GODINA LIV - 16. septembar 2001.godine

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje "Ibarske novosti" - Kraljevo. Adresa Redakcije : Ul. Cika LJubina br. 2. V. D. direktora i glavnog i odgovornog urednika: Radmila Veskovic; odgovorni urednik: Ivan Rajovic; Tehnicki urednik: Stojan Petkovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport) Dragan Vukicevic (privreda) Predrag Markovic (drustvo) Milan Pantovic (gradska i selo) Slobodan Rajic (politika) Marko Slavkovic ( reportaze i Strsljen) Bojana Milosavljevic (kultura) fotoreporter Milisav Radovanovic. Predsednik Upravnog odbora: Dragan Hamovic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312 - 504, odgovorni urednik 312 - 507, Pravna i opsta sluzba 312 - 505, Oglasno odeljenje 312 - 503. Godisnja pretplata 520 dinara. Za inostranstvo - Evropa 1560 dinara, Amerika i Australija 2080 dinara. Ziro racun: 41800 - 603 - 5 - 21 kod Sluzbe za platni promet Kraljevo. Kompjuterska obrada "Ibarske novosti". Stampa DD "Slovo" Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036 - 332 - 312. Postarina placena u Posti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Poziv na saradnju
  Postovani citaoci "Ibarskih novosti", pozivamo Vas da aktivnim ucescem doprinesete kvalitetu Vaseg i naseg lista. Svojim pismima, sugestijama, kritikom, kao i prilozima za "Strsljen" pomoci cete nam da "Ibarske" zadovolje interesovanje i potrebe sve sireg kruga citalaca i u pravom smislu postanu "rec i slika nase stvarnosti". Takodje pozivamo i nase sugradjane koji se trenutno ili trajno nalaze u drugim gradovima ili drzavama da nam se javljaju, buduci da se nase novine od nedavno nalaze i na Internetu, cime je krug nasih citalaca daleko prevazisao lokalne okvire , a nase novine postale dostupne svim Kraljevcanima na svim tackama Zemljine kugle. Posebno se obracamo ucenicima osmogodisnjih skola da nam salju svoje likovne radove, pesme, kratke price i zapise iz skolskih klupa, koje cemo objavljivati u posebnoj rubrici. Vase priloge, ne duze od jedne kucane strane, saljite na adresu: "Ibarske novosti" , Ulica Cika Ljubina broj 2, Kraljevo 36000. ili na e-mail uredniku
Redakcija

Knjiga "41 prica" Uvod - Bila jednom jedna Amerika
"Agro Junifud" u Kraljevu
Za sada, samo rektorat na Kosovu
Pomoc za izgradnju spomen-obelezja
Godisnja nagrada piscima
"Deset peruanskih umetnika"
Nepravda za sampione


