Preuzmite PDF verziju
novog broja "Ibarskih"

Preuzmite PDF verziju
novog broja "Ibarskih"
Internet izdanje - 7. avgust 2009. godine

R e k l a m n i   l i n k o v i !

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Kontrola letnjih bašta
Opozicija traži ispravke
Rudarskom sektoru potrebni investitori
Sve u znaku Miloja dobrotvora
Braća po krvi
"Koko i mandovi" sa Ljiljanom Petrović
Nije istina da sam isključen iz Pokreta socijalista
Dok refundiraš, kolabiraš
Opasnost od besnila
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Odbojka, košarka, vaterpolo, fudbal


PETNAESTA SEDNICA GRADSKOG VEĆA - piše Vladeta Stanojević
Kontrola letnjih bašta

   • Većina vlasnika ugostiteljskih objekata, na zahtev inspekcije, letnje bašte primerilo dobijenim dozvolama • Stanovi za deset socijalno ugroženih porodica, među kojima su i dve višečlane porodice iz Norveške kuće • Potrebni konkretni kriterijumi za izdvajanje pomoći iz budžetske rezerve porodicama nastradalim u požarima.

   Do 6.jula ove godine Komunalna inspekcija je izvršila 653 kontrole zauzeća javnih površina, na osnovu kojih su doneta odgovarajuća akta ili pokrenuti prekršajni postupci. Samo u pešačkoj zoni u Omladinskoj, Miloša Velikog i na Trgu Srpskih ratnika petnaest ugostiteljskih objekata bilo je zauzelo veću javnu površinu za formiranje letnjih bašti od one za koju su imali uredne dozvole. Od ukupnog broja opomenutih već je njih 80 dsto postupilo po izdatim rešenjima i bašte svelo u dozvoljene okvire. Protiv nekih je pokrenuto prinudno izvršenje, a neki predmeti su još u postupku. Ovo je naglašeno u Izveštaju o radu komunalne inspekcije po osnovu zauzeća javnih površina koji je usvojen na prekjučerašnjoj sednici Gradskog veća. Tom prilikom Jasminka Jovanović,načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove, posebno je istakla da  vlasnici ugostiteljskih objekata traže da se sadašnji limit od 40 kvadrata poveća i dozvoli formiranje letnjih bašti na većim površinama, kao i da se što hitnije razmotri sadašnja cena od 20 dinara po kvadratu, jer je to najniža nadoknada u okruženju.
   Članovi Gradskog veća dali su saglasnost na predlog organizacije HELP da se deset stanova na Beranovcu da na korišćenje socijalno ugroženim porodicama. Među tim porodicama su i dve višečlane porodice iz Norveške kuće. Takođe je usvojen i nacrt Lokalnog plana za rešavanje problema izbeglica i interno raseljenih lica, kojih u Kraljevu, u odnosu na ukupan broj stanovnika, ima blizu 17 odsto. Da je ranije usvojen ovaj plan, kako je u raspravi istakao gospodin Ljubiša Jovašević, grad je mogao iz raznih fondova da dobije dva miliona evra za rešavanje mnogobrojnih problema nastalih doseljavanjem svih ovih ljudi.  Povodom zahteva građana za finansijsku pomoć u saniranju posledica nastalih zbog požara Gradsko veće je zadužilo nadležna Odeljenja da urade konkretne kriterijume za korišćenje budžetske rezerve, jer se samo iz tih sredstava može davati pomoć za ove namene.Gradsko veće je razmotrilo i više žalbi građana i odobrilo novčanu pomoć Šah klubu, Ekološkom društvu ,,Gusar” i dobrovoljnim davaocima krviPovratak na vrh strane


U UTORAK SEDNICA GRADSKE SKUPŠTINE KRALJEVO - piše Dragan Bajović
Opozicija traži ispravke


  Za utorak, 11. avgusta, u 10 časova, zakazana je Šesnaesta sednica Gradske skupštine na zahtev opozicionih odbornika. Sednici će predsedavati Marko Matić, odbornik Nove Srbije.
   Opozicija, koja na osnovu člana 34. stav 3, u vezi člana 66. stav 3. Zakona o lokalnoj samoupravi, može da sazove sednicu Gradske skupštine i da njome predsedava na dnevni red je, između ostalog, istakla sledeće teme: Predlog odluke o potvrđivanju mandata odbornicima u Skupštini Grada, predlog odluke o stavljanju van snage odluke o povećanju cena Javnog preduzeća  Toplana, potom i stavljanje van snage povećanje cena u Predškolskoj ustanovi "Olga Jovičić Rita" i cena JKP "Čistoća".
   Dnevnim redom je utvrđena i tačka pod naslovom "Ibarske novosti - javni Servis grada Kraljeva". U predlogu stoji da se donese odluka o statusu "Ibarskih novosti".
   I ovu sednicu Televizija Kraljevo će direktno prenositi.Povratak na vrh strane


DAN RUDARA SRBIJE
Rudarskom sektoru potrebni investitori


   • Na Dan rudara sindikati zaposlenih u rudarstvu ukazuju na niske zarade, teške uslove rada i neredovnu uplatu osiguranja. Rudarskom sektoru potrebne milijarde evra, procenjuju u Ministarstvu energetike

   Položaj rudara, iako su učinjena znatna poboljšanja  od donošenja Zakona o rudarstvu  2006. godine, i dalje je u Srbiji težak.
Sindikati su u tim preduzećima u više navrata ukazivali da rudari rade u izuzetno teškim uslovima, sa zastarelom opremom i  niskim zaradama, dok im se doprinosi za zdravstveno, socijalno i penziono osiguranje neredovno uplaćuju.
Ministarstvo  rudarstva i energetike saopštilo je povodom Dana rudara, da kao prioritet u svom delovanju vidi reformu rudarskog  sektora i uspešan završetak procesa tranzicije, a da je budućnost rudarstva u otvaranju novih i razvoju postojećih rudnika.
Krajnji cilj je povećanje bezbednosti i sigurnosti ljudi i stvaranja uslova za veći priliv privatnih ulaganja u postojeće i nove kapacitete, kao i obezbeđenje opstanka sredine u kojima je rudarstvo glavna privredna delatnost, navedeno je u čestitki ministarstva rudarstva povodom Dana rudara.
           
