Home page > O Kraljevu > Privreda...


Jugoslovenski TOP Portal

   


Privreda Kraljeva...

   Vreme izolacije devedesetih godina, hiperinflacija i sistemski promašaji doveli su do toga da se kraljevačka privreda nađe u nezavidnom položaju. Tehnološka zaostalost i gubitak tržišta najviše su se odrazili na poslovanje nekadašnjih lidera kraljevačke privrede. Restruktuiranjem su privatizovani Magnohrom (indijski Global stil) i Fabrika vagona (ukrajinska Industrijska zona Dombas), Kablar je u stečaju, a deo drvne industrije Jasen je privatizovan. U Kraljevu je do danas privatizovano 18 društvenih preduzeća, a njih 8 još čeka privatizaciju. Privatizovane firme uglavnom uspešno posluju. Deo privatnih prteduzeća, ali i novoprivatizovanih su našli mesto i na inostranom tržištu poput "Amige", "Starog jasena", "Novog Gvožđara", "Radijatora", "Valve profila"...

   Kraljevo važi za jak trgovački centar, i zahvaljujući tome mnoge privatne firme se uspešno bave trgovinom. Manji deo preduzeća je proizvodno i izvozno orjentisan. Trenutno najpropulzivnija grana privrede u Kraljevu je građevinarstvo. Niz građevinskih firmi gradi u Kraljevu, ali i u drugim gradovima Srbije. Samo u ovoj grani neposredno i posredno je upošljeno oko 5000 radnika. I pored toga, u Kraljevu je trenutno oko 18000 ljudi bez posla.

   Kraljevo kao centar Raškog okruga važi i za grad sa razvijenim uslužnim delatnostima i razvijenom saobraćajnom infrastrukturom. Blizina vojnog aerodroma Lađevci koji bi u perspektivi trebalo da bude korišćen za kargo i civilni saobraćaj, kao i infrastrukturno opremanje zemljišta za industrijske zone, trebalo bi da u Kraljevo privuku značajne investicije.

   Komparativne prednosti Kraljeva koje se nalazi između dve reke, u neposrednoj blizini banjskih i planinskih centara, pružaju mogućnost za aktivan razvoj turizma, što nije u značajnoj meri iskorišćeno.

   Poljoprivredna proizvodnja je pretežno bazirana na stočarstvo i voćarstvo, ali nema razvijene prehrambene industrije.

 
  Copyright © 1997-2004. Interactive.net Kraljevo. All rights reserved interactive
This site and domain are not affiliated with or owned by any government or municipal authority.