Home page > O Kraljevu > Turizam...


   


Turizam...

    Atar kraljevačke opštine pripada središnjem delu Republike Srbije i predstavlja značajan geografski, privredni, trgovački i interesni centar Raškog okruga, čiji je glavni grad Kraljevo. Veći deo teritorije pripada brdsko-planinskom području i to dolinom Ibarske klisure dok se ravničarski deo proteže dolinom reke Morave i donjeg toka reka Ibar i Ribnice. To su ujedno i važni pravci saobraćajnica severa i juga, odnosno istoka i zapada na površini od 1.530 km2 koliko pokriva teritorija kraljevačke opštine.

   Uz skute gradu, na dvadeset petom kilometru uzvodno Ibrom vekovima odoleva srednjevekovni grad Maglič, na sedmom manastir Žiča, a na šezdesetom kilometru manastir Studenica. Uz istorijska nasleđa teritorija opstine Kraljevo obiluje prirodnim bogatstvima mineralnih voda. Poznata izvoršsta u vekovnoj eksploataciji su u Mataruškoj i Bogutovačkoj Banji dok su potencijalni banjski izvori sa mogućnošću razvoja u balneološke cente u Sirči, Lopatnici, Vitanovcu i Odmenju.

   Veliki turistički potencijal u kraljevačkoj opštini leži na obroncima Goča, Stolova, Radočela, Troglava i Čemerna. Izgradnjom hotela Dobre vode, planinarsko-smučarskog doma, sportskih terena za fudbal, odbojku, rukomet, tenis, košarku itd. zatim uspinjače, ski lifta i ski staza Goč je u pravom smislu reči postao planinski centar dostojan hvale. Hiljadumetarska nadmorska visina na ovoj planini omogućava bavljenje i ostalim sportovima, pre svih lovom i ribolovom na Gvozdačkoj reci.

   Na Rudnu turističko drustvo iz Kraljeva raspolaže u privatnom smeštaju sa 180 ležajeva, gde postoje izvanredne mogucnosti za razvoj turizma na selu. Na šumovitim padinama Radočela, na desnoj obali reke Studenice, jedanaest kilometara zapadno od varošice Ušće, nalazi se i manastir Studenica.

   Kajak klub Ibar iz Kraljeva već tradicionalno organizuje turističko sportsku manifestaciju Veseli spust. Splavarenje od srednjevekovnog grada Magliča do Kraljeva jedinstvena je atrakcija u ovom delu Srbije koja poprima i međunarodni karakter. U organizaciji kraljevčana u proleće se održavaju Dani jorgovana, u čast dolaska francuske princeze Jelene Anžujske. Cvetna bašta jorgovana osim u prirodi u dolini vekova, kako mnogi nazivaju Ibarsku dolinu, zaživi i na kraljevačkim ulicama.

   Poslednjih godina, u turističku ponudu opštine Kraljevo zvanično je uvršćen i Moto skup Kraljevo, na Ratarskom imanju. To je tradicionalno manifestacija bajkera koji se krajem avgusta skupljaju na trodnevno druženje.

   Poslednjih godina, razvoj turizma prati i obogaćivanje smeštajnih kapaciteta. Pored hotela u samom gradu, svoj odmor ili poslovni put možete isplanirati posetom okolnoj banji, planini ili seoskom smeštaju. Ukoliko sami tražite smeštaj, na sajtu Trivago možete uporediti ponude hotela na željenoj destinaciji, informisati se o cenama i pronaći najbolji smeštaj po najpovoljnijim uslovima.

 
  Copyright © Interactive.net Kraljevo. All rights reserved interactive
This site and domain are not affiliated with or owned by any government or municipal authority.