NEOPHODNA STRATEGIJA UPRAVLJANJA MINERALNIM SIROVINAMA
Državni sekretar u Ministarstvu energetike Radivoje Milanović izjavio je nedavno da  je u rudarski sektor u Srbiji potrebno uložiti milijarde evra da bi proizvodnja mineralnih sirovina bila podignuta na najviši mogući nivo. Milanović je rekao da je potrebno što pre uraditi Strategiju upravljanja mineralnim sirovinama u Srbiji kako bi se privukli strani investitori da ulažu u rudarski sektor.
Naglasio je da se prošle godine u budžet Srbije slilo oko milijardu dinara od naknade za korišćenje rudnog blaga, a da bi posle usvajanja novog zakona o rudarstvu, koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, priliv u buzet trebalo da bude još veći.
Novi zakon o rudarstvu trebalo bi da bude usvojen na jesen i on će doprineti boljoj organizaciji rudarskih preduzeća, što ima za cilj modernizaciju i rekonstrukciju pojedinih rudnika u srbiji.
Milanović je rekao da je u srbiji od ukupno deset rudnika metala privatizovano osam, RTB Bor je i dalje u državnom vlasništvu, a privatnog vlasnika dobilo je i oko 70 rudnika nemetala.

BEZBEDNOST RUDARA NA ,,DONJOJ IVICI TOLERANCIJE,,
Neizvesna je za sada sudbina i rudnika olova i cinka ,,trepča,, na Kosovu i Metohiji, u okviru kojeg rade samo dva rudnika, i to u severnom delu Kosovske Mitrovice- ,,Belo brdo,, i ,,Crnac,,, kao i flotacija u Leposaviću.

Proizvodnja uglja u Srbiji je i dalje u vlasništvu države- u ,,Kolubari,,, ,,Kostolcu,, i ,,Resavici,, , a plan je da drtžava pronađe nove investitore za rudnike koji su zatvoreni zbog neuspešnih privatizacija, zbog čega je, ne mali broj rudara ostalo bez posla.
Milanović je naglasio da je bezbednost rudara na radu u Srbiji na donjoj ivici tolerancije i objasnio da bi svako rudarsko preduzeće, pojedinačno, trebalo da ulaže u zaštitu rudara na radu, a da Ministarstvo energetike samo vrši periodični inspekcijski nadzor.
Da se nalaze u teškoj situaciji javnosti su samo pre dva  dana predočili i rudari rudnika ,,Resavica,,, koji zbog neuplačivanja doprinosa za zdravstveno osiguranje započeli štrajk, da  bi im posle svega nekoliko dana časova bio uplaćen samo deo novca od 1,3 milijarde dinara koliko im se duguje.
Preduzeće ,,Resavica,, čini dvete rudnika - ,,Rembas,,, ,,Vrška čuka,,, ,,Ibarski rudnici,, , ,,Bogovina, ,,Soko,, , ,,Jasenovac,,, ,,Lubnica,,, ,,Štavalj,, i  ,,Aleksinački rudnici,,, a u njemu više od 100 rudara ne može u penziju zbog nepovezanog radnog staža, što je još jedan problem koji se ,,zajednički,, dele sa svojim kolegama u Srbiji.
Iz rudnika bakra RTB Bor već je najavljeno da će biti održana svečanost povodom Dana rudara, koji se ujedno obeležava i kao dan te kompanije, gde će zvanice u Brestovačkoj Banji dočekati generalni direktor preduzeća Blagoje Spasovski.

PROSEČNA ZARADA 36.000 DINARA
U više od 300 rudnika u Srbiji, gde se eksploatišu sve vrste mineralnih sirovina, radi oko 20.000 rudara, a prosek zarada kreće se oko 36.000 dinara.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna junska neto zarada u vađenju uglja iznosila je oko 48.223 dinara, u vađenju ruda metala 37.385, a u vađenju ostalih ruda i kamena- 24.541 dinar.

ZNAK SEĆANJA NA SENJSKE RUDARE
Dan rudara ustanovljen je u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine, kada je u Senjskom rudniku
najstarijoj rudarskoj jami u Srbiji, sada u sastavu RMU ,,Rembes,, u Resavici, u kojoj se ugalj vadi od 1853, , počeo veliki štrajk rudara.
Neposredan povod za štrajk bio je otpuštanje sa posla trojice radničkih aktivista.

Za devet dana štrajka, rudari Senjskog rudnika izborili su se za povratak na posao  dvojice otpuštenih radnika, skraćenje radnog vremena i besplatan olaj za ozvetljenje.Povratak na vrh strane


U KOVAČIMA MESTU PODNO KOPAONIKA OBELEŽENA SEOSKA SLAVA - piše Stole Petković
Sve u znaku Miloja dobrotvora

U Kovačima mestu podno Kopaonika, na sredokraći puta Biljanovac - Jošanička banja u nedelju je sve bilo u znaku seoske slave svetog Ilije. Okupilo se kao i svake godine nekoliko stotina ljudi, žena i dece. Utisak je da su svi bili na okupu i meštani i oni koji su odavno napustili ovaj kraj.

   Zborno mesto prelepa crkva u selu. Na takvim mestima tema za razgovor na pretek. A priča upravo teče od crkve na brežuljku.
- Na ovom mestru bila je stara crkva koja je bila potpuno zapuštrena - počinje priču Dragutin Veljković, penzionisani trgovac. Korova, stakla, trnja i gmizavaca bilo je na pretek. Počeo sam da čistim a ubrzo su se pridružili i ostali meštani. Crkva je udobila novi sjaj 1990. godine.
Ovakav uvod je zapravo i najava glavnog junaka ove reportaže Milomira Glavčića (1924.), nekada mladića  iz ovog sela koji se na volšeban način obreo u Kanadu gde i danas živi. Od tada nikada nije dolazio u svoje rodno mesto u svoj zavičaj ali ga nijednog trenutka nije zaboravio. Kada je čuo za obnovu crkve nije časio ni časa. Poslao je novac koji su njegovi meštani iskoristili na najbolji način. Sada pred seosku slavu Milomir je po ko zna koji put obradovao svoje zemljake, komšije, i prijatelje.
- Poslao je ukupno 20.000 evra kao pomoć svim porodicama. Svaki član domaćinstva dobio je po 50 eura a oni koji žive sami dobili su duplo više. Zna Milomir da se teško živi i da ljudi jedva sastavljaju kraj sa krajem. Teška su vremena a on želi da im donekle olakša breme - kaže Radoje Glavčić, bliski rođak kojeg je Milomir prozvao svojim ambasadorom.
Životni put ovog patriote nimalo nije bio lak. Kao mladić pošao je na šegrtovanje u Beograd gde ga je zadesilo bombardovanje 1941. godine. Ubrzo se vraća u svoje selo i priključije četničkom odredu Draže Mihajlovića. Nakon rata sledi regrutacija, ubrzo i ilegalni ulazak u Grčku odakle put vodi najpre u Italiju a zatim u konačno odredište Kanadu, grad Nijagara Falls. Ni u zemlji lovorovog lista nije sve bilo med i mleko. Sledi hod po mukama.
- U početku radio je godinu dana na poljoprivredi, zatim naredne dve u rudniku pa je usledio posao u trgovini. Od ušteđevine kasnije je kupio restoran i benzinsku pumpu. Bio je to zalet ka uzlaznoj liniji posle čega sledi i pravi biznis - dodaje Radoje.
Ni to ga nije promenilo. Rodni kraj uvek je bio i ostao u srcu.
- U početku, iako je bio u kreditima, uvek je nalazio načina da pomogne rodbini, svojim najbližima sestrama Desanki i Stanimirki i bratu Predragu. Veliki novac išao je na adrese svojih rođaka čija se imena nalaze na tabli na ulazu u - dodaje Radoje.
Milomir je donator još dve crkve, jedne u Kanadi i Svete Petke u Žerađu. Veliki oslonac ima u svojoj supruzi Armeliji , ćerki Jovanki i sinu Mihajlu.
- U pismima koje je slao opisivao je kako počinje svaki njegov dan. Nostalgija i čežnja za rodnim krajem i selom ne jenjavaju. Emocije su svakim danom sve jače. Tako svako jutro po dva tri sata prebira po slikama iz zavičaja pa se tek posle toga predaje svakodnevnim obavezama - kaže Goaran Janković, predsednik Mesne kancelarije, odnosno predsednik sela Kovači koji ima nemerljiv doprinos u odličnoj organizaciji seoske slave.
Ovom prilikom u crkvi je održana sluižba, zatim pročitano pismo koje je sa puno emocija napisao i potpisao Milomir Glavčić iz Kanade, izveden je program Kulturno - umetničkih društava iz Ušća i Bilajnovca a nije se moglo ni bez takmičenja u malom fudbalu i nadvlačenju konopca. A kako to već biva, počelo je opštenarodno veselje u centru sela Uz iće i piće evocirane su uspomene iz mladosti. Rođaci su jedni drugima obećali da će se češće viđati a ne samo jednom u godini dana na seoskoj slavi.
Mnogi su poželeli da naredne godine sa njima bude i Milomir Glavčić. Ljudski je nadati se ali i ako tako ne bude ovaj dobrotvor će uvek biti u mislima svojih meštana.  