Ivan RajovicVreme Sadasnje - Pise Ivan Rajovic
Bila jednom jedna Amerika

   
Postoje stvari koje bas i nisu tako lokalnog karaktera ali nas se, na zalost, mnogo vise ticu nego nesuvisla i puna mrznje prepucavanja lokalnih tzv. politicara oko podele vlasti, plena i uticaja na dalji tok istorije ovoga grada. I kada su mnogi postali ubedjeni kako sve pocinje bas od njih i kako je za opstenarodnu zajednicu, a i sira kosmicka prostranstva, jedino vazno ono sto oni misle i rade, dogodilo se nesto zbog cega, kako kazu vrli teoreticari savremenih drustvenih zbivanja, ovaj svet vise nece biti onakav kakav je bio, a, iskreno receno, i nije bio bas nesto narocito. Ono sto se dogodilo u Americi, a sto predstavlja katastrofu nevidjenih razmera, i te kakav je razlog za otreznjenje i za jedno ali sustinsko pitanje koje je i za nas na Balkanu od zivotnog znacaja : kuda ide ovaj svet? Ne tako davno, mislili smo da je tragedija koja je nas zadesila nesto najcrnje sto se jednom narodu moze dogoditi. To sto se Pakt najmocnijih zemalja na planeti sa neba obrusio na neduzni srpski narod, sam Bog zna sa kakvim namerama, ne moze imati nikakvog opravdanja. To sto su nasa deca tri meseca dozivljavala traume i strepela od bombi suludih ideologa Novog svetskog poretka, a samo mi znamo kako nam je bilo, nikada nikome ne bi trebalo oprostiti. Za obracun sa nasim umobolnicima bilo je i drugih metoda, a mi smo pre cetiri godine citavom svetu pokazali ko smo, sta smo i kakvi su nam ciljevi. Kaznjavanje citavog naroda, koji je vec kaznjen, nikako se ne moze okarakterisati kao reakcija civilizovanih zemalja, ma koliko mi njima licili na primitivne Balkance, sto u velikoj meri ipak jesmo. Ali, bas od tih naprednih, civilizovanih, bogatih, mocnih i sebe punih, ocekuje se pomoc, a ne fizicko i duhovno unistenje citave jedne populacije, makar ona bila i neposlusna ili bar nepodobna njihovim shvatanjima. Ali, bilo je sta je bilo. Samo tek da se podsetimo.
  A kako to izgleda kada neko, bez obzira iz kakvih pobuda, da sebi za pravo da odlucuje o tudjoj sudbini i za to koristi najmonstruoznije metode, imali su sada priliku da na svojoj kozi iskuse isti oni generali i vojskovodje za koje su deca u Srbiji svojevremeno bila samo kolateralna steta. Verovatno zbog toga ono sto je zadesilo simbole americke vojne i materijalne moci, ali i sve Amerikance i one koji se tako osecaju, nije naislo na preterano sazaljenje velikog broja Srba. Stavise, mnogi rezonuju u smislu "ovo vam je za ono", sto i javno izrazavaju. Ipak, nema potrebe za likovanjem. To sto se desilo samo je jos jedan dokaz cinjenice koju mocni, poneseni svojim uticajem i bogatstvom, nikako nisu hteli niti uspevali da shvate, a to je da nastupa sumrak civilizacije u kome ce bas oni imati najvise da izgube, jer mi, osim golih zivota, malo toga jos imamo. To sto neki verski, ideoloski ili bilo kakav drugi fanatik u jednom trenu moze da ucini toliko zla, to sto ce neka slicna budala u neko dogledno vreme, zapretiti citavom svetu, dovoljan je razlog da se svi zamisle nad cinjenicom : gde i u kakvom svetu mi to zivimo? Ko je taj i od koga privilegovan da uziva u svim blagodetima ovozemaljskog zivota, dok veliki deo covecanstva skapava u blatu i nema nista drugo osim sopstvenog ponosa i vere u neko bolje sutra? A, posle svega sto se dogodilo, i ta vera u bolje sutra je definitivno ugasena. Uglavnom, svi su, valjda, shvatili da ovaj svet vise nije, niti ce ikada biti, ono sto je bio. Mozda je tako i bolje, mada je zrtva kojom je to saznanje placeno zaista nemerljiva i zastrasujuca. No, nadajmo se da ce iz pepela njujorskih solitera izrasti neka nova ideologija, ljudskija, covecnija, humanija i primerenija svim ljudima, bez obzira na poreklo, boju koze, veroispovest i ostale nijanse koje ih cine razlicitim ali jedinstvenim i neponovljivim primercima bozje kreacije. I ako bi iz svake nesrece trebalo izvuci nekakav nauk, onda je to bas to da ne bi trebalo likovati nad tudjom nesrecom i da ne bi ljudima trebalo ciniti zlo, jer nekakva vrhovna pravda ipak postoji. Uglavnom, nista vise nece biti kao sto je bilo, a kako ce biti - videcemo. U najvecoj meri to zavisi bas od kreatora Novog svetskog poretka koji se mogu i moraju smatrati najvecim i jedinim krivcima za sve sto se i njima i nama desava, ali i za ono sto ce nam se tek desiti. Uostalom, nasa stvarnost je odavno postala samo ostvarenje ubitacne americke propagande, sto im se sada vraca najvecom zestinom. Valjda ce neka nova Amerika, sada zaokupljena kupovinom foto-aparata i patika, to uspeti da shvati. A mi ostajemo na nasem Balkanu valjda, konacno, otreznjeni i spremni za neko novo doba u kojem covek coveku vise nece biti najveci krvnik ili nas, u protivnom, vise nece ni biti.
  


