Home page > O Kraljevu > Kraljevo danas > Kraljevački mostovi ...


   


Kraljevački mostovi...

    Iako austrugarski obaveštajni oficir Paul Miteser, posle tajnog obilaska Srbije 1784. godine, navodi da se, idući od Trstenika, pred Karanovcem nalazi solidan drveni most dug 150 i širok 6 koraka, stanovnici turskog Karanovca i meštani okolnih sela reku su uglavnom prelazili skelama i preko gazova na reci.
   Krajem 19. veka odlučeno je da se na Ibru sagradi drveni most. Projekat je uradio inženjer Protić, Kraljevčanin koji je u to vreme radio kao sreski inženjer u Čačku. Gradnja mosta započela je 1890. godine a već 1896. godine most je svečano pušten u saobraćaj. Za vreme prvog svetskog rata austrougarska vojska je zapalila most prilikom povlačenja, ali je on odmah posle oslobođenja obnovljen. Ovaj drveni most, preko koga je, uz sve drugo, prelazila i pruga uzanog koloseka podignuta krajem prvog svetskog rata i kojoj su se kretali vagoneti od Sokolje na Goču do grada prevozeći građu iz šume, trajao je sve do 1. aprila 1958. godine kada je preko njega prošao poslednji vagon nakon čega je pruga demontirana.
   Stotinu metara nizvodno od ovog drvenog mosta 1931. godine izgrađen je „gvozdeni most” sa lukovima iznad njega i širokom perdom koja se pružala dug stranica mosta. Prilikom povlačenja 1941. godine vojnici Kraljevine Jugoslavije minirali su i porušili deo mosta. Nemci su, posle ulaska u grad, oštećeni srednji nosač zamenili drvenim (kasnije i gvozdenim) pa je most trajao do noći između 28. i 29. novembra 1944. godine kada su Nemci prilikom povlačenja digli deo mosta u vazduh. Most je kasnije opravljen i služio svojoj svrsi.
   Pedesetih godina prošloga veka počeli su radovi na podizanju ovog današnjeg mosta. Mosta koji bolji poznavaoci istorije Kraljeva nazivaju „Savski most”.
Naime, u Kraljevu je urađen građevinski deo objekta,a čelična konstrukcija stizala je iz Beograda, tačnije sa dna Save. Jer, za most na Ibru korišćeni su delovi porušenog savskog mosta u Beogradu. Na Sajmištu u Beogradu formirano je radilište gde su se ispravljali, sekli na određene dužine i sastavljalči čelični delovi mosta, a gotovi elementi transportovani do Kraljeva gde su ugrađivani u novi most. Ostao je podatak da je most u Kraljevu koštao 140 miliona ondašnjih dinara.
   Na onaj stari drveni most podsećaju samo drveni nosači mosta koji izranjaju iz reke i skromna spomen-ploča na desnoj obali reke.

 
  Copyright © Interactive.net Kraljevo. All rights reserved interactive
This site and domain are not affiliated with or owned by any government or municipal authority.