KNJIGA
Na seoskoj slavi dominirala je i knjiga ,,Trn u nozi na dugačkom putu" autora Milomira Glavčića. On opisuje svoje putešestvije po svetu, život u tuđini i nostalgiju za rodnim krajem. Knjiga je štampana u 200 primeraka a posvećena je svojim prerano umrlim roditeljima i skoro počivšoj sestri Desanki.

HEROINA I SPORT
U Kovačima se ponose heroinom iz Prvog svetskog rata Milunkom Savić, potom FK Željin koji je takođe bio ponos, baš kao i fudbalski asovi Ljubiša Milojević i Milan Glavčić.Povratak na vrh strane


BRATIMLJENJE UDRUŽENJA DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI KRALJEVA I KRAGUJEVCA - piše Ivan Rajović
Braća po krvi

  Prošlog četvrtka održana je Akcija dobrovoljnog davanja krvi povodom krsne slave Ognjena Marija DDK "Vodovod" , a od danas i  krsne slave DDK "Putevi" koja će biti jedinstvena slava ta dva društva. Osim toga obavljeno je i dvojno bratimljenje između DDK "Vodovoda" , Udruženja davalaca krvi "Čika Jaza" iz Krgujevca i DDK "Putevi" Kraljevo.
   Tim povodom Dejan Pavlović, predsednik DDDK Vodovod Kraljevo i predsednik Komisije za davalaštvo krvi Grada Kraljeva  rekao je za "Ibarske novosti" kao je toga dana sprovedena i jedna mini akcij koja je bila po planu i programu, mada su i plan i program prebačeni, po običaju. -Ono što mogu da istaknem jeste da ova dva društva Vodovod i Putevi imaju najveći procenat dobrovoljnih davalaca krvi od radnika, a to je 25%. Republički prosek je 2, 5 % što znači da je 10 puta, odnosno 1000 posto taj procenat prebačen. Pozvao bih i ostala javna preduzeća na nivou grada Kraljeva da i oni osnuju ovakva društva kako bismo bolje i  lakše delovali, jer je zbog slabe privredne situacije u gradu sva aktivnost se svodi na davalaštvo organizovano od strane javnih preduzeća.
   -Što se tiče udrženja "Čika Jaz" iz Kragujevca mi smo njih prepznali kao izizetno dobre i plemenite ljude koji su nas uvek dočekivali na najvišem mogućem nivou ali su nas dočekivali od srca. Oni još uvek nemaju nekih naročitih sredstava da naprave ovakvo veselje, ali ono što imaju to je zaista od srca i od najbolje namere, zato smo mi njih i prepoznali kao takve, a onda ih pozvali da se pobratimimo i da se družimo, kaže Pavlović I dodaje:
   - Imali smo, možda, i jedan mali problem jer je u Kraljevu danas, na uštrb ove akcije, organizovano i davanje krvi sa Institutom za davanje krvi Berograd. Mi smo prvi u Kraljevu, a i u Srbiji, gde je takav propust napravljen, nema saradnje, ljudi su presretani na trgu da idu u Dom društvenih i da daju krv koja ide za Beograd, a  ne da učestvuju u našoj akciji. No,  nismo mi krivi, kriv je Crveni krst koji ima saradnju sa Beogradom i neke pare od njih dobija. Upoznao sam  i gradonačelnika sa ovom problemom, pa neka on vidi šta bi trebalo da se uradi, a mi  nismo hteli da pravimo neke radikalne poteze, da blokiramo zgradu i tome slično. Mi sve radimo volonterski, iz ljubavi, a građani Kraljeva neka prosude šta je za njih bolje.
U crkvi Svete trojice u Kraljevu je presečen kolač povodom slave društva Putevi i Vodovod, a potom je obavljeno i bratimljenje.
Mileta Marković predsednik Udruženja dobrovoljnih davalacaje krvi "Čika Jaza" iz Kragujevca kaže:
   -Mi smo odavno u pregovorima oko ovog bratimljenja i evo, došao je dan da danas na njihovu krsnu slavu i mi dođemio i da obavimo to bratimljenje. Uvek su nam bili dragi gosti, a nadam se i mi njima, a to ćemo nastaviti od sada pa ubuduće. Ovo danas je neviđeno kako su nas dočekali, mada mi danas nismo došli sa davaocima jer smo došli da obavimo ovaj svečani čin bratimljenja, a inače uvak dovedemo maksimalan broj davalaca. Dogvorili smo se da sarađujemo bolje i aktivnije mada je i do sada to bio slučaj ali do sada smo bili drugari a od danas pobratimi.
Vidojević Nego predsednik DDK Putrevi Kraljevo.
   Mi smo krenuli pre četiri godine u saradnji sa Vodovodom i sa nekih 6-8 dobrovoljnih davalaca krvi a sada ih imamo oko 37 i mi smo i ranije bili skoro kao bratska društva jer nam je saradnja bila takva a sada smo to zvanično uradili. Mi smo 16. jula održali osnivačku skušpštinu na kojoj smo izabrali predsednika i organe društva i nadamo se da ćemo biti registrovani kao samostalno DDDK. Do sada smo zajedno sa Vodovodom išli na ove akcije ali su naši davaoci želeli da imaju svoju organizaciju i taj san im se ostvario. Danas smo se i pobratimili i to nam je posebno drago. Znači da  smo danas ozvaničili ono što smo koliko do juče i nezvanično bili, a mi ćemo ubuduće zajednički slaviti ovu slavu. "Naše krvi malo, jedan život ceo" je moto ovogodišlje akcije, a povodom našeg bratimljenja. DDK "Putevi" kako je naglasio predsednik Vidojević imalo je uvek veliku podršku rukodvostva i direktora ovog javnog preduzeća, što im je mnogo značilo jer da nije bilo toga oni, kako je dodao, ne bi mogli da dođu ni na ovo bratimljenje. Možda to najbolje govori o tome u kakvim okolnostima rade ovi humani ljudu u našem gradu ali i o tome kako znaju da lepa reč i gvozdena vrata otvara, pa makar to bila i vrata do kese rukovodstva javnih preduzeća.Povratak na vrh strane


