbog svetske ekonomske krize, Novaković je apelovao da se privredna saradnja proširi, kako po obimu, tako i po strukturi. U neposrednom razgovoru bilo je upravo reči o mogućnostima proširenja međusobne privredne saradnje, od poljoprivrede i industrije, do trgovine i turizma i o tome postignuta načelna saglasnost, posebno o budućim direktnim kontaktima privrednika dva regiona.

BOGAT PROGRAM POSETE
Tokom sedmodnevnog boravka u Kraljevu za delegaciju partnerske opštine Sen Foa iz grada Liona predviđen je bogat program. Pored sastanka i razgovora u Gradskoj upravi i Regionalnoj privrednoj komori, u ponedeljak su članovi delegacije, u pratnji domaćina, posetili Zdravstveni centar "Studenica", Gimnaziju, "Povelju", Muzičku školu "Stevan Mokranjac" i "Francusku kuću" u kojoj je u večernjim satima priređena izložba francuskih slikara.
Po protokolu, u Utorak, 21. jula, gosti iz Liona posetili su manastir Žiču, Maglič, Lopatnicu (seoski turizam "Milojević") i Narodni muzej u Kraljevu gde je priređen koncert klasične muzike.
U sredu su posetili Gledić i tamošnje proizvođače rakije, a uveče im je u Kraljevačkom pozorištu priređena prigodna predstava.
U četvrtak su gosti boravili na Goču, a uveče im je u Kraljevu koncert priredio KUD "Abrašević".
Danas (petak, 24. jul) članovi francuske delegacije trebalo bi da posete manastire Gradac (zadužbina Sv. Jelene Anžujske) i Studenicu, kao i planinu Rudno, da bi posle završne večeri u restoranu "Ženeva", uz uručivanje poklona, sutradan, u subotu, 25. jula, otputovali iz Kraljeva.

PROJEKAT "MIRIS JORGOVANA…"
Gostima iz Francuske u Klubu odbornika, Mirjana Prodanović, rukovodilac, i Marko Živković, stručnjak Službe za upravljanje projektima i lokalni ekonomski razvoj,  uz odgovarajuću video projekciju, prezentovali su najvažnije projekte budućeg razvoja grada Kraljeva, ali i druge značajne projekte, sačinjene u saradnji sa Regionalnom agencijom za prostorni i regionalni razvoj u Kraljevu. Posebno je je prezentovan urađeni projekat rekonstrukcije i revitalizacije srednjovekovnog grada Magliča pod nazivom "Miris jorgovana - neraskidiva francusko-srpska veza", čija realizacija bi koštala, kako je rečeno, 45,5 miliona evra. Za ovaj i ostale razvojne projekte, koji treba da privuku i inostrane investitore, kako je rečeno, biće neophodne neophodne međunarodne donacije, ali i korišćenje sredstava odgovarajućih fondova Evropske Unije. Gospodin Šarije je obećao ličnu pomoć u dobijanju ovih sredstava za projekte u Kraljevu, kako iz namenskih fondova iz Liona i Francuske, tako i ostalih gradova i regija EU, posebno za revitalizaciju sredljovekovnog grada Magliča, koji za Francuze i Kraljevčane ima poseban značaj zbog Svete Jelene Anžujske, francuske princeze i srpske kraljice u doba Nemanjića.Povratak na vrh strane


UPOZORENJE MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA
Bez stranih tablica

   Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da od 25. jula vozilima sa stranim tablicama ne smeju da upravljaju ni oni koji su započeli proceduru njihovog carinjenja, sve dok se u potpunosti ne završi carinski postupak i ona ne registruju. Rok za podnošenje zahteva carinarnicama za sprovođenja postupka carinjenja vozila sa crnogorskim, ekonomskim i tablicama drugih stranih država prošao je, a posle 25. jula ona će se moći voziti samo ukoliko su ona ocarinjena i registrovana u Srbiji. Vozila koja nisu ocarinjena i nakon toga registrovana, posle 25. jula će biti isključena iz saobraćaja uz oduzimanje registarskih tablica i podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv lica koja njima upravljaju, a imaju prebivalište u Srbiji. Za učinjeni prekršaj propisana je novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana.Povratak na vrh strane


MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ŠUMARSTVA
Ne palite strnjike

   Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Saša Dragin, zbog povišenog rizika od požara usled visokih temperatura apelovao je  na sve poljoprivrednike da ne pale ostatke pri izvođenju poljoprivrednih radova, podsećajući da je Zakonom zabranjeno i kažnjivo spaljivanje strnjišta.