Konferencija za novinare nacelnika Raskog okruga
"Agro Junifud" u Kraljevu

   Na konferenciji za novinare , koja je odrzana u prostorijama Raskog okruga, a kojoj su pored nacelnika Mileta Koricanca prisustvovali i gosti, privrednici iz Izraela, gospoda, Sajke, Jafe i Gabrijel, bilo je govora o novim poslovima koji, pre svega , podrazumevaju proizvodnju zdrave hrane i svega onoga sto je s tim u vezi.
   Najavljeno je, takodje, da je u planu osnivanje korporacije za proizvodnju duvana, gde bi "junifud" imao ucesca, pogotovu u oblasti navodnjavanja za sta su se oni pokazali kao veliki strucnjaci. Nacelnik Raskog okruga Mile Koricanac je izrazio svoje zadovoljstvo sto su privrednici iz Izraela, kako je rekao, izabrali bas Raski okrug da formiraju svoje preduzece koje ce biti od veoma velikog znacaja za proizvodnju hrane. Radi se o poslovnim ljudima sa velikim iskustvom, a nase potrebe su , takodje, jako velike u toj oblasti. Mogucnosti za proizvodnju mesa, kada je ovaj kraj u pitanju , nije potrebno narocito naglasavati, jer su one ovde izuzetno velike, samo je potreban novi pristup, kako drzave, tako i nove tehnologije koja zajedno sa ovim ljudima dolazi. Na nama je da se dobro organizujemo i da sagledamo svoje mogucnosti i potencijale jer ce, ovoga puta, sredstva ici u ruke pravnih lica, da se ne bi dogodilo da dozivmo sudbinu "Zelenog plana", koji je propao. To je novina koju je Vlada uvela, a sto podrazumeva ukljucivanje Vlade, Fonda za razvoj, Veterinarskog instituta i drugih kompetentnih institucija i pojedinaca, rekao je Koricanac.
  "Agro junifud" ce biti firma sa sedistem u Kraljevu i svi poslovi ce iz Kraljeva biti vodjeni, mada se podrazumeva njihova realizacija na sirem prostoru, odnosno na teritoriji celog Raskog okruga. Sve je spremno i jos nedostaje jedino potpis ministra Krapovica. Cak su odredjeni i strucnjaci koji su otisli da odrede lokaciju aerodromske zgrade, dogovorene su i propozicije sa Saveznom upravom carina, sve se radi u hodu i kako je rekao Koricanac, ocekuje se da i formalno-pravno citav projekat "zazivi" do kraja godine. Postoji i obecanje komandanta Avijacije da ce dobar deo opreme oni omoguciti.
   Veoma znacajni poslovi, uglavnom u vezi ovcarstva, planirani su da se osmisle na Kopaoniku, odnosno na teritoriji oko Raske. Ukoliko dozvoli nadmorska visina i proizvodnja duvana je planirana za ovo podrucje.
  Dovoljna je vec sama cinjenica da su se ovi ljudi odlucili da ovde lociraju svoje preduzece, a sada je na nama da se dobro organizujemo. Mi znamo kako smo trenutno organizovani i da nemamo nista, a cilj je da od tog "nista" nesto napravimo. Mi to ne krijemo, i oni to znaju, a radi se o vrlo ozbiljnim ljudima i ja im se zahvaljujem sto su bas nas odabrali da budemo njihovi domacini, rekao je, na kraju, Mle Koricanac.