NA 17. FESTIVALU LENT U MARIBORU
"Koko i mandovi" sa Ljiljanom Petrović

   Već 17.godina je štajerska prestonica Maribor (drugi najveći grad u Sloveniji) svakog  organizator najveće i najkvalitetnije kulturno-zabavne manifestacije u Evropi. Festival Lent , koji  traje 14. dana, obiđe svake godine oko 500.000 posetilaca sa svih pet kontinenata.

   Kiša koja je u Sloveniji i Mariboru padala punih deset dana, pokvarila je raspoloženje organizatorima i posetiocima. Ali stara istina da " Boga ima" potvrdila se i na samom kraju Festivala Lent, baš na dan kada je nastupila sve popularnija slovenačka etno grupa "Koko i Mandovi" sa legendarnom Ljiljanom Petrović Butler iz Srbije. Nastupili su na velikoj plivajućoj bini na reci Dravi, koja je rezervisana samo za vrhunske umetnike i izvođače. Pored ovih umetnika na poznatom festivalu Lent su nastupili i sledeći srpski umetnici: Đorđe Balašević, Bajaga i instruktori i folklorni ansambl "Branko Krsmanović" iz Beograda.
   Tačno u 21.30, kada se temperatura pored Drave spustila na manje od 10 stepeni i to usred leta, na scenu je izašao Nenad Koković sa svojim "Mandovima" i već u nekoliko prvih uvodnih taktova dobro zagrejao publiku. Ovu etno grupu čine vrhunski muzičari, koji su posle dugogodišnjeg nastupanja u različitim grupama počeli da sviraju zajedno pre četiri godine. Svirajući romsku i etno muziku postigli su veoma zapažene rezultate u Sloveniji i inostranstvu. Njihova muzika je prepoznatljiva po temperametnim romskim  baladama i sentimentalnim pesmama, koje je publika sve vreme burno pozdravljala i nagrđivala aplauzima.
   Za grupu Koko i Mandovi čula je i legendarna Ljiljana Petrović Butler, koja je uz pokojnog Šabana Bajramovića najbolja intepretatorka romskih pesama. Ljiljana je iz dalekog Diseldorfa, gde živi došla u Sloveniju da bi nastupila zajedno sa majstorima iz grupe Koko i Mandovi. Posetioci koncerta bili su oduševljeni virtuoznim nastupom i profesionalnošću izvođača, tako da je više od dva sata, koliko je trajao koncert, prošlo za tren oka. Ova grupa je veđ niz godina jedna od najpopularnijih i najcenjenijih izvođača romske muzike u Sloveniji. Raduje i činjenica, da se  Ljiljana i Koko i Mandovi već dogovaraju za zajedničke koncerte širom Evrope i Srbije, što đe posebno obradovati muzičke sladokusce. 
Rade BakračevićPovratak na vrh strane


       REAGOVANJA
Nije istina da sam isključen iz Pokreta socijalista

    Redovan sam čitalac vašeg i našeg lista i šokiran sam saopštenjem Gradskog odbora Pokreta socijalista Kraljevo koji je objavljen u prošlom broju ,,Ibarskih novosti”, pa po Zakonu o informisanju molim da objavite sledeći demanti.
   U pomenutom saopštenju navedene su teške neistine u kojima se pominje i moje ime. Navedeno je da sam iz nekakvih nebuloznih razloga isključen iz članstva Pokreta, što predstavlja neistinu i najgoru obmanu čitalaca i građana, pa i samog članstva i simpatizera Pokreta socijalista.
Bio sam član Pokreta od osnivanja, jedan sam od osnivača i prvi inicijator organizacije u Kraljevu.Mnogi su videli svoju šansu u ovom novom, nekompromitovanom i avangardnom Pokretu. Skupilo se tu iz raznih partija i stranaka, od Pokreta snaga Srbije, preko G 17  do Radikala. Za predsednika, onako napoleonski, proklamovao se Duka Tomašević, koji vedri i oblači Pokretom koji je trebao da bude častan pred narodom. Braća, zetovi, pašenozi, šurnjaje i snaje postali su ,,nosioci” marksističke misli. Da bi bili čisti pred predsednikom Vulinompostavili su mene za sekretara Gradskog odbora. Sastanak za sastankom, od ideje ništa. Kršio se statut, skretalo i skreće sa osnovnih programskih načela. Takve stvari nisam mogao da podnesem ni kao čovek ni kao komunista. Tako je došao dan ,,D” – 18. jun 2009.godine. Tog dana Kraljevo je posetio predsednik Pokreta i moj dugogodišnji prijatelj Aleksandar Vulin kome sam usmeno, a nekoliko sati kasnije i pismeno podneo ostavku na mesto sekretara Gradskog odbora i istupio iz članstva Pokreta socijalista. Ostavku i istupnicu sam podneo onome koji me je učlanio u Pokret, tako da Duka Tomašević i njegova svita nemaju nikakvo pravo da o tome rspravljaju i objavljuju to u medijima.
   Pokret sam napustio i sa njim više nemam nikakvog dodira, nisam želeo da budem jedan od piona Duke Tomaševića koji želi da vrati jednoumlje na političku scenu Kraljeva i Srbije. Nastavljam borbu kroz grupu građana ,,Komuna” koja okuplja 700 pravih i iskrenih levičara. Pokretu socijalista želim sve najbolje i čekamo ih na prvim sledećim izborima. DO KONAČNE POBEDE.
Dragan Dugalić DugiPovratak na vrh strane