   Takođe, Dragin apeluje i na sve građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi jer velike vrućine pogoduju izbijanju i širenju šumskih požara, kao i da ukoliko uoče vatru, manji požar ili primete nekoga da pali vatru, o tome obaveste nadležne organe.

   Brojevi telefona na koje građani mogu da prijave spaljivanje strnjike su šumsko-lovna inspekcija: Radivoje Kaurin 063/ 319-476 011/ 2601-088 i Poljoprivredna inspekcija: Snežana Rangelov 063/ 493-564 011/ 2602-978.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

ČETIRI DANA SA SLIKARIMA LIKOVNE KOLONIJE KRALJEVO 2009. - piše Ivan Rajović
U vatrometu boja i pozitivnih vibracija

   Prošle nedelje ili tačnije od 9-12 jula u Kraljevu je po šesti put održana likovna kolonija koju organizuje Hendikep centar. Kao što je poznato ovaj svojevrsni sabor slikara održava se pod pokroviteljstvom Grada Kraljeva uz stručnu i svaku drugu podršku Galerije “Maržik” i većeg broja humanih poštovalaca ove ustanove i njenih štićenika, a prihod od prodatih slika, ako ga bude, namenjen je, kao i ranijih godina, onim ljudima sa posebnim potrebama kojima je pomoć najneophodnija, a to su uglavnom svi.
Za relativno kratko vreme ova kolonija koja se održava u gradu, za razliku od svih ostalih, uspela je da stekne reputaciju jedne od najmasovnijih, a po mnogo čemu i najatraktivnijih slikarskih manifestacija u Kraljevu. Platna oslikana u Hendikep centru već se teško mogu prebrojiti, a prijateljstva sklopljena tokom trajanja kolonije  postaju trajna, sve čvršća i prisnija svakim novim druženjem.
Ove godine broj slikara koji su se odazvali pozivu, ali i insistirali da učestvuju, premašio je 40, čime je oboren rekord po masovnosti majstora kista i palete. Bilo je muških i ženskih, mladih i starih, akademskih i onih samoukih, a nije nebitno istaći da je zahvaljujući slikarima iz bivše bratske nam Republike Makedonije ovogodišnja kolonija imala internacionalni karakter. A što se ovdašnjih slikara tiče, njih je bilo iz svih većih, a i manjih srpskih gradova.

NADAHNUTO I STRUČNO
Koloniju je, kao i nekih prethodnih godina, otvorio aktuelni zamenik gradonačelnika Grada Kraljeva dr Ljubiša Jovašević. Nadahnuto i primereno mestu, vremenu i onima kojima je namenjena, a čija mu je problematika i deo profesionalne orijentacije, pored ostalog.
Sudeći po reakcijama učesnika, od prijema do rastanka, sve je bilo iznad očekivanja, smeštaj, gostoprimstvo, tekućine u zadovoljavajućim količinama kao i slikarski materijal, zbog čega su mnogi ostavili i po nekoliko, umesto samo po dve obavezne slike. O kvalitetu dela, koji je generalno nadmašio očekivanja organizatora, poslednju reč će dati publika na otvaranju izložbe idućeg meseca. Ono što se već sada može otkriti jeste da su i sami slikari bili zatečeni postignutim, što se može protumačiti i kao rezultat sveukupne atmosfere koja je, očigledno, podstakla kreativne potencijale umetnika.

