Home page > O Kraljevu > Kraljevo danas > Kolonija fabrike vagona...


   


Kolonija fabrike vagona...

    Sa izgradnjom Železničke radionice (od 1922. do 1936. godine kada je izgradnja završena) na desnoj strani tadašnje ulice generala Stanojlovića (kasnije Kidričeva, a danas Dositejeva ulica) Ministrastvo državnih železnica gradi urbanizovano naselje - Železničku koloniju - sa 23 zgrade od po četiri stana i dvorištem za svaki stan.
   Kako je u vreme izgradnje ove kolonije ministar železnica bio Mehmed Spaho, ljudi su ovu koloniju prozvali Spahova kolonija.
   Prvi stanari (radnici Železničke radionice) uselili su se u novoizgrađene stanove 1935. godine.
   Za činovnike Železničke radionice su, nedaleko od ove kolonije, tačnije kod zgrade prve železničke stanice, sagrađene još četiri zgrade sa po dva sprata nazvane Činovnička kolonija.
   Severno od fabričke kolonije 1939. godine počela je izgradnja Novoj kolonije. Rat je prekinuo radove tako da su temelji stajala do 1949. godine kada su radovi nastavljeni i završene tri zgrade. Uporedo sa ovim radovima izgrađene su i samačke zgrade na mestu nekadašnjeg rasadnika, pored zgrade sadašnje gimnazije.
   Sledeći „talas” izgradnje Nove kolonije zabeležen je 1955. godine, pa 1965. godine da bi se radovi završili 1965. godine kada je dovršena izgradnja Nove kolonije.

 
  Copyright © Interactive.net Kraljevo. All rights reserved interactive
This site and domain are not affiliated with or owned by any government or municipal authority.