NOVI PRAVILNIK ZA LEČENJE KOD PRIVATNIH LEKARA
Dok refundiraš, kolabiraš

   Novi pravilnik, koji su juče javnosti predstavili direktor RZZO Svetlana Vukajlović, ministar zdravlja Tomica Milosavljević i Ćorće Bajec, direktor Kliničkog centra Srbije, kako oni smatraju, će omogućiti ostvarivanje zdravstvene usluge "na vreme".
   - Svako od nas kada dobije uput za pregled kardiologa i ako mu u roku od 30 dana Klinički centar to ne obezbedi, onda to Klinički centar mora da prizna. Graćanin će to onda moći da uradi u ustanovi koja za to ima dozvolu i da plati, a da za to dobije fiskalni račun - izjavio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević i dodao da će novac na osnovu fiskalnog računa RZZO biti vraćen pacijentu, a da ce ti troškovi biti naplaćeni od zdravstvene ustanove koja nije imala mogućnost da pacijentu obezbedi uslugu.
Nažalost, ova mera i dalje bez pravovremene usluge ostavlja sve pacijente koji su već na višemesečnim listama čekanja. Što znači da neće ostvariti blagovremeni uslugu magnetne rezonance, skenera, koronarografije... kod privatnika već isključivo preko liste čekanja, koju po članu 57 zakona osiguranik može da preskoči "na lični zahtev", odnosno da je plati u kešu kao "vanstandardnu uslugu" u "večernjoj klinici"!
   Svoje osiguranje gradani neće imati pravo da koriste kod privatnika ni u slučajevima redovnih kontrolnih pregleda.
   Pretvoren u praksu, novi pravilnik izgleda tako što će osiguranik koji ne može doći na red u na primer Kliničkom centru čekati mesec dana na potvrdu da ne mogu da ga prime, a potom će tražiti privatnog lekara za pregled. Posle "keširanja" pregleda, koji (u najboljem slućaju) ne zahteva analizu koju ne pokriva refundacija (kao što su magnet, CT...) pacijentu privatni lekar zakazuje kontrolni pregled za tri meseca.
Nažalost, kako pravilnik ne pokriva kontrolne preglede, osiguranik će morati da kontrolni pregled i sve analize neophodne za njega ponovo "juri" u državnoj službi, a u mećuvremenu će sa postojećom dokumentacijom morati u RZZO-u da traži refundaciju novca kojim je platio pregled kod privatnika. Podsećamo, reč je o osobi koja ima zdravstvene tegobe, a vrlo verovatno je i zaposlena negde, gde će morati da uzima slobodne dane ili bolovanje kako bi ostvarila "prava" iz novog pravilnika.
   U Udruženju korisnika zdravstvenih usluga "Klub zdravlje" nisu posebno dirnuti najnovijim rešenjem zdravstvenih službenika.
- Upravo iz ovakvog osiguranja proističu liste čekanja, korupcija i svi problemi sa kojima se suočavamo u srpskom zdravstvu. Sve dok graćani za svoje pare od osiguranja ne mogu da se leče gde oni žele, već tamo gde im se "dozvoljava" brojnim pravilnicima, oni su oštećeni za pravovremenu zdravstvenu uslugu - kaže za predsednica Udruženja Zorica Marković.
Sličan stav imaju i u Udruženju privatnih lekara i stomatologa Novog Sada.
   - Ova uredba će, zbog već legalizovanog konflikta interesa i mogućnosti da državni lekar radi i privatno, dovesti do dodatnog pada produktivnosti državnog zdravstva i prebacivanja pacijenata u privatne ordinacije gde državni lekar dopunski radi. Na ovaj način će odredeni privilegovani državni lekari biti dva puta plaćeni za istu uslugu - poručuju privatnici.

NOVAC SE ČEKA MESEC DANA.
Prema rečima direktorke RZZO Svetlane Vukajlović, da bi osiguranik ostvario pravo na refundaciju, neophodno je da mu zdravstvena ustanova izda potvrdu da ne može da obezbedi odredenu zdravstvenu uslugu u roku od 30 dana. Za povraćaj novca je, kako ona kaže, potrebna odredjena procedura, pa će osiguranik na refundaciju u proseku čekati 30 dana. RZZO je u ove svrhe odštampao 15.000 plakata koje su ovih dana postavljene po filijalama.
Maja MarčetaPovratak na vrh strane


U TRI OPŠTINE
Opasnost od besnila

     Veterinarska inspekcija ministarstva poljoprivrede proglasila je zaraženim i od 18. avgusta ugroženim od besnila neka područja u opštinama Rača, Plandište i Lučani. Nakon izvršene analize a na osnovu pozitivnog nalaza na besnilo, kaže se u saopštenju ministarstva, područje u poluprečniku od najmanje tri kilometra od žarišta u naseljenom mestu se proglašava zaraženim, a najmanje deset kilometara od žarišta ugroženim od besnila. Na ugroženim teritorijama radi suzbijanja, iskorenjivanja i sprečavanja nove pojave zarazne bolesti sprovodiće se zakonom propisane mere zaštite, dodaje se u saopštenju. Vakcinacija životinja obaviće se inaktivisanom vakcinom a troškovi vakcinacije padaju na teret državnog budžeta.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

PROMOCIJE - piše Dragan Bajović
"Novica Tadić, pesnik"

   U Biblioteci grada Beograda u utorak, 12. avgusta, biće predstavljen zbornik "Novica Tadić, pesnik" u izdanju kraljevačke Narodne biblioteke. Zbornik je posvećen prošlogodišnjem dobitniku "Žičke hrisovulje", književnog priznanja koje već 18 godina srpskim pesnicima dodeljuju Književni klub Kraljevo, Narodna biblioteka, Narodni muzej i Grad Kraljevo.
   Tom prilikom biće predstavljen i program Žičkog duhovnog sabora "Preobraženje 2009" na kojem će 19. agusta u manastiru Žiči biti uručena Hrisovulja ovogodišnjem dobitniku pesniku Bratislavu Milanoviću iz Beograda.
   U Rimskoj dvorani  Beogradske biblioteke o manifestaciji i zborniku govoriće pesnik Novica Tadić, književni kritičar profesor doktor Jovan Delić, Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva, i Dragana Tipsarević, upravnica Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" Kraljevo. Stihove Novice Tadića kazivaće glumac Milomir Nedeljković.

Novica Tadić: Umesto besede
Trideset rečenica

1
Ljudi su bliži demonima nego anđelima.
Duh grabeži ovladava svetom.
Širi se ideologija uspeha.
Sve je veća žudnja za sticanjem.
Mašina melje mašinu.
Disharmonija je svuda.
Zemlja se napunila zlom.
Uzdižu se novi idoli.
Tehnika caruje i klade valja.
Od najboljeg, evo, napraviše babu ćubastu.