MAJSTOR KUTLAČE MEĐU MAJSTORIMA ČETKICE
Svojevrsna zvezda kolonije bio je još jedan majstor, ovoga puta kutlače. Kuvar Rajko, koji se nešto kasnije pokazao i kao svojevrsni zabavljač ali i svestrana i komunikativna ličnost prvo je roštiljem, a potom pasuljem, pa “banatskim kotlićem” prosto raspametio izgladnelu slikarsku bratiju i sestrinstvo. O kvalitetu Rajkove kuhinje najslikovitije govori podatak da su posle tri - četiri porcije mnogi prestajali da traže repete, zbog stida, kako su objašnjavali, mada i  dalje krišom pogledujući ka Rajkovom kazanu. Tanjiri olizani, čisti, blistaju na kraljevačkom julskom suncu a Rajko samo poskakuje i dodaje sledovanja upitno dižući obrve. Odgovori stižu odobravajućim pogledima i punim ustima. Pravi gastronomski hepening koji ni malo ne utiče na suštinu i svrhu druženja. Naprotiv.
U predahu jedan od prisutnih učesnika, Milan iz Jagodine, pokazuje mi spisak kolonija koje se tokom godine održe u Srbiji. Preko 300, gotovo da nema mesne zajednice, ustanove ili organizacije koja nema svoju slikarsku koloniju. Uostlom, koliko mi je poznato, samo u našem gradu ih ima desetak.
Atmosfera je veličanstvena, da li zbog mesta ili svrhe ovog okupljanja, svejedno. A tolika količina pozitivnih emocija ne može a da se ne pokaže na platnima. Tematika je slobodna, pa su i dela raznosvrsna, do neverovanja, od manastirskih zidina preko apstrakcije do ženskih aktova. I sve to u pravom vatrometu boja kakav samo 40 slikara na jednom mestu može da napravi. Svojevrsnom vatrometu koji će se, kako su gotovo svi najavili, ponoviti iduće godine.
Na taj način, ovaj po mnogo čemu drugačiji slikarski skup, poprima karakteristike koje ga još više izdvajaju iz mase sličnih i svrstavaju u takozvanu mapu značajnih kulturnih događaja u gradu Kraljevu.
Zadovoljni ljudi u ambijentu kakav se retko viđa, a koji kao da je specijalno konstruisan za ovakve događaje, svojevrsna su prilika za druženje pa je veliki broj znatiželjnika koji neprekidno dolaze i odlaze, a pojedini ostaju i po više sati, do duboko u noć. Biti na ovakvom mestu je pravi događaj i blagotvorna terapija za ljubitelje slikarstva, ali i sve one koji bi da pobegnu od sve nepodnošljivije svakodnevice.
A onda rastanak koji, valjda, zbog svega pomenutog, teško pada i gostima i domaćinima. No, ostaju slike, katalozi, majce, uspomene i , naravano, želja da se sve ovo ponovi iduće godine u isto vreme. Ostaje Žika Veljović, direktor Hendikep centra, čovek koji je idejni tvorac ove slikarske kolonije i jedan od onih koji sve drži pod kontrolom, sveprisutan, a neprimetan i najzaslužniji što sve izgleda baš tako kako izgleda, gotovo savršeno. A to mu je, znajući ga, i najveća nagrada.



SLIKARI ZA "IBARSKE" - piše Dragan Bajović
Treća kolonija u nedelju

  Krajem maja 2009, u dvorištu Aleksandra Rakuša na Beranovcu, održana je likovna kolonija za “Ibarske novosti” u kojoj je učestvovalo 12 kraljevačkih slikara. Koloniju je pokrenuo slikar Vlastimir Spasojević Evčo, a pokrovitelj je bio Helmut Šturmer, slikar koji živi u Nemačkoj.
   Dvadesetak dana kasnije u Domu učenika srednjih škola u Kraljevu održana je još jedna kolonija u korist naše firme.  Petnaestak kraljevačkih slikara naslikalo je tada dela koja će biti prodata na aukciji koju ćemo prirediti krajem oktobra. Ovu drugu akciju pomogao je Milan Trikoš, koordinator Sindikata "Nezavisnost" za Raški okrug.
   Ovim, međutim, akcija nije završena. Već prekosutra, u dvorištu slikarke Hadži Milene Marije Magdalene Kovačević, koja je finansirala treću koloniju, okupiće se slikari koji će naslikati najmanje petnaest slika u tehnici ulje na platnu.  Zanimljivo je da se akciji već po drugi put pridružuje i jedan slikar iz Leskovca. To je magistar Marko Višić. Osim njega, svoj dolazak su potvrdili Nevena Jetula, Momira Radosavljević, Jelena Petrović, Marija Vranić, Tanja Vujanac, Jovana Milić, Ljubiša Jovanović Njolf, Goran Suša, Miodrag Tašković, Dragan Raskov Milošević, Miloš Antonović, Vlastimir Spasojević Evčo i, naravno, domaćin ovog slikarskog susreta Hadži Milena.
   Namera pokretača ove akcije, Vlastimira Spasojevića Evča, je da se naslika najmanje sto slika, čija će vrednost biti najmanje milion dinara. Spasojević, koji je rodonačelnik i Kolonije "101 slikar", čiji je pokrovitelj Grad Kraljevo, predložiće Gradu da se za aukciju za "Ibarske" odvoji pedesetak slika koje će nastati na ovogodišnjem susretu na Trgu srpskih ratnika.