Sa konferencije za novinare OO DHS-a
Za sada, samo rektorat na Kosovu
  
Razlog za obracanje javnosti su razlicite spekulacije koje izazivaju nelagodnost i uznemirenje medju studentima pristinskog Univerziteta povodom odluke Rektorata tog Univerziteta da se odredjeni fakulteti vrate na Kosovo", rekao je predsednik OO DHS-a i predsednik skupstinskog Odbora za prosvetu Narodne skupstine Republike Srbije prof. dr Predrag Stojanovic, na konferenciji za novinare odrzanoj u utorak, 11. septembra. Naime, u javnosti se spekulise izjavama da je vracanje fakulteta na Kosovo rezultat naloga Odbora za prosvetu Skupstine Republike Srbije . Po recima Stojanovica, Odbor za prosvetu je pokrenuo 23. aprila ove godine na svojoj sednici pitanje uvodjenja veronauke u skole i pitanje pristinskog Univerziteta, odnosno konacno resavanje tog problema. U reformama pristinskog Univerziteta razgovori nisu odmakli dalje od toga da su izvrsene kadrovske promene na Univerzitetu i da je pocelo da se razgovara o tome gde ce se naci fakulteti tog Univerziteta . " Odbor za prosvetu je doneo preporuku da se Rektorat - rektor i rektorski kolegijum, prorektor i generalni sekretar- vrati u Kosovsku Mitrovicu i nista vise ni manje od toga", rekao je Stojanovic. Odbor je takodje doneo preporuku da se ispitaju mogucnosti da li i kada pojedini fakulteti mogu da se vrate na teritoriju Kosova. Predsednik Odbora, prof.dr Predrag Stojanovic je u vise navrata predlagao da se u koordinacionom telu nadje mesto za coveka koji bi se bavio ovom problematikom. To pitanje nije jos uvek reseno. S obzirom da na Kosovu za sada nema ni minimalnih sigurnosnih uslova potpuno je razumljiv otpor koji pruzaju studenti pristinskog Univerziteta, stav je Odbora za prosvetu.
  Kriza u lokalnom DOS-u ne jenjava
  Drugi razlog za obracanje javnosti je politicka kriza u lokalnoj samuopravi. " Na poslednjoj sednici SO se nije uopste razgovaralo o novom Izvrsnom odboru, a predsednik opstine je zanemario oba legitimna predloga za predsednika IO. Sedam stranaka iz DOS-a je predlozilo za to mesto Marka Petrovica, a takodje je ilegitiman predlog DS-a , ciji je kandidat Zvonko Obradovic" , rekao je Stojanovic. OO DHS-a smatra da ce neresavanje politicke krize u gradu ugroziti funkcionisanje lokalne samouparave. Takodje je problem i povlacenje odbornicke grupe od 12 odbornika DSS-a iz DOS-a."Mi apelujemo da ova kriza pocne sto pre da se resava i to na sto mirniji i tolerantniji nacin", porucio je na kraju predsednik OO DHS-a .


Akcija prikupljanja novcanih sredstava
Pomoc za izgradnju spomen-obelezja
   Fond za izgradnju spomen-obelezja poginulim u ratovima 1991-1999. osnovan je radi stvaranja uslova za izgradnju spomen-obelezja borcima sa teritorije opstine Kraljevo. Pocetana sredstva u iznosu od 100000 dinara obezbedila je SO Kraljevo.
   Opstina Kraljevo je postigla potpuni koncenzus u svim odbornickim grupama da se grad oduzi svojim sugradjanima i postavi spomenicki kompleks koji ce podsecati, opominjati i ujedno ulepsati centar grada. Ceo projekat je dimenzija 6 dz 18,5 metara i bice uradjen na osnovu gradjevinske dozvole, a po idejnom resenju magistra Slobodana Marinkovica, na trgu Jovana Sarica, tacnije na platou izmedju suncanog sata i "Jugobanke". Projektnu dokumentaciju je uradilo privatno preduzece "Jukom". Clanovi Upravnog odbora su pored predsednika svih odbornickih grupa SO Kraljevo i predsednika Udruzenja koja se bave problematikom ratova takodje i predsednici Delta banke, Jugobanke i direktor PP "Kodeks" iz Kraljeva. Predsednik Fonda je predsednik SO Kraljevo, dr sci. LJubisa Jovasevic.
  Autor ovog projekt, magistar Slobodan Marinkovic kaze da ce se spomenicki kompleks sastojati iz tri celine: centralnog dela koji pripada fontani, zatim od fontane koja ima osnovu upisanog krsta i cesme. Materijal od koga ce biti izradjena fontana je aluminujum sa detaljima od mesinga,a osnova ce biti od kamena.
  Fond poziva sve ljude dobre volje, ucesnike ratova, pojedince, privatna i drustvena preduzeca da uzmu ucesce u realizaciji ovog projekta, a apelu su se pridruzili i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Vojske. Dinarski ziro racun kod SDK-a Kraljevo je 41800-652-8-656, a devizni racun kod Delta banke Kraljevo 37506/3. Status suosnivaca Fonda sticu sva fizicka i pravna lica koja na racun uplate iznos od 2000 DM ili dinarsku protivvrednost. Sve blize informacije se mogu dobiti u Udruzenju ratnih vojnih invalida, Udruzenju ucesnika ratova 1991-1999. i Udruzenju porodica poginulih.


U knjizevnom klubu Kraljevo
Godisnja nagrada piscima
  
Knjizevni klub Kraljevo u narednom periodu priprema promocije knjiga ovdasnjih autora. Za pocetak ce biti promovisan prozni prvenac Emilije Milovanovic, " U koznom povezu", kao i " Pesme", Ivana Rajovica, u izdanju beogradske "Prosvete". U Knjizevnom klubu najavljuju jos predstavljanja dela kraljevackih autora, a novina je i uvodjenje godisnje nagrade koja je namenjena iskljucivo autorima iz Kraljeva ili autorima koji su zivotnim ili knjizevnim korenjem vezani za ovaj grad. " Radi se o novcanoj nagradi u visini od 1000 DM koju ce poneti autor ili vec objavljene knjige ili knjige ciji je rukopis zavrsen i do tih rukopisa cemo dolaziti konkursom ", kaze predsednik Knjizevnog kluba, Milos Milisic. Novcana nagrada ce biti podeljena na dva jednaka dela, pa ce tako svake godine po dva autora biti nagradjivana.


U galeriji "Vladislav Marzik"
"Deset peruanskih umetnika"
  
U sredu, 12.09. u izlozbenom prostoru galerije " Marzik" otvorena je kolektivna izlozba koju cini 18 ulja na platnu razlicitih mladih autor iz Perua, cuvenih po svojim delima koja su i ranije izlagali na medjunarodnim izlozbama sirom Evrope i Severne Amerike. Platna prikazuju motive andske stvarnosti, kao i one apstraktne iz perspektive savremenog autora. Kolektivna izlozba " Deset peruanskih umetnika" bice posle Kraljeva izlozena u jos dvadesetak gradova sirom Srbije. Svi zainteresovani za peruansku kulturu ce imati priliku da posete izlozbu koja ce trajati do 23. septembra.


(Ne)prilike u Dzudo-klubu "Masinac"
Nepravda za sampione
  
Dzudo-klub "Masinac" postoji vec cetrnaest godina. Do sada su postigli zapazene rezultate sto dokazuje broj medalja i pehara koje su dobili. Ali, postoji i jedan problem - nemaju gde da smesete sva odlicja koja su osvojili sirom evropskih i svetskih borilista.
   " Od samog pocetka smo treninge imali u fiskulturnoj sali Osnovne skole " Cibukovacki partizani", a sopstvene prostorije nismo dobili ni dan-danas", kaze trener kluba Zlatan Cabrilo i dodaje: " Sa bivsim direktorom skole, pokojnim Todorom Saponjicem smo svojevremeno postigli dogovor oko koriscenja prostora i sve je nekako funkcionisalo do pre dve godine. Sa sitnijim problemima smo se borili koliko smo mogli, ali smo sada ostali i bez te sale. I pored zalaganja predsednika SO Kraljevo, dr Jovasevica i tadasnjeg ministra za prosvetu i sport, gospodje Filipovic,v.d. direktora skole, gospodin Ristic nam ne odobrava koriscenje prostora".
  Kao i obicno, svi traze da se plati. A " Masinac" je svojim trofejima i nacinom na koji je predstavljao ovaj grad i ovu zamlju, kao i radovima koje je izvrsio u sali pomenute skole, valjda zasluzio da mu se pomogne, ili bar izadje u susret. Istina je da su im nadlezni u opstini obecali da ce obezbediti prostor za salu i da ce pomoci oko izgradnje, ali kazu da "jos uvek nisu uspeli na nadju adekvatan prostor". "I prethodna vlast je samo obecavala, sadasnja radi isto, nista konkretno nije uradjeno, nista dugotrajno. Stalno moramo da idemo i molimo, umesto da samo brinemo kako cemo se sto bolje pripremiti za takmicenja", kaze trener Cabrilo.
  Bilo kako bilo, jedni daju odobrenja, drugi se oglusuju na njih, a sedamdesetak yudista dzudo-kluba " Masinac" vec neko vreme nema treninge. Upravo to je i razlog sto nece ucestvovati na prvenstvu sveta u Kisnjevu ( Moldavija ), koje ce biti odrzano od 27. do 30. septembra. Prostorije nemaju , kao ni salu za treninge, a naravno ni dovoljno novca. " Sredstva koja smo dobili od Sportskog saveza Kraljevo i opstine uopste nisu realna i srazmerna rezultatima. Nama je pripalo ukupno 5% ukupno dodeljenih sredstava i to 4% klubu i 1% koji pripada takmicarima. To znaci da sumu od oko 25000 dinara treba podeliti svim ucesnicima takmicenja. Pa zar nije i tuzno i smesno kada dobitnici medalja na evropskim i svetskim takmicenjima dobiju oko 1500-2000 dinara-godisnje", pita trener mladih dzudista.
  Da ne bude da se prica samo o problemima, pomenimo da su oni vrednim radom i velikim zalaganjima dospeli u sam svetski vrh dzudoa i samboa. Primera radi, pomenimo samo prvenstvio sveta u Spaniji prosle godine kada su 4 takmicara osvojila zlatnu ( Marija Dragovic), srebrnu ( Bojan Vucetic) i bronzanu medalju ( Marko Pandrc), kao i peto mesto ( Vladimir Lazovic) svi u juniorskoj konkurenciji, zatim trece mesto ekipno za seniore na Kupu evropskih sampiona u sambou u Ulcinju, a seniori su ekipno vice-sampioni drzave. Spisak njihovih uspeha je prilicno dugacak. Sportski savez Kraljevo je za najboljeg sportistu prosle godine proglasio Mariju Dragovic ( juniorski prvak sveta), a za najboljeg trenera Zlatana Cabrila, trenera dzudo-kluba "Masinac".
   Ove godine Marija nece moci da brani titulu svetskog prvaka jer nije imala gde da trenira. A i kad god yudisti idu na takmicenja (cak i kad je to u Jugoslaviji, a inostranstvo da se ne pominje), pola troskova placaju sami. O obezbedjivanju patika, trenerki i ostale opreme ne moze se ni govoriti. NJihov trener kaze da su svi dobri djaci i da stasavaju u dobre ljude.
  Pitanje je kako im drustvo pomaze u tome. Zar se ovako motivisu mladi koji treba da krenu stazama vrhunskog sporta? Sve dok se sportovi budu delili na "vazne" i "manje vazne", sansu nece dobiti dzudisti, karatisti, vaterpolisti… Nema veliki broj jugoslovenskih sportista privilegiju da stoji na najvisem postolju i da im na grudima sija zlato. Svako zlato bi trebalo da sija istim sjajem, ali to kod nas nije slucaj. Necije su medalje " zlatnije" i necije brige vaznije. I kod nas, nazalost, ne vazi ona narodna "prema svecu i tropar". Uprava kluba je i dalje u dilemi- kome se sada obratiti: predsedniku opstine, Ministarstvu za prosvetu i sport ili nekom trecem? A dok se neko ne seti da se pozabavi njihovim problemima, dzudisti ne treniraju. Takmicenja tek predstoje, a uslova za rad nema. Oni bez pomoci nadleznih ne mogu, a nadlezni ih ne cuju, imaju svojih briga. A ruku na srce, svakom je svoja najteza.

 

MailboxIbarske novosti mailbox: Ivan Rajovic

 

__________________________Ibarske_novosti_RTV_Kraljevo__