2
Tražimo zadovoljstvo u posedovanju stvari, u novim oblicima zabave.
Porast materijalnog blagostanja nije uvećao i duhovne snage.
Gubi se prirodnost, neposrednost i svaki spontanitet.
Sve je na svetu poremećeno i kako ne treba.
Gori smo od duhova koji su pali, koji su odozgo doputovali.
Uče nas da tražimo utehu u onome što je ograničeno,
u lažnom poznavanju stvari i lažnoj mudrosti.
Bilo gde da odeš, na zlo si mesto došao.
Gde se prodaju šrafovi, štofovi i frižideri, kupićeš i knjigu pesama.
Gde su ljudi rasejani i razbijeni, zacari zlo.
Sektaš zvoni na vrata - kupuje tvoju dušu.

3
Za nama je ceo jedan vek tame, ratova, stradanja i neslobode.
Odstranili smo od sebe blagodat Božju,
i svetu punoću zamenili rugobom i prazninom.
Crvena, bogomrzna ideja procveta i ovih dana; razbokori se.
Raskalašna deca porastu i počine nevaljalstva.
Greh nas je razbio; mi smo pali u jamu disharmonije.
Zle su naše misli i zle su naše želje.
Nauči da živiš od hleba što ti je od juče na stolu ostao.
Tuguj sam; u skrovitim mestima obitavaj.
Poezija je oblak iz koga se tek ponekad začuje glas Gospodnji.
Sve su naša pažnja i dobro nastrojanje.
avgust 2008. god.



PRODUŽETAK KRALJEVAČKE LIKOVNE KOLONIJE - piše Ivan Rajović
Slikari u vili “Selena” na Rudnu

   Posle održane Kraljevačke kolonije u dogovoru sa predsednikom ULUK i Galerije “Maržik” održana je još jedna kolonija koja je, praktično, produžetak pomenute. Zapravo, u vili “Selena” slikara Dragana Miloševića na Rudnu, napravljen je produžetak kolonije na kojoj je učestvovalo trinaest slikara iz Kraljeva koji su uradili 23 slike. Kolonija je trajala tri dana, a slikari su spavali na Rudnu.
   -Od svih kolonija u kojima sam ja učestvovao, kako kaže Živorad Veljović direktor Hendikep centra i organizator ovog slikarskog sabora, ova je najjeftinija do sada, a održana je na jednom prelepom mestu. Bitno je napomenuti da su za ovaj produžetak Kraljevačke likovne kolonije sredstva obezbedili Savez paraplegičara , osamdeset posto, a dvadeset posto Hendikep centar. Polovina slika sa ove kolonije ide za Beograd  u Savez invalida, dve ostaju kod Dragana Miloševića, kao uspomena na prvu koloniju u njegovoj vili, a ostale ostaju u Hendikep centru. I pošto je izložba sa zvanične Kraljevačke kolonije već zakazana, slike nastale na produžetku kolonije u Rudnu će biti izložeene kada za to dođe vreme. Dogovoreno je da se sa ovim nastavi i narednih godina jer, kako se pokazalo, ovo je jedna od najjeftinijih kolonija i ukupni troškovi, kako kaže Veljović, nisu premašili 70.000 dinara.



TURISTIČKA ORGANIZACIJA KRALJEVA - piše Bojana Milosavljević
Počela likovna kolonija "Studenica"

   Petnaest slikara iz zemlje i inostranstva okupilo  se u utorak, 4. avgusta, na novoj tradicionalnoj , 34. po redu, likovnoj koloniji "Studenica 2009" koju organizuje Turistička organizacija Kraljeva. Tokom desetodnevnog boravka u istoimenom istorijsko - kulturnom kompleksu Studenice, umetnici će uz rad,  druženje i razmenu iskustava slikati dela koja ostaju u umetničkoj zbirci organizatora i domaćina - Turističke organizacije

   Dolazak učesnika ovogodišnje likovne kolonije "Studenica" u Kraljevo bio je predviđen za utorak, 4. avgust, a u večernjim satima istog dana ovaj događaj je i zvanično počeo. O trošku organizatora, 15 slikara iz Srbije i nekoliko zemalja Evrope, odnosno Amerike i Azije boraviće u istorijskom kompleksu drevnog manastira, zadužbine župana Stefana Nemanje. Turistička organizacija Kraljeva pobrinula se da  obezbedi najbolje uslove za rad i odmor grupe stvaralaca, čija je obaveza da dela nastala na Koloniji ostave u već pozamašnoj  kolekciji ove javne ustanove. Takođe po tradiciji, radovi sa ovogodišnjih slikarskih susreta biće na jesen izloženi kraljevačkoj publici.
   Osim radnog dela, kako je uobičajeno, gosti će posetiti i okolne manastire u takozvanoj "Dolini vekova" - Gradac, Đurđeve stupove, Sopoćane, kao i obližnju isposnicu svetog Save. U petak, 14. avgusta, likovna kolonija se završava. Alisa Matović i Ivan Milunović su predstavnici Kraljeva na studeničkim likovnim događajima, a osim njih u radu kolonije učestvovaće još sedam slikara iz Srbije. Oni dolaze iz Beograda, Sombora, Vranja, Prokuplja, Kragujevca i Niša. 
   Međunarodni značaj "Studenici 2009" daće i šestoro likovnih umetnika iz Makedonije, Bugarske, Italije, Danske, Kanade i Japana.



KULTURA I TURIZAM
Naši manastiri za svet

   Ovih dana u Vrnjačkoj Banji je otvorena svojevrsna radionica nazvana "Transromanika" čiji je cilj da kulturno - turističkom rutom poveže spomenike nekoliko evropskih zemalja (Nemačka, Francuska, Španija, Austrija, Italija i Slovenija). Ovom važnom projektu od kraja 2007. godine priključila se i Srbija, odnosno manastiri Žiča, Studenica, Gradac, Đurđevi stupovi i Sopoćani.  Na ovaj način Savet Evrope želi da širokom auditorijumu predstavi spomenike romaničkog nasleđa. Kada je naša zemlja u pitanju cilj projekta je da naši kulturno - istorijski spomenici romaničke umetnosti budu upoređeni sa evropskom baštinom istog stila kako bi se uvrstili u zajedničku turističku prezentaciju.
            Nakon otvaranja radionice u Vrnjačkoj Banji u radu su učestvovali i predstavnici asocijacije "Transromanika" iz Nemačke, Italije i Slovenije koji su prethodno obišli pomenute srpske manastire uvršćene u evropsku kulturno - turističku mapu puta.



GALERIJA "MARŽIK"
Izložba Zvonka Pavličića

   Samostalna izložba slika kosovskog slikara Zvonka Pavličića pod nazivom "Vrtlozi" održana je ovih dana u galeriji ULU "Vladislav Maržik" u Kraljevu.  Tridesetak ulja na platnu koja čine ovu postavku inspirisana su aktuelnim dešavanjima u srpskoj južnoj pokrajini, te stoga naziv izložbe ima sasvim primeren smisao i poruku.
   Pavličić je rođen na Kosovu i,  po završetku studija istorije umetnosti i arheologije u Skoplju i magistrature na odseku likovnih umetnosti u Prištini, danas radi kao profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici. On je član likovnih asocijacija ULUS i UUPNS.