AKCENTI NOVOG ZAKONA O OSNOVNOM OBRAZOVANJU - piše Bojana Milosavljević
Za osmake - završni ispit

   • Budući zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja donosi više novina, pored ostalog polaganje "male mature" za osmake i opšte mature za gimnazijalce

Osnovci - maturanti na kraju školovanja polagaće završni ispit. Ista provera znanja očekuje i svršene učenike trogodišnjih stručnih škola, a oni koji se školuju četiri godine u stručnim ili umetničkim školama izlaziće na stručnu, odnosno umetničku maturu. Za gimnazijalce zakon ubuduće nalaže polaganje opšte mature, a taj ispit im dalje omogućava upis na studije bez polaganja prijemnih ispita.
Na osnovu ovog zakona očekuje se da će završni ispit prvi polagati učenici koji su sada završili šesti razred osnovne škole. Inače, programe matura i završnih ispita propisivaće ministar prosvete na osnovu predloga Nacionalnog prosvetnog saveta i Saveta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Na predlog ministra Nacionalni savet donosiće nastavne planove i programe, a Savet za stručno obrazovanje odlučivaće o obrazovnim profilima, takođe na ministrov predlog. 
   Ostale novine budućeg zakona su da će u nastavi moći da rade i volonteri. U škole se uvode i romski pedagoški asistenti i pomoćni nastavnici. Učenici sa posebnim potrebama moći će sa svima ostalima da pohađaju nastavu, kod istih nastavnika, a za takve đake nije predviđena "mala matura". Đaci prvaci će i ubuduće dobijati samo opisne ocene, a od drugog razreda pa do kraja srednje škole - opisne i brojčane. Takođe, ocena iz vladanja ulaziće u opšti uspeh. Predškolci će pripremni razred pohađati devet meseci. U organizacionom smislu biće formiran savet za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, kao i zavoda za ovu vrstu obrazovanja.



VRNJAČKA BANJA: ZAVRŠEN KARNEVAL
Defilovalo pola planete

   Tradicionalni, peti po redu, međunarodni "Vrnjački karneval" završen je prošle nedelje u našem najvećem centru banjskog i kontinentalnog turizma. Ovu izuzetnu manifestaciju organizovala je Turistička organizacija Vrnjačke Banje, a pokrovitelj je bila Skupština opštine.
   U završnici karnevala glavnom ulicom defilovalo je četrdesetak grupa sa oko tri hiljade učesnika, koju je pratilo čak 20 - tak hiljada domaćih i gostiju. Šarenu dugu kolonu, sastavljenu od boja, muzike i pokreta sačinjavali su mladi iz egzotičnih zemalja Brazila i Malezije, na primer, ali i Italije, Turske, susednih zemalja i, naravno, Srbije. Tokom "Vrnjačkog karnevala" koji je trajao nedelju dana održani su brojni i vrlo raznovrsni programi koji su zadovoljili ukuse svih posetilaca, na čemu, inače, kulturni i turistički radnici Vrnjačke Banje godinama insistiraju. Tokom karnevala bilo je sportskih susreta, zabavnih takmičenja, komcerata klasične i druge muzike, književnih večeri i pozorišnih predstava.Povratak na vrh strane


SPORT

VATERPOLO-DRUGA LIGA SRBIJE - piše Zoran Bačarević
Kraljevčanima komšijski derbi u gostima

   • U 1. kolu, u Vrnjačkoj Banji, Goč-PVK Kraljevo 10:14 • Sutra novi derbi Kraljevo-Valis (Valjevo), u nedelju gostovanje u Paraćinu

