Home page > O Kraljevu > Sport...


Nezvanicni sajt FK Sloga

Klub americkog fudbala "Royal Crowns" Kraljevo

Klub malog fudbala "Kraljevo" - Bazel, CH

   


Sport u Kraljevu...

    “Kakva nam je privreda, dobro je da sport u ovoj državi uopste postoji” rezime je jedne od mnogobrojnih anketa urađenih poslednjih godina i meseci. U kolektivnim sportovima nema nam premca, medalje smo osvajali čak i u vreme najžešćih sankcija, ali je primetan pad u rezultatima naših ekipa na međunarodnom planu. Kažu bolje upućeni, koliko para toliko muzike. Paradoksalno deluje situacija kada se vratimo na kraljevački sport. Grad koji jedva živi, od nekadašnjeg privrednog giganta postao je centar šverca, rada na crno. Ipak, nije sve tako crno. Grad se razvija, sve je moderniji, niču nove i veoma moderne gradske zone i naselja. U taj kolorit uklapa se i sport u Kraljevu. Godinama poslednja rupa na svirali, kada su u pitanju budžetska sredstva izdvojena za ovu delatnost, sport je u ovom gradu ne samo opstao, već postao najuspešnija privredna ili koja god hoćete grana. Nigde nije manje uloženo, a da se više rezultatima vratilo. Pođimo redom.

    Košarka je godinama unazad zaštitni znak grada na Ibru. Ovih godina, Kraljevo jedino, uz Beograd, ima dva prvoligaša. Jedino će Kraljevčani biti privilegovani da svake subote u mesecu gledaju po jednu utakmicu Prve lige. Sloga je jedan od stubova ovog grada, njegovog postojanja. I šestu godinu za redom “beli” su opstali u najkvalitetnijem rangu takmičenja, iako su klub sa ubedljivo najmanjim budžetom u ligi. Istovremeno, svake sezone Sloga ponudi neko novo ime za traženo košarkaško tržiste. Fabrika talenata na terenima kraj Ibra radi punom parom i rezultati nisu izostali. Ovom prilikom ne treba smetnuti sa uma da su, kroz vise od pola veka dugu istoriju kluba, beli dres nosili Sreta Dragojlović, Ljubodrag Duci Simonović, Miloš Babić, Vlade Divac, Gordan Marković, Tomislav Andrić, a da je Sloga prvi evropski klub sa dva NBA igrača (Divac - Babić). Decenijama klub je sazrevao da bi postao stabilan prvoligaš, bez obzira što svake godine sledi bitka za goli opstanak.

    Mašinac je pre dvadest godina formiran kao klub Mašinskog fakulteta u Kraljevu, doskoro jedine visokoškolske ustanove u ovom gradu. Za kratko vreme stekao je lepe pozicije u košarkaškom sportu u zemlji svetskih i evropskih prvaka. Iz ovog kluba su za kratko vreme izašle generacije sjajnih igrača, koji su stigli do jakih domaćih i inostranih ekipa, a pojedini su nastavili košarkaško i svako drugo školovanje u Americi. U godini jubileja “studenti” su stigli do elite sasvim zasluženo, prošle sezone opstali u ligi i sada je pred mlađim kraljevačkim prvoligašem da opravda epitet Kraljeva kao grada košarke.

   Odbojka takođe u ovom gradu ima tradiciju dugu pola veka, a odbojkaški klub Ribnica godinama unazad predstavlja najvažniji “saraf” u odbojkaškoj mašineriji ove zemlje. Ribnica je po četvrti put upala u prvu “A” ligu, a naredna sezona ce joj biti 23. u elitnom rangu takmičenja, računajuci tri prethodne Jugoslavije. Iz kluba su ponikla neka od najvećih imena ovog sporta, ne samo kod nas, a kada kažete braća Bićanin, braća Kovačević, Milan Žarković, Dejan Brđović, Željko Bulatović, to dovoljno govori. Samo u sadašnjem elitnom rangu takmičenja rade četvorica trenera iz ovog grada, a poslednja titula prvaka Srbije i Crne Gore otišla je u ruke odbojkašima C. zvezde koje su predvodili Bulatović, Brđović, Kovačević i Petković, rođeni Kraljevčani. U godini slavlja 50-to godišnjice postojanja, sadašnja generacija odbojkaša u plavom dresu ima zadatak da krene stazama slavih prethodnika.

    Fudbal je godinama dominirao u ovom gradu i široj regiji, ali je dugogodišnje posrtanje uslovilo da svoje mesto prepusti košarci i odbojci. Kraljevačka Sloga je danas na najboljem putu da povrati interesovanje kraljevčana za taj sport. Posle preuzimanja upravljanja kluba od strane Zorana Milašinovića i Vlada Divca, kraljevčani sada mogu ponosno reći da imaju prvoligaša u svom gradu - Sloga je sredinom 2009. godine ušla u viši rang - Prvu ligu Srbije. Tribine Gradskog stadiona su renovirane da ispunjavaju standarde druge po rangu lige u zemlji, a planovi novog rukovodstva tu se ne zaustavljaju. Novi cilj je postavljen - stabilizovanje Sloge u ovom rangu, jačanje igračkog kadra i pohod na Super ligu! Do tada mora se rešiti još mnogo stvari među kojima i najozbiljnija: Sloga igra utakmice i živi na stadionu koji nije njen,a za ostvarenje ambicija neophodno je rešenje tog problema. Za sada je sa aktuelnom gradskom vlašću komunikacija dobra, ali potrebno je mnogo više od toga. Razmatra se nekoliko opcija, od otkupa postojećeg, do modernizacije atletskog stadiona kraj Ibra.
Uvek drugi kraljevački klub Metalac - Trgovački, uz dobru upravu, kvalitetan rad u klubu, a i malo sportske sreće, uspešno opstaje u Srpskoj ligi.

    Kraljevo je po razgranatosti sportskih disciplina među prvih pet gradova u Srbiji i Crnoj Gori, ali je ubedljivo prvo po odnosu uloženi dinar-rezultat. U drugim gradovima sport bi se ugasio kada bi proživljavali ono što godinama unazad doživljavaju klubovi sa leve i desne obale Ibra. Vredno je, u ovom uvodniku, pomenuti sjajne rezultate i medalje sa svetskih i evropskih prvenstava kraljevačkih karatista, džudista, kik boksera, kao i dugu tradiciju koju imaju šah, rukomet, tenis, auto-moto sport, a od nedavno vaterpolo, plivanje, paraglajding...
    Sve u svemu…

    DOBRODOŠLI U KRALJEVO, GRAD MLADIH I SPORTA!

pripremio Aleksandar Daišević

 
  Copyright © Interactive.net Kraljevo. All rights reserved interactive
This site and domain are not affiliated with or owned by any government or municipal authority.