Home page > O Kraljevu > Turizam > Kako doći u Kraljevo...


Jugoslovenski TOP Portal

   


Kako doći u Kraljevo...

   Kraljevo se nalazi u centralnom telu Srbije i predstavlja raskrsnicu mnogih značajnih saobraćajnica. Kraljevčani su poznati po svojoj gostoljubivosti. U grad možete doći u bilo koje doba dana, ne plašeći se za svoju bezbednost (za razliku od mnogih drugih mesta na planeti).

   Evo i tabele udaljenosti Kraljeva od nekoliko gradova:

  • Beograd - 175km
  • Kragujevac - 53km
  • Čačak - 38km
  • Užice - 99km
  • Kruševac - 60km
  • Niš - 151km
  • Novi Sad 246km
  • Raška - 81km
  • Kosovska Mitrovica - 149km
  • Novi Pazar - 100km

   U Kraljevo možete doći na nekoliko načina:


Automobilom

   Kraljevo se nalazi na raskršću nekoliko poznatih pravaca:
- Ibarske magistrale (Beograd - Ljig - Čačak - Kraljevo - Raška, i dalje se račva na put ka Kosovskoj Mitrovici i na pravac Novi Pazar - Podgorica - Crnogorsko primorje),
- Dva pravca koji se sa auto-puta Beograd Niš odvajaju ka Kraljevu: Batočina - Kragujevac - Kraljevo i Pojate - Kruševac - Vrnjačka Banja - Kraljevo, koja se dalje nastavljaju putem Čačak - Užice, koji se nastavlja na splet puteva ka Podrinju, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

   Za sve bliže informacije, kao i za stanje na putnim pravcima, pozovite Auto moto savez Srbije na telefon 987, ili posetite njihovu prezentaciju na www.amss.org.yu


Autobusom

   Autobuski saobraćaj se obavlja istim pravcima kao i automobilom, s tim da se u severnom delu grada, par stotina metara od strogog centra, nalazi autobuska stanica, ososobljena za prihvat velikog broja autobusa.

   Glavni autobuski pravac, Beograd - Kraljevo, ima polaske u oba smera na svakih pola sata do sat vremena, zahvaljujući frekventnom tranzitnom saobraćaju Beograd - Novi Pazar. Pravac: jug Srbije - Niš - Kruševac- Kraljevo - Užice - Bosna i Hercegovina zastuljen je sa nekoliko olazaka dnevno.

   U međugradskom saobraćaju, kraljevačko preduzeće Autotransport, kao i nekoliko novoformiranih privatnih preduzeća imaju redovne polaske ka Kragujevcu, Čačku, Kruševcu, Raški, kao i razgranatu mrežu lokalnih linija.


Vozom

   Glavna železnička linija normalnog koloseka pruža se od Beograda kroz istočne delove Šumadije, preko Lapova i Kragujevca ka Kraljevu. Odatle se nastavlja ka jugu kroz Ibarsku dolinu i Kosovo ka BJR Makedoniji - Skoplju i dalje Vardarskom magistralom ka Solunu i južnoj Grčkoj.

   Od vanrednog značaja je i železnička pruga koja prolazi kroz zapadnomoravsku udolinu, od Stalaća preko Kručevca i Trstenika ka Kraljevu i dalje na zapad do Čačka. Ona ovu oblast na istoku vezuje za najznačajniju balkansku železničku transferzalu, između Zapadne i Srednje Evrope i Bliskog istoka. Na istoku se ta zapadnomoravska železnička linija vezuje za prugu Beograd - Bar.


Avionom

   Marta 2001. godine, tadašnje Savezno ministarstvo za saobraćaj podržalo je inicijativu kraljevačke opštine da se izmeni namena vojnog aerodroma Lađevci kod Kraljeva, kako bi se jedan njegov deo koristio i za javni (civilni) vazdušni saobraćaj. Već su obavljeni promotivni letovi, a još uvek nije oznato kada će taj aerodrom ući u funkciju redovnog vršenja civilnog saobraćaja.


Vodenim putem

   Kraljevo se nalazi na ušću dveju reka, Ibra i Zapadne Morave koje nisu osposobljene za kvalitetan rečni saobraćaj. Uzvodno, obe su plitke, ali pružaju mogućnost spuštanja lakim plovilima.
   Ibrom je od Raške moguće spuštanje kajakom i sportskim čamcima sa iskusnom posadom (rafting).
   Morava je uzvodno od Kraljeva jako plitka na pojedinim mestima, te je prohodna samo za sportske plovne objekte.
   Od njihovog ušća nizvodno od Kraljeva, zbirna količina vode dovoljna je da se u budućnosti uredi plovni put do Stalaća i dalje Velikom Moravom ka Dunavu.

 
  Copyright © Interactive.net Kraljevo. All rights reserved interactive
This site and domain are not affiliated with or owned by any government or municipal authority.