   Novu sezonu u Drugoj ligi vaterpolisti Kraljeva počeli su više nego uspešno. U 1. kolu u komšijskom derbiju u Vrnjačkoj Banji savladali su domaći Goč rezultatom 14:10 i tako, već na startu prvenstva ,,potopili" jednog od najozbiljnijih kandidata za prvaka u ,,skraćenoj" ligi u kojoj se ovog leta takmiči samo pet klubova.
   Susret u Vrnjačkoj Banji počeo je u znaku domaćina koji su diktirali tempo u prvoj i do sredine druge četvrtine. Tada su ih mlađani, i nešto iskusniji, gosti iz Kraljeva ,,uzeli pod svoje" i iz minuta u minut punili mrežu domaćina. Golman Kraljevčana, Igor Klanić morao je da se ,,prinudno" zagreva u mestu, pošto su njegovi saigrači iz minuta u minut nemilosrdno rešetali mrežu Goča. Razlika je, pre svega zahvaljujući novajliji iz kikindskog ŽAK-a, Aleksandru Pešteriću, rasla iz minuta u minut pa je u jednom momentu iznosila i pola tuceta golova. Konačan rezultat glasio je 14:10 za PVK Kraljevo a Aleksandar Pešterić je sa sedam golova bio najefikasniji igrač utakmice.
   - Iskoristili smo prvu priliku da ,,iz drugog" plana načnemo Vrnjčane koji su favorit br. 1 ove sezone. Pokušaćemo da to ponovimo i sutra uveče kada nam u goste dolazi ekipa Valisa iz Valjeva, koju je Goč uspeo da savlada u valjevskom bazenu i iskupi se za poraz od nas na startu prvenstva. Protiv Valjevaca igraćemo mnogo smirenije i opuštenije jer je na gostima da pokušaju da ,,zatvore krug" u sudarima favorita već na startu ovogodišnje sezone. U nedelju nas očekuje gostovanje u Paraćinu kod istoimene ekipe  i tako ćemo domaćinu pokušati da ,,izvadimo" vitalni organ po kome Paraćinci imaju nadimak-ni manje ni više nego ,,crnu džigericu", pola u šali a pola u zbilji komentariše pobedu u Vrnjačkoj Banji i nedeljno (drugo) kolo očigledno dobro raspoloženi trener PVK Kraljevo Tomislav Ćirić (senior).
Derbi 3. kola Druge lige PVK Kraljevo-Valis sutra na Gradskom bazenu počinje u 20 časova.



KARATE KLUB SA TA MI U TOKU ,,LETNJEG RASPUSTA"
Deset novih crnih pojaseva u Ribnici

   Desetoro najuspešnijih takmičara SA TA MI iz Ribnice učestvovalo je u Subotici na sedmodnevnom seminaru u organizaciji Srpske karate unije, a svih deset su postali nosioci crnih pojaseva. Sa takmičarima ovog poznatog karate kluba iz Ribnice, sa višegodišnjom tradicijom, bili su osnivač, instruktor i trener profesor Milan Tošev i iskusni takmičar i ujedno trener u klubu Nikola Petrović.
   Na seminaru su učestvovali takmičari iz čak 16 klubova, a koji se nalaze na širem spisku kandidata za reprezentaciju Srpske karate unije-njih ukupno 65. Iz karate kluba SA TA MI seminaru je prisustvovalo tačno deset takmičara, nosilaca braon pojaseva. Seminarom je rukovodio selektor reprezentacije i trener karate kluba ENPI, Milorad Ćopić, koji je istovremeno prvi ,,učitelj"ovog jednog od najuspešnijih klubova u Srbiji. Njemu je u punoj meri asistirao trener nacionalne selekcije SKU Jovica Vukelja.
   Posle jednonedeljnih priprema organizovano je i polaganje za crne pojaseve, a iz karate kluba SA TA MI ispite su uspešno položili Darko Radosavljević, Petar Krstić, Nevena Vuković, Nemanja Lazović, Nikola Krstić, Jovana Dražinac, Nikola Blažić, Strahinja Jablanović i Mihailo Trišović. ,,Šlag na tortu" posle više nego uspešno okončanog seminara za ribničke takmičare stavili su Nevena Vuković i Darko Radosavljević, po opštim ocenama, bili najuspešniji od svih takmičara-učesnika u gradu ,,na severu Bačke". Kako ovih devet takmičara SA TA MI-a imaju između 12 i 14 godina biće obavezni da ovo zvanje verifikuju kada napune 16 godina, dok je Kristina Kundović već dobila zvanje nosioca crnog pojasa 1. dan.
   U nastavku sezone, članovi KK SA TA MI ovog leta imaće i desetodnevne pripreme u Sutomoru a trener Milan Tošev na Crnogorsko primorje vodiće ih u ,,smenu" koja traje os 8. do 17. avgusta. Telefon za informacije (prijave) je u klubu (064)14-555-41, naravno od 0 do 27 časa.