MUZIČKI DOGAĐAJI
Oduševio hor iz Kraljeva

   Pre izvesnog vremena crkveni hor "Sveti arhiđakon Stefan" iz Kraljeva učestvovao je na Mačkatu kod Užica na smotri crkvenih horova Žičke eparhije. Povod je bio proslava praznika mesne crkve koja je i bila organizator događaja. Svoj blagoslov ovoj manifestaciji pozdravnim govorom dao je vladika žički gospodin Hrizostom. Hor iz Kraljeva bio je jedan od 12 koji su učestvovali. "Sveti arhiđakon Stefan" interpretirao je jednu kompoziciju, a potom i drugu ali zajedno sa kolegama iz čačanskog hora. Lepo "složeni" glasovi ovog dvostrukog pevačkog zbora izazvali su veliku pažnju i zadovoljstvo publike. Zanimljivo je da oba hora, kraljevački i čačanski, rade pod dirigentskom palicom Dunje Marinković, muzičara i pedagoga iz Kraljeva.



RENOVIRANJE U GRADSKOJ BIBLIOTECI
Popravka instalacija i štednja

   Poslednjih desetak dana jula Narodna biblioteka Kraljeva privremeno je zatvorila vrata svojim korisnicima, zbog rekonstrukcije mreže elektroinstalacija. Procenjeno je da će radovi trajati 20 - ak dana, jer je kablovima "premrežen" prostor od oko hiljadu metara kvadratnih. Posle renoviranja električnih  instalacija sigurnost zgrade, knjižnog fonda i korisnika biće znatno veća, a uprava Biblioteke tvrdi da će i štednja struje biti znatnija, budući da će tzv. "štedljive" sijalice zameniti obične.
   Dragana Tipsarević, upravnik "Stefana Prvovenčanog", podseća da od 1974. godine ovakvi radovi nisu bili izvođeni u ustanovi, da su instalacije zaista bile dotrajale i da je rizik rada u Biblioteci postajao sve veći. Ubuduće će to, srećom, biti sasvim izbegnuto. Bilo je predviđeno da se renoviranje prostora Biblioteke završi do 10. avgusta, a moguće je da će rok malo biti i produžen. U svakom služaju, narodna biblioteka Kraljeva biće spremna do početka Žičkog duhovnog sabora sredinom meseca. Vrednost radova je 4 miliona dinara, a izvodi ih kraljevački "Arhidizajn."Povratak na vrh strane            

                 

SPORT

ODBOJKAŠI RIBNICE I KOŠARKAŠI MAŠINCA POČELI PRIPREME - piše Stole Petković
Pravi zalet iz borića

ODBOJKA - Mladi nosioci igre i novoj sezoni
   Odbojkaši Ribnice okupili su se u ponedeljak u staroj bazi na priferiji grada u popularnim borićima i odmah počeli sa pripremama za naredno prvenstvo u Prvoj ligi. Na okupu 11 igrača uglavnom mladih koji su i u minuloj sezoni imali solidnu minutažu. Sa njima trener Boško Mačužić, pomoćnik Nenad Dimić i fizioterapeut Darko Lazarević. Sa igračima su bili Milivoje Mitrović, predsednik Skupštine kluba i Aleksandar Bićanin, :lan najuže Uprave kraljevačkog prvoligaša.
   - Ekipa je mlada u odnosu na prošlu sezonu i mi ćemo se oslanjati na te igrače. Jesu mladi ali je među njima i pet reprezentativaca u raznim selekcijama Srbije - kaže Đurđe Milinković, sportski direktor Ribnice.
   Reprezentativci su Milija Mrdak, Mirko Radević, Uroš Kovačević, Ivan Borovnjak i Aleksa Brđović. Na mestu tehničara na prvi pogled prava konkurencija. Pored standardnog Predraga Bićanina tu su mladi Brđović i Miloš Zekavica nekadašnji organizator igre Ribnice koji je dve sezone bio na privremenom u Smederevu.
   - Olakšanje je i to što ostaje libero Vladimir Jović tako da će primačka linija biti stabilna - dodaje Milinković. Pored pomenutih igrača tu su Milan Mijalković, Slobodan Milovanovići Dušan Lazarević. Opet ćemo mi imati solidnu ekipu.
U Ribnici se nadaju da će u finišu prelaznog roka biti igrača na tržištu i da će tek tada popuniti sastav.
   Pripreme će se odvijati do kraja septembra. U međuvremenu moižda će uslediti gosvanja u Modriči i Mariboru ali će to zavisiti od finansijske situacije u klubu.  A onda počinje liga.

KOŠARKA - I Đorđević prozivao
   Košarkaši Mašinca imali su prvo okupljanje, prozivku i lakši trening kao uvod u pripreme za nastupajuću sezonu u Prvoj ligi. Od igrača koji su nastupali u prošloj sezoni i bili veliki oslonac nije bilo Srđan Živković, Nikola Tutuš, Nikola Stojaković i Dejan Tomašević.
- Ovi igrači su otišli su iz kluba a u međuvremenu vratio se sa kaljenja Ognjen Šestović i Dušan Vuletić pa igrači koji su bili na pozajmicama i naši mladi igrači iz juniorksog pogona. Da bi kompletirali celinu treba nam još jednom plej i visok igrač. I to ćemo popuniti u narednom periodu - obećao je Dragovan Pantelić, sekretar kluba.
   Sada sledi rad, red i disciplina. Treneru Srboljubu Đorđeviću koji je zamenio Zorana Petrovića u radu će pomagati Nikola Đukić i Andrija Vujović:
- Odradićemo maksimalno fizičke pripreme da bi igrači bili maksimalno spremni za napore koji ih očekuju u prvenstvu. U okviru priprema sledi i desetodnevna turneja po Sloveniji gde ćemo imati povišen intenzitet u radu. Po povratku smanjićemo napore na treninzima i odigraćemo niz utakmica u terminima igranja u prvenstvui - kaže Đorđević.
   Ekipa je ostala bez prve petorke ali ja sam radio u poslednja tri meseca sa ovim igračima i kada se sve sumira ipak je ostalo 90 odsto ekipe. Neizvestan status je Miloša Markovića a mladi Viktor Jaćović će najverovatnije otići u Nemačku - dodaje Đorđević uz napomenu da je bilo pregovora sa još nekim igračima, ali do dogovora nije došlo.

KAPITEN U POLJSKOJ
   Uroš Mirković kapiten Mašinca bio je na prozivci ali će već sa obe noge u drugom klubu.
- Odlazim u Poljsku gde ću nastaviuti karijeru. Mom klubu želim uspeh u prvenstvu. Mislim da je ekipa kadra da napravi dobar rezultat - rekao je Uroš.



VATERPOLO - DRUGA LIGA SRBIJE
Za dva dana dve pobede i plasman u završnicu

   • U subotu kraljevački vaterpolisti bili su uspešniji Od Jagodine a dan kasnije i od komšija iz Vrnjačke Banje

   Kraljevo - Jagodina 8:4 (3:0, 1:2, 4:0, 0:2)
Kraljevo. Gradski bazen. Gledalaca 500. Sudije: Jovančević (Vrnjačka Banja), Marković  (Kruševac).
Kraljevo: Kalnić, Vučetić, Milović, Milošević, Pešterić 4, Bodražić 1, Genčević 1, Rozgić, Stevanović, Lukić 1, Baltić, Stanković 1, Srećković, Stanišić
Jagodina: Aleksić, Trojanović 1, Milanović, ĐorĐevićm Kljajević 2, Milenović, Radosavljević, Jevremović, Parezanović 1, Đorđević, Stojanović, Trbojević, Nešić, Rašić
   Domaćini su lako rešili prvu četvrtinu u svoju korisć ali su u nastavku gosti uspeli da postignu dva pogotka  i donekle smanje razliku. Ipak u preostaler dve četvrtine Kraljevčani prave istu razliku i na kraju osvajaju važne bodove. Kod domaćina istakao se Pešterić koji je bioo najefikasniji a zasluge pripadaju i golmanu domaćina. Kod gostiju takođe je vratar na momente blistao ali i Kljajević.
Kraljevo - Goč
15:12 (3:2, 3::2, 5:4, 4:3)
Gradski bazen. Gledalaca 500. Sudije: Ragač i Putniković (Obojica Beograd. Igrač više: Kraljevo 6 (4), Goč  5 (1). Sedmerci: Goč 1 (1)
Kraljevo: Kaslnić, Vučetić, Milović, Milošević, Bodružić 4, Pešterić 4, Genčević, Rozgić, Stevanović 1, Vu. Lukić 1, Baltić, Stanković 5, Voj. Lukić, Čabrilo
Goč: Stamenić, Janković, Jeremić, Cvijović, Milićević 2, Vukomanović, Petrović 2, Živković, A. Đorđević 1, Stanković 4, Dabović, Miljanović 2, Spasić, D. Đorđević
   Kraljevački vaterpolisti uspeli su i drugi put u ovom prvenmstvu da savladaju ekipu Gioča iz vrnjačke Banje. Bila je to zanimljiva i dosta neizvesna utakmica što najbolje ilustruje i konačanm rezultat. Stanković, Bodražić i Pešterić bili su nerešive enigma za gostujuću odbranu. Oni su postigli zajedno čak 13 pogodaka. Tako se Kraljevo tri kola pre kraja već našlo u fajnal foru . Kod Goča prercizan je bio Marko Stanković rođeni brat Aleksandra sa suparničke strane, sa četiri pogotka.
   Pre utakmice ovacije srpskim vaterpolistima za osvojenu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Rimu.



FUDBAL: PRIJATELJSKA UTAKMICA
Raščanima prija kod ložionice

Metalac - Bane 0:1 (0:0)
Strelac: 0:1 Musić u 49. Stadion kod Ložionice. Gledalaca 150. Sudija: Dalibor Trifunović (Kraljevo)
Metalac: Gavrilović, Đorđević, Avramović, Kuzmanović, Drašković, Opančina, Bižić, Andrić, Marković, Tufegdžić, Pavlović. Igrali su još: Vujanac, Stevanović, Otašević, Gazikalović, Đokić, Adamnov, Ivanović, Jojić, Matović
Bane: Glukčević, Jokić, Mišković, Pavlo-vić, Grkajac, Andrić, Bogavac, Milunović, Stančić, Đorđević, Ćurulija. Igrali su još: Radovanović, Musić, Savić, Bogojević
Zonaš iz Raške zasluženo je slavio u meču sa kraljevačkim srpskoligašem. U prvom poluvremenu viđene su dve prilike za pogodak, po jedna sa obe strane. Najpre su pripretili gosti preko Stančića u 12. minutu a odmah zatim gotovo na isti način revanširao se centarfor Metalca Marković. Na početku druygog poluvremena rezervista Musić je doneo radost svojoj ekipi šutem sa dvadesetak metara. Golman Gavrilović bio je nemoćan.



ADRANI: MEMORIJALNI TURNIR VETERANA
,,Amiga" prva kroz cilj

   Veterani Amige (na slici) pobednici su tradicionalnog fudbalskog turnira veterana ,,Mirko, Šiljo, Gaco" čiji je organizator bio FK Borac iz Adrana.
Prvog dana odigrana su dva meča. U prvom Amiga je savladala Moravu iz Mrsaća sa 7:0 a u drugom veterani kraljevačke Sloge bili su bolji od domaćina - 2:1.
   Sutradan, u nedelju, u borbi za treće mesto Borac je pobedio komšije iz Mrsaća sa 2:0 a u finalu Amiga - Sloga 3:1. Veliki pehar pripao je Amigi. I ostalim ekipama organizator je uručio pehare i zahvalnice a onda je organizovana svečana večera.



KARATE
Šampion se ne da iznenaditi

   Članovi karate kluba Šampion iz Jarčujka počeli su pripreme za nastupajuće smotre i takmičenja. Četa mala ali odabrana trenira u borićima na Ratarskom imanju pod budnim okom trenerskog para braće Đaković.
   - Krenuli smo jer nas uskoro očekuju i takmičenja i polaganje za pojaseve. Treba sve to dočekati spremno - kaže Slavoljub Đaković, predsednik kluba.



PRIPREME OKRUŽNOG LIGAŠA IZ BALJEVCA
Rudari spremni za podvig u Okružnoj ligi

   Fudbaleri Rudara počeli su 10. jula sa pripremama za novo prvenstvo. Baza će biti Baljevac a ekipa će dobiti novo ruho: - Radi se o mladim ali talentovanim igračima sa kojima ćemo mnogima pomrsiti račune. Šef struke je Milomir Popović i predsednik kluba Milan Glavčić svakodnevno su sa fudbalerima. Očekujemo dobre erezultate u narednoj sezoni i plasman u samom vrhu tabele - optimista je Zoran Matović sekretar Rudara.
   U narednim danima sledi i nekoliko kontrolnih utakmica na kojima će stručni štab pružiti priliku svim raspoloživim igračima da nametnu za sstav startne postave.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti”  - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.

V.d. generalnog direktora i glavnog i odgovornog urednika: Zoran Knežević, Zamenik direktora i glavnog i odgovornog urednika Ivan Rajović. Tehnički urednik Saša Kovačević. Ovaj broj tehnički uredili Igor Rajović i Stole Petković. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Vladeta Stanojević (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević,  Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing). Predsednik Upravnog odbora: Ivan Rajović.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505. Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “PPG Štamparija. Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com



Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2009. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive