Home page > O Kraljevu > Duhovnost > Crkva spalj. moštiju Sv. Save...


Jugoslovenski TOP Portal

   


Crkva spaljivanja moštiju Svetog Save...

   1. avgusta 1994. godine u 11 časova je održana molitva za početak gradnje crkve spaljivanja mošti Sv. Save u Kraljevu u parku u Dositejevoj ulici. Činodejstvovao je njegovo preosveštenstvo Episkop žički gospodin Stefan iz prisustvo kraljevačkih sveštenika i priličnog broja vernika. Kao prvi paroh postavljen je Protojerej - stavrofor Miroljub Josifović.
   Već 2. avgusta osveštani su temelji nove crkve, a 10. maja 1995. godine, na temeljima i poodmaklim zidovima proslavljena je prva hramovna slava. Produžena je gradnja hrama i do kraja građevinske sezone izlivena su četiri glavna potkupolna stuba na visini od 11 metara. Toliko su visoki i bočni zidovi, osim zapadnog. Od 1996. godine, posle završetka grubih građevinskih radova, zbog nedostatka sredstava gradnja je usporena. Stavljeno je staklo na sve prozore i postavljen je ikonostas u duborezu, kao i sva vrata sa bogatom rezbarinom. Kada crkva bude malterisana, novi ikonostas će biti demontiran.
   Crkva spaljivanja moštiju Svetog Save danas je veliko gradilište. Izvode se obimni građevinski radovi na oblaganju spoljnih betonskih zidova i kupole pa crkva dobija svoju pravu boju i oblik.

 
  Copyright © Interactive.net Kraljevo. All rights reserved interactive
This site and domain are not affiliated with or owned by any government or municipal authority.