MOTOCIKLIZAM: DRUGA TRKA ŠAMPIONATA SRBIJE - piše Stole Petković
Grmelo po kružnoj stazi

   Pred više od pet hiljada gledalaca minulog vikenda nan autodromu Beranovac vožena je druga trka za šampionat Srbije u brzinskom motociklizmu i moto klasik prvenstvu pod nazivom ,,Nagrada Kragujevca 2009." čiji je organizator bio Auto - moto klub ,,Divlji" iz grada na lepenici.
   U klasi do 125 kubika pobedio je Đorđe Jovanović sa čak 26 sekundi prednosti ispred drugoplasiranog Nikole Stankovića a u klasi ,,moto hepening 600" trijumfovao je Vladimir Stanić. U trci klase ,,moto hepening 1000" pobedio je Miroslav Milivojević dok je u klasi ,,600 super sport" prvi kroz cilj prošao Marko Stošić. U najjačoj klasi ,,100 štok sport" pobedio je Željko Stančić ispred Nenada Petrovića i Dragoslava Perišića.



ULIČNI FUDBAL
Kraljevo četvrto u “Tri na tri”

   Vođeni iskustvima iz zemalja gde se godinama održava takmičenje u uličnom fudbalu TRI na TRI i u Srbiji se krenulo  sa ovim projektom. Najpre 2005, nastavljeno je u  2006, 2007 i evo sada u godini evropskog prvenstva u fudbalu u šesnaest gradova Srbije.
U ovom sportskom karavanu takmičenje se odvija uz mnogo zabave. Zato je i poruka ovog turnira u uličnom fudbalu "BUDI DRUG - NAVIJAJ I IGRAJ FER".
- U svim gradovima gde smo gostovali, naišli smo na odličan prijem kod građana, a sve turnire su otvarali gradonačelnici ili eminentni sportski radnici odnosno sportisti. Do sada su nam pomagali lokalni sportski savezi, razni sponzori, bivši sportisti i javne ličnosti. Ove godine želimo da ovaj događaj podignemo na viši nivo uz moguće odigravanje međunarodnog turnira - kaže Nedeljko Čolić, organizator ovih turnira.         
Pred poočetak turnira obezbeđuju se sponzori koji prate uz dogovor u kojim će se gradovima odvijati nadmetanja.
Pored  Kraljeva učestvivale su i sledeći gradovi:
Vršac, Zemun, Sremska Mitrovica, Šabac, Valjevo, Smederevo, Požarevac, Pirot, Zaječar, Vranje, Niš, Novi Pazar, Prijepolje, Gornji Milanovac, Vrnjačka Banja, Trstenik, Zrenjanin, Lazarevac, Temišvar
Na finalnom turniru u Vrnjačkoj Banji u ovako jakoj konkurenciji pobednik je bila ekipa Smedereva, drugo je bilo Vranje treći Zemun a četvrto Kraljevo.



FUDBALERI SLOGE U IVANJICI
Punjenje akumulatora na Moravici

   Fudbaleri Sloge novi članovi Prve Meridijan lige nalaze se na pripremama u Ivanjici. U planu je bilo da na putu do odredišta odigraju usput meč sa Metalcem iz Gornjeg Milanovca ali je ta varijanta otpala zbog trovanja igrača nesuđenog domaćina.
- Tako je ispalo ali nam nije poremetilo planove. Odmah smo stupili u kontakt sa Inđijom i oni će nam danas biti protivnici - kaže trener Sloge Ivica Cvetanovski.
   Na put je krenula ekspedicija od 22  igrača i članova uprave kluba. U Ivanjici će fudbaleri Sloge ostati do 30. jula a do tada rad, red i disciplina.
- Svako od igrača dobiće pravu priliku da iskaže sve svoje kvalitete kroz pripremne utakmice. Pred kraj priprema učestvovaćemo i na turniru u Čačku i to će svakako biti jedna od generalnih proba pred prvenstvenu sezonu - kaže Cvetanovski kome će u radu pomažu pomoćni trener Željko Milićević i Slobodan Torlaković trener golmana.
   U stroju su i novajlije Vukojičić, Perić, Urošević i Vidojević.

PRISTIGAO JOŠ JEDAN NAPADAČ
   U međuvremenu Slogu je pojačao još jedan napadač. Reč je o Vladanu Bulatoviću koji će pojačati napad kraljevačkioh belih.do skoro branio boje klubova u Kazahstanu i Ukrajini. I to nije sve. Uprava obećava još jednog špica.

,,UMIVANJE"  TRIBINA
   Dok fudbaleri borave u Ivanjici rukovodstvo Sloge ne sedi skrštenih ruku. Zasukani su rukavi, mašine su na Gradskom stadionu i radi se od jutra do mraka. Najpre se renovira nekadašnja tribina za stajanje (na slici). Nakon toga slede radovi i na glavnoj tribini koje će takođe dobiti novi izgled uz nužna ojačanja jer je ovaj deo gledališta napravljen pre gotovo pola veka. Nakon toga slede plastične stolice - naravno bele boje.



ODBOJKAŠKI KAMP ,,MITROVO POLJE 2009.”
Igre na mreži i zabava

   Ovogodišnji, treći po redu odbojkaški kamp u Mogtrovom Polju okupio je 63  polaznika. Podeljeni su nekoliko starosnih grupa - u ženskoj i muškoj kategoriji. Najviše ima mladih odbojkaša iz Kraljeva a zatim slede devojčice i dečaci iz Požarevca, Beograda, Brusa, Trstenika, Vrnjačke Banje...
Kampom rukovodi Dragan Đorđević selektor juniorske reprezentacije inače osnivač i idejni tvorac ove sada već tradicionalne manifestacije:
- Zadovoljni smo što ovaj kamp traje i što je iz godine u godinu sve masovniji. Treći je po redu što znači da vredi i da su učesnici zadovoljni - rekao je Đorđević.
Radi se na šest odbojkaških terena koji su tik uz smeštajni objekat koji ovih dana vrvi od mnoštva mladih odbojkaša. Rukovodioci kampa čine sve da se devojčice i dečaci osećaju ugodno. Pored treninga koji su naporni ali i zanimljivi, sledi relaksacija na prelepom bazenu u sklopu objekta a osmišljava se redovno i zabavni program. I sve bi bilo neostvarivo da nije ljudi dobre volje - sponzora.
- Bez prijatelja svakako bi bilo teško izaći na kraj sa organizovanjem ovog sportskog druženja. Oni su nam kako se to kaže sedmi igrač. Voda je ovde najviše u upotrebi pa su tu Jana, Ledena Golijska, Iva, Nektar i Župa. Veliki udeo ima restoran Sunce, Havana klub pa Banini slatkiši. Sve ono što deca vole - dodaje Đorđević.
Za sponzore je u nedelje organizovan je doček na vrhunskom nivou. Nešto kasnije priređen je ručak na kome su ljudi iz organizacionog odbora kampa podelili sportske majice.
Na terenu znanje mladima pored Dragana Đorđevića prenose Anđelka Tijanić i Sonja Mojsilović, potom Aleksandar Daišević, Stefan Paunović a čovek bez kojeg se ne može i koji svima uliva sigurnost je svakako dr Radomir Žarković. U drugom delu u kampu su bili selektor mlađih kategorija Srbije Milan Žarković, Svetlana Ilić, pomoćnik selektora Belgije i Veljko Petković zlatni as sa Olimpijade u Sidneju.

SVI ZA NIŠ
Učesnicima kampa priuređeno je prijatno iznenađenje kada su dobili poziv da prisustvuju utakmioci Svetske lige u odbojci Srbija - Koreja. Dobili su mesta u drugom redu sportske hale Čair i bili velika podrška našim reprezentativcima.

BIĆE NOVIH ASOVA
Ako je verovati potpisniku ovih redova koji je boravio u Mitrovom Polju među mladima u ove kategorije ima štofa za najviše domete. Neće zato biti nikakvog iznenađenja ako se uskoro pojave dragilji kakvi su Tijana Rečević ili Milija Mrdak  koji su takođe ovde napravili prve prave odbojkaške korake.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
VD direktor i glavni i odgovorni urednik: Zoran Knežević. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).
Predsednik Upravnog odbora: Ivan Rajović, novinar

